ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
30 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения със САЩ | Отношения с Швейцария | Отношения с балканските страни | Правителство

  | Демографска обстановка | Икономика |

   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Руската армия започна прочистване на планините в Чечения.

 • Готви се разследване на Хелмут Кол.
     


  ОТНОШЕНИЯ С ШВЕЙЦАРИЯ
   

 • Швейцария отпуска помощ от 3 млн. франка за здравното осигуряване в България.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Посланикът на САЩ Ричард Майлс заяви, че очаква през 2000 г. САЩ да увеличат своята помощ за българската армия и здравеопазването.
     


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Македонският президент Борис Трайковски за отношенията с България.  

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Вицепрезидентът Кавалджиев и земеделският министър Върбанов се помириха.

 • Вeроятността в България да няма гафове заради компютърния проблем 2000 e 97%.

 • МВР и следствието обявиха край на обтегнатите отношения помежду си след среща на вътрешния министър Йорданов и шефа на спецследствието Рашков.

 • Премиерът подписа вчера заповед за разпределяне на функциите по координацията на държавните институции с ранг на национални агенции с правителството.

 • Военният министър Ноев започтна рокади в министерството.

 • Населението на България застарява все повече, но отрицателният прираст от последните години постепенно намалява.

 • Слабо търсене и неплатежоспособност на клиентите спъват бизнеса в България, само условията за търговия на дребно се подобряват.

 • РМД купи радиозавода в Търново за 1,1 млн. долара.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Вицепрезидентът Кавалджиев и земеделският министър Върбанов се помириха
  Снощи всички телевизионни станции, а днес почти всички вестници отделят място на съвместното интервю на вицепрезидента Тодор Кавалджиев и министърът на земеделието Венцислав Върбанов пред телекамерите. Пръв започна Кавалджиев, който заяви: "Понеже много често ми слагате в устата думи, които не съм казал, а вчера един вестник ("Стандарт" - бел. "Омда") ме изкара, че едва ли не ще свалям правителството, този път ще прочета това, което искам да запишете." След това Кавалджиев уточни, че двамата с Върбанов са се срещнали и срещата е продължила час и половина. Срещата между двамата е станала по взаимно съгласие, като за нея е помогнал и президентът Петър Стоянов. По друга информация Върбанов е казал в Плевен, откъдето е дошъл направо в София, че Кавалджиев го е поканил на срещата.
  След това Кавалджиев продължи изказването си: "Дадох на министъра всички документи, стигнали до мене, свързани с нередности във ведомството. Веднага след като министърът се запознае с тях, ще се разбере доколко са основателни сигналите. С горното слагаме точка на спора ни, предизвикал толкова горещ дебат в обществото." Кавалджиев отказа да отговаря на репортерски въпроси.
  Министърът на земеделието и горите Венцислав Върбанов заяви: "Излизам много удовлетворен от срещата. Вицепрезидентът ми се извини за всички неприятности, които имах през последните дни, свързани с обвиненията, които се получиха в пресата, защото никой не ме е обвинил директно." Папката с документи, които е получил от Кавалджиев, съдържала обвинения както срещу Върбанов, така и срещу служители в Министерството на земеделието, допълни Върбанов. Той декларира: "Аз се ангажирах да направя проверка по всеки конкретен случай и ако обвиненията се окажат верни, ще взема съответните мерки." На срещата министър Върбанов предоставил на Кавалджиев необходимите документи, с които се доказва, че обвиненията в корупция срещу него са безпочвени. Земеделският министър не каза нищо по въпроса кой и кога му е поискал такива доказателства. Той каза още на журналистите, че вицепрезидентът му се извинил и му казал, че "никога не е казвал, че корумпираният в правителството съм аз". Пред камерите Кавалджиев изненадващо отбеляза, че никога не е споменавал неговото име като на корумпиран министър. Накрая Кавалджиев и Върбанов си стиснаха ръцете пред журналистите.
  В интервю за в. "Демокрация" министър Върбанов заявява: "Не мога да повярвам, че това е становището на вицепрезидента. Това не е отношението на институцията, а личното становище на Кавалджиев. Той говори с устата на Пинчев. Преглътнах вече веднъж такава обида, но не мога да позволя да бъде потъпквано по такъв начин достойнството на една 100-годишна организация, на институцията, която представлявам, и личното ми достойнство. За мен е учудващо, че не се отправят конкретни обвинения". От интервюто става ясно, че министър Върбанов вече е завел съдебни дела за клевета срещу бившия началник на "Зърнени храни" в Плевен Горан Луканов, срещу Яни Янев от Инициативния комитет за обединение на земеделците и срещу председателя на Обединение "Промяна". Той ще подведе под съдебна отговорност и лидера на БСП Георги Първанов за клевета от трибуната на парламента, но е готов да се откаже, ако той му се извини публично.
  В уводния си коментар в. "Демокрация"  отбелязва: "Дълго време всички се чудехме от чие име всъщност говори вицепрезидентът. Вчерашното помирение, постигнато всъщност не поради здравия разум, а поради намесата на президента, е един добър урок по политика. Дори за хора, които претендират да имат голям опит в нея."
  Коментарът на в. "Стандарт" е под заглавие "Премиерът сдобри Върбанов и Кавалджиев" и в него се акцентира върху ролята на премиера Костов за постигнатото помирение.
  Коментарът на в. "Монитор" е под заглавие "Кавалджиев се предаде. Извини се на Върбанов". Според в. "Новинар" извинението на Кавалджиев е признание за ненужния вицепрезидентски пост.
  Няма коментари за станалото в левите вестници "Дума" и "Земя". 
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с Швейцария
   
