ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
28 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент| Отношения с ЕС | Отношения с Китай | Отношения с НАТО | Отношения с балканските страни | Армия | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации | Синдикати | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Шефът на Булбанк Чавдар Кънчев ще говори днес за приватизацията на Булбанк.

 • БСП се стреми към спечелване на абсолютно мнозинство на парламентарните избори и се обявява за коалиционно управление от експерти.

 • СДС обяви ДПС за стратегически партньор и реши да не пречи на пратийната кариера на бившия вицепремиер Божков и на други следствени от партията до доказване на вината им, а Божков ще оглави някоя партийна структура.

     


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 •  Жак Ширак се обяви за Европа на две скорости.

 • Роберт Мугабе спечели изборите в Зимбабве.

 • Започва форумът в Кран Монтана.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Опозицията в Сърбия постигна компромис за изборите през есента.

     


  ОТНОШЕНИЯ С КИТАЙ
   

 • Пристигна китайският премиер Джу Жунцзи с 116-членна делегация.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • В писмо до Лионел Жоспен премиерът Костов изразява увереност, че България ще стане член на ЕС  до 2007 г., а скоро ще бъде извадена от визовия списък.

   


  ОТНОШЕНИЯ  С НАТО 
   

 • Военният министър Ноев заяви в САЩ, че приемането на България в НАТО означава по-малко войски на пакта в региона и същевременно изрази  съжаление от спада във военното сътрудничество с Русия.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Турция иска увеличаване на доставките на ток и газ от България.

   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов се срещна с шефа на мисията на МВФ за България Юха Каконен и с постоянния представител на фонда Питър Стела.

 • Военният аташе в Мадрид ще бъде отзован заради връзки с критици на реформата в армията.

 • Парламентът си направи инфоцентър със съдействието на Американската агенция за международно развитие, която е отпуснала за целта 10 000 долара.

 • СДС ще внесе днес промени в Закона за адвокатурата, с които се дава право на чужди адвокати да участват в наказателни дела в страната заедно с български защитник.

 • Вицепремиерът Жотев ще проверява по сигнали приватизираните предприятия към икономическото министрество.

 • Според лидера на ДПС Доган забраната на ОМО "Илинден" е грешка.

 • Политическото движение "Евролевица - социалдемократи" ще проведе през есента референдум за обединението на социалдемокрацията в България, а на 1 юли на първия си Национален съвет ще гласува устройствени правила и Секретариат.

 • Здравната каса черпи средства за милиони, заявяват от синдикат "Подкрепа"

 • 122 млн. лв. приходи от приватизацията да се заделят за програми за заетост,а бюджетните заплати да се повишат с 15%,  предложи КНСБ на мисията на МВФ.

 • Държавният резерв няма да попълва складовете си с вносно зърно, а ще купува само от български производители, заяви земеделският министър.

   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Шефът на Булбанк Чавдар Кънчев ще говори днес за приватизацията на Булбанк
  В изненадваща пресконференция шефът на най-голямата българска банка за първи път ще коментира публично прредстоящата й продажба. Очаква се той за разкрие съдържанието на синята папка, която преди седмица връчи на премиера Костов /не лично/.
  Вероятно Кънчев сам ще осветли обществото защо плъзнаха слухове за оставката му и какви са перспективите апред мениджмънта след приватизацията на Булбанк.
  Срещата с медиите може да е предизвикана и от изявлението на финансовия министър Радев, че сделката с Уникредито" и "Алианц" за Булбанк може да бъде обявена и преди петък тази седмица.
  От Банковата консолидациоанна компания /БКК/ обаче отрекоха вероятността бордът на директорите да заседава преди петък, уточнява в-к "24 часа".
  В-к "Труд" коментира, че шефът на Булбанк реши да проговори два дни преди вземането на решение за продажбата. В петък, 30 юни, БКК трябва да насрочи дата за подписване на договор за покупко-продажба с италианско-германския консорциум "Уникредито" - "Алианц". За това настоя и шефът на МВФ за България Юха Каконен. Изказването на Кънчев обаче може да промени плановете на БКК, са коментирали финансисти. /"Труд"/

