ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 27 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с Дания  | Отношения с Израел | ПарламентПравителство| Политически партии и организации| Социална обстановка | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Жесток воден режим мъчи 23 общини, хиляди семейства се мият от кофи.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • След Кемп Дейвид Арафат беше посрещнат като герой, а Барак - без аплодисменти.

 • Македонският премиер Георгиевски представи новото си правителство.

 • Грузия и Турция ще създават Пакт за стабилност в Кавказ.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Опозицията в Сърбия е разединена по въпроса за изборите.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • ЕС отпусна 22 млн. евро за разчистването на Дунав.

 • ЕИБ отпусна на България заем от 100 млн. евро за автомагистрала "Тракия".

 • България е представила на Бодо Хомбах за финансиране по Пакта за стабилност 5 високотехнологични проекти за Балканите

     


  ОТНОШЕНИЯ С ДАНИЯ
   

 • Посланикът на Дания откри модернизирана пречиствателна станция във Варна за 1 млн. долара.
   


  ОТНОШЕНИЯ  С ИЗРАЕЛ
   

 • Днес СДС ще махне зам.- председателят на парламента Благовест Сендов заради цар Борис трети.
     

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Разрешиха бързи фалити за фирмите.

 • Ден след като вътрешният министър отчете 5% намаление на престъпността застреляха трима летовници във варненска вила, информира пресата.

 • Правителството се отчете по изпълнението на актуализираната програма "България - 2001" /до юни 2000 г./.

 • Данък здраве остава 6%,  а реформата в болничната помощ няма да се отлага, заяви здравният министър Семерджиев.

 • БСП, БСДП и ОБТ  ще сключат предизборно коалиционно споразумение за съвместно участие в следващите парламентарни избори.

 • Политическо движение "Социалдемократи" и "Гергьовден" проведоха съвместна пресконференция, а позициите си за евентуално заедно явяване на изборите ще стартира през септември.

 • Спешни екипи от София, Варна, Троян, Тетевен, Лом, Плевен отново протестираха за по-високи заплати.
   
   
     СИТУАЦИЯТА  В БЪЛГАРИЯ
   
  Жесток воден режим мъчи 23 общини, хиляди семейства се мият от кофи
  Поне  23 големи общини са на жесток воден режим,  в стотици селища крановете са сухи по цели дни, хиляди българи точат вода с кофи и бидони.
  Безводието е заради сушата и разхищаването на питейна вода, заявиха от строителното министерство.
  "Проблемът с поливането на градини през летния сезон не е от вчера, така че не можем да говорим за необичайна водна криза в страната", заяви шефката на пресцентъра на строителното министерство Полина Михайлова.
  В стотици селища текат ремонти на мрежата. В язовирите има достатъчно вода, добавиха от министерството. Много от стопаните, които поливат с питейна вода, крадели от преносната мрежа и не плащали.
  Режим е въведен от 2 седмици в Монтана, Враца, Мездра, Криводол и още 22 селища в Монтанско и Врачанско. Заради малкия приток водата в язовира намалява с 80 000 куб. м на денонощие, информира в-к "Монитор" в обшерна публикация по темата.
  С 30% е скочило потреблението на вода през този месец в сравнение с юли 1999 г. в градските селища, а в селата - 2 пъти, сочи статистиката на ВиК  - Монтана.
  30 селища в района на Пловдив също са на режим.
  Безводие мъчи и жители на квартали от Варна. Стара Загора е на сухо постоянно. Чешмите в целия град пресъхват и през деня, и през нощта.
  Засушаването и пожарите в Хасковско са довели и до огромни проблеми с водата, съобщават от местното ВиК.
   
