ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
29  май 1999 г.
 
  Тема на деня | Външна политика Правителство | Политически партии и организации | Социологически изследвания Социална обстановкаИкономика |
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ

    
    

 • Самолет на САЩ пада в Македония, свален от сърби. Пилотът е тежко ранен.

 • Турция може да участва в сухопътна операция срещу Югославия, ако НАТО вземе такова решение, е обявил командващият ВВС ген. Илхан Калъч.

 • Македония ще приеме удвояването на натовски войски на територията си, само ако пактът поеме ясен и съразмерен финансов ангажимент за целия контингент от 30 000 души. Премиерът Георгиевски смята, че няма да се стигне до сухопътна операция на НАТО в Косово откъм Македония.

 • Решението на трибунала в Хага да подведе Слободан Милошевич под отговорност за военни престъпления в Косово разцепи съюзниците от НАТО. Доволни са само САЩ и Великобритания, останалите смятат, че то усложнява мирните преговори.

 • Първият вицепремиер на Русия Михаил Задорнов подаде оставка вчера, три дни след назначаването си.

 • Предизборна среща на 26 видни европейски социалисти по повод предстоящите избори за Европейски парламент.

 • Нетаняху се оттегля от политиката.


  БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА

 • Силен взрив разтърсва с. Върбово и с. Репляна, Белоградчишко, на 20-ина км от границата със Сърбия.

 • На пресконференция ПГДЛ обвини правителството, че води тайна дипломация с Брюксел за отдаване на наземен коридор за войски на пакта.

 • Няма опасност от екокатастрофа, твърди премиерът Костов.

 • Реколта за над 16 милиарда лева беше унищожена от градушки от 15 до 22 май. Полигоните за борба с градушките не работеха, за да се избегнат инциденти с ракети "Харм".


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ

   

 • Арестувани са двама наемни убийци във връзка с разстрела на Андрей Луканов.

 • С 8% пада приемът на студенти.

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  България и войната

  Българското въздушно пространство не е нарушавано в петък
  По данни на Военновъздушните сили /ВВС/ българското въздушно пространство не е нарушавано в петък около 12,20 часа, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Съобщението е по повод твърденията на жители на няколко села в Северозападна България, че са чули два взрива по обед. Кметът на община Белоградчик Владимир Живков съобщи, че специализирани групи извършват проверка, за да установят дали е паднала ракета в района. Територията на общините Чупрене и Белоградчик, чиито жители са чули взривовете, е обширна, разположена е в предпланините на Стара планина и теренът е хълмист и горист, и трудно достъпен.
  По въздушна линия границата със Сърбия отстои на 10-15 километра. Според съобщението на МО, по същото време радарите на противовъздушната отбрана са засекли цел на около 10 километра западно от българската граница на сръбска територия. (БТА - 29.05.1999)

  На пресконференция ПГДЛ обвини правителството, че води тайна дипломация с Брюксел за отдаване на наземен коридор за войски на пакта
  Повод за обвинението е признанието на зам.-министъра на отбраната Велизар Шаламанов миналата седмица, че кабинетът вече има готов план за това и уточнението на Георги Ананиев, че правителството има решение за предоставяне на жп трасе и шосеен път на НАТО при мироопазващи операции в Косово.
  Георги Пирински заяви пред журналисти, че с въвличането на България в новата фаза на войната ще отпаднат всякакви спекулации, че присъстваме, но не участваме в нея. Той прогнозира, чу сухопътните операции срещу Югославия ще доведат до събития на Балканите от началото на века, които ще дестабилизират трайно целия регион. Те ще отворят огромна пропаст между т. нар. Източни и Западни Балкани и ще оставят Българи извън границите на нова Европа. ("Дума")
  Вчера - 28 май, Демократичната левица огласи пред парламента декларация, свързана с развитието на войната в Югославия, озаглавена "Целта не оправдава средствата". В нея се констатира, че досегашните действия на НАТО постигат обратен на целта ефект и че е "очевидно, че никакво завръщане (на бежанци) и сигурност не може да се осъществи във военна зона на активни бойни действия, без изгледи за скорошното им приключване. Прогнозира се още, че евентуалното решение за участие на България в сухопътна операция ще има изключително тежки последствия за страната ни. Левицата настоява парламентът да потвърди вече гласуваната и приета от него позиция за неучастие на България във войната нито пряко, нито косвено и апелира за най-активна поддръжка на всички мирни усилия за политическо решение на конфликта - гръцко-чешката инициатива за спиране на бомбардировките и плана на Г-8 за разрешаване на кризата. ("Дума", "Демокрация", "Труд")

