ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
30 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с ОНД | Медии | Парламент | Правителство | Съдебна власт
  | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика |
   
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Ясер Арафат в Москва.

 • Китай е създал суперсистема за ПВО.

 • Председателят на ОССЕ Кнут Волебьок е на посещение в Москва заради войната в Чечения.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Премиерът Костов и еврокомисарят Ферхойген се договориха България да получи покана за преговори без условия срещу затварянето на 4-те реактора на АЕЦ по графика на ЕС.

 • Ферхойген и външният министър Михайлова подписаха меморандум.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ОНД
   

 • Само 81 млн. дол. е стокообменът на България с Украйна.

 • На 1 и 2 декември президентът Стоянов ще посети Армения и Азербайджан и ще открие български посолства там.

   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Ръководители на еврейската общност "Б'ней брит" се срещнаха с вицепремиера Божков за връщане на имотите.

 • Днес комисията за даване на лиценз за частна национална телевизия трябва да избере кой от тримата кандидати - SBS, MTG или "Нюз корпорейшън", печели конкурса.

 • С шест месеца се повишава възрастта за пенсия от 2000 г.

 • Синдикат "Промяна" предвижда поскъпване на хляба с 30% през март и обвинява земеделския министър Върбанов в корупция.

 • Лидерите на левите партии обсъждат днес на семинар резултатите от местните избори и  и бъдещите си взаимоотношения до парламентарните избори през 2001 г.

 • Работници от "Видахим" преминаха към гражданско неподчинение заради неизплатени заплати.

 • "Нокиа" кандидатства за втория "Джи ЕС ЕМ" в България.

 • РМД става собственик на 75% от "Балкантон" срещу 135 000 долара.

 • Съдия-изпълнители изнасят имуществото на ДЗУ за покриване на дългове към израелската банка "Апоалим".

 • РМД купи военния завод "Трема" в Трявна.

 • 97,9% от акциите на Експресбанк - Варна ще бъдат официално прехвърлени утре на новия собственик Сосиете Женерал.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Премиерът Костов и еврокомисарят Ферхойген се договориха България да получи покана за преговори без условия срещу затварянето на 4-те реактора на АЕЦ по графика на ЕС
  Днес това е водещата новина за всички български медии. Вчера еврокомисарят по разширяването Ферхойген в продължение на 6 часа се срещна с премиера Костов, президента Стоянов, външния министър Михайлова, шефа на парламента Соколов и шефа на Комисията по външните работи Асен Агов. При разговора с Костов се стигна до следната сделка. България ще затвори първите 4 блока на АЕЦ "Козлодуй" по графика, наложен от ЕС - 1 и 2 блок преди 2003 г. За 3 и 4 блок г-н Ферхойген потвърди, че схващането на ЕК е те да бъдат спрени до 2006 г. До тази дата ЕС ще отпусне на България само 200 млн. евро. Тази помощ ще бъде отпусната само срещу сигурни гаранции на правителството за спазване на приетия график за затварянето на блоковете. Премиерът Костов заяви, че целта е постигната и България ще получи покана за започване на преговори с ЕС за членство без предварителни условия. Всъщност България поема ангажимента безусловно да спазва наложените от ЕС условия. В мандата на парламента, даден на правителството, се предвиждаше 1 и 2 блок да бъдат затворени през 2004-2005 г., а 4 и 5 блок - през 2008-2010 г. Вчера премиерът Костов заяви за медиите, че  "условието за преждевременното затваряне на 4-те блока остава, но то ще продължи да бъде част от преговорите за членство в ЕС. Правителството ще се придържа към рамките на мандата, даден му от парламента. Още от първия ден на преговорите ние настоявахме за позицията, която бе фиксирана в разширения мандат на Народното събрание, даден на правителството на 4 септември, и която НС счита за най-добрата за България". Всъщност правителството прие графика за затваряне на 4-те блока на АЕЦ като условие за започване на преговори. Това обезсмисля националната стратегия за развитие на енергетиката, която предвиждаше 3 и 4 блок да бъдат затворени през 2008 до 2010 г. В съвместното съобщение за срещата се посочва, че тя ще бъде актуализирана през 2002 г.

