ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 31 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с Украйна | Отношения с  Южна Америка | Парламент | Правителство | Политически партии и организации | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Скандалът в подслушването на главния прокурор поставя под съмнение съдбата на вътрешния министър и правителството.

 • Президентът Стоянов заяви, че очаква решителни действия във връзка със скандала с подслушването на главния прокурор Филчев.

 • Премиерът Костов потърси помощ от шефовете на специалните служби за разплитане на случая с подслушвателните устройства в дома на Филчев.

 • Социалистите внасят утре искане за свикване на извънредно заседание на парламента по повод откритите подслушвателни устройства.

 • Всички реакции по скандала са прекалено прибързани. Тази на БСП също, коментира ексвътрешният министър Бонев.

 • Ахмед Доган смята, че скандалът с подслушването е най-голямото предизвикателство към авторитета на държавата през последните 10 години и става въпрос за съдбата на правителството.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Израел и палестинците подновиха преговорите.
  ООН разположи сили в Южен Ливан.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Опозицията в Сърбия се обедини за изборите.

     


  ОТНОШЕНИЯ С УКРАЙНА
   

 • Преди отпътуването си от България украинският премиер Юшченко заяви, че акцентът при преговорите в България е бил върху разширяването на икономическите и културните отношения.
     


  ОТНОШЕНИЯ С ЮЖНА АМЕРИКА
   

 • Посещението на външния министър Михайлова в Южна Америка започна с документ са сътрудничество в Бразилия.

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов декларира, че през времето от когато е станал президент не е откраднал нито стотинка.

 • Президентът Стоянов и още 4 000 души от България и Македония честваха на "Предела" 97-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

 • 2000 бесарабски българи са се жалвали в парламентарната комисия по правата на човека, че са били поканени да дойдат в България, но тук никой не им осигурявал жилища и работа.

 • ДПС започна преброяване колко от електората му ще избяга от страната след падането на шенгенската бариера.