  Силен взрив разтърсил вчера по обед с. Върбово и с. Репляна, Белоградчишко, на 20-ина км от границата със Сърбия
  Извършва се проверка за паднала ракета. Началника на РПУ-Белоградчик е на мнение, че ако е паднала ракета, тя е на сръбска територия.

  Реколта за над 16 милиарда лева беше унищожена от градушки от 15 до 22 май. Полигоните за борба с градушките не работеха, за да се избегнат инциденти с ракети "Харм".
  От 7 юни четири полигона ще започнат да изстрелват ракети. Те са извън коридора, предоставен на самолети на НАТО.
  Шефът на Дирекцията за борба с градушките е обявил пред националното радио, че е поставен въпросът за обезщетения от НАТО, като пари могат да се искат само за ударение от град региони, намиращи се в обсега на спрените полигони.

  България спазва ембаргото за петрол и оръжия
  Главният секретар на МВР ген. Божидар Попов е заявил пред в. "Сега", че България стриктно спазва петролното и оръжейно ембарго срещу Югославия. Повод са обвиненията на Мадлин Олбрайт отпреди два дни, че Югославия получава петрол с кораби по Дунав въпреки призива за петролно ембарго.
  Попов се е позовал на Дунавската конвенция от 1948 г., за да обясни ненамесата на България в доставките на други държави, докато няма акт на ООН за официално ембарго. Документът е подписан от страните от съветския блок, Югославия и Австрия и предвижда свободно корабоплаване по Дунав. Според него проблемите по конвенцията трябва да бъдат решени от Румъния, България и европейските страни.
   

  Екологична обстановка

  Няма опасност от екологична катастрофа за България, твърди премиерът Костов 
  Няма опасност от екологична катастрофа за България от бомбардировките на НАТО срещу СР Югославия, заяви премиерът Иван Костов в петък във времето за парламентарен контрол. Ако има вредни въздействия върху околната среда в страната, те веднага ще бъдат отчетени и докладвани, никой не може да си позволи да изопачава тази информация, но досега в никоя от съседните на Югославия страни не е засечено екологично замърсяване, увери премиерът. "24 часа" цитира премиера, според когото "разпространяването на информации за опасност от екологична катастрофа е последното пропагандно средство на режима на Милошевич да дестабилизира обществата, които настояват да се приеме мирното споразумение". (БТА - 29.05.1999)
  Службата за растителна защита информира, че увеличението на желязото и медта в доматите от Видинско е 6 пъти над допустимото. Експертите от службата смятат, че отровите може да са от киселинната почва в региона, но може да са и от бомбардировките.
  Високо съдържание на отрови във въздуха над много райони в страната беше измерено вчера, съобщават от екоминистерството. ("Труд").
   

  В страната

  Арестувани са наемни убийци във връзка с разстрела на Андрей Луканов
  Ежедневниците "Сега", "Труд" и "Стандарт"  извеждат на първите си страници новината за залавянето на двама руски наемници, заподозрени в убийството на екс-премиера Луканов. Задържаните са част от мощна банда, изпълняваща поръчкови убийства в цяла Европа. Те са влезли у нас още в неделя, но са били пазени на тайно място, за да могат да бъда заловени и съучастниците им. Вчера е бил арестуван още един заподозрян във връзка с убийството.
  Арестуваните били издирвани от Интерпол по искане на нашите служби. Според вътрешния министър Бонев "ние сами си ги доведохме от Турция... Довеждането им беше свързано с много трудности и комбинации".