  За компенсация ЕС ще отпусне 200 млн. евро за периода 2000-2006 г. като безвъзмездна помощ и заем от Евратом до 250 млн. евро за модернизирането на 5 и 6 блок. Втората половина от 200 млн. евро ще бъде отпусната след 2002 г. за извеждането на 1 и 2 блок от експлоатация, макар че това ще струва много повече от отпуснатата сума. С тези средства ще трябва да се построи хранилище за ядрени отпадъци, да се преодолеят социалните последствия от спирането на блоковете и да се модернизират енергийните подсектори. Ферхойген заяви, че нито Словакия, нито Литва са постигнали в преговорите с ЕС такива конкретни споразумения.

  Първи с Ферхойген се срещна президентът Стоянов. В. "24 часа" предлага заявеното от Стоянов след срещата: "България е заявила сроковете за затваряне на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" и те са посочени в мандата, даден на правителството от парламента. При тези условия България може да се справи сама, без чужда финансова помощ. При допълнителна финансова помощ, но не кредити, България би могла да съкрати тези срокове. Бих искал на срещата на върха в Хелзинки на 10 декември поканата към България да звучи без условия".

  След постигнатото споразумение Гюнтер Ферхойген заяви: "Днес имахме много конструктивна и плодотворна среща. Успяхме да финализираме нашите преговори за много кратък срок, което показва, че ЕС и България много бързо вървят към плодотворно сътрудничество. Истина е, че днес премахнахме оставащите пречки, така че ЕС през следващата седмица може да вземе решение, което е изключително важно за българския народ. Това ще бъде последната и много важна крачка по пътя към ЕС." Премиерът Костов отбеляза: "С такива преговори няма да можем да влезем в ЕС, трябва да работим много. Днес ние само стъпваме в началото на пътя, който трябва да извървим докрай."

  Ферхойген отбеляза, че отправянето на покана в Хелзинки е историческо събитие за България и причините за него са най-малко две - евроитеграцията е най-добрият начин да се гарантира мирът на Балканите и след Косово Европа си взела поука и знае ролята на България. Ферхойген поздрави Костов за "политическата смелост и далновидност относно АЕЦ "Козлодуй".

  В интервю за в. "Демокрация" премиерът Костов поздравява Ферхойген за проявения кураж в преговорите и отбелязва следното за финансовите компенсации: "Във финансовия пакет са удовлетворени изискванията, които нашият парламент, макар че не формулира, постави пред нас. И това ще стане в рамките на възможностите на ЕК, която има хоризонт на действие до 2006 г. Ние ще получим 80 млн. марки годишно или общо 200 млн. екю и 400 млн. марки финансова помощ".

  В интервю за същия вестник Ферхойген заявява следното за второто условие, икономическите изисквания: "Ние обсъдихме с българското пхравителство прогреса на България в процеса на икономическите реформи. Внимателно разгледахме тези реформи и сега разполагам с достатъчно информация, за да мога да кажа на съвета, че можем да бъдем сигурни, че България ще продължи процеса на икономическите реформи".

  За визовия режим Ферхойген отбелязва: "Още не сме започнали да изясняваме позициите на ЕС относно визовия режим с България."

  Коментарът на в. "Монитор" е под заглавие "Костов даде АЕЦ, Европа ще ни кани". Изводите на вестника са, че споразумението е постигнато от вицепремиера Божков при посещението му в Брюксел и Хелзинки. Отбелязва се, че ЕС ще даде само по 100 млн. марки за енергоблок и премиертът Костов е обещал преди време на депутатите поне по 80 млн. дол. за всеки блок и то за всяка една година от по-ранното му спиране.

  В. "Земя" публикува мнението на Румен Овчаров, зам.-председател на ПГ на Демократичната левица: "Българското правителство се съгласи практически на всичко, което му беше наложено от ЕК, то не защити интересите на България в областта на енергетиката. Дадената помощ нищо не може да компенсира. Според мен при тази ситуация става силно проблематично изпълнението на договора с Турция за доставка на ток. Победата е пирова, това е много тежка победа." /"Демокрация", "Стандарт", "Монитор", "Пари", "Земя", "24 часа"/

