ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
29 септември 2000 г.
 
   Тема на деня | Българските медалисти на олимпиадата в Сидни | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с балканските страни | Отношения с  ЕС | Правителство | Съдебна власт | Партии  | Икономика
   
    

  БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ
   

 • Арбитражният съд на МОК заседава 6 часа за златния медал на Румяна Нейкова в дисциплината скиф-гребане.

 • Световният вицешампион на едноместен каяк Петър Мерков се класира за финала на 1000 м, след като победи във втората полуфинална серия.

 • Световният шампион по борба свободен стил в категория до 63 кг Серафим Бързаков се класира за 1/4 финалите.

 • Българският ансамбъл по художествена гимнастика се класира за финала на турнира.

   
      
  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  България и Румъния приветстват победата на Кощуница

 • Президентът Стоянов поздрави Воислав Кощуница като президент.

 • На среща край Белене премиерите на България Костов и на Румъния Исъреску настояха Милошевич да се вслуша в исканията на народа.

 • Костов и Исъреску дадоха висока оценка на българо-румънското учение "Синият Дунав - 2000".

 • България ще поеме по-голямата част от финансирането на втория мост над Дунав при Видин.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Дания гласува дали да се присъедини към еврото.

 • Израелската полиция стреля срещу палестинци в Ерусалим.

 • ООН постигна компромис по облекченията за Ирак.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 •  Опозицията и Кошуница призоваха към неподчинение и генерална стачка.

     


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Турската консулка от Бургас Бейза Юнтуна е отзована със скандал.

 • Президентът на Хърватия Стипе Месич пристига на 2 октомври в София.
     


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Противоречиви тълкувания на решението ЕС за премахването на визовия режим за България.

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Управляващите да спрат да се ояждат, когато народът тъне в мизерия, призовава вицепрезидентът Кавалджиев.

 • До края на годината отделните служби в МВР ще бъдат обединени в обща Национална полиция с нов Закон за полицията, заяви главният секретар на ведомството полк. Босилков.

 • МВР ще връчи на 2 октомври заповедите за уволнение на двамата служители на служба СОТИ Милчо Кирилов и Йордан Йорданов заради аферата "Бръмбаргейт".

 • От здравно-осигурителната каса прогнозират, че до 7-8 години болниците ще намалеят от 300 на 200, а в здравеопазването ще останат 17 000 медици от 25 000 в момента.

 • Върховният касационен съд отмени присъдата от Народния съд на Г. М. Димитров /Гемето/.

 • Парламентарната правна комисия реши, че свалянето на Благовест Сендов от поста зам.-председател на Народното събрание не е противоконституционно.

 • Върховната касационна прокуратура разпореди да бъде повдигнато обвинение за проявена безстопанственост срещу бившия земеделски министър Чичибаба, вицепремиера Цочев и бившият и.д. на "Нефтохим" Неделчев по делото за зърнената криза.

 • БСДП, БСП, ОБТ и ПД "Социалдемократи" създадоха Съвет за координация и възнамеряват да се явят с общи листи на изборите.

 • Депутатите от ВМРО ще напуснат ПГ на СДС през октомври.

 • Има консенсус по закона за политическите партии той да мине в парламента още тази сесия преди бюджета, съобщи съпредседателката на Народен съюз Анастасия Мозер.

 • Лидерът на ДПС Ахмед Доган се срещна с представителите на гражданското обединение "Свети Георги Софийски".

 • Според ОМО - "Илинден" в България нямало българи.

 • Литър пропанбутан ще поскъпне с 21%.

 • Заплатите във фалирали фирми ще се изплащат след погашение на всички кредити.

 • 60 златни медала присъдиха на Есенния технически панаир в Пловдив.

 • Субсидиите за осем топлофикации ще бъдат спрени. Цените на парното се увеличават.
   
   

     ТЕМА НА ДЕНЯ
   

  България и Румъния приветстват победата на Кощуница

  Президентът Стоянов поздрави Воислав Кощуница като президент.
  В телефонен разговор с Кощуница презедентът Петър Стоянов е заявил: "Винаги съм твърдял, че мястото на демократична Югославия на Балканите се пази, надявам се, че след вашата победа Югославия ще го заеме. Чрез вас поздравявам гражданите на Югославия."
  Стоянов е пожелал нашите две страни скоро да станат част от обединена Европа.

