ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
29 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с Русия | Медии | Правителство | Политически партии и организацииСоциална обстановка | Социологически изследвания |
     
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • В Македония ще се проведе трети тур на президентските избори.

 • В Испания ЕТА обяви, че се връща към терора.

 • В Северна Ирландия беше съставено правителство от католици и протестанти.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Днес София очаква Ферхойген за решаващи разговори.

 • България ще поиска нови търговски отстъпки от ЕС, заяви търговският министър Василев.

 • Правосъдният министър Гоцев ще защитава в Хелзинки българското законодателство.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   
   

 •  През 2000 г. "Булгаргаз" ще пренася около 13 млрд. кубика газ от Русия.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Видни масони - евреи от цял свят идват в София за честването на годишнината на българската ложа.

 • Не са необходими драстични промени в кабинета, заяви президентът Стоянов пред "Дарик" радио.

 • Според зам.-председателката на ПГ на СДС Дянкова веротно ще се стигне до нов кабинет отново с Костов, а лидерът на БСП Първанов декларира, че опозицията няма да подкрепи ремонт без смяна на политиката.

 • За неплатени пенсионни вноски на фирмите ще се удържа част от ДДС, съобщиха от социалното министерство.

 • На 2 декември ДПС ще реши дали да даде мандат на лидера си Доган за среща с председателя на СДС Костов.

 • Причината загубите на СДС на местните избори е преди всичко в недостатъчното консолидиране на политическите сили, заявава вицепремиерът Бакърджиев.

 • Закриват се 100 болници от съществуващите 300 през 2001 г.

 • Повече от половината български студенти искат да емигрират, сочи социологическо проучване на фондация "Развитие на гражданското общество".
   
   
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Днес София очаква Ферхойген за решаващи разговори
  Днес в София ще пристигне еврокомисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген. За 6 часа той ще се срещне с президента Стоянов, премиера Костов, външния министър Михайлова, парламентарния шеф Соколов и председателя на парламентарната комисия по външните работи Асен Агов. В късния следобед Ферхойген ще си замине. По всичко личи, че това ще бъдат решаващите разговори за отправянето на покана до България за преговори за членство на 10 декември в Хелзинки. Ще се обсъжда преди всичко въпросът за предсрочното ззакриване на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй", каквото е предварителното условие на ЕК. В събота (27 ноември) при завръщането си от Испания премиерът Костов заяви за националното радио: "Искам след срещата си в понеделник с Ферхойген да обявим успеха или провала на преговорите и съм готов да обявя и едното, и другото решение." По време на срещите си с премиерите Антонио Гутериш на Португалия, с Хосе Мария Аснар на Испания и Пааво Липонен на Финландия той е настоявал България да бъде поканена за преговори за членство в ЕС без предварителни условия. Костов заяви, че се водят много трудни преговори и досега не е постигнато съгласие с ЕК. Той изрази надеждата си, че Ферхойген ще прояви по-голямо доверие в българското правителство по време на преговорите днес и няма да възприема българите като хора, които могат да водят преговори извън мандата, даден им от парламента.
  Българската страна изчерпа лимита си от компромиси, беше категоречен Костов. Според него в момента най-важното е, че България защитава една собствена позиция и начинът, по който защитава тази позиция, определя и достойнството на страната ни утре като кандидат - член на ЕС.
  В. "Новинар" предлага различни мнения по въпроса. Политологът Огнян Минчев: "Искането за затварянето на 4-те блока на АЕЦ е едно обикновено и доста брутално извиване на ръцете"; Илия Петров, секретар по информационната политика на СДС: "Пътищата към Европа не минават само през датата 10 декември, така че нека не я превръщаме в магическа." Ангел Найденов, говорител на БСП: "Ако не получим поканата, това ще е най-яркото доказателство за провал на политиката на кабинета"; Георги Първанов, лидер на БСП: "Иван Костов трябва да си събира багажа и да освободи мястото на друг тип правителство"; Николай Камов, зам.-председател на Евролевицата: "Ако ние не получим покана в Хелзинки, ситуацията става изключително тежка, защото България в този случай вероятно би била единствената страна от групата, която няма да получи покана".
  Днес в уводния си коментар в. "Демокрация" пише, че пред "ЕС има два подхода - технократският и политическият. Първият предполага покана след изпълнение на условието, вторият позволява и обратния ред. Рисковете пред българското правителство също са два. Ако се съгласи на много по-ранно затваряне на реакторите, кабинетът на Костов ще постави на изпитание българската икономика, без чието развитие страната не би могла да се движи към критериите на ЕС. Ако пък не се съгласи (и не получим поканата), ще постави на карта съдбата на собственото си правителство, чийто най-важен приоритет през последните 2,5 години бе тъкмо получаването на покана за преговори. Важното е, че едно българско правителство постави националния интерес над собствения си."
  Коментара на в. "Новинар" е под заглавие "България не е заложник на европоканата". Отбелязва се, че "Провалът днес може да се окаже предимство утре. Вярно, кабинетът доста дълго живя под знака на европоканата и в някакъв смисъл превърна себе си в заложник на датата 10 декември. Но диалогът България - ЕС е двупосочен процес. Ние вече сме в края на своята част от пътя. Хайде сега пък Ферхойген да повърви малко". /"Пари", "Новинар", "Стандарт", "Демокрация"/

