ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

31 март 1999 г.

 

Световните новини


Провал на мисията на Примаков в Белград. НАТО не приема условията на Милошевич и продължава втората фаза от ударите по Югославия.Масов поток от бежанци в Албания и Македония от Косово.

Преглед на печата

Българският посланик в Белград е отказал протестна нота на СР Югославия

Външният министър Михайлова увери, че България не води антисръбска политика.

В парламента противопоставянето между левицата и десницата за отношението към войната в Югославия се задълбочава.

Португалия подкрепя българската позиция по Косово и интеграцията ни в НАТО и ЕС.

България и Турция се договориха за износа на ток за Турция до 2008 г.

Посланикът на САЩ Ейвис Боулън заяви, че САЩ ще окажат помощ на България.
 
 

Българският посланик в Белград е отказал протестна нота на СР Югославия.

Вчера външният министър Надежда Михайлова съобщи, че българският посланик в Белград е отказал да приеме вербална нота на министерството на външните работи на СРЮ. Сръбското външно министерство  искало да изрази протест, че България е  предоставила въздушното си пространство на НАТО. Малко преди това в същия ден от Генералния щаб на югоармията са опровергали тази информация, разпространена от някои медии в Белград. Според Михайлова опитът за връчване на нотата е отражение на подстрекателската политика на БСП..Михайлова отбеляза, че "правителството няма да допусне по изкуствен начин и чрез политически трикове да бъде въвлечено в съпричастност на конфликта в Косово".

Вчера зам.-министърът на външните работи Марин Райков в разговор с временно управляващия посолството на СРЮ в София Сречко Джукич е изразил своето недоумение от протестната нота на Сърбия. Райков е изразил желанието на България да има по-голяма съгласуваност на действията в Белград, за да не се допускат спекулации за българската позиция. Райков е декларирал, че България няма да се поддаде на подобни опити за провокация, а Югославия няма интерес да създава атмосфера на враждебност по отношение на България./"Стандарт"/

Външният министър Михайлова увери, че България не води антисръбска политика.

Вчера в парламента външният министър Надежда Михайлова заяви: "Аз напълно потвърждавам и днес, че не одъждествявам Милошевич с Югославия. Ние не водим антисръбска политика. Защото децата, независимо дали са сръбски или албански, еднакво се страхуват както от бомбите, така и от клането. И ако сме хора, ще сме хора към всички, а не само към едните или другите. България не взема страна, а отстоява принципи. Вицепремиерът на Югославия Драшкович благодари вчера на София, че не е дала коридор на НАТО за ударите."/"Стандарт"/

В парламента противопоставянето между десницата и левицата за отношението към войната в Югославия се задълбочава.

Вчера управляващото мнозинство в парламента отхвърли искането на БСП декларацията от 25 март да бъде допълнена с текст, според който България няма да предостави територията си и въздушното си пространство на НАТО за удари срещу Югославия.

Председателят на Комисията по национална сигурност в парламента Христо Бисеров отбеляза следното: "Г-н Първанов генерира заплаха за националната сигурност на нашата държава.Засега България успява да се предпази от преки политически и военно-политически рискове от войната в Югославия. Единственият генератор на рискове от такъв характер в момента се явява БСП. Такава заплаха би имало, ако се нагнетят силни антибългарски настроения в сръбското общество. В момента БСП и лично нейният лидер работят усилено и планомерно за създаване точно на такива настроения в съседна Югославия. Анализът показва, че поведението на БСП е типично за поведението на комунистическа партия. Всички комунистически партии в Европа се държат по подобен начин, но те не застрашават своите страни, защото нямат тази възможност".
Лидерът на БСП Георги Първанов от своя страна заяви:" Това, което съм го казал за коридорите през октомври, то прозвуча и от Брюксел. Щом Бисеров казва, че аз съм генерирал заплаха за националната сигурност, значи и говорителят на НАТО Джейми Ший също генерира такава заплаха. Над 70-80% от българите са против войната и ако това е хардлайнерска позиция, то ние сме такива. Твърденията на управляващите са толкова объркани, че неяснотата на чуждите ни партньори за позицията на България се увеличава. Проблемът произтича от липсата на ясно обяснение от страна на правителството на позицията му или от поетите тайни устни ангажименти за коридори".

Първанов заяви, че БСП започва масова кампания в подкрепа на сърбите и ще открият всенародна подписка срещу ударите в Югославия. Те ще организират и хуманитарна акция в подкрепа на сърбите. Българска демократична младеж ще открие страница за мнения в Интернет. Първанов отбеляза още, че няма да иска вот на недоверие към правителството заради Косово, за да не се дестаблизират институциите, а и управляващите още не са изконсумирали поритиката си. Той уточни, че БСП ще изчака правителството "да се накисне още повече" и тогава ще помислят за вот на недоверие.

