ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
29 март 2000 г.
 

  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Отношения с ЕСОтношения с Германия | Отношения с балканските страни | Правителство | Съдебна власт | Политически партии и организации

  | Социологически изследвания | Социална обстановка  Икономика |

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Затопляне на отношенията между САЩ и Либия.

 • В Израел Ехуд Барак оцеля след 5 вота на недоверие.

 • Отново тежки сражения в Чечения.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Контактната група обсъжда положението в Косово и Южна Сърбия.  
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Евгений Бакърджиев подаде оставка като зам.-шеф на Националния изпъпнителен съвет на СДС и остава шеф на областния съвет на СДС - София.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България започна практическите преговори с ЕС за членство.

 • България ще търси финансова помощ от ЕС за изграждане на втора АЕЦ.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • Разраства се скандалът около предаването на плана "Подкова" от външния министър Михайлова на Йошка Фишер.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Югопосланикът Протич се обяви против визитата на Костов в Косово.  

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Главният прокурор Филчев поиска лидерът на синдикат "Подкрепа" Тренчев да предаде касетата с уличаващия запис за вземане на подкуп от държавен служител, но Тренчев отказа да я даде.

 • Националният съвет на СДС избра състав, председател и гласува правилник за работата на Контролния съвет на партията и разпредели ресорите в НИС на СДС.

 • София ще даде работа на близо 15 000 души, съобщиха областният управител Васил Маринчев и шефът на Националната служба по заетостта Олег Чулев.

 • По данни на НЦИОМ от март рейтингът на политиците и на парламента се е сринал.

 • Руснаци искат "Арсенал".

