ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
29 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с Китай | Отношения сарабските страни
  | Отношения с балканските страни | Правителство | Политически партии и организации
  | Синдикати |  Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • България ще загуби най-малко 100 млн. долара от продажбата на най-големия си трезор - Булбанк, предупреди шефът на банката Чавдар Кънчев и обвини Българската консолидационна компания в предателство на националните интереси.
   
    


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Срещи на Мадлин Олбрайт с Ехуд Барак и Ясер Арафат - възможност за предвижване на мирния процес в Близкия изток

 • Хатаб и арабски наемници са обкръжени в Южна Чечения.

 • Руските губернатори от Съвета на федерацията се опълчиха срещу президента Путин.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Косоварите замеряха с камъни сръбски монаси и руски журналисти.

   


  ОТНОШЕНИЯ С КИТАЙ
   

 • Китай и България подписаха 5 споразумения и се договориха за създаване на смесени предприятия в България, с което тя ще стане врата на Китай за Европа.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Арабските посланици препоръчаха на премиера Костов дискретност по въпроса за либийското дело за медиците.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България и Турция се договориха за увеличаване на износа на български ток с 20%.

 • Македония обвинява България в активна шпионска дейност.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • На икономическия форум в Кран Монтана президентът Стоянов ще говори за ролята на инфраструктурата за превръщането на Балканите в мирна зона.

 • Токът няма да поскъпва до юли 2001 г., след тази дата без субдидии ще останат осем топлоцентрали, а Световната банка ще отпусне заем от 220 млн. за топлофикацията.

 • Данъчните служби ще правят черен списък на фирми, мамещи с ДДС, съмнителните може да се следят и от полицията.

 • На общото си събрание на 27 юни гражданското обединение "Св. Георги Софийски" гласува ръководство и устав, седем души от Съвета на учредителите отпаднаха от ръководството поради неприсъствие на форума, обявен от тях за нелегитимен.

 • Държавни и частни фирми дължат 46 млн. лева за заплати, алармира КНСБ.

 • С 4,8% е нараснал БВП от януари до април в сравнение със същия период на 1999 г., отчете националната статистика.
   

   
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  България ще загуби най-малко 100 млн. долара от продажбата на най-големия си трезор - Булбанк, предупреди  вчера ръководството на банката
  Днес, 29 юни, се очаква Банковата консолидационна компания /БКК/ да одобри договора за продажба на 98% от Булбанк на консорциум от италианската "Уни кредито" и германския "Алианц". Купувачите дават 350 млн. евро (около 330 млн. долара).

  След дълго мълчание шефът на трезора Чавдар Кънчев проговори за оценката си за сделката. Той направи това безпрецедентно изявление пред медиите за близо 10-те години, откакто ръководи Булбанк. Кънчев призна, че напуска поста след приватизацията на трезора, пише "Труд". "Не съм убеден, че съм готов да развявам чужди знамена", заяви той.
  Според Кънчев в мемурандума за продажба на трезора пишело, че се търси купувач за 88% от банката, а се продавали 98%.

  Дни преди продажбата на най-голямата българска банка - Булбанк - шефът й Чавдар Кънчев свика изненадваща пресконференция по повод продажбата на трезора. Той разкри изцяло съдържанието на синята папка, за която пресета писа, че е занесъл на премиера Костов на 19 юни. От пресконференцията става ясно, че:
  - сделката, договорена с италиано-германския консорциум "Уни кредито" - "Алианц", е в ущърб на националните интереси;
  - продажбата ще се извърши на цена, по-ниска със 100 млн. евро (около 100 млн. долара.) от реалната в момента;
  - основната вина за това е на вицепремиера Петър Жотев, който според Чавдар Кънчев няма достатъчен опит да извърши толкова мащабна сделка.
  "Сделката е перфектна. Не споделям опасенията на Кънчев. Ще оставя без последствия обвиненията му", е коментирал Жотев, цитиран в "Труд". "24 часа" пък" публикува изявление на вицепремиера, че изнесените от Кънчев факти не отговарят на действителността. По мнението на Жотев, процедурата по продажбата на Булбанк е прозрачна. Офертата на "Уни кредито" отразявала действителнатата пазарна стойност на банката и удовлетворява всички критеррии на БКК. Затова очакванията на вицепремиера са Съветът на директорите да одобри днес сделката и да обяви дата за подписването й.