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Не са необходими драстични промени в кабинета, заяви президентът Соянов пред "Дарик" радио
  Президентът отново подчерта, че не е съгласувал изявлението си за корумпираните във властта с премира Костов, в смисъл, че това не е някаква "съвместна атака" срещу определени личности. "Направих го, защото съм притеснен за съдбата на България, защото съдбата на България и българските реформи са в ръцете на правителството на СДС. То постигна страшно много и е много глупаво заради няколко неща, които не вървят, или заради няколко личности, не казвам обезателно в правителството или в НИС, не искам да се вторачваме в това... Хората, заради които политиката на СДС през последните години започна да се дискредитира, трябва да си отидат, без значение какъв пост заемат и дали на този пост е член на НИС или член на правителството", заявява президентът Стоянов. Той подчертава, че премиерът Костов е напълно в правото си да търси при правителствените промени оговорност за изборните резулати и от някои министри.

  Стоянов не смята за вероятно след напускането на министри, те при връщането си в парламента да разцепят по някакъв начин ПГ на СДС.

  Президентът предупреждава обаче, че ако дебатат за корупцията се пренесе в края на следващата или в началото на 2001 г., той ще се превърне в предизборен дебат и ОДС няма да спечелят изборите. Според Стоянов вариантите за отказ на Костов от премиерското място и избор на друг премиер, например Софиянски, са "смехотворни". Също така той не смята за добър варинт оставка на цялото правителство и съставяне на ново. Президентът е на мнение, че "във всички случаи не е необходимо да се правят някакви драстични промени в правителството и то да бъде съпътствано от драстични трусове."  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Видни масони - евреи от цял свят идват в София за честването на годишнината на българската ложа
  От вчера в София кацат масони от цял свят. Президентите на ложите в Милано, Лил, Амстердам, Лондон са само част от мощна делегация на международната еврейска организация "Б' ней Б'рит" ("Синове на съюза") Днес и утре в София ще се чества 100 години от основаването на българската секция и 90 год. от създаването на българската ложа "Кармел", съобщи Виктор Меламед, член на инициативния комитет на проявата. "Синовете на съюза" е най- старата в света правозащитна организация, създадана през 1843 г. в Ню Йорк. Тя обединява евреите, подпомага "преследваните, жертвите, бедните и нуждаещите се". В България ложата се опитва да ускори връщането на еврейските имоти. От ложата ще питат вицепремиера Александър Божков какво става с връщането на хотел "Рила" на собствениците. Собствеността на 50% от него е еврейска и въпреки решението на Върховния съд за връщането им, все още това решение не влиза в изпълнение. Подобна е съдбата и на сградата на бившия ЦК на Комсомола на ул. "Съборна". Масоните се интересуват и от съдбата на еврейските училища и синагоги в Бургас, Сливен и др. градове, които сега се използват за други цели.
  Утре президентът Стоянов ще се срещне с представители на масоните и вицепрезидента на "Б' ней Б' рит" Даниел Мориашин. Точно той една седмица преди посещението на Клинтън в България публикува във в. "Вашингтон таймс" статия, в която отбелязваше, че "България заслужава това посещение, както и да бъде забелязана от всички американци". /"24 часа"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  България ще поиска нови търговски отстъпки от ЕС, заяви търговският министър Василев
  Вчера министърът на търговията Валентин Василев преди да замине за министерската конференция на Световната търговска организация /СТО/ в Сиатъл, САЩ, зави, че България ще поиска от ЕС да въведе нови търговски облекчения. Той се надява по време на преговорите да бъдат разширено приложението за защитените марки за произход на стоки от определени географски райони. В момента на базата на това приложение се определя българската търговия с ЕС с вино и спиртни напитки. България ще поиска то да се разпростре и върху текстила, керамичните изделия и млечните продукти. Ако на срещата се приеме да се намалят държавните субсидии за земеделските стоки за износ в страните от ЕС, възможностите за увеличаване на българска земеделска продукция в ЕС ще се увеличат. /"Демокрация"/

