ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
27 септември 2000 г.
 
   Тема на деня | Българските медалисти на олимпиадата в Сидни |Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с балканските страни | Отношения с НАТО | Отношения с  ЕС | Отношения със САЩ | Медии | Правителство | Съдебна власт |Партии  | Икономика
   
   
   
   

  БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ
   

 • Мерков, Бухалов и четворката каяк - полуфиналисти на 1000 метра.

 • Най-голямата българска надежда за златен медал в турнира по класическа борба Армен Назарян се класира за полуфиналите след убедителни победи в категорията до 58 кг.
   
   
      
  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • При срещата с премиера Костов египетският президент Мубарак се е ангажирал с каузата на българските медици в Либия.
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Президентът Стоянов очаква обединение в СДС след изявлението си, че ще се кандидатира за втори мандат като независим кандидат, но тласна противоречията в партията към изостряне.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Финансов скандал тресе Франция.

 • Северна и Южна Корея договарят инвестиции.

 • С неуспех завърши последния кръг от преговорите за Кипър.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Кощуница се обяви за победител в изборите, а ЕС обяви за отменяне на санкциите.

     


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Зоран Джинджич, шеф на кампанията на опозицията в Югославия, благодари на СДС за оказаната помощ.

 • Депутатът от БСП Велко Вълканов, който прие поканата да посети Югославия за изборите, заявява, че е солидарен не с Милошевич, а с онези, които са срещу НАТО и САЩ.
   


  ОТНОШЕНИЯ  С ЕС
   

 • През ноември на посещение в България ще бъде кралската двойка на Швеция.

   


  ОТНОШЕНИЯ  СЪС САЩ
   

 • Шефът на бойната ни авиация ген. Попов разглежда в САЩ самолетите Ф - 16.
   


  ОТНОШЕНИЯ  С НАТО
   

 • Президентът Стоянов и висши военни от НАТО ще наблюдават военното учение "Седем звезди 2000" в България.  
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов се запозна с находките от тракийския некропол в Старосел.

 • Президентът Стоянов изслуша българските юристи по делото на медиците в Либия

 • Националната телевизия започва излъчването на новини на турски език.

 • Националният съвет за радио и телевизия не даде програмни лицензи на 13 радиа заради рекламна дейност.

 • Премиерът Костов заяви, че бившите вицепремиери Божков и Бакърджиев нямат вина за неизгодните условия за продажбата на БТК при преговорите с ОТЕ - KPN.

 • Конституционният съд реши, че общините не могат сами да въвеждат местни такси и данъци, нито да определят размера им.

 • Среща на лидерите на левицата във връзка с проекта "Нова левица".

 • България последна по брутен вътрешен продукт  сред страните кандидатки за ЕС

 • Пазарът се успокои около 2.23 лева за долар.

 • Горивата поевтиняват средно с 5,5%.
   