  На среща край Белене премиерите на България Костов и на Румъния Исъреску настояха Милошевич да се вслуша в исканията на народа.
  Вчера българският премиер Иван Костов и неговият румънски колега Мугур Исъреску присъстваха на предпоследния ден от съвместното българо-румънско учение "Синият Дунав - 2000". Двамата излязоха със съвместна декларация, в която призовават властите в СР Югославия да се вслушат в исканията на сръбския народ. "Сръбският народ доказа, че е узрял за демократични промени и че тези промени са неминуеми. Със своя вот югославските избиратели лишиха Милошевич от основание да претендира, че ги представлява", се отбелязва в декларацията. Двамата премиери приветстват забележителния напредък на кандидата на опозицията за президент Воислав Кощуница.
  В следващите няколко дни двамата премиери ще се обърнат със съвместно предложение към премиера на Украйна Виктор Юшченко, за да бъде договорено увеличаването на преноса на природен газ през Русия и Украйна за Турция. Костов беше категоричен, че тази съвместна инициатива трябва да се приема като стъпка в подкрепа на Турция, която трябва да преодолее очерталата се криза в електропотреблението. /"Демокрация"/

  Костов и Исъреску дадоха висока оценка на българо-румънското учение "Синият Дунав - 2000"
  От 25 до 30 септември се провеждат съвместните българо-румънски военни учения "Синият Дунав - 2000". В тях вземат участие 1200 военни от двете страни. Българската армия се включи с 4 вертолета, 2 самолета, 2 миночистача и медицинска техника. Основната цел бе да се отработи съгласуване на усилията при оказване на помощ на населението след наводнение, земетресение или промишлена авария. Учението премина на три етапа. Най- атрактивно за наблюдателите от НАТО и страните-съседки на България и Румъния, бе построяването на понтонен мост през реката. Това стана вчера на 582-и километър на река Дунав при Белене.
  Вчера на маневрите и сторителството на понтонния мост присъстваха двамата премиери Костов и Исъреску и министрите на отбраната на двете страни - Бойко Ноев и Сорин Фруензъверде. Последният етап на учението продължи на румънска територия срещу Никопол. Учението е забележително и с това, че българо-румънски военни маневри от този род не са се провеждали от 20 години. Премиерът Костов високо оцени общото командване на "Синият Дунав". Исъреску похвали учението и заяви, че то е доказателство за пълната оперативна съвместимост между двете армии и потвърждава общото желание за интегриране в НАТО. /"Демокрация"/

  България ще поеме по-голямата част от финансирането на втория мост над Дунав при Видин.
  Вчера Народното събрание ратифицира споразумението с Румъния за строежа на втори мост над Дунав при Видин. Според одобрените текстове България ще осигури финансиране на предварителните проучвания, оценка на околната среда, проектирането и изграждането на целия мост и околната инфраструктура на българска територия. Румъния се задължава да изгради инфраструктурата на своята територия. Приходите, събрани от експлоатацията на съоръжението, ще се разпределят пропорционално на сумите, вложени от двете страни в строежа, като се отчете погасяването на заемите и други финансирания. По силата на споразумението България става титуляр на правото на собственост върху частта, разположена между българския бряг и до средата на моста между двата бряга. Този строеж е приоритетен в рамките на Пакта за стабилност. България вече преговаря с ЕИБ, която е готова да финансира до 50% от стойността на проекта. Строежът ще започне през 2002 г. и ще завърши през 2005 г. /"Стандарт"/  
   