 • Министър Жотев обяви, че не бърза с продажбата на  "Бороспорт" и ще чака стратегически инвеститор.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Контактната група обсъжда положението в Косово и Южна Сърбия
  Вчера в Париж се проведе среща на висши дипломати от 6-те страни на Контактната група. Тя не се е събирала от 23 февруари 1999 г. и се събра по руско предложение. Те трябваше да определят дата за предстояща среща на министрите на външните работи, но такава дата не беше фиксирана, защото вижданията по бъдещето на Косово бяха твърде различни. Русия твърдо защити суверенитета на СР Югославия върху Косово съгласно резолюция 1244 на СС на ООН. Русия открито обвинява Бернар Кушнер, че взема решения, които противоречат на резолюцията на ООН, а той се защитава като твърди, че тази резолюция е твърде неясна. Контактната група е обсъждала също и възможността за провеждане на избори в Косово, както и въпросът за изясняване на статута на провинцията. .ана ясно, че САЩ са разбрали, че албанските лидери, които в присъствието на американски дипломати обещаха да се прекрати насилието в Южна Сърбия, не са спасили това обещание. Съставената главно от бивши членове на АОК организацията Армия за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац по всичко изглежда, че ще продължи дейността си в Южна Сърбия и ще предизвиква сръбските сили за сигурност. Днес всички вестници публикуват информацията от английския в. "Таймс", че ЦРУ е разкрил сръбски план за убийството на ген. Уесли Кларк и шефът на НАТО Джордж Робъртсън при посещението им в Косово на 24 март. Двамата са променили часът на посещението си, което е предотвратило атентата. В. "Стандарт" публикува интервю на черногорския президент Мило Джуканович, според който Милошевич е много изнервен поради неизвестното си политическо бъдеще. Той навлизал в последната година на своя мандат без право на нов избор. На донорската конференция в Брюксел днес Черна гора ще бъде представена от своя външен министър и ще очаква 79 млн. евро за проекти в републиката. /"Стандарт", "Демокрация", "Пари"/
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Евгений Бакърджиев подаде оставка като зам.-шеф на Националния изпъпнителен съвет на СДС
  Зам.-председателят на СДС Евгений Бакърджиев подаде оставка като член на НИС на СДС и занапред ще ръководи само областния съвет на СДС в София. Вчера той е изпратил писмо до Националния съвет  и след половинчасов разговор на четири очи с премиера и лидер на СДС Иван Костов, решението му е било официално обявено.
  Бившият вицепремиер мотивира решението си с резолюциите на 11-ата конференция на СДС да не се съвместяват отговорни постове в партията. Пред в. "Монитор" Бакърджиев уточнява: "На 27 февруари на Националната конференция ние приехме резолюции. Те имаха препоръчителен характер. Още на конференцията заявих, че заставам зад препоръката да не се съвместяват партийни постове от различни нива. Дадох дума и държа на думите си.... Ето защо още на първото заседание на НС подадох оставка като зам.-председател на НИС на СДС. Ако имаше по-рано заседание, щях да го направя по-рано."
  Другата причина бившият вицепремиер да подаде оставка от НИС е, че Областният съвет на СДС - София е заявил много сериозно и категорично, че желае Бакърджиев да остане лидер на столичната структура. "Това ме ангажира пряко", обясни Бакърджиев.
  Бакърджиев обаче добави, че оставката му не означава, че няма да помага и на останалите структури, на тези, за които е отговарял и досега, както и на всички останали.
  "Ние трябва да бъдем един екип, в който всеки да помага на останалите", заяви Бакърджиев. Той призна, че за него решението да напусне зам.-председателския пост в СДС е било трудно. Причина за това е и че 2499 души на Националната конференция или 60% от делегатите са гласували за него.
  "Въпреки всичко аз заявявам, че документите трябва да се спазват и всички трябва да държат на думите си", уточни лидерът на СДС-София.
  Бакърджиев добави и още един момент, който е повлиял на решението му. "За Областния съвет на София всъщност нямаше други кандидатури, имаше една и тя избяга бързо, а на Националната конференция имаше толкова много кандидати за зам.-председатели на СДС и членове на НИС. Затова мисля, че по-лесно ще се реализира изборът за нов заместник", обясни Бакърджиев, цитиран в "Монитор".
  Решението на Бакърджиев бе оповестено пред Националния съвет на СДС вчера от Иван Костов. Той обясни пред журналисти, че съветът е помолил досегашния заместник да продължи да изпълнява функциите си на зам.-председател, докато Националният съвет избере временно изпълняващ длъжността.
  В момента НИС на СДС ще остане с 3-ма заместници и общо с 8 членове. До месец НС трябва да изработни процедура, по която да бъде избран заместник на Бакърджиев.
  "Ще помислим за такъв член на НС, който би могъл да поеме тази задача, тъй като секторът, с който се занимаваше Бъкърджиев досега, е отговорен и голям като задачи и функции", обясни Костов.
  В СДС практиката за избиране на временно изпълняващ длъжността е позната и вероятно с този случай ще си послужим, за да работим, за да изработим процедура, каза Костов.
  След края на пресконференцията премиерът и лидер на СДС Костов пожела да направи специално изявление, за за обясни отношението си към оставката на Бакърджиев.
  "Искам да кажа, че възприемам това действие на г-н Бакърджиев  като един опит да бъде подпомогнат СДС. Като един жест, с който той създава възможност за СДС да се справи с предизвикателствата в сегашния момент", обясни премиерът. Пред "Демокрация" той казва: "По мое разпореждане бяха проверени всички слухове в медиите за всеки един от членовете на правителството, което бе до декември 1999, включително и за самия Бакърджиев. Нито един от тези слухове не беше потвърден. Държа на това и очаквам да се види в поведението му политическо действие, каквото виждаме ние, неговите колеги - политическо действие, продиктувано от неговата загриженост за СДС, от неговата коректност, от способността му да бъде екипен играч, и се надявам, че той ще продължи да бъде такъв и в бъдеще". Премиерът обаче не уточни за какви слухове в медиите за членовете  на правителството става въпрос, коментира в. "24 часа.  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  България започна практическите преговори с ЕС за членство
  Вчера България заедно с другите страни от хелзинската група, поканени за преговори за членство, започна преговорите по същество на продължилата близо час среща. Българските представители, начело с главния преговарящ Александър Божков, бяха официално запознати с 6 теми, по които тя ще започне преговорите. Те са Наука и научни изследвания, Образование и професионално обучение, Култура и аудиовизия, Малки и средни предприятия, Външни отношения и външна политика и политика за сигурност. България беше единствената от страните-кандидатки, която показа готовност да преговаря по още 2 теми - Статистика и Телекомуникации. Това беше оценено положително както от екипа на дирекция Разширяване на ЕК, така и от световните агенции. ЕК ще трябва да подготви становище по представените от България документи до следващото заседание на главните преговарящи, което ще се проведе най-вероятно в края на май. От страна на ЕС все още не е определен главен преговарящ, въпреки че за това са представени 41 кандидатури, за което ЕК ще проведе конкурс. Според в. "Сега" Божков е ходил напразно в Брюксел, защото преговорите са продължили половин час и са били на ниво зам.-преговарящи. /"Труд", "Сега", "Демокрация"/