   
     ТЕМА НА ДЕНЯ

  При срещата с премиера Костов египетският президент Мубарак се е ангажирал с каузата на българските медици в Либия
  Египетският президент Хосни Мубарак нарушил протокола и срещата му с премиера Иван Костов в Кайро е започнала с 10 минути по-рано от предвиденото. Въпросът за процеса срещу българските медици в Либия е бил повдигнат от Мубарак. Костов го информирал подробно за направеното досега по делото, което е било посрещнато с разбиране от Мубарак. След срещата  Костов е казал по този въпрос: "Видях ангажираността на г-н Мубарак и това ми е достатъчно. " Той очаква справедлив и честен процес, а в Либия работят много българи. Толерантни сме към либийската страна, която ни гарантира прозрачност на процеса, подчерта Костов. Важно е допълнението му , че е готов да посети Триполи след приключването на процеса, за да подготви на нова основа отношенията с Либия. Ангажиментът на Мубарак е много важен, особено като се има предвид, че само след седмица полк. Кадафи ще посети Кайро и ще се срещне с него.
  Във връзка с отношенията с Египет премиерът Костов каза, че оценява посещението си като начало на процес на активизиране на връзките с Египет и останалите арабски страни. България цени високо ролята на Египет като стабилизиращ фактор в развитието на мирния процес в Близкия изток. Двете страни могат да си сътрудничат успешно в земеделието, туризма, хранителната и фармацевтичната промишленост. Съществуват възможности за общи проекти по Пакта за стабилност. По време на пленарните заседания на двете делегации са били обсъдени и възможностите за внос на природен газ от Египет и за създаване на смесени предприятия в металургията. Двете делегации са стигнали до общото мнение за активизиране на икономическите отношения. Египет има готовност да приеме на работа български лекари, сестри и медицински персонал, както и представители на българските мюсюлмани, които да се обучават в духовни училища.
  Иван Костов е предал покана от страна на президента Стоянов до Хосни Мубарак да посети България и останал с впечатлението, че това посещение може да се реализира в началото на 2001 г. Костов каза, че това посещение ще бъде голямо признание за българския етнически модел и за съжителството между етническите общности в България.
  Премиерът Костов е представил българската икономика като стабилна, което поставя отношенията на България с арабските страни на качествено нова основа.
  При срещата си с генералния секретар на Арабската лига Есмет Абдел Магид премиерът Костов също е получил уверение за оказване на помощ по делото срещу българските медици в Либия. Пред него Костов е изразил опасенията си от забавянето на резултатите от изборите в Югославия. Становището на Магид е било, че това е явен признак за манипулиране на резултатите.
  Възможностите за развитие на икономическите отношения между двете страни са били обсъдени обстойно при срещата на Костов с неговия египетски колега Атеф Абейд. /"Демокрация", "Стандарт", "Земя"/
   
   
     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Президентът Стоянов очаква обединение в СДС след изявлението си, че ще се кандидатира за втори мандат като независим кандидат, но тласна противоречията в партията към изостряне
  Втори ден водеща тема в пресата е изявлението на президента Стоянов от понеделник, 25 септември. След като президентът заяви, че ако се канидатира за втори мандат, ще го направи като независим кандидат с подкрепата на СДС и отправи остри критики към Костов и управляващата партия, днес пресата публикува  нов коментар на Стоянов във връзка с изказването му.
  Не очаквам разцепление в СДС, а единение след моето изявление, е коментирал за медиите вчера президентът Стоянов. Той е присъствал на откриването на изложба в Българската академия на науките за тракийския храм в с. Старосел. Там е бил и шефът на парламента Соколов, информира пресата.
  След откриването на изложбата Стоянов е коментирал, че със Соколов не са имали време да говорят за изявлението от понеделник. Парламентарният шеф и ексминистърът на правосъдието Васил Гоцев са съпроводили държавния глава до президенството, където тримата са се усамотили за 15-ина минути. След срещата Соколов е отказал коментар за пресата за темата на разговора.