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Опозицията и Кошуница призоваха към неподчинение и генерална стачка
  Снощи в Белград се проведе митинг на опозицията, на който присъстваха над 1 млн. души. Кощуница и другите лидери от опозицията призоваха към тотален протест и тотална съпротива, към тотален бойкот и мирна генерална стачка. Кощуница призова хората да не изпращат децата си на училище, театрите и кината да не работят, всички да излязат на улицата и да стоят там, докато този, който иска да остане президент със сила, не сдаде поста си. Опозиционният лидер Владан Батич каза, че ако сега народът излезе на улицата, няма да има сила, която да му се противопостави. Сръбската православна църква изпрати специално поздравление до Кощуница, наричайки го "новоизбраният президент" и призова Милошевич да се оттегли мирно, защото загубата му не подлежи на съмнение. Кощуница обяви пред всички, че не е възможен компромис с властта.
  Ричард Холбрук, постоянен представител на САЩ в ООН, заяви пред Съвета за сигурност, че САЩ ще вдигнат санкциите срещу СРЮ, когато там на власт дойде демократично правителство. Кощуница е законният президент на Югославия и режимът в Белград не бива да извършва нова измама срещу собствения си народ, заявява в специална декларация от Брюксел координаторът на Пакта за стабилност Бодо Хомбах.
  Администраторът на ООН за Косово Бернар Кушнер заяви в Съвета за сигурност на ООН, че падането на Милошевич от власт няма да отслаби стремежа на косовските албанци към независимост, защото за тях Кощуница е истински националист. Началникът на ГЩ на югоармията ген. Небойша Павкович декларира, че Милошевич никога няма да нареди на армията да стреля срещу народа. /"Стандарт", "Монитор", "Сега"/  

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Управляващите да спрат да се ояждат, когато народът тъне в мизерия, призовава вицепрезидентът Кавалджиев
  В интервю за в. "Земя" вицепрезидентът Тодор Кавалджиев заявява, че нашите управляващи оставят вече толкова години народа да тъне. "Истина е, че управлявниците трябва да спрат да мислят най-напред за себе си, да се угояват и да трупат на гърба на народа. Реформата трябва да продължи, необходимо е повече ускорение, да бъдем по-земни, по-близки до хората, да престанем да се ояждаме, когато народът гладува, и да работим всички заедно за България, която е една", призовава Кавалджиев.
  На въпрос как би коментирал изявлението на президента Стоянов, Кавалджив изразява мнението си, че такъв коментар не би бил колегиален, но подчертава, че президентската институция е независима. Когато се избере президент, той престава да има цвят, а трябва да служи на всички българи. И ако отнякъде се чуват думи за съгласие, то те идват именно от нас, от президентството. Президентът, дори и избран с гласовете на една партия, след този акт трябва да работи единствено за националния консенсус", подчертава вицепрезидентът Кавалджиев.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Противоречиви тълкувания на решението на ЕС за премахване на визовия режим за България
  Съветът на министрите на вътрешните работи на ЕС е съгласен по принцип с изваждането на България от черния визов списък. Те са се споразумели да се уточнят условията, при които визите ще паднат за България и Румъния. Сред изискванията вероятно ще фигурира затягане на контрола по българските граници, осигуряването на задграничните паспорти срещу фалшификации, подобряване работата на полицията и на сътрудничеството и с полицейските служби от ЕС. На заседанието министрите са отбелязали преднината на България пред Румъния в дискутираните области. Следващото заседание ще бъде на 1 декември. За в. "Демокрация" главният преговарящ с ЕС и зам.-министър на външните работи Владимир Кисьов заявява, че еврокомисарят Виторино е казал след заседанието, че ЕК твърдо поддържа и отстоява внесеното от нея предложение за изваждане на България от черния визов списък. Той допълва: "Страната ни е постигнала всичко, което да дава ясни основания на българските граждани да пътуват безвизово през 2001 г."
  В. "Сега" публикува материал под заглавие "Налагат ни визово наблюдение". Изводът на "Сега" е, че "България ще бъде под наблюдение неясно колко време и чак след това може да паднат визите, нужни за влизане в държавите от ЕС".
  Според "Новинар" "ЕС отново ни отряза за визите". Изводът е, че ЕС ни върна на изходна позиция за визите и се опитва да прикрие страха си от масова имиграция зад тактически ходове. Ясно е, че визите ще паднат, само ако България и Румъния успеят да задържат своите цигани в страните си.
  Водещо заглавие на "Стандарт" на първа страница: "Европа пак ни отряза за визите". Според вестника отпадането на визовия режим можеше да стане, ако вчера Съветът на министрите беше взел решение за това. След като вчера това не се случи, дори Съветът да реши да ни извади от черния визов списък на заседанието си на 1 декември, българите ще могат да пътуват без визи в ЕС най-рано през пролетта на 2001 г.
  В. "Монитор" - "ЕС ни поставя под специално наблюдение за 4 години". Позовавайки се на анонимни източници, близки до министрите, които са заседавали, един от обсъжданите варианти за България е бил тя да се постави под специално наблюдение за срок от 4 години, след което този въпрос отново да се разгледа. Министрите са оставили на експертите да подготвят допълнения към предложението на ЕК по този въпрос. Франция е направила компромисно предложение, но не се знае какво е то.  

