ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
31 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с балканските страни | Правителство | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Олбрайт в Москва.

 • Започна нов кръг от преговорите между Израел и Палестина.

 • В Давос Сорос поиска монопол на донорите за Балканите.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Различни оценки в печата за срещата на премиера Костов с Хашим Тачи и Арбен Джафери.

 • Ричард Шифтър съобщи в София за предстоящи преговори между България и Румъния по транспортните проблеми.

    
    
    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • През март ще бъде отпуснат следващият транш от МВФ за България, реформата в НЕК ще завърши до края на март и ще има малка корекция в минималните заплати, съобщи шефът на мисията Каконен.

 • На 4-та национална конференция на ДПС Доган бе преизбран за лидер и бяха гласувани промени в устава на движението.

 • Евролевицата набеляза задачите си през тази година на национален семинар на 30 януари.

 • Според МВФ и Световната банка България има много висока бедност и безработица. Това се дължи на огромния външен дълг и емиграцията, заяви премиерът Костов.

 • Безработицата през декември 1999 г. е била 15,97%.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Различни оценки в печата за срещата на премиера Костов с Хашим Тачи и Арбен Джафери
  На 29 януари на посещение в София бяха Хашим Тачи - зам.-председател на временния административен съвет на Косово, и Арбен Джафери - председател на Демократическата партия на албанците в Македония. Те пристигнаха в София за участие в националната конференция на ДПС. Срещата им с Костов е била уредена преди седмица лично от Ахмед Доган.
  Костов прие Тачи и Джафери в качеството си на партиен лидер, а не на премиер, в централата на СДС на "Раковски", 134. Срещата е продължила два часа и половина и след нея Костов не направи никакви заявления.
  Заявленията на Тачи и Джафери след срещата могат да се сумират по следния начин. Според Тачи сега в Косово има мир, който трябва да се спазва и да се работи за окончателното решаване на косовския проблем. Неговото решаване може да стане с референдум, който ще бъде зачетен от международната общност. Бъдещето на Косово той свързва само с независимост. Тачи каза, че с тази среща се поставя началото на политическите контакти между България и Косово. Той благодари за позицията на България по време на косовската ксриза и като председател на Партията на демократическия прогрес на Косово покани Костов на посещение в Прищина. Арбен Джафери изтъкна положителната роля на България за стабилизиране на обстановката на Балканите.
  Днес в. "Стандарт" публикува интервюта с Хашим Тачи и Арбен Джафери, от които ще предложим най-важните части:
  Хашим Тачи - "Днес ние поставихме основите на политическите контакти между България и Косово. Ние трябва да изграждаме нашето сътрудничество, изхождайки не от антисърбизма, а от взаимното уважение между българи и косовари, зачитане правата на малцинствата, развитие на свободни медии и на демократичните ценности в целия регион. Надявам се, че в бъдеще сътрудничеството ни ще се развива във всички области и че скоро ще посрещна българските държавни мъже в Косово."
  За КФОР - "КФОР - това е бъдещето на НАТО на Балканите."
  За възстановяването на Косово Тачи разчита на "Пакта за стабилност". Аз съм убеден в парспективата на този пакт, в който ще бъдат включени и косоварите."
  Арбен Джафери - за статута на Косово: "Трябва да се избягва глобализирането на този статут. С разпадането на Югославия Косово става независимо, както останалите елементи на държавата. Ние приветстваме енергията, която намери България да се присъедини към демократичната общност за решаване на косовския проблем. Аз виждам голямото значение на Косово в международен план, защото там беше големият изпит по демокрация. България го издържа с отлична оценка."
  За независимостта на Косово - "Още преди години поддържах идеята за административно самоопределение на всички националности и административни едеиници на територията на бивша Югославия. Косово е една от тези области, но аз не знам доколко тя е готова да премине към автономна независимост."
