ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
30 март 2000 г.
 

  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Отношения с Германия | Отношения с Русия | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство | Политически партии и организации

  | Социологически изследвания Икономика |

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • ОПЕК реши да увеличи добива на петрол.

 • Чеченскияj президент Аслан Масхадов е отхвърлил мирни предложения на Москва.

 • Украйна реши да затвори окончателно Чернобил.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Учението "Динамичен отговор 2000" в Косово навлезе в оперативен етап.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • България и Румъния ще получат от Пакта за стабилност 6 млрд. евро до 2006 г., а през 2000 г. България ще получи 5 млн. евро.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България и Румъния ще получат от Пакта за стабилност 6 млрд. евро до 2006 г., а през 2000 г България ще получи 5 млн. евро.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 •  Говорителят на външно министерство официално опроверга информацията, че министър Михайлова е предала плана "Подкова"на Йошка Фишер.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Александър Авдеев, първи зам.-министър на външните работи на Русия, за отношенията с България.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Министрите на отбраната на България и Румъния подписаха редица споразумения за сътрудничество. 

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Парламентът ратифицира 65 клаузи от Европейската социална харта.

 • Парламентът прие окончателно Закона за българите в чужбина.

 • След бурни обсъждания законът на Панев за незаконността на комунтистическия режим в България влезе в парламента.

 • Премиерът Костов започва поредица от посещения в страната, за да пропагандира евроинтеграцията.

 • Социалният министър възприе предложението на синдикатите за сключване на браншови колективни договори за срок от 1-2 години.

 • Ще бъдат деблокирани 160 000 тона хлебна пшеница от държавня резерв, съобщи земеделският министър Върбанов.

 • Ръководството на ДПС реши, че лидери на местни структури на ДПС, загубили местните избори през 1999 г., нямат право да се кандидатират за нов мандат.

 • Две трети от българите смятат, че икономическото състояние в страната се влошава, а 67% твърдят, че това се отнася и до собствения им жизнен стандарт, според данни на НЦИОМ от март.

 • Над половината фирми са на загуба за 1999 година.

 • Обявиха конкурс за оценка на "Бороспорт".

 • Демирбанк стана член на Асоциацията на търговските банки.

 • "Риджън Пасифик Груп" официално стана собственик на Хебросбанк.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Учението "Динамичен отговор 2000" в Косово навлязе в оперативен етап
  КФОР започна действия по осигуряване на контрол над граници и мостове. Полски и аржентински войници извършваха маневри близо до пропускателния пункт Морина край албанската граница. Американските части водиха маневри в централно Косово. Румънските части действуват в Северно Косово, където живеят по-голямата част от сърбите. В края на април мисия на СС на ООН ще посети провинцията, за да се запознае на място с работата на администрацията и да окаже натиск за прекратяване на етническите сблъсъци.
  Говорителят на Държавния департамент на САЩ каза: "Отново предупреждаваме албанските лидери, че сме съвсем сериозни, когато казваме, че изобщо няма да толерираме насилие и екстремизъм." В интервю за в. "Ню Йорк таймс" черногорският президент Джуканович заявява, че Милошевич се опитва да го свали чрез специални части от армията.
  Под заглавие "Никой не вярва, че АОК е изчезнала" в. "Пари" предлага певод на статия от испанския "Ел Паис". Прави се извод, че стретегията за етническо прочистване е реалност, само че с обратен знак. Предлата се и заявление на Хашим Тачи, че времето да се определи статутът на Косово все още не е дошло.
  В. "Монитор" предлага собствената си статия "Бандата АОК изпълнява плановете на Енвер Ходжа", в която се разкрива, че самозваната организация е рожба на зловещото съвпадение на няколко фактора - разрастването на наркотрафика по Балканския маршрут, експанзията на ислямския фундаментализъм в тази част на света и интереса на САЩ да намерят повод за постоянно военно присъствие в Европа.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  България и Румъния ще получат от Пакта за стабилност 6 млрд. евро до 2006 г., а през 2000 г. България ще получи 5 млн. евро
  Вчера в Брюксел започна двудневната конференция на Пакта за стабилност под председателството на ЕК и Световната банка и с участието на Бодо Хомбах. През 2000 г. България ще получи 5 млн. евро, за да започне изграждането на Дунав мост - 2 още през тази година. Строителството на моста е точка №1 в т. нар. "пакет за неотложни проекти" на Пакта за стабилност в раздела "Икономически реконструкции и развитие" В този документ се отбелязва, че този мост ще бъде част от трансевропейския коридор № 4, който е от особена важност за европейската интеграция на региона. Комисаря по външнополитическите въпроси на ЕС  Крис Патън съобщи, че за региона са определени за следващите 6 години 12 млрд. евро, а от тях 6 млрд. евро са предвидени за България и Румъния като страни-кондидатки за членство в ЕС.