  Швейцария отпуска помощ от 3 млн. франка за здравното осигуряване в България
  От пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че Швейцария ще отпусне дарение от 3 млн. франка. Средствата ще бъдат администрирани от СБ и ще се изразходват за консултантски услуги и за подготовка на управленски и административен персонал от системата на здравното осигуряване. Българските специалисти ще се обучават по общ мениджмънт, управление на финанси и човешки ресурс и на здравноосигурителни операции, развитие на информационните системи. /"Демокрация"/
   

   

  ****
  Отношения със САЩ
   
  Посланикът на САЩ Ричард Майлс заяви, че очаква през 2000 г. САЩ да увеличат помощта си за българската армия и здравеопазването
  Вчера във Велико Търново Ричард Майлс, посланик на САЩ, заяви, че очаква през 2000 г. САЩ да увеличат своята помощ за проекти по реформата в българската армия и здравеопазването. САЩ проявяват разбиране за трудностите при реформата в армията, при която се налага много офицери да търсят препитание в други сфери. Без промяна ще остане помощта от бюджета на САЩ от 30 млн. дол. за България. Майлс уточни, че изразява лично мнение, защото бюджетът на САЩ за 2000 г. още не е гласуван. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Македонският президент Борис Трайковски за отношенията с България
  На въпрос на македонската редакция на Би Би Си относно настроенията в България срещу съществуването на македонско малцинство президентът Борис Трайковски е заявил следното: "И историята, и съвременността показват, че македонска нация е имало и ще има. Смятам, че от тази позиция можем да градим бъдещето и сътрудничеството и че на никой няма да му пречи дали някой задава въпроса дали има, или няма македонска нация. Смятам, че максимално трябва да задълбочим сътрудничеството на принципа на междусъседското признаване и на откритите отношения."
  В. "Монитор" запознава със статии в македонския печат относно незаинтересованост от страна на Македония по въпроса за получаване от България на дарение от 12 изтребители МИГ-21 и 12 хеликоптера Ми-24.
  По този повод в. "Новинар" е направил проучване. От Главния щаб на ВВС в България са заявили, че за първи път чуват за подобно нещо. Същото са отговорили и от пресцентъра на МО. "Новинар" напомня за казаното от шефа на ГЩ ген. Михо Михов през октомври: "Ще подарим на Македония още бойна техника, но тя няма да е за сухопътните войски". Вестникът отбелязва, че става дума за патрулни катери за Охридското езеро. /"Монитор", "Новинар"/    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   

  Вероятността да не се случи нищо сериозно в България заради компютърния проблем 2000 е 97%, заяви Марио Тагарински, регионален координатор по проблем 2000 за страните от Централна и Източна Европа и Централна Азия към Международния център за сътрудничество. Премиерът Костов и Тагарински откриха вчера в Министерския съвет Команден център за координация по компютърния проблем  2000. Центърът в МС ще осигурява постоянна връзка с важни точки за управление на държавата - АЕЦ "Козлодуй", диспечерските пунктове на НЕК и на БДЖ, пропускателните пунктове, БТК, Ръководството на въздушното движение и някои от ключовите пристанища. С помощта на Световната банка той е оборудван с най-модерни системи.
  В света наблюдението как компютърните системи ще реагират на смяната на хилядолетието ще започне от Нова Зеландия. България се намира по средата и това според Тагарински ще ни даде възможност да реагираме навреме ако има проблеми. Официално България твърди, че компютърните й системи са готови да посрещнат 2000 г.
  Премиерът Костов ще бъде точно в полунощ на 31 декември в Командния център, за да наблюдава дали смяната на датата ще предизвика аварии в страната. Центърът ще бъде използван за управление на кризи и непредвидени ситуации и след приключването на контрола по проблем 2000.
   