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  Новият посланик на Франция в София Доминик Шасар смята, че Франция ще подкрепи желанието на
  България за скорошен старт на преговорите за пълнапровно членство в ЕС. Относно разширяването на
  Европейския съюз не мисля, че ние имаме различна позиция от тази на основните ни партньори в Европа, каза посланик Шасар в интервю за националната телевизия в четвъртък вечер по повод обявената вече подкрепа от Бон и Лондон за скорошно начало на преговорите за членство на България в ЕС. На първо място, ние с голяма симпатия следим пътя на България към Европейския съюз и след това трябва да кажа също така, че ние винаги сме били още от началото срещу това разграничение на две групи страни и бихме предпочели всички страни, които са били кандидатки, да бъдат в една и съща категория, да могат да започнат заедно преговорите и след това, разбира се, да напреднат, допълни посланикът на Франция. Той каза още, че сред приоритетите му тук като посланик ще бъдат политическите контакти на всички равнища и на най-високото равнище, развитието на икономическите и културните връзки между двете страни. Нашето икономическо присъствие в България не е на висотата, на която би трябвало да бъде - обменът, търговският обмен, инвестициите, смята посланик Шасар. Тук ние имаме едно културно присъствие, културно влияние, което е важно, и мисля, че ще се опитам да разширя това културно присъствие, добави още той. Посланикът на Франция подчерта важността на Пакта за стабилност на Югоизточна Европа. Ние считаме този пакт като нещо, което не трябва да бъде някакво точно събитие, но което трябва в средносрочен срок да разреши на балканските страни да работят заедно, като имат една и съща цел, и да развиват регионалното сътрудничество. Разбира се, ние се надяваме Югославия също да бъде включена, когато това бъде възможно, каза Доминик Шасар. (БТА - 29.05.1999)
   
  Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Лорд Ръсел Джонсън ще посети България от 2 до 4 юни, съобщи парламентарният пресцентър. Лорд Ръсел Джонсън ще се срещне с председателя на Народното събрание Йордан Соколов, с президента Петър Стоянов, с премиера Иван Костов, с външния министър Надежда Михайлова и с българската парламентарна делегация в ПАСЕ.
  (БТА - 29.05.1999)


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  През първите четири месеца на тази година Данъчната администрация е събрала над 35 на сто от заложените в бюджета данъци и такси. Това показват данните на Главно управление "Данъчна администрация" към финансовото министерство, предоставени на БТА. Събраните приходи от данъчната администрация към края на април тази година са с 3 на сто повече от събраните през април 1998 т. и с 20 на сто повече спрямо същия месец на 1997 г. Общо за четирите месеца на тази година влезлите в бюджета приходи от данъци и такси представляват малко над 8 на сто от планирания за тази година брутен вътрешен продукт според данните на финансовото министерство. Най-голямо е изпълнението на приходите от имуществени данъци към края на април, поради факта, че хората бързаха да платят налога до края на март, за да се възползват от петпроцентното намаление, обясняват от данъчната администрация. (БТА - 29.05.1999)

  Намаляват бройката за студенти, причина за това са демографският срив и безработицата
  Просветното министерство взе решение наесен първокурсниците във висшите учебни заведения да бъдат с 8% по-малко спрямо миналата година - 27778 редовни и 7816 задочни студенти. Министърът на образованието Веселин Методиев поясни, че реално процентът е 5, а разликата до 8 идва от реформата във висшите военни училища, където приемът ще бъде с 47% по-малък.
  Окончателната бройка на местата ще бъде одобрена от кабинета.("24 часа", "Сега")


