ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 28 юли 2000 г.
 
  Тема на деня | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с Латинска Америка | Отношения с Украйна | Отношения с балканските страни | Правителство| Политически партии и организации | Синдикати | Икономика |
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Сорос ще ръководи фонд от 150 млн. долара за Балканите.

 • Израел и палестинците ще подновят преговорите през август.

 • ЕБВР отпусна на Украйна 200 млн. долара за нови ядрени реактори.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Милошевич свиква общи избори през септември.

   
      
   ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Кабинетът ще издава зелени карти за българи, живеещи извън страната.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЛАТИНСКА АМЕРИКА
   

 • Министър Михайлова замина на посещение в Южна Америка.

   


  ОТНОШЕНИЯ  С ИЗРАЕЛ
   

 • Свалиха акад. Сендов от поста зам.-председател на Народното събрание заради българските плочи в Израел.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • "Джейлан холдинг" получи концесия за 35 години върху "Горна Арда".
   

   


  ОТНОШЕНИЯ  С УКРАЙНА
   

 • Начело на голяма делегация днес пристига премиерът на Украйна Юшченко.
   

    
      АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Правителството спира приватизацията чрез работническо-мениджърски дружества наесен.

 • На 31 юли ще има окончателно решение за БТК, заяви премиерът Костов.

 • Правителството готви мерки срещу контрабандния внос на течни горива.

 • Над 200 души дойдоха на първата сбирка на "Клуба на 100-те".

 • Синдикат "Подкрепа" готви национален протест на "Бърза помощ".

 • Правителството работи по преструктуриране на българския външен дълг и в момента оценява различните предложения.

   
     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Кабинетът ще издава зелени карти за българи, живеещи извън страната
  На последното си заседание преди лятната ваканция вчера министрите решиха да разработят национална стратегия за завръщане на всички с българско самосъзнание, пръснати по света. Те може да са с чуждо или двойно гражданство.
  Идеята е на външно министерство. По различни данни българската диаспора в чужбина е между 2 и 3 млн. души. Най-голямата част е в бившите съветски републики.
  Само в Украйна имало 233 000 души, които се чувстват като българи. При срещата на Костов с български посланици миналата седмица се разбра, че от 730 000 български емигранти само 30 000 са си извадили от новите документи за самоличност.
  Лотария като тази със зелените карти на САЩ била една от идеите, които можели да се използват. Друга възможност била създаването на експериментален модел за селища в пустеещите райони.
  Освен привличането на мозъци чрез имигрантите България ще увеличи и прираста си. За периода 1991-1998 г. Гърция например отчела естествен прираст от 25 000 души по официални данни, а от имигранти - 296 000, са съобщили от външно министерство.
  В коментар за в. "Стандарт" журналистът Константин Събчев съобщава за идеята на кабинета в пустеещите райони на страната да се изгрраждат жилища за българите от странство, които искат да се върнат в страната си. Политика на репатриция провеждат много страни, коментира Събчев. Каквото и да си говорим за свят без граници и етническо равенство, всяка държава предпочита да си прибере "своите". Особено ако нацията е в демографски колапс. "Така че и тук не откриваме топлата вода. Известен е опитът на Германия, Гърция и Израел. А и ООН е създал за целта специален фонд", казва журналистът.
  Същевременно Събчев задава въпроса какво можем да предложим на завръщащите се в родината си българи. Запустели къщи и земи по селата наистина има. Но друго няма. И тук е главното недомислие, което лъха от поредната инициатива на кабинета. Защото при днешната 700 000 безработица всякакви предимства за работа и привилегии на завърналите се ще нагнетят обстановката. Да не говорим за отънелия бюджет, който не може да реши елементарните проблеми и на днешното население на България. А МВФ едва ли ще разреши допълнителен дефицит в него в него за въпросната цел, е мнението на Събчев. Според него далеч не всичките 2,5-3 млн. българи, живещи в чужбина, ще се юрнат към отечеството. Но все пак част от българие от Молдова и Украйна и тези, които все още живеят в Средна Азия, сигурно ще предпочетат да заменят бедната чужбина с бедната родина. Но що се отнася до компютърните ни специалисти - те едва ли ще заменят Калифорния със Смоленско, коментира Събчев на страниците на "Стандарт".  
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Милошевич свиква общи избори през септември
  Югопрезидентът Милошевич насрочи за 24 септември общи избори - местни, парламентарни и президентски. Милошевич цели да запази властта си поне още 4 години. Според новия избирателен закон президентът ще се избира с общо гласуване без да е необходимо в изборите да участват поне 50% от имащите право на глас. Както в Сърбия, така и на Запад са сигурни, че той ще спечели президентските избори. Г-8 вече обяви, че няма да признае законността на тези избори с внесените поправки. Продължава разделението сред опозицията в Сърбия относво участието в изборите. Зоран Джинджич е за обединено участие на цялата опозиция, а Вук Дражкович обяви, че неговата партия ще бойкотира изборите. Очаква се и Черна гора да бойкотира изборите. /"Стандарт", "Демокрация"/    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с Латинска Америка
   