 • Обвинението за по-ниската цена на Булбанк се прокрадна наскоро и в изявление за пресата на бившия вътершен министър Богомил Бонев, припомня пресата. Бонев запита кой е прибрал комисионата от 50-100 млн. долара по тази сделка. По този повод Никола Кицевски изразява позицията си на страниците на "Труд" в публикация със заглавие"Нещо мирише около Булбанк". Според Кицевски сигурно неслучайно един бивш вътрешен министър неотдава е задал въпроса кому са отредени тези 50-100 долара комисиона, а вчера, 28 юни, шефът на тази най-голяма кредитна институция в България обяви на всеослушание, че цената на Булбанк е изкуствено занижена с близо 100 милиона долара. "Играта около Булбанк загрубя, защото освен за много пари става въпрос за две огромни неща: в краткосрочен план - за съдбата на това правителство, а в дългосрочен - кой ще контролира родната икономика", е мнението на Никола Кицевски, изразено на страниците на "Труд". Според същия вестник истинската опасност не е в цената, а в реалната заплаха българският банков пазар да се държи от чужденци. Гърци взеха ОББ и Пощенска банка, французи - Експресбанк, а кипърската офшорка "Риджънт пасифик" - Хебросбанк, подчертава "Труд". Според вестника дадем ли и Булбанк, знамето на националните интереси трябва да бъде свито и оставено на съхранение. Тази позиция изрази по отношение на своята банка и Кънчев на пресконференцията си вчера.

