ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
27 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с арабските страниПравителство| Икономика|
   
   
   
      
  РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Лидерът на БСП Първанов заяви, че е доволен от левия завой на ДПС и че социалистическата партия не иска да управлява сама, а държи на широка лява коалиция.

 • Няма да има служебен кабинет преди изборите, заяви зам.-председателят на СДС Абаджиев по повод изявленията на лидера на ДПС Доган.

 • Има тежки конфликти в СДС, заявява екстърговсият министър и сегашен депутат от групата на СДС Валентин Василев.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Жак Ширак и Герхард Шрьодер замислят нови правила за функциониране на ЕС.

 • Партията БААС и парламентът на Сирия излъчиха Башар Асад за президент.

 • Руската авиация продължи ударите в Чечения, въпреки че заяви за прекратяването им.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Милошевич тласка Черна гора към война.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Президентът Стоянов се срещна с адвокат Шейтанов във връзка с делото в Либия.

 • На срещата на външните министри във Варшава външният министър на ЮАР обеща помощ по либийското дело на министър Михайлова.

 • Либия спира договорите за работа с български медици, изпратени от фирмата "Експомед".

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Гюнтер Ферхойген заявява, че България и Румъния ще станат членове на ЕС след другите кандидатки.

 • За първи път българската делегация в Съвета на Европа беше единна с предложението си за премахване на визовия режим.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Дефицитът на текущата сметка ще е голям и тази година и  може да се финансира само след продажбите на Булбанк и БТК, които трябва да се приключат бързо, заяви Юха Каконен след среща с премиера Костов.

 • Държавата поема контрола върху търговията с петрол.

 • Експерти тръгват из продадените български фирми и предприятия, за да проверяват как се изпълнява социалната част на приватизационните договори, съобщи социалният министър Нейков.

 • Икономисти от Българската академия на науките прогнозират минимален ръст на икономиката до 2002 г.

 • Вицепремиерът Жотев е готов да развали сделката за захарния завод в Девня.

 • От началото на юли ще стартира пробно борсова търговия с компенсаторни бонове на Софийската стокова борса.

 • "ЛУКойл - Нефтохим "пак вдига цените на горивата от днес.
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Лидерът на БСП Първанов заяви, че е доволен от левия завой на ДПС и че социалистическата партия не иска да управлява сама, а държи на широка лява коалиция
  Имам доверие на социолозите, заяви вчера лидерът на БСП Георги Първанов, ден след като агенция "Галъп" разпространи новината, че електоратът на БСП вече е по-голям от този на СДС с 1%. Въпреки прогнозите, че може и сама да спечели следващите избори и да има мнозинство, БСП е за широка лява коалиция, деклалира Първанов. "С достатъчно ще поведем СДС, за да можем да формираме бъдеща управленска коалиция" каза лидерът на БСП, но уточни, че БСП  и при най-убедителния резултат няма да управлва сама. "Работим за абсолютно мнозинство на следващите избори, заяви Първанов. Той уточни че ядрото на тази коалиция може да бъде сегашната Демократична левица и останалите партии от т.нар. Солунска четворка, но някой можело и да отпадне. В бъдещото управление трябва да има социалдемократи, е мнението на Първанов. На въпрос на "Труд" ще намерят ли място отцепниците от Евролевицата в червените листи, соцлидерът каза: "Новото движение иска да наложи свой политически облик и е твърде възможно да потърси и самостоятелно участие в изборите.
  Първанов коментира и изявленията на лидера на ДПС Доган в Кърджали, че ДПС няма да управлява със СДС след изборите. Той бил доволен от заявката на ДПС за участие в бъдещо лявоцентристко управление. "Приемаме възможността за следизборно споразумение с ДПС", заяви Първанов и допълни: "Винаги съм изразявал недоумение от идеята да се залага вариант на взаимодействие и вляво, и в дясно. Трябва да е ясна политиката, в името на която си взаимодействаме". Първанов виждал една еволюция в позицията на ДПС, "която е приемлива".
  Според Първанов за ДПС формулата "със СДС но без Костов" била минало.  "Вероятно в ДПС са стигнали до идеята, че СДС няма никакъв управленски и политически ресурс и заедно можем да работим за социално-либералния модел на управление, каза Първанов. Според него от ДПС са проумели, че никоя бъдеща коалиция не би могла да си позволи да се съюзи с такъв болен организъм, какъвто очевидно известно време ще бъде СДС", коментира Първанов изявлението на Доган в Кърджали. Тогава Доган каза, че България може да има служебен кабинет много по-рано от очакваното, като не изключи вариант на нов кабинет на СДС, но без Костов. "Въпросът няма да се реши със смяната на премиера", убеден е соцлидерът.
   