  Освен Дунав мост - 2, чиято стойност е определена на около 190 млн. евро, ще бъдат финансирани и други проекти, засягащи България. Единият е за модернизиране на медиите, в които България, заедно с още 6 държави ще раздели 6 млн. евро. България заедно с Босна и Румъния ще си разделят 28 млн. евро в рамките на проект за демобилизация, пренасочване  и компенсация на бивши военнислужещи.
  В. "Стандарт" извежда на първо място изказването на финансовия министър Муравей Радев на конференцията, че ако не бъдат намерени средства за възстановяването на Балканите, ще настъпи политическа дестабилизация, а най-засегнати ще бъдат страните, които по време на кризата в Косово подкрепиха НАТО. В. "Пари" поставя на първо място факта, че донорите обещават на Балканите 1,8 млрд. евро за краткосрочните проекти. В. "Демокрация" поставя на първо място факта, че Пактът ще отдели 530 млн. евро за следващите 12 месеца за различни проекти, сред които е и Дунав мост - 2.   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с Германия
   
  Говорителят на външно министерство официално опроверга информацията, че министър Михайлова е предала плана "Подкова" на Йошка Фишер
  Вчера на пресконференция говорителя на външно министерство отрече министър Надежда Михайлова да е давала доклад за плана "Подкова" на колегата си Йошка Фишер. Г-жа Михайлова не е куриер на тайните служби, за да дава материали от разузнаването на колегите си, заяви говорителят. Тя наистина е разговаряла с Фишер на 1 април 1999 г., една седмица след началото на въздушните удари срещу СР Югославия. Двамата са констатирали със загриженост, че етническото прочистване в Косово е целенасочено и замислено предварително от Милошевич. Представителят на германското външно министерство Фолкер Пеле се е изказал неподготвен и е ползвал информация само от пресата, каза говорителят Той е говорил с немската посланичка Урсула Зайлер и с колегата си Андреас Михаелис, които са казали, че е станало недоразумение. Говорителят на външно ще напише опровержение до сп. "Шпигел", за да изчисти петното от България. В писмото си той ще подчертае и доброто сътрудничество между България и Германия в областта на сигурността. Той подчерта, че българските спецслужби редовно сътрудничат на германските и тези отношения се ценят високо в щабквартирата на НАТО. Това заявление е в противоречие с казаното от военния министър Ноев, който заяви преди няколко дни, че нашето разузнаване няма практиката да дава доклади на колеги от НАТО. Сигурно говорим за различен тип информация, отбеляза по този повод говорителят.

  Посланикът на Германия в София г-жа Урсула Зайлер-Албринг вчера отбеляза в специален факс следното: "Твърдението, че г-жа външният министър Михайлова лично била предала материал във връзка с Косово е изсмукано от пръстите. В началото на април 1999 г. външният министър Михайлова обърна внимание на федералния министър на външните работи Йошка Фишер върху известни на нея сведения. Всички други въпроси в тази връзка бяха проследени по-нататък на ниво комепетентни служители."

  В. "Сега" публикува статията "Защо Германия ни натопи за "Подкова". Изводът е, че чрез скандала около плана "Подкова" немците си решават свои вътрешни проблеми, а ние българите ще продължаваме да бъдем съседи със сърбите.