  По повод на обстоятелството, че Кънчев се разприказва два дни преди прордажбата на Булбанк, въпреки че например движение "Гергьовден" го призоваваше да проговори, веднага щом стана ясно от пресата за "синята папка", "Труд" прави предположение, че шефът на банката е вярвал до последния момент, че 10-годишните усилия на ръководството ще бъдат възнаградени с парче от трезора. Но напразно. Днес БКК се очаква да избере "Уникредито" - "Алианц" за купувач. Новият собственик не пожела да задели договорените "на база джентълменска уговорка" с вицепремиера Жотев 9,5% от акциите за мениджмънта на Булбанк. Това е и причината за сериозната атака на Кънчев срещу Жотев. Кънчев заяви, че Петър Жотев е средноквалифициран специалист, при това не е избран от народа, а е назначен. Така чрез Жотев банкерът индиректно намеси в спора и премиера Костов, пише "Труд". Премиерът бе оплетен в сделката на няколко пъти, припомня вестникът. Първо депутати от левицата разпространиха компромата, че премиерската дъщеря Яна Костова учи със стипендия в школата за бизнесадминистрация на престижния университет "Бокони" в Милано, член на чийто Управителен съвет бил и шефът на "Уни кредито" Алесандро Профумо. Пак в Милано е и дъщерята на бившия преговарящ с ЕС и експромишлен министър Александър Божков, но стана ясно, че нейната специалност не е сред изучаваните в "Бокони". Още неотшумял ефектът от първия компромат, дойде и втори - че Костов щял да става шеф на Булбанк след приватизацията й. Премирът не коментира компроматите, което според "Труд" можело да се тълкува като знак, че отговорността си носи Жотев. Вицепремиерът ще бъде "разпнат" и на инициирания от опозицията дебат в парламента днес, където ще се обсъжда колко прозрачна и ефективна е приватизацията на Булбанк, пише "Труд".  След дебата в парламента Жотев ще отиде на заседанието на БКК, което ще насрочи дата за подписване на договора.
  За възможно най-скорошно приватизиране на Булбанк и БТК призова и шефът на мисията на МВФ за България Юха Каконен, а финансовият министър Радев обяви, че сдалката за Булбанк може да стане и преди края на тази седмица. В тази връзка шефът на банката Кънчев отиде по своя инициатива в Министерския съвет, за да разговаря лично с премиера за приватизацията на трезора, носейки със себе си материали. Срещата не се състоя, тъй като премиерът бе на разговори с вицепремира на Македония Доста Димовска. Кънчев съобщи, че е оставил документите в МС - явно без последствия, тъй като съдържанието им бе огласено вчера на извънредната пресконференция на Кънчев. Изявленията му бяха окачествени от шефа на икономическата комисия в парламента Никола Николов /СДС/ като "натиск към БКК преди вземане на решението". Според депутата Кънчев не е от хората, които говорят много, и фактът, че е дал пресконференция, обяснява, че е притеснен от нещо. Това мнение се споделя и от депутата от ОНС Венцеслав Димитров, според когото Кънчев е умен човек и не си хвърля думите на вятъра. Кой друг, ако не той, знае колко струва банката, запита Димитров. Драгомир Драганов от Евролевицата заяви, че е абсурд да се даде най-солидната българска банка при доста неизгодни условия на чужденци, които след 5 години ще си възстановят инвестицията. Според Румен Овчаров от левицата сделката за Булбанк е вредна за България в този момент. Според него няма нито един икономически критерий, според който сделката с Булбанк да има някакъв положителен резултат за страната. Овчаров обавява продажбата на банката за "национално предателство". Според него "задните мисли на управляващите са очевидни - трябва да замразят цените на тока и парното, което ще е около 300 млн. лв., за да се увеличат пенсии и заплати. Затова трябват пари, които да бъдат изразходвани, за да се обезпечи добър резултат при следващите избори", цитира думите на зам.-председателя на БСП в. "Пари". Същият вестник публикува изявлението на шефа на икономическата комиси в НС Николов, че изборът на купувач на банката, както и параметрите на договора, ще се разберат днес, когато бордът на директорите реши на кого продава банката. Така че било "малко прибързано" да се говори, че банката ще се продаде на загуба, с ощетяване на държавата от 100 млн. долара.

  Повечето вестници публикуват отговорте на Кънчев от вчерашната пресконференция. Шефът на Булбанк съобщи, че през последните 6 месеца състоянието на банката е значително променено - увеличен е собственият капитал на банката и реалната й цена сега е 450 млн. евро. Кънчев е сметнал, че е неоходимо да запознае премиера детайлно със сделката, тъй като по негово мнение позицията на БКК по нея "не може да се определи като разумна". Според ръководството на Булбанк оценката на стойността на банката е неадекватна. Неприемливо е отлагането на приватизацията, но пред нея има алтернативи. Единият вариант е държавата да запази правата върху дивидентите и данъците, които Булбанк ще отчете в края на годината, и да ги събере в аванс. Другият е увеличение на цената до реалната стойност от 450 млн. евро, заяви вчера Кънчев. По негово мнение Булбанк е стратегическа инвестиция в банковия сектор и затова цената й трябва да е 1,6-1,8% над нетните активи. Това според Кънчев е критерият дали приватизацията е успешна. БКК трябвало да иска по-висока цена и защото към момента на продажбата нетната стойност на активите на Булбанк е 650 млн. лв. Разликата идвала от капиталови печалби на Булбанк в ценни книжа, които включват акциите в ОББ, Хипоферайнсбанк и др. Допълнително по балансите на банката се отчита резерв от свръхначислени данъци от дълготрайни материални активи от 26 млн. лв., а текущата печалба по международните стандарти е 18 млн. лв. До края на годината от обичайните операции на банката се очакват още 25-28 млн. лв. нетна печалба плюс 12-15 млн. лв. в данъци. Така според Кънчев държавата може да получи дивиденти за около 150 млн. лв. и 65 млн. лв. данъци. Купувачите трябва да бъдат запознати с тези разчети, смята шефът на Булбанк.
  Според вицепремиера Жотев няма причина да се отлага приватизацията и да се разпредили в края на годината като дивидент печалбата й, тъй като имало достатъчно механизми за контрол, така че банката да не претърпи финансови загуби.
  Кънчев заяви, че въпросът за акциите е приключен. Служителите и мениджърите не очаквали да получат справедлива и честна оценка на усилията си и отличните резултати. Все пак Кънчев отбелязва: "Любопитно е как Петър Жотев ще аргументира продажбата на обещаните на мениджърите 9,5% от акциите". Въпреки влошената, по думите на Кънчев, комуникация между БКК и мениджмънта на Булбанк, преговорите за банката не са се компрометирали, защото насреща си БКК има сериозен купувач, е мнението на Чавдар Кънчев. Той заяви, че целият архив по външния дълг на страната ще бъде прехвърлен в държавния при продажбата на банката. Така най-запознатият с делата не само на това правителство, но и на предишните, даде ясно да се разбере, че няма намерение да се занимава с компромати.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Косоварите замеряха с камъни сръбски монаси и руски журналисти
  Край град Призрен в Южно Косово руски телевизионен екип и сръбски монаси бяха нападнати с камъни от косовски албанци. При инцидента е бил ранен австрийски войник от КФОР. Телеекипът и монасите успели да напуснат мястото, охранявани от руски и австрийски войници от КФОР, и тогава албанците започнали да хвърлят камъни по автомобилите, при което е бил ранен автрийският войник. /"Сега", "Новинар"/
   
