ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 31 май 1999 г.

  БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • НАТО още не е ползвала въздушното пространство на България. Посланиците на САЩ и Англия за включването на България в сухопътна операция.

 • Премиерът Костов смята, че възможността за сухопътна операция на НАТО се увеличава.

 • Външно министерство ще изрази безпокойствието си пред НАТО от бомбардирането на българите в Западните покрайнини.

 • Българската опозиция е против предоставянето на сухопътен коридор на НАТО.

 • "България е радиационно чиста" заявява доц. Босевски.


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • България активизира отношенията с Ливан.

 • Искаме държавни гаранции за чуждите инвестиции.

 • Заловените наемници не са убийците на Луканов.

 • СДС няма да ограничава партиите чрез Закона за местните избори.

 • Ахмед Доган иска коалиционен кабинет наесен.

 • Етнически турци ще командват в армията.

 • Цената на българския етнически модел са инвестиции в смесените райони, заявява лидерът на ДПС.

 • ВМРО издига кметове в три областни града.

 • Демократическата партия на Стефан Савов иска генерално споразумение със СДС.

 • Всеки пети жител на Родопите е на ръба на бедността.

 • Фондът за социално развитие към Съвета на Европа отпуска на България 15 млн. евро за свлачищата до края на юни.

 • Напредва приватизацията на част от Булбанк.

 • Последните официални статистически данни показват, че у нас липсва средна класа.

 • Част от предприятията за приватизация от списъка на АП ще бъдат прехвърлени на министерствата за продажба.
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  България и войната

  Премиерът Костов смята, че възможността за сухопътна операция на НАТО се увеличава.
  Днес всички централни вестници отбелязват казаното от премиерът Иван Костов по националното радио в предаването "Неделя 150" за кризата в Косово в различна степен. В. "Труд" предлага част от него: "Това, което мога да кажа е, че вероятността от военно решение започва да нараства. Очаквам решението на Хагския съд да отрезви приятелите на Милошевич от българската антинатовска левица.
  Въпреки това аз обаче съм оптимист по отношение на сроковете за решаване на конфликта и си мисля, че един политико-дипломатически компромис е възможен."

  Относно степента, в която България ще бъде засегната от конфликта: "Напротив, ние ще бъдем силно засегната страна. Явно е, че няма да бъдем засегнати толкова, колкото е самата СРЮ, колкото Македония и Албания, но ние сме веднага след тях."

  "Ако мирът закъснее, ще бъде по-труден от войната за България, защото един много късен мир, мир след пълна дестабилизация на Югославия заплашва България с бежанска вълна точно от там."

  НАТО още не е ползвала въздушното пространство на България. Посланиците на САЩ и Англия за включването на България в сухопътна операция
  Вчера посланичката на САЩ в България г-жа Ейвис Боулън заяви пред радио "Експрес", че "НАТО играе ролята на вълшебен принц, който ще спаси демокрацията в Югославия". Според нея са налице дипломатически усилия, които обаче изисквали време, а бомбардировките били "необходимото допълнение към дипломацията". САЩ все още не изключват възможността за провеждане на сухопътна операция в Косово.

  Самолети на пакта още не са прелитали над българска територия, твърди г-жа Боулън. Тя е съобщила още, че не съществуват планове атакуващи по суша военни формирования да преминават през страната ни. ("Демокрация") България вече е дала съгласие да окаже логистична подкрепа в евентуална мироопазваща мисия, след като се стигне до споразумение за Косово. В хода на тази операция, според Боулън, е възможно чужди мироопазващи сили да преминат през България. Те ще включват както войници, така и поддържащи подразделения.

  Г-жа Боулън заяви още, че "Екипи на НАТО са в София, за да договорят на място как пактът ще използва въздушното ви пространство". Боулън обясни, че нископоставен, неопитен говорител направил елементарна и глупава грешка да обърка българския с македонския премиер след телефонен разговор между Клинтън и Иван Костов.