  БСП се цели в спечелването на абсоютно мнозинство на изборите, но без пряко участие във властта, обяви зам.-председателят на БСП Георги Божинов в Ямбол. Това обаче не трябвало да става за сметка на едно бъдещо коалиционно управление, е пояснил за медиите той.
  В-к "Труд" уточнява, че новата политика на БСП предвиждала партийните лидери да не се ангажират в изпълнителната ласт, а да се привлекат в управлението експерти - компетентни и честни хора с висок обществен авторитет, независимо от партийната им принадлежност.
  БСП вече е в предизборна подготовка и успоредно с това работи по 4-годишната си програма за управлението на страната. Най-важният фактор бил постигането на икономически растеж. Затова социалистите държат предстоящото споразумение с МВФ да се подпише от следващия кабинет, информира "Труд".

   
  СДС няма да взима мерки срещу бившия вицепремиер Божков, същото важи и за другите следствени от партията до доказване на вината им, съообщи вчера главният секретар на партията Христо Бисеров
  Лидерите на СДС решиха вече да спазват презумпцията за невинност. Те няма да спират партийната кариера на свои следствени колеги, докато не видят доказателства за вината им. Това важи и за зам.-министъра на отбраната Пламен Радонов. Към такова решение на ръководството на СДС призова вчера в интервю и бившият търговски министър Василев, който бе от малцината бивши министри, които не се обърнаха с разкрития против правителството и партията си. Василев изрично подчерта, че е против "рязането на глави" и че колкото повече хора се изгонват от СДС, толкова по-самотна става партията и толкова повече стават главите на ламята срещу нея. Ако СДС загуби изборите, ще е виновна само СДС, обяви вчера Василев, който разкри, че има сериозни конфликти межгду водещите фигури в партията.
  На партийна работа ще бъде върнат бившият кооординатор на СДС Йордан Георгиев. Той бе отстранен заради делото "Хлебна мая" - Русе, но после се оказа, че е невинен, пише в. "24 часа".
  Нито Божков, нито Радонов обаче имат в момента важни позиции в СДС, коментира същият вестник. Бисеров е намекнал, че бившият преговарящ с ЕС Божков може да оглави някоя партийна структура. "Няма да пречим на развитието му", е уверил главният секретар на СДС.

  СДС вижда в ДПС потенциален партньор, съобщи главният секретар на СДС Бисеров
  Бисеров съобщи още, че СДС вижда в ДПС потенциален партньор. Той увери, че изразява официалната позиция на СДС, въпреки изказването на парламентарния шеф Соколов, че движението е "национално безотговорна политическа сила", припомня "24 часа". Позовавайки се на сини лидери, същият вестник информира, че Бисеров е успял да наложи в СДС линията на съюз с Доган.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Опозицията в Сърбия постигна компромис за изборите през есента
  По-голямата част от сръбските опозиционни партии постигнаха компромис за съставяне на общи изборни листи за местните избори, които ще се проведат до края на годината. В преговорите не взе участие най-голямата опозиционна партия в Сърбия - тази на Вук Дражкович. В Белград започна процеса срещу 5-ма сърби, обвинени в шпионаж в полза на Франция и в опит да убият Милошевич. Централната сръбска банка обяви, че онези сърби, които са загубили спестяванията си в началото на 90-те години, може да ги получат обратно в златни монети. Сръбското правителство обвини черногорския президент Джуканович в предателство заради това, че се е извинил на хърватите заради участието на Черна гора в сръбско - хърватскта война през 1991 г. /"Стандарт", "Сега"/