  Няма да има служебен кабинет преди изборите, реагираха от СДС на изявленията на Доган
  В интервю за в. "Стандарт" зам.-председателят на СДС Димитър Абаджиев коментира по повод прогнозите на лидера на ДПС Доган, че ще има служебен кабинет по-скоро от очакваното, като нормално поведение на политиците да правят прогнози, но според него тази прогноза на Доган била нереалистична. "Няма да има служебно правителство преди следващите избори. Не съществуват обективни и конституционни предпоставки за това. Парламентарното мнозинство е абсолютно единно, кабинетът ще продължи мандата си докрай, и то с този премиер, е мнението на Димитър Абаджиев. Според него за хората не е полезно да има служебно правителство и промяна на политическото статукво в този момент. Приключват големи приватизационни сделки, започнаха реални преговори за членство в ЕС. Всички финансови институции оценяват България като страна с по-голям икономически ръст от прогнозирания. Догодина хората ще почувстват резултатите от реформите, е убеден Абаджиев.
  На въпрос дали Доган има основания да говори, че властта се контролира от "високи политически етажи извън България" и следавщото правителство ще бъде с ограничена свобода на действие, Абаджиев отговаря, че е време политическата класа да излезе от насаждания с десетилетия комплекс, че процесите в страната се контролират и направляват отвън. "Ако се познава добре философията на днешните международни отношения, особено в ЕО, няма да се дават такива оценки", смята Абаджиев. Според него приобщаването на Блгария към ЕС ни най-малко не означава, че някой ни контролира отвън.
  По отношение на твърдението на Доган, че ако СДС не замени премиера Костов, ДПС ще състави правителство с БСП, Абаджиев коментира, че да се дават оценки за другите не е лошо. Доган много ясно заявява, че ДПС ще се яви самостоятелно на изборите. На всички обаче е ясно, че в момента ДПС партнира както никога досега с БСП, особено в местната власт. Ако движението смята, че може по-добре да реализира интересите на избирателите си чрез идеите и ценностите на БСП, нека предпочете пъртньорство с нея, е мнението на зам.-председателя на СДС. Същевременно той подчертава, че през последните 10 години гласуване на законопроекти и с реални действия СДС и ДПС са били много по-близки от гледна точка на защитаването на правата на малцинствата. "Казва се, че не било сигурно дали ДПС ще управлява със СДС. Но също така не е сигурно, че СДС ще управлява с ДПС", уточнява Абаджиев. Той е на мнение, че сегашното поведение на ДПС не затваря вратите за контакти между СДС и движението, дори напротив. СДС остава отворен за взаимодействие в рамките на принципите и ценностите на десноцентристкия спектър.
  На въпрос защо контактите между СДС и ДПС са замрели след срещата в Пловдив, Абаджиев отговаря, че са били осъществени част от идеите и инициативите, за които се е гворело тогава. СДС е направило среща с ДПС и след пловдивската. Очаквали са и следваща - по покана на ДПС. Но засега нямало сигнали от тяхна страна. "Контактите могат да продължат не само на най-високо ниво. В много общини партньорството между СДС и ДПС е много добро, е мнението на зам.-председателят на СДС Абаджиев. /"Стандарт"/