   

   


  ПРЕЗИДЕНТ

   
  На икономическия форум в Кран Монтана президентът Стоянов ще говори за ролята на инфраструктурата за превръщането на Балканите в мирна зона
  Днес сутринта президентът Стоянов заминава за икономическия форум в Кран Монтана. В своето изказване той ще акцентира върху ролята на изграждащата се инфраструктура по Пакта за стабилност за превръщането на Балканите в зона за сигурност и просперитет, както и за превърщането им в неразделна част от Европа. Стоянов ще има специална среща с президента на Швейцария Адолф Оги, на която ще се обсъдят двустранните отношения и разширяването на ЕС. /"Труд"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с Китай
   
  Китай и България подписаха 5 споразумения и се договориха за създаване на смесени предприятия в България, с което тя ще стане врата на Китай за Европа
  Вчера намиращата се в България китайска делегация подписа с българската страна 5 споразумения за сътрудничество в здравеопазването и медицинската наука, в областта на околната среда, в транспорта, меморандум за сътрудничество в пазара на труда и социалната политика и програма за сътрудничество в културата, науката и образованието от 2001 до 2003 г. Вчера Джу Жунцзи разговаря последователно с премиера Костов, с президента Стоянов, кмета Софиянски и с председателя на парламента Соколов.
  След разговора с премиера Костов, двамата премиери дадоха пресконференция, на която Костов обяви, че Китай гледа на България като на врата към европейските пазари и специално към Източна Европа. Премиерът Джу допълни, че България е важен партньор на Китай в Източна Европа. Джу обяви, че Китай подкрепя създаването на смесени предприятия в България и едно от конкретните предложения е българските фирми да сглобяват китайски телевизори за вътрешния и външен пазар. Според Джу в Европа един китайски телевизор струва 250 долара, а в Китай - максимум 120 долара. По този начин България ще спести валута и ще реши проблема с безработицата, каза Джу.
  Търговско-икономическите отношения са били в центъра на вниманието и двете страни изразиха своето задоволство от намерените решения. Костов каза, че посещението е оценка за усилията на България по пътя на реформите и повишава международния авторитет и позиции на България. Той акцентира върху непроменената позиция на България за съществуването на единен Китай и китайското правителство е законният представител на страната, а Тайван е неделима част от него. Джу каза, че започва еврорпейската си обиколка от България заради съществуващата традиционна дружба между двата народа и защото България е втората страна, която е признала Китай и е установила дипломатически отношения.
  Установи се, че България може да изнася за Китай дървен материал, линии за хранително-вкусовата промишленост, високоволтова апаратура, червено вино, ветеринарни продукти, козметични масла и фармацевтични стоки.
  От разговорите между фирмите от двете страни се установи, че в напреданал стадий са преговорите за съвместно производство на домашни фризери и хладилни витрини между фирмата "Хайер" и "Мраз". Фирмите АКБ "Форес" и Китайската национална корпорация са подписали протокол за сътрудничество. Фирма от Шанхай ще инвестира в машини за хартия в Костенец. Фирма от Никопол ще се кооперира с китайска за производство на батерии. Ще се създадат смесени предприятия и за синтетични багрила и за производство на трансформатори.