  България ще търси финансова помощ от ЕС за изграждане на втора АЕЦ
  Вчера в АЕЦ "Козлодуй" председателят на парламентарната комисия по енергетика Кирил Ерменков заяви, че България ще трябва да чака поне до 2005-2006 година за изграждането на нова АЕЦ. Все още не е взето решение къде ще бъде създадена тя - на площадката на АЕЦ в Белене, или в АЕЦ "Козлодуй". България ще търси финансовата помощ на ЕС, но след като затвори 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2002 г. Вчера в АЕЦ "Козлодуй" беше открит за работа пълномащабен тренажор за обучение на оператори на блоковете от 1000 мегавата. На тях ще могат да се обучават 600 оператори. Досега обучението е ставало в Русия и Украйна. Тренажорът е инсталиран от американската Джи ЕС И Пауер системс и затова НЕК е заплатила 16 млн. долара. По този начин значително пораства безопасността на 5-и и 6-и блокове в АЕЦ. /"Пари", "Сега"/

   
   
  ***
  Отношения със Германия
   
  Разраства се скандалът около предавенто на плана "Подкова" от външния министър Михайлова на Йошка Фишер
  В. "Сега" отделя две страници на скандала в Германия около предаването на плана "Подкова" на 1 април 1999 г. от външния министър Михайлова на нейния германски колега Йошка Фишер. Говорителят на външно министерство е отрекъл пред "Сега" този факт. Информацията по този въпрос излезе на бял свят от мемоарната книга на ген. Локвай. Самата Михайлова беше заявила, че това са "Абсолютно несъстоятелни твърдения"  Говорителят на външното министерство на Германия е потвърдил пред вестник "Сега", че на 1 април Михайлова е предала на Фишер този план. До подобна информация са стигнали сп. "Шпигел", в. "Берлинер цайтунг" и Би Би Си. Германската преса единодушно твърди, че след като Михайлова е предала този план на Фишер, той без да се запознава с него, го е предал на военния министър Рудолф Шарпинг. Той от своя страна го е предал на трибунала в Хага.
  В. "Стандарт" разглежда развоя на скандала и позовавайки се на свои източници от външно министерство твърди, че Михайлова не е предавала никакъв план на Фишер. От външно министерство очакват опровержение от официалния говорител на германското външно министерство, а не просто от говорител, както се посочва в информацията на Би Би Си и в. "Сега".