  В интервю за в. "Демокрация" посланикът на Англия в София Ричард Стаг заявява следното: "Надявам се, че ако НАТО се нуждае от помощта на България, за да се създаде военната сила, която би могла да реализира бързо мирното споразумение и завръщането на бежанците преди зимата, то българското правителство ще се отнесе с разбиране и ще отговори положително на нашата молба. Но това е хипотетична, а не вече отправена молба."

  Външно министерство ще изрази безпокойствието си пред НАТО от бомбардирането на българите от Западните покрайнини.
  Вестниците "24 часа", "Сега" и "Труд" съобщават като водеща новина на първа страница резултатите от бомбардировките на НАТО над Пирот и Цариброд в Западните покрайнини. Във връзка с това говорителят на външно министерство заяви следното: "С тревога приехме новината, че през изминалата нощ са атакувани обекти в Западните покрайнини. До този момент МВнР не разполага с данни за пострадали сред цивилното население. Още веднъж ще изразим пред представителите на НАТО нашата загриженост за българското национално малцинство в СР Югославия. Хората в Западните покрайнини са силно притеснени. Тяхното спокойствие е нарушено както от цялостната ситуация в Югославия, така и от продължаващото мобилизиране на представители на българското малцинство. Необходимо е НАТО да избегне какъвто и да е риск за цивилното население и за невоенните обекти" ("Сега", "Труд","Пари", "Демокрация")

  Лидерът на Евролевицата Александър Томов е заявил, че "Българското правителство трябва да защитава всички наши сънародници, които живеят извън страната". Той смята, че след натовската атака срещу Пирот и Цариброд, където живеят предимно българи, външно министерство и президентът Петър Стоянов трябва да излязат с официална позиция пред НАТО.

  Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е заявил, че "кабинетът трябва да се обърне към алианса и да го призове да се отнася внимателно към югославските градове, в които живеят българи. Цивилното население няма нищо общо с политиката на Милошевич, то е потърпевшо". /"24 часа"/

  Българската опозиция е против предоставянето на сухопътен коридор на НАТО
  В. "Дума" предлага заявеното от лидера на БСП Георги Първанов по националното радио в предаването "Неделя 150".

  Той заяви, че още на 18 февруари НАТО е поискала от България територия без да обяснява за какво точно е необходима. Не е случайно, че и досега управляващите отказват да обявят какъв е бил техният отговор. Според Първанов под прикритието на идеята, че можем да дадем логистична подкрепа за мироопазващи операции "Джоинт гардиан", кабинетът вече е поел ангажименти пред НАТО да предостави на НАТО всичко - земя, въздух, жп транспорт, шосета. По тази причина повече от 3 седмици парламентарното мнозинство отказва да включи в дневния ред на парламента предложената от опозицията декларация, че няма да даваме сухопътен коридор на войски на НАТО. Заключението на Първанов е, че скоро България ще стане част от театъра на военните действия срещу Югославия.
  В същото предаване лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че щом сме казали "А", трябва да кажем и "Б" и да предоставим територията си на НАТО. Според него български войници не трябва да участват във войната. Пак в същото предаване Бинка Пеева, журналист и съпруга на Соломон Паси, призова за окупация на Белград и денацификация на Югославия. Според нея още през тази седмица самолети на НАТО ще започнат да използват въздушното пространство на България за удари срещу Югославия.
  В. "Дума" изтъква изказване на лидерът на БББ Жорж Ганчев, че ако България предостави сухопътен коридор на НАТО, правителството ще падне. БББ е против предоставянето на сухопътен коридор на НАТО.

  Снощи в предаване на телевизия "7 дни" лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов също се обяви решително срещу предоставянето на сухопътен коридор на НАТО.

