ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
29 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Правителство
  | Съдебна власт | Политически партии и организации | Социална обстановка | Синдикати | Екология | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Възможност за нова война на Балканите.

 • ХДС загуби изборите в Шлезвиг-Холщайн.

 • Определен е наследникът на Камдесю.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Процесът в Либия срещу българските медици е отложен за 3 април.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България ще получи 11% от краткосрочните проекти на Пакта за стабилност.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Лидерите на косовските сърби ще посетят България на 8 март.

 • Лидерът на БСП Георги Първанов е доволен от срещата си с македонския премиер Любчо Георгиевски.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • От март започва обучение по ислям в 22 български училища в райони с мюсюлманско население.

 • Майкъл Капустин е готов да върне до 10 април 5 млн. долара, присвоени от фирмата му "Лайф чойс".

 • Съдът решава днес за ОМО "Илинден" - ПИРИН.

 • Върховният съвет на Демократическата партия си избира шеф на 11 март.

 • Евролевицата чества 2-годишнината от създаването си.

 • Според лидера на БСП Първанов премиерът Костов скрил имената на корумпираните съпартийци, а някои от новото ръководство на СДС били нелегитимно избрани.

 • 50 души се опитват да разцепят ВМРО.

 • В Казанлък излязоха на митинг срещу нищетата.

 • Доларът поскъпна рекордно в България и стигна 2,03-2,05 лв. вчера при сарафите.

 • Основната лихва се понижи от вчера и стигна 3,03%.

 • Искат разваляне на сделката за "Пектин".

 • Японски фирми предлагат сътрудничество.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Процесът в Либия срещу българските медици е отложен за 3 април
  Делото на Народния съд в Либия срещу 6-имата български медици вчера беше отложено за 3 април. И днес това е една от водещите теми за всички български медии. Българите са обвинени в умишлено заразяване на 393 деца със СПИН, заговор срещу Либия, проституция, операции с валута и незаконно производство на алкохол. Отлагането беше поискано от либийския адвокат Осман Бизанти с мотива, че трябва да се запознае по-добре с материалите по делото. На 27 февруари той беше упълномощен от 6-имата българи да ги защитава в съда. Досието с материалите по делото е от 1 600 страници. Българската страна също поиска отлагане на делото. Заседанието е било открито и е продължило 10 минути. Българските медици са обявили, че са невинни. В протевен случай присъдата срещу тях щеше да се обяви веднага.
  В залата са присъствали журналисти и близки на обвиняемите, които са били притеснени. Бизанти е успял да говори с българите. Всеобщо е мнението, че сега съдбата на обвиняемите е в ръцете на адвоката Бизанти. Той е един от най-известните адвокати в Либия, на 63 год. и има 40-годишна адвокатска практика, включваща и дела в Народния съд. Според него този съд за първи път гледа дело, в което обвиняеми са чужденци. Първата част от неговия хонорар вече е преведена, която се състои от 15 000 либийски динара или 30 000 долара.
  Либийските власти са разрешили на българския адвокат Владимир Шейтанов да консултира Бизанти. Главният прокурор Филчев, правосъдният министър Теодосий Симеонов и зам.-министърът на здравеопазването Галин Каменов не са присъствали на делото, защото по това време са били на среща с правосъдния министър на Либия Мохамед Зуей. Зуей отново е поел ангажимент процесът да бъде обективен и прозрачен. Затова лично е настоял и Моамар Кадафи пред министър Зуей. На срещата е присъствал и председателят на либийския съд Бюро за народен иск. На продължилата повече от 2 часа среща е било договорено да се осъвременят консулската спогодба и договорът за правна помощ.
  Адвокатите не са се запознали с материалите по делото, тъй като по закон това става след първото заседание на Народния съд. Те вече ще могат да се запознават с документите, но само в съда. Те ще имат право да викат и свидетели. Според адвоката Шейтанов съдът бил добронамерен. Българската правителствена делегация ще остане до 2 март, а адвокатът Шейтанов ще остане в Либия.
  Вчера президентът Стоянов проведе среща с председателя на Софийската адвокатска колегия Стефан Ботев и адвокатите Даниела Доковска, Георги Гатев, Пламен Ялнъзов и Динко Кънчев. Те го уверили, че са готови да защитават българските медици и да представляват държавния глава в съдебната зала в Триполи. Президентът ще проведе нова среща с тях след като се върне българската делегация от Триполи.
  Българският лекарски съюз призова министрите и депутатите да внесат пари в специално открита банкова сметка за подпомагане на процеса. Организацията ще изпрати писмо до Световната медицинска асоциация с молба да извърши независима съдебно-медицинска експертиза за начините за заразяване.

  ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЕТЪР СТОЯНОВ оцени отлагането на делото като "добронамерена стъпка от страна на либийските власти към разкриване на обективната истина."
  Външният министър Михайлова прочете по телевизиата становеще, в което каза: "България е удовлетворена от решението на Народния съд в Триполи да отложи за 3 април делото срещу задържаните български медици. Постигната е целта на българската страна да се създадат необходимите предпоставки за нормална работа на защитата. С отлагането на делото са изпълнени всички изисквания на България, които се съдържаха в моето послание до либийския ми колега. Това е първият сериозен успех на дипломацията ни за осигуряване на обективно и прозрачно съдопроизводство. Българската страна търси гаранции, че съдът ще се ръководи от правилото истината, цялата истина и само истината."
  В. "Демокрация" предлага интервю с адвоката Осман Бизанти, който заявява: "Сега ще разчитам на помощта на България като държава, на дипломатическа и на експертна помощ."  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  България ще получи 11% от краткосрочните проекти на Пакта за стабилност
  Вчера говорителят на Бодо Хомбах, главен координатор по Пакта за стабилност, г-н Ендрю Леви е потвърдил пред в. "Пари" разпределението на сумите по кроткосрочните проекти на Пакта за стабилност. По тях ще бъдат разпределени 1, 851 млрд. евро на конференцията на донорите през март. От тези пари най-голям дял ще получат Македония - 27%, Босна и Херцеговина - 21%, Румъния - 20%. На България се падат 11%, а частта на всички останали ще бъде по-малка от 10%.
  Почти две трети от средствата ще бъдат изразходвани за изграждането на транспортна инфраструктура. Около 17% ще отидат в енергетиката, 10% за водопроводни проекти, 7% - за горива и 1% за изграждане на водни пътища. За средносрочни проекти в Югоизточна Европа донорите са предвидили 9, 097 млрд. евро. По тези проекти Румъния ще получи 28%, Хърватия - 22%, Албания - 17%, Македония - 17% и България - 13%. От тези пари 29% ще отидат за изграждане на шосета, по 22% за жп пътища и енергетика, а 11% - за изграждане на водни пътища. /"Пари"/

    

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Лидерите на косовските сърби ще посетят България на 8 март
  Вчера пред националното радио Момчило Трайкович, един от лидерите на косовските сърби, заяви, че той и владиката Артемие ще се срещнат с премиера Костов на 8 март. След срещата с Хашим Тачи и Арбен Джафери, премиерът Костов заяви, че е изпратил телеграма на двамата водачи на сърбите в Косово да посетят България. Трайкович каза: "Получихме поканата. Имах разговор в българското посолство в Белград, вече е известно кога ще бъде нашата среща с г-н Иван Костов. Срещата ще бъде на 8 март. Ние с владиката Артемие ще дойдем, за да разговаряме с премиера Костов. Това ще бъде визита на приятелски начала, които ще трябва да възобновят приятелството между България и Сърбия. Надявам се да запозная българския премиер и да представим пред българското общество нашите виждания и позиции за ставащото в Косово и Метохия. Българската външна политика има водеща роля за стабилизирането на Балканите след кризата в Косово и затова очакваме срещата в София."
  Момчило Трайкович и владиката Артемие бяха в София през първата половина на декември 1999 г. за тайна среща с американски дипломати за обсъждане на бъдещето на Косово. Посланик Майлс призна за тези разговори. В началото на февруари, 2000 г. премиерът Костов заяви: "Не съм знаел, че са били тук. Ако знаех, щях да поискам среща тогава. Но научих от "Монитор"." /"Монитор"/

  Лидерът на БСП Георги Първанов е доволен от срещата си с македонския премиер Любчо Георгиевски
  Вчера на пресконференция лидерът на БСП Георги Първанов изрази задоволство от срещата си с македонския премиер Любчо Георгиевски. Той заяви, че БСП няма намерение да партизира балканската си политика и ще контактува с всички основни партии на Балканите, с които може да се работи за повече сигурност и стабилност на полуострова. Общо е било становището на Първанов и Георгиевски, че независимо кой управлява в двете страни ревизия на курса на сближаването им не може да има. На 2 март Първанов ще се срещне в Албания с лидера на албанските социалисти Фатос Нано, които управляват страната. Стремежът бил да се разчупят теснопартийните контакти, да не се идеологизират отношенията. С Георгиевски са обсъдили проблемите на целия регион и са изразили обща тревога от продължаващото напрежение  в Косово.
  /"Труд", "Земя"/
   

