ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 30 май 2000 г.
 
  | Развитие на политическата ситуация в България | Тема на деня | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Армия Правителство | Политически партии и организации | Икономика |
   
   
   
   

  РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Шефът на следствието Рашков подрани с медийната си изява, заяви вътрешният министър Йорданов, а според шефа на Националната полиция няма война със следствието.
   
     


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Среща в Москва на Путин с ръководството на ЕС - нов тип сътрудничество.

 • Финансова паника в Румъния.

 • В Полша управляващата коалиция се разпада.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • В Москва лидерите на сръбската опозиция бяха приети на много ниско равнище.

   
      
  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • В Тирана президентите на България и Албания се договориха за ускорено изграждане на коридор № 8.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България взе 212 млн. евро заем от ЕС за АЕЦ "Козлодуй".

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • В Бейрут българската парламентарна делегация проведе срещи на високо равнище за развитие на сътрудничеството.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • В София премиерът Костов и Бернар Кушнер се договориха за българската помощ за Косово.

 • Турция се готви да легализира 100 000 изселници от България.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът наложи вето на намаления срок на военната служба.

 • 87 фирми от 14 страни ще покажат военна техника на "Хемус 2000".

 • Шефът на следствието Рашков подрани с медийната си изява, заяви вътрешният министър Йорданов, а според шефа на Националната полиция няма война със следствието.

 • Общините в Югозападна България са изправени пред финансов банкрут.

 • Националният съвет на СДС обсъжда днес хартата на ценностите си като европейска народна партия.

 • СДС получава 50% неодобрение, а БСП - 52%, а предсрочни парламентарни избори искат 31% от анкетираните, сочи изследване на агенция ИнфоАрт.

 • Агенцията за икономически анализи и прогнози отчете спад в икономическия ръст за 1999 г.

 • Синдикат "Промяна" призовава за отпадане на фиксирания курс на лева и валутния борд частично да бъде премахнат.

 • Демирбанк България на минус с 268 000 лв. за 1999 г.  