  Министър Михайлова замина на посещение в Южна Америка
  Външният министър Надежда Михайлова замина на едноседмично посещение в Бразилия, Аржентина и Уругвай. Освен със своите колеги в съответните страни, тя ще има разговори и с техните президенти, както и с бизнесмени. В Уругвай ще се срещне и с представители на МЕРКОСУР, Южноамериканския общ пазар, който обхваща зона за свободна търговия с население от 200 млн. души. В Аржентина се предвижда среща с представители на повече от 70 000 българи, живеещи там. В. "Труд" съобщава, че българите от аржентинската провинция Чако са обидени, защото пак няма да бъдат уважени от български държавник. В програмата на Михайлова се предвиждало да посети само българите в Берисо, предградие на Буенос Айрес, където живеели само 200 българи, а в Чако те са над 50, 000. При посещението си през 1998 г. вицепрезинетът Кавалджиев беше очакван напразно от българите в Чако в град Лас Бреняс, но той отиде на водопадите Игуасу. /"Демокрация", "Труд"/

   
   
   ****
  Отношения с Украйна
   
  Начело на голяма делегация днес пристига премиерът на Украйна Юшченко
  Днес на двудневно официално посещение пристига украинският премиер Виктор Юшченко заедно с министъра на образованието и зам.-министрите на енергетиката, икономиката, земеделието, областния управител на Одеса Сергей Гриневецкий и председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Предвиждат се разговори с премиера Костов, президента Стоянов, шефа на парламента Соколов, кмета Софиянски и управителя на националната банка Гаврийски. Основният въпрос за дискутиране е възобновяване на доставките на природен газ по Ямбургската спогодба, в съответствие с протокола от 13 юни. Ще се обсъжда ходът на реформите в двете страни и процеса на присъединяване на България към ЕС. Особен акцент ще бъде поставен върху развитието на двустранните търговско-икономически отношения и тяхното разширяване, разширяването на сътрудничеството в образованието, науката и културата в светлината на засиленото изучаване на българския език в Украйна. Ще бъдат подписани два меморандума за сътрудничество в селското стопанство. Меморандум за сътрудничество ще подпишат и министрествата на регионалното развитие и строителството на двете страни. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с Израел
   
  Свалиха акад. Сендов от поста зам.-председател на Народното събрание заради българските плочи в Израел
  Вчера след 4-часов дебат в Народното събрание беше отстранен от поста си зам.-председателят на парламента акад. Благовест Сендов. 120 депутати от СДС и 10 от Народен съюз гласуваха "за", а 80 депутати от БСП, БЕЛ, ОНС и независими гласуваха "против". 16 от ОНС и независими се въздържаха. След гласуването Сендов заяви: "Чувствам се прекрасно, може да ме поздравите". Лидерът на БСП Първанов каза, че мястото на Сендов ще остане празно, за да напомня за начина, по който СДС общува с опозицията, а наесен БСП ще реши дали да не издигне неговата кандидатура отново. По време на дебата от БСП крещяха срещу СДС "фашисти", а от СДС крещяха "бандити". И от двете страни непрекъснато викаха "ууу" и освиркваха. Най-разярено говореха бившият легионер Дянко Марков от СДС и Георги Първанов от БСП. СДС не прие предложението на БСП дебатът да се излъчва по радиото и телевизията. Тезата на БСП, изразена от Първанов и Сендов, беше, че с тази кампания СДС реабилитира прохитлеристкия режим, управлявал през Втората световна война и с това искане СДС окончателно се отъждествява с пронацисткия режим, който ни вкарал във войната. Когато дебатите преполовиха заседателното време, от БЕЛ предложиха да се пристъпи към гласуване, защото чуждите вестници биха могли да излязат със заглавия, че България не е спасила евреите.
  Днес нито един вестник не публикува пълния текст на изпратеното от посланика на Израел Давид Коен съобшение до медиите за решението на Израелския национален фонд. В него се отбелязва, че става въпрос за плочи, а не за паметници, и че причината за тяхното сваляне е лошото им състояние. Израелският национален фонд бил готов да покани български архитект, който да участва в проектирането на новия паметник. Шефът на фонда бил готов да посети България, за да обясни позицията на организацията.