  След премиера Костов, който веднага след президентското изявление коментира, че подкрепя Стоянов като президент на ОДС , но с уговорката, че  въпросът за президентските избори не е на дневен ред,  "Новинар" в днешния си брой публикува коментар на парламентарния шеф Соколов. Уточнявайки, че фактът, че Стоянов е бил кандидат на ОДС и това не му е попречило да стане президент на всички българи, което и при втори мандат би било същото, отдавайки правото на президента на собствен избор, Соколов обаче недвусмислено заявава: "За мен е важно, че президентът Стоянов съзнава, че той не би могъл да бъде избран без подкрепата на СДС и на ОДС. Че кандидат, неподкрепен от ОДС, просто не би бил кандидат на демократичните сили".  С тази реплика Соколов катигорично се противопоставя на заявената от Стоянов позиция да се яви като независим и надпартиен кандидат, подкрепен от СДС, повтаряйки тезата на Лучников за моралния и политически ангажимент на Стоянов към СДС и настоявайки той да заеме категорична позиция за СДС преди изборите, в т. ч. и парламентарните. В този смисъл е и коментарът на бившия президент Желю Желев, който вижда в сегашните отношения между СДС и президента повторение на събитията от 1992 г., когато  след критиките на Желев към тогавашното СДС като се почне с прословутите "Боянски ливади", "Боянски ливади 2 " и т.н.,  същото искане бе отправено и към него. Тогава Желев в крайна сметка се съгласи да отиде в централата на СДС и да участва в предвалителните избори на съюза за президент - и изгуби от Стоянов.
  "Най-доброто е да се промени конституцията, така че България да бъде президентска република - казва Желев на страниците на "Новинар". - В сегашната ситуация виждам повторение на случилото се през 1992 г., когато имаше конфликт между СДС и мен. Тогавашното ръководство не разбра, че ако президентът критикува управлението на СДС като политическа сила, която го е издигнала и стои зад него, той не й вреди, а по-скоро й помага. Той се утвърждава като изразител на общонационалните интереси".
  С мнението на Желев се сегласява и Лучников в коментар за в-к "Сега", кадето заявява: "Явно, че той /Стоянов/ върви по пътя на Желю Желев. Това е за негова сметка".
  Политилогът Евгений Дайнов пък смята, че Стоянов е "просто нервен". Петър Стоянов влязъл в ненужен спор и веднага го направил национален. "Мисля, че това е подхлъзване, казва синият политолог, цитиран в "Сега".
  Като зам.-председател на СДС Димитър Абаджиев заявява :"Няма надпартиен политик". Същевременно той уточнява, че приема като много полезна дискусията, както той възприема изразените от Лучников и Стоянов  изявления. Абаджиев отдава право на Стоянов, че несъмнено трябва да отстоява интересите на цялата нация и "не може да защитава интересите само на една прослойка в обществото, която пък се представлява от една или две политически партии". От друга страна обаче президентът, след като е издигнат от една политическа партия, трябва ясно да определи "своята политическа ценностна система", както се изразява Абаджиев.  Точно по отношение на ценностната система обаче в изявлението си президентът Стоянов даде категоричен отговор, подчертавайки, че винаги е споделял и ще споделя идеалите  и ценностите на СДС. Разграничавайки позицията на ръководството на СДС като цяло от изявленията на Лучников, който не бил "част от ръководството", Абаджиев лансира тезата, че отравеното чрез  Лучников искане към президента да заяви ясно политическата си принадлежност и ангажимент от една страна, и, от друга, реакцията на президента, че няма да се поддаде на натиск и ако тръгне към втори мандат, ще го направи като независим кандидат, предсавлява дискусия "в рамките на една ценностна система".
  Същевременно зам.-председателят на СДС категорично заявява, че СДС ще продължава да разчита на президента, а дали ще се приеме той да е независим кандидат с подкрепата на СДС, отговор може да даде Националната конференция. "Това, което се знае, е, че подкрепата за г-н Стоянов в СДС е много висока", изтъква Абаджиев. Той е категоричен и че позицията на президента не извежда на дневен ред друг кандидат за президент.  В потвърждене на казаното от Абаджиев, че Стоянов се ползва със силна подкрепа в СДС, е изявлението на областния председател на СДС - Добрич Людмил Бешков. Според него изявлението на Стоянов е принципно и не може държавният глава да се поддава на натиск, независимо откъде идва той.  "Стоянов ще е нашият кандидат. Не съм чул нищо против неговата кандидатура в ОДС", заявява Бешков пред "Стандарт". Според него цялата истерия 8 месеца преди парламентарните и повече от година до президентските избори цели нещо друго - най-вероятно да всее смут в редиците на СДС.
  В-к "Стандарт" публикува интервю със столичния кмет Стефан Софиянски, който заявява:  Единственото, което мога да кажа в в момента, е следното: "Аз ще гласувам за Петър Стоянов", уточнявайки във връзка с репортерски въпрос, че това ще е независимо дали е кандидат на СДС. За това дали решението на президента е знак за противоречия между него и СДС Софиянски отказва коментар, преди да е говорил със Стоянов, което той щял да направи, информира "Стандарт".
  "Няма да се изморя и да спра да повтарям, че конфликтите и разделението на авторитетите на СДС е грешка. Продължавам да стоя зад тезата, че силните личности по всички нива на СДС трябва да се занимават с проблемите на страната, а не да търсят проблеми помежду си", е коментирал  лидерът на СДС- София Евгений Бакърджиев, цитиран в "Сега".
  В-к "Монитор"  в анализ със заглавие "Стоянов падна  в капана на Костов" извежда тезата, че  президентът с изявлението си е дал заявка, че иска да играе с опонентите на Костов. Според публикацията обаче "лупингът на държавния глава му създава допълнителни проблеми за нов мандат".
  В-к "Стандарт" тълкува изявлението на Стоянов по следния начин :"Стоянов подсказа, че СДС може да загуби изборите". Според вестника президентът се е опитал да покаже, че има желание да продължи кариерата си на държавен глава, но не и на СДС - функционер.
  В-к "Земя" публикува коментар на лидера на БСП Георги Първанов във връзка с изявлението на президента. Според Първанов "Стоянов  си е един седесар". Той доказва твърдението си, задавайки въпроса защо Стоянов не е бил независим, когато е ставало въпрос за лустрацията, защо е мълчал по темата за корупцията, ограничавайки се да каже само "Иване, кажи си!", защо не е поискал изясняване на истината около "Бръмбаргейт" и т.н. Според Първанов кризата е започнала от ясното самосъзнание на сините, че не могат да се справят с управлението на държавата, от битката в СДС за преразпределение на заграбеното, а правителството на Костов нямало позитивен характер за излизане от кризата. Лидерът на БСП прогнозира, че обстановката ще се нагнетява, че реваншистката вълна в СДС ще се надига, а Костов няма да посмее вече да пипне статуквото между отделните икономически кланове в СДС и няма да има ремонт на кабинета. 