   
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Шефът на следствито Рашков подрани с медийната си изява, заяви вътрешният министър Йорданов, а според шефа на Националната полиция няма война със следствието
  "Бойко Рашков малко подрани с медийната си изява, ако е имал някакви вързажения към доклада на ген. Василев, трябваше да се обърне към мен, за да ги обсъдим заедно, а не да вдига шум по вестниците". Така вътрешният министър Йорданов коментира вчера за в. "Монитор" скандала, който избухна между началника на Националната полиция ген. Василев и Камарата на следователите в лицето на шефа си Бойко Рашков.
  На 22 май ген. Василев изпрати до комисия "Антимафия" доклад за полицейското разследване и справка за 48 198 дознания, прехвърлени от следствието в полицията, по силата на промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. В доклада генералът обвинява следователите, че липсват доказателства по много от делата и че са образували неоснователно дознания.
  Шефовете на следствените служби в страната обаче обявиха, че фактите, посочени в полицейския доклад, са неверни, и заявиха, че по този начин ген. Василев ги е обвинил в престъпление - че са укривали доказателства. Бойко Рашков пък каза, че ако това е така, означава, че трябва да бъдат заведени следствени дела срещу десетки следователи от цяла България.
  "Аз не смятам, че следователите са обвинени в престъпление, те са юристи и добре знаят, че това може да бъде направено спрямо конкретни хора, общи обвинения могат да отправят патоанатоми и синдикалисти. Има дела, които са предадени без веществени доказателства и това е казано в доклада, къде са и защо са изчезнали, е въпрос на уточняване", каза вътрешният министър. Той обаче призна, че не е напълно запознат с фактите около случая, защото нямал време да чете вестници, а и не успял да се свърже с Рашков, но имал намерение да го направи. Според министъра наистина имало проблеми с полицейското дознание, случвало се да липсват доказателства и на ниво полиция, на ниво следствие. Понякога се губели и цели дела, но точно затова в нормативните актове бил предвиден ред за начина, по който те могат да бъдат възстановени.
  "Война между полиция и следствие няма, и докато аз съм министър няма да има. Ген. Василев също не е войнствен човек. А дори някой да се опитва да ни скара с Бойко Рашков, няма да успее", заяви министър Йорданов.
  В интервю за "Монитор" шефът на Националната полиция ген. Василев твърди по повод твърденията на следователите, че данните от доклада са неверни, че те са  получени от 29 РДВР в страната и че полицията си върши работата. В интервю за в. "Новинар"  под заглавие "Някой иска да влоши отношенията ни" Бойко Рашков заявява, че шефовете на окръжните следствия са констатирали "фрапиращи несъответсвия в данните" от доклада на Националната полиция. По повод появата на доклада Рашков заявява, че той е "режисирано написан". Данните са събирани зад гърба на шефовете на окръжните следствия. Някой с лека ръка си позволява да влошава взаимоотношенията между следствието и полицията", казва Рашков. Ген. Василев пък обявява, че докладът е бил поискан от парламентарната комисия "Антимафия". Поводът е бил 5 месеца от започването на полицейското дознание, а данните са били събрани, "за да може, ако има проблеми, да ги решим всички заедно", казва ген. Василев.
  Напрежението между спецследствието и националната полиция след доклада на началника й ген. Василев до комисия "Антимафия" стана повод за коментар и от страна на президента Стоянов. Той заяви: "Искрено се надявам то (напрежението) да не прерасне в скандал, защото това е пагубно за българските институции. В никакъв случай 2 институции, призовани да си сътрудничат, от които обществото иска да работят заедно, не бива да влизат в скандал, засягащ пряката им работа". /"Сега"/
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  В Москва лидерите на сръбската опозиция бяха приети на много ниско равнище
  Вчера сутринта лидерите на сръбската опозиция Вук Драшкович, Зоран Джинджич и Воислав Кощуница бяха приети в руското министерство на външните работи от обикновен служител. Отменена беше срещата им с председателя на комисията по външна политика на Думата. Те успяха да разговарят само със зам.-председателя на фракцията "Яблоко".
  Вчера югопрезидентът Милошевич тържествено откри възстановения жп и автомобилен мост на Дунав при Нови сад. По този начин се възстановява и пътят през Югославия за Солун. Сръбската полиция арестува още 13 члена на студентската организация "Отпор". В косовското село Черница албанец уби трима души, между които и едно дете. /"Демокрация", "Монитор"/