   
   
   ****
  Отношения с балканските страни
   
  Турската консулка от Бургас Бейза Юнтуна е отзована със скандал
  На 25 септември турската консулка в Бургас Бейза Юнтуна внезапно е напуснала поста си и България. Официални съобщения за назряващия скандал между България и Турция няма и от двете страни. Случаят беше раздухан от турски и гръцки вестници. Според тях причината за отзоваването на Юнтуна е, че тя е агитирала в полза на ДПС и се меси във вътрешната политика. От МВнР отказват коментар по случая. Гръцкият "Катемирини" твърди, че експулсирането е станало с решение на българското правителство. Турският "Хюриет" твърди, че е била изгонена по "личното указание на министър-председателя Костов, който е обезпокоен от обичта на гражданите от турски произход към Юнтуна". Според "Катемерини" българо-турските отношения навлизат в стадий на напрежение. "Хюриет" твърди, че тече подготовка да се поиска българският консул в Истанбул да напусне Турция. В. "Новинар" отбелязва, че Юнтуна е генерален консул в Бургас от декември 1999 г. и името й нашумяло, след като е организирала благотворителни акции в Източна България, организирала е фондация и е довела десетки бизнесделегации от Турция. Нейното изгонване е станало след многократни настоявания на хората от НДПС и лично на нейния лидер Гюнер Тахир, защото Юнтуна работела в полза на Ахмед Доган и ДПС. Пред вестника Юсуф Мехмед, координатор на НДПС в Бургас, е казал: "Тази жена не ни приемаше, всичко беше за Доган. НДПС - Разград изпрати до МВнР протестна декрация и описа поведението й в подробности." Депутатът от ДПС Кемал Еюп твърди: "Юнтуна беше най-добрият консул на Турция в България за всички времена. Между нея и Гюнер Тахир имаше нетърпимост. В сливенската областна управа тя заявила, че не познава човек с име Гюнер Тахир. Това много го е обидило." Хюсеин Ахмед, кмет на община Руен, Бургаско, твърди, че "тя беше цветето на Турция в България. Населението знае, на всички им е мъчно, като попарени сме." Според в. "Сега" Ахмед е казал, че "турците в Руенско се заканват, че това няма да се размине току-така".
  Зам.-министърът на външните работи Марин Райков категорично е отказал коментар по случая. /"Новинар", "Сега"/

   
  Хърватският президент Стипе Месич пристига в София на 2 октомври
  По покана на президента Петър Стоянов на 2 октомври на двудневно официално посещение в България ще пристигне хърватският президент Стипе Месич. Той се придружава от външния министър Тонино Пицула и министъра на транспорта Алоиз Тушек. Делегацията ще се срещне освен с президента Стоянов, с парламентарния шеф Соколов и с премиера Костов. /"Стандарт"/

    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  До края на годината отделните служби в МВР ще бъдат обединени в обща Национална полиция с нов Закона за полицията, заяви главният секретар на ведомството полк. Босилков
  До края на годината отделните служби в МВР ще бъдат обединени под обща шапка, е заявил вчера главният секретар на ведомството Славчо Босилков. Той обяви, че досегашните служби "Полиция", "Пожарна и аварийна безопасност", "Сигурност", "Борба с организираната престъпност" и "Гранична полиция" ще бъдат обединени в една обща Национална полиция. Засега под въпрос оставал само статутът на жандармерията, но според Босилков тя също ще влезе в бъдещата мегаполиция.
  Не ме интересува кой какво иска, важното е промените в МВР да бъдат подкрепени с аргументи, е заявил за пресата полк. Босилков и допълнил, че структурните промени са били обсъдени с президента Стоянов. По мнението на главния секретар навремето МВР е било изкуствено раздробено и това положение трябвало да бъде поправено, информира в. "Земя".