  КИТАЙ ЩЕ УВЕЛИЧИ СВОЯ КРЕДИТ ЗА ПЛАТЕЖНИЯ БАЛАНС НА БЪЛГАРИЯ ОТ 10 НА 20 МЛН. ДОЛАРА
  Премиерът Костов определи като добронамерен жестът на Китай да увеличи своя кредит за платежния баланс на България от 10 на 20 млн. долара.
  Джу Жнцзи покани семейство Костови на вегетарианска вечеря в Пекин след като разбра, че те са вегетарианци. Двете съпруги - Елена Костова и Лао Ан - на премиерите, посетиха детска градина в квартал "Надежда", за да се уверят, че дарените от Китай за децата 60 дървени легла, столчета и масички вече се употребяват. Те присъстваха на богата музикална програма, изнесена от децата. Преди това двете съпруги посетиха детския онкологичен център в клиниката "Царица Йоанна", на който през 1997 г. Китай подари 5 млн. стари лева за неговото изграждане. /"Демокрация", "Стандарт", "Монитор"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Арабските посланици препоръчаха на премиера Костов дискретност по либийското дело за българските медици
  Премиерът Костов проведе среща с посланиците на Алжир Белаид Хаджем, който е доайен на посланиците от арабските страни, и на Египет - Лейла Ибрахим Емара. Преди тази среща се е провела обща среща на всички посланици в България на арабските страни. Двамата посланици са оценили, че спокойствие и отговорност са двете ключове думи в развитието на отношенията и на диалога на България с арабските държави. По отношения на делото за българските медици в Либия те са казали, че не може всичко да се каже на пресата, а истинската работа трябва да се върши дискретно. След срещата зам.-министърът на външните работи Марин Райков каза, че "трябва да освободим процеса от всички форми на емоционален, страничен натиск." Посланиците Хаджем и Емара отбелязаха, че в "отношенията ни е възможно да възникнат трудности, но те могат да бъдат преодолени", според Хаджем, а Емара каза, че "подкрепяме стремежа на България за насърчаване на арабско-българските отношения."
  Всички вестници отбелязват, че либийското посолство е връчило нова протестна нота на 22 юни с изразено недоволство от публикация в пресата. Става въпрос за публикация във в. "Дума", в която е имало "повик към расизъм срещу арабите въобще и либийците в частност". На 9 юни в. "Дума" публикува статията "За медиците ни в Либия", в която пише, че има "немалко гласове, призоваващи за разправа с гадните араби". На 1 юли трябва да се проведе среща на консула с 6-имата български медици. Все още във външно министерство нямат потвърждение, че д-р Здравко Георгиев е преместен в болница. / "Демокрация", "Стандарт", "Сега"/
   

