ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 29 януари 1999 г.

 

Световните новини

Започна работата си Световния икономически форум в Давос. Кофи Анан подкрепи НАТО за Косово.
Македония призна Тайван и се скара с Китай.

Преглед на печата

Преговорите между България и Македония в Скопие ще продължат и днес.
"Газпром" и "Булгаргаз" се договориха за износ на строителни услуги срещу природен газ.
Експертите от комисията на МААЕ декларираха, че АЕЦ "Козлодуй" е безопасна.
Около 50,000 преселници от България в Турция ще получават пенсиите си в Турция.
Изказване на шефа на парламента Йордан Соколов пред ПАСЕ в Страсбург.
 
 
 

Преговорите между България и Македония в Скопие ще продължат и днес.

Вчера разговорите между двете делегации на равнище зам.-министри на външните работи на България и Македония в Скопие са преминали в позитивен и конструктивен дух. Според ръководителя на македонската делегация Борис Трайковски повече от планираната работа за преглед на международно - правната основа на двустранните отношения е вече приключена. Предвижда се още една среща за консултации в средата на февруари в София преди да се срещнат премиерите на двете страни в края на февруари.Според Трайковски договорите между двете страни ще бъдат подписвани по "един от вариантите, предложени от бившето македонско правителство през 1996 г.", но не уточни кой от тях. Трайковски заяви още, че не може да става и дума за отстъпки от едната или другата страна, и потвърди, че разговорите преминават конструктивно и при добра воля. Българският зам.-министър на външните работи Марин Райков изрази задоволството си от атмосферата на разговорите, преобладаваща в рамките на диалога.
Министърът на търговията на Македония Никола Груевски заяви, че до края на 1999 г. двете страни може да подпишат договор за свободна търговия. Преговорите по договора може да започнат в края на февруари. Самият той ще пристигне следващата седмица в София за бизнесфорум. /"Демокрация", "Монитор"/
В голямо интервю за в-к "Труд" външният министър Надежда Михайлова заявява следното за отношенията с Македония: ".Най-важното за успешното решаване на проблемите в политиката е доверието. В това отношение  съм оптимист, защото такова доверие между сугашното македонско и българското правителство съществува. Това направи възможни и консултациите на ниво зам.-министри на външните работи в Скопие, както и възможността да се обсъжда една предишна формула, досега неприемана от нас поради опасения от ескалация на исканията. Това към което се стремим, е да се намери взаимно приемливо решение. Който очаква от преговорите да има победители и победени, ще остане излъган. Пробивът в отношенията се налага от увеличаване на възможностите ни в региона чрез отстраняване на формалните пречки за активно икономическо и търговско сътрудничество с Македония, от необходимостта от разширяване на демократичното пространство в Югоизточна Европа и гаранциите за стабилността на фона на бушуващия конфликт в Косово. Не на последно място нормализирането на отношенията с Македония ще ни позволи да играем още по-успешна роля на Балканите".
В-к "Пари" предлага анализ,  според който съществуват две възможности от липсата на сензация в преговорите в Скопие. Първата е, че "основната пречка в нормалното развитие на добросъседските отношения между България и Македония - езиковия спор - реално не съществува. Втората възможна тенденция е, че езиковия спор, както и малцинствените проблеми и споровете около думата Македония/с Гърция/ са пратени в графата трудни за решаване и по думите на премиера Любчо Георгиевски ще бъдат оставени за по-добри времена.Ако междувременно не отпаднат. Засега София и Скопие продължават да се гледат през кривото огледало на един колкото политически, толкова и академичен експеримент, заложен прекалено отдавна".

"Газпром" и "Булгаргаз" се договориха за износ на строителни услуги срещу доставката на природен газ.

Вчера в България пристигна руска делегация, водена от зам-председателя на РАО "Газпром" Богдан Бодзуляк, който веднага се срещна с вицепремиера Евгений Бакърджиев. Бодзуляк изказа задоволството на "Газпром" от развитието на отношенията с "Булгаргаз". В началото на 1999 г. е подписано споразумение, според което България ще осъществи строителство за 80 млн. дол. в Русия, с което ще се заплати доставката на природен газ. Сделката ще се осъществи чрез тристранни договори между двете дружества и български строителни фирми, които трябва да бъдат одобрени от "Газпром". Засега такова разрешение е получила само "Главбулгарстрой". "Булгаргаз" ще заплаща направо на фирмите, които ще извършат строителството след като "Газпром" удостовери извършеното строителство. По този начин България ще заплаща 20% от цената на доставеното количество газ в България, както се договориха страните през 1998 г. /"Демокрация", "Пари"/

Експертите от комисията на МААЕ декларираха, че АЕЦ "Козлодуй" е безопасна.