  МВР ще връчи на 2 октомври  заповедите за уволнение на двамата служители на служба СОТИ Милчо Кирилов и Йордан Йорданов заради аферата "Бръмбаргейт", е научил в. "Монитор".
  Двамата офицери, според вътрешно министерство, са техническите лица, направили проверката за подслушвателни устройства в дома на главния прокурор Филчев.
  Проверката беше направена в началото на декември по искане на Филчев. Офицерите докладвали, че микрофони не са открити. Два месеца Кирилов и Йорданов са били в болнични. В понеделник обаче те трябва да се явят на работа. Тогава ще бъдат дисциплинарно уволнени, информира "Монитор".
  Според адвокатите на двамата следствени МВР служители смятат, че тежката мярка е неправомерна.
  Подслушвателната апаратура беше открита на 28 юли в дома на бившия служител на МВР Пламен Арсов, съсед на Филчев в блока. Той също беше арестуван и обвинен за нерегламентирано подслушване, а по-късно беше изхвърлен от дипломатическото жилище, припомня вестникът.
  Другият задържан по случая беше бившият шеф на служба СОТИ и настоящ зам.-шеф на НСБОП полк. Светозар Спасов.
  Полк. Спасов, офицерите Милчо Кирилов и Йордан Йорданов бяхха привикани за поредната очна ставка във вторник, 26 септември.
   

  От 1 юли 2001 г. клиниките ще работят на договори със здравната каса, а до края на тази година държавата ще покрие всички разходи на болниците. До 7-8 години в здравеопазването се очаква да останат 17 000 медици от  25 000 в момента
  Около 8000 лекари ще излязат от здравната система до 7-8 години, прогнозира зам.-шефът на здравната каса д-р Димитър Илиев. От 1 юли 2001 г. здравната реформа ще обхване болниците.
  Сега в здравеопазването работели около 25 000 медици. Очаква се да останат 17 000. Медицинските сестри ще намалеят до 55 000, а 30 000 ще е другият персонал от директори до счетоводители и шофьори. Сега се събират данни колко са били медицинските сестри през 1999 г.
  Около 300 болници и 87 000 легла има в момента в България. След няколко години вероятно ще останат около 200 клиники, а леглата ще намалеят до 40 000-50 000.
  До края на годината правителството ще покрие всички разходи на болниците. Досега те са около 37 млн. лева. От 1 юли 2001 г. клиниките ще работят на договори с касата. Тя ще им дава до 20% от бюджетите, е обяснил д-р Илиев. Държавата и общините ще продължат да финансират клиниките, както досега. Постепенно процентът на касата ще се увеличава за сметка на парите от държавата. Ще сключваме договори само с добрите болници, заяви д-р Илиев. Парите ще се отпускат само за реално лекуван пациент и няма да се дават предварително.
  Болните ще могат да избират къде да се лекуват в рамките на региона, в който живеят. След 7-8 години обаче това райониране ще отпадне, е съобщил зам.-шефът на здравната каса.    
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   

  Върховният касационен съд отмени присъдата на Г. М. Димитров и го оправда по присъдата от 1946 г., с която е бил осъден на 10 години строг тъмничен затвор по Наредбата-Закон за съдене от Народния съд. Предложението за отмяна на присъдата е на главня прокурор Филчев. Той е поискал отмяна на присъда номер 202 от 12 юли 1946 г. на Софийския областен съд в частта само за д-р Г. М. Димитров. По това дело освен Г. М. Димитров подсъдими са били общо 16 души, сред които Ценко Барев, Георги Пчелински и Евтим Арсов. Те са били обвинени, че като дейци на БЗНС са извършили различни престъпления в периода ноември 1944 г. - октомври 1945 г.
  Най-тежките престъпления са за подронване боевата способност на Българската войска, за създаване на нелегални бойни групи в Елховско и Тополовградско, за издаване на фалшиви лични карти, пише в мотивите на съда. /"Монитор"/  
   
   

  Парламентарната правна комисия реши, че свалянето на Благовест Сендов от поста зам.-председател на Народното събрание не е противоконституционно
  Депутатите трябваше да се произнесат за конституционносъобразността на свалянето на Сендов по искане на Конституционния съд.
  КС реши да образува дело по настояване на 56 депутати от опозицията за това, че академикът беше свален огт поста заради срещата му със сръбския президент Милошевич по време на войната в Косово и писмото за махането на паметника на цар Борис от Българскат гора в Израел.
  Заемането на поста зам.-председател на НС не е конституционно право и не е нужно КС да се занимава със Сендов, реши комисията.