  КОМЕНТАР НА "ОМДА": В аналите на 38-ото Народно събрание, а и на целия политически живот на страната след 1989 г., дебатът за свалянето на академик Сендов ще остане като един от най-жалките и най-срамните. В нашата история има един неоспорван факт от целия свят, с който българите с основание могат да се гордеят. Това е спасяването на българските евреи, което е дело и заслуга на целия народ и отделни негови представители. Българските политици положиха максимум усилия да омаскарят по всякакъв начин тази законна национална гордост със своята глупава партийна пристрастност, от която по всякакъв начин се опитваха да извлекат всевъзможни предизборни дивиденти. Пред този факт може само да се каже: "Боже, пази България!"

   

   ****
  Отношения с балканските страни

  "Джейлан холдинг" получи за 35 години концесия за "Горна Арда"
  Правителството даде концесия от 35 години на хидроенергийната компания "Горна Арда" за бъдещия язовир "Мадан" и напорната деривация към него. Срокът на концесията може да се удължава. Компанията "Горна Арда" е смесено дружество между Националната електрическа компания /НЕК/ и турския холдинг "Джейлан". Компанията няма да плаща 10 години такса с оглед нормалната възвръщаемост на инвестициите на "Джейлан", който ще поеме финансирането на проекта. През следващите 6 години около 2,500-3000 души ще бъдат ангажирани в строителни работи на компанията, а след това 200 души ще обслужват съоръженията. Цената, по която НЕК ще изкупува тока от "Горна Арда", ще бъде между 6 и 8 цента за киловатчас при върхова тарифа, а след това ще я продава на турците за 3,5 цента. Агенцията по енергетика търси стратегически инвеститор, който да създаде смесено дружество с "Джейлан" за рехабилитацията на водните централи по "Долна Арда". Водят се преговори с немската "Проис Електра", италианската "Ен Ел" и Ей Би Би Амтронг" от САЩ, които искат участие от 51%. /"Стандарт", "Земя"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Правителството спира приватизацията чрез работническо-мениджърски дружества /РМД/
  Приватизацията чрез РМД не дава реални пари в бюджета, затова още наесен кабинетът ще направи преоценка  на постигнатото в раздържавяването. Това заяви премиерът Костов вчера по повод излизането на правителството във ваканция.
  Кабинетът много добре ще трябва да прецени ефекта от привличането на стратегически инвеститори, защото те носят полза със самото си присъствие, но подобни продажби са по-слаби като цена, обясни премиерът Костов за медиите.

  На 31 юли ще има окончателно решение за БТК, заяви премиерът Костов. Чакайте новини тогава, добави и вицепремиерът Жотев.
  Според интервю на представителя на холандския концерн "Кей Пи Ен" Хенк Виеренга за "Новинар" ще има сделка за БТК.

