ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
27 октомври 1999 г.
 

  Тема на деня | Президент | Отношения със страните от ЦЕФТА | Отношения с балканските страни | Армия | Парламент | Правителство | Избори за общински съветници и кметове | Социална обстановка | Икономика |

   

   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Албанският премиер Пандели Майко подаде оставка.

 • Търкания между САЩ и Русия за стратегическите оръжия.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Иван Костов и Бюлент Еджевит откриха строителството на каскадата "Горна Арда" пред 15,000 души.

 • На 4 - 5 ноември в Боровец ще се проведе среща на президентите на България, Гърция и Румъния
   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА
   

 • Разширяване на отношенията с Полша е резултатът от посещението на министър Михайлова във Варшава.

 • Днес президентът Стоянов заминава на двудневно посещение в Словения.

   

      ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ
   

 • Политическата ситуация в Кърджали се промени само за една вечер, след като новият кмет Димитров от ОДС се извини на ДПС.

 • Ръководството на СДС ще поиска спешна среща с президента Стоянов по повод изявлението му след изборите, че има корумпирани управници.

 • И генерален ремонт на кабинета не може да го закрепи, заяви лидерът на БСП Първанов.
   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Армията за първи път използва в учение хеликоптери БЕЛ - 206

 • Днес прламентът обсъжда на второ четене предложени от кабинета разпоредби в Данъчния процесуален кодекс.

 • Държавният бюджет приведе 5 765 800 лв. на общините.

 • Според доклада на ПРООН за България 24,8% от българите са за управление от здрава ръка,  за най-платени се смятат строителите и политиците, колата е лукс.

 • БТК увеличава капитала си със 150 млн. долара под условие издаване на облигации, конвертируеми в акции.

 • ДЗУ привлича френски инвеститори.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Ръководството на СДС ще поиска спешна среща с президента Стоянов по повод извявлението му след изборите, че има корумпирани управници. Това реши Националният изпълнителен съвет  на СДС вчера.
  Ние  сме съгласни с много от нещата, които каза президентът, заяви председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова. Държавният глава обаче трябва да облече във факти твърденията си, смята Михайлова. Според нея не е редно да се говори за корупция по принцип.
  Президенът не е журналист на свободна практика, а отговорен човек, значи, има нещо конкретно предвид, каза вицепремиерът Божков. Той се зарече, че "СДС ще реагира безкомпромисно, ако Стоянов наистина разполага с факти за корумпирани сини политици". Божков е уверил, че от СДС се отнасят с необходимата сериозност към предупрежденията на президента.
  Михайлова е уточнила за пресата, че Стоянов не се е допитвал до хора от НИС преди изявлението си.
  В-к "24 часа"  публикува под заглавие "Контраудар" отговора на президента Стоянов на въпроса дали би разшифровал изявлението си за корумпираните в държавните и партийните структури. "За 12 минути успях да кажа всичко, което трябваше да кажа. Струва ми се, че посочих проблемите толкова ясно и толкова категорично, че всички въпроси биха били обида към вашата свръхинтелигентност". Този отговор Стоянов даде по време на тридневното тактическо команднощабно учение на армията "Есен 99" на полигона край хасковското с. Корен вчера. Президентът не е оговорил на въпрос на вестника дали не отправя недоказани обвинения.
  На 16 ноември ще се проведе заседанието на Националния съвет, е решил вчера НИС на СДС. До тази дата трябва да бъдат готови анализите на изборните резултати от всички общински конференции.Графикът им е вече в ход, съобщи Михайлова.
  За нас най-важна е оценката, която сами ще си направим", обяви  главният секретар на СДС Христо Бисеров.