  В. "Монитор" публикува статията "Германска подкова ни думна между очите". Разработва се идеята, че на западноевропейските правителства им трябваше аргументация, за да оправдаят участието си в агресията срешу Югославия. Тъй като става все по-ясно, че гонения срещу албанците не е имало, както го представяше Си Ен Ен, те е трябвало да стъпят на някаква опора. Така се появява планът "Подкова", с който България дава на Германия тайния план на Милошевич за унищожаване на албанците Сега от тази план в Германия бягат и се отричат както външното министерство на Фишер, така и военното на Шарпинг. Изводът е, че "от цялата история пострада името на външната ни министърка, но най-вече името на страната ни."

  На първа страница "Новинар" излиза с  голямо заглавие "Берлин натопи Михайлова", в която се проследява написаното в немската преса, според което Михайлова е набедена за немски информатор.

   
   
  ****
  Отношения с Русия
   
  Александър Авдеев, първи зам.-министър на външните работи на Русия, за отношенията с България
  В. "Труд" публикува интервю с Александър Авдеев, първи зам.-министър на външните работи на Русия и бивш посланик в България. Той зяявява следното по проблема Косово: "Ние виждаме голямата политическа загриженост на премиера Костов за ситуацията там и я разбираме - това е съвсем близо до границите ви, не дай боже нещо да се случи там, първо ще пострадат интересите на България и на другите съседни страни Ние имаме много общо с политиката на България по отношение на оценката за опасността в Южно Косово - и ние смятаме, че не трябва да бъде допусната нова война."

  За българската кандидатура за НАТО: "Можем да се съгласяваме или не с избора (за НАТО), но при всички случаи се отнасяме с уважение към него."

  За двустранните отношения: "Искаме час по-скоро да бъдат развързани възлите, които се образуваха между нас -  въпросите за дълга, за пререгистрацията на руската собственост… За нас е важно да полагаме паралелни усилия за стабилизиране на обстановката в нашия регион. България и Русия вършат много, а и разполагат с големи възможности, за регулиране на въпросите около черноморското сътрудничество и в плана на стабилизиране на ситуацията на Балканите. Не бива да вдигаме ръце и да изоставяме търсенето на големи и полезни съвместни икономически проекти. Трябва да проявим търпение."

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Министрите на отбраната на България и Румъния подписаха редица споразумения за сътрудничество
  Вчера в София министрите на отбраната на България и Румъния Бойко Ноев и Сорин Фрунзъверде подписаха споразумение за опазване на тайната и протоколи за сътрудничество във военната топография, обучението, свръзките и информатиката. Последното предвижда изграждането на "гореща линия" между двете военни министерства. Министрите се договориха двете страни да търсят възможности за военно сътрудничество от тристранен тип с холандския контингент от мисията на КФОР в Косово. Двамата министри решиха между 22 и 26 септември в района на градовете Никопол и Турну Мъгуреле да бъде построен понтонен мост над Дунав в рамките на договореното вчера учение "Синият Дунав". Предвижда се в маневрите да се включат и военни от страните-членки на НАТО, които в момента се уточняват. Предложението за понтонния мост е румънско и по него не е имало разногласия. /"Демокрация"/  


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът ратифицира 65 клаузи от Европейската социална харта, подписана на 21 септември 1988 г. от социалния министър Иван Нейков по решение на правителството
  Харата гарантира 31 основни човешки социални права - правото на труд, на синдикални сдружения, сключване на колективен трудов договор, закрила на децата, подрастващите и работещите жени. Тя превижда социална закрила на възрастните, право на информация и консултация при масови съкращения, право на труд за  инвалидите, право на дом, закрила срещу социалната изолация. Документът не допуска дискриминиране във връзка с националност, произход, пол, вероизповедание и възраст. На всеки 2 години България ще се отчита с доклад пред генералния секретар на Съвета на Европа по изпълнението на условията й.

  Депутатите ратифицраха Втория протокол към Хагската конвенция от 1954 за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт. Това ще бъде по-нататъшна стъпка от последователна политика на България  за усъвършенстване на системата от мерки за опазване на културните ценности.