  Правосъдният министър Гоцев ще защитава в Хелзинки българското законодателство
  Днес за Хелзинки заминава министърът на правосъдието Васил Гоцев по покана на своя финландски колега Йоханес Коскинен. Разговорите с него ще бъдат много важни, защото в момента Финландия председателства ЕС. Ще бъде направен преглед на приближаването на българското законодателство с това на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, търговските и гражданските отношения. Гоцев ще се срещне и с министъра на вътрешните работи Кари Хекемис, пред когото ще отбележи постиженията на България в граничния и митническия контрол, въвеждането на нови документи за самоличност, както и законите зе чужденците и бежанците. /"Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с Русия
   
  През 2000 г. "Булгаргаз" ще пренася около 13 млрд. кубика газ от Русия
  Шефът на "Булгаргаз" Кирил Гегов съобщи, че през 2000 г. фирмата ще пренесе около 13 млрд. куб. м. газ от Русия за Турция, Гърция и Македония. Очакваният чист приход от транзитната такса е над 113 млн.нови лева. От погасяването на украйнския дълг по Ямбугрската спогодба България ще получи газ за близо 50 млн. лева. Това прави общо 162,6 млн. лева. "Булгаргаз" е поискал и тази година бюджетът да отстъпи тези средства за инвестиции. През 2000 г. фирмата ще изпълнява най-голямата си инвестиционна програма по разширяване на транзитната мрежа. Средствата, които бюджетът ще преотстъпи, няма да стигнат за изпълнението на тази програма, за която ще са необходими около 180 млн. лева. Затова "Булгаргаз" ще вземе заем от руския "Газпром" от 47 млн. дол., които ще се усвоят за 1 год. и ще се изплащат 5 години. Част от инвестициите могат да се осигурят и от собствените средства на "Булгаргаз" /"Демокрация"/
   


   МЕДИИ
   
  "Болкан нюз корпорейшън" на американския магнат Рупърт Мърдок ще получи далекосъобщителния лиценз за първата частна национална телевизия в България. Така близки до комисията, назначена от премиера Костов за продажбата на ефира, неофициално са опровергали слуха, че е избран проектът на скандинавците от SBS и Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщава в. "Новинар".

  До утре, 30 ноември, комисията трябва да предложи на правителството одобрения измежду 7-те участници в конкурса.

  Според информирани, Мърдок ще получи лиценза, защото неговата програмна концепция най-много се е харесала на Националния съвет за радио и телевизия и защото той има достатъчно пари да я реализира. Затова пък кабинетът щял да осъществява контрол върху неговата телевизия с помощта на бившата си говорителка Стояна Георгиева. Тя вече получила предложение да избира между това да стане рекламен мениджър на "Болкан" или да е шеф на новинарите там, информира "Новинар".  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Вероятно ще се стигне до нов кабинет, на който Костов отново ще е премиер, заяви зам.-председателката на ПГ на СДС Светлана Дянкова
  Иван Костов ще освободи всички министри и ще състави нов кабинет. Малцина от сегашния му екип ще бъдат поканени в следващия Министерския съвет. Това е един от вариантите за промени след 10 декември, съобщава в. "24 часа". Той е бил потвърден и от зам.-председателката на ПГ на СДС Светлана Дянкова пред радио "Експрес" вчера, 28 ноември. "Вероятно ще се стигне до нов кабинет, на който Костов отново ще е премиер", каза тя.
  Според осведомени, при промените приоритет нямало да бъдат партийните заслуги или гафове. Костов щял да аргументира смените с новото положение на България в Европа.
  Основната теза на премиера щяла да е, че са необходими министри експерти, които да водят преговорите с ЕС. Още повече, че възможността  поканата от ЕС  да няма условия изглежда все по-реална. Това щял да е оправдан аргумент за съставяне на правителство с повече експерти.
  В СДС обсъждали и рисковете да се появят "сини мравки" след връщането на част от министрите в парламента. Затова имало и сценарий, при който Костов оглавява парламентарната група. Тогава примиер можела да стане Екатерина Михайлова. Този вариант обаче се отхвърлял от средите, близки до Костов, пише "24 часа". Президентът Стоянов също бил отхвърлил такъв вариант.

