ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 28 януари 1999 г.

 

Световните новини

Среща на Клинтън с папата. Нова совалка на САШ в Близкия изток. НАТО реши да отправи предупреждение, а не ултиматум за Косово.


Преглед на печата

България и Македония са пред решаване на своите проблеми.
Български хеликоптер падна край Малдивските острови.
На 2 и 3 февруари руският външен министър Игор Иванов ще посети официално България.
Запасните офицери обвиниха министър Ананиев в предателство.
 
 

България и Македония са пред решаване на своите проблеми.

Вчера след края на разговорите, които се водят в Скопие между експерти от двете министерства на външните работи, ръководителите на двете делегации дадоха интервюта. Зам.-министърът на външните работи на България Марин Райков заяви, че вече не трябва да се залага на старата схема, според която във взаимните отношения едната страна губи, а другата печели.Зам.-министърът на външните работи на Македония Трайковски, който води македонската делегация, оцени разговорите като оптимистични. Разгледани са били двустранните отношения и всички постигнати досега договорености, които не са подписани поради езиковия спор. Той също е бил обсъждан, но не стои в центъра на вниманието на преговарящите.Марин Райков е бил приет и от премиерът Любчо Георгиевски.Преди започването на срещата той заяви по телевизията, че не изключва възможността на преговорите да се намери формула за езиковия спор. При успешен завършек на настоящите преговори е твърде възможно Георгиевски да направи посещение в София в края на февруари. Според изказването на Райков за българската телевизия ключовата формула за отношенията между двете страни занапред е новият климат на доверие./"Стандарт"/
В-к "Дума" публикува статията "Признаваме македонския език?" Изтъква се, че България ще признае македонския език, като се съгласи официално с една от формулите за решаване на езиковия спор Става дума за една от 15 -те формули, предложени от българска страна от 2 години насам. Най - вероятно е да се приеме формулата, според която двете страни ще подпишат висящите договори на официалния език на Република Македония, който според член 7 на конституцията е македонския и на официалния език на Република България, който според чл. 3 на конституцията е българския. Това на практика означава отстъпка от българска страна, тъй като понятието  македонски език ще е формулирано официално в договореностите.Признавайки македонския език, независимо от уточненията, България ще даде възможност за разгаряне на претенциите на македонистите за признаване на "македонско" малцинство в България. Не бива да се забравя, пише "Дума", че според скопското тълкуване понятието македонски език се разпростира на територията на Република Македония, Беломорска Македония в Гърция и Пиринсдка Македония в България".

Български хеликоптер падна край Малдивските острови.

Всички медии съобщават, че вчера край Малдивските остроми е паднал хеликоптер Ми - 8 на българската частна авиокомпания "Хели ер". На борда е имало 3 души екипаж и 17 пътници. Машината е загубила мощност и е паднала в морето. Петима от пътниците са загинали, останалите, включително екипажът, са спасени. Причината за катастрофата е навярно някакъв технически дефект.Хеликоптерът е изпълнявал редовен туристически полет.Двама инспектори от министерството на транспорта са заминали, за да участват в разследването на катастрофата. Това е втора катастрофа с хеликоптер на компанията "Хели ер".

На 2 и 3 февруари руският външен министър Игор Иванов ще посети официално България.

Говорителят на външно министерство заяви за предстоящото на 2 и 3 февруари посещение на руския външен министър Игор Иванов в България. Освен със своята колежка Михайлова той ще проведе срещи с президента Стоянов, премиерът Костов и шефа на парламента Соколов. Планира се и среща с Комисията по външна политика в парламента. Ще се обсъждат двустранните отношения, включително и предстоящата от 10 до 20 март среща на смесената комисия за търговско - икономическо сътрудничество, както и положението на Балканите и най-вече в Косово.
В-к "Стандарт" отбелязва заявлението на началника на отдел "Русия и ОНД" във външно министерство Веселин Филев, че е "нужно Русия да гарантира достатъчно количества суров нефт за петролопровода Бургас - Александруполис". Засега Русия не дава гаранция за достатъчна натовареност на бъдещия нефтопровод, за изграждането на който са необходими големи инвестиции. Заявлението е предизвикано от статия в гръцкия в-к "Пондики", че проектът за строежа на нефтопровода е замразен от българите.

Запасните офицери обвиниха министър Ананиев в предателство.

В-к "Дума" уведомява за състоялата се вчера пресконференция на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, на която главният секретар о.з. полк. Яни Янев обвини в предателство министърът на отбраната Ананиев. Според Янев разкриването на оперативните и моболизационните планове на армията пред експерти от САЩ е престъпление, защото те влизат в списъка на сведенията, представляващи държавна тайна.Подобни данни не си разменят даже страните - членки на НАТО, а ако някаква информация се предава, то тя не отива в щабовете на отделните страни, а в колективните органи на НАТО. Запасните офицери попитали дали "достоен партньор, или сателит без достойнство ще става българската армия на САЩ". Ръководството на Съюза разпространи открито писмо до министър Ананиев и шефа на ГЩ, в което настояват да се каже имали ли са еекспертите от САЩ допуск до секретната информация, санкциониран на парламентарно равнище. Запасните са заявили, че даже по времето на Варшавския договор не е била подавана пълна информация за войските ни, както сега се дава на американците.
Запасните са изразили своята тревога и от оставането на военнослужещите и техните семейства без ведомствено безплатно медицинско обслужване, което станало с новия Закон за отбраната.
В-к "Стандарт" съобщава, че се подготвя закриването на военноморското училище във Варна. През този месец то ще навърши 118 години, а дипломите от него се признават в цял свят. То е най-старото техническо учебно заведение в България. Съществува вариант то да се превърне във филиал на Военната академия в София.

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"