  В публикация във в. "Демокрация" председателят на Социалната комисия в парламента Светлана Дянкова заявява, че с ратифицирането на Европейската социална харта българският парламент е извършил една много важна стъпка, тъй като тази харта е изключително важен стандартизиращ документ на Съвета на Европа.  Според нея не всички си дават сметка за ефекта на този документ върху българското законодателство, както и за неговото значение при преговорите на България за членство в ЕС.

  На второ място Дянкова посочва, че ратификацията на Европейската социална харта съответства и на други поети от България политически ангажименти - за изпълнението на Пакта за стабилност на Балканите, както и на софийската декларация от Конференцията по заетостта на страните членки от Югоизточна Европа.

  Дянкова подчертава, че ратификацията на документа доближава България до процесите в социалното законодателство, характерни за ЕС. Затова и ратифицирането на европейската социална харта е било залегнало още в програмата "България 2001". Документът давя ясна рамка на социалните ангажименти на България, доколкото в текста на хартата категорично се подчертава, че страните, подписали нейните текстове, са длъжни да съдействат за икономическия и социалния прогрес чрез осигуряването на социалните права на гражданите, включващи заетостта и социалната защита на цялото население. Именно в това са и политическите ангажименти на този документ, които след ратификацията трябва да се поемат цялостно и безусловно както на национално равнище, така и в юридическите отношения с присъединилите се към хартата страни.

  Дянкова подчертава, че с поемането на такива тежки ангажименти, каквито предвижда хартата, стават ясни и трудностите за всяка страна, ратифицирала документа. Затова и много европейски страни още не са пристъпили към ратифицирането на социалната харта. Съображенията им са, че нямат достатъчна обществена готовност. България ратифицира ревизирания вариант на хартата, приет също така и от страни като Словакия и Румъния - които са сходно на нашето положение. Хартата не е подписана още от страни като Португалия, Испания, Швеция, Полша, Русия и Германия, уточнява Дянкова. От тази гледна точка според нея България може да се поздрави с определен напредък в своето европейско законодателство. Критиките в процеса на приеманетона социалната харта, че този базисен европейски документ не отговаря на сегашната икономическа ситуация в България, Дянкова окачествява като неоснователни, защото българският парламент е ратифицирал на практика определен минимум от нейните текстове - т. е. с ясното съзнание за ситуацията в страната Народното събрание е ратифицилрало само тези членове на документа, необходими, за да може той наистина да изиграе своята ефективна роля в социалното законодателство. Освен това според Дянкова хартата съдържала определени възможности, които тепърва щели да бъдат открити от обществото. Ратифицирането на Европейската социална харта следва да се възприма като поемане на конкретен ангажимент от страна на парламента, на правителството и на обществото за активна работа в социалната сфера и за приближването към европейските критерии, обобщава Светлана Дянкова.

  Парламентът прие окончателно Закона за българите в чужбина
  Националният съвет за българите, живеещи извън България, няма да съгласува работата си с Българската православна църква /БПЦ/. Това стана ясно след окончателното приемане на Закона за българите в чужбина от парламента. Първоначалната идея, която бе съветът да съгласува работата с българите в чужбина с БПЦ с оглед тяхното духовно сплотяване, предизвика спор. След половинчасови разисквания надделя становището на зам.-председателя на НС Иван Куртев - точката да отпадне, защото ще предизвика недоразумения.

  Националният съвет за българите извън България ще е държавно-обществен орган и ще съдейства за провеждане на единна държавна политика по отношение на българите в чужбина, гласи законът. Прекратява се дейността на досегашната едноименна държавна агенция към Министерския съвет. Съветът ще подпомага дейността на министерствата и местната администрация и ще поддържа връзки с организациите на българите в чужбина или културно-просветните им средища, ще организира издателска и разпространителска дейност.

  Националният съвет, който е обществено-държавен орган, ще се състои от 9 членове, от които един министър, 5-има представители на българските общности в чужбина.

  След бурни обсъждания законът на Панев за незаконността на комунтистическия режим в България влезе в парламента
  Със скандал, размяна на остри реплики, както и с разнобой в СДС, вчера, 29 март, в пленарна зала влезе законопроект за обявяване на незаконноста на комунистическия режим в България. Негов автор е депутатът от СДС Георги Панев, който го е внесъл в парламента на 10 януари 1997 г. Към тази дата под вносители са се подписали около 40 депутати от СДС, НС, ОНС. Вчера обаче и в самата група на СДС се чудеха на ината на Панев антикомунизмът да влезе в дневния ред, пише "Труд". Опозицията само това и чакаше. 13 от Евролевицата  подкрепиха вкарването на точката, за да се видел резилът на СДС", информира същият вестник.