   
  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България и Турция се договориха за увеличаване на износа на български ток с 20%
  Вчера от Истанбул се завърна българската делегация, която води преговори с Турция по енергийните въпроси между двете страни. Постигната е договореност България драстично да увеличи износа на електроенергия за Турция в периода до 2008 г. По 4 млрд. кВтч. електроенергия ще изнася България годишно след 2002 г. За да се реализира този износ, двете страни веднага ще пристъпят към строителството на втори енергиен остров, който ще трансформира български ток за турската енергосистема. Ще започне изграждането и на втори електропровод към Турция.
  Представители на "Булгаргаз" и ТЕАШ ще изготвят програма за увеличаване на транзитния руски газ към Турция. Увеличение ще има още през 2000 г. "Булгаргаз" ще построи разширението на транзитните тръби преди договорените вече срокове.
  Договорено е строежът на хидровъзел Мадан - първата част от водната каскада "Горна Арда", да започне през септември.
  Решено е да се създаде работна група, която ще обсъди финансирането и сроковете за строителството на автомагистрала "Марица" от Оризово до капитан Андреево. България е готова да започне строителството на първия етап от нея от 42 км от Оризово до Хасково. Първата копка ще направят през октомври двамата премиери Иван Костов и Бюлент Еджевит. /"Пари", "Сега"/

  Македония обвинява България в активна шпионска дейност
  На заседание на парламентарната комисия за контрол над работата на Дирекцията за сигурност и контраразузнаване и на Агенцията за разузнаване на Македония е бил приет доклад, в който се отбелязва, че българските тайни служби са най-силни и организирани в Македония в сравнение със сродните служби на други държави. Като най-засилена се преценява дейността на българското разузнаване в района на Преспа и на Охрид. Посочва се примерът с град Ресен в близост до граничното Праспанско езеро, където българските тайни служби участвали активно в набирането на млади македонци да учат в български висши учебни заведения. Препъръчват се мерки за "осъзнаване на младите македонци" от този район. Опозиционният  "Утрински вестник" прави  извода, че "Македония е в пипалата на българските тайни служби".
  Същевременно комисията е преценила, че най-опасно е положението по границата с Косово и СР Югославия. /"Стандарт"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Токът няма да поскъпва до юли 2001 г., след тази дата без субдидии ще останат осем топлоцентрали, а Световната банка ще отпусне заем от 220 млн. за топлофикацията
  Това съобщи за пресата енергийният шеф Иван Шиляшки след преговори с шефа на мисията на МВФ за Българи Юха Каконен за цените на тока. От януари топлофикациите "Искрец", "Лозница" и "Бедек" ще са с регионални цени. От юли 2001 г. без субсидии ще бъдат още 5 топлофикации.
  Световната банка ще отпусне заем от 220 млн. долара за топлоцентралите, е научила пресата след вчерашните преговори.
   
  Данъчните служби ще правят черен списък на фирми, мамещи с ДДС, съмнителните може да се следят и от полицията
  Дънъчните служби ще пишат черен списък на фирми, заподозрени, че източват хазната чрез ДДС. Това обяви вчера шефът на ГУ "Данъчна администрация" Антон Тончев.
  Вече сме поискали съдействие от Икономическа полиция, обясни Тончев. Възможно било нарушителите да се следят и със специални разузнавателни средства.
  Всички фирми с редовна регистрация по ДДС ще влязат другата седмица в публичен регистър, съобщи главният данъчен директор. Съмнителните фирми ще се вадят от регистъра, защото данъчните могат да прекратяват регистрацията им по ДДС. Липсата на тези фирми щяла да е сигнал за изрядните да не търгуват с нарушители. Така данъчните шефове се надяват да прекъснат перфектно организирани схеми за източване на хазната чрез връщане на данъчен кредит, коментира в. "24 часа".
  Създадено е и специализирано звено, което следи ДДС нарушителите и разплита схемите им. Вече е пресечен опитът на 16 фирмени вериги, като са блокирани искове за връщане на данъчен кредит за 13,160 млн. лв. 
       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  На общото си събрание на 27 юни гражданското обединение "Св. Георги Софийски" гласува ръководство и устав, седем души от Съвета на учредителите отпаднаха от ръководството поради неприсъствие на форума, обявен от тях за нелегитимен.
  На общото събрание на 27 юни са присъствали 90% от хората, учредили "Св. Георги Софийски" през септември 1999 г., съобщава пресата. Седем души от Съвета на учредителите - Андрей Пантев, Вежди Рашидов, Хачо Бояджиев, Стоян Александров и др., не присъстваха на форума и автоматично са отпаднали от съвета.
  Марката "Св. Георги Софийски" е запазена на името на актьора Георги Новаков, който е човек на Луджев, лидер на "Нов избор", уточнява в. "Труд". Сред членовете на УС са финансистите Пръмов и Хърсев, бившият енергиен шеф Никита Шервашидзе, ексглавният секретар ва МВР Коста Богацевски. Самоотвод си направи актьорът Васил Михайлов, възмутен от разкола в обединението още на старта. Каква е целта да вкараме 5 души за депутати, попита той. Михайлов остава само в обществения съвет на "Св. Георги Софийски".
  Там не бяха учредителите, а хората от "Нов избор", е обяснил Хачо Бояджиев. Според доскоро председателстващия формацията Андрей Пантев "тази формация може да се казва както си иска, но тя вече няма нищо общо със "Св. Георги Софийски".
  Още през май сега изключените от УС членове на "Св. Георги Софийски" обвиниха Луджев, че партизира гражданското обеднение. "Ние сме "Св. Георги Софийски", те са партия", е заявил Хачо Бояджиев.  
   