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Опозицията в Сърбия е разединена по въпроса за изборите
  Сред провелата се среща на лидерите на опозиционните партии в Сърбия стана ясно, че част от тях са готови да участват при известни условия. Лидерите на тези партии са се договорили да се явят на общинските избори, но на парламентарните и президентските избори ще участват, само ако успеят да се явят с единни листи и общи кандидати. Окончателно решение по този въпрос ще бъде взето, след като се проведат разговори и преговори с управляващите партии в Черна гора. В срещата не взе участие най - голямата опозиционна партия на Вук Дражкович. Тя няма да участва в изборите, защото смята, че по този начин ще направи услуга на управляващите.
  Проверка установи, че 8 британски войници от силите на КФОР са употребявали наркотици. Те веднага са били изпратени в Англия за допълнителни тестове. /"Стандарт", "Новинар"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
  ЕС отпусна 22 млн. евро за разчистването на Дунав
  Председателят на ЕК Романо Проди е изпратил писмо до премиера Костов, че ЕС и Европарламентът ще гласуват решение за предоставяне на 22 млн. евро за разчистването на Дунав след лятната ваканция. През това време Дунавската комисия би могла да проведе търговете за работите по разчистването и да започне подписването на договори по тях, е отбелязал Проди в писмото си. Тези 22 млн. евро са 85% от необходимата сума за разчистването. Останалите пари ще трябва да се осигурят от страните - членки на Дунавската комисия, е отбелязал Проди. Той смята за положителна инициативата на Дунавската комисия за създаване на специален комитет за проектите и Международен фонд за набиране на средства за разчистването. Писмото на Проди е отговор на съвместно писмо на премиерите на България и Румъния до Проди по въпроса на разчистването на Дунав. /"Сега", "Демокрация"/

  ЕИБ отпусна на България заем от 100 млн. евро за автомагистрала "Тракия"
  Вчера беше подписан договор между Министерството на регионалното развитие и благоустриството
  в лицето на неговия министър Евгени Чачев и директора на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Гуидо Брух за заем от 100 млн. евро за България. Той е 20 - годишен с 6 години гратисен период. Средствата ще се използват за строителството на две отсечки от автомагистрала "Тракия" -  от Оризово до Стара Загора и от Карнобат до Бургас - запад. Пътят от София до Бургас ще се скъси с 50 км. и ще се пътува за 3 часа. ЕИБ е готова да отпусне още 20 млн. евро за аутобана "Тракия", каза министър Чачев, а ако се наложи, ще се искат пари и за магистрала "Марица". Гуидо Брух отбеляза, че ЕИБ смята да разшири своята дейност в България като се насочи и към борбата с ерозията, свлачищата и околната среда. Автомагистрала "Тракия" ще бъде готова през 2006 г., но двете отсечки ще бъдат готови до две години. Министър Чачев отбеляза, че се надява през следващата седмица да бъде подписан договора с турския холдинг "Джейлан" за строителството на магистралата "Марица" /"Демокрация", "Сега"/

  България е представила на Бодо Хомбах за финасиране по Пакта за стабилност 5 високотехнологични проекта за Балканите
  Вчера шефът на Българската стопанска камара /БСК/ Божидар Данев заяви на пресконференция, че по време на посещението на Бодо Хомбах в България са му били предложени за финансиране от Пакта за стабилонст 5 високотехнологични проекта на Балканите : два от проектите са за създаване на балкански електронен пазар за продажби на едро и на електронна система за борсова търговия. Те ще се използват активно при предстоящото строителство на инфраструктурни обекти и ще се избегне спекулата със строителни материали. Двата проекта са осъществими за 6 месеца за сумата от 5 млн. долара. Третият проект е за 25 млн. долара и е за регионална интегрирана митническа система на Балканите. БСК сама е почнала да реализира 4-я проект - регионална електронна борса за проекти. Петият проект е за балканска електронна фондова борса и е за 5 млн. долара. На Пакта за стабилност са били предложени 6 български града, в които могат да се създадат високотехнологични паркове или зони за стопанско развитие. Това са София, Монтана - за селско стопанство, Габрово - за енергийно спестяване, Велико Търново - за специализиран туризъм, Пловдив - за екопроекти и Смолян - за горско стопанство. /"Сега", "Монитор"/