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов се срещна с шефа на мисията на МВФ за България Юха Каконен и с постоянния представител на фонда Питър Стела
  Съгласих се с президента, че от изключително значение за бъдещето на България е да се запази приемствеността в нейната политика, обяви шефът на мисията на МВФ за България Юха Каконен след срещата си с Петър Стоянов. Добрите перспективи и белезите за растеж пред България са резултат от последователната икономическа политика, водена в страната, похвали правителството г-н Каконен.
  Приемствеността в отношенията на всички български политически сили с фонда и Световната банка е гаранция за успеха на българската реформа, е подчертал българският държавен глава пред Каконен. Президентът се е застъпил пред МВФ за възможността да се стимулират българските банки да дават кредити на малки и средни фирми. Според Стоянов банките още не са преодолели страха си от големите фалити и се държали като трезори.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с Китай
   
  Пристигна китайският премиер Джу Жунцзи с 116-членна делегация
  Вчера на тридневно официално посещение в България пристигна председателят на Държавния съвет на Китай Джу Жунцзи, придружен от 116-членна делегация. Той беше посрещнат официално от премиера Иван Костов пред паметника на Незнайния войн. След това двамата са разговаряли на четири очи в кабинета на Костов. Вечерта премиерът Костов даде официална вечеря на своя гост. България е първата страна от голяма европейска обиколка на Джу Жунцзи. На срещата премиерът Костов е заявил, че приема посещението като знак на признание на ролята на България като стабилизиращ фактор на Балканите, добавяйки че високо цени политическото значение на визитата.
  Джу Жунцзи е отбелязал, че България е една от първите страни, които са признали Китай. Той е отбелязал и значението, което придава Китай на провежданата от България политика на "един Китай" и не установява дипломатически отношения с Тайван. По време на официалната вечеря премиерът Костов е казал, че българската икономика е отворена за китайски инвсетиции и е възможно сътрудничество в енергетиката, химическата промишленост, производството на бяла техника, инфраструктурата и възстановяването на "пътя на коприната". Джу Жунцзи е отговорил, че "Ние насърчаваме нашите предприятия в сътрудничеството им с български фирми." Днес той ще се срещне с президента Стоянов и с шефа на парламента Соколов. Ще бъдат подписани и редица двустранни споразумения. /"Стандарт", "Монитор", "Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  В писмо до Лионел Жоспен премиерът Костов изразява увереност, че България ще стане член на ЕС до 2007 г., а скоро ще бъде извадена от визовия списък
  От 1 юли Франция поема председателството на ЕС. Във връзка с това премиерът Иван Костов е написал писмо до своя френски колега Лионел Жоспен, в което отбелязва прогреса на реформите в България и изрязава своята увереност, че е напълно осъществима амбициозната и реалистична цел България да стане член на ЕС до 2007 г. Костов е отбелязал още: "Разчитам да получим Вашата ценна подкрепа за включването на България в новия безвизов списък на ЕС". /"Монитор"/