  Водеща тема за в. "Монитор" е "1999: България става плацдарм на НАТО", която е развита на две страници. Като се позовава на различни анонимни източници от външно и военното министерства, а така също на изказвания на Костов и Боулън се прави следния извод: "Нашата страна влиза във всички оперативни планове на НАТО за наземно нахлуване в Югославия. В случай на сухопътна операция срещу цяла Югославия, в България ще бъдат разквартирувани 20 000 турски и още толкова американски войници. Този оперативен план предвижда 150-хилядна армия да атакува от България, Унгария, Македония и Албания." Турските и американските военни части ще бъдат транспортирани от Турция през Варна и Бургас по жп линиите до границата с Югославия.

  По-благоприятен е сценарият за сухопътна операция на НАТО само за окупиране на Косово. Тогава югозападната част от България ще се превърне в тилова база на НАТО, но в България няма да бъдат разположени войски на пакта. Предлагат се данни за подготовка на българската армия в Югозападна България - предислокация и маневри.

  "България е радиационно чиста" заявява доц. Босевски
  В. "Стандарт" публикува интервю с доц. Валентин Босевски, на чиято независима експертна група кабинетът е предоставил резултатите от всички измервания у нас след началото на войната в Югославия, както и отломки от паднали в страната ракети. Доц. Босевски е категоричен, че България е радиационно чиста и йод профилактиката е напълно излишна засега. /"Стандарт"/


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  Фондът за социално развитие към Съвета на Европа отпуска на България 15 млн. евро за свлачищата до края на юни
  Парите са за укрепване на свлачищата по Черноморието и Дунав. От предвидените 50 млн. евро по проекта има и българско участие, а Европейската инвестиционна банка ще отпусне заем от 25 млн. евро. Договорът с фонда трябва да бъде подписан до края на юни. /"Стандарт", "Монитор","Демокрация"/

  България активизира отношенията с Ливан.
  Вчера министърът на търговията и туризма Валентин Василев замина на посещение в Ливан по покана на министъра на икономиката и туризма. Василев отпътува с делегация от 30 бизнесмени от фирми като "Главбулгарстрой", "Техноимпекс", "Транскомплекс", "Агрокомплекс" и др. На своя ливански колега Василев ще предложи български фирми да участват като изпълнители и подизпълнители във възстановяването на Ливан след войната. Това ще стане възможно със съвместна дейност в пътното и пристанищното строителство, електрификацията, водоснабдяването, напояването. През 1998 г. стокообменът между двете страни е бил само 30 млн. дол. с активно салдо за България. Ще се предложи и участието на ливански фирми в приватизацията на туристическите обекти на България. Министър Василев ще бъде приет и от президента Емил Лахуд и премиера Селим Ал-Хос. /"Труд"/


  АРМИЯ

  Етнически турци ще започнат в най-скоро време да служат офицери в армията, е обещал в събота депутатът от ОНС Кемал Еюп по време на честването на 10-годишнината от възродителния процес в с. Медовец, Варненско.

  По този повод вчера по БНР зам.-министърът на отбраната Велизар Шаламанов е заявил, че няма пречки етнически турци да заемат отговорни постове в армията. Според него се работи по усъвършенстване на военнообразователната система и управлението на кадрите вече е насочено към модел, при който в армията ще има същата представителност на етнически групи, както и в обществото.


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Искаме държавни гаранции за чуждите инвестиции
  Европейските правителства да дадат държавни гаранции за своите инвеститори у нас, е поискал министър-председателят Иван Костов в предаването "Неделя 150". Той е отхвърлил твърденията, че страната ни е по-малко засегната от конфликта в Югославия. Ограничаването на щетите от конфликта ще се изрази в увеличаване на вътрешните и външни инвестиции, в ускоряването на приватизацията и стриктно изпълнение на програмата на кабинета.