  От ДПС най-логично е президентът да пита народа, а не партиите, щом иска да бъде независим и надпартиен кандидат за втори мандат
  Щом кандидатирането на Стоянов за втори мандат като независим кандидат трябва да е обвързано с подкрепата на СДС, президентът трябва да поиска такава и от ДПС, заявят от движението. Това са обявили депутати от ДПС в Кърджали, информира в-к "Земя". От ДПС припомнят, че движението е било политическата сила, която заедно със СДС е подкрепило Петър Стоянов за първия му мандат. Според депутататите от ДПС най-логично е президентът да пита народа, а не партиите, щом иска да бъде независим и надпартиен кандидат за втори мандат.  
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Кощуница се обяви за победител в изборите, а ЕС обяви за отменяне на санкциите
  Вчера сръбската опозиция декларира, че след преброяване на 98% от гласовете техният кандидат за президент Воислав Кощуница води пред Милошевич с 54, 66% срещу 35% на Милошевич. Опозицията изпрати протест срещу Съюзната избирателна комисия /СИК/, че бави обявяването на резултатите и не публикува междинни резултати. Привържениците на опозицията продължиха да честват победата в Белград, Нови сад, Ниш, Кралево и други градове. Вук Дражкович подаде оставката си като шеф на Сръбското движение за обновление, а Шешел - от председателския пост на Радикалната партия.
  Вчера Франция и Русия поискаха вдигане на санкциите срещу Югославия. Путин призна загубата на Милошевич.
  Тази сутрин електронните медии съобщиха, че СИК е обявила резултатите от изборите за президент - 48% за Кощуница и 42% за Милошевич, и същовременно е обявила 8 октомври за ден на втория тур на изборите за президент. Кощуница и опозицията са реагирали веднага с остър протест и непризнаване на публикувания резултат. /"Монитор", "Стандарт"/  


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов се запозна с находките от тракийския некропол в Старосел
  Вчера в Българската академия на науките президентът Петър Стоянов и парламентарния шеф Соколов разгледаха уредената експозиция с находките от "Тракийския култов център Старосел". Известният археолог Георги Китов им обясни какви са находките и тяхното предназначение. /"Стандарт"/