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  В Тирана президентите на България и Албания се договориха за ускорено изграждане на коридор № 8
  Двудневното посещение на президента Петър Стоянов в Албания започна със среща на четири очи с президента Реджеп Мейдани. Преди тази среща двамата президенти проведоха кратка среща с Бодо Хомбах, главен координатор на Пакта за стабилност, който също е в Тирана. Главна тема на този разговор е била по-бързото реализиране на проектите по петролопровода Бургас - Вльора, коридор № 8 и свързването на енергийните системи на двете страни. Бодо Хомбах е поел ангажимент до април 2001 г. да започне реализирането на всичките тези проекти. Те са били и в центъра на вниманието на разговора на Стоянов с Мейдани. Двете страни ще си сътрудничат тясно при защитата на проектите пред Пакта за стабилност и ЕС. Регионалната сигурност и сътрудничество са били другата важна тема. До две седмици двете страни ще подпишат споразумение за борба с организираната престъпност. Министрите на земеделието на двете страни Венцислав Върбанов и Лефтер Джувели подписаха спогодби за сътрудничество в карантината и растителната защита и в областта на ветеринарната медицина. Двамата президенти са се съгласили в оценката си, че сигурността на Македония е много важна за сигурността на целия регион. Президентът Мейдани се обяви за нова формула за бъдещето на Косово и Черна гора, която да замени "анахронизма на националистическата зависимост." Според нея Косово и Черна гора могат да се обединят с ЕС, за да се изградят обединени европейски щати. Стоянов отбеляза, че няма промяна в българската позиция по Косово. Според него в момента най-важното е да се сложи край на етническата омраза. При срещата на Стоянов с премиера Илир Мета в центъра на вниманието са били инфраструктурните проекти в региона. Стоянов е поискал Албания да ускори проекта за високоволтовия далекопровод в частта му от Битоля до Елбасан премиерът Илир Мета е поискал спешна подкрепа от България за изграждането на пристанище Дурас, считано за начална точка на коридор № 8, за да може то да влезе в бързия старт на проектите по Пакта за стабилност. Мета е казал, че България и Македония могат да гледат на Дурас като на свое пристанище. Стоянов е обещал подкрепата на България по този проект. Вчера президентът Стоянов е провел срещи с председателя на парламента Скендер Генуши, лидерите на парламентарно представените партии и с представители на българските организации в Албания. /"Стандарт", "Сега" "Демокрация"/
   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът наложи вето на намаления срок на военната служба
  Днес водеща тема за повечето от централните вестници е ветото на президента Стоянов върху проекта за намаляване срока на военната служба на 6 месеца за висшистите. Преди да замине за Тирана президентът Петър Стоянов, който е и върховен главнокомондващ на Въоръжените сили, заяви, че е подписал указ, с който връща за ново обсъждане в парламента промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Неговото вето се отнася до промените, предвиждащи 6-месечна служба в армията за наборниците с висше образование. На 31 май или 1 юни той ще огласи в парламента своите мотиви за ветото. Стоянов каза, че е нужно по-внимателно да се разгледат аргументите, които предлага Генералният щаб за служба от 9 месеца за всички наборници, независимо от тяхното образование. Президентът Петър Стоянов отбеляза още, че той и военният министър Бойко Ноев са на мнение, че изтичащият през юни мандат на началника на ГЩ на армията генерал Михо Михов трябва да бъде продължен с максималния възможен срок. Реформата в армията е в своята решаваща фаза и е редно началникът на ГЩ да продължи с темпото, с което е работил досега, каза президентът Стоянов. /"Пари", "Демокрация", "Сега"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  България взе 212 млн. евро заем от ЕС за АЕЦ "Козлодуй"
  Вчера в Брюксел финансовият министър Муравей Радев и еврокомисарят по финансовите въпроси Педро Солбес Мира подписаха споразумение за отпускане на България на заем от 212,5 млн. евро за модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Срокът за връщането на заема е 20 год. с 5-годишен гратисен период. Той ще се отпуска на траншове и е с лихва в зависимост от пазарната лихва при отпускането на съответния транш. Първият транш се очаква в края на лятото и най-вероятно ще бъде от 10 млн. евро. Комисарят Солбес Мира отбеляза, че "Евратом" за първи път отпуска заем на страна, която не е член на общността. За подобряване на сигурността на 5 и 6 блок на АЕЦ България трябва да получи и общо 200 млн. евро по програмата ФАР от 2000 до 2006 г. Тези средства ще дойдат по общото споразумение с ЕС, съгласно което до 2003 г. България трябва да затвори 1 и 2 реактор на АЕЦ, а след това ще преговаря и за затварянето на 3 и 4 блок на атомната централа. /"Пари", "Сега"/

   
   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  В Бейрут българската парламентарна делегация проведе срещи на високо равнище за развитие на сътрудничеството
  Намиращата се на официално посещение в Ливан българска парламентарна делегация, водена от шефа на парламента Йордан Соколов, вчера се срещна със своя ливански колега Набих Бери. Бери пожела България да бъде вратата на Ливан за Европа, а Ливан - врата на България за Изтока и арабските страни. Той изрази становище, че България и Ливан могат да играят много положителна роля в неспокойните райони, в които се намират. Вчера българската делегация проведе разговор и с премиера Салим ал Хос. Преди това тя се срещна с президента Емил Лахут и военния министър на Ливан. /"Стандарт"/
   