  "Не може да се говори за друг премиер освен Иван Костов", подчерта Светлана Дянкова в неделното предаване на "Експрес". От кабинета със сигурност щели да си отидат военният, здравният, социалният и културният министър, твърди "24 часа". Според същия вестник от Демократическата партия настоявали Костов да махне вицерелиера и образователен министър Методиев, който е от ДП.

  Нито БСП, нито останалите опозиционни сили ще подкрепят ремонтиран състав на кабинета без нов вид политика, заяви лидерът на БСП Първанов
  Според лидера на БСП Първанов проблемът не е в един или друг министър, а в самия премиер. БСП ще предизвика не само парламентарен, а и публичен дебат, че този кабинет проваля преговорите за евроинтеграцията и трябва да си отиде, съобщи Първанов. /"Труд"/  По радио "Експрес" Първанов прогнозира, че СДС ще си гласува сам в парламента ремонтирания състав на правителството, защото нито БСП, нито останалите опозициионни сили щели да подкрепят някакъв вариант на сегашния кабинет, който не би предложил нов вид политика.
   

  За неплатени пенсионни вноски на фирмите ще се удържа част от ДДС, съобщиха от социалното министерство. Същата мярка ще бъде приложена и за неплатени осигуровки за безработица и здраве. Предложението ще бъде обсъдено през тази седмица с финансовия министър Радев.
  Целта е Националният осигурителен институт /НОИ/ да събере максимално бързо борчовете си от предприятията длъжници.

  Сто от най-големите фирми в България, повечето държавни, дължат до средата на юли т. г. над 200 млн. лв. само за неплатени пенсионни осигуровки. През септември НОИ е изпратил в данъчните служби 1800 писма с имена на предприятия длъжници за изпълнение. До момента обаче борчовете са събрани само от 130, съобщи вчера шефът на НСИ Николай Николов. Надзорният му съвет повече няма да прави компромис на фирмите, ще наложи запор на банковите им сметки и конфискуване на имуществото им чрез съда. Досегашните мерки на института в това отношение не са резултатни, тъй като банките и данъчните служби отказват съдействие, заяви г-н Николов.
  Преди ден Николов съобщи, че подава оставка заради нападките, отправени към него и НСИ от премиера Костов миналата седмица (справка в бюлетина от 25 ноември). Цифрите за лошото финансово състояние на фонд "Обществено осигуряване" са манипулирани, смята Николов. Според него причината да има толкова много длъжници и неосигурени е лошото състояние на икономиката и нейният сенчест характер.
  От 2000 г. всички осигурители и осигурени ще бъдат вписани в специален персонален регистър. Той вече е издаден в НОИ с подкрепата на Световната банка, отпуснала за това 32 млн. долара. Чрез регистъра всеки месец ще се следят вноските за пенсия, безработица и здраве и нередовните платци ще бъдат откривани веднага. /"Труд"/
  Във връзка с публичното мъмрене на социалния министър Нейков и на шефа на НОИ Николов във връзка с лошата събираемост на социалните осигуровки, след което стана ясно, че Николов подава оставка, днес в. "Труд" публикува интервю с министър Нейков. Той заявява, че след "горещия разговор" с премиера е започнало да се търси под вола теле - "едва ли не това е начин да бъде изгонен Николай Николов". Това обаче не било сериозно, на срещата с премиера се е търсел отговор на проблемите, които съществуват в сегашната осигурителна система - събираемостта на вноските и състоянието на фонда. Нейков потвърждава това, което каза и Николов - че пари за пенсии има, и то не само за декември, но и за следващата година. От януари ще бъде вдигнат таванът на максималната пенсия и тя вече ще е равна на 4 минимални заплати - т.е. около 160 лв. Ще бъдат преизчислени по нова формула и ще се увеличат с това парите за старост на повече от 1,5 млн. пенсионери. Министър Нейков посочва, че всеки от министрите може да се чувства с изпълнени задължения, но мозайката да не може да се сглоби в очите на премиера. Нейков подчертава, че основната грижа за балансирането на консолидирания бюджет пада върху премиера и това именно е причината за разговора на Костов с Нейков и Николов миналата седмица.
  На въпрос, дали цифрите, подадени от финансовия министър и огласени на срещата, са били манипулирани, както заявава  Николов в интервю за в. "24" часа", министър Нейков отговаря, че основните проблеми на осигурителния модел са били правилно посочени - намаляването на работните места, проблемите с големите длъжници. Общото ни притеснение е за около 30 млн. лв. дефицит, а борчовете само на част от длъжниците са за над 200 млн. лв, казва Нейков. Той  набляга на факта, че в България е била разработена една от най-добрите пенсионни схеми в Европа, за което имат заслуга много хора, социалните партньори и лично Николай Николов, но "управлението не е детска градина, в която човек  да отива и да чака някой да го погтали по гравичката и да му даде бонбонче", а най-смазващо напрегнатата дейност". Нейков уточнява, че така възприема нещата и не чувства станалото при премиера като персонална атака. Това, което се прави, е толкова сложно, чи никой няма право да се прави на ощипана госпожица, заявява Нейков.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Първите общински събрания на СДС преизбраха лидерите си
  Светлана Дянкова и Благой Димитров са готови да подадат оставките си като заместници на Екатерина Михайлова в ПГ на СДС. Това заявиха двамата по радио "Експрес".
  Дянкова е зам.-шеф и на областното ръководство на СДС в Габрово, където СДС изгубиха местните избори. Дори и да подам оставка обаче, габровци пак ще ме изберат, заяви Дянкова. Според нея местните лидери на СДС в Габрово щели да си отидат. От 1 г. наблюдавам как те вървят след събитията, опитах се да ги променя, но не успях, обясни Дянкова. Отчетно-изборното общинско събрание на СДС в града, на което трябваше да присъства и премиерът, бе отложено вчера, съобщава в. "Новинар".
  Варненският депутат Благой Димитров пък не е местен шеф на СДС и затова щял да си отиде само ако на Националната конференция на СДС се стигне до избор на ново ръководство на групата.
  В Пазарджик пък депутатът Панайот Ляков запази лидерското място.
   