  Една от най-коменитраните теми в пресата е за очакваните оставки на местни партийни лидери заради провали на изборите, както, и най-вече, догадки във връзка с изявлението на премиера Костов, че ако България получи покана за преговори с ЕС  през декември, ще има промени в правителството, по всяка вероятност и персонални.
  След изборите провалилите се ръководства на СДС по места започнаха да подават оставки. Пръв пое вината за загубата на СДС в Благоевград депутатът Илиян Попов. Резултатите там Костов нарече "наказателен вот за местната организация".  Освен Попов обаче отговорност трябва да носят и Христо Бисеров и Орфей Дуевски, посочва "24 часа" в публикация със заглавие "СДС мете, но до депутат".
  Втори с оставка след Илиян Попов бе Добрин Митев от Варна, който обаче освен с поста на шеф на СДС ще се раздели и с мястото на областен управител. Целият СДС във Варна си отива. Вина за загубата там обаче има и Надежда Михайлова, която отговаря за града, както и депутатите Брагой Димитров и Даниела Николова. Те слагаха прътове по пътя на стария кмет Христо Калчев, който иммаше шансове да спечели. Очаква се цялото ръководство на СДС в Ловеч да си отиде, "за да измият срама от челото на Надежда Михайлова и нейната "касета", пише "24 часа".
  Чака се колективна оставка от местния СДС в Стара Загора, където за първи път от 10 ноември кметът няма да е от СДС. Лидерите в Добрич също ще си ходят.
  В Бургас Йордан Цонев обяви, че си отива като лидер на СДС в града. "Заради мои грешки загубихме", призна той. Там обаче наред с него в кампанията се включиха Екатерина Михайлова и лично премиерът Костов, както и вътрешният министър Бонев.
  В Габрово започнаха да се бият помежду си, когато дойде време за оставки. Вчера публично общинският лидер на СДС Катранджиев обяви, че има проблем със сините областни щефове. "Не подавам оставка, не чувствам вина за загубата", заяви той и обвини депутатите Светлана Дянкова и Михаил Карафезов, че на предварителните избори са отстранили не когото трябва и са наложили своя човек Дожков.

  Във връзка с евентуални промени в кабинета се спрягат имената на здравния министър Бояджиев, министъра на отбраната Ананиев, и на правосъдния Гоцев. Днес само в-к "Монитор"  съобщава на първа страница, че на вчерашното първо след изборите заседание НИС на СДС е обсъждал  "гафовете на министър Михайлова". Според вестника, който се позовава на "източници от НИС на СДС"  има вероятност Михайлова да бъде уволнена, като най.-сериозните кандидати за нейното място били зам.-министър Владимир Кисьов и шефът на парламентарната комисия по външна политика Асен Агов. Независимо от това кой ще оглави външно обаче, от централата на СДС били категорични, че вицепремиерът Божков ще поеме преговорите с ЕС, пише "Монитор".
  Самият вицепремиер вчера обясни идеята на премиера за структурни промени в кабинета във връзка с евроинтеграцзията по следния начин: "В страните, където водят преговори с ЕС, се изграждат специални структури, ние вече разговаряхме с колегите си от т. нар. "първа вълна". В Полша има цяла нова администрация с около 2000 души, която се занимава изключително и само с воденето на преговори... Според Божков в другите държави, които преговарят, има вицепремиер, който се занимавал с тази дейност. Божков заяви, че сегашната структура "очевидно е неадекватна, ще бъде неадекватна в момента, в който България започне преговори. Там ще трябва да има хора, които с нищо друго да не се занимават, а само с преговори". Идеята за назначаването на Божков по евроитнеграцията обаче била все още на ниво обсъждане, уточнява "Монитор".  В интервю в същия вестник шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова заявява по повод на евенуални промени в изпълнителната власт, че предстоят разговори в самата ПГ на СДС, а промените, за които говори премиерът са свързани с датата 10 декември 1999 г.  "След анализ на резултатите от изборите и на конкретните действия, които са извършени..., ще търсим най-добрите решения за страната... В крайна сметка целта е да си свършим добре работата...Не става въпрос за лични емоции...Освен това всеки политик ходи с оставката си в джоба", заявява Михайлова.

  И генерален ремонт на кабинета не може да го закрепи, заяви лидерът на БСП Първанов
  "Президентът не се е консултирал с мен за промени в правителството, но можем да му подскажем някои имена, за да е подготвен за срещата си със СДС, е  заявил лидерът на БСП Георги Първанов. БСП даде позитивна оценка за изявлението на Стоянов. Думите му са сигнал за слабостта на изпълнителната власт, коментира Първанов. Според него дори генерален ремонт на кабинета не може да го закрепи, защото той вече не разполагал с обществена подкрепа. Първанов не давал на правителството нито ден повече. Съдбата на кабинета зависела от парламентарното мнозинство, което трябвало да прецени дали да предизвика предсрочни парламентарни избори, или да се бетонира до края на мандата, смятат от БСП. При втория случай обаче СДС рискувал да изгби още избиратели.