На 11 януари в АЕЦ "Козлодуй" започна международна експертна проверка на МААЕ, в която участваха специалисти от 7 страни. Вчера зам.-шефът на МААЕ Зигмунд Домарацки, който ръководи комисията и проверката се срещна с вицепремиерът Бакърджиев. След срещата той заяви за журналистите: "Трябва да сте горди с това, което сте постигнали в областта на експлоатацията и безопасността на АЕЦ "Козлодуй". Екипът на МААЕ е установил и необходимостта от някои технически подобрения, но те са несъществени, каза Домарацки. Докладът на експертите от МААЕ ще бъде предаден на правителството до месец и половина. Той ще помогне много на България от политическа гледна точка на форума по ядрена безопасност през април във Виена. Нова мисия на МААЕ ще има след година и половина се договориха Бакърджиев и Домарацки. Бакърджиев заяви, че се радва на оценката, направена от този високопоставен екип от експерти и потвърди намерението на правителството да осигури необходимите средства за извършването на още подобрения за безопасността на АЕЦ.
В интервю за "Демокрация"Зигмунд Домарацки заявява: "Екипът установи, че централата е осъществила голям обем подобрения. Тези, които вече са били тук, бяха впечатлени от подобренията и установиха, че централата се експлоатира добре. В същото време има редица препоръки за подобрения, но това е разбираемо". Домарацки подвърди, че България може да използва положителните резултати от проверката като аргумент срещу спирането на първите 4 блока на АЕЦ. /"Стандарт", "Демокрация"/

Около 50,000 преселници от България в Турция ще получават пенсиите си в Турция.

Вчера правителството одобри подписаното между България и Турция споразумение на 4 ноември 1998 г., за изплащане на пенсиите на изселилите се от България. Пенсиите ще получават около 50,000 души, които са се изселили от България след 1 май 1989 г.и са се пенсионирали, а така също и пенсионирали се до тази дата. Около 300 млн. лв. ще внася месечно България в новооткрития клон на Зираат банкасъ в София. Сумата е включена в бюджета на Националния осигурителен институт, заяви министърът на труда Иван Нейков. Според него до 1-2 месеца хората ще започнат да получават пенсиите си в Турция.

Изказване на шефа на парламента Йордан Соколов пред ПАСЕ в Страсбург.

В реч пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа парламентарния шеф Йордан Соколов отбеляза големия напредък на България в промяната на законодателството, която ще приключи до средата на 1999 г., така че да отговаря на европейското законодателство. Пподчертани бяха отмяната на смъртното наказание и предстоящата ратификация на Рамковата конфенция за правата на малцинствата с консенсус. В Европейския съд за правата на човека е отбелязал положителните промени в наказателното и гражданското право, борбата с престъпността и създаването на ефективна съдебна система. Вчера Соколов се е срещнал с генералния секретар на СЕ Даниел Таршис и с новия председател на ПАСЕ лорд Ръсел-Джонсън. За вицепредседател на ПАСЕ е бил избран депутатът от ОДС Лъчезар Тошев./"Демокрация"/
Според информацията на в-к "Сега" лорд Джонстън е открил вчера заседанието като е отправил приветствие към Соколов и е обърнал внимание върху важността на процедурата за наблюдение на България и докладите на Гелерод и Аткинсън и тяхната загриженост за "независимостта на медиите, тревога от полицейското насилие и от твърденията за чистки в администрацията, дипломатическия корпус и местните власти". В изказването си Соколов въобще не е обърнал внимание на това, а е отбелязал, че инфлацията е намаляла до 1% годишно, за нарастването на валутния резерв 5,5 пъти., за увеличаване на заплатите 12 пъти и на пенсиите 10 пъти, а безработицата е снижена от 17 до 12%. По-късно при срещата си с българи Соколов е признал, че през 1999 г. още 34,000 българи ще загубят работата си.
В-к "Дума" изтъква ,че "Соколов излъга в Страсбург". Според вестника Соколов е излъгал, защото когато е заявил, че заплатите са се увеличили 12 пъти не е казал, че цените са "скочили многократно повече".

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"