  Ферхойген и външният министър Михайлова подписаха меморандум
  Вчера Ферхойген и Михайлова подписаха меморандум за резултатите от постигнатите договорености при срещата на Костов с Ферхойген. Пълният текст е публикуван във в. "Демокрация". Отбелязва се положителната роля на България за мира и стабилността на Балканите и нейният принос във войната срещу Югославия, както и очертаващата се роля в Пакта за стабилност. Отбелязват се гореспоменатите срокове за затваряне на 4-те блока на АЕЦ, както и финансовата помощ и заемът от ЕС. Отбелязан е успехът на България по пътя на икономическите реформи, уеднаквяването на законодателството с това на ЕС, а така също и ангажиментът на България да продължи усилията си за достигане на критериите от Копенхаген. Текстът на меморандума е публикуван едновременно в София и Брюксел.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Ръководители на еврейската общност "Б' ней брит" се срещнаха с вицепремиера Божков за връщане на имотите
  Над 15 ръководители на световната еврейска неправителствена организация "Б
  ' ней брит" пристигнаха в София и вчера се срещнаха с вицепремиера Алаксандър Божков. Ръководител на софийската секция е Виктор Меламед. Вчера в печата неправилно е постъпила информация, че организацията е масонска, въпреки че нейните структури се наричат ложи. Сред еврейската делегация са ръководителите на клоновете в Лондон, Рим, Милано, Амстердам и др. Сред гостите са изпълнителният вицепрезидент Даниел Мариашин, вицепрезидентът Хари Зеслер, президентът на обединените ложи в Европа Сиймур Зайдеман и др.


  Виктор Меламед е заявил, че през 1998 г.
  ' ней брит" е връчила паметен знак на президента Стоянов за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Еврейското лоби в САЩ има и съществен принос за посещението на Клинтън в България, отбелязва Меламед. Вчера представителите на "Б' ней брит" са разговаряли в продължение на 40 мин. с вицепремиера Божков за връщането на еврейските имоти. След срещата те са отказали всякакъв коментар. Днес те ще бъдат приети от президента Стоянов. Очаква се еврейската общност официално да подкрепи членството на България в НАТО и ЕС. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с ОНД
   
  Само 81 млн. дол. е стокообменът на България с Украйна
  Вчера в Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ се проведе бизнесфорум на бизнесмени от България и Украйна. Констатирано е, че през първите 6 месеца на 1999 г. стокообменът между двете страни е бил едва 81 млн. дол. През 1998 г. стокообменът е бил за 306 млн. дол. Според бизнесмените от двете страни той би трябвало да бъде 500-600 млн. дол. годишно. Сред изброените пречки пред двустранната търговия са често променящата се нормативна база в България, неясността и липсата на прозрачност във външнотърговския режим на България, както и фактът, че Украйна не е член на СТО. /"Сега"/

  На 1 и 2 декември президентът Стоянов ще посети Армения и Азербайджан и ще открие български посолства там
  На 1 декември президентът Стоянов ще бъде на посещение в Ереван, а на 2 декември в Баку. В столиците на Армения и Азербайджан той ще открие български посолства като с него ще пътуват и назначените вече посланици. Откриването на посолствата става наложително, защото от 1 януари 2000 г. България ще въведе визов режим за двете страни. И в двете страни Стоянов ще води преговори по бъдещите трансконтинентални транспортни коридори ("Пътя на коприната"), за бързо увеличаване на стокообмена и двустранните връзки. Ще бъдат подписани 12 спогодби. Край Баку Стоянов ще посети лагер на арменски бежанци, което ще има само хуманитарна, а не политическа цел. България няма да взема отношение по конфликта за Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан. /"Монитор", "24 часа"/  
   
   


   МЕДИИ
   
  Днес комисията за даване на лиценз за частна национална телевизия трябва да избере кой от тримата кандидати -  SBS, MTG или "Нюз корпорейшън", печели конкурса
  Днес комисията, назначена по чл. 45 за даване на лиценз за частен национален канал, трябва да избере кой от тримата кандидати за национален лиценз - SBS, MTG или "Нюз корпорейшън", печели конкурса. По информация на "Труд" комисията може да отложи решението си. Причината била, че правителството все още не било избрало фаворита си, а комисията е на пряко подчинение на Министреския съвет.

  От Националния съвет за радио и телевизия съобщиха, че 51 "стари" радио- и тв оператори ще получат лиценз без конкурс, ако покрият обявените от НСРТ критерии. Те трябва да имат разрешително за дейността си и да са излъчвали поне 3 години. Всички останали ще се явят на конкурс.

  Големите кабелни телевизии ще бъдат лицензирани последни, тъй като критериите към тях ще са завишени. Сред тях са "Евроком", "Центрум груп", "Канал 3", "Скат" и др. Тъй като "облъчвали" около 50% от аудиторията в страната, те щели да минат през събеседване със съвета. Останалите кабелни телевизии кандидатстват само по документи.