  България ще договаря поотделно с всяка страна от Парижкия клуб уреждането на задълженията ни, защото на двустранна основа могат да се намерят добри решения. Става дума за замяна на дълговете ни към Парижкия клуб срещу участие в транспортни и енергийни проекти у нас на държавите кредиторки. По този начин, смята Костов, ще се облекчи бремето на платежния баланс на страната.
  Задълженията ни към Клуба са 913 млн. долара. През тази и следващата година България трябва да плати 430 млн. долара. На срещата на страните от Г-24 в Брюксел финансовият министър Муравей Радев е предложил 300 млн. от борча да бъдат изплатени с инвестиции в строителството и екологията. /"Стандарт"/

  България не може да започне проучвателна дейност за строителство на втори мост на р. Дунав, преди да има писменото съгласие на румънското правителство. Според премиера за румънската инфраструктурна стратегия са по-важни хоризонталните трансевропейски коридори, а не вертикалните. Но тази тяхна стратегия е недопустимо да се изтъква като причина ние да оставаме заложници на Югославия. От изграждането на този втори мост ще зависи и възможността на Румъния да участва в следвоенното възстановяване. /"Пари", "Демокрация", "Сега"/

  Заловените наемници не са убийците на Луканов
  Това е заявил вчера пред в. "Демокрация" главният секретар на МВР ген. Божидар Попов, опровергавайки публикации в съботните ежедневници, които обаче потвърди по-късно и директорът на НСБОП ген. Кирил Радев.

  Изтичането на тази информация в медиите пречи на следствието, пък са заявили по БНТ столичният прокурор Нестор Несторов и шефът на следствието Бойко Рашков. Несторов е категоричен, че данните са изтекли от структурите на МВР.

  Според "Монитор" причините за издадената информация са поне две. Или Богомил Бонев и хората на ген. Радев са абсолютно сигурни, че имат безспорни доказателства срещу виновните на всички нива за убийството на Луканов - от преките извършители до поръчителите; или в МВР са изгубили надежда, че някога ще успеят да разкрият всички участници в престъплението. Затова са предпочели да изгърмят новината в медиите, осигурявайки по този начин на МВР продължителен обществен отглас, необходим изключително много на СДС във времето до местните избори през есента.

  Дали обаче няма и друга причина - някой в МВР да иска така да предупреди истинския поръчител да се скрие вдън земя? - завършва "Монитор". Още повече, че полк. Цвятко Цветков - бившият секретар на МВР, смята, че "поръчителите на атентата ще останат неразкрити". ("Сега")

  В. "24 часа" също смята, че някой е подлял вода на разработката, задавайки риторичния въпрос "Щом акцията за залавянето на убийците е грижливо планирана цяла година с международно участие, щом службите са следели килърите, защо информацията изтича в медиите?"

  Част от предприятията за приватизация от списъка на АП ще бъдат прехвърлени на министерствата за продажба
  Става въпрос за 40 предприятия с дълготрайни материални активи над 10 млрд.лв. съобщават от Агенцията за приватизация, без да поясняват кои са тези фирми. Министрите ще бъдат упълномощени до няколко седмици от изпълнителния директор на АП да водят сделките. Според вицепремиерът Божков целта на прехвърлянето е облекчаване на дейността на АП. Агенцията няма да бъде закрита, е категоричен той. /"Стандарт"/

  Пакетираните храни, в които има предмети и играчки, ще бъдат забранени за продажба
  Здравното министерство /МЗ/ забранява продажбата на пакетираните храни, в които има предмети и играчки, тъй като продуктите нямат заверена от ведомството техническа спецификация. Играчките трябва да са затворени в отделна опаковка, одобрена от министерството, за да получат разрешение за продажба. Трябва също така да са изработени според хигиенните норми. Забранено е да се използват предмети от материали вредни за здравето. /"24 часа", "Стандарт", "Монитор"/


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  Променена е конфигурацията на партиите и коалициите в парламента след гласуването на 4 май, е заявил премиерът Костов по националното радио.

  "Евролевицата и БСП застанаха на едни позиции и това според мен прави невъзможно ДПС да бъде в тази компания", е допълнил той, като според него отговорът на въпроса - поставят ли се човешките права и свободи над държавния суверенитет или държавният суверенитет може да бъде оправдание за етнически геноцид - е сложил разделителна линия между левицата и ДПС.

