ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
27 май 1999 г.
  Тема на деня | Президент | Външна политика | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации | Икономика|
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Румъния призна официално наличието на киселинни дъждове.

 • Военен конфликт между Индия и Пакистан в Кашмир.

 • Ругова посети Македония.
   



  БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • България и Румъния се отказаха да извършват проверки по Дунав.

 • Български вестници съобщават, че НАТО ще открие втори фронт през България.

 • Според левицата еко- и здравното министерства прикриват истинските данни за екозамърсяванията.

 • Нефтът във водите на Дунав е на границата на допустимото, алармират еколози от Монтана.

 • Градушката на 15-22 май е опустошила 312 000 дка, противоградни ракети не са изстреляни заради въздушния коридор на НАТО.
   



  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Герхард Шрьодер отрежда важна роля на България на Балканите, а тя е готова да изпрати сини каски в Косово.

 • Президентът на Гърция Стефанопулос пристигна в София и беше награден с орден "Стара планина".

 • България и ФАО подписаха 2 споразумения за сътрудничество и възможността България да участва във възстановяването на засегнатите от войната в СРЮ страни с хранителни продукти.

 • Парламентът реши да се увеличат детските надбавки от 1 януари 2000 г.

 • Токът и парното поскъпват от 5 юли - токът с 10%, а парното между 15-20%.

 • България няма да спре предсрочно 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй".

 • Народен съюз и ДПС обсъдиха възможността за връщане на ДПС в ОДС и се споразумяха за общи кандидатури в районите със смесено население.

 • И през април бизнесклиматът в България продължава да се влошава, отчете статистиката.

 • "Дару металс" купува "Кремиковци" за 1 долар и ще изплати 300 млрд. лв. и 105 млн. долара от дълговете му.


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  България и войната

  България и Румъния се отказаха да извършват проверки по Дунав
  В. "Сега" уведомява, че България и Румъния отхвърлиха идеята на държавния секретар на САЩ Олбрайт да спират чуждите кораби по Дунав и да ги проверяват дали не превозват петрол за Югославия. Говорителят на външно министерство е заявил, че нито един кораб под български флаг не е изнасял петрол или газ за Югославия. "Що се отнася до чуждите кораби, България се ръководи от Дунавската конвенция, която определя реката като международен воден път", е заявил говорителят.

  Български вестници уведомяват, че НАТО ще открие втори фронт през България
  Днес на първа страница в. "Монитор" съобщава, че "Турция иска от София железница до Пирот", а в. "Земя" - че "НАТО отваря втори фронт през България". Според информацията на "Монитор", позоваващ се на анонимен източник от военно министерство, преди седмица Турция е поискала от България железопътен транспортен коридор по международния път Е 80 от Одрин през София до Пирот. През февруари Турция е настоявала за транспортен коридор, но в рамките на мироопазващата операция "Джойнт гардиан". Според говорителя на външно министерство "по дипломатически път подобно искане не е постъпвало".
  В. "Земя" изтъква, че само след броени дни турски и американски самолети ще започнат да бомбардират Югославия от бази в Турция през въздушното пространство на България. Предлага се и интервю на проф. Гиндев, бивш преподавател в Генералщабния факултет. Той заявява, че ако правителството предостави сухопътен коридор на НАТО, то ще падне. Съществувал таен договор, по който БДЖ е получила пари за превоз на жива сила и техника на НАТО от Турция през България. "Само преди десет дни турски военни са се обърнали официално към МО с искане да им се предоставят всички топографски карти в мащаб 1:50000 на Кърджали, Южните Родопи и Пирин", отбелязва проф. Гиндев.

  Екологични последици
  Според левицата еко-и здравното министерства са завишили през май 800 пъти пределно допустимите норми на вредни газове, което прикрива наличието на замърсявания
  Наредбата на екоминистерството от месец май за пределно допустимите концентрации на вредни газове регламентира стотици пъти по-високи норми от предишната, съобщи депутатът от левицата Михаил Миков. Вчера в парламента той заяви, че 800 пъти над допустимата норма е азотният окис в западните райони на страната, а 400 пъти - серният двуокис. Сто пъти е увеличението на еднократната норма според обнародваните наредби за пределно допустимите стойности. Според него "правителствени чиновници, в частност министри" укриват истинските данни. Мнозинството в парламента обаче отхвърли неговото искане за създаване на временна анкетна комисия за проучване на състоянието на околната среда в страната във връзка с юговойната.
  На първа страница печатният орган на БСП - "Дума", съобщава: "Екобудалкат ни!"
  От екоминистерството отрекоха верността на твърденията на Миков. Нормите в наредбата не са увеличени, а просто мерната единица е изменена от милиграми в микрограми, коментира за "Демокрация" зам.-министърът на околната среда Пено Димов. Това е направено с цел да се хармонизира законодателството на България с това на европейските страни, където като мерна единица за съдържание на вредни газове се използва микрограмът. За някои от газовете като серния двуокис нормата в наредбата дори била понижена от 500 на 350 микрограма.
  В Благоевград е установено, че стойностите на въглеродния двуокис, озона, серния двуокис и азотните газове е под нормата, пише "Демокрация". Изследването е направено в периода 19-22 май, като въздухът е проверяван през половин час, направени са тестове на водата в р. Бистрица и на киселинните дъждове. От гр. Кула, Видинско, съобщават, че измерените дневни стойности на серния двуокис във въздуха над граничните селища са под допустимите. След историята с Чернобил е нормално хората да не вярват на думи, заяви г-н Димов. Затова всеки, който желае, би могъл да посети най-модерната лаборатория в Националния център за опазване на околната среда. "Демокрация".

  Нефтът във водите на Дунав е на границата на допустимото, алармират еколози от Монтана. Във вторник, 25 май, тяхната апаратура е засякла край Лом 0,48 мг нефтопродукти на литър при норма 0,50 мг. Експедиция от биолози е тръгнала по реката, за да установи пораженията, предизвикани от 17-те нефтени разлива, доплували от сръбски води от началото на юговойната, съобщава "Труд". Учените ще взимат проби до събота, 29 май, от Ново село до Козлодуй.
  "Анализът на въздуха, водата и почвите на Брегово, който направихме, не показа нищо обезпокоително, заяви шефът на Националния център по околна среда Димитър Кантарджиев, цитиран в "Труд".

  Румъния - киселинните дъждове са от бомбардировките, сръбската опозиция - Сърбия е пред екокатастрофа, Косово се превръща в ядрена пустиня
  Всички български вестници отбелязват че румънският екоминистър Ромулос Томеску призна, че киселинните дъждове в Румъния са от войната в СРЮ.
  Главната сръбска опозиционна партия - Демократическата, също предупреди вчера, че СРЮ е пред екологична катастрофа заради натовските бомбардировки. Косово се превръща в ядрена пустиня, където вече е невъзможно да се живее, а р. Дунав е наполовина мъртва. От началото на ударите НАТО е изсипала повече от 15 000 тона бомби, вкл. такива с обеднен уран. Партията обвинява пакта за ударите върху няколко химически и петролни завода в Сърбия, при които са разпръснати силни отрови във въздуха и водата. Концентрацията само на винил-хлорида след удара на фабриката за торове в Панчево надвишавала нормите 10 600 пъти, съобщава в. "Дума".
   


  ПРЕЗИДЕНТ

  Президентът на Гърция Стефанопулос пристигна в София и беше награден с орден "Стара планина".
  Вчера на тридневно официално посещение пристигна в София президентът на Гърция Константинос Стефанопулос. Придружава