  Миналата седмица парламентът не прие законопроектът да се обсъжда. Вчера след прегласуване и резултат 102 "за", 66 "против" и 26 "въздържал се", точката бе включена в дневния ред. Дори по предложение на вносителя темата бе изтеглена по-напред в дневния ред. Панев не се усеща какъв автогол си вкарва, са коментирали от опозицията, според в. "Труд".

  Групата на СДС се взриви  и раздели. Нейната шефка Екатерина Михайлова заяви, че се е въздържала при гласуването. Първо, защото в момента имало по-наболели въпроси като промените в Закона за бюджета, и, второ, според нея  съвременните измерения на темата за антикомунизма са членството в ЕС и НАТО. Времето на този закон бе през 1990-1991 г., сега дневният ред на обществото е различен, заяви и депутатът от СДС Асен Агов, пише "Демокрация".

  Депутатите от СДС не скриха, че лидерът на партията Костов и ръководството на ПГ на СДС са против вкарването на проекта, защото вече не е актуален, пише "Труд". Според Иван Сунгарски, който през 1997 г. е бил сред вносителите, времето на този закон е минало, "вече управляваме 3 години, парламентарната ни група реши да не влиза в зала".

  Панев заяви, че законът не е актуален, но за вината няма давност. Според него пътят към националното съгласие преминава неизбежно през публичното признаване на престъпленията на комунистическото управление, мотивира се Панев. Според текста БКП е отговорна за управлението на държавата във времето от 1944 до 1989 г., довела страната до национална катастрофа.

  Законопроектът е подписан от 40 нарони преставители. Според Панев СДС-София подкрепял законопроекта му, а Бакърджиев, цитиран в "Труд", е допълнил: "Аз съм антикомунист и това цяла България го знае."

  Иван Димов поиска отлагане на обсъждането, но предложението не бе прието.

  Мнозиството в залата прие предложението на Любомир Пантелеев /БСП/ дебатът да се предава пряко по националните радио и телевизия поради "огромното значение на закона".

  Вчера Панев само е изчел законопроекта. Днес депутатите ще продължат с обсъждането му.

  В краткия си коментар на първа страница "Стандарт" пише по повод законопроекта на Панев: "Депутатът най-после успя да пробута в дневния ред на парламента инфантилния си закон за обявяване на незаконността на комунистическия режим у нас. Явно депутатите вече си свършиха всичката друга работа, та започнаха да си пилеят времето. Щом е така, нека да помислят дали не е време да обявят за незаконно и образованието, получено по време на комунистическия режим. Заедно с научните титли и степени, с които се гордее доцентът Георги Панев. И без това видимо никак не са му послужили, щом занимава колегите си с подобни скудоумици, вместо да ги сподели със специалистите от 4-ти километър. може би е време да кажем, че е незаконно всичко преди Панев. И да признаем, че държавата започва от него".    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов започва поредица от посещения в страната за да пропагандира евроитнеграцията
  Премиерът Костов пристига днес в Добрич. Той ще се срещне с обществеността в града. Инициативата за срещата е на местните журналисти. Иван Костов ще дискутира с гражданите на Добрич темата за присъединяването на България към ЕС, обществените, личностните и битово-психологическите аспекти на евроинтеграцията, мястото на Добричка област в този процес. В обсъждането ще участват студенти, интелектуалци, представители на местния бизнес, на областното и общинското управление, неправителствени организации, съобщава в. "Демокрация".

  Тази среща поставя началото на поредица от посещения на премиера в страната, на които той ще търси мнението на хората за присъединяването на България към ЕС.