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Военният министър Ноев заяви в САЩ, че приемането на България в НАТО означава по-малко войски на пакта в региона и същевременно е изразил съжаление от спада във военното сътрудничество с Русия
  Позовавайки се на Би Би Си в-к "Пари" съобщава, че военният министър Бойко Ноев, който се намира във Вашингтон за участие в трансатлантическия форум на ЗЕС, е заявил, че членството на България в НАТО на практика би означавало по-малко американски и съюзнически войски в Косово и в целия регион. Според министър Ноев повече от 70% от българите вече подкрепят идеята за членството на България в НАТО. В момента в България се обмисляло как да стане постепенното заменяне на руските военни стандарти в армията със западни. От Пентагона са заявили, че не разполагат с информация по въпроса дали посещението на Ноев е свързано със закупуването от България на самолети Ф-16.
  В - к "Демокрация" съобщава за интервю на министър Ноев пред руската ИТАР - ТАСС, в което той е изразил съжаление за настъпилия през последните години спад във военното сътрудничество между Русия и България. Според него причината за това е различното отношение на двете страни към НАТО, както и на нерешения въпрос с доставката от Русия на резервни части за българската военна техника от съветски образец и на тези проблеми трябва да бъде отделено първостепенно внимание. На 26 юни министър Ноев е разговарял със сенатора Чък Хейгъл за разширяването на НАТО и присъединяването на България към пакта. /"Пари", "Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Турция иска увеличаване на доставките на ток и газ от България
  На посещение в Истанбул е голяма българска икономическа делегация, начело с министъра на регионалното развитие Евгени Чачев. Там са шефът на Агенцията по енергетика Иван Шиляшки и шефът на НЕК Данаил Тафров, както и експерти от строителството и енергетиката. Турската делегация се води от вицепремиера и министър на енергетиката Джумхур Ерсюмер. След десетчасови разговори министър Чачев е заявил, че Турция е поискала увеличаване на доставката на ток от България и на транзитирания през България природен газ от Русия за Турция. Двете делегации са направили преглед на изпълнението на споразумението за сътрудничество, подписано от Костов и Месут Йълмаз в края на 1998 г. Предвижда се увеличаването на доставките на ток да стане чрез построяване на втори електровъзел от България за Турция. Чачев е изразил своята увереност, че проблемите, свързани с договора с турската фирма "Джейлан", ще бъдат преодолени и наесен строителството на каскадата "Горна Арда" ще започне. Финансирането на проекта за строежа на магистрала "Марица" обаче не е било обсъждано, а това е основният проблем, според турската страна.
  Министър Чачев увери, че цената на допълнителните количества ток, които ще бъдат доставени на Турция, няма да се променя./"Стандарт"/

   
   


   АРМИЯ
   
  Военният аташе в Мадрид ще бъде отзован заради връзки с критици на реформата в армията
  Военният аташе на България в Мадрид полк. Радион Попов ще бъде отзован заради нерегламентирани контакти с български запасни офицери в Испания. Полк. Попов е поддържал връзки с членове на организацията "Сдружение на родолюбивите български бивши воини" в Испания. В нея членуват около 40 запасни офицери от българската армия, които са емигрирали. Полк. Попов се слави като един от най-ерудираните български офицери. Владее перфектно три езика и е завършил военен колеж в САЩ. От създаденото "Сдружение на родолюбивите български бивши войни" се обябяват за истински реформи в армията, които не се приемат от военно министерство. Сдружението се обявява за възраждане на националната гордост на българите, реабилитиране на националния престиж и на нейния имидж. Председател на организацията е о. з. подп. Величко Бояджиев - първият командир на Центъра за подготовка на сини каски и наблюдател в Камбоджа. В програмата на Сдружението се предвижда поддържането на тесни контакти със Симеон Втори, а също така и Организацията за защита правата на човека, Международния комитет за защита на Червения кръст, Комисариата на бежанците към ООН и др.
  Според в-к "Новинар" полк. Попов вече е отзован, а от военното министерство се работи по разкриване на заговор, организиран от създаденото Сдружение в Испания. В него членували повече от 100 български запасни офицери, емигрирали в Испания. Днес в-к  "Демокрация" публикува опровержение на българския посланик в Мадрид Василка Попломатос, с което тя декларира, че не е присъствала на основането на Сдружението. От 15 до 20 юни полк. Попов е бил извикан в София от шефа на военното разузнаване ген. Ангел Кацаров, за да отговаря на 18 въпроса. /"Стандарт", "Новинор", "Демокрация"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   

  Парламентът си направи инфоцентър със съдействието на Американската агенция за международно развитие, която е отпуснала за целта 10 000 долара
  Информационен център на Народното събрание откриха посланикът на САЩ в България Ричард Майлс и парламентdният шеф Йордан Соколов вчера. Очакваме до месец Европейската комисия /ЕК/ да ни предостави статут на Европейски информационен център, уточни за медиите главният секретар на парламента Валентин Георгиев.
  Центърът е изграден със съдействието на Американската агенция за международно развитие, която е отпуснала над 10 000 долара. Помещава се в 3 стаи до входа на зала "София" в бившия Партиен дом. Ще бъде отворен за граждани от 10 до 16 ч. в работните дни.
  Чрез центъра хората ще могат да научават как и какво работят депутатите.