  Готвим мерки срещу контрабандния внос на течни горива, обяви премиерът на пресконференция след последното заседание на правителрството за сезона. На него бяха приети 74 точки. На закрито заседание кабинетът установил, че липсва контрол над мрежата за течни горива. Широка правителствена група готвела мерки за противодействие. Фонд "Пътища" и фондовете в екоминистерството били застрашени от контрабандата. Приключват няколко проверки по сигнали от медиите за фирми-вносители на стоки, обяви още премиерът.
  "Има усещане за увеличаване на престъпленията заради повечето тежки престъпления: убийства, въоръжени грабежи и палежи. Но като цяло престъпността намаля", отчете Костов.
  В България стават по-малко престъпления на 100 000 души, отколкото в повечето държави от ЕС и страните-кандидатки за членство, изчисли премиерът по статистиката на регистрираните престъпления.       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Над 200 души дойдоха на първата клубна сбирка на "Клуба на 100-те"
  За нова икономическа политика се обявиха вчера в столицата политици и икономисти, обединени около новото формирование "Клуб 100". В сбирката, посветена на темата: "Ресурси и рискове на бъдещото управление", взеха участие над 200 души - бивши министри и икономически съветници от кабинетите на Луканов, Попов, Беров и Виденов, леви депутати, независими експерти, преподаватели, дипломати, интелектуалци и представители на граждански сдружения.
  Лектори на дискусията бяха лондонският проф. Димитър Иванов, ексфинансовият министър Стоян Александров и проф. Иван Ангелов.
  Здравната каса се източва, чуждите фирми вече отчитат загуби, вътрешният дълг ще се увеличи заради неизплатените заплати, заяви доц. Стоян Александров. Защо 35% от полския телеком се продадоха за 4,3 млрд. долара, а за 51% от нашия телеком искаме 600 млн. долара, попита лондонският професор Димитър Иванов. В този дух говориха бившият съветник на Виденов проф. Иван Ангелов и др. икономисти.
  В. "Сега" съобщава, че в инициативата на почетния председател на БСДП - д-р Дертлиев (а според информация от пресата от предишни дни на лидера на БСП Първанов) се включиха още бившият премиер Любен Беров, лидерите на БСП, ОБТ, БСДП, политическо движение "Социалдемократи", зам.-председателката на ДПС Емел Етем и кметове на движението, актьорът Стефан Данаилов, бившата шефка на ДСК Бистра Димитрова, либералът Румен Данов, Калин Митрев, Евгени Узунов, ексдепутатите Асен Мичковски и Иван Палчев, Ирина Бокова, Георги Агафонов.
  Присъстващите на сбирката на клуба са попълвали анкетни карти за участие в клуба с предложения за дейността и организацията му, информира "Сега". "Клуб 100" ще има координационен съвет, който ще обобщава важните идеи от дискусиите и ще ги представя на обществото. В него са Ирина Бокова, Николай Слатински, шефът на телевизия "7 дни" Петко Тодоров, банкерът Димитър Димитров.  
   


  СИНДИКАТИ
   
  Синдикат "Подкрепа" готви национален протест на "Бърза помощ"
  Ще организираме национален протест на центровете за спешна помощ, ако здравното министерство не вдигне драстично заплатите на "Бърза помощ", обяви зам.-шефът на медицинската федерация към "Подкрепа" д-р Борислав Милев. Той не уточни какъв ще е протестът, за да няма репресии срещу работещите в "Бърза помощ". Днес е последната среща на работната група между здравното министерство, КНСБ и "Подкрепа" по въпросите на спешната помощ. Ако хората на здравния министър Семерджиев не склонят на заплата 350 лв. за лекар, 250 за мед. сестра и 200 за шофьорите от спешна помощ, синдикалистите по места ще организират протеста.
  "Интересно е защо лекарският съюз не взе отношение към проблемите на "Бърза помощ". Стана ясно кой кой е в държавата", коментира д-р Милев.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Правителството работи по преструктуриране на българския външен дълг и в момента оценява различните предложения. Това съобщиха за медиите премиерът Костов и финансовият министър Радев.
  Връчената преди ден на премиера папка от щатската "Ситигруп" съдържала предложения за различни операции по преструктуриране на дълга, е обяснил министър Радев. Той обаче още не ги бил обсъждал подробно с премиера.
  Според Костов всеки път когато се разбере, че България очаква големи постъпления от сделки или има нарастване на валутния резерв, отвън почвали да валят такива предложения. Промяната на кредитния рейтинг на България от "Муудис"  също била вид внушение в тази посока, е мнението на премиера.
  "В момента валутният ни резерв е внушителен - 3,128 млн. евро, а това дава значителни маневрени мъзможности. Депозитите на населението и фирмите са нараснали на 500 млн. лв. за една година, като населението държи 400 млн. лева от тях. Решението за това какво ще правим с външния дълг ще вземем сами", заяви Костов.
  Свалянето на перспективата за страната ни от "Муудис" от "положителна" на "стабилна" се дължи на миналогодишните ни резултати, уточни Костов. Тогава България е отбелязала по-нисък икономически ръст, отколкото през 1998 г. /"Сега"/
   

   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"