   
   
   ****
  Отношения с Дания
   
  Посланикът на Дания откри модернизирана пречиствателна станция във Варна за 1 млн. долара
  Вчера посланикът на Дания Кристиан Фабер Рот откри в тържествена церемония първия етап от реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води във Варна. Модерното устройство ще осигурява изливането само на чиста отпадна вода във Варненското езеро. Съоръжението струва 1 млн. долара на Датската агенция за опазване на околната среда /ДЕРА/. Разработката е част от споразумение между България и Дания и е част от екопрограмата на България за чистотата на Черно море. За достигането на европейските стандарти от варненската пречиствателна станция ще се премине през няколко етапа, чиято обща стойност е 4 - 4,5 млн. долара, като 30% от тях ще осигури ДЕРА, 30% - Националният доверителен екофонд и 20 - 25% - Националния фонд за опазване на околната среда. Общо 25 млн. долара за две години под формата на облекчен екозаем ще предостави Дания на България, каза посланик Рот. /"Демокрация"/
   

  ****
  Отношения с Израел
   
  Днес СДС ще махне зам. - председателя на парламента Благовест Сендов заради цар Борис Трети
  Вчера 103-ма депутати от СДС и Народен съюз внесоха подписка с искане за предсрочно освобождаване на акад. Благовест Сендов от поста зам. - председател на Народното събрание. Сред мотивите за това искане е подписаното от него писмо до президента на Израел за махане на паметните плочи в Гората на България в Израел. С това Сендов злепоставял парламента и българския народ. Сред мотивите за искането е и срещата му с Милошевич, която той отрича.
  Днес ще се гласува неговото отстраняване. Повечето депутати от Народен съюз ще глласуват за отстраняването. Лидерката на Народен съюз Анастасия Мозер няма да гласува, защото нейният баща е бил осъден на смърт в името на цар Борис. Депутатите от Евролевицата навярно няма да подкрепят искането. От ДПС или няма да гласуват, или ще гласуват против. От ДПС смятат, че това е предизборен ход на СДС. БСП реши, че в случай на отстраняването на Сендов, да не издига друга кандидатура. Лидерът Първанов каза: "Единни сме в подкрепата на Сендов. Искаме дебат, но СДС сигурно ще избяга от дискусията." Той определи искането на СДС като "груба политическа провокация, която "цели да реабилитира пронацисткия режим, управлявал до 1944 г. и която идентифицира СДС с този режим."
  Вчера посланикът на Израел Давид Коен се срещна с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, за да се запознае с подписката на 23-та депутати от ОДС до Кнесета за запазване на паметните плочи в Израел. След срещата Каракачанов каза, че се надява Кнесетът "да оцени нашата позиция". Давид Коен се срещна  и с шефа на парламентарната група на ОДС Екатерина Михайлова. Тя е дала подробна информация за мотивите за поисканата оставка на Сендов и е успокоила Коен, че това няма нищо общо с двустранните отношения с Израел, които са били много добри. "Това е вътрешнополитически проблем, който няма да се отрази на връзките на двете страни", е казала Михайлова./"Стандарт", "Сега"/  