 • БСП, ОБТ, БСДП  и движение Социалдемократи"  честваха заедно  109 години от Бузлуджанския конгрес.
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Скандалът в подслушването на главния прокурор поставя под съмнение съдбата на вътрешния министър и правителството
  Скандалът с подслушвателното устройство в дома на главния прокурор Филчев ръзтърси държавата и мобилизира президент, премиер, който прекъсна отпуската си във връзка със скандала, министри и депутати.
  Никола Филчев е открил още в четвъртък миналата седмица "бръмбарите" в дома си. Според осведомени още тогава най-вероятно той е информирал премира Костов. Информацията е била задържана близо денонощие, преди да стигне до медиите. Новината за българския "Уотъргейт" изтече късно в петък по БТА. Според информация на пресслужбата на Военната прокуратура устройствата били монтирани от Службата за оперативно-тгехническа информация на МВР.
  В дома на Филчев в квартал "Витоша" още в чевъртък е дошъл лично ген. Димитър Владимиров. Неговата Национална служба за охрана, която пази главния прокурор, не може нито да поставя, нито да демонтира специални разузнавателни устройства, е заявил той. В петък военни прокурори заедно със служиетели на СОТИ (Службата, която осъществява посдлушвания при съдебно разрешение) са били открити "бръмбарите". Те били с дистанционно задействане. Подслушвателни устройства са открити както в дома на главния прокурор, така и в дома на депутатка от БСП и още 4 жилища в БОДК.
  СОТИ много добре знаеше къде са "бръмбарите", защото техните са ги поставяли", е коментирал участник в групата. Тогава Владимиров, Филчев и останалите слезли в апартамента под главния прокурор. Там от 1995 г. живеел бившият зам.-шеф на СОТИ Пламен Арсов. В апартамента му била открита централата. О. з. полковникът се е пенсионирал през март-април 1997 г.
  "Когато попитах с какво се е занимавал, колеги ми отвърнаха: със същото, но вече извън МВР", е коментирал за в. "24 часа" висш служител от там. Подслушвателната централа, намерена в апартамента на Арсов, предавала сигнала пряко в сградата на МВР, се твърди в съобщението на Главна прокуратура.
  Пак от МВР твърдят, че Арсов е работил в охраната на ЛУКойл". Съпругата му обаче отрече. Полковникът се трудел в "Медиафарма", но след фалита на фирмата си останал вкъщи. Диана Дамянова, пресдиректор на ЛУКойл",  потвърди, че през февруари-март Арсов е поставял сигнално-охранителните системи в офиса на фирмата в София. Арсов бил нает за прочистване на сградата. Никой не може да обясни кой го е пуснал под наем в блок на БОДК. В заповедта за ареста му в петък пишело, че е обвинен в злоупотреба с власт и служебно положение и деянието е с цел "набявяне на имотна облага за себе си или за другиго". Арестът на бившия служител на СОТИ бил удължен с още 24 часа и утре военен съд ще решава дали да го пусне, информира в. "24 часа", който лансира тезата, че подслушването е от частна мрежа.
  Спецслужбите търсят от вчера връзка на Пламен Арсов с бивши и настоящи полицаи.
  Никола Филчев бе в особено състояние в последните месеци и не контактуваше с МВР, са признали негови близки пред пресата. Те подозирали, че висши спецченгета са следели много внимателно Филчев.
  Вчера бе пусната версия, че зад Арсов най-вероятно стои Красимир Петров. Бившият шеф на столичната полиция по времето на Николай Добрев в момента е шеф на фирмата за охрана на "Лукойл".
  Според тиражиран психологически портрет на психиатър от 6-о управление на ДС Филчев се е сблъскал с МВР и следствието в стремежа си за въвеждане на по-бързо и ефективно правосъдие. Според този портрет Филчев очаквал да бъде натиснат от СДС за показни процеси, които да прикрият провала на управлението, както и да заличи криминални деяния на "братовчеди", пише в. "Сега".
  Според служители на МВР на Филчев е било внушено, че е подслушван от вътрешния министър Йорданов. Скандалът обаче надхвърлял очакванията за емоционална реакция на главния прокурор. Засега главният прокурор Филчев запазва мълчание.
  Междувременно лидери на СДС заговориха за проблеми в спецслужбите ни.
  Според шефа на бюджетната комисия в НС и член на НИС на СДС Йордан Цонев случаят с Филчев доказвал, че реформата в тях изостава.

  Според шефката на ПГ на СДС все още има неразградени структури в системата на МВР, които работят срещу гражданската държава
  В публикация за в. "Сега" под заглавие "СДС: Структури на МВР работят срещу държавата", се съобщава, че Екатерина Михайлова е заявила, че все още има неразградени структури в системата на МВР, които работят срещу гражданската държава. Те укриват информация или не изпълняват нареждания. Ако трябва и структурни промени ще направим, заяви Михайлова. Тя обясни, че от мнозинството и СДС настояват за бърза проверка на МВР по случая с подслушвателните устройста, и "ако се наложи, ще пипнем и законодателството". Тя обясни, че СДС очаква от министър Йорданов да назове точно виновните лица и степента на провинението им. Искането на БСП за извънредно заседание на парламента по скандала Михайлова определи като "паникьорска реакция" и добави, че ако се състои такъв дебат, той щял да бъде най-вече партиен. Михайлова допусна парламентът да създаде анкетна комисия по скандала, информира "Сега".
  "Най-важното в момента е да има бързи и ясни действия на МВР, които да бъдат поднесени не само на депутатите, но и на обществеността, и ако се наложи, спешно да бъдат направени промени в МВР или да се предприеме допълнителна законодателна инициатива за засилване на гражданския контрол на силовите структури и специалните служби, заяви шефката на ПГ на СДС.
  Спред Михайлова ексвътрешният министър Бонев не е превел в действие инсталациите в съответствие със закона за специалните разузнавателни средства. "Спомням си, че председателят на парламента Соколов поиска проверка на тези жилища, но явно тогавашното ръководство на вътрешното министерство не си е свършило работата", заяви Михйлова. По думите й част от специалните служби и сега не са регламентирани със закон и точно това е актуалната тема за парламента след скандала със Филчев.
  За прочистване на МВР от бившите кадри на Държавна сигурност" се обяви и шефът на парламента Йордан Соколов. Министър Йорданов обеща да маха "хората със старо мислене".