  Експравосъдният министър Васил Гоцев ще попълни Конституционни съд от квотата на парламента, са съобщили депутати от СДС, цитирани в "Новинар". Мандатът на четирима конституционни съдии изтича следващат седмица.
   
  Върховната касационна прокуратура разпореди да бъде повдигнато обвинение за проявена безстопанственост срещу бившия земеделски министър Чичибаба, вицепремиера Цочев и бившият и.д. на "Нефтохим" Неделчев по делото за зърнената криза
  Върховната касационна прокуратура е разпоредила да бъде повдигнато обвинение за проявена безстопанственост срещу бившия земеделски министър в правителството на Жан Виденов Васил Чичибаба и двамата му заместници, както и срещу вицепремиера от това правителство Кирил Цочев и бившия изпълнителен директор на "Нефтохим" Стефан Неделчев по делото за зърнената криза. Това стана ясно на завършилото вчера при главня прокурор Филчев заседание, посветено на 30 дела с голяма обществена значимост.       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Левите парти с общи листи на изборите
  До края на декември ще се създаде предизборна коалиция между БСП, БСДП, ОБТ и ПД "Социалдемократи", която ще се явява с общи листи на предстоящите догодина парламентарни избори. Образецът е гръцкият ПАСОК. Това стана ясно след среща преди ден между лидера на БСП Първанов, първия зам.-прдседател на БСДП Георги Анастасов, лидера на ОБТ Кръстьо Петков и на ПД "Социалдемократи" Николай Камов.
  Те обявиха, че идеята "Проект Нова левица" остава отворена и за Евролевицата, но ако приеме тяхната политика. "Забравяме тезата "БСП плюс" - не съм чул някой от БСП да е искал да работим така или пък да ставаме присъдружни партии", заяви първият зам.-председател на БСДП Анастасов, цитиран в "Земя".
  До 2003 г. четирите формации ще обсъждат и начина на своето обединение, но са готови да приемат и други леви партии. Това не трябва да става с всички леви организации и не на всяка цена, е коментирал за пресата Първанов.
  В. "Земя" уточнява, че четиримата лидери си поставят две цели - през декември да оповестят общата си програма за управление и съвместното си участие като коалиция на предстоящите избори, а втората - организационното взаимодействие и създаване на силна и обединена левица до 2003 г.
  Четиримата лидери ще формират Съвет за координация, където ще обсъждат всички важни въпроси, съобщи лидерът на БСП. Два пъти месечно ще се сменя домакинството на съвета на ротационен принцип. Левите застъпват идеите за 3-4% бариера за влизане в парламента, смесена избирателна система с мажоритарно участие, бели бюлетини, национален Д'Онт, против опитите за промяна на избирателните райони, което според тях би довело до манипулации, и против промените в конституцията. За партиите те ще защитават тезата за 500 души учредители и държавно финансиране, информира "Новинар".
  Лидерите на четирите партии подписаха обща позиция за проведените избори в Югославия. БСДП, БСП, ОБТ и ПДС приветстват ясно изразената воля за промяна и демократизация и подчертават своята убеденост, че резултатите от изборите ще преодолеят международната изолация на Югославия, съобщава "Земя".
   По повод новината за предизборното коалиране на левите партии като "Нова левица" в. "Новинар" коментира: "Нова левица? Докога обаче? И прогнозира - до следващите личностни конфликти.
   

  Депутатите от ВМРО напускат ПГ на СДС
  Очаква се на редовното заседание на Организационният съвет на 8 октомври да бъде решено депутатите на ВМРО  да напуснат ПГ на СДС. Това е съобщил за медиите лидерът на организацията Красимир Каракачанов. Призиви за отделянето на двамата депутати на ВМРО постъпвали от повечето организации в страната. Редовните членове на ВМРО оценявали поведението на лидерите си като съглашателство. Затова повече решението за излизане от групата на СДС нямало да се бави. Недоволството е от пренебрежителното отношение на ръководството на СДС към коалиционните партньори.