  Около 150 лиценза на кабелни оператори е дал досега НСРТ.  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  С шест месеца се повишава възрастта за пенсия от 2000 г.
  Парламентарната социална комисия прие вчера мъжете да излизат в пенсия през 2000 г. на 60 години и половина, а жените - на 55 и половина. Депутатите днес продължават да обсъждат новия социален кодекс, ще гласуват и повишението на годините за пенсия.

  За да получат право на пенсиониране, мъжете трябва да са събрали 98 точки, а жените - 88.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Синдикат "Промяна" обвини земеделския министър Върбанов в корупция
  С 30% ще поскъпне хлябът през март-април, защото е изнесено 1 млн. тона  зърно и не се знае колко е произведено. Това заяви вчера експертът на синдикат "Промяна" Яни Янев, който е от водачите на една от 16-те земеделски партии. Янев обвини аграрния министър Върбанов в корупция и кадрово безхаберие. Твърдението се базира на писмо на уволнени зам.-министри и чиновници.

  Като шеф на фонд "Земеделие" Върбанов е дал на баща си гаранция от 11 млн. марки, за да си купи комбайни от фирма "Байва", заяви Янев. Кумът на министъра Денчев купил на безценица плевенската мелница, а от "Сортови семена" плащали два мобилни телефона на министершата.

  Янев обвини министъра, че е излъгал правителството за връщането на земята и за есенната сеитба. Аз съм едър владелец, но земята ми не е върната, заяви шефът на синдиката Димитър Диманов. Според "Промяна" са засети с жито 6 млн. дка, а министерството лъже, че са повече.

  За "Труд" министър Върбанов заявява: "Можете ли да си помислите, че ще направя такова нещо, да дам на баща си гаранции от фонд "Земеделие", когато никой не е получил такива гаранции." Върбанов обясни, че преди той да стане министър, баща му е получавал кредити, които е погасявал редовно. Министър Върбанов ще съди Янев за клевета, съобщиха от пресцентъра на агроминистерството.

  В. "Новинар" обръща внимание на личностите, сложили подпис под "загриженото" писмо, уличаващо министър Върбанов в корупция. Сред тях ще видим бившият зам.-министър Богдан Кендеров, който от служба при "Орион" стана чиновник на Костов, а Върбанов отстрани заради доносническото му минало, пише "Новинар". Друг от подписалите е Найчо Видев -  бивш главен секретар, уволнен за далавери, според вестника.   СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Бивш вицепремиер следствен по дело за контрабанда на петрол по време на югоембаргото през 1993 г.
  Бившият вицепремиер в правителството на Любен Беров - Нейчо Неев, е арестуван по дело за контрабанда на петрол по време на югоембаргото, предаде вчера БТА, цитирайки източници от прокуратурата и следствието. Неев е обвинен в престъпление против митническия режим по чл. 242 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание е затвор до 6 години и глоба от 2000 лв. Бившият вицепремиер се разследва по обвинение, че в периода от 7 май 1993 г. до края на същата година е изнесъл през граница ембаргови стоки в големи количества - бензин, дизелово гориво и нафта. Той изпползвал влакови композиции. На Неев е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Той се намира в Специализираната следствена служба. Още 10 души са следствени по делото.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерите на левите партии обсъждат днес "Пътя на социладемокрацията до парламентарните избори през 2001 г."
  Семинарът, организиран от фондация "Фридрих Еберт", ще се състои днес в Бистрица и в нея ще участват партиите от  т.нар. Солунска четворка - БСП, БСДП, Евролевицата и ОБТ. Ще бъдат обсъдени резултатите от местните избори и  и бъдещите взаимоотношения и евентуално партньорство до следаващите парламентарни избори.

  В. "Демокрация" съобщава, че според социалисти се очаква Евролевицата да обяви разпад на четворката. Същият вестник припомня, че преди седмица, дни след като бяха поканени за наблюдатели в Социнтерна, хората на Томов обявиха, че се цепят от четворката и започват разработка на самостоятелен проект за бъдеща управленска програма. Според Евролевицата общо опозиционните "Алтернативи", подготвени от 4-те партии, вече не били актуални, пише "Демокрация".

  В семинара, който ще протече при закрити врати, ще участват директорът на регионалното бюро на фондация "Фридрих Еберт" Михаел Вайхерт и международният секретар на Партията на европейските социалисти Фридрих Рол.