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Югопосланикът Протич се обяви против визитата на Костов в Косово
  В. "Монитор" публикува интервю с временно управляващия посолството на СРЮ в София Данко Протич, в което той за първи път открито протестира срещу посещението и срещите на премиера Иван Костов в Косово: "Аз протестирах по този повод в министерството. Това е моят коментар по повод на това и тази намеса във вътрешните работи на Югославия, специално посещението на г-н Костов, значи, без предварителна договореност с Белград да се влезе в Югославия, защото и самата България признава, че Косово и Метохия са част от СР Югославия. Така че, ако някой идва при нас, а не е поканен, и това не е договорено, това е нарушение на териториалния интегритет, суверенитет и нарушение на резолюция 1244 на ООН. Намеса, груба намеса и нарушение на суверенитета и териториалния интегритет."
  Данко Протич заявява още, че не признава срещи за Югославия без Югославия, имайки предвид т. нар. срещи без вратовръзки. Протич заяви, че неговото правителство не смятало, че има българска позиция и усилия за смекчаване на санкциите срещу СРЮ. Данко Протич е направил тези заявления на среща в Пловдив с Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД.    СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Главният прокурор Филчев поиска лидерът на синдикат "Подкрепа" Тренчев да предаде касетата с уличаващия запис за вземане на подкуп от държавен служител, но Тренчев отказа да я даде
  Главният прокурор Филчев поиска вчера лидерът на синдикат "Подкрепа" Константин Тренчев да предаде скандалната касета с уличаващия запис за вземане на подкуп от държавен служител. На основание чл. 133 и чл. 174, ал 1 от НПК Върховната касационна прокуратура /ВПК/ изиска от Тренчев всички материали, който той притежава, за извършени престъпления от общ характер, се казва в съобщението, публикувано в "Демокрация". Тренчев беше обявил, че разполага със записи и на други случаи на корупция и че те засягали "много по-високопоставени служители". В отговор на искането на ВКС д-р Тренчев заяви по националното радио, че няма да предаде аудиокасетата нито на прокуратурата, нито на когото и да било друг. Който искал да я чуе, да отидел в централата на "Подкрепа".
  По-рано вчера той каза, че ще даде касетата едва след като тя мине през международна експертиза. В момента в България бил експерт на "Хелзинки уоч", който щял да съдейства записът да бъде анализиран във Финландия. Според Тренчев записаното искане на лиценз се отнасало за дейност, "близка до журналистическата". Ден по-рано той изключи Марин Маринов, сега член на политическия кабинет на Костов като съветник, и уточни, че ставало дума за "високопоставен служител от правителството, който се виждал доста често с премиера". Не можем да влизаме в дебат, без да сме получили касетата, казаха вчера от дирекция "Информация и връзки с обществеността" към МС. Оттам коментираха, че Тренчев дава информацията си на час по лъжичка, очаквайки някой да си изпусне нервите и медиите да свършат останалото, назовавайки имена на служители от МС.
  Тренчев каза пред журналисти, че са го търсили в понеделник от името на началника на кабинета на премиера Николай Вълчев и оставили "номера на някакви мобифони", на които обаче никой не отговарял". Николай Вълчев е обяснил пред "Демокрация", че не той, а Тренчев го е търсил, но не го е намерил в кабинета му. По-късно Вълчев поискал връзка, но отсреща някой затворил или връзката се разпаднала, пише "Демокрация".
  Тренчев каза още, че преди 2 седмици получил касетата, но не можел да каже кога е направен записът, трябвало да се провери. Той не знаел и каква точно длъжност заемал чиновникът по времето, когато е бил записан. Синдикалният лидер твърди, че се обадил по телефона на уличения служител, след като получил касетата, но онзи "не разбрал за какво става въпрос и не взел нещата насериозно".
  В близките дни синдикалният бос заминава на конгрес в чужбина и вероятно се кани натам да отнесе и касетата, са коментирали от централата на "Подкрепа".

  От януари 1999  до март 2000 г. във Върховната касационна прокуратура са постъпили 7 сигнала от КТ "Подкрепа", сочи проверка, разпоредена от главния прокурор Никола Филчев.
  Два са сигналите за приватизацията на "Техноимпекс" ЕАД. По тях е извършена проверка от МВР и не са събрани данни, за да се образува предварително производство.
  Синдикатът сигнализира за подменени картини в царската резиденция в с. Баня, Карловско. Няма данни за престъпление.
  За престъпления и нарушения от страна на ръководството на "Булгаргеомин" ЕАД  Софийската градска  прокуратура е изпратила материалите за присъединяване към следствено дело, водено от ССлС.
  Други 2 сигнала са за нарушения на трудовото законодателство и жалба  против постановление на Софийска градска прокуратура. Изпратени са на съответните прокуратури за признасяне по предвидения от закона ред.
  Изпратено е обръщение на конфедеративния съвет на "Подкрепа" срещу "криминализация" на трудовия пазар. Прокуратурата на Република България не може да вземе отношение, защото главният прокурор няма законодателна инициатива.
  Последният сигнал от Подкрепа е свързан с приватизацията на "Трансстрой - Варна" АД. Работата по преписката още не е приключила.
  За резултатите  от проверките КТ "Подкрепа" е била уведомявана своевременно, пише в. "Демокрация".   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Националният съвет на СДС избра състав, председател и гласува правилник за работата на Контролния съвет /КС/ на партията
  За председател на КС бе избран зам.-председателят на парламента Иван Куртев, логопед по професия.
  С поправка в устава на 1-ата Национална конференция КС бе натоварен с функциите на вътрешнопартиен съд. Съветът  ще контролира дали се спазва уставът и решенията на Националната конференция и основно ще разрешава вътрешнопартийни спорове. Условието, за да бъде сезиран съветът, е спорът да е разглеждан на общинско и областно ниво.
  Контролният съвет ще изслушва страните по спора и ще събира доказателства. Неговите решения обаче ще бъдат одобрявани от Националния съвет, пише в правилника му за работа.
  След уточняването на правилника на КС бяха избрани и членовете на съвета.  Шест от тях бяха предложени от зам.-председателката на СДС и шефка на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.
  Куртев бе предложен лично от Иван Костов и за участниците в съвета остана да предложат само 2 имена, е споделил пред "Монитор" участник в заседанието. Един от тях е бил юристът Петър Рафаилов, но след като Михайлова около 5 минути изтъквала защо Рафаилов не бива да участва в съвета, изборът му пропаднал. Недостатъчно гласове получили още Иван Сунгарски и Александър Хаджийски. В последна сметка  в КС са били избрани депутатите Юлий Юнишев, Пламен Марков, Георги Хубенов, Жулиета Калчева, Васил Клявков, Светлана Бончева, Иван Димов и Димо Петров. Мандатът на този орган е 3 години.
  Освен Контролен съвет на партията, Националният съвет на СДС прие поправка и в правилника на финансовия ред на партията, съобщи лидерът на СДС Иван Костов и обясни, че сед тази промна по-гоямата част от сумите, събирани от ченски внос, ще се разпределят в полза на мадежките клубове на СДС.
  В интервю за в. "Демокрация" новоизбраният председател на Контролния съвет Иван Куртев заявява "че КС няма да бъде точно партиен съд" и "самият факт, че съм юрист, потвърждава това". Не партиен съд, защото няма да има виновни, наказани. КС не може да наложи каквото и да било наказание нито на член, нито на структура. Ще се търси такова решение на проблемите, че да бъдат минимум недоволните. Той пояснява, че обикновено споровете в СДС са около легитимност на избрано ръководство, около неразбирателства относно отделни общински представители в областните ръководства. Според правилника трябва да намерим общоприемливо за спорещите страни решение. В случай, че това е непостижимо, КС се произнася с решение.