  Причината СДС да не спечели убедително местните избори е преди всичко в недостатъчното консолидиране на политическите сили, заявава вицепремиерът Бакърджиев
  В интервю за в-к "Стандарт" вицепремиерът и зам.-председател на СДС Евгений Бакърджиев коментира  причините за загубите на СДС вместните избори през октомври. Според него отливът на повече от 1 млн. гласове от СДС в сравнение с парламентарните избори през 1997 г. се дължи най-вече на това, че "хората в България са изтормозени."  Преживяваме болезнени реформи и преструктуриране на икономиката,  има неизбежни съкращения, умишлено отлагани 7 години от предишни правителства, има безработица и обезверяване на хората, обяснява Бакърджиев. Той вижда вината на СДС в това, че не е успял да обясни на хората какво са свършили управляващите и какво не.  "Трябва значително да усилим диалога, защото много хора не чувстват, че са ни необходими, че е важно винаги да бъдем заедно. На места липсва жива връзка и пряк ангажимент", смята вицепремиерът.
  Като един от основните фактори за изборните загуби Бакърджиев изтъква и "манията за величие на някои местни лидери на СДС, противопоставянето вътре в организацията, вътрешните борби заради лични амбиции".
  Сред причините, непозволили на СДС да спечели убедително местните избори обаче на първо място според Бакърджиев е "недостатъчното консолидиране на политическите сили". Не можеш да плюеш политическия си партньор, а той да гласува за теб, подчертава вицепремиерът. Според него са били подценени и предварителните избори, които някъде са били използвани не за избор на най-добрия, а за елиминиране на нежелания кандидат. "Има търкане на пластовете и това създава висока температура. Мисля обаче, че не бива да се очакват сензации и силни трусове, прогнозира Бакърджиев.
  Основната задача на Националната конференция на СДС, според Бакърджиев, ще е подготовката на парламентарните избори.
  По отношение на заявената от Националния съвет на СДС т. м. промяна в отношението към политическите партньори вицепремиерът вижда това в разширяването на диалога. Бакърджиев е на мнение, че трябва да се чуват различните мнения в СДС, да се осъвремени диалогът и рамката на отношенията с коалиционните партьори. Това можело да стане по два начина: като се отвори политическото ветрило и да се покрие центъра и дясното пространство, след което в самото Народно събрание са се търси коалиция; вторият модел е максимално окрупняване на политическите формации вътре в ОДС.

