ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 28 април 1999 г.

 

Световните новини
Напредък на преговорите на Талбот с Черномирдин в Москва. Очаква се ново посещение на Черномирдин в Белград.

Преглед на печата

България ще маркира границата с Югославия с радиомаяци.
Различна информация за нотата на НАТО относно споразумението с България.
Започна подсилването на противовъздушната отбрана на АЕЦ "Козлодуй".
Хосе Мария Хил-Роблес, шеф на Европарламента, заяви, че балканските страни сами трябва да предложат план за възстановяване.
 
 
 

България ще маркира границата с Югославия с радиомаяци.

Вчера външният министър Михайлова заяви, че България ще прпедложи на НАТО да маркира границата с Югославия с радиомаяци, за да се избегнат нови инциденти във връзка с прелитания на самолетите на НАТО в територията на България. Маркировката не е част от споразумението с пакта. Предложението е израз на желанието на правителството да постигне допълнителни гаранции за сигурността на страната. Експертна група разработва вече техническите параметри на това решение. Ще трябва да се инсталират по един радиомаяк на всеки километър по дългата 869 км. граница с Югославия. Един радиомаяк струва 1000 ДМ. Министър Михайлова отбеляза още, че българското правителство договаря с НАТО възможно най-добри условия за гражданското въздухоплаване.Нотата с НАТО не е финализирана, защото се водят преговори за защита на националните интереси.

Вчера в Благоевград премиерът Костов е заявил, че войната би трябвало да приключи до юли, иначе ще е безумие. На въпрос, кога БСП ще бъде забранена Костов е заявил, че сега не е време да се делим, може да дойдат и по-трудни времена. /"Демокрация", "Стандарт"/

Различна информация за нотата на НАТО относно споразумението с България.

Проправителствените вестници "Демокрация" и "Стандарт" изтъкват казаното от министър Михайлова, че в момента се водят преговори с НАТО за въздушното пространство на България и максимална защита на българските национални интереси. Екатерина Михайлова, шеф на парламентарната група на ОДС е заявила, че "Все още не се знае кога ще приключи работата по споразумението с НАТО" и че е по-важно да се постигнат добри резултати за страната ни, отколкото да се бърза.
В. "Монитор" публикува на първа страница с големи букви съобщението, че "Костов крие нота от НАТО". Вестникът публикува запис от разговор с говорител на НАТО в Брюксел, пожелал анонимност, от който личи, че НАТО е изпратил своята нота още през миналата седмица. Стояна Георгиева, шеф на правителствената пресслужба, е заявила, че "От НАТО може да са изпратили нещо, но окончателния варлиант на нотата очакваме тази вечер /вторник- 27 април/".

В. "Труд" публикува заявеното от премиерът Костов вчера в Благоевград пред актива на СДС в района. Той е казал: "Вчера получихме нотата на НАТО, а днес Надежда Михайлова я върна с отговора да бъдат уточнени параметрите, за да бъде защитено гражданското ни въздухоплаване и българските национални интереси" Той е уточнил още, че не са били удовлетворени исканията на България и затова документът е върнат в Брюксел. Костов е казал още, че "Ще я връщаме дотогава, докато не бъдат уважени позициите ни". Костов е обяснил още, че самолетите на НАТО ще зареждат с гориво в българското въздушно пространство, но няма да ползват летища, бази и нифраструктура, защото това би означавало участие във войната. Той още веднъж потвърди, че България няма да предостави сухопътен коридор на войските на пакта.

Започна подсилването на противовъздушната отбрана на АЕЦ "Козлодуй"

В. "Труд" публикува на първа страница информацията на Министертвото на отбраната, че е започнало подсилването на противовъздушната отбрана на АЕЦ "Козлодуй". Централата се намира на около 100 км от границата с Югославия. Според вестника вчера е било преместено от района на Варна едно ракетно поделение по направление към АЕЦ. Според в. "Монитор" военни колони са забелязани да се движат от района на Варна и Бургас към АЕЦ. В-к "Стандарт" информира, че отбраната на АЕЦ се подсилва след искането на НАТО за въздушен коридор. По всички пътища към централата са поставени пунктове за проверка. В нея се допуска само персоналът. Специални плаващи бариери са сложени по Дунав, за да отклоняват плаващите нефтени петна и твърдите предмети от помпената станция на АЕЦ, която захранва охладителните системи на централата.

В. "Труд" публикува информация, че България разполага със зенитно - ракетни комплекси С - 300, "Игла - 1" и "Куб - М", всичките са руски високоефективни модели.

Хосе Мария Хил-Роблес, шеф на Европарламента заяви, че балканските страни сами трябва да предложат план за възстановяване.

Хосе Мария Хил-Роблес, шеф на Европарламента, който е в България за 7 - та среща на председателите на парламентите на страните - кандидатстващи за членство в ЕС, вчера се срещна с премиерът Костов. Пред него той е заявил: "Ролята на ЕС се състои в оказването на морална и материална помощ. Ние ще оказваме помощ чрез инвестиции и заеми, но няма да изземем ролята на страните от региона. Страните на Балканите трябва сами да се справят при възстановяването на региона". Той е намерил за много интересна идеята на премиерът Костов да се предоставят инвестиции на частни компании, а не на държавните администрации. Костов е предложил страните от ЕС "да направят инвестиции с малко разходи предимно в частната сфера, да бъде улеснен достъпът до пазарите за българските стоки, да се подкрепи инфраструктурата ни".
Намиращата се в София Магда Алвут, наблюдател за България в Европарламента, е заявила на шефа на парламента Йордан Соколов, че Европарламента "вече има положително становище" и се очаква Еврокомисията да излезе с решение във връзка с облекчаване на визовия режим за България./"Демокрация", "Монитор"/


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"