  Премиерът пръв коментира разкритието по националната телевизия в петък. Той обясни, че наредил на вътрешния министър и главния секретар на МВР веднага лично да дадат обяснения на Никола Филчев.
  МВР шефът Йорданов бил потресен от информацията за подслушването, е заявила за БТА шефката на пресслужбата на МВР Нина Селвелиева.
  Премиерът отложи почивката си в Евксиноград и се свърза с главния прокурор още в петък вечерта. Той приел Филчев в кабинета си в събота сутринта.
  Същия ден премиерът нареди на тримата министри - Йорданов, на правосъдието Симеонов и военния Бойко Ноев да проверят как се прилага конституцията и Законът за специалните разузнавателни средства. Докладът ще бъде огласен публично.

  Премиерът Костов потърси помощ от шефовете на специалните служби за разплитане на случая с подслушвателните устройства в дома на Филчев
  Шефът на контраразузнаването Атанас Атанасов и шефът на разузнаването ген. Димо Гяуров са се срещнали поотделно с премиера. Правителствената иформационна служба отказа да разкрие какво са си говорили, пише "Сега".
  Според източник от службите премиерът се е опасявал от дипломатически скандал, тъй като преди Филчев и депутатите там са живели представители на чужди мисии. Досегашните проверки сочат, че откритите "бръмбари" не са били използвани срещу главния прокурор и народните избраници. Но за предишните наематели в блока на БОДК все още се мълчи. Премиерът е искал да се анализира кой би могъл да стои зад този скандал.
  Вътрешният министър Йорданов и главният секретар ген. Божидар Попов също отново са ходили при премиера да докладват докъде са стигнали с разследването. И премиерският съветник по националната сигурност Славчо Босилков е бил забелязан нервно да влиза в сградата на МС. Той също е имал разговор с Костов.
  Рано сутринта премиерът се обадил на Филчев и му разказал за предприетите от правителството мерки. На няколко пъти се е чул и с президента Стоянов, който бе на събор в Предела.
  По обед Костов напусна МС. Спорд източници от правителството Костов се е срещнал с президента Стоянов в "Бояна". "Не можем да кажем нищо. Окаваме премиерът да се върне", се отговаряли от пресслужбата му.
   
  Социалистите внасят утре искане за свикване на извънредно заседание на парламента по повод откритите подслушвателни устройства в апартаментите на БОДК и на апартамента на главния прокурор. БСП настоява да бъде изслушан премиерът и да бъде сформирана временна анкетна комисия, която да разследва случая с използването на спецразузнавателни средства.
  По конституция, ако 1/4 от депутатите поискат, председателят е длъжен да свика до седмица Народното събрание.
  БСП може да поиска и вот на недоверие на кабинета заради подслушването на жилищата на главния прокурор и соцдепутати. Това заяви говорителят на БСП Младен Червеняков.
  "Президентът трбява бързо да свика Консултативния съвет по национална сигурност, каза соцдепутатът Любомир Божков. Според него изявленията на премиера и вътрешния министър говорят за липса на синхрон между отделните институции.
  Социалистите ще внесат утре в парламента искане за свикване на извънредно заседание на парламента. БСП иска да бъде изслушан премиерът и да бъде сформирана временна анкетна комисия. От БСП настояват за оставката на МВР ръководството.
  "Погазена е цялата конституция", най-вече в частта й за неприкосновеността на жилищата и възможността всеки да бъде записван, филмиран  и т. н. само с изричното му съгласие, твърдят социалистите.
  Зам.-шефът на ПГДЛ Любен Корнезов уточни, че не само соцдепутатката Дора Янкова е била подслушвана, но не пожела да назове измената на другите депутати. Другият говорител на БСП Ангел Найденов пък заяви, че парламентарният шеф Соколов е бил информиран за случаите, в които жилища на депутати са били подслушвани. Според него той даже е разговарял с някои депутати на тази тема. Казал е, че в жилищата има устройства за подслушване и те ще бъдат демонтирани.
  Във вторник, 1 август, БСП ще се срещне с представители на дипломатическия корпус. Срещата била предварително договорена.
  "Случилото се с главния прокурор трябва да послужи като повод за решителни действия за цялостното изясняване на възможностите за използване на спецразузнавателните средства", заяви президентът Стоянов.
  "Откакто аз съм министър - от 7 месеца, главният прокурор не е подслушван", заяви вътрешният министър Йорданов.

