ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

28 януари 2000 г.

 

 

Световните новини
Започна срещата в Давос с участието на Бил Клинтън
В годишното си послание за състоянието на нацията Клинтън направи важни социални предложения за бъдещето
Русия призна за дадените многобройни жертви в Чечения.

Преглед на печата

Президент
На срещата в Стокхолм не беше прието българското предложение за добавка към заключителния документ

Отношения с ЕС
Външният министър Михайлова смята, че  през 2000 г.България ще бъде извадена от черния визов списък на ЕС

Отношения с балканските страни
След  големи перипетии вчера транспортните министри на България и Румъния подписаха протокол
В качеството си на партиен лидер премиерът Костов ще се срещне с Хашим Тачи и Арбен Джафери.
 
 
 
 

Президент
На срещата в Стокхолм не беше прието българското предложение за добавка към заключителния документ

На международната конференция в Стокхолм, посветена на Холокоста, не беше уважено искането на България да бъде отбелязан нейният принос за спасяването на 50, 000 български евреи в заключителната декларация. Българското искане е било отхвърлено след намесата на председателят на Централния съвет на еврейските общности в Гърция Моше Константинидис, който писал до конференцията, за да изтъкне, че българските окупационни войски са депортирали евреите от Беломорска Тракия и Източна Македония.и са ги предали на германците.Организаторите от Швеция излязоха от конфузното положение като заявиха, че декларацията няма да се подписва, а ще се приеме с консенсус. След това от външно министерство на Швеция са заявили, че България се е отказала от предложената добавка към заключителната декларация.
Вчера президентът Стоянов направи изказване пред конференцията от 5 минути.Той припомни, че преди 55 години със смелост и достойнство българите са спасили 50, 000 евреи от България. Това е най - големият принос на България през 20 век към европейската цивилизация, заяви Стоянов. В същото време Стоянов изрази съжеление за невинните жертви от Беломорска Тракия и Македония, изпратени в лагерите на смъртта през българска територия. Стоянов отбеляза, че българите са традиционно толерантни към други етноси и религиии и е горд, че българските евреи в чужбина не са забравили страната, която ги е спасила. Президентът Стоянов изрази желанието на България да бъде включена в групата за сътрудничество по изучаване на Холокоста /"Таск форс"/, която е инициатор на конференцията в Стокхолм. Засега в тази група са включени само 9 от поканените на конференцията 48 страни. Официално България не е подала молба за това свое искане защото трябва да се очаква съпротива от някои страни.
Преди да отпътува за България президентът Стоянов се срещна със Стюарт Айзенстат, ръководител на делегацията на САЩ и зам. - министър на финансите.Той е уверил Стоянов, че САЩ с всички сили ще подкрепят нейното искане за включване в работната група по изучаване на Холокоста. В изказването си пред форума Айзенстат е казал, че България е единствената страна, запазила от преследване своите евреи и е безпрецедентен пример за единство между народ, църква и цар./"Новинар", "Демокрация"/

Отношения с ЕС
Външният министър Михайлова смята, че през 2000 г. България ще бъде извадена от черния визов списък на ЕС
Вчера външният министър Надежда Михайлова заяви за медиите, че " в рамките на тази година страните членки на ЕС ще вземат решение дали България да бъде извадена от черния визов списък на съюза." Според нея решението ще бъде положително за България, но тя ще трябва да повиши усилията си за запазване на доверието с прилагене на по - ефективен граничен контрол и запазване на политическата и икономическата стабилност..Председателят на парламентарната Комисия по външна и интеграционна политика Асен Агов каза, че най - оптимистичната прогноза е, че преди лятната ваканция визовия режим може да отпадне за България, а най - песимистичната прогноза е това да стане през септември.Според него предложението на ЕК за отпадане на визовия режим и на ПАСЕ за премахване на мониторинга е голям вътрешнополитически успех, постигнат вследствие усилията на МВР, правосъдното министерство и на другите ведомства. Експравосъдният министър Васил Гоцев заяви, че "през лятото ще можем да ходим на Карибските осторови"
В - к "Сега" прави анализ кои страни ще се противопоставят на премахването на визовия режим за България. Според вестника това са Австрия и Германия, въпреки заявленията на техните посланици в София, че ще поткрепят премахването на визите. Предполага се, че ако крайната десница в Австрия влезе във властта, тази позиция ще се втвърди. Гърция е страната, която най - много страда от емигранстската вълна от Балканите и ще се противопостави. Сред тези страни е и Франция. Като съюзници на България и нейното изваждане от черния списък се посочват Испания и Португалия./"Сега", "Стандарт"/