  Сините със сигурност щели да търсят партньори, но извън Евролевицата и БСП. Според Костов Евролевицата дори нямала право на това име, тъй като не е европейски солидарна партия.

  Партньорство между СДС и ДПС било възможно, но само на отделни места.

  Бъдещето на коалицията Обединени демократични сили зависело от мандатите, които националните ръководства ще дадат на Демократическата партия и БЗНС-Народен съюз. /"Сега"/

  СДС няма да ограничава партиите чрез Закона за местните избори
  Синият депутат Йордан Цонев е декларирал в ефира на радио "Еспрес" в неделя - 30 май, че поправките в Закона за местните избори (вж. бюлетина от 29 май) още не са готови. СДС няма да ограничава участието на кметове с два мандата, тъй като "те са най-удобните кандидатури - просто няма да спечелят". Цонев е на мнение, че няма градоначалник, който да не е натрупал негативи за два мандата.

  Депутатът е защитил обаче идеята за провеждане на изборите в един тур, защото така категорично ще бъде посочен най-качествения кандидат, както и идеята за намаляване на броя на общинските съветници.

  СДС-Бургас е одобрило четирима от номинираните кандидати за кмет: Лорис Саян, Васил Илиев, Жорж Дерелиев и Снежана Премерова. /"Демокрация"/

  Ахмед Доган иска коалиционен кабинет наесен
  Лидерът на ДПС е прогнозирал по националното радио, че в следващия парламент нито една политическа сила няма да има квалифицирано мнозинство. Той смята, че местните избори ще са индикатор за това, дали избирателите предпочитат двуполюсния модел или не.

  Според него бъдещият кабинет трябва да бъде изграден на по-широка коалиционна база, като се търси баланс на етносите в цялата структура на властта. Доган е поискал поне 10 на сто представители на ДПС в държавната и общинската администрация. /"Демокрация"/

  ВМРО издига кметове в три областни града
  "Пари" съобщава, че ВМРО ще издигне свои кандидати за кметове в Пловдив, Благоевград и Кюстендил, сключвайки рамкови споразумения със своите политически партньори. Изрична забрана за коалиране има само за БСП.

  Цената на българския етнически модел са инвестиции в смесените райони, е заявил лидерът на ДПС пред митинг, отбелязващ 10-та годишнина от възродителния процес в с. Медовец. Доган е обещал "след победата на местните избори ще ликвидираме безработицата в районите с преобладаващо турско население". България да приеме поне 10 000 бежанци от Косово, които да бъдат настанени в обезлюдени села, е поискал Доган. Според него обаче са нужни гаранции за финансиране и върщане на албанците по родните им места след войната.

  Партията на Савов иска генерално споразумение със СДС
  Демократическата партия ще участва в ОДС, ако се подпише генерално политическо споразумение между СДС и Народен съюз, е решил Върховният й съвет. /"Сега"/


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

  Всеки пети жител на Родопите е на ръба на бедността
  В Родопите има не етнически, а икономически проблеми и заради тях планината се обезлюдява. Такъв е изводът на представително проучване на Института за източноевропейска хуманистика, озаглавено "Планината Родопи - модел за толерантност на Балканите". Изследването е направено сред 2445 жители на 39-те общини в Родопите. От тях 45% са се самоопределили като българи, 21% - като българомохамедани (помаци), 25% - като турци и 5% - като цигани.

  Данните показват, че само 5% от българите са склонни да емигрират заради етническа нетърпимост, същата причина за евентуално изселване посочват 8% от помаците, 16% от турците и 18% от циганите.

  Всички останали твърдят, че биха емигрирали заради тежкото си икономическо състояние. Всеки пети човек в Родопите е на границата на мизерията, а във всяко пето семейство има хронично болен. Най-висока е безработицата в Неделино и Борино - 41%, следвани от Ракитово - 35%, Белица - 34%, Минерални бани, Хасковско - 33%. Заради икономическите проблеми продължава изселването на турците; като най-привлекателни за изселване са Турция, Германия, Гърция, както и други райони в страната - предимно села в равнините.