  Вътрешната проверка в МВР по случая щяла да приключи днес
  В интервю за пресата" (в. "Сега" и др. от централните ежедневници") вътрешният министър Йорданов заявява: "Ще махнем служителите, които са на нивото на старите микрофони".
  В интервюто си Йорданов заявява, че не е издавал разрешения за подслушване от седем месеца. Той коментира, че в случая става въпрос за едно нерагламентирано подслушване. Твърде рано било да се говори за окончателни изводи. "Но трябва да бъде ясно - ние сме длъжни да спазваме законите и да осигурим това спазване. Длъжни сме много решително да накажем всички, които не изпълняват своите задължения независимо от това, каква ще бъде отговорността.
  В хода на проверката ще се установи, кои длъжностни лица са нарушили своите служебни задължения или не са ги изпълнили. Аз съм убеден в едно - както е необходимо да премахнем тези микрофни, които сме получили в наследство от предишни години, така сме длъжни да премахнем и тези служители, чийто начин на мислене и стил на работа са на нивото на тези стари микрофони", заявява министър Йорданов. На въпрос дали тези служители са извършвали тази скандална работа без званието на министъра, Йорданов отговаря, че не ставало въпрос за "мръсна работа", а за едни устройства, които били поставени преди седем години. Той при това положение щял да накаже тези хора, които не са проверили достатъчно добре къде има такива устройства, не са взели мерки да ги премахнат, и не са го уведомили, че тези устройюства съществуват там.
  На въпрос дали иска да уязви предишния щеф на МВР - Бонев, Йорданов отговаря - не толкова предишния, въпреки че и той не си е свършил работата, Не по-малко важно било и обстоятелството, че устройствата са монитарни във времето, когато са управлявали точно "нашите критици сега". Да не говорим за това, че има унищожени документи по всяка вероятност относно тези устройства.