Отношения с балканските страни

След големи перипетии вчера транспортните министри на България и Румъния подписаха протокол

Вчера в София се проведе 6 - та сесия на смесената българо - румънска комисия по икономическо сътрудничество. Двете делегации се ръководеха от министрите на транспорта Антони Славински и на Румъния - Траян Басеску. На първа страница в - к "Демокрация" публикува коментар под заглавие "Румъния обеща бързо решение за моста", а в "Стандарт" заглавието е - "Букурещ отново проваля преговорите за Дунав - мост две". Заглавието на "Сега" е "До 3 месеца решаваме за Дунав мост - 2"
Всички вестници изтъкват казаното от Траян Басеску, че националните интереси на Румъния и България се разминават по въпросите за втори мост над Дунав, транзитирането на румънски ток за Турция и Гърция, преноса на природен газ и българските ядрени отпадъци. Той предложи всички тези проблеми, които не могат да бъдат преодолени поотделно, "да се сложат в една кошница" и да бъдат решени комплексно. Според Басеску това трябва да стане до 3 месеца на среща на премиерите на двете страни. След това двете страни ще започнат тежки преговори по присъединяването към ЕС и е добре те да имат обща позиция. Според Басеску по - добре е двете страни да развиват фериботния транспорт вместо да строят нов мост над Дунав. Румъния е готова да направи компромис по мястото на втория мост над Дунав, но в замяна на това ще поиска България да разреши транзитирането на румънски ток към Турция и Гърция и да увеличи поне двойно транзитната такса за природния газ, който минава през румънска територия. Басеску заяви, че "Румъния има свръхпроизводство на електроенергия - има инсталирани мощности за 24, 000 мегавата и потребление само на 7, 000 мегавата и за остатъка трябва да намери пазари". Третият проблем е свързан с разрешаването на транспортирането на българските ядрени отпадъци от АЕЦ през румънска територия. Според подписания вчера протокол се създават 4 съвместни работни групи, които трябва да изяснят основните проблеми. Предвижда се и среща на двамата премиери, които ще разрешат най - сложните въпроси. Срещата между тях ще се проведе до 3 месеца.
В - к "Стандарт" дава интересни подробности от протеклите вчера преговори между двете делегации.Превод на дума от български на румънски език е забавило много подписването на протокола. Стигнало се до ваденето на речници за превода на думата "мост" в румънския вариант Изненадващо в края на преговорите се е появил Ричард Шифтър - координатър на "Плана Шифтър" за Балканите. Той веднага се е усамотил с двамата министри, но Басуску бързо излязал от стаята, защото не приемал чуждо посредничество.Договорено е през април да се проведе среща на смесената комисия по автотранспорта.
/"Стандарт", "Сега", "Демокрация"/

В качеството си на партиен лидер премиерът Костов ще се срещне с Хашим Тачи и Арбен Джафери.

По покана на председателят на СДС Иван Костов на посещение в България ще пристигнат председателят на Партията на демократичния прогрес и заместник - председател на Временния административен съвет на Косово Хашим Тачи, а така също и председателят на Демократичната партия на албанците в Република Македония Арбен Джафери.Срещата с тях ще се проведе сутринта на 29 януари в централата на СДС, като Костов ще ги приеме само в качеството си на партиен лидер. Досега се знаеше, че ръководителите на албанците в Косово и Македония ще дойдат в София като гости на конференцията на ДПС, която се открива утре сутринта. На конференцията на ДПС ще присъства и представител на Ибрахим Ругова от Косово. Лидерът на ДПС Ахмед Доган е информиран за предстоящата среща на Костов с лидерите на албаниците в Македония и Албания. Хашим Тачи ще пристигне със 7 - 8 телохранители и сега се уточнява мястото, където ще отседне той. НСО също е готова да му осигури охраната. За форума на ДПС ще пристигнат политици от Турция, Албания, Македония и Румъния. Поканени са представители на дипломатическия корпус, лидери на партиите в България и на парламентарните групи, както и на синдикатите.Президентът ще изпрати поздравително писмо. /"Пари"/


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"