  Социалният министър възприе предложението на синдикатите за сключване на браншови колективни договори за срок от 1-2 години
  Браншови колективен договор за срок от 1-2 г. ще подписват вече работодатели и работници от един отрасъл, съобщи вчера социалният министър Нейков. Той възприе предложението на КНСБ и заяви, че ще впише промяната в ремонтирания Кодекс на труда. Браншовият договор се разпространява с акт на социалния министър до всички предприятия от даден отрасъл. След това работодателят няма право да дава по-ниска от договорената минимум работна заплата за бранша. Разпоредбата ще има задължителен характер, както е за минималната заплата, обясни Нейков. Браншово ще се договарят само частните и едва 1000 държавни предприятия. Останалите около 1800 държавни фирми поподат под санкциите на наредбата за регулация - там заплатите са замразени  или с лимит. Другото условие за отраслов договор е съответната професия да има национално представена браншова структура. Според социалния министър едно браншово договаряне трае между 6 и 10 месеца. То ще влезе в сила, щом приключи написването на обовновения Трудов кодекс. Не е изключено браншовото договаряне да стартира още през второто полугодие, прогнозира министър Нейков.

  Коледна добавка от 30 до 40% към пенсиите и възможност бюджетните служители да получат 13-а заплата обсъдиха още социалният министър и представителите на КНСБ. Според Нейков очакваният сериозен ръст на средната работна заплата и оттам увеличените постъпления в НОИ ще предопределят размера на допълнителните средства. Синдикалистите и министърът се договориха през юни да преговарят за второ повишение на бюджетните заплати, което ще зависи от приходите в бюджета. За всичко това ще бъде подписано споразумение. Според Иван Кокалов от КНСБ тогава ще стартират и преговорите по бюджет 2001. /"Демокрация"/
   
  Ще бъдат деблокирани 160 000 тона хлебна пшеница от държавня резерв, съобщи земеделският министър Върбанов
  Министерството на земеделието е разрешило да бъдат деблокирани 160 000 тона хлебна пшеница от държавния резерв, съобщи в Пловдив земеделдсият министър Върбанов. Така ще се отвори място за новата реколта и резервът ще купува зърно, с което ще осигури и по-добра цена за производителите в началото на кампанията, обясни министърът. Пазарът е напълно свободен, тъй че зърнената криза няма да има, е уверен Върбанов.

  Очакванията за новата реколта са добри. За първи път от 1990 г. насам над 60% от есенниците са подхранени с торове и препарати до момента, твърдят от държавния фонд "Земеделие". 26 млн. лв. е раздал фондът от началото на годината за стоково кредитиране на земеделците със смена, торове и препарати. Фонд "Земеделие" ще дава и парична гаранция пред банките за кредити на стопани, които залагат земя като обезщетение.

  13% от горския фонд е заявен за връщане от частни лица, е научила пресата вчера. Общините ще получат 38% от горите, с които ще продължат да изпълняват социалната си политика, каза зам.-земеделският министър Милко Станчев. Църкви, манастири и училища пък ще владеят около 3% от горския фонд.

  Горите да не се връщат в реални граници, а в идеални, настояват от Института за гората при Българската академия на науките. Мотивът им е, че бившите собственици ще получат средно между 4 и 8 дка гора, а световната практика сочи, че площта на горското стопанство не трябва да е под 50 дка.    
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  Ръководството на ДПС реши, че лидери на местни структури на ДПС, загубили местните избори през 1999 г., нямат право да се кандидатират за нов мандат
  Лидери на местни структури на ДПС, загубили изборите миналата есен, нямат право да се кандидатират за нов мандат, е решило на свое заседание Централното оперативно бюро на ДПС. Окръжният лидер на движението в Кърджали Рамадан Каракаш отказа да коментира решението с мотив, че материалите още не са стигнали до него, пише "Демокрация". Извънредни общински конференции на ДПС ще има в Кърджали, Кирково и Момчилград, кдето хората на Доган се провалиха на местните избори. Конференциите вероятно ще се проведат през май.    


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

  Две трети от българите смятат, че икономическото състояние в страната се влошава, а 67% твърдят, че това се отнася и до собствения им жизнен стандарт, според данни на НЦИОМ от март
  Днес пресата продължава да коментира данните от публбикуваното вчера в пресата мартенско изследване на НЦИОМ за рейтинга на партиите, институциите и политиците.
  В пресата се подчертава, че според тези данни ВМРО и "Гергьовден" вдигат рейтинга си, но още не могат да станат реална алтернатива на БСП и СДС.