  Всички реакции по скандала са прекалено прибързани. Тази на БСП също, коментира ексвътрешнит министър Бонев
  Коментарът на Бонев по "Филчевгейт" е, че на някои в СДС от желание за власт са им пораснали мустаци". Под това заглавие е поместено изявлението на бившия шеф на МВР Бонев на страниците на "Сега".
  Според Бонев решенията на НИС на СДС не го изненадват. Разбиараема била паниката и стремежът да се оклепа всеки, който е неудобен. Особено Бонев, защото им е казал някои истини. "Аз очаквам в следващите дни, въпреки че в анализите си ще се стремя да представя всичко принципно, и точно да оневиня дори Костов и Йорданов, очаквам в следващите дни да ескалира пак пропагандната машина на СДС в чисто гьобелсов стил. Разбрах, че довечера Соколов и Йорданов ще бъдат в предаването на БНТ на Явор Дачков "Гласове" и това вече показва накъде върви опитът за компромат в случай, в който вината най-малко може да бъде хвърлена срещу Бонев. А ако си спомняте реакците след първите ми изявления през април - твърдеше се, че съм направил тези изявления заради продажбата на БТК, заради някакви интереси. После се оказа, че не съм виновен аз, че не се продава БТК, но шефката на ПГ на СДС Михайлова е пропуснала да ми се извини. На някои хора в СДС от желания за власт им пораснаха мустаци вече. Мисля обаче, че това няма да повиши доверието в тях. Както и да се опитат да ме очернят, този инцидент е изключително глупава постановка. Колкото повече задълбочава глупостта си, толкова повече ще затъваме. Преди 15 дни получих информация, че СДС се обмисля да бъде хвърлен компромат срещу мен. А последните изявления ме навеждат на мисълта, че това е компроматът, който те са замислили. Не са помислили обаче за  последиците за страната. В вомента има политически назначени лица. Ами като има граждански контрол от 7 месеца, защо не предотвратиха този инцидент с прокурора Филчев? Вместо това се влошава дейността на ведомството всеки ден и хората го усещат на гърба си. СДС ще ги усети на изборите, коментира Богомил Бонев на страниците на "Сега".
  За в. "24 часа" Бонев дава интервю под заглавие: "И кабинетите на Стоянов и Костов не са защитени от подслушване".
  В интервю за "24 часа" Бонев отговаря на въпрос дали скандалът с подслушвателните устройства може да свали правителрството, така: "Всички реакции по скандала са прекалено прибързани. Тази на БСП също. Най-малко аз съм фен на Костов, но в случая нещата са много по-различни от това, което може да се каже пред широката публика. Едва ли някой е подслушвал главния прокурор или червени депутати. БСП също добре знае какво има в блоковете на БОДК. Тя има един експерт Иван Бояджиев, който беше и секретар на МВР, и отговаряше точно за тези блокове." Според Бонев правителството би могло да падне, ако се докаже, че в последните 7 месеца са инсталирани тези устройства. "Аз лично се съмнявам в това", казва бившият шеф на МВР.
  Причината за възникналата паника според Бонев е, че Филчев не е споделил например с него тази тайна. Бонев щял да посъветва главния прокурор да изясни въпроса първо с МВР. "И щяха да го уверят, че никой никога не го е подслушвал, нито пък депутатите в блока. Трябваше да им се обясни, че когато отиват в сградата на БОДК, е възможно да има останала техника. Тя, разбира се, не се експлоатира. Въпросът не е дали е имало техника, а дали тя се използва. Сигурен съм, че при проверката сега ще се окаже, че тя никога не е била използвана срещу политици и магистрати", твърди Бонев.

  Външно замълча по случая "Филчевгейт", но според дипломати такива инциденти се следят внимателно в чужбина и може да се отразят небрагоприятно на репутацията на страната зад граница
  Външният министър Надежда Михайлова, която вчера отпътува за Рио де Жанейро за аржентинската столица Буенос Айрес, е информирана подробно за скандала с подслушвателните устройства.
  Филчев живее в блок, който до 1998 г. се е стопанисвал от БОДК, намиращо се в системата на МвНР. Тогава в този блок са живеели представители на различни дипломатически мисии в България.
  "Министерството на външните работи не може да взима отношение по този случай", заяви говорителят на МвНР за "Труд" Радко Влайков от Рио де Жанейро.
  Според български дипломати обаче такива инциденти се следят внимателно в чужбина и е възможно да се отразят неблагоприятно на репутацията на България зад граница.