  Липсата на етнически противоречия се доказва от отговорите на въпроса "За какъв кмет бихте гласували?". За кмет българин биха гласували 84% от турците, а за кмет турчин - 97% от същата група. Кмет турчин са склонни да изберат 39% от българите, а българин - 97%. За циганин биха гласували 38% от турците и 23% от българите. /"Демокрация"/


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Здравните вноски ще бъдат увеличени до 6%
  Здравните вноски, които ще се удържат всеки месец от доходите на гражданите, ще бъдат увеличени до 6%, съобщава депутатът и председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Игнатов, информира "Стандарт". Работодателят ще дава още 6% медицинско обслужване на всеки свой служител. Увеличението ще бъде постепенно през всяка нова календарна година.
  От 1 юли тази година всеки гражданин ще внася в здравната каса по 3% от месечния си доход. Още 3% ще бъдат внасяни от работодателите за всеки работник. Месечните такси за пенсионерите, учащите, лишените от свобода и временно безработните ще се поемат от държавния бюджет. Всеки октомври касата ще подписва договори с лекарския съюз. Ако не се постигне споразумение или събраните пари от вноските не стигат, бюджетът ще поеме изцяло здравните грижи за населението, заявява д-р Игнатов.
  264 млрд. лв. трябва да се съберат в касата до края на годината. Засега държавата е дала 150 млрд. лв. от бюджета.

  Последните официални статистически данни показват, че у нас липсва средна класа
  Според изследванията на НСИ най-богатите 10% от българските домакинства имат доход за месец март 607 906 лв., разпределени на човек от домакинството се падат малко над 240 хил.лв. Следващите по богатство 10% от домакинства изостават много след първата група по доходи. Това показва липсата на средна класа  в България, е обяснението на статистиците. Доходът на тези домакинства е 430 888 лв., а на човек се падат по 153 888 лв. След тези две групи следват още 7, но разликите по доходи при тях са много малки. Последната група обхваща най-бедните 10% от домакинствата, които получават по 108 317 лв., като на човек се падат по 26 758 лв.
  За групата на най-богатите собствеността осигурява 1,9% от доходите, а предприемачеството - 7,5%. При тях 60% от доходите идват от работна заплата. При по-бедните слоеве на обществото собствеността и предприемачеството носят общо 4-6% от доходите през март. /"Стандарт"/
   

  Дял на разходите през март на 10% от хората с най-ниски и 10% от хората с най-високи доходи (в %)

  Стоки

  10% 

  най-ниски

  10% 

  най-високи

  Общ разход

  100

  100

  Храна

  55.7

  30

  Спиртни напитки

  1

  1.3

  Тютюневи изделия

  5.4

  1.9

  Жилище

  3.4

  6

  Енергия

  9.2

  9.9

  Жилищно обзавеждане

  2.6

  4.5

  Облекло, обувки

  3

  7

  Лична хигиена, лекари

  4.8

  5

  Образование, развлечения

  1.4

  4.8

  Транспорт, съобщения

  4.4

  10.2

  Домашно стопанство

  4.9

  4.3

  Други разходи

  4.2

  15.1

  В. "Стандарт" публикува в статия мнението на финансиста Банчо Банчев, който смята, че Шенгенския списък се основава на икономически критерии и визовите ограничения  са свързани предимно с благосъстоянието на гражданите на съответната страна.
  /"Стандарт"/

  Всяка трета българка пуши
  По повод международния ден без тютюнев дим д-р Котаров от Националния център по обществено здраве е съобщил, че за 7 години броят на жените пушачи е нараснал повече от 2 пъти. 31,2% от българките са пристрастени към тютюна. Мъжете пушачи са 56%, като при тях се наблюдава тенденция на намаляване.