  За Милошевич и Македония - "Той обаче не може да нападне КФОР в Косово, защото там има 50 000 армия от професионални войници. Затова ще се опита да дестабилизира логистичната база в Македония. Ние с внимание следим тези въпроси и знаем как Милошевич може да започне тази атака - с етнически конфликт между македонци и албанци."
  Асен Агов, председател на парламентарната Комисия по външна политика, присъствал на срещата:
  За промяната в българската позиция: "Ние държим на позицията си, че всяко раздробяване на Балканите води до верижни реакции и има опасност от активизация на всякакви малцинства. Затова за нас е изключително важно да се търсят решения, които да не водят до нови конфликти. Тачи подчерта, че те са за независимост на Косово в подходящ момент. Точните му думи бяха "ние сме за независимост на всички косовари, а не само за албанците". Тук очевидно има нюанс в разбиранията ни. Иван Костов беше много категоричен, че активизация на други конфликти от същия тип може да доведе до сериозни сътресения и в други балкански страни. Нашият премиер поиска много категорично едно по-голямо сътрудничество на косоварите както с нашите полицейски формирования, така и с бъдещото участие на КФОР. При положение че лидерите на Косово по един ясен и категоричен начин казват, че са за независимост на страната си, тогава какво ние мислим има по-малко значение. Защото, ако сме наистина демократи, трябва да оставим хората сами да изберат бъдещето си. Защо трябва да натрапваме нашите възгледи."
  Във връзка с въпроса България първа да признае Косово: "Мисля, че тези въпроси  изобщо не стоят на дневен ред."
  Коментарът на "Монитор" е под заглавие "Хашим Тачи търси в София подкрепа за независимост". Отбелязва се, че България имала нова позиция за статута на Косово - "стабилност на границите на основата на европейските ценности  и зачитане на правата на малцинствата". Отбелязва се, че тази позиция дава възможност за признаване на независимо Косово, ако международните фактори решат това. Тачи се е опитал да представи срещата по различен начин. Той я разглежда като държавна, изтъквайки, че се среща за първи път с премиера и е говорел за отношения между България и Косово. Той нито един път не е споменал Партията за демократичен прогрес, на която е лидер.
  "Монитор" отбелязва също така, че Тачи е бил поканен от Доган, но с него не се е срещнал. По този повод Доган е заявил пред вестника следното: "Той беше поканен от мене, поиска среща с президента и премиера. Ние направихме постъпки. Явно вчера някой му попречи да се срещнем. Не знам кой и защо, но тези взаимоотношения не говорят за европейска политика."
  Коментарът на в. "Сега" е под заглавие "Светът започва признаването на Косово от София". В подзаглавието се отбелязва, че "Посещението на Хашим Тачи и Арбен Джафери е чиста провокация. Дано след като свършихме черната работа, получим поне малко дивиденти." Предполага се, че "Новата българска позиция ще бъде отречена. Погледнато от официална гледна точка, събитието е: неофициално, партийно, без изявления на лидера на СДС Иван Костов. Но провокацията си е провокация. Тезите и антитезите за независимост на Косово ще изхабят всички и новата държава на Балканите ще стане факт."
  Лидерът на Евролевицата Александър Томов заявява пред "Сега": "Костов трябва да обясни дали има промени в позицията на България за независимостта на Косово. Ако Костов наистина си е позволил подобно разминаване в позициите на България и ЕС, това е непростим политически гаф. Ако Косово получи независимост, това значи бетониране на Милошевич, което противоречи на интересите на България."
  В. "Земя" коментира срещата под заглавие "Ще признаем ли първи отделянето на Косово от Югославия?" Заключението на "Земя" е, че "Тачи и Джафери заявиха, че независимо Косово е гаранция за стабилни Балкани, а както стана ясно, нашите политици май мълчаливо са се съгласили."  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   