  Наскоро влязлата в ръководството на Демократичен алианс ексслужебен премиер Инджова заявява, че може да е следващият премиер на страната
  Бившият служебен премиер Ренета Инджова била заплашена по телефона да пази близките и себе си. това е съобщила самата тя вчера. Предупреждението било отправено на 16 септември.
  Инджова е информирала за заплахите вътрешния министър Йорданов и шефа на НСО ген. Владимиров. Министърът я уверил, че и настоящият, и бившите премиери трябва да бъдат пазени.
  Ще се върна в политиката след месец, е обявила за медиите Инджова. Нищо чудно да съм следващият министър-председател, е прогнозирала тя. Инджова ще разчита на учителските синдикати, църквата и други обществени структури. Преди седмица тя влезе в ръководството на Демократичен алианс на д-р Тренчев. В. "Земя" цитира думите на Инджова, че ще представлява себе си на изборите догодина и ще се посвети на противопоставянето на двете основни политически сили в страната, които за последните 10 години си разменяли властта. Ще участвам в коалиция, но все още не съм определила окончателните си партньори, е казала още Инджова.

  Има консенсус по закона за политическите парти той да мине в пленарна зала още тази сесия и то преди бюджета, съобщи съпредседателката на Народен съюз Анастасия Мозер
  По повод дискусията между политическите сили и в пресата, започнала с изказването на президента Стоянов, че ще се кандидатира като независим кандидат, но с подкрепата на СДС, съпредседателката на Народен съюз и лидер на БЗНС - НС Анастасия Мозер в интервю за "Новинар" коментира, че не може да отговори от свое име дали нейната формация ще подкрепи президента като независим, тъй като подобне решение се взема от цялата организация, но подчертава, че лично тя няма да знае в името на какво се кандидатира Стоянов. Той е бил кандидат на една определена група и програма, а това ще се промени, ако той стане независим. Мозер се учудва, защо Стоянов ще иска подкрепата само на СДС, като се има предвид, че е спечелил президенстките избори с помощта и на Народен съюз.
  Съпредседателката на Народен съюз коментира и водените съвместно от нея и предсеталектата на ПГ на СДС Екатерина Михайлова консултации с парламентарните сили по избирателния закон и закона за партиите. Лидерката на БЗНС - НС информира, че има консенсус по закона за политическите парти той да мине в пленарна зала още тази сесия и то преди бюджета, за да могат в него да бъдат включени някои от положенията за финансиране на партиите по време на избори. Общият законопроект за изборите, по който има постигнат консенсус, е добър. Има различни предложения за избирателната система - пропорцонална, смесена или мажоритарна, обяснява Мозер. ОДС е за пропорционалната система и за един максимален изборен праг от 4%. Мозер прогнозира след водените разговори, че ще бъде постигнат в това отношение максимален консенсус. Днес, 29 септември, предстояли разговори с БСП. Мозер изразява съжаление обаче, че напоследък БСП отказвала да се включи в каквито и да е разговори. По отношение на предлаганата от Евролевицата преференциална система Мозер коментира, че тя е интересн, "но и там на принципа на това, което ние никога не приехме - предварителните избори на СДС - става едно предварително боричкане. Не смятаме, че предизборната борба трябва да мине в нападки между кандидатите в една и съща листа, а в разясняване на програмата на организацията", казва за "Новинар" Анастасия Мозер.
   

  Лидерът на ДПС Ахмед Доган се срещна с представителите на гражданското обединение "Свети Георги Софийски"
  На нея скулптурът Вежди Рашидов официално обяви, че вече има политически амбиции, защото му е писнало да стои отстрани и да ругае властта, без да може да промени нещо. Лидерът на ДПС приветства появата на гражданските движения и им пожела да разнообразят следващия парламент. /"Земя"/
   

  Според ОМО-"Илинден" в България нямало българи
  Покрай двата милиона и половина македонци, в България има и 3 млн. тракийци, 700 000 власи, турци, гърци, гагаузи... Има от всички общности, но най-малко са българите. Това е заявил секретарят на ОМО "Илинден" - Пирин Иван Гаргавелов в интервю пред скопския вестник "Македония денес".
  Подобно твърдение може да бъде направено и разпространено само от хора, пропити от сръбска пропаганда, желаещи да развалят традиционно добрите отношения между Македония и България, е коментирал депутатът от СДС Васил Гоцев. Той е член на парламентарната делегация начело с председателя на парламента Соколов, която вчера замина за Македония  по покана на председателя на македонския парламент Само Климовски. /"Демокрация"/  
     