  Ахмед Доган смята, че скандалът с подслушването е най-голямото предизвикателство към авторитета на държавата през последните 10 години и става въпрос за съдбата на правителството
  Реакцията на лидера на ДПС Ахмед Доган във връзка със скандала за подслушването е дадена във в. "Труд": "Това е толкова скандално, колкото не можете да си представите! Подслушването на главния прокурор на републиката не може да стане без знанието на премиера, дори на президента, а по принцип и със знанието на председателя на парламента. Или всички, или единият от тях трябва да знае това. Така става във всяка нормално цивилизована страна. Моето вътрешно чувство ми подсказва, че т. нар. Командир е наясно с този проблем. ТОВА НЕ Е ГАФ, ТОВА Е МОЖЕ БИ ЕДНО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА КЪМ АВТОРИТЕТА НА СТРАНАТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ! Това не е грешка, не е разминаване, няма нищо общо с обясненията, че друг е живял в този апартамент, пък той бил еди-кой си… Глупости на търкалета! Става въпрос за нещо много сериозно. Става въпрос за желанието им да са в час по отношение на производството на прокуратурата, и то на главния прокурор, дори за съмнения по отношение на тяхната дейност. Главният прокурор не може да се занимава с мен, а с тях. ТОВА Е СЪЩНОСТТА НА ПРОБЛЕМА. ТОВА Е ТВЪРДЕ СЕРИОЗНО И ЩЕ ИМ СТРУВА МНОГО СКЪПО! Те искат да държат под контрол информацията дали и доколко изобщо главният прокурор има данни за техните действия и какво възнамерява да прави. Искат да контролират какво е осветено от периметъра на тяхната дейност и евентуално ЧРЕЗ НАТИСК ИЛИ РЕКЕТ ДА МАНИПУЛИРАТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКАТА, КОЙТО И ДА Е НА МЯСТОТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ПРЕОЦЕНКА НА ПОЗИЦИЯТА СИ КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ. ПОВТАРЯМ - КОРЕННА ПРЕОЦЕНКА! ГЕНЕРАЛНА ПРЕОЦЕНКА. Оставката на вътрешния министър е мижава работа. Това изобщо не ме касае. Става въпрос за статута на държавата, за статута на демокрацията у нас. Това е доказателство, че живеем в полицейска държава. Най-малкото е водещите личности в МВР, включително шефовете на разузнаването и контраразузнаването, да си подадат оставката! Контраразузнаванегто не може да няма информация за това! Президентът не може да не знае, че главният прокурор се подслушва. Оттук нататък става въпрос за статута на правителството. При тази ситуация това българско правителство не може да бъде легитимно от гледна точка на демократичните ценности! Скандалът действително запали война в държавата, и то война на група хора, които са си внушили, че представляват държавата." /"Труд"/  
   

  Коментари
  Според коментара на в. "Новинар", както и да се обяснява наличието на подслушвателни устройства в домовете на главния прокурор и депутати, в блок, където живеят чужди дипломати, то е безпрецедентен скандал.
  Не е важно в момента каква е целта - дали да се провали евентуална политическа кариера на ген. Бонев, дали удар слещу Соколов, срещу Костов и цялото правителство. Или финален фойерверк на провала на властта, след който залогът в политическия хазарт се качва по-високо. Но е отчайващо, че тежки разкрития, увеличаващи властта в погазване на закона, които във всяко демократично общество са следвани задължително от оставки и дори от падане на правителства, у нас се тълкуват като компромати и злепоставяне.
  В анализа на в. "24 часа" се коментира: "Дали битката е пак за БТК? Това според вестника може и да е абсурд, истината обаче е, че никой не печели от скандала. Защо този скандал избухна тъкмо сега? - се пита в публикацията. Според автора обясненията може да са две - по-простото е, че това е чиста случайност, всичко се дължи на прочутата мнителност на главни прокурор. Второто обяснение е конспиративно: всичко е подбрано много внимателно, включително времето, в което "бръмбарите" излизат на светло. Ако скандалът е бил случаен, ще станем свидетели как личности и институции си разменят шамари. Ако обаче наистина "Филчевгейт" се развива по сценарий, кой какво печели от неговото режисиране?, се пита в "24 часа".
  Всичко започва с едно невинно посещение на телефонни техници в дома на Филчев. Както знаем, в България няма случай служители на БТК да поправят телефон по своя инициатива. Излиза, че "някой е "подхвърлил" телефонните техници на Филчев". Някой, който познава добре неговата егоцентричност и манията му, че тъмни сили работят срещу него. Може би същият някой е засилил нервността му, като уж случайно е споменал за интересните контакти и лампички, които се монтират в жилищата от контингента на БОДК. Интересното е, че засега първият, който категорично печели от скандала, е именно главният прокурор. Малко вероятно е обаче главният прокурор сам да си е спретнал "гейта". Според коментар във в. "Дума" авторите на скандала са от средите на СДС, като се намеква че в дъното му е бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев.
  Според коментара на "Труд" е "абсурдно МВР да не знае за "бръмрарите, при главния прокурор".
   