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Днес президентът Стоянов заминава на двудневно посещение в Словения
  По покана на своя колега от Словения Милан Кучан президентът Петър Стоянов днес ще замине на официално двудневно посещение в Словения. Освен с Кучан той ще се срещне и с премиера Янез Дърновшек. В състава на българската делегация е и военният министър Георги Ананиев. Предстои да се подпише военна спогодба между двете страни.Според министър Ананиев след подписването на споразумението двете страни ще пристъпят към изпълнението на годишни планове за сътрудничество, за което вече се водят преговори на експертно ниво. Ще се подпишат и споразумения в областта на търговията и морския транспорт. С президента ще пътува и българска бизнес делегация. /"Стандарт"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  Разширяване на отношенията с Полша е резултатът от посещението на министър Михайлова във Варшава
  Вчера министър Михайлова, която е на официално посещение в Полша, се срещна последователно с маршала на Сейма Матей Плажински и на Сената Алисия Гжешковяк. Постигната е договореност за бързо разширяване на контактите между парламентите на двете страни. Полша ще подкрепя българската кандидатура както за НАТО, така и за ЕС като на срещата на ЕС на върха през декември в Хелзинки Полша ще подкрепи искането на България за започване на преговори за членство. Външният министър Геремек е заявил при срещата си Михайлова, че от 60 години Полша желае да има втори мост на Дутав при Видин - Калафат. Спорад него това ще улесни не само достъпа на България до Западна Европа, но и достъпа на НАТО до Балканите. Вчера след обяд министър Михайлова замина за Литва на двудневно официално посещение. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Иван Костов и Бюлент Еджевит откриха строителството на каскадата "Горна Арда" пред 15 000 души
  Вчера пред около 15,000 зрители от Кърджалийска и Смолянска област премиерите на България и Турция Костов и Еджевит направиха символичната "първа копка" на каскадата "Горна Арда". В състава на официалната българска делегация бяха вицепремиерът Бакърджиев, финансовият министър Муравей Радев, шефът на Агенцията за енергетика Иван Шиляшки и др.
  В състава на турската делегация бяха министърът на енергетиката Джумхур Ерсюмер и турският посланик в София.
  С Еджевит пристигнаха и 250 турски бизнесмени.
  В словото си към присъстващите Костов заяви: "Благодаря ви, че дойдохте. Ще продължим усилията за сближаване между България и Турция. Българските изселници в Турция са мост между нашите две страни. Възможността да открием 3000 работни места и да се създаде работа и поминък на населението в региона, е по-важна от екологията".
  Бюлент Еджевит заяви: "Реализацията на проекта "Горна Арда"ще подобри живота на населението в район със смесено население. За нас е важно нашите сънародници да останат да живеят в България добре. Този проект гарантира тази възможност. Наред с това решихме важни социални въпроси, каквото е и събирането на разделените семейства. Добрите връзки между нас тепърва ще дадат своя принос за стабилността на Балканите. В момента те изпъкват на фона на нестабилността, предизвикана от кризата в Косово. Годишният стокооборот между България и Турция вече достигна 570 млн. долара".
  Еджевит отбеляза още, че турският генерален щаб вече е разработил план за преговори между двете страни за уреждане на въпроса за признаване на военната служба за преселници от двете страни. Тя ще се признава в другата страна и няма да отслужват още веднъж. Клонове на "Зираат банкасъ" в Турция вече са започнали изплащането на пенсии на преселници от България, за което се подписа споразумение още през 1998 г. До 2006 г. по проекта "Горна Арда" ще бъдат построени три язовира с обща мощност 170 мегавата. Те ще произвеждат годишно 466 млн. киловатчаса електроенергия. Строителството ще струва 220 млн. дол. на смесеното дружество на НЕК с "Джейлан холдинг" Подписан е и дългосрочен договор за износ на елекричество до 2008 г. от каскадата за Турция. През следващите 9 години Турция ще закупи електричество от България за 1,2 млрд. долара. Турция ще закупува около 12% от произвеждания в България ток.
  Еджевит съобщи още, че смесено дружество ще строи и 114 км от магистралата "Марица" в отсечката Капитан Андреево - Оризаре. Според премиера Костов "Отношенията между България и Турция се развиват на широка основа. И наред с икономическите се решават и важни социални въпроси". /"Стандарт", "Демокрация"/

  На 4 - 5 ноември в Боровец ще се проведе среща на президентите на България, Гърция и Румъния
  От президентството съобщиха официално, че на 4 - 5 ноември в курорта Боровец ще се проведе втората бълканска среща на върха между президентите на България Петър Стоянов, на Гърция Костас Симитис и на Румъния Емил Константинеску. Първата среща между тях беше през есента на 1998 г. в Гърция. Ще се обсъждат сигурността на Балканите след косовската криза и бъдещето на Пакта за стабилност, както и интеграцията на България и Румъния в ЕС и НАТО. /"Стандарт"/  