   


  СИНДИКАТИ
   
  Държавни и частни фирми дължат 46 млн. лева за заплати, алармира КНСБ
  Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов съобщи, че дълговете на държавни и частни фирми към работниците от неиздължени с години заплати са вече 46 млн. лв. Проверка на синдикатите открила 264 предприятия длъжници в 29 региона на страната. Стотици работници имат да вземат пари от 5-6 години, а много хиляди получават вместо заплати аванси по 20-30 лв. или възнаграждения в натура от продукцията на предприятията.
  Сред най-големите длъжници са отраслите "Производство на транспортни средства" с дълг към работниците от 7,11 млн. лв. Само от декември 1999 г. до март т. г. той е нараснал 30 пъти. В металургията неплатените възнаграждения надхвърлят 5,7 млн., в металолеенето и машиностроенето - 5,65 млн. лв., в строителството - 5,52 млн. лв. В "Дружба" - Враца, "Балканкар" - Плевен, "Липник" и "Екопротеин" - Русе, не са плащали на хората повече от 20 месеца.
  Такъв масов пладнешки обир на работници и служители няма в никоя европейска държава, възмущават се от синдиката. Положението с неизплатените заплати било двойно по-лошо, тъй като върху тези пари не се превеждат пенсионни и здравни вноски. КНСБ е подготвила протестно писмо до правителството.
  Забавеното плащане е в нарушение на редица международни конвенции, ратифицирани от България, както и на Социалната харта на Европа. Затова КНСБ ще алармира и МОТ, а също така ще пусне по Интернет списъци на работодателите, които бавят с месеци заплати, заяви д-р Христов.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  С 4,8% е нараснал БВП от януари до април в сравнение със същия период на 1999 г., отчете националната статистика
   Икономиката на България рязко е дръпнала нагоре през първите 3 месеца на тази година, съобщи Националният статистически институт НСИ.
  С 4,8% е нараснал БВП от януари до април в сравнение със същия период на 1999 г.
  За сравнение през януари - април 1999 г. ръстът на икономиката е едва 0,8% в сравнение със същите месеци на 1988 г.
  Произведеният през първите 3 месеца на 2000 г. БВП е 5,188 млрд. лв. От тях 2,739 млрд. лв. се падат на частния сектор, което прави близо 62%.
  На човек от населението за първите 3 месеца се падат 319 долара, или 632 лева от БВП.
  С 12,8% се е увеличил делът на частните фирми в сферата на производството и услугите. Това според НСИ се дължи на приватизацията  на "Нефтохим".
  С 527 млн. лв. е по-голям вносът от износа през първото тримесечие.
  Доверието на частниците в бизнесклимата обаче е спаднало с 4%.
   

     


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"