  Официано бяха разпределени ресорите на новото ръководство на СДС
  Подаллият вече оставка Бакърджиев трябваше да се занимава с регионалната и местната политика. Докато съветът избере негов заместник следващия месец, той ще продължи да изпълнява тази дъжност, съобщи премиерът Костов.
  Екатерина Михайлова поема вътрешната политика и коалиционните отношения, а Димитър Абаджиев - външните отношения. Председателят на парламента Соколов няма да има ресор. Светрлана Дянкова ще поеме социалната политика и неправителственте организации в социалната сфера, Йордан Цонев - финансовата и данъчната политика, в която се включва и данъчната политика на общините, специално взамимоотношенията между фиска и местните бюджети.
  Никола Николов - икономическа политика и стратегии, а д-р Михаил Михайлов - здравеопазването, младежта и демографските проблеми. Изборите и медиите ще бъдат колективна отговорност, след като никой от членовете на НИС не пожела да поеме тези ресори.
   
   Костов ще сменя областни управители
  Тази седмица ще има сменени областни управители, съобщи вчера Иван Костов. Той уточни, че рокадите няма да станат едновременно, а всеки конкретен случай ще се решава в зависимост от готовността на кабинета.
  "Обсъждаме исканията на областните организации на СДС за оставки на управителите, търсим най-добрите варианти и един по един решаваме проблемите, уточнява Костов, цитиран в "Монитор".
  На въпроса дали НИС на СДС и правителството вече са готови да сменят областния управител на Варна Добрин Митев, Костов отговори: "Готвим се".
  Премиерът съобщи, че вече е ясно новото име за областен на Добрич на мястото на Николай Илиев. Според последното предложение на областния съвет на СДС-Добрич от 26 март, това ще бъде Александър Димитров Алексиев.
  "Готови сме и за други места и ще ги обявим, да не бързаме сега", заяви Костов. /"Демокрация", "Монитор"/    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  София ще даде работа на близо 15 000 души, съобщиха областният управител Васил Маринчев и шефът на Националната служба по заетостта Олег Чулев
  Трябвало спешно да се разкриват повече щатове, защото без заплата в столицата вече били 26 576 души и броят им продължавал да расте.
  До 2002 г. за раширяването на летището щели да се разкрият 1300 места. Още толкова ще бъдат
  назначени на строежа на метрото, а 4800 - за ремонт на пътищата около София.
  Освен това борсата ще насърчи 1100 души да започнат бизнес.
  9000 души без образование пък щели да бъдат назначени като чистачи, озеленители или бояджии. Те първо ще карат безплатно занаятчийски курсове, обеща Чулев.
  Инспектори ще дебнат дали безработни, които вземат помощи, нямат тайни приходи.
  Правителството не може да разкрие 250 000 работни места, както обещава, заяви лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев. Синдикатът обаче щял да праща свои членове на работа в САЩ. Вече била одобрена група от 52-ма души. Кандидатите трябва да имат специалност, да са до 38 години и да знаят английски.  