  Отношения с балканските страни
   

  Ричард Шифтър съобщи в София за предстоящи преговори между България и Румъния по транспортните проблеми
  На 28 януари Ричард Шифтър, специален съветник на държавния секретар на САЩ за Балканите и автор, а в момента и координатор на Инициативата за Югоизточна Европа ("план Шифтър"), изнесе в София лекция пред Атлантическия клуб. Той заяви, че в средата на февруари ще се проведе среща на зам.-министрите на транспорта и началниците на митниците на България и Румъния, за да обсъдят възможностите за подобряване на фериботната връзка Видин - Калафат. Ако тя се нуждае от ремонт и средства за модернизация в рамките на няколкостотин хиляди долара, то те ще бъдат отпуснати по "плана Шифтър". Шифтър отбеляза, че това може да бъде много евтино и да стане в рамките на няколко месеца. Той съобщи също за предстояща среща на 12 февруари между представители на министерствата на транспорта от България и Румъния в Брюксел, където с посредничеството на ЕС ще се решава въпросът за втория мост над Дунав.
  На зададени въпроси за евентуален нов план Маршал на САЩ за Балканите Шифтър заяви, че американските данъкоплатци не са съгласни за отпускането на пари по нов план Маршал за Балканите. /"Демокрация"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  През март ще бъде отпуснат следващият транш от МВФ за България, реформата в НЕК ще завърши до края на март и ще има малка корекция в минималните заплати, съобщи шефът на мисията Каконен
  През март ще бъде отпуснат следащият транш по споразумението с МВФ, съобщи шефът на мисията на фоанда за България Юха Каконен. Според него при досегашните преговори на мисията в София в 99% от случаите е постигнато съгласие.
  Допълнителните разговори, по които обаче постигнахме яснота, са свързани с енергетиката и повишаването на минималната заплата, каза Каконен.
  На този етап има основание за известна корекция на минималното възнаграждение, но пропорцията между минималната и средната заплата в България е сравнима с тези в другите страни в преход, заяви Каконен.
  В реално изражение доходите ще нарастват с повишаване на производителността и с ръста на икономиката, подчерта представителят на МВФ. Според него правителството трябва да насочи вниманието си именно към тези два фактора. Каконен намира за реалистичен заложеният за 2000 г. икономически ръст от 4%. Финансовият министър Радев е заявил, че този ръст може и да е над 4%, съобщава "Новинар". Това обаче щяло да зависи от събираемостта на данъците и рязкото свиване на "сивата" икономика.
  Част от освободените военни с икономическо или юридическо образование могат да кандидатстват за работа в данъчната или митническата администрация, заяви още финансовият министър. Той обаче поясни, че свободните места са твърде малко, за да бъде обявен конкурс.

  Мисията на МВФ постигна разбирателство с правителството реформата в НЕК да завърши до края на март, са съобщили пред "Труд" от Агенцията по енергетика. Досегашните 28 клона на "Електроснабдяване" ще се отделят от НЕК в 7 нови фирми до края на тримесечието, а не от 1 февруари т. г., както настояваше шефът на агенцията Иван Шиляшки. Не очаквам рязко повишение на цените на електоеренгията, заяви Каконен по националното радио вчера.
  Предстоят допълнителни разговори за енергийния сектор.
  "Труд" уточнява, че сближаването на позициите по енергетиката е настъпило след совалка на главния преговарящ за членството на България в ЕС Александър Божков между Каконен и Шиляшки по време на семинара на 29 януари в резиденция "Бояна", посветен на борбата с бедността и органтизиран от Световната банка и социалното министерство.
  Компромисният срок за реформата в НЕК - 31 март, съответства на предишен меморандум между МВФ и правителството. Дотогава трябва да стане и отделянето на АЕЦ "Козлодуй" като самостоятелно дружество.
  Обособяването на АЕЦ ще спре изтичането на пари от централатта през НЕК към тецове като "Бобов дол" и "Варна", смята шефът на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели Георги Касчиев.
  По време на сегашната мисия на МВФ Каконен нястоя реформата да се извърши, след като са готови новите наредби в енергетиката. По съгласувания с фонда трафик токът за бита трябва да поскъпне със 7,54% от 1 юли т. г. Предстоят допълнителни разговори с МВФ по българското искане за отлагане на регионалните цени на парното и за субсидиране на отрасъла и през 2001 г.
  Регионалните цени на топлоенергията трябва да влязат в сила от 1 юли т. г. При въвеждането им обаче се очаква драстично поскъпване на парното с над 30%.
  В "Пари" съобщава новината, че България ще строи нов ядрен блок, но на площадката в АЕЦ Белене. Това е решил експертният съвет, в който участват представители на ДАЕЕР, НЕК, Енергопроект и БАН. Новата площадка е предпочетена пред тази в Козлодуй.
  В Белене са изградени основите за нов хилядамегаватов блок, експерти ще решават каква част от доставеното оборудване и машини могат да бъдат използвани сега. Идеята е до 2008 г. в Белене да заработи нов реактор с мощност около 600 мВт. Той ще замени двата малки реактора на АЕЦ "Козлодуй", които дотогава ще са излезли от експлоатация, съобщава "Пари".    