  "Гергьовден" е атрактивната алтернатива, а ВМРО - реалната, смятата социолозите. Проучванията им сочат, че евентуалните гласове за Евролевицата и БББ се топят, БСП разширява влиянието си сред гражданите под 50-59 г. и разочарованите от СДС висшисти.

  Две трети от българите смятат, че икономическото състояние в страната се влошава, а 67% твърдят, че това се отнася и до собствения им жизнен стандарт. 39% не намират, че България може скоро да бъде управлявана от лява коалиция, а 30% са на противното мнение. 76,8% смятат, че трябва да станем член на ЕС, НАТО събира 57,2 %.   


  ИКОНОМИКА
   
  Над половината фирми са на загуба за 1999 година
  Наполовина приблизително са разделени печелившите и губещите фирми от обществения сектор, отчетоха вчера експерти на Националния статистически институт.

  65% от общата печалба носят първите 10 нефинансови печеливши предприятия, а 54% от общата загуба се пада на първите 10 губещи фирми.

  Такива са обобщените данни на НСИ за финансовите резултати на 2264 предприятия за последното тримесечие на 1999 г. Поради променената форма на собственост, ликвидация или сливане, броят им е намалял със 182, покзват данните на статистиката. След като се приспаднат дължимите данъци, изследваните нефинансови предприятия отчитат печалба от 14 млн. лв. Общият размер на положителния резултат на фирмите, които печелят, е 290 млн., а загубата на губещите - 276 млн. лв.
  От октомври до декември на 1999 г. приходи от продажби на тези фирми са за 3,745 млн. лв., което е с 1/4 увеличение от третото тримесечие на годината. Пораснали са с 1,4 лв. разходите на 100 лв. нетни приходи и общите разходи на фирмите са повече с 40 млн. лв.

  1182 предприятия губят 276 млн. лв. през 4-ото тримесечие на 1999 г. и увеличават общата задлъжнялодт до 5,762 млн. лв. Сравнението сочи намаление с 8% от 3-ото тримесечие на 1999 г. Увеличение отбелязва статистиката на просрочените задължения към бюджета и към системата на социалното осигуряване.

   

  Обявиха конкурс за оценка на "Бороспорт"
  Министерството на икономиката обяви конкурс за изготвяне на актуализирана оценка на "Бороспорт" АД и за информационен проспект на дружеството. Министър Жотев преди дни обяви решението си да се актуализира оценката на фирмата във връзка с откриването на нова процедура за приватизацията на 60% от активите й.

  За участие в конкурса ще се допускат дипломирани юристи и лицензирани оценители от Агенцията за приватизация. Крайният срок за подаване на офертите е 7 април, стана ясно вчера.
  Предстои да се уточни и методът, по който ще се продава "Бороспорт". При първатна процедура бяха избрани преговорите с потенциални купувачи.
   

  Демирбанк стана член на Асоциацията на търговските банки /АТБ/
  Управителният съвет на АТБ разгледа молбата за членство в асоциацията на Демирбанк /България/ АД и прие банката за пълноправен член.

  Финансово-кредитната институция е 25-ият пълноправен член ва браншовата организация, съобщи Ирина Марцева, главен секретар на АТБ.

  Четири банки са със статут на асоциирани членове - Йонийската банка, ING Banк, Хипоферайнсбанк и Сосиете женерал. /"Пари"/
   

  "Риджънт Пасифик Груп" официално стана собственик на Хебросбанк
  Банковата консолидационна компания прехвърли вчера на "Риджънт Пасифик Груп" всичките си акции от Хебросбанк - Пловдив. Така "Риджънт" официално стана собственик на 97,6% от българския трезор, като плати за него 23,5 млн.  долара и се задължи да инвестира в банката още 10 млн. долара през следващите 3 години. "Риджънт пасифик" се задължи още и да не продава акциите си от Хебросбанк през следващите 5 години, са напомнили от БКК.
   
   
   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"