   
  Има тежки конфликти в СДС, заявява бившият търговси министър и сегашен депутат от групата на СДС Валентин Василев в интервю за в. "Труд"
  Бившият търговски министър Валентин Василев споделя, че е очаквал на националната конференция на СДС през декември 1999 г. и след не голяма част от конфликтите - междучилности и в структурите, да бъдат решени. Нито една от тези войни, които е преживял СДС, не ни е довела до добро. На всичко това трябва да бъде сложен край, докато не е станало късно, е мнението на г-н Василев.
  На въпрос дали сега има война в СДС Василев отговаря, че от СДС не трябва да си затварят очите, "има много тежки конфликти в СДС. "Трябва да се опитаме да ги решим... да има диалог, който да завърши, доколкото е възможно, с някакво помирение", смята бившият министър от кабинета на Костов.
  По отношение на конфликтите в СДС Василев казва, че става дума за различни конфликти. Някъде те били стигнали и до война. Тези конфликти се различават доста от тези през 1991-1994 г. Тогава СДС беше коалиция, уточнява Василев. Колкото и конфликти да е имало тогава по места, хората не можели да бъдат гонени. Ако някой бивал изгонен от дадена партия, отивал в друга. Така някои сменили 4-5 партии. Докато сега, когато СДС е една партия, тъм, където има тежки конфликти, този, който завладее властта, гони всички останали и те просто няма къде да отидат. "Сини гонят сини", подчертава бившият министър и депутат в СДС. По думите му тактиката "разделай и владей" не се е оказала здравословна за СДС. Освен това вече имало напрежение между отделни личности на различни нива, което според Василев е опасно. Според него "трябва да се наложи мораториум върху рязането на глави, защото от тях може да се роди многоглава ламя, която да погълне неотрязаните".
  По отношение на факторите, поровокиращи тези конфликти, Василев смята, че те са породени на властова основа. Що се отнася до сини интереси в приватизацията, Василев опровергава това като причина за конфликтите, тъй като фрапиращите случаи в тази сфера били малко. Лошото било, че не били отстранени навреме. След това се стигнало до тезата, че всички са омаскарени.
  На въпрос между кои личности са кофликтите в СДС Василев отговаря, че е всеизвестно какви са отношенията на водещите фигури. Той не желае да споменава имена, защото те били всеизвестни. Според него трябва да има диалог между тях, като в този диалог да участват и президентът, и столичният кмет, и членове на НИС, на парламентарната група, тъй като между всички тези хора "има какво да се изчисти".
  Що се отнася чия е политическата вина за това състояние на СДС, ектърговският министър е на мнение, че ако се започне с тъсене на политическа вина, няма да се стигне до помирение, а отношенията ще се изострят още повече. "В СДС и в държавата на даден етап трябва да се сменят хора, но това не трябва да бъде самоцелно разчистване на сметки", казва Василев.
  Според него това, което върви в СДС, е предимно от СДС. "Никой не би могъл така да разклати СДС, да победи СДС на избори, освен самото СДС. Колкото повече хора си отидат от СДС, толкова по-слаб става СДС". Това, което Василев принципно не споделя е: вътрешното омаскаряване, вътрешните войни, рязането на глави, отношението към медиите, както и към евентуални партньори. Тези проблеми според него трябва да се поставят на дискусия, които той вече е предложил на Националния съвет и ще го предлага, докато намери достатъчно съмишленици. С медиите не бивало да се продължава по този начин, защото ако това не се осъзнае, СДС ще загуби изборите. Василев е за поддържане на добри отношения с евентуални партньори като ДПС, ВМРО и с други по-малки формации. "Не е нужно да ги пращаме в друга посока, след като имаме общи възгледи за управлението. Не всички врати са затворени. В политиката е по-добре да имаш повече приятели, отколкото врагове, заявява Василев. Затова той предлага да се започне диалог, за да се стигне до някакви решения, ако се наложи дори на извънредна национална конференция на СДС в края на есента. На въпрос дали извънредната конференция трябва да се занимае с промени в НИС и със смяна на лидера, Василев отговаря уклончиво, че не казал такова нещо, важното било да се види дали въобще ще започне такъв диалог и как ще свърши. /"Труд"/