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  В София премиерът Костов и Бернар Кушнер се договориха за българската помощ за Косово
  Вчера за 4 часа в София беше ръководителят на цивилната администрация в Косово Бернар Кушнер. След неговият разговор с премиера Иван Костов стана ясно, че Костов е предложил проект за износ на електроенергия от България, участие в реконструкцията и поддръжката на електроснабдителната и телекомуникационната система на Косово, участие в строителството на електростанция, изграждане на сглобяеми къщи и отдих на служители на УНМИК и КФОР в България. Костов е предложил и помощ на цивилната администрация със специалисти, които добре познават региона и могат да бъдат полезни при създаването на доверие между сърби и албанци. Костов е запознал Кушнер с българското решение да увеличи с 10 бройки полицейския си състав в Косово, който до края на 2000 г. ще стигне цифрата 100 човека. Премиерът Костов е изразил пожелание за откриване на българско дипломатическо бюро в Прищина. Кушнер е обещал да запознае страните - донори с българските предложения.

  Кушнер призна, че разследването по убийството на Валентин Крумов от силите на КФОР не напредва и среща големи трудности. Пред журналистите Кушнер говори за постигнатия напредък в Косово, за подготовката на изборите през октомври, но призна за големите проблеми в отношенията между сърби и албанци. Той каза: "20 пъти намалихме нивото на престъпността в Косово, но днес е 20 пъти по-опасно да си сърбин в Косово. Сега защитаваме по-добре общностите, отколкото индивидите." Всеки ден КФОР откривали масови гробове, хиляди били безследно изчезналите. Досега са регистрирани 300 000 души за изборите през октомври, а от тях сърбите са само няколко хиляди. Според последните данни, отбеляза Кушнер, сега в Косово са останали 120 000 сърби. /"Пари", "Стандарт", "Сега"/
   

  Турция се готви да легализира 100 000 изселници от България
  Турция ще узакони престоя на близо 100 000 преселници от България, които досега се третираха като нелегални. В Меджлиса е бил внесен законопроект от Отечествената партия на бившия премиер Месут Йълмаз и Партията на националистическото действие на вицепремиера Девлет Бахчели. В него се предвижда легализирането на престоя на емигрантите, които живеят в Турция от 5 години. Вносителите на законопроекта разчитат на подкрепата на партията на премиера Бюлент Еджевит. /"Новинар"/

   
   
   


   АРМИЯ
   
  87 фирми от 14 страни ще покажат военна техника на "Хемус 2000"
  Днес в панаирното градче в Пловдив се открива международната изложба "Хемус 2000", на която 87 фирми от 14 страни ще покажат най-доброто от своята отбранителна техника и технологии. Ще бъдат показани оръжия, боеприпаси и бойна техника за сухопътните войски, за военноморските и военновъздушните сили, техника и технологии за комуникации и за осигуряване на войските. Ще покажат своите последни достижения световноизвестните фирми "Маузер" и "Лурсен" от Германия, "Ериксон" от Швеция, "Ческа Збройовка" от Чехия, Ижмаш и Промекспорт от Русия, от САЩ - "Харис" и "Бел хеликоптерс текстрон". Новости ще покажат и българските фирми "Арсенал", ВМЗ, "Оптикоелектрон", "Терем", "Бета", "Армимекс" и др. /"Пари", "Монитор"/    
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Общините в Югозападна България са изправени пред финансов банкрут
  Пред финансов банкрут са по-голямата част от общините в Югозападна България. Това съобщи председателят на Националното сдружение на общините /НСОП/ кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Бюджетният им дефицит надхвърля 12%. Над 10% неразплатени разходи имали почти половината от общините в България.

  Анализ на сдружението за финансовото състояние за периода 1998-2000 г. на 30 представително избрани общини показва, че бюджетните дефицити трайно нарастват. През 1998 г. дупките в общинските бюджети са били средно 4,2%, а през 1999 г. - 7,6%. В края на първото тримесечие на 2000 г. неразплатените средства вече са 9,4%. Причина за големите дефицити е намаляването на приходите от данъци. Според анализа в същото време намалението на субсидиите за тази година е по-голямо с около 30% от реалното свиване на разходите, след като издръжката на доболничната помощ от 1 юли преминава към Здравната каса, учителският персонал се съкращава с 10%.