  ПАРЛАМЕНТ

  Разрешиха бързи фалити за фирмите
  Най-много за 3 месеца ще се обявява в неплатежоспособност дадена фирма, след като тя поиска това от съда. Това гласят поправки в Търговския закон, които депутатите приеха вчера на второ четене.
  Молба за откриване на производство по несъстоятелност, подадена от длъжник или ликвидатор, се разглежда от съда незабавното в закрито заседание.
  Съдът по несъстоятелността ще назначава синдика, избран от първото събрание на кредиторите, и ще определя датата за встъпване в длъжност.
  Синдикът е длъжен да поеме работа от определената дата. Ако не направи това, в 87-дневен срок съдът го заменя с друго лице, посочено от кредиторите.
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Ден след като вътрешният министър отчете 5% намаление на престъпността застреляха трима летовници във варненска вила, информира пресата
  Цяло семейство е било избито в  двора на вилата им във варненското село Куманово. Това е второто тройно убийство в региона за последните 20 дни след касапницата във Вълчи дол, при която бяха убити три момичета.
  Според основната версия убийствата в Куманово са с цел грабеж на "Ауди" за около 80 000 ДМ.
  Тези нови убийства, последвали атентатите през предишната седмица, наред с доклада на МВР, в който се отчита общо намаляване на престъпността с 5%, са поводът за много коментари днес в печата. В-к "Труд" публикува в рубриката "Позиция" материал със заглавие "Смешен плач за отчета на МВР". В коментара  се посочва, че оплакването на министъра за това, че пресата превратно е прочела доклада, акцентирайки върху увеличението на процента на убийствата, атентатите и грабежите, без да се отдава дължимото внимание на намалението на леките катастрофи и средните телесни повреди,  цинично  - като аритметика, приравнавяща синина от юмрук с гибелта на невинен. "Срамота е  - се казва в коментара - първият пазител на реда да обвинява репортерите вместо разбойниците..., смешно е да обяснява с митични политически заговори реални взривове...Статистиката не упрравлява МВР, но тя показва как МВР се управлява", коментира в-к "Труд".
  В-к "24 часа" публикува интервю на вътрешния министър Йорданов , излъчено вчера по националното рардио, под заглавие: "Емануил Йорданов: Защо Василев отчете плюс 40% взривове?"
  В интервюто министърът заявява, че за съжаление отчетът на националната полиция за полуггодието е бил прочетен по "един доста интересен начин". Според Йорданов има два варианта на прочит и той дава пример как отчетът е бил коментиран от пресата - започвало се с увеличение на умишлени убийства, на въоръжени грабежи, на палежи, на престъпления, взрив на престъпни посегателства спрямо МПС. Оттам нататък обаче между другото се казвало, че има намаление на грабежи на МПС, на престъпления, свързани с наркотици, на транспортни убийства по непредпазливост, на изнудвания, на измами, на домови кражби, на телесни повреди, на изнасилвания, на опити за убийства. Министър Йорданов смята, че прочитът на доклад на МВР може да започне от това, че в сравнение с миналата година общо престъпленията са намалели с 5,4%.
  На репортерски въпрос дали това няма да прозвучи иронично на хората след  като миналата седмица са гърмели бомби, министърът отговаря, че това е така, но предишната седмица съчетавала едно неприятно струпване на подобни обстоятелства. Това променяло картината за седмицата,но не и за годината като цяло.
  На въпрос за причината за увеличението на част от видовете престъпления Йорданов коментира, че за него било изненадващо защо ген. Василев е дал като данни увеличаване на повреждане и унищожаване чрез взрив с 40%, при положение, че за 7-те месеца на  миналата година са извършени 69 такива престъпления, а за седемте  на тази - 81 - т.е. разликата е 12. Тази разлика от 12 такива престъпления може да се концентрира само в Плевен, където са били разкрити извършители, "за съжаление обаче процедурата по осъждането им вървеше бавно и те бяха освободени, независимо от това, че са разкрити", коментира вътрешният министър.
  По отношение на данните на шефа на Националната полиция ген. Василев за 40-процентното увеличение на взривовете Йорданов уточнява, че е изненадан не от изнасянето на цифрата, а от самото изчисление. "Аз ви казвам числата за седемте месеца - 69 миналата година, 81 тази. Както и да го смятаме, не виждам 40% увеличение", заявава шефът на МВР.
   