  Президентът Стоянов изслуша българските юристи по делото на медиците в Либия
  Вчера президентът Петър Стоянов прие адвоката на обвинените в Триполи български медици Владимир Шейтанов. Срещата е била по искане на Шейтанов. На разговора са присъствали още адвокатите Христо Данов и Петър Корнажев и юридическия секретар на президента Бойка Янчева.
  Владимир Шейтанов е информирал подробно президента за начина, по който е протекло заседанието на Либийския народен съд на 17 септември. На 8 октомври е следващото дело. Шейтанов ше замине за Либия на 30 септември и до 8 октомври ще трябва да се запознае за първи път с материалите по делото, които са няколко хиляди страници. /"Стандарт"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   ****
  Отношения с балканските страни
   
  Зоран Джинджич, шеф на кампанията на опозицията в Югославия, благодари на СДС за оказаната помощ
  В разговор със зам. - председателя на СДС Димитър Абаджиев, шефът на предизборната кампания на обединената опозиция в СР Югославия Зоран Джинджич благодари на СДС за оказаната подкрепа. По неговите думи сръбските демократи и занапред ще поддържат добри отношения с колегите си от България, Румъния и Македония. Надяваме се да установим подобни връзки и с Албания, Босна и Херцеговина. Целта ни е целият регион да влезе заедно в европейската общност, казал Джинджич. Той е лидер на Демократическата партия и е изключил възможността от насилие в Сърбия, защото нито армията, нито полицията ще се подчинят на подобни заповеди, но е сигурен, че Милошевич ще се съгласи на втори тур за президентските избори. / "Демокрация"/

  Депутатът от БСП Велко Вълканов, който прие поканата да посети Югославия за изборите, заяви, че е солидарен не с Милошевич, а с онези, които са срещу НАТО и САЩ
  В интервю за в - к "Демокрация" депутатът Велко Вълканов заявява, че е бил поканен да посети СР Югославия за изборите като наблюдател не от Милошевич, а от Любиша Ристич, който е председател на сръбския парламент. Той има отлични впечатления от организацията на изборите, които са протекли много спокойно и без намесата на полицията и специалните части. Той твърди, че не е имало абсолютно никакви нарушения по местата, които е посетил. Вълканов обясни, че неговото посещение не е подкрепа и солидарност с Милошевич. "Аз съм солидарен със сръбския народ и с избраното от него ръководство, което води политика на противопоставяне на НАТО и на империята на злото САЩ. Трябва да ви кажа, че ако Кощуница спечели, то ще стане само защото взе някои от лозунгите на Милошевич и независимо дали на власт ще бъде единият или другият, нещата няма да се променят, защото сърбите няма да се дадат на НАТО", отбелязва Вълканов.
  Ще отбележим, че лидерът на БСП Първанов заяви на пресконференция, че Вълканов е в Югославия като председател на Българския антифашисткия съюз, а не като депутат от БСП.
   
   
   

  *****
  Отношения с ЕС
   
  През ноември на посещение в България ще бъде кралската двойка на Швеция
  От 9 до 11 ноември шведският крал Карл Шестнадесети Густав и кралица Силвия ще посетят България. Посещението е по покана на президента Петър Стоянов и съпругата му Антонина. Кралската двойка е изпратила следното писмо до президента Стоянов: "Ваше Превъзходителство, предвид отличните отношения между България и Швеция и стабилното разширяване на контактите между двете ни страни в много области на живота, кралицата и аз с удоволствие приемаме поканата Ви да направим държавно посещение в България".
  Швеция поема председателството на ЕС от 1 януари 2001 г., са напомнили от пресслужбата на президента Стоянов. /"Стандарт"/
   
   
   