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Милошевич тласка Черна гора към война
  Представител на Черна гора в ООН е предупредил, че Милошевич умишлено тласка Черна гора към война. Милошевич е бил готов на всичко и използвал безпрецедентни репресии, за да удължи управлението си. Медийният закон от 1998 г. заплашва със затваряне всеки вестник, радиостанция или агенция чрез драконовски глоби. Антитерористичният закон, който се очаква да бъде приет през юли, може да бъде подобен на медийния закон, само че с дълги години затвор или смъртно наказание, вместо глоби. Със сигурност се твърди, че Милошевич ще фалшифицира изборите. В Лесковац полицията задържа 10 активисти на "Отпор", които протестираха срещу репресиите на правителството.
  Хавиер Солана окачестви като смело решението на косовските сърби да се върнат в администрацията на Косово под егидата на ООН, след бойкот от три седмици. Той увери, че няма опасност от нов конфликт на Балканите. /"Стандарт"/
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Гюнтер Ферхойген заявява, че България и Румъния ще станат членове на ЕС след другите кандидатки
  Еврокомисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген е заявил, че до 2005 г. максимум 10 страни-кандидатки биха могли да влязат в ЕС. България и Румъния не са сред тези страни, защото те самите са определили по-късна дата за присъединяване. В. "Файненшъл таймс" също взема отношение по този въпрос и отбелязва, че двете страни се нуждаят от повече време за подготовка. Темата за разширяването е била развита в секретен меморандум по сценария за разширяването, приготвен от Ферхойген за нуждите на Еврокомисията. /"Монитор"/

  За първи път българската делегация в Съвета на Европа беше единна с предложението си за премахване на визовия режим
  За първи път цялата българска делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ излезе с единна позиция след дълги години на спорове по всички въпроси, засягащи България. Българските депутати се обединиха в искането си  Съветът на Европа да се застъпи за свободата на движението на хората. Документът представлява предложение за препъръка на ПАСЕ до Съвета на министрите за премахване в най-скоро време на визовия режим за държавите, които са започнали вече преговори за присъединяване към ЕС, но при условие, че се вземат необходимите мерки срещу нелегалната имиграция. /"Сега"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Президентът Стоянов се срещна с адвокат Шейтанов във връзка с делото в Либия
  Президентът Петър Стоянов се срещна с българския защитник на 6-мата задържани в Либия български медици Владимир Шейтанов. Той е информирал президента за начина, по който е протекло заседанието на съда на 4 юни и го запознал с по-нататъшните си намерения по хода на процеса. Стоянов е проявил интерс към личните впечатления на Шейтанов за състоянието на 6-мата българи. За журналистите Стоянов заяви, че много му се иска всички български институции да говорят на един език и затова не бил привърженик на интервютата на парче. Според него българските институции трябва да бъдат много внимателни по процеса в Либия, насрочен за 17 септември. Той призова да се обмисли много добре една евентуална промяна в българското законодателство, която би позволила на либийски адвокати да пледират в български съдилища, което ще позволи на Шейтанов да пледира в либийския съд. Стоянов отново призова към деликатност и тактичност в реакциите. Той смята, че засега няма нюанси в позицията на българските институции по делото. "България трябва да бъде единнен субект в очите на либийската общественост, на либийските политици и на либийското правосъдие", обобщи Петър Стоянов. /"Пари", "Стандарт"/

  На срещата на външните министри във Варшава външният министър на ЮАР обеща помощ по либийското дело на министър Михайлова
  По време на срещата на повече от 100 външни министри във Варшава министър Надежда Михайлова се е срещнала със своята колежка от ЮАР Нкозана Дламини - Зума, съобщи говорителят на външно министерство.
  ЮАР ще продължи да оказва съдействие чрез контакти с ръководството на Либия в търсенето на справедлив и обективен процес за българските медици. Постигната е договореност за поддържане на непрекъснат контакт по темата между двете министерства. Дадена е висока оценка за посещението през миналата седмица в България на зам.-министъра на външните работи на ЮАР Азиз Пахад и на проведените политически консултации. /"Земя"/