  МВР и следствието обявиха край на обтегнатите отношения помежду си след среща на вътрешния министър Йорданов и шефа на спецследствието Рашков
  След първата си среща Йорданов и Рашков обявиха, че досегашните обтегнати отношения между МВР и Специализираната следсвена служба /СпСлС/не са били обсъждани, но двамата са се споразумели да не си прехвърлят отговорността, а заедно да решават проблемите. Според министър Йорданов срещата е преминала в добронамерен и професионален тон. Бъдещето ще е добро, държа на ефективното взаимодействие, каза Рашков след срещата.
  На срещата в следствието основно се говорело за полицейското производство и проблемите, които ще възникнат след 1 януари 2000 г., когато влизат в сила промените в НПК. Според министър Йорданов подчинените му ще се затруднят при квалификациите на по-заплетените случаи. Следователите пък алармират за опасността прокурори масово да им препращат полицейските преписки и настояват това да не се случва. И двете страни са единодушни, че никой не може да нарежда на разследващите полицаи как да си решат делата независимо от йерархията в МВР. Законът гарантирал независимост по време на разследването. Според Йорданов промените в НПК са добри, ще дадат резултат и няма да се наложи парламентът спешно да ги коригира. Съмнения в тази насока изрази наскоро и премиерът Костов.
  Рашков обещал пълно съдействие на полицията при разследванията, които полицаите ще извършват след Нова година. Вътрешният министър пък ще назначи част от останалите без работа бивши помощник-следователи.Рашков е настоял също в Института по криминалистика и криминология към МВР приоритетно да приключат експертизите по делата на спецотчет, за да не се губи ценно време. Става дума основно за банковите преписки, по които се назначават по няколко експертизи, за да се изясни вината на финансистите.
  Генерално трябва да се реши и въпросът със задържаните по следствия и РПУ-та коли, престояли там с години без надзор, обясни Рашков. В столицата имало около 150 такива автомобили.
   "Амбицията ми като министър е да работя, а не да стоя пред огледалото и да мисля за рейтинга си", заяви вчера новият вътрешен министър Йорданов след срещата с Рашков. Така той е отговорил на въпрос ще се промени ли медийната политика на МВР, информира в. "Сега". Пресата публикува и изявление на главния секретар на МВР ген. Божидар Попов, който обяснява разликата между бившия и настоящия министър така: "Богомил Бонев и Йорданов са различни като личности и подход на работа. Г-н Бонев е изключително властен човек, с болезнена амбиция, г-н Йорданов е много по-мек, макар и той да е амбициозен."
  Вчера министърът обеща да прати на главния прокурор Филчев докладите на спецслужбите за корумпираните. Преди ден Филчев заяви, че не е получил папките и е отправил молба до вътрешния министър да му бъдат изпратени.

  Премиерът подписа вчера заповед за разпределяне на функциите по координацията на държавните институции с ранг на национални агенции с правителството
  Вицепремиерът и министър на икономиката Петър Жотев ще отговоря за Държавната агенция по стандартизация и метрология, Агенцията за приватизация, Центъра за масова приватизация, Патентното ведомство и ГУ "Държавен резерв и военновременни запаси". Министърът Александър Праматарски ще наблюдава НСИ, ГУ "Архиви", Агенцията за бежанците и Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта. Праматарски и образователният министър Димитър Димитров ще координират дейността на ВАК, националната агенция за професионално образование. Строителният министър Евгени Чачев ще наблюдава Националния компенсационен жилищен фонд. /"Труд"/