  Специалисти от финансовото министерство и НСОБ прецизират в момента кои от застрашените от колапс общини ще бъдат допълнително финансирани в края на годината. От сдружението обаче настояват за промяна в съотношението на разпределение на данъците за републиканския бюджет и общинските бюджети. Вноската за общините от данък печалба на местните предприятия да бъде вдигната от 10% на 15%, е едно от предложенията. Освен това ДОД да се разпределя 30:70 в полза на общините вместо сегашните 50:50. Само така ще се увеличат възможностите за собствени приходи на общините и за независимост от държавата от гледна точка на субсидиите, коментира Костадин Паскалев. /"Пари"/     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Националният съвет /НС/ на СДС обсъжда днес хартата на ценностите си като европейска народна партия. Политици, политолози и философи вчера дискутираха по проектодокумента на кръгла маса в София прес, организирана от Християндемократическия център за политически и правни анализи. В хартата на ценностите СДС предлага на обществото своето виждане за едно по-добро бъдеще, а като основни ценности са лансирани свободата, солидарността и справедливостта, уточнява в. "Монитор". Автори на проекта са Димитър Абаджиев и Никола Николов, членове на НИС на СДС. Според Абаджиев тя трябва да се превърне в "идейната конституция" и "матрица за ценностите на СДС". Той призова другите партии да последват примера на СДС, за да се заздрави политическата система. Така всички щели да знаят какви ценности споделят и изповядват в СДС, които ще попаднат под контрола на цялото общество. Според хартата политическият морал на СДС се основава на "най-дълбоката си теоретическа основа - религиозната нравственост". Като най-голямо зло е определен комунизмът, защото той е "най-голямото нарушение на свободата".

  Българите познават комунизма и затова сме се спрели точно на този режим, а не примерно на фашизма, е пояснил за пресата зам.-шефът на СДС. Спор в НС на СДС е предизвикала думата "трансцедентна", употребена като определение за истината. Абаджиев се е съгласил да заменят това понятие с друго, адекватно на него.

  Шефът на валутния борд Мартин Заимов, който също се е включил в дискусията, е протестирал срещу включването на икономически параметри в една морална харта.
  Мариан Орликовски, първи секретар на полското посолство, е попитал защо думата Бог не се споменава. "Не казвам, че хората трябва да вярват в Бог, но трябва да знаем откъде идват ценностите. Иначе не е ясно кой определя морала - научните работници, политиците или авторитетите на обществото", е коментирал полският представител.

  Светослав Малинов от Софийския университет е отвърнал, че "името господне" няма място в политически документ. След поредица от дискусии по проекта за харта, днес НС на СДС трябва да се произнесе по него.

  Оказва се обаче, че хората не са много наясно с това каква партия е СДС, сочат резултатите от национално представително проучване на агенция ИнфоАрт, поръчано от Хистияндемократическия център за политически и правни анализи. Директорът му Емил Георгиев цитира данните, според които само 20% от анкетираните свързват СДС с идеите на християндемокрацията. Други 10% от запитаните 994 пълнолетни граждани бъркат синята идея със социалдемокрацията, а 6% я свързват с консерватизма и с либерализма. СДС получава 50% неодобрение, а БСП - 52%, сочат още резултатите. Предсрочни парламентарни избори искат 31% от анкетираните, а 45% са против. С най-висок рейтинг сред политическите сили все още се ползва СДС - 25%, но БСП се реди веднага след нея с 22% одобрение. От 12 до 16% от анкетираните одобряват Народен съюз, Евролевицата, ВМРО и Гергьовден. ДПС събира одобрението на 8% от запитаните, а Св. Георги Софийски има 5%. Като благоприятен изход от предсрочен парламентаррен вот 21% от гражданите посочват победа за СДС, 19% - за БСП, 10% - друга дясна партия, а 43% нямат мнение. Попитани кой ще решава най-добре проблемите на България в следващия парламент, 29% от анкетираните отговарят  - политически партии, 20% залагат на независими кандидати, 12% смятат, че това са гражданските обединения. /"Пари"/
   
   
  ОБТ ще сключи договор за партньорство и съвместно участие в следващите избори с Гражданското обединение "Рома". Това заяви лидерът на ОБТ проф. Петков. Той прогнозира, че договорът ще стане факт в края на есента. Изчакваме "Рома" да се учреди на национален форум в края на юни, уточни проф. Петков.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Агенцията за икономически анализи и прогнози отчете спад в икономическия ръст за 1999 г.
  Спад в икономическия ръст през 1999 г. отчете Агенцията за икономически анализи и прогнози /АИАП/.