  ИКОНОМИКА
   
  Литър пропанбутан ще поскъпне с 21%
  С около 21% ще поскъпне литър пропан-бутан след примане на поправка в Закона за автомобилни превози идната седмица. Повишение има и при пропанбутана за битови нужди. Причината е, че всеки тон пропан-бутан ще се облага с пътна такса в размер на 180 лева. "ЛУКойл Нефтохим" произвежда само един тип пропан-бутан и не прави разлика мужду горивото за промишлени и за битови нужди. Пазарният дъл на бургаския комбинат е много малък, са обяснили от там. Предложението е било направено от шефа на икономическата комисия към парламента Никола Николов. Мотивът е, че част от автомибилите са минали на газ и това е намалило драстично приходите във фонд "Републиканска пътна мрежа". През юни строителният министър Евгени Чачев алармира, че приходите във фонда са с 25% по-малко от началото на годината, което представлява намаление с около 110 млн. лева. /"Труд"/

  60 златни медала присъдиха на Есенния технически панаир в Пловдив
  На церемония днес ще бъдат връчени 60 златни медала за отличени изделия на пловдивския панаир. 49 са за експонати на български фирми, а 11-ина чуждестранни. Сред отличените са Приста ойл за серия индустриални масла, Мегахим Русе-за силикатна боя, Мултипроцесорни системи София за гама от трифазни електронни електромери. Златни медали ще получат и антомобилите ВАЗ 2111, представен от Лада България и Опел Зафира комфорт 1.6, 16V на Булвария. /"Пари"/
   

  Заплатите във фалирали фирми ще се изплащат след погашение на всички кредити
  Промяна в Търговския закон гласи, че заплатите на всички служители във фалирали фирми ще се изплащат след удовлетворение на всички кредитори. Така отпада правото на работниците да претендират за неизплатините си заплати в двегодишен срок. Кредиторите ще следят процедурата по ликвидация на фалиралите дружества. Това ще  гарантира по-добре защитата на интересите на частния капитал при несъстоятелност. /"Новинар"/

  Парламентът прие вчера спогодба за изграждането на Дунав-мост II
  Спогодба за изграждането на Дунав-мост II между България и Румъния прие Парламетът вчера. Според документа страната ни се ангажира с изграждането на мостовото съоръжение и инфраструктурата на наша територия. Собствеността ще бъде разпределена поравно между България и Румъния. /"Новинар"/

  Субсидиите за осем топлофикации ще бъдат спрени. Цените на парното се увеличават
  Субсидиите за три топлофикации ще бъдат спрени от ноември тази година, а за още пет от юли догодина - реши кабинетът вчера, съобщи Вецислав Цанов, шеф на управление "Финанси" в Агенцията по енергетика. Решението е съгласно договореностите с МВФ. Спирането на субсидиите за 8-те отоплителни дружества ще доведе до икономии от 3-3,5 млн. лева за бюджета. Избраните топлофикации ще могат да се справят и без държавна подкрепа.
  93 млн. лева субсидии са необходими за топлофикациите тази година при заложени 38 млн. лева. Разликата ще бъде покрита от бюджета.
  Агенцията по енергетика разработва промени в Закона за енергетиката, с които отново ще се въведе такса за спряно парно. Тя ще бъде 10-15% от топлината, влязла в блока. Промените в закона ще бъдат пуснати за съгласуване по ведомствата през следващата седмица. Новата такса вероятно ще бъде въведена още тази зима. /"Демокрация"/    
   


  БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ
   
   
  Арбитражният съд на МОК заседава 6 часа за златния медал на Румяна Нейкова в дисциплината скиф-гребане
  Шест часа продължи заседанието на Арбитражния съд на МОК по искането на българската олимпийска делегация за присъждане на златен медал на българката Румяна Нейкова в дисциплината скиф-гребане. Както е известно, на Нейкова бе присъден сребърен медал, въпреки че тя финашира едновременно с Екатерина Карстен от Беларус. Разликата между тях бе обявена за 0,012 сек. Най-късно днес Арбитражният съд ще обяви решението си.

  Световният вицешампион на едноместен каяк Петър Мерков се класира за финала на 1000 м, след като победи във втората полуфинална серия.
  Петър Мерков се класира и до втори финал, но с четворката каяк.

  Световният шампион по борба свободен стил в категория до 63 кг Серафим Бързаков  се класира за 1/4 финалите.

  Българският ансамбъл по художествена гимнастика се класира за финала на турнира.

   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"