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  На 4-та национална конференция на ДПС Доган бе преизбран за лидер и бяха гласувани промени в устава на движението
  В продължение на 2 часа в събота, 29 януари в Националния дворец на културата звуча турско слово, коментира днес пресата по повод 4-ата национална конференция на ДПС. "Новинар" обръща внимание на факта, че официалният език все пак е българският и че журналистите не знаят турски. С изключение на приветствието на президента, на българските гости им се наложило два часа, докато минат поздравленията от турските политици, уточнява "Монитор".

  1.Поздравленията започнали с телеграма на турския президент Сюлейман Демирел и от председателя на турския парламент. Тези поздравления са били преведени и на български език.
  "Уважаеми председателю на ДПС Ахмед Доган, скъпи братя. С много голямо задоволство научих, че ДПС чества 10 години от създаването си. Партията играе положителна роля, за да може в съюз да се развиват отношенията между нашите сънародници", "тя се превърна във факел на добрите отношения между двете страни" и "чертае бъдеще с блага и щастие", приветства Демирел.
  Следащите речи са преминали на турски, с изключение на приветствието на д-р Желю Желев, представен като "първият демократично избран президент на България", информира "Монитор". Желев похвали ДПС за българския модел на прехода.
  Всички парламентарни политически сили в страната, представители на извънпарламентапни партии и политици от Турция, Македония, Румъния, Гърция и Косово поздравиха делегатите на 4-ата национална конференция на ДПС.
  От Турция лично присъстваха депутати от всички парламентарни и почти всички извънпарламентарни партии, министри, кметове, председатели на граждански сдружения, фондации и комитети.
  Поздравление е било отправено и от президента на Северно-кипърската република Раул Денкташ, от министър-председателя на Турция Бюлент Еджевит, от Тансу Чилер, от председателя на националистическата партия на Турция, от президента на "Джейлан холдинг" Махуд Джейлан, от турския холдинг ТИКА, от председателя на турската ентическа партия в Македония, от Демократическата партия на Косово, от Демократичния турски съюз на Румъния и още много турски и балкански политици.
  На форума на ДПС присъстваха и гости от Либералния интернационал.
  Хашим Реджеп, зам.-председател на Лиебералната партия на Косово, предаде поздрави на Доган от Ибрахим Ругова и благодари на българския народ и държава за "правилния начин, по който са решили проблема с Косово". Той подчерта специалната си благодарност "за солидарността на ДПС и особено на г-н Доган за позицията".
  Позовавайки се на делегати "Монитор" съобщава, че причината за многото приветствия е била обяснена с 10-годишния юбилей от създаването на ДПС. Същият вестник коментира, че всички са чакали Тачи и Ругова. През цялото време на конференцията е витаел въпросът дали Тачи и Арбен Джафери ще дойдат лично да поднесат приветствията си. Те обаче предпочетоха да се срещнат с премиера Костов и не дойдоха на конференцията.