  ****
  Отношения със САЩ
   
  Шефът на бойната ни авиация ген. Попов разглежда в САЩ самолетите Ф - 16
  Вчера на демонстрационни полети на изтребители Ф-16 във военновъздушната база "Шоу" в Южна Каролина присъства началникът на Главния щаб на ВВС ген.-лейтенат Стефан Попов. Той е на едноседмично посещение по покана на американския си колега ген. Майкъл Райън. Ген. Попов е бил запознат с техническите характеристики на Ф-16 и с начините за тяхното използване. Той е бил приет и от висши служители в Пентагона, след което е положил венец пред паметника на Незнайния войн. Попов ще посети базите в Ленгли в щата Вирджиния и "Шепърт" в Тексас, където ще присъства на демонтрации със самолети. Посещението на ген. Попов се свързва с възможността българската армия да закупи самолите Ф-16. За първи път се заговори за тази възможност през юни, когато военният министър Ноев беше на посещение в САЩ. /"Демокрация"/

   
   

  ****
  Отношения с НАТО

  Президентът Стоянов и висши военни от НАТО ще наблюдават военното учение "Седем звезди 2000" в България
  Днес в България ще пристигнат Върховният гланокомандващ въоръжените сили на НАТО в Европа ген. Джоузеф Ралстън и адмирал Джеимс Елис, командващ силите на НАТО в Южна Европа. Те ще присъстват на първото учение на Многонационалните мирни сили за Югоизточна Европа на полигона "Кортен" край Хасково. Учението е под кодовото название "Седем звезди 2000" и ще се наблюдава и от седем министри на отбраната на страните - участнички в многонационалните сили. Заедно с тях ще бъде и президентът Стоянов.
  Маневрите запчнаха на 23 септември и ще продължат до 1 октомври.
  Началникът на ГЩ на БА ген. Михо Михов категорично отрече в интервю учението да е свързано с обстановката в Югославия. /"Демокрация"/  


  МЕДИИ
   

  От следващата седмица по националната телевизия започва излъчването на новини на турски език, съобщава в-к "Сега", позовавайки се на информация от всекидневника "Нов живот" в Кърджали.  В интервю за вестника отговорният редактор на предаването Райчо Райков съобщава, че всеки ден без съобта и неделя след новините в 17 ч. българските турци ще гледат новини от България, озвучени на майчиния им език. В началото емисията ще излъчва новините на БНТ, преведени на турски език. По-късно ще се пуснат и репортажи, заснемани специално за новата рубрика. БНТ подготвя и 30-минутно седмично магазинно предаване на турски език с работно име "Тесбих" /"Броеница"/. За материалите с етнографска, културна и социална проблематика генералната директорка на БНТ Лиляна Попова щяла да ангажира цялата кореспондентска мрежа на телевизията в страната, съобщава в-к "Сега".

  Националният съвет за радио и телевизия /НСРТ/ отказа да даде програмни лицензи на 13 радиа заради рекламна дейност
  Националният съвет за радио и телевизия /НСРТ/ отказа да даде програмни лицензи на 13 от кандидатите в регионалните конкурси за радия в София и Благоевград, защото нарушават изискванията на чл. 105 на Закона за радио и телевизия, който забранява лицензирането на лица, в чийто фирми влиза рекламна дейност.
  От действащите в момента радиа без лиценз остават "Радио плюс", "Канал ком" и "Контакт". В Благоевград  излъчването си ще трябва да прекрати "FM+". Шефът на радиото Пунчев се е договорил с НСРТ днес да им представи документи, с които да докаже, че няма нарушение на закона. Ако не си оправи документите, има опасност да отпадне и от конкурсите за другите региони, както и да му бъде отнет лицензът за София. Засега НСРТ  смята само само да глоби "FM+", информира в. "Сега".  
   