  АРМИЯ
   
  Армията за първи път използва в учение хеликоптерите БЕЛ - 206
  Във втория ден от учението "Есен 99" край село Корен присъстваха президентът Стоянов, военният министър Ананиев и началникът на ГЩ ген. Михо Михов, както и много военни аташета и журналисти. Части от 61 -ва механизирана бригада от Карлово, която се числи към Силите за бързо реагиране, показа мироопазваща операция заедно със самолети МиГ - 21 и СУ - 25 и новите американски хеликоптери БЕЛ - 206. В тридневното учение участват 100 войници и офицери и 500 бойни машини. Учението ще завърши днес край Варна с демонстрация на отблъскване на морски десант. Президентът Стоянов заяви, че "Силите за бързо реагиране са нашият модел на това, което ще бъде българската армия. Стъпка по стъпка, като на всички учения показваме, че БА е боеспособна и ще влезем в НАТО". Демонстрирано беше и участие на армията в прекратяване на крупна производствена авария, в което участвува и отряд на Гражданска защита.
  От 28 октомври до 4 ноември 6 кораба на Британския кралски флот ще посетят Варна и ще участвуват съвместно с БМФ в учения по море от 1 до 4 ноември. /"Демокрация"/  
   
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Днес прламентът обсъжда на второ четене предложени от кабинета разпоредби в Данъчния процесуален кодекс Според тях публични изпълнители към Агенцията за държавни вземания ще изземват прпинудително имущество на граждани и фирми, за да обезпечат дължими данъци, мита, осигурителни вноски. Роднините и други близки лица на длъжниците ще трябва да издават техните доходи, имущестнво и активи, ако тази информация им бде поискана писмено от изпълнителите.
  По предложение на бюджетната комисия депутатите ще приемат наново вече гласуваните членове от проекта, за да се регламентира статутът и дейността на новата агенция.
  Предвижда се Агенцията по държавни вземания да е към финансовото министерство и да ръководи изпълнителите, които ще обезпечават публичните държавни вземания. Агенцията ще приема, съхранява и продава имущества, които са иззети в полза на държавата при обявяване в несъстоятелност.
  Обмисля се вариантът освен налозите данъчната администрация да събира и вноските по задължително социално и здравно осигуряване", съобщи шефът на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев. Тази идея била одобрена от МВФ и Световната банка. Според Цонев данъчната администрация можело да се увеличи, а също и разходите по издръжката й, но щял да се подобри контролът по издължаването на данъците и задължителните вноски.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Държавният бюджет приведе 5 765 800 лв. на общините. С това отпуснатата от началото на годината досега субсидия от хазната за местните портфейли достигна 448 767 893 лв. От тях 346 403 176 лв. са обща субсидия, а 63 346 200 лв. - субсидия за капиталови разходи. Бюджетът не превежда пари на 6 общини, защото все още не са актуализирали бюджетите си. 135 общини са изпълнили това условие.  