  Из поздравленията на българските политици към ДПС
  Константин Тренчев, лидер на синдикат "Подкрепа": "Подкрепа и ДПС са от 10 години рамо до рамо и са най-автентичните, най-старите истински организации в цялата страна..."
  Екатерина Михайлова, зам.-председател на НИС на СДС: "Отношенияна между ДПС и СДС са най-сложните в най-новата ни история. Нашите 2 формации заедно са управлявали, заедно са формирали правителства, заедно са сваляли правителства. Въпреки всички рани, които сме си нанесли, по принципните въпроси винаги сме били заедно. Доверието е трудно нещо след всичко, което сме си казали, но да не забравяме, че политическите сили на първо място трябва да отстояват националните интереси.
  Георги Първанов, лидер на БСП: "ДПС трябва да търси новата си роля на балансьор не само с думи, но и на дела, с ангажименти. Вярвам, че вашите представители на всички нива в управлението ще го докажат. Ние сме готови да работим с вашите представители в местната власт за укрепване на местното самоуправление, независимо кой държи централната власт.

   
  2. Конференцията на ДПС премина под надслов "ДПС - мост за евроинтеграцията на България".
  Форумът преизбра единодушно Доган вече четвърти пореден път за лидер на ДПС, прие промени в устава и обяви, че реално вече започва подготовката за номинации за предстоящите парламентарни избори.
  Движението вече има кадрови ресурс, за да има претенции за участие във властта - на местно, общинско, областно и централно равнище, заяви Доган. В тази посока е и даденият от форума "друг тон за положението на младите в организацията".
  Делегатите гласуваха следните промени в устава на движението:
  -  Терминът етнически и религиозни общности се заменя с малцинства. На журналистически въпрос дали трябва да се промени текстът в конституцията, според който България е еднонационална държава, Доган отправи призив към българките да раждат повече деца, той не можел да каже на своите да имат само по едно дете. Според Доган малцинствата са над 20% от населението на България, цитира думите му в. "Новинар".
  - Членовете на Централния съвет на ДПС стават 76, реши конференцията. Досега те бяха 51. В ЦС по право ще влизат всички депутати от движението и всички шефове на областните структури.
  - Вече ще има по-строг контрол върху изключването от ДПС. Низвергнатите от местните структури ще могат да обжалват пред областните ръководства. Висшият форум на ДПС обяви амнистия за всички представители на движението, които за 10 години са били изключени от него. Партията на демократичните промени начело с Мукаддес Налбант се вля според очакванията в ДПС и нейните представители от гости станаха делегати. Те ще имат човек и в Централния съвет. На първото си заседание след месец ЦС ще изработи конкретните процедурни правила за амнистиране и вливане на новите членове.

  Форумът прие програмна декларация, в която са записани приоритетите на ДПС в областа на балканската и вътрешната политика, в междупартийните отношения, в икономиката, в социалната и културно-образователната сфера. В документа се подчертава, че декапсулирането на движението означава издигането на млади и способни кадри, които са по-подготвени за новото време и евроинтеграцията.
  ДПС приема, че България не е хомогенна държава и етнически, и религиозно и затова отношенията между малцинствата е критерий за степента на свободата и демокрацията  в България. Движението настоява за използване на майчин език на публични места, за неограничен достъп до медиите и обнародване на материали и предавания на малцинствен език, както и за самостоятелни училища, а държавата да подпомага курлтурните и религиозните институции на малцинствата.
  ДПС реши, че трябва да бъдат създадени условия за преодоляване на кризата на доверието между СДС и ДПС, но не на всяка цена, а в рамките на регламентирани отношения, заяви Доган.
  ДПС ще настоява за съгласувана в рамките на политическия елит стартова програма за евроинтеграция.
  Доган ще настоява за засилване на инвестициите в смесените райони като гаранция за стабилността на страната. Инвестирането в тези райони ще трябва да бъде принцип във вътрешното и външното инвестиране. /"Труд", "Новинар", "Монитор"/

  Коментари
  "Доган вдига цената си" е заглавието на коментара за конференцията на ДПС в "Труд". Валерия Велева цитира думите на лидера на движението Доган, че "без участие на ДПС България няма необходимата външна тежест и вътрешна стабилност за отваряне на вратите на Европа през първите 10 години на 21 век" и заключава, че навръх 10-ата си годишнина ДПС се оказа мостът, по който България трябва да мине на запад към Европа, на Изток към Русия и на югоизток към Турция и арабския свят. А златното ключе за всичко е в ръцете на Доган, "защото основните приоритети на ДПС съвпаднаха с интересите на международната общност и с националния интерес на България". Доган отвори пътя на НАТО у нас, а Европа му върна жеста, като постави пред властта категоричното изискване за правата и свободите на малцинсвата. Доган ги издигна в ранг на национална доктрина и показа, че пак е дошъл неговият час. Нито една наша партия от послединте 10 години, дори и управляваща, не се е радвала на толкова международно внимание, посочва "Труд".
   