   
  Правителството се отчете по изпълнението на актуализираната програма "България - 2001" /до юни 2000 г./
  Документът съдържа 41 страници и обхваща 12 теми: макроикономически условия, икономическа активност, качество на живота, финансова и данъчна политика, структурни промени и развитие, инвестиционна политика, вътрешна сигурност и обществен ред, национална сигурност и отбрана, членство в НАТО, външна политика, европейска интеграция и законодателна дейност.
  Първият отчет по програма "България - 2001" бе представен в парламента в началото на годината заедно с актуализирането на програмата във връзка с поканата на България за преговори с ЕС. Сегашният документ няма да се дебатира от депутатите, а чрез Интернет той се представя на обществото. Докладът представлява механичен набор от отчетите на министерствата без обединителна нишка, коментира в-к "Труд". Премиерът Костов днес ще го представи на заседание на Министерски съвет, след което ще даде пресконференция.

  Кабинетът отчете:
  * Стабилен борд - в края на май валутният резерв е 3128,2 млн. евро. Сигурността на валутния борд продължава да бъде гарантирана. Широките пари са нараснали номинално с 5,4% спрямо края на 1999 г. Общо парите в обръщение са 2083 млн. лв. или валутните резерви са над 3 пъти повече.
  * Ниска инфлация - лекото нарастване на инфлацията в началото на годината е била компенсирана от последваща сезонна дефлация и до май 2000 г. инфлацията е 2,47%.
  Поддържането на ниска инфлация през годината създава условия  и предпоставки за намаляване на лихвените проценти по кредитите. Въпреки че лихвените проценти по влоговете имат леко нарастване, лихвите по кредитите спадат, което е едно от доказателстватвата относно стабилността и прогнозируемостта на макроикономическата среда в съответствие с целите на провежданата от правителствот политика.
  * Инвестициите растат - по предварителни данни  за първото тримесечие на 2000 г. общо инвестициите в страната са в размер 553 млн. лв. и са нараснали спрямо съответното тримесечие на 1999  г. с 18%.
  * Обещетения на собстениците  на земеделска земя с компенасаторни бонове  - кабинетът отчете, че към 30 юни 2000 г. са издадени 500 843 решения за обещетения с поименни компенсационни бонове на собствениците на общо 2112 хил. дка земеделска земя.
  * Грижа за бедните - на около 575 000 семейства или лица са отпуснати помощи за отопление. Допълнително са осигурени 55 млн. лв. за социално подпомагане.
  Заплатите тръгват нагоре - от януари средната заплата на заетите в бюджетната сфера се е увеличила с 5,5%, а от февруари минималната с 12%. Средното трудово възнаграждение за май е 231 лв. - с 14,8%  по-високо от същия месец на 1999 г. и с 13,2% по-високо  от това за януари. Средната пенсия за юни е 81,74 лв., което е с 15,2% повече от декември.
  * Заетост - устроени са на работа 99 131 безработни. Професионална ориентация са получили 58 788 учащи се.
  Одобрени и стимулирани са проектите за самостоятелна стопанска дейност на 1266 безработни.
  С увеличаването на социалния бюджет ще ще са осигурени около 75 млн. лв. за нови програми за заетост, имащи за цел разкриването на поне 50 000 работни места за следващата зима.
  * Данъците падат - от 1 януари 2001 г. ще бъде намален данъкът върху печалбата. Необлагаемият доход по Закона за облагане на доходите на физическите лица от 1 януари 2000 г. ще е 100 лв. и ръстът спрямо необлагаемия доход за 2000 г. е 25%. От 1 януари 2001 г. ще бъде намален размерът на вноските за задължителното социално осигуряване.
  Повечето вестници акцентират върху отчета на  Костов ,  че за 6 месеца са били открити 33 случая на подкуп и 17 97 прстъпленя по служба. За извършени престъпления, съдържащи данни за корупция, от началото на годината са наказани 4-ма офицери и 9 сержанти от МВР. Други 28 още се провиряват. Повечето от корумпираните били открити при изпълнение на изискването в началото на всяка календарна година служителите на МВР да декларират доходите и имуществото на семействата си.
  В отчета се посочва, че са пресечени контрабандните канали за износ на спирт на ГКПП Кулата и Златарево за Гърция, за незаконен внос на козметика на арерогара София, за внос от Беларус на посадъчен материал за реекспорт за Испания. Пресечени са също така контрабанден износ на големи количества цигари за Великобритания, внос на петролни продукти от Румъния, на потребителски стоки от Йордания, Гърция и други страни.