  Либия спира договорите за работа с български медици, изпратени от фирмата "Експомед"
  В. "Монитор" публикува информация за получаването в България на факс, който уведомява, че Либия прекратява договорите за работа на всички медици, изпратени там от фирмата "Експомед". Факсът е бил получен във външно министерство и в офиса на "Експомед". Това действие на Либия няма нищо общо със СПИН-скандала и процеса срещу 6-мата българи. То е свързано с контрабанда на стоки, извършвана от фирмата. Усилията на "Монитор" да получи потвърждение или отрицание за получения факс както във външно министерство, така и от "Експомед" са пропаднали. /"Монитор"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Дефицитът на текущата сметка ще е голям и тази година и може да се финансира само след продажбите на Булбанк и БТК, които трябва да се приключат бързо, заяви Юха Каконен след среща с премиера Костов
  Засега най-важното е да се доведат докрай двете големи приватизационни сделки, по които се водят преговори - за Булбанк и за БТК. Това заяви вчера шефът на мисията на МВФ за България Юха Каконен след срещата си с премиера Костов.
  Според думите на Каконен той настоял за това пред премиера, изтъквайки две причини. Едната е, че тези сделки ще създадат у чуждестранните инвеститори по-голямо доверие, от което българската икономика по принцип се нуждае. Втората причина е, че тази година в България се очаква голям бюджетен дефицит по текущата сметка на платежния баланс.
  "Той няма да е толкова сериозен колкото миналата година, но голяма част от него ще може да се финансира именно от парите от тези две сделки", каза Каконен.
  Дискусиите за енергетиката ще продължат и през следващите дни. Емисарите на фонда все още не са получили от енергийния шеф Иван Шиляшки разчетите на Националната електрическа компания /НЕК/ и на топлофикационните дружества за цените им и не могат да формират позициите си, заяви Ккаконен. Според него е постигжната договореност за енергийните цени в основни линии.
  Разговорите по останалите теми от сегашната мисия на МВФ почти са приключили. Вижданията на фонда са, че тази година може да се позволят разходи за допълнителна инвестиционна програма и допълнителни социални разходи.
  Според финансовия министър Радев тези пари ще дойдат от излишъците в бюджета. Допълнителната инвестиционна програма щяла да бъде далеч по-голяма от миналогодишната. Конкретните размери за намаляване на данъците и за увеличаване на работните заплати в бюджетната сфера тепърва ще се уточняват, информира в. "Сега".

  Държавата поема контрола върху търговията с петрол
  В неделя, 25 юни, вътрешният министър Емануил Йорданов заяви, че стартират масови проверки по митниците, за да стане ясно какви количества горива се внасят в страната. Очаква се да станат известни нови разкрития за необмитени нефтопродукти както в "Нефтохим", така и в "Плама". Според експертите, за да се регулират процесите, държавата е длъжна да намери най-ефикасния контролен механизъм за търговията с петролни продукти. Досега в тази насока в България съществуваше невероятен хаос в отношенията с държавните институции. Търговията с петрол оказва много голямо влияние върху икономиката на страната, твърдят всички експерти. Според тях през последните 10 години търговията с петрол се е използвала от различни лобита, представляващи една или друга  политическа група. Липсата на контрол в търговията с петрол не е от полза на нито едно правителство. Ето защо трябва да се очакват удари върху различни лобита. /"Пари"/
   

  Експерти тръгват из продадените български фирми и предприятия, за да проверяват как се изпълнява социалната част на приватизационните договори, съобщи социалният министър Нейков. По негова заповед е създаден Държавно-обществен съвет за следприватизационен контрол.
  Съветът е към социалното министерство, включва представители на министерства, Агенцията за приватизация, социални партньори. Те ще търсят нарушения, ще преценяват вината на новите собственици на фирми и доколко тя е засегнала интересите на работниците. Съветът ще настоява пред АП и ресорните министерства за строги санкции срещу купувачите, нарушили приватизационните договори. Той ще има право да иска и разваляне на сделките.
  От социалното министерство и синдикатите са установили, че в много от разпродадените фирми не се спазва трудовото законодателство.
  От 1997 г. до края на 1999 г. са продадени 1640 цели предприятия и 1283 обособени части. Финансовият ефект е 5,015 млн. долара, съобщиха от КНСБ, по чието предложение беше съставен съветът за следприватизационен контрол, пише "Труд".