  МЕСТНИ ИЗБОРИ' 99
   
  Политическата ситуация в Кърджали се промени само за една вечер, след като новият кмет Димитров от ОДС се извини на ДПС
  С удостоверение на ОИК за кмет на Кърджали избраният Румен Димитров от ОДС не получи в понеделник в 10 часа ключовете от предшественика си Расим Муса от ДПС, който на първия тур имаше привидно убедително предимство пред Димитров с 41,81% срещу 28,75% за Димитров. На втория тур обаче гласовете на третия кандитат Багдасаров, издигнат от БСП, се преляха към Димитров. За него дадоха гласовете си и немалко от избирателите от околните села с предимно турско население.  След като станаха ясни резултатите от гласуването в Кърджали, от ДПС обявиха, че гласуването е било етническо и резултатите манипулирани и фалшифицирани. Доган остро предупреди, че това съюзяване на СДС и БСП е предизвикало етническия вот и е опасна тенденция. Той обяви, че ще смени политическото поведение на ДПС за в бъдеще и че съществува натиск от низовите структури за  преобразуване на движението по подобие на Армията на спасението в Косово.
  Точно 24 часа по-късно вчера и по негова покана Расим Муса прие в кметския кабинет и поздрави с победата Румен Димитров. Новоизбраният кмет лично е предложил на Муса да стане шеф на общинския съвет и се е извинил за прибързани изявления по отношение на ДПС. "Смятам предложението Муса да оглави местния парламент за най-разумно, тъй като в 37-членния общински съвет групата на ДПС е най-голяма и разполага с 18 мандата", заяви Димитров. Извивенията си той е поднесъл заради  изявлението си от понеделник, 25 октомври, че за хора на Доган няма място в екипа му.  "Когато се появи нещо много по-разумно за мирното и съвместно управление на община Кърджали, то си струва цената на едно извинение", е обяснил Димитров. Според Муса и Димитров политическата ситуация се е променила коренно само за една вечер. Това е свързано с посещението на турския премиер Еджевит, цитира мнението на наблюдатели в-к "Сега". След срещата си Димитров и Муса са се присъденилили към официалната церемония по повод първата копка на каскада "Горна Арда", уточнява в-к "Труд".
  "Предложението на Димитров тепърва ще се обсъди от политическото ни ръководство, но ДПС в Кърджали винаги е било за градивен диалог и намиране на конструктивни пътища", е отговорът на Муса, цитиран във в-к "Сега". Той е уточнил, че лидерът на ДПС Доган все още не е запознат с новата политическа ситуация в общината.
  Стана ясно още, че късно в понеделник, 25 октомври, местното ръководство на БСП в Кърджали е решило, че Общинският съвет трябва да се оглави от представител на ДПС. "Това е разумната стъпка за сваляне на евентуално етническо напрежение в Кърджали", заяви лидерът на социалистите Георги Първанов.
  Председателят на БСП в Кърджали Милко Багдасаров е бил вчера в София. Той е отрекъл да са му предлагали да стане шеф на Общинския съвет, както съобщи пресата вчера. "Не може  да се говори за етническо противопоставяне. Дори фактите говорят за това - около 1500 души от селата с компактно турско население са гласували за Румен Димитров. Хората просто избраха него", е казал Багдасаров. В подкрепа на думите му е и анализът на в-к "24 часа" под заглавие: "И българите имат право да печелят в Кърджали".  "Ахмед Доган изглежда смята, че българите нямат право да печелят избори в Кърджали. Затова вдига гюрултия и размахва косовски сценарии. На 23 октомври в Кърджали стана нещо много просто. Българите гласуваха за Румен Димитров. Те се оказаха повече от българските турци, макар цифрите от последното преброяване да сочат обратното", се посочва в публикацията на Иво Инджов. И още - "Бива ли прозорлив политик като Доган да не е забелязал, че за първи път на тези избори цветовете почти не играеха. Доминираха интересите...".  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Според доклада на ПРООН за развитието на човека "България `1999"  24,8% от българите са за управление от здрава ръка,  за най-платени се смятат строителите и политиците, колата е лукс
  По данни на националния доклад за развитието на човека "България 1999", направен от ПРООН,  44,5% от българите твърдят, че още не са видели демокрацията и не могат да преценят дали формата на управление е добра.
  24,8% от българите смятат, че страната трябва да се управлява от здрава ръка.
  Изследването е открило, че за българите колата е лукс - 57% нямат кола, а средната възраст на автомобилите е 14 години.
  За най-добре платени минават строителите и политиците. За най-престижни се смятат професиите на научните работници и журналистите.  


  ИКОНОМИКА
   
  БТК увеличава капитала си със 150 млн. долара под условие издаване на облигации, конвертируеми в акции
  Директорският борд на БТК свиква общо събрание на акционерите на 26 ноември. Дневният ред предвижда смяна на ръководните органи и увеличаване на капитала на компанията под условие. Условието е издаването на облигации, конвертируеми в акции, пише в обявата.
  Насрочването на събранието е доказателство, че приватизационната сделка ще приключи до датата на провждането му и парите ще бъдат приведени. Според парафираните на 15 октомври документи гръцко-холандският консорциум KPN -OTE ще плати 510 млн. долара за 51% от БТК, за правото да бъде втори GSM-оператор и за 51% държавен дял в "Мобиком".
  В началото на годината бе пусната обява за общо събрание в "Държавен вестник", според която сделката трябваше да се сключи до края на март.
  "Капиталът ще се вдигне със 150 млн. долара, колкото смята да инвестира в БТК купувачът", е съобщил представителят на консорциума за Блъгария Стефан Колев.

   
  ДЗУ привлича френски инвеститори
  Новите собственици на ДЗУ са в преговори с френска и американска компания за съвместни производства на прецизна техника, обяви шефът на борда на директорите на дружеството Сашо Съйков. В напреднал етап са разговорите с френската фирма "Секюридеф", с която ДЗУ ще произвежда заключващи системи. В момента заводът прави известните системи "Локсис".
  След като производството на компактдискове временно се измества в Унгария, дружеството се ориентира към съвместни производства с чужди инвеститори. Освен заключващи системи и енергоспестяващи лампи, в механичния завод сега се правят прецизни механични детайли и магнитни глави за четящи устройства за охранителни системи. Очаква се голяма поръчка от Унгария.
  До средата на 2000 г. се очаква ремонтът на съоръженията за CD-та в Стара Загора да приключи. Целта е да се резшири производството, така че да има работа за всичките 1025 работника. /"Сега"/
   
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"