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  СДС обмисля поправки в избирателния закон
  В. "Сега" се спира обстойно на подготвян текст за промяна в закона за местните избори, забраняващ участие в изборната надпревара на кметове, управлявали два мандата. Според вестника целта е да се ударят червените кметове в малки и средни общини, които се ползват с добро име сред избирателите си и управляват от началото на демократичните промени у нас.
  Коалиционният партньор на СДС - Народен съюз е бил запознат с идеята. На срещи с ВМРО и ДПС Мозер и Савов са заявили, че е нелогично да се ограничава една изборна длъжност каквато е кметската. По същата логика може да се ограничи и броят на депутатските мандати. Лидерите на БСП определят синята идея като точно толкова скандална, колкото и тази за назначаването на селските кметове. Според тях се нарушава принципът на местно самоуправление, който е основен при демокрацията.
  СДС подготвя още три законови промени за изборите през 1999 - редуциране на броя на общинските съветници, премахване на втория изборен тур и въвеждане на централна регистрация за предизборните коалиции. Земеделците на Мозер и демократите на Савов обаче са против промените, ВМРО одобрява единствено намаляването на броя на съветниците.
  На официалната среща вчера между Иван Костов и Красимир Каракачанов, сините са обещали да не налагат силово идеите си. Лидерът на ВМРО от своя страна е поискал промените да влязат в парламента не по-късно от края на юни.

  Тайна среща на Доган в Скопие
  Лидерът на ДПС е разговарял в четвъртък (27 май) на четири очи с македонския премиер Любчо Георгиевски. Сокола е споделил с него опита си от българския етнически модел. Депутати от ДПС предполагат, че Георгиевски е помолил Доган за посредничество с албанските политически сили, за да се справи с нарушения етнически баланс, съобщава в-к "24 часа".


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

  Българите не одобряват войната в Югославия. Те не одобряват и политиката на Милошевич
  Такива са резултатите от блиц-анкета, проведена от Центъра за пряка демокрация. Анкетирани са 1000 души, от които 800 по телефона, и по 100 от митингите на СДС и БСП на 11 май.
  На въпрос "Войната средство ли е за решаване на вътрешноетнически проблеми на която и да е страна?" 98,6% от запитаните отговарят "не". Според 58 на сто ако дадена държава провежда геноцид над етническо или религиозно малцинство, решение за военна намеса може да вземе Съветът за сигурност на ООН, 23 на сто отговарят, че решението трябва да се вземе от НАТО, 11,6% - по решение на велика сила, а 7,4% - решението трябва да се вземе от самата държава.
  Правителството и парламентът трябва да се допитват пряко до народа за участието на България във войната. С "да" отговарят 98,2% от анкетираните, а само 1,8 на сто - с "не".
  На въпроса "Какво би определило вашия личен избор за национално решение за участие на България във войната?", 68,3 на сто посочват че не можем да се делим от решението на другите балкански страни, 6,2% са избрали - да се съюзим с политиката на Милошевич, защото има право на геноцид и да запази сръбските територии. Неутралитетът като политика е избран за отговор от 4,9 на сто, а предпочитание към НАТО са изразили 20,6 на сто от запитаните.
  Общо взето българите не са склонни страната ни да приема бежанци на територията си, а относно следвоенните алтернативи мнението на 99,1 на сто от анкетираните е, че трябва да има "ново" Рамбуйе. ("Дума")


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Отчетени са повече смъртни злополуки на работното място, отколкото за същия период през миналата година, отчита Главната инспекция на труда за първото тримесечие. По време на работа са загинали 27 души, като най-голям е броят им във Варненска област. При проверките на безопасността на труда са засечени близо 30 000 нарушения. ("24 часа")