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  По данни на НЦИОМ от март рейтингът на политици и парламента се е срутил
  Рухнало е доверието към държавните институции, партиите и техните лидери, показват данните от представително за страната проучване на НЦИОМ от 14 до 20 март.
  С 5-6% е намаляло народното одобрение към парламента в сравнение с края на миналата година.
  Доволни от парламента са 24% от анкетираните. Цели 59% са недоволни.
  34,3% харесват работата н правителството, а 51,4% - не.
  Измежду държавниците с най-висок рейтинг остава президентът Стоянов. Той е събрал 76% одобрение.
  Най-популярни са външният министър Надежда Михайлова - 56% одобрение, министърът на отбраната Бойко Ноев - 37%, вътрешният министър Емануил Йорданов - 34%, вицепремиерът и министър на икономиката Петър Жотев - 28%.
  Сред политиците най-обичан е лидерът на СДС Иван Костов - одобрението към него /48,8%/ надвишава това към партията му /39%/.
  Следват лидерът на БСП Георги Първанов с 26,9%, шефът на Евролевицата Александър Томов - 26,2%, и секретарят на "Гергьовден" Любен Дилов-син - 23%.
  Повечето хора са на мнение, че влиянието в обществото на СДС, БСП, ДПС, Евролевицата, БББ и Народен съюз намалява или се запазва непроменено. Само по отношение на "Гергьовден" и ВМРО са повече преценките, че подобряват позициите си.
  Общественото мнение обаче не вижда кой би могъл да управлява държавата извън СДС и БСП, изтъкват социолозите от НЦИОМ.
  Все пак половината от анкетираните не са посочили партия, способна да управлява страната. Сред тях с 27% доминиират тези, които смятат, че такава партия не съществува. 24% са заявили, че не могат да преценят.
  Според 21% от анкетираните СДС е партията, способна да управлява страната. 12% са посочили БСП, 10% - коалицията ОДС, 4,5% възлагат надежди на Евролевицата, а 5,7% на абстрактна коалиция.
  Мнозинството от анкетираните /54%/ смятат, че не е необходимо в страната да се провеждат предсрочни парламентарни избори.
  Ако изборите бяха сега, 22% от имащите право на глас биха подкрепили СДС, а около 1/3 - ОДС. За БСП биха гласували 17%, за ДПС - 6% за Евролевицата - 3%. 39% твърдят, че не биха гласували.    
   


  ИКОНОМИКА
   
  Руснаци искат "Арсенал"
  Концернът "Ижбаш" е разменил кореспонденция с Агенцията за приватизация, руснаците се интересували от закупуването на 51% от оръжейния ни завод "Арсенал", е съобщил за пресата посредник в раздържавяването. Собственик на казанлъшкото предприятие стана РМД, но финансовите му затруднения са видни с пускането на работници в отпуск. Преди 2 седмици вицепремиерът Петър Жотев загатна, че сделките за някои предприятия от отбранителната промишленост могат да се преразгледат. "Ижмаш", създаден на основата на Ижевските оръжейни заводи, бил неофициален кандидат за "Арсенал" още преди закупуването му от РМД, обаче не е имал достатъчно време да се запознае със състоянието на оръжейната фирма.
  Правят се опити да се създава РМД и във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот, но приватизаторът им по всяка вероятност щял да е кешов, смята посредникът. В предложението на руснаците влизало запазването на старите и вземане на нови лицензи и ноу-хау. Официална оферта за "Арсенал" обаче все още не е подадена. "Ижмаш" имал 19 завода и изнасял продукция в 50 страни. /"Демокрация"/
   
   

  Министър Жотев обяви, че не бърза с продажбата на "Бороспорт" и ще чака стратегически инвеститор
  "Бороспорт" няма да бъде продаден, докато не се намери стратегически инвеститор. Няма срокове за сделката, дружеството няма да се приватизира на всяка цена, заяви вицепремирът Жотев вчера. Предстояла нова процедура и актуализиране на приватизационния мемурандум. РМД можело да вземе дружеството само в съдружие със стабилен инвеститор, обясни министър Жотев.
  РМД-то "Бороспорт Боровец", което остана лидер след втория кръг, но бе отрязано заради влошена оферта, обяви, че не е правило промени в цената и в начина на плащане и Жотев е подведен от комисията. Не съм подведен, има документи, заяви обаче вицепремиерът. /"24 часа"/

   
   
   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"