  От "Открит форум" в БСП са посъветвали четворката "да престане да се занимава с идеологеми и да се заеме с реална политика", съобщава в. "Труд". Форумът свиква на 11 декември национална среща.    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Работници от "Видахим" преминаха към гражданско неподчинение заради неизплатени заплати
  Бивши работници от обявения в ликвидация "Видахим" блокираха вчера главен път в района на завода. Работниците имат разрешение за протести пред административната сграда, но те преминаха към гражданско неподчинение, след като разбраха от ликвидатора Кирилов, че и до края на декември няма да си получат неизплатените заплати от общо 2,3 млн. лв. Кирилов обаче обяви, че е подновена офертата на италианската "Марангони" за покупка на завода.  


  ИКОНОМИКА
   
  "Нокиа" кандидатства за втория "Джи ЕС ЕМ" в България
  Финландската фирма за мобилни телекомуникации "Нокиа" ще кандидатства за доставка на оборудване за бъдещия втори "Джи ЕС ЕМ" оператор в България. Вчера компанията откри свое представителство в София. Ако спечелим търга, ние ще открием между 600 и 700 нови работни места и свой научноизследователски център в България, съобщи шефът на "Нокиа България" Ларс Вулф.

  За оборудването на втория "Джи ЕС ЕМ" оператор в България финландците ще се конкурират с водещи световни компании в бранша като "Алкател", "Сименс", "Нортел Нетуъркс".

  Съгласно приватизационната процедура на БТК, лицензът за втори цифров оператор върви в комплект с 51% от собствеността на българския телеком.

  Кандидат-купувачите от гръцката ОТЕ и холандската "Кей Пи Ен" обявиха, че ако купят телекома, ще експлоатират лиценза от името на "Мобиком". Въпреки че сделка все още няма, наскоро фирмата обяви търг за доставка на мрежа за цифрова мобилна система.
   

  РМД става собственик на 75% от "Балкантон" срещу 135 000 долара
  Работническо-мениджърското дружество "Балкантон 2000" става собственик на най-голямата българска звукозаписна фирма "Балкантон", обяви промишленото министерство вчера. Цената на сделката е 135 000 долара.

  Бизнеспрограмата на купувачите предвижда 180 000 долара инвестиции за периода 2000-2002 г. и запазване на 35 работни места.

  Промишленото министерство продаде и 89% от "Биогенни стимулатори" на американската компания UL LLC за 1636 000 долара. Купувачът ще инвестира 300 000 долара за 3 години, ще разкрие 25 нови работни места. Дружеството е специализирано в производството на биостимулатори, ензими и тестове за диагностика.

  В министерството бяха проведени и два търга с явно наддаване - за 80% от "Шумен филм", което става собственост на РМД, както и за 26,4% от пловдивската предачна фабрика "Сирма". 80% от асеновградското предприятие "Геопродукт" станаха собственост на РМД "Дискор" за 281 000.

  В края на миналата седмица Агенцията за приватизация, сключи сделка за военния завод "Трема" в Трявна. Сделката е за 1,050 млн. долара и беше извършена с посредничеството на БРИБАНК. Купувач е РМД "Трема 2000", което се задължава да уреди задълженията на предприятието в размер на 8 684 587 лева и да инвестира 425 000 долара.
   
  97,9% от акциите на Експресбанк - Варна, които бяха на Банковата консолидационна компания /БКК/, ще бъдат официално прехвърлени утре на новия собственик на трезора - френската банка Сосиете Женерал. Сделката по продажбата на дела на БКК за около 40 млн. долара бе подписана в края на септември. Утре французите ще внесат 90% от цената. Останалите 10% бяха платени в деня на подписване на сделката. На 8 декември общото събрание на трезора ще гласува промяна на името му. Новото название на банката ще е Сосиете Женерал Експресбанк.

  Съдия-изпълнители изнасят имуществото на ДЗУ за покриване на дългове към израелската банка "Апоалим".
  Трима съдия-изпълнители от старозагорския районен съд започнаха изземването по опис вчера на дълготрайни материални активи, собственост на ДЗУ. Над 20 автомобила, мобилни телефони, компютри и др. ще отидат за покриване на дългове на ДЗУ към израелската банка "Апоалим".

  С решение на пловдивския апелативен съд от юни т. г. еврейският трезор осъди фирмата да изплати около 270 000 долара без лихвите. Парите са по заем, отпуснат от банката през 1992 г. на дъщерната фирма "ДЗУ корпорейшън" за проекта DBI, а гарант на заема е старозагорското дружество.
   
       


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"