   

  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  От март започва обучение по ислям в 22 български училища в райони с мюсюлманско население
  От 20 март до 31 май второкласници от 22 български селища ще изучават исляма в училище. Това съобщи за БТА Панчо Василев, експерт по религия в Министерството на образованието и науката.
  Ислям ще учат деца от райони с мюсюлманско население. Децата ще имат веднъж седмично вероучение. Часът ще е 35 минути и ще е свободноизбираем. Преподаването ще е на български. Учителите са одобрени от комисия към министерството. Годишни и срочни оценки няма да има. /"Новинар"/  СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Майкъл Капустин е готов да върне до 10 април 5 млн. долара, присвоени от фирмата му "Лайф чойс"
  Майкъл Капустин предложи в съда вчера да върне 5 млн. долара, присвоени от фирмата му "Лайф чойс". Магистратите дали възможност това да стане до 10 април.
  Ако дотогава парите бъдат внесени, може да се постигне съдебно споразумение и присъдата срещу фараона да е минимална. В случай че парите на 4731 вложители не бъдат възстановени, Капустин е заплашен със затвор от 10 до 30 години. За съдебно споразумение е нужно и съгласието на главния прокурор Филчев.

  Съдът решава днес за ОМО "Илинден" - ПИРИН
  На открито заседание днес в 11 часа Конституционният съд /КС/ ще обяви дали партията ОМО "Илинден" - ПИРИН е противоконституционна или дейността й с нищо не нарушава основния закон. Сутринта на закрито заседание съдиите ще гласуват решението. После публично председателят на съда проф. Живко Сталев ще прочете решението, а съдията-докладчик Цанко Хаджистойчев ще изложи мотивите.
  Делото срещу ОМО престоя една година в КС. То бе образувано на 4 март 1999 г. по искане на 61 депутати, които обвиниха организацията в сепаратизъм и разпалване на етническа вражда. Депутатите настояха спорът да се реши до местните избори през есента на 1999 г., за да е ясно може ли ОМО "Илинден" да участва в тях. КС обаче разгледа делото чак на 25 ноември 1999 г. Поради това ОМО "Илинден" - ПИРИН бе регистрирана в ЦИК и участва в местните избори.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Върховният съвет на Демократическата партия си избира шеф на 11 март
  Върховният партиен съвет на ДП ще се състои от 62-ма души. С тайно гласуване 16-ият конгрес избра 60, а председателят Праматарски влиза по право. По право влиза и депутатът Димитър Стефанов, който остана 79-ти след преброяването на бюлетините късно на 27 февруари.
  Останалите четирима депутати Александър Джеров, Веселин Методиев, Владимир Джаферов и Николай Христов, Златка Русева и Антони Славински бяха избрани от делегатите. Най-много гласове е събрал зам.-управителят на БНБ Мартин Заимов.
  На 11 март новият ВПС ще си избере председател, най-вероятно Веселин Методиев. Съветът ще излъчи 17-членно централно бюро, трима зам.-председатели на ДП и секретар.
   
  Евролевицата чества 2-годишнината от създаването си
  Евролевицата 100% ще влезе в следващия парламент, обяви лидерът й Александър Томов вчера във Варна. С голямо тържество той отбеляза 2-годишнината на партията, създадена на 28 февруари 1998 г.
  Томов нарече "поръчково" проучване на MBMD, публикувано в пресата, че Евролевицата няма да прескочи 4%-та бариера на изборите.
  Четири партии - СДС, БСП, ДПС и Евролевицата, ще фигурират в следващия парламент, ако вотът е сега, сочели изследванията на Евролевицата.
  "Върви се към нова формула на управление. Бъдещият кабинет ще зависи от Евролевицата", заяви Томов
   