  Франс прес припомни за досиетата
  В обобщаваща информация по случая с подслушвателните устройства, намерени в жилища на български политици, Франс прес припомни вчера, че подслушването по времето на комунистическия режим в България е било масова практика, насочена към потискане на опозицията.
  След като досиетата бяха отворени през 1997 г., 21 249 души пожелаха да ги видят, добавя агенцията. Оказа се, че 15 625 от тях нямат лични дела, 4681 прочели своите, а на 930 души досиетата били унищожени.
  АП също информирала в събота за случая в кореспонденция от София. Подчертават се думите на вътрешния министър Йорданов, че подслушвателните устройства вероятно са били поставени в жилищата още преди 1990 г.
  Агенцията цитира и източник от Военна прокуратура, според който резултати от разследването можело да се очакват утре.
   
   
     


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Опозицията в Сърбия се обедини за изборите
  За насрочените за 24 септември общи избори в Сърбия опозицията ще се яви обединена. Единствено Сръбското движение за обновление на Вук Драшкович, най-голямата опозиционна партия, отказа да се присъедини към общия блок и обяви, че няма да участва в изборите. В обединението се включиха 15 опозиционни партии с либерална ориентация. Кандидатът на обединената опозиция за президент ще стане ясен след разговори с черногорския президент Мило Джуканович, на чиято подкрепа се разчита много. Очаква се, че кандидатът за президент ще бъде Воислав Кощуница от Демократическата партия на Сърбия.
  В писмено заявление Бил Клинтън отбеляза, че Сърбия на Милошевич продължава да бъде опасност за мира. Той определя режима на Милошевич като "последната агресивна диктатура в Европа." Ричард Холбрук изрази открито опасенията си от растящото напрежение между Сърбия и Черна гора. Във връзка с изборите в Косово силите на КФОР ще бъдат подсилени с 2000 човека. /"Стандарт"/      
   


  ПРЕЗИДЕНТ

  Президентът Стоянов заяви, че очаква решителни действия във връзка със скандала с подслушването на главния прокурор Филчев
  В специално заявление за медиите президентът Петър Стоянов заяви: "Случилото се с главния прокурор Никола Филчев трябва да послужи като повод за решителни действия за цялостно изясняване на възможностите за незаконно използване на специални разузнавателни средства. Това има значение не само за политиците на всички нива, но и за всеки български гражданин. Българското общество трябва да е сигурно, че се управлява от държавните институции въз основа на конституцията и законите на страната. Разбира се, образът на нова България не може да бъде поставян под съмнение само от този факт - особено когато това се случва в държава, където десетилетия наред властта се занимаваше главно с това да контролира своите граждани, за да ги държи в подчинение. Очаквам много категорична реакция от всички институции, които имат отношение към проблема - особено изпълнителната и съдебната власт, за да се ликвидират всички възможности на настоящите служби за сигурност или на бившите служби на ДС да използват незаконни средства срещу хора, които живеят или пребивават на територията на Република България." /"Стандарт"/
   

  Президентът Стоянов декларира, че от времето, когато е станал президент, не е откраднал нито стотинка
  В интервю за в. "Труд" президентът Стоянов казва: "Мога да кажа с открито чело пред българския народ, че през времето, докато съм бил президент, не съм откраднал нито една стотинка, не съм поставил нито един "свой" човек или роднина в борд, не съм участвал сам или с подставени лица в приватизацията, не съм осигурил успешен бизнес на нито един роднина или приятел." /"Труд"/

  Президентът Стоянов и още 4 000 души от България и Македония честваха на Предела 97-ата годишнина от Илинденско-Преображенското възстание
  За първи път българският държавен глава в лицето на президента Стоянов участва в честването на годишнината от Илинденско-Преображенското възстание в местността "Предела", организиран от ВМРО. Участие взеха повече от 4, 000 души от България и от Велес, Радовиш и Скопие в Македония. Пред множеството президентът Стоянов каза, че подвигът на илинденци ни напомня, че от управляващите днес се иска възрожденски морал, за да помогнем на българския народ да разгърне потенциала си и да му дадем това, от което се нуждае. На исканията на някои македонски граждани за връщане на Санстефанска България, президентът е отвръщал дипломатично: "Бъди жив и здрав." Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, чиято партия организира тържеството, каза: "Да преосмислим подвига на предците ни и отбележим, че тяхната кауза не е оставена забравена, че тяхната кръв не е пролята напразно." /"Стандарт", "Демокрация"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с Украйна
   