    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов заяви, че бившите вицепремиери Божков и Бакърджиев нямат вина за неизгодните условия за продажбата на БТК по време на преговорите с консорциума ОТЕ и Кей Пи Ен
  Повод за заявлението на премиера е изводът в доклада за провалената сделка на международната организация "Прозрачност без граници". Докладът бе пуснат преди ден в Интернет.
  Позицията по време на преговорите за приватизацията на БТК винаги е била съгласувана с правителството. Изпълняваше се една стратегия за продажбата, каза Костов.
  Правителството прекрати преговорите с гръцко-холандския консорциум на 1 август т. г.  
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Конституционният съд реши, че общините не могат сами да въвеждат местни такси и данъци, нито да определят размера им. Магистратите оставиха в сила разпоредбата от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според която общинските съвети могат да определят местните данъци в определените със закон рамки.
  Петдесет и шест депутати от опозицията поискаха самостоятелност на кметствата, за да бъдат спасени от финансов колапс, припомня "Новинар".
  На семинар за проблемите на финансирането на общините ръководството на СДС също взе решение за самостоятелност на общините при опрделяне на данъци и такси, което да стане чрез промяна в конституцията.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Среща на лидерите на левицата във връзка с проекта "Нова левица"
  Лидерите на БСДП, БСП, ОБТ и ПД "Социалдемократи" Петър Агов, Георги Първанов, Кръстьо Петков и Николай Камов ще се срещнат утре, 28 септември, в агенция "София прес", за да дискутират по идеята на Първанов за създаване на Съвет за координация на левите сили, съобщава в-к "Земя". Проектът "Нова левица" щял да бъде основна тема на срещата. Ще се обсъждат и промените в избирателния закон, в Закона за политическите партии и създаването на постоянни консултативни структури, които да следят процесите в лявото пространство и взаимодействието по места. Лидерът на Евролевицата Александър Томов бил поканен, но е извън страната, а от неговата партия още не са му определили заместник, информира "Земя".  
    
   


  ИКОНОМИКА
   
  България последна по брутен вътрешен продукт сред страните- кандидатки за ЕС
  Брутният вътрешен продукт на човек от населението в България е най-нисък от 12-те държави кандидат-членки в Евросъюза. Той е 22% от равнището на годишния показател на страните от ЕС. Това показва сравнително изследване на европейския статистически орган "Евростат" оповестено вчера от Националния статистически съюз. Според данните за м.г. на всеки българин се падали едва 22 на сто от произведеното от гражданите на Европейския съюз. От четири години насам българският БВП на глава от населението е най-ниския от страните преговарящи за членство в ЕС. Държавата ни отстъпва дори на Румъния и Латвия, където на глава от населението се падат 27 на сто от БВП на ЕС. У нас през първите три месеца на годината ръстът на БВП е 4,8 на сто. В същото време общото нарастване на икономиката в групата на 12-те членки на ЕС е 5,1 на сто. Условията за бизнес в промишлеността и строителството остават благоприятни, но в търговията на дребно влошаването продължава, сочат данните на НСИ. /"Пари","Труд"/

  Пазарът се успокои около 2.23 лева за долар
  След две седмици напрежение страстите постепенно утихнаха и вече втори ден цари спокойствие в почти хаотичния ход на валутите. Рязкото ратваряне на котировките на кешовия пазар от вчера отстъпи място на по-реални и разумни нива на размяна, в интервал 2-2100-2.2350 лева за долар. От голямо значение за развоя на валутната драма през следващите дни ще бъде резултатът от референдума в Дания за присъединяване към общата европейска валута./"Монитор"/

  Горивата поевтиняват средно с 5,5%
  "ЛУКойл-Нефтохим" сваля цените на горивата средно с 5,5% от днес съобщиха от пресцентъра на дружеството. Най-драстичен е спадът на А-91, който ще е по-евтин от днес с 6,73%. Безоловният поевтинява с 5,57%, а дизелът с 3,37%. По бензиностанциите поевтиняването се очаква да бъде средно с 5-6 ст. Причина за намаляването е поевтиняването на петрола на международните борси, както и спадът на курса на долара спрямо лева. /"Монитор"/  
   


  БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ
   
  Мерков, Бухалов и четворката каяк - полуфиналисти на 1000 метра
  Голямата ни надежда в едноместния каяк Петър Мерков, ветеранът на кануто Николай Бухалов /два златни медала от олимпиадата в Барцелона/ и четворката каяк си осигуриха място за полуфиналните серии на 1000 метра след квалификациите на олимпийската регата.

  Най-голямата българска надежда за златен медал в турнира по класическа борба Армен Назарян също се класира за полуфиналите след убедителни победи в категорията до 58 кг.
   
   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"