  Според лидера на БСП Първанов премиерът Костов скрил имената на корумпираните си съпартийци, а някои от новото ръководство на СДС били нелегитимно избрани
  Иван Костов прочел резервен доклад пред 11-ата национална конференция на СДС. Това разкри сензационно вчера лидерът на БСП Първанов, позовавайки се на своя информация, съобщават "24 часа", "Новинар", "Труд" и др. вестници.
  В последния момент Костов сменил силно критичното си слово, в което се назовават имената на "носителите на господарски манталитет" и корумпираните, с по-мек вариант без имена. Това е била цената на мира сред управляващите, е обяснил Първанов. Сред имената, които Костов е трябвало да прочете, имало членове на новия НИС. Според Първанов новият НИС бил "крехък баланс на клановете в СДС", но такова равновесие не е работещо, а само отлага решенията. Първанов го оприличи на Изпълнителното бюро на БСП от януари 1997 г.
  Гласуването показало, че Костов не владее партията си. Той царува, но не управлява, каза Първанов.
  Някои от членовете на НИС са нелегитимни, защото не са събрали повече от 50% от гласовете, е мнението на лидера на БСП. Така поне е по нашите правила, но техните явно са други, заключи Първанов.
  От БСП признават, че разочарованите от СДС не се преливат към опозицията. Забелязвала се обаче тенденцията на повишаване на доверието в БСП, която предполагала, че съставянето на бъдещото правителство ще бъде възложено на коалицията, в която участва БСП.
  От БСП са разтревожени от "демонизирането на политическите опоненти". Задължителната конфронтация с БСП връщала Костов в образа на "ястреб, какъвто го помня от други периоди", казва Първанов, цитиран в "24 часа".
  Прехвърлянето на отговорността за неуспехите в управлението върху парламента е неприемливо, смята лидерът на БСП. Така кабинетът се поставял над Народното събрание, "а премиерът е недосегаем, той е целият в бяло".
  Първанов коментира като слаба речта на президента Стоянов пред конференцията на СДС. С изявлението "Аз съм седесар", президентът сам си отрязал втория мандат, защото няма да може да разчита на гласовете на симпатизантите на опозицията, е мнението на лидера на БСП Първанов.
   
   

  Въпреки че не бе избран в НИС, екскметът на Пловдив Гърневски подава остава от "ЛУКойл", за да се посвети на СДС
  Подавам оставката си като представител на държавата в "ЛУКойл-Нефтохим" АД, заяви притежателят на златната акция Спас Гърневски на пресконференция вчера. Оставката ще бъде връчена на премиера днес.
  Решението зреело отдавна, но окончателно било взето веднага след приключване на националната конференция на СДС, е уверил Гърневски, който е и председател на общинския съвет на СДС в Пловдив.
  На конференцията на СДС на 26-27 февруари той остана на 16-о място при гласуването за нови членове на НИС и не успя да влезе в синьото ръководство.
  "Като председател на най-интелигентната партийна организация, смятам, че мое задължение е да подам оставка, за да се посветя на СДС и подготовката на парламентарните избори", е заявил за медиите Гърневски. Той е призовал всички водещи политици на СДС в Пловдив, региона и страната да се съобразят с решенията на конференцията.

  50 души се опитват да разцепят ВМРО
  Сегашните лидери на ВМРО са високомерни и горделиви младежи, които нямат македонски корени. Те имат слабост към екстремистки прояви, които плашат хората, и към съглашателство с БСП. Това обяви вчера Атанас Попов - професор-филолог в Югозападния университет. Преди седмица той учреди в Благоевград ново ВМРО - Българско демократично движение /БДД/.
  "Ясно е, че тези хора изпълняват политическа поръчка на СДС. Те обаче ще разберат, че ВМРО не е организацията, която може лесно да бъде разцепена", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Не е морално да ни обвиняват хора, които преди години са служели на комунистите", допълни той.
  Новосъздаденакта ВМРО-БДД, която има около 50 членове, все още не била регистрирана в съда. Според нейния създател тя не била рожба на СДС, но подкрепяла правителството. "След време ще разкажем интересни неща и за фирмите на ВМРО", заяви проф. Попов, но отказа да посочи примери, пише "Труд". Според професора някои от структурите на ВМРО наподобявали комсомолски организации. "Хората се безпокоят от крайните прояви на младежите, сред които има момчета с бръснати глави", каза лидерът на новото ВМРО-БДД.
  Проф. Попов обвини още хората на Каракачанов, че се изолирали от правителството на Македония и не поддържали контакти с македонските организации по света.
  "Вместо да се занимават с нас, по-добре да говорят за истинските проблеми, като този с ОМО "Илинден" - ПИРИН например, коментира Красимир Каракачанов, цитиран в "Труд". 
     СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  В Казанлък излязоха на митинг срещу нищетата
  С шествие от централния площад до парк "Розариума" няколкостотин граждани на Казанлък протестираха вчера срещу тежкото социално положение в страната, съобщава в. "Труд".
  След това недоволните се събраха на общоградски митинг, организиран от създаденото преди 2 седмици гражданско движение "За друга България". Протестиращите получиха морална подкрепа от представители на гражданското движение "Св. Георги Софийски", сред които бяха проф. Хачо Бояджиев и Вежди Рашидов.
  Лозунги "България, събуди се!" и "Така повече не може да се живее!" носеха митингуващите на площада. Казанлъчани се оплакаха от условията, в които са принудени да съществуват - бедност, недоимък, безработица и социална несигурност.
  Според ораторите настроенията в България вече прекрачвали онази повратна точка, след която избирателите преставали да се идентифицират с една или друга партия и започвали да се самоорганизират в борба за физическото си оцеляване. "Обществото се нуждае от широко гражданско движение, което да наложи нов тип социално-икономическа политика, обслужваща интересите на нацията като цяло, а не само на една тясна олигархическа прослойка от новобогаташи", заяви Ненко Георгиев, председател на СДС в Казанлък през 1990 г.    
     СИНДИКАТИ