  На 2 декември Централинят съвет на ДПС ще реши дали да даде мандат на лидера си Доган за среща с председателя на СДС Костов
  Премиерът Костов ще говори за българския етнически модел на срещата на върха в Хелзинки, са съобщили вчера в Кърджали депутати от ДПС. Според Мохамед Реджеб, член на централното оперативно бюро на ДПС, в България живеят 1,5 млн. български турци. В това число влизали и турчеещите се роми. Данните били по материали на Ислямската конференция.
  В сряда, 2 декември, ЦС на ДПС ще реши дали да даде мандат на лидера си Доган за среща с председателя на СДС Костов, съобщи още Реджеб. Досега покана за подобен разговор не била отправена нито от СДС, нито от ДПС, но вече се провеждали контролни срещи на ниво депутати. В. "Труд" обаче припомня, че наскоро Доган заяви на страниците на същия вестник, че би размислил за среща, само ако Костов публично се извини за думите си, че ДПС е проклятие за България.
  На общинските конференции на ДПС ще бъде обсъден въпросът за отговорността за изборните загуби на движението в Кърджали, Момчилград и Кирково. Там, където ДПС се е провалило, конференциите ще се състоят след националната конференция на движението, съобщава в. "Труд". Трима местни лидери в Кърджалийския регион вече били подготвили оставките си, но нито един активист на ДПС в община Кърджали не бил обявил, че ще се оттегли.

  От движение "Гергьовден" призоваха вчера за предсрочни парламентарни избори в края на пролетта и коалиционен кабинет дотогава
  От 1 декември "Гергьовден" започва дебат по клубовете си как ще се яви на предсрочните избори. Клубовете, които до края на годината щели да станат 100-ина по прогнозата на Любен Дилов-син (главен секретар на движението), ще излъчат "чобански съвет", нещо като долна камара. Той ще избере съвет на кехаите (горна камара), който ще взима оперативните движения.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Закриват се 100 болници от съществуващите 300 през 2001 г.
  Най-малко 100 болници от съществуващите 300 трябва да се закрият преди старта на здравното осигуряване в болниците през 2001 г., съобщи зам.-шефът на здравната каса Димитър Илиев. В момента болничните легла стоят незаети по 100 дни в годината. Според световните норми средната заетост е 300 дни. Леглата трябва да станат 45 000, сега са 80 000. В София излишните болници били 10 от общо 42, съобщава в. "Сега".  


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Повече от половината български студенти искат да емигрират, сочи социологическо проучване на фондация "Развитие на граждансското общество" по програмата "Националната сигурност и възприемането на евроатлантическите ценности от младите българи". То е проведено в четирите най-големи университета в България и в две висши военни училища.

  Резултатите от  проучването сочат, че 35% от академичната младеж, които досега не са имали намерение да заминават зад граница, са готови при първа възможност веднага да го направят. Други 21% отдавна твърдо са решили да емигрират и само различни пречки са ги задържали в България.
  Само 28,6% от студентите смятат твърдо да останат в родината си.

  Неотдавна профсъюз "Промяна съобщи", че 410 000 българи са кандидати за "зелени карти" за САЩ. В класацията на страните-модели, за които студентите мечтаят обаче на първо място е Швейцария, следват Германия, страните от Централна Европа и едва на 4-о място са САЩ.

  Според социолозите "кризата на доверието" към способността на управляващите да осигурят възможности за реализацията им в България в близко бъдеще са основна причина за емигрантските тежнения на студентите.  79,6% и 54,2% от тях биха гласували категорично "за" членство съответно в ЕС и НАТО при евентуален референдум сега. Този вот се свързва с надеждите за личен и икономическ ипросперитет, конвертируемо образование и безвизово движение в Западна Европа. Студентите обаче не виждат приемането на Българи в ЕС и НАТо преди 2010 г. и настъпване на икономическо чудо в близките 5 години. напритов, според студентите предстои всеобща бедност сред българите. 
   

   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"