   


  ИКОНОМИКА
   
  Икономисти от Българската академия на науките /БАН/ прогнозират минимален ръст на икономиката до 2002 г. Прогнозата на Икономическия институт на БАН бе обявена вчера от проф. Иван Ангелов. Прогнозите на института са за 1,5, половин и 1% ръст за тези три години. Това е с процентни пункта под прогнозите на правителството и МВФ.
  Тежки години очакват страната ни, твърди проф. Ангелов. Според него дадните на Нациналния статистически институт /НСИ/ са изфабрикувани, макар и не нарочно, а поради погрешна методика. Най-тежките години  предстоят заради високите плащания по външния дълг и големия търговски дефицит. През всяка следваща година България има да плаща по над 1 млрд. долара годишно по дълга, толкова е и очакваният търговски дефицит, прогнозира проф. Ангелов.
  Мораториум по дълга обаче не ни чакал, защото ще вземаме нови кредити. Твърдо сме за ново споразумение с МВФ и за запазване на валутния борд, каза професорът от БАН. В същото време той упрекна управляващите, че постоянно вземат нови заеми, за да погасяват стари. Така България и политиката й са постоянно в зависимост от външне фактори.
  Инфлацията няма да е голяма до 2002 г., но пак ще изяжда спестяванията. Според анализите на института реалната заплата за 3 години напред ще е едва 202 лв., коригирана с инфлацията, а пенсията ще се задържи около 70 лв.
  Американската икономика вече тръгва надолу, а това значи засилване на еврото и съответно на лева, каза Ангелов. Така износът на България още повече щял да намалее.
   

  Вицепремиерът Жотев е готов да развали сделката за захарния завод в Девня
  Вицепремиерът Жотев е готов да разтрогне приватизационния договор за 80% от девненския захарен завод, съобщиха от Министерството на икономиката. Това ще стане, ако до 27 юли собственикът "Сака комарс паразлъма" не плати неустойка от 631 144 лв. за това, че не е разкрил обещаните в договора работни места и други 1 747 420 млн. долара заради неизпълнението на инвестиционната програма.
  Нарушенията на договора бяха открити при проверка на дирекция "Следприватизационен контрол" в министерството. Договорът бе сключен на 22 юни 1997 г. от експромишления министър Божков.
  Вчера тримата кандидати да купят 59,99% от капитала на "Захарни заводи" - Горна Оряховица бяха поканени от Агенцията по приватизация да подобрят офертите си до 7 юли. В срока до 5 юни предложения подадоха "Захар инвест" - Горна Оряховица, "Кил-3" - София и "Софлайън лимитед" - Кипър.
   

  Търговията с компенсаторни записи на борсата от юли
  От началото на юли ще стартира пробно борсова търговия с компенсаторни бонове на Софийската стокова борса. Това съобщи вчера по националното радио шефът на борсата Васил Симов. Това не е наша приумица, това е необходимост на пазара, смята той.
  Много търговци искаха още от началото на годината да се създаде един концентриран пазар, където да се търгуват и тези инструменти, поясни Симов.
  Процедурата за получаване на нужните разрешения обаче била доста сложна.
  Успехът на новата търговия ще зависи и от активността на отделните притежатели на компенсаторни записи, както и на тези, които искат да ги купят, възползвайки се от този прозрачен и равнопоставен публичен пазар, добави Васил Симов. /"Новинар"/
   

  ЛУКойл - Нефтохим пак вдига цените на горивата
  Средно с 3,7 % поскъпват горивата от 0 ч. на 27 юни, съобщиха от пресцентъра на "ЛУкойл - Нефтохим" - Бургас. Причината за поскъпването е повишаването на цените на международните пазари на нефта тип "брент". Цената на барел от него стигна до 3,42 долара въпреки решението на ОПЕК да увеличи производствената квота.
  Цената на А-91 се променя от 1586,40 на 1640, 40 лв. А-95Н от 1594,80 лв. на 1654,80, А-98 от 1995,60 на 2061,60, дизел от 1006,80 на 1030,80, газьол от 675,60 на 681,60, котелно гориво 416,40 на 440,40 лв. на барел.