  Отлагат за есента Кодекса на труда
  Кодексът на труда да бъде изваден от законодателната програма на парламента за март, се споразумяха вчера работодатели и синдикати на среща в КНСБ. В писмо до председателя на парламента Соколов и до премиера Костов те настояват проектът за трудов кодекс да се огледа до юни на експертно равнище, да се внесе в парламента през есента и да влезе в сила от 1 януари 2001 г.
  Според участниците в консултативната среща приемането на такъв важен закон не бива да се пришпорва. По много от спорните текстове в него не може да се постигне съгласие и приближаване на позициите, каза Дикран Тебеян, зам.-председател на БСК. Той смята, че най-проблемните въпроси ще бъдат свързани с възможността работодателите да освобождават хора по икономически или производствени причини, както и с търсенето на имуществена дисциплинарна отговорност от работника при нанесени щети на фирмата. Ако експертите не постигнат съгласие по спорните текстове, те ще бъдат внесени в правителството в два варианта.  
   


  ЕКОЛОГИЯ
   
  Цианидът пълзи към нос Шабла, съобщи шефът на Инспекцията по опазване на околната среда във Варна Венцислав Николов. От няколко дни на естакадата на Шабла правят замервания на морската вода по 3 пъти дневно. Пробите обаче показвали нулеви стойности на замърсяване. Ако североизточният вятър продължи, отровното петно ще достигне до Шабла най-вероятно между 1 и 3 март. /"24 часа"/   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Доларът поскъпна рекордно в България и стигна 2,03-2,05 лв. вчера при сарафите
  Това е най-ниското ниво, до което пада левът от въвеждането на борда.
  Причината за поевтиняването е обезценката на еврото на международните пазари. Вчера общата евровалута падна до 0,93 цента за евро.
   

  Лихвата падна с 0,08% до 3,03% и ще е в сила до 7 март
  Основната лихва се понижи от вчера и стигна 3,03%. Това е с 0,08% по-малко от сегашното й ниво, съобщиха от централната банка.
  Новата рекордно ниска лихва ще е в сила от 1 до 7 март.
  При последното й понижение търговските банки се въздържаха да променят процентите по влоговете, като заявиха, че не са длъжни да се съобразяват с основната лихва. Повечето търговски банки дават около 5% годишна лихва.
   

  Искат разваляне на сделката за "Пектин"
  Поради неизпълнение на клаузите по договора за продажба на 79% от активите на Пектин ЕАД от синдикат "Промяна" вчера настояха последният да бъде развален. От обединението алармираха, че досега не са извършени инвестиции в дружеството, нито пък са представени документи, удостоверяващи погасяването на задълженията. Пектин АД е пред фалит, предупредиха от Промяна, задълженията на дружеството възлизат на 1 739 526 лв.
  От "Промяна" заявиха, че всички материали, свързани с финансовото съсипване на Пектин АД, ще бъдат внесени в Главна прокуратура. През март 1999 г. част от дружеството е продадено на ЦАНКЛ ООД - Австрия, и РМД Пектин инвест. /"Пари"/
   

  Японски фирми предлагат сътрудничество
  Японската корпорация Isumi Group възнамерява да инвестира т. г. в Унгария и България. Това съобщи вчера в ЦИД на дискусия за развитието на българо-японските икономичедси отношения Митсуа Тойоизуми от корпорацията.
  Isumi Group е специализирана в производство на EPS-пластмасови контейнери за храни, цветя, покривни изолиращи материали, има смесени предприятия в Малайзия, Северна Корея, Индонезия, Манила.
  Посещението на японската делегация, водена от Нориюки Йонемура, старши вицепрезидент на Fuji Xerox, е по инициатива на японската организация Intellectual Collaboration Group. Японските инвестиции в Унгария са 628 млн. долара, в Полша - 183 млн. долара, в Чехия - 117 млн. долара, в Румъния - 56 млн. долара, в Словакия - 13 млн. долара. /"Пари"/

   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"