  Военният министър Ноев започна рокади в Министерството на отбраната
  Вчера новият военнен министър Бойко Ноев е подписал заповед, с която се освобождава от поста началник на Надзорния съвет на ТЕРЕМ АД зам.-министърът на отбраната по военно-икономическите въпроси Пламен Радонов. Неговото място в дружеството ще заеме зам.-министърът на отбраната по финансите Йордан Йорданов.
  На заседание вчера надзорният съвет на дружеството, в което са обединени всички военно-ремонтни заводи на армията, реши да бъде отстранен от длъжност изпълнителният директор Иван Иванов поради незадоволителното състояние на дружеството.
  Със заповед на министъра Ноев е бил освободен от длъжност и директорът на дирекция "Държавни военни имоти и приватизация" Валентин Николов, а на негово място е назначена досегашният юридически съветник на ГЩ на БА Валя Желева. /"Демокрация"/ 
     


   ДЕМОГРАФСКА ОБСТАНОВКА

  Населението на България застарява все повече, но отрицателният прираст от последните години постепенно намалява
  Населението на България застарява все повече, съобщи вчера проф. Мирослав Попов от Националния център по обществено здраве. Повече от 1/5 от хората в страната са над 60-годишна възраст, показват изследванията на центъра. Това прави близо 1,7 млн. души при население от 8,230 млн. 842 000 от възрастните хора в България са над 70-годишни.
  Застаряващото население е причина и за по-лошото здравно състояние на българите. Всеки възрастен българин страда поне от 3 хронични болести.
  Постепенно намалява обаче отрицателният прираст на населението от последните години. Сега той е минус 6,4 промила, а при предишните изчисления прирастът е бил минус 7,0.
  7,9 промила е раждаемостта. Най-ниска е раждаемостта в област Монтана - 7,3 промила, най-висока в Бургас - 8,9 промила. 65 851 раждания и 79 842 аборта е имало през тази година и последните дни на миналата.
  Болестите на дихателните пътища са най-разпространени в страната. 39% от болните българи страдат от някакви респираторни заболявания, 12% - от невралгии, а 10% - от сърдечни болести. 66% от починалите българи обаче са жертви именно на сърдечните заболявания. 13% от смъртните случаи се дължат на рак, а едва 4% са от травми.    


  ИКОНОМИКА
   
  Слабо търсене и неплатежоспособност на клиентите спъват бизнеса в България, само условията за търговия на дребно се подобряват
  Недостатъчното търсене на вътрешния пазар е основният проблем пред фирмите от промишлеността. Сериозна пречка за дейността им е все още и неплатежоспособността на клиентите. Това сочат оценките на стопанските ръководители за ноември, обобщени от Националния статистически институт /НСИ/.
  И през миналия месец промишлените фирми са били затруднени от несигурната икономическа среда. Върху дейността им в по-малка степен са влияли конкурентният внос и финансовите проблеми. Поръчките от чужбина и производството са се повишили леко спрямо октомври, отчитат от НСИ.
  Силно са се влошили условията за развитие на строителството. Предприемачите от този сектор също се затрудняват от финансовите проблеми на клиентите си, от неблагоприятните кличматични условия през зимните месеци и от несигурната икономическа среда. Според оценките през следващите месеци поръчките в строителството ще продължат да намаляват. В резултат на това ще се засили конкуренцията.
  Условията за търговия на дребно са се подобрили през ноември спрямо предходния месец. В сектора са се увеличили предприятията без затруднения в дейността си. Търсенето и конкуренцията сега се посочват като основните проблеми за търговците. Доставчиците пък очакват увеличаване на поръчките.
  Финансови проблеми спъват дейността на 23% от фирмите за търговия на дребно. Между 5 и 6% от тях имат сериозни затруднения с предлагането. Само около 13% от представителите на бранша развиват бизнеса си без пречки.
   

  РМД купи радиозавода в Търново за 1,1 млн. долара
  Работническо-мениджърско дружество /РМД/ купи 71% от завод "Битова електроника" във Велико Търново. Новият собственик ще плати 1,1 млн. долара. Радиозаводът е приватизиран заедно с дълговете му, които към момента са 1,5 млн. долара. До 2003 г. в промишления гигант трябва да бъдат инвестирани 630 000 долара и да се запазят поне 270 работни места. Сега в предприятието работят 294 души и след Нова година предстоят минимални съкращения на персонала.
  В момента в "Битова електроника" не се произвежда никакъв продукт. Работи се единствено на ишлеме по договор за доработване на корпуси. Приходите от тази дейност обаче стигат за покриване на 25-30% от месечната издръжка на предприятието. Новите собственици възнамеряват да възобновят специалното производство по натовски стандарти.
   
   
   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"