  СДС ще внесе днес промени в Закона за адвокатурата, с които се дава право на чужди адвокати да участват в наказателни дела в страната заедно с български защитник
  Решението цели управляващите да умилостивят либийските власти и адвокатът на задържаните българи Владимир Шейтанов да получи достъп до делото на българските медици.
  "Даваме пример за толерантност и демократично отношение към проблема за защитата", обясни бившият правосъден министър Васил Гоцев, който е сред вносителите на проектозакона. Той е убеден, че ремонтът ще даде резултат в Либия.
  Чуждият адвокат е длъжен да спазва Закона за адвокатурата. Това му гарантира същите права, каквито имат и българските защитници, поясни Гоцев за пресата.
  Страхувам се, че времето до процеса в Либия е твърде малко, за да се направи промяна на Закона за адвокатурата в България. Така президентът Стоянов коментира вчера във Велинград идеята за ремонт на закона. Според него промяната трябва да бъде добре обмислена, тъй като тя не може да се отнася само за либийски адвокати.
  Освен това тази промяна не можела да засегне само един текст в Закона за адвокатурата. Трябва да се помисли дали чуждите адвокати не трябва да полагат изпит по българско право, дали в един процес те не трябва да бъдат придружавани от български адвокат, който има правоспособност, е мението на президента Стоянов. Той напомни, че в много малко европейски държави има подобен прецедент, въпреки че идеята  не била революционна.  

   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Отварят резиденциите за народа
  Държавните  резиденции "Бояна" и "Евксиногррад" ще бъдат напълно достъпни за народа, след като премиерът Костов се разпореди за това вчера.
  "Бояна" ще бъде отворена на 3 юли, а базата край Варна ще приема граждани от 1 септември. Разхлабва се достъпът и до други сгради, използвани в момента за официални държавни нужди.
  Екскурзии с автобус, конференции и хотелски услуги ще предлага резиденция "Бояна". Когато в страната не са на посещение чужди държавници, туристите ще могат да влизат във всички сгради, в които премиерът и президентът приемат, съобщи правителствената пресслужба.

  Вицепремиерът Жотев ще проверява по сигнали приватизираните предприятия към икономическото министрество. Проверките, за които писа вчера пресата, че са започнали, ще целят да се установи как се изпълняват задълженията по сключените договори най-вече в социалната им част. Предприятията за проверка ще бъдат избирани според броя на постъпилите сигнали за нарушения, съобщават от икономическото минисерство. Голяма част от сигналите идвали от неуспели кандидат-купувачи и затова после се оказвали недоволни, е мнението на Недко Младенов, шеф на дирекция "Следприватизационен контрол" в Министерството на икономиката.  

      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Според лидера на ДПС Доган забраната на ОМО "Илинден" - ПИРИН е грешка
  "Забраната на ОМО "Илинден" бе грешка". Това е заявил Доган пред радио "Свободна Европа" вчера, съобщава в-к "24 часа".
  Не може да забраняваме македонизма. Слечаят с ОМО се възприема точно така от Скопие и това поражда антибългаризъм там, смята лидерът на ДПС.
  Според Доган забранената от Конституционния съд организация не пречела на страната с нищо.
  Ние не можем да предрешаваме идентичността на хората, определящи се като македонци, е мнението на лидера на ДПС. Антибългарските настроения в Македония са със застрашителни размери, каза той. Доган бе в Скопие на семинар за етническия модел.
   