  ИКОНОМИКА

  Напредва приватизацията на част от Булбанк
  Списък с кандидатите за покупка на Булбанк е предоставен на БКК. Миналата сряда се е състояла среща между приватизационния посредник - консорциумът около "Кредитанщалт инвестмънт", представители на БКК и на Европейската комисия, и шефовете на трезора, за да бъдат обсъдени резултатите от оценката на банката. Шефът на банковия холдинг Петър Жотев не уточнява имената на евентуалните купувачи на Булбанк. Оценката на банката е направена от международния одитор "Артур Андерсен". На срещата е обсъден и механизмът за пускането на акции от банката на Софийската и Лондонската борси.

  Наскоро Чавдар Кънчев е оповестил, че собствените средства на банката са 320 млн. долара. Цените на банките в Източна Европа се движат като 1,8 пункта от нетните им стойности. Това означава, че предполагаемата цена на Булбанк е между 570 и 600 млн. долара, смятат експерти. /"Стандарт"/

  Близо 90% от Златни пясъци вече е частна собственост, каза при официалното откриване на сезона министърът на търговията и туризма Валентин Василев. За летния сезон в комплекса чакат около 10% ръст на туристите.

  Близо 30% ръст на германските летовници у нас тази година прогнозират от TUI, "Некерман", "БТ-турс" и LTU. /"Стандарт"/

  Валутният резерв нарасна с 44 млрд.лв.
  Данните от баланса на управление "Емисионно" на БНБ показват увеличение на валутния резерв с близо 44 млрд.лв. Към 25 май провизиите на Централната банка достигнаха 5.110 трилиона лв. /"Стандарт"/

  До 10 дни трябва да бъде сключена сделката по продажбата на "Кремиковци"
  Възможно е фирмата-купувач да продаде феросплавния и прокатния завод от "Кремиковци".
  Избраният за купувач на 71% от акциите на "Кремиковци" "Дару Металс" ще плати 300 млрд.лв. от дълговете на комбината. Общата стойност на задълженията на предприятието е 500 млрд.лв., като от тази сума 183 млрд.лв. ще бъдат поети от държавата, заявява съсобственикът на "Дару Металс" Валентин Захариев. Той обещава да няма съкращения на персонала. Триста милиона долара ще вложи "Дару Металс" в "Кремиковци" до 2005 година. Италианската компания "Марчегалия", която е партньор на "Дару" при тази сделка е поела ангажимент да изкупува 50% от годишната продукция на комбината.
  Общата загуба на "Кремиковци"  за първото тримесечие на тази година е 89 млрд.лв., като загубите от основна дейност са 53 млрд.лв.
  /"Стандарт", "Пари", "Монитор", "Демокрация"/

  Агенцията за приватизация /АП/ очаква "Лукойл" да подаде оферта за покупката на "Нефтохим"
  От АП съобщават, че очакват до края на срока /7 юни/ за подаване на предложения по сделката за продажба на "Нефтохим" да постъпи оферта от "Лукойл". "Лукойл" е достойна за уважение международна компания, чието участие в процедурата за "Нефтохим" може само да се адмирира, смята шефът на Надзорния съвет на АП. Той се надява в наддаването за "Нефтохим" да се включат и няколко гиганта от Западна Европа. Според него продажбата на комбината ще бъде извършена възможно най-бързо, заради огромните инвестиции, от които се нуждае предприятието. /"Стандарт"/

  Зам.-промишленият министър Едит Гетова е съобщила вчера в Плевен, че очакваните приходи през тази година от плащания по приватизационни сделки са около 1 млрд.лв.
  До 2001 година приватизацията трябва да приключи. Държавното участие ще бъде сведено до 30% от активите, е казал още зам.-министърът. Тези активи кабинетът не предвижда да продава. Сред тях са БДЖ, "Булгаргаз", АЕЦ и други инфраструктурни обекти. Според зам.-министър Гетова България ще приключи 1999 година с икономически ръст от 4,5%. /"Монитор", "Пари","Демокрация"/
   

   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"