  Средната заплата за страната през месец април - по-ниска от тази за март
  От националната статистика съобщават, че средната заплата за страната през април е с 699 лв. по-ниска от тази за март. Спадът за бюджетната сфера е 473 лв. Средната заплата за страната за месец април е 192 412 лв., за бюджетната сфера тя е 160 315 лв.
  Най-големи заплати в държавните предприятия за април са получили работещите в сектора на електроенергия, газ и вода - 383 690 лв. В държавните и частните банки и застрахователни компании средната заплата е около 350 000 лв. Най-ниски са доходите в сферата на услугите - 144 000 лв., здравеопазването - 146 241 лв. и образованието - 155 252 лв. В частните училища обаче заплатите са със 110 000 лв. по-високи от държавните - средно 264 490 лв. Основната депутатска заплата остава непроменена - 564 897 лв., при участие в една комисия тази сума нараства с 10%.
   /"Стандарт", "Сега", "Труд"/

  Всеки четвърти в Търговищко, Видинско и Монтанско - без работа
  По данни на Националната служба по заетостта за месец април 25,44% от работоспособното население в Търговищка област са безработни. За Видинско процентите са 23,73%, а в Монтанско - 22,57%. В столицата заетостта е почти пълна - едва 3,56 са били без работа през миналия месец. В Габровско, Пернишко, и Пловдивско показателите са под средните за страната.
  Общият процент на останалите без работа в страната е 13,26 или 506 845 души. Наблюдава се покачване с 0,6% (3 189 души) спрямо предходния месец март. Над половината от съкратените са от индустрията.
  Данните на Националната служба по заетостта сочат още:

  • увеличение на дела на безработните до 24 години;

  • половината от останалите без работа са хора на възраст до 34 години;

  • работодателите търсят главно безработни без квалификация и специалност;

  • 10% от предложенията за работа са за висшисти, като офертите за тях от частници са за 198 души.

  • през април работещите в бюджетната сфера са били 545 452 души. /"Сега", "Труд"/


  ИКОНОМИКА
   
  Най-малко се приходите от ДДС в хазната
  В. "Монитор" публикува данни на Главно управление "Данъчна администрация", според които за първите четири месеца на годината от ДДС са събрани 32% от предвидените суми в бюджета, а от данък печалба - 54%. Приходите от данък сгради са 94%, което е с 82% повече спрямо същия период на миналата година. Приходите от ДОД са 27%, а събраният акциз - 28% от заложеното. Най-зле върви събираемостта на митата, митническите и експортни такси  - постъпили са едва 21% от планираните суми.
  Общо за първите четири месеца на тази година са събрани 35% от заложените в бюджета данъци и такси или 3 991 379,7 млн.лв., съобщават от финансовото министерство. Събраните досега приходи представляват малко над 8% от планирания за тази година БВП. /"Монитор", "Стандарт"/

  Над 46% от митническите постъпления в бюджета за първото тримесечие на тази година са осигурени от Районно митническо управление - София
  Столичната митница е внесла в бюджета 202,507 млн. лв. Наблюдава се почти двойно увеличение спрямо миналата година, въпреки премахването на митата за много стоки във връзка със споразуменията за асоцииране в ЕС и за свободна търговия с ЦЕФТА и ЕАСТ. Увеличението се дължало на вноса на стоки. Най-много митнически такси - 86,587 млн.лв. или 19,9% от приходите са събрани в митница Аерогара "София", а от Столична митница - 17,9% от сумата.
  Според митническата статистика трафикът през Югозападна България е най-голям, като най-натоварено било на митница Кулата. Районното митническо управление в София за периода е обработило 57% от преминалите през всички пунктове транспортни средства. /"Сега", "Стандарт", "24 часа"/

  След покупката на "Кремиковци" "Дару Металс" прехвърля акциите
  При покупка на "Кремиковци" след сделката "Дару Металс" ще прехвърли акциите на българо-италианско дружество, съобщи Захари Желязков. В бъдещата фирма "Дару Металс" и "Марчегалия" щели да държат по 50%. Стено Марчегалия гарантирал изпълнението на инвестиционната програма от "Дару".
  При преговорите с "Ердемир" не е постигнат успех, тъй като турската компания е отказала да се съобрази с условията на правителството.
  В. "24 часа" съобщава за нередности около избора на "Дару Металс" за купувач на "Кремиковци". Причината е съществуването на фирма с почти същото име - "Дару Метал". Фактът, че по времето, когато е подадена първоначалната оферта, "Дару Металс" все още не е била регистрирана, поражда съмнението, че офертата е на другата фирма, основана от бившия шеф на БЗК Атанас Тилев - "Дару Метал".
  /"Сега", "24 часа"/