  През 1998 г. ръстът в икономиката е 3,5%, докато през 1999 г. той пада на 2,4%, съобщи шефът на агенцията Мариела Ненова при представяне на годишния доклад "Икономиката на България през 1999 г.". Докладът на агенцията се е забавил поради закъснелите данни за БВП на Националния статистически институт /НСИ/, е уточнила Ненова. Заложеният икономически растеж за 2000 г. е 4%, но това според агенцията е консервативна прогноза. Шефката на института не е уточнила точно с колко ще бъде надхвърлена прогнозата, но е пояснила, че основният фактор, който ще доведе до ръст в икономиката, е промишлеността, пише "Монитор".

  Агенцията отчете нарастване на безработицата до 18,5% от трудоспособното население, но се надява до края на годината тя да спадне с 0,5%.

  През 1999 г. делът на инвестициите в БВП са били 16%, а за 2000 г. се очаква те да достигнат 17,5%.
  Единственият показател, заложен в макрорамката на бюджета, който според АИАП ще бъде променен през тази година, е инфлацията. Според очакванията на агенцията инфлацията ще достигне 5% в края на годината, вместо заложените 3,5%. Основната причина за това е поскъпването на горивата през тази година, каза г-жа Ненова.

  Добри показатели през 1999 г. отчита банковата система, според доклада на агенцията. Основен вносител в банковата система се явява населението. През м. г. 2/3 от финансовия ресурс на банките е бил за кредитиране на частните предприятия, а 1/3 от него е изнесен извън страната като депозити в чужди банки.

  Синдикат "Промяна" призовава за отпадане на фиксирания курс на лева и валутният борд частично да бъде премахнат
  Бордът е изобретение на кредиторите от МВФ, чиято цел е длъжниците в най-кратък срок да си връщат дълговете, е заявил Банчо Банов от "Промяна". Мерките на МВФ само задълбочавали кризата в България и свивали доходите на хората, смятат експертите на синдиката.

  Няма опасност да се повтори валутната спекула от 1996-1997 г., тъй като днес парите в обръщение са твърде малко, а банките са стабилни, прогнозира Банков.

  Забраната за БНБ да кредитира банките да остане, но да се въведе таван за финансиране на бюджета - до 300 млн. долара годишно, поискаха от "Промяна". В момента производството и износът на български стоки драстично падали, вносът обаче нараствал и това довело до отрицателно търговско салдо от 1,06 млрд. долара, съобщават от синдиката.

  Демирбанк България на минус с 268 000 лв.
  Отрицателен финансов резултат от 268 000 лв. отчете за миналата година Демирбанк след заделяне на необходимите провизии. Това стана ясно от цифрите, предоставени от кредитната институция, които надзорният  и управителният съвет одобриха на общото събрание на банката. 454 000 лв. е доходът на Демирбанк преди провизиране. Към края на 1999 г. размерът на привлечените депозити възлизат на 47, 720 млн. лв.

  Отчетеният към края на миналата година нетен доход от лихви е в размер на 2,101 млн. лв. Сумата на отпуснатите заеми е 5,053 млн. лв., а общата сума на активите на банката възлиза на 63,884 млн. лв.
  Общото събрание, което се проведе в Истанбул, взе решение да смени председателя на надзорния съвет. Досега на тази длъжност беше г-н Чингилиоглу, а сега постът се поема от Селахатин Сербест. В продължение на 9 г. е бил генерален директор на Демирбанк Турция, а в момента е упрвляващ директор на банката.
     

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"