Лидерите на БСДП и ОБТ Петър Агов и Кръстьо Петков са изпратили вчера искане до своите партньори в парламента от БСП и Евролевицата за нова декларация по кризата в Косово. Те настояват ясно да се оповести неучастието ни във военни действия и че няма да предоставяме територия и въздушно пространство за атаки срещу СРЮ.

Лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов в интервю за в- "Дума" отбелязва следното за приетата на 25 март декларация: "Първото е, че в декларацията се говори за това, че ние практически подкрепяме и одобряваме действията на НАТО в съседна Югославия.Нещо, което аз и Зелената партия категорично не можем да приемем. Другото, което ние не приемаме, е, че декларацията позволява фактически да се подразбира, че допуска подкрепата на НАТО в така наречените логистични действия, т.е. с даване на въздушно пространство и акватория и въобще възможност да премиванат натовски войски през България с цел да нападнат Югославия. Нещо, което ние категорично не приемаме". Каракачанов обвинява правителството, че слугува на НАТО.

Каракачанов заяви, че той ще възглави група от петима български депутати, които ще заминат през другата седмица за Белград за разговори със сръбски парламентаристи. Сръбския парламент е дал принципно съгласие за посещението /"Земя", "Монитор","Демокрация", "Дума"/

Португалия подкрепя българската позиция по Косово и интеграцията ни в НАТО и ЕС.

Вчера намиращият се на тридневно официално посещение в България португалски премиер Антониу Гутериш проведе разговори с премиерът Костов и президентът Стоянов. Гутериш оцени българската позиция по конфликта в Косово и обеща подкрепа за интеграцията на България в НАТО и ЕС. Гутериш решително отхвърли възможността за сухопътна акция на НАТО в Косово.

Министърът на търговията Валентин Василев и министърът на икономиката Жоакин Моура подписаха протокол за взаимна защита на инвестициите и спогодба за сътрудничество в туризма. След 2 месеца в Португалия ще замине българска делегация за обмяна на опит в работата с малките и средните предприятия и с експортното застраховане.Проведе се и бизнесфорум, в който участвуваха 62 български и 21 португалски фирми.Гутериш обеща, че на срещата във Вашингтон на НАТО Португалия ще настоява за изричното посочване на България и Румъния сред сериозните кандидати за членство. Според него България е несправедливо дискриминирана от Шенген и черния списък с визови ограничения. Не виждаме причина ситуацията с визите да продължава и Португалия ще лобира за изваждането на България от черния списък. Костов е настоял Румъния да прояви европейската си солидарност и да се съгласи втория мост над Дунав да се построи при Видин - Калафат.

През 1997 г. стокообменът между двете страни е бил 31,2 млн. дол., а през 1998 г. още по-малък.Гутериш заяви, че разширението на ЕС е финансово осигурено и през периода 2000 - 2003 г. България ще получава от програмата Фар по 300 млн. евро годишно./"Стандарт", "Демокрация"/

България и Турция се договориха за износа на ток за Турция до 2008 г.

След два дни напрегнати преговори шефът на Комитета по енергетика Иван Шиляшки и турският министър на енергетиката Зия Акташ се договориха до 2008 г. България да изнесе за Турция 33,7 млрд.квтч. електроенергия. През 2000 г. ще бъдат изнесени 2,2 млрд. квтч., през 2001 - 3,5 млрд. квтч. От 2002 до 2004 г. - по 4 млрд.квтч годишно и от 2005 до 2008 г. годишно по същото количество. Цената на тока е търговска тайна, заяви Шилашки, но тя е по-добра от досегашната. В началото на април ще бъдат парафирани договорите между двете страни за износа на елекричество и участието на Турция в строителството на каскадата "Горна Арда" и на магистралата Оризово - Капитан Андреево./98 км./ В строителството им ще участват български проектанти и фирми, което ще открие към 7,000 нови работни места в райони, където безработицата е много голяма.В-к "Труд" информира, че еленергията ще се изнася по цена от 3,55 цента за киловатчас, докато сега тя се изнася по цена от 3,45 цента.

Посланикот на САЩ Ейвис Боулън заяви, че САЩ ще окажат помощ на България.

Вчера посланикът на САЩ Ейвис Боулън е провела среща с премиерът Костов. Тя е уверила, че САЩ подготвят пакет от мерки за подпомагане, отчитайки трудностите, пред които са изправени България и съседните на Югославия страни. САЩ оценяват високо позицията на България по конфликта в Косово и смятат България и Румъния за зона на стабилност в Югоизточна Европа. САЩ ще се стремят да окуражават и засилват процесите на стабилност в добрата част на Балканите, е отбелязала Боулън./"Сега"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"