   

  Политическото движение "Евролевица - социалдемократи" ще проведе през есента референдум за обединението на социалдемокрацията в България, е научила пресата вчера. Въпросът ще бъде обсъден на първото заседание на Националния съвет на движението на 1 юли.
  Референдумът няма да има юридическа стойност, е обяснил евролевият депутат Ивайло Калфин, който е един от координаторите на движението. Идеята не била обсъждана с останалите леви партии, защото референдумът не целят партийното единение.
  Въпросите ще са не повече от 4 по теми, близки до хората, е обяснил Калфин.
  Той се надявал от отговорите да се родят конкретни проекти.
  В събота, 1 юли, движението ще гласува устройствени правила и Секретариат.  

     


  СИНДИКАТИ

  Здравната каса черпи средства за милиони, заявяват от синдикат "Подкрепа"
  Здравната каса похарчи 3 млн. лв. за учебни и научноизследователски цели и книги в библиотеката си, други милиони са пръснати за посрещане на гости. Това съобщи на пресконференция конфедералният секретар на синдикат "Подкрепа" Евгени Душков, който участва в контролния съвет на касата.
  В бюджета на касата има отделни пера за представителни разходи и за посрещане на гости, твърди Душков.
  884 000 лв. представителни и 889 000 лв. командировъчни е отчела софийската каса. За телефонни апарати и дребен инвентар са отишли 185 161 лв. Бургаският клон пък посрещнал гости за 115 000 лв. Отделно за представителни хвърлил още 123 000 лв. Лекарите сега вземат средно 139 лв., служителите на касата - 349 лв., обяви Душков.
  Твърденията на "Подкрепа" не са верни, реагира д-р Бойко Пенков, шеф на здравната каса. Досега според него за представителни са похарчени 2000 лв. Средната заплата на чиновниците пък  била 284 лв.
  Здравната реформа няма как да тръгне от 1 юли, смята "Подкрепа". Затова лидерът д-р Тренчев поиска с писмо спешна среща с премиера Костов.
  За оборудването на лекарски кабинет били нужни между 20 и 40 000 марки, а банките не отпускали безлихвени кредити на докторите. Общинските бюджети пък нямали пари за здравни вноски и не ги превеждали. Душков настоява касата да обяви за колко пари и при какви условия фирмите "Арамис софт" и "Инсист електроникс" продават комютърните програми на осигуряването.
  "Аремис софт" спечели конкурс по Закона за обществените поръчки, каза Пенков. Фирмата била предпочетена от касата заради ниската цена и доброто качество. Тя ще вземе 3 075 000 долара за целия проект.
   

  122 млн. лв. приходи от приватизацията да се заделят за програми за заетост, предложи КНСБ на мисията на МВФ. Това ще гарантира нови 90 хил. сезонни и постоянни работни места. Синдикатът поиска 15% увеличение на бюджетната заплата, намаляване и единна ставка на данък печалба, диференцирани ставки за ДДС и по-нисък данък върху доходите на физическите лица.  Шефът на мисият на фонда Юха Каконен обявил само, че ще има намаляване на данъците.
  На различна позиция сме с фонда и за минималната работна заплата, каза шефът на КНСБ д-р Христов. Според него тя трябва да се определя от прага на бедността плюс коефициент 1,6%. През март прагът е 88,4 лв., изработен на база 77 стоки, е обяснил синдикалният лидер за пресата.  
   


  ИКОНОМИКА
   
   
  Резервът няма да купува вносно зърно
  Държавният резерв няма да попълва складовете си с вносно зърно, а ще купува само от български производители, заяви вчера земеделският министър Венцислав Върбанов. Според него, ако износът е около 500 000 тона зърно, това по никакъв начин няма да наруши зърнения баланс. Чужди фирми в момента проучвали на пазара в страната. Проблеми със зърното имали Полша и Румъния. Традиционно България изнася зърно за Албания и Турция.

   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"