  Преди отпътуването си от България украинският премиер Юшченко заяви, че акцентът при преговорите му в България е бил върху разширяването на икономическите и културните отношения
  В интервю за в. "Стандарт" украинският премиер Виктор Юшченко, който ръководеше голяма украинска делегация при посещението си в България, дава следната равносметка. В преговорите с президента Стоянов и премиера Костов са били обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството в икономическата и културната област. "Подписахме три меморандума с цел да се регламентират икономическите отношения. Интересува ни работата в рамките на Пакта за стабилност, създаването на общи предприятия в промишлеността. Подписахме и меморандум за съвместни проекти в строителството и архитектурата. Договорихме се също за възстановяване на дейността на Болградската гимназия в Одеска област. В нея ще се преподава на български език. Просветните министерства на двете страни взеха под свой патронаж развитието на тази гимназия." Преди отпътуването на украинската делегация на самото летище е бил подписан меморандум от министрите на образованието на двете страни - Димитър Димитров и Василий Кремен. Според него български учители ще преподават на роден език в Болградската гимназия, което е пробив в двустранните отношения.
  Двете страни ще тъсят начин за премахване на нетарифните ограничения в двустраната търговия. През последните две години се отчита значителен спад в търговския обмен. От 318 млн. долара. през 1997 г. той  е спаднал на 192,5 млн. долара през 1999 г. През първите пет месеца на 2000 г. се забелязва известно увеличение - 91,1 млн. дол. /"Стандарт", "Демокрация"/  

   
   
   ****
  Отношения с Южна Америка
   
  Посещението на външния министър Михайлова в Южна Америка започна с документ за сътрудничество с Бразилия
  В Бразилия, първата страна от обиколката на външния министър Надежда Михайлова в Южна Америка, бяха проведени разговори с президента Фернанду Енрике Кардозу и външния министър Луиш Фернанду. Президентът Кардозу лично се е ангажирал да препоръча на бразилски фирми да установят трайни контакти за внос на лекарства и на продукти на химическата промишленост от България. Намерението е България да се превърне в база за проникване на пазарите на Балканите за бразилските фирми. Това намерение е маркирано в подписан протокол за съвместни действия между Съюза на работодателите в България и търговската асоциация на Рио де Жанейро. През септември внушителна група от бизнесмени от Бразилия ще посети България за сключване на конкретни договори. Председателят на Съюза на работодателите Васил Василев е заявил, че вече са се водили преговори за износ на български хладилници "Мраз" в Бразилия и Южна Америка. Вчера министър Михайлова е била в Аржентина, където е водила разговори с представители на българската колония там. /"Сега"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
   2000 бесарабски българи са се жалвали в парламентарната комисия по правата на човека, че са били поканени да дойдат в България, но тук никой не им осигурявал жилища и работа. Това съобщи депутатът от ОНС Ахмед Юсеин вчера.
  При визитата си в Молова прреди 2 години вицепрезидентът Кавалджиев призовал българите там да се върнат в родината си.
  Някои от разочарованите сънародници вече са се прибрали в Молдова, а други сами тръгнали да се уреждат в България, пише "Труд".
  Кърджалийско може да поеме няколко хиляди души, каза областният управител Пламен Иванов. Сънародниците ни от Украйна и Молдова били лозари и щели да заместят тютюнопроизводството. "Лозя тук не стават заради лошите почва и климат. Имам над 200 молби за настаняване", е обяснил кметът на Ардино Мехмед Дикме.
  150 бесарабски българи има в Кърджали, които се чувствали излъгани, защото общината не им дала жилища.      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  ДПС започна преброяване колко от електората му ще избяга от страната след падането на шенгенската бариера
  Активисти на движението от Разградско са съобщили, че им било наредено да проучват всички семейства по селата, които имат близки в чужбина.
  Заради масовата безработица в районите със смесено население се очаква голяма вълна от емигранти.
  Най-вероятно това се прави, за да знае ръководството на ДПС на колко гласове може да разчита на предстоящите парламентарни избори, са коментирали активисти на ДПС пред "24 часа".
   
   

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"