  *Пълният текст на отчета на правителството е излъчен по Интернет.
   

  Данък здраве остава 6%,  а реформата в болничната помощ няма да се отлага, заяви здравният министър Семерджиев
  Здравната вноска няма да се вдига заради реформата в болниците догодина, заяви здравният министър Семерджиев.
  Затова обаче болниците трябва да се финасрират едновременно от републиканския бюджет, общините и здравната каса, казаминистърът. Според министъра догодина ще има 24% ръст на парите за здравеопазване.
  Реформата в болничната помощ няма да се отлага, напротив, стартираме, каза Семерджиев.
  Министерството и касата започнаха проект за 2,5 млн. долара за подпомагане на реформата. Парите са от Американската агенция за международно развитие. Основен консултант е американската компания "Баренц груп"
  Чуждите експерти ще правят концепция за финансиране на на болниците.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Незаконната организация ОМО "Илинден" се подготвя за провеждане на събор  в неделя, 30 юли, на местостта Самуилова крепост до Петрич по повод 986 години от ослепяването на Самуиловите воини.
  Кметът на Петрич инж. Вельо Илиев не е разрешил проявата, тъй като тя съвпада с честванията на Предела за 97-ата годишнина от Илинденското въстание, организирани от ВМРО в града.
   
  БСП, БСДП и ОБТ  ще сключат предизборно коалиционно споразумение за съвместно участие в следващите парламентарни избори
  Това заяви лидерът на БСП Георги Първанов на първия от 4-те семинари, организирани от левите партии по случай 109 години на социалдемокрацията.
  Според Първанов е възможно към тях да се присъединят и други леви партии, желаещи политическо сътрудничество.

  Политическо движение "Социалдемократи" и "Гергьовден" проведоха съвместна пресконференция, а позициите си за евентуално заедно явяване на изборите ще стартира през септември
  Искаме да имаме разумни опоненти при сериозен ляв блок, за да можем да проведем дебата ляво-дясно, каза главният секретар на "Гергьовден" Любен Дилов - син на съвместна пресконференция с политтическо движение "Социалдемократи"  вчера. Изясняването на позициите ще стане чрез новата формула "Ляво - дясно" от септември.
  Според Дилов - син вдясно цари затишие пред буря и е по-добре да се погледне наляво. Така и "Гергьовден" имал възможност да разшири влиянието си, и "Социалдемократи" да влязат в парламента без големи компромиси.
  "Гергьовден" ще набира средства за изборите ро класическия амеликански начин - чрез дарения и куверти за купоните си. Разходите на социалдемократите пък ще поеме фондация "Нова левица" в лицето на Андрей Райчев.  
   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Спешни екипи от София, Варна, Троян, Тетевен, Лом, Плевен отново протестираха за по-високи заплати пред прозорците на здравния министър Семерджиев. По-късно на  преговорите със здравните началници те отхвърлиха предложението за 30% върху заплатите от октомври.
  "Дошли сме от глад!", са викали около 200 медици на митинга по данни на в-к "24 часа". Сутринта вчера протестиращите са видяли здравния министър, който излизал от министерството. Доктори и шофьори са препречили пътя му и са настояли министърът да остане за преговорите. Намесили са се полицаи от охраната на митинга. След няколко минути борба медиците сами са отворили пътя на Семерджиев.
  След около час синдикалистите от столичния спешен център са влезли на преговори. Дискусията със зам.-министър д-р Атанас Кундурджиев и главния секретар на здравното министерство д-р Стефан Сираков не даде резултати. Спешните екипи настояват за почти 100% увеличение на заплатите. Продължават символичните им протести. Ще има нови шествия и митинги , са се заканили те. Работим двойно заради семейните лекари, искаме и повече пари , обясниха от "Бърза помощ".
   
   
   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"