  Загубите за транспорта от войната в Сърбия са достигнали 65,571 млрд.лв., съобщи министърът на транспорта  Вилхелм Краус по време на вчерашния парламентарен контрол
  Най-много са пострадали автомобилният и жп транспорт. Загубите в автомобилния транспорт са за 27 млрд.лв. заради заобиколни маршрути, увеличени престои, нерегламентирани такси и рекетът от румънските власти. Дългът на югославските железници към БДЖ е достигнал 25 млрд.лв. Въздушният транспорт е загубил 3,2 млрд.лв. заради удължени маршрути, анулирани полети и пропуснати печалби от анулирани полети. /"Монитор", "Сега"/

  От Системата за агро-пазарна информация /САПИ/ прогнозират по-висока цена за тон пшеница от новата реколта, спрямо миналата година
  От САПИ съобщават прогнозни цени за следните култури:

  • пшеница - 100-110 долара за тон. Увеличението се дължи на 20% намаляване на засетите площи, изчерпани количества от миналата реколта, падналите градушки в Хасковско, Великотърновско и други места;

  • ечемик - 150 000-160 000 лв. за тон

  • царевица - около 190 000 лв. за тон, колкото е и цената на внасяната от Румъния царевица, като се очаква поради по-малко засетите площи в сравнение с миналата година, вносът да продължи;

  • слънчоглед - ще се запази като миналогодишната 350 000-380 000 лв., колкото е и международната цена.

   /"Монитор"/

  Агенцията по приватизация /АП/ продаде 75% от "Микропроцесорни системи" Правец за 100 000 лева на РМД "МС и Ко", съобщи шефът на НС на АП Асен Дюлгеров
  Купувачът поема задълженията на предприятието от 1,923 млрд. лв. Загубите за 1998 година са 1,3 млрд.лв., 50% от задълженията на предприятието са към НЕК. Ще бъдат запазени 350 работни места. В момента заводът за компютри не работи и има открита процедура за обявяването му в несъстоятелност. /"Монитор", "Стандарт"/

  47,9% от акциите на ДЗУ Стара Загора ще бъдат продадени на унгарската фирма "Видеотон"
  Надзорният съвет на АП е одобрил вчера сделката за 100 000 германски марки. В договора е включена  възможност за изкупуване на остатъчните акции от собствениците на земи под завода, обяви шефът на НС на АП Асен Дюлгеров. Останалите акции се държат от бившия приватизационен фонд "Мултигруп елит". Преди акциите да бъдат прехвърлени, "Видеотон" трябва да преведе 900 млн.лв. - част от дълга на ДЗУ. Унгарската фирма ще поеме и други задължения за 7,3 млрд.лв. 58 млрд.лв. са дълговете на ДЗУ по заеми, още 61 млрд.лв. са задълженията към доставчици, бюджет и по ЗУНК-ове. Предвидените инвестиции за 3 години са 1,2 млн. марки. Договорът за продажба ще влезе в сила, след като се изпълнят определени условия, като отписване на дълговете на ДЗУ по ЗУНК и разсрочване на дълга към Булбанк. Миналогодишната загуба на старозагорския завод е 16 млрд.лв. /"Стандарт", "24 часа", "Труд"/

  Изкупени са 92% от тютюна реколта 1998 г.
  По време на вчерашния парламентарен контрол в НС търговският министър Валентин Василев съобщи, че 92% от миналогодишната тютюнева реколта е изкупена. "Булгартабак" е изкупил всички договорени количества. В Кърджали и Ботевград количествата са изплатени напълно, увери министърът. /"Стандарт"/

   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"