  Евролевицата набеляза задачите си през тази година на национален семинар на 30 януари
  Евролевицата даде старт на кампанията си за конгреса през юни т. г. на  нанационален семинар с нейни ръководни кадри от цялата страна и представители на общинската администрация. Той бе посветен на политическите задачи и отговорности на партията през 2000 г.
  "Лев за час" е един от четирите основни лозунга на Евролевицата. Това станя ясно на семинара вчера. За да се избегнат манипулации, избирателите ще научат другите лозунги от платени съобщения в пресата, обяви лидерът на партията Томов. Според него е унизително в България да се получава месечен доход под 80 лв.
  Според Томов през миналата година са се случили две важни неща - била е спряна тенденцията на монополизиране на властта от СДС и са се очертали рамките на една алтернативна политика. В интервю за "Труд" Томов заявява, че на България е необходим нов политически консенсус. Новата коалициона формула, която ще се установи след парламентарния вот, трябва да постигне съчетание на два принципа: споразумение върху ясна и публична програма за управление, и второ - силна европейска и евроатлантическа идентичност. 


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   

  Според МВФ и Световната банка България има много висока бедност и безработица. Това се дължи на огромния външен дълг и емиграцията, заяви премиерът Костов
  На семинар на 29 януари в резиденция "Бояна", посветен на борбата с бедността и органтизиран от Световната банка и социалното министерство, шефът на мисията на МВФ в България Юха Каконен посочи, че бедността и безработицата в България са твърде високи. Световната банка е на същото мнение, посочва "Монитор" в обширна публикация по темата. "Крайно ниските заплати от около 116 долара месечно все още отразяват дълбоката икономическа криза", се казва в анализ на банката от есента на 1999 г., с който вестникът разполагал.
  Директорът на СБ за България и Румъния Андрю Воркиннг заяви по време на семинара в Бояна, че целта не международните институции и българското правителство е разработването на стратегия за намаляване на бедността. Причината за бедността са външните шокове, икономическите кризи, безработицата, заяви Воркинг.
  "Монитор" припомня, че премиерът Костов е обещал преди дни да съобщи на семинара в Бояна размера на бедността в България. Той обаче не го направил.
  Според последното проучване на СБ за България от 1997 г. бедността в страната е 36%. Тя едва ли е намаляла, ако се съди по лаконичното изказване на Воркинг на 29 януари, коментира "Монитор".
  Най-застрашената от бедността група в българското общество са децата, заяви премиерът по време на семинара. Феноменът може да се обясни с огромния външен дълг, за чието обслужване отиват 1 млрд. долара годишно, 700-те  хиляди напуснали страната млади българи, които в момента не работят за отечеството си, падналата върху много по-малко хора грижа за възрастните, инвалидите и поддържането на държавата. /"Пари"/
   

  Безработицата през декември 1999 г. е била 15,97%, съобщават от НСЗ. Регистрирано е увеличение на показателя с 0,34 пункта спрямо ноември и с 3,8 пункта спрямо декември 1998 г. Безработицата е продължила да расте поради освбождаването на работна сила, свързано със закриването на редица неефективни производства и дейности.
  Общият брой на безработните през последния месец на миналата година е бил 610 551 души, или с 2,2% (13 163 души) повече в сравнение с ноември. Спрямо същия месец на 1998 г. общият брой на лицата без работа се е увеличил с 31,2%.
  В 12 области равнището на безработицата е било по-ниско от средното за страната, като най-ниско се е запазило в София-град /4,2%/.
  Продължително безработните лица с престой на пазара на труда над 1 г. през декември са 190 910 души, с 3% повече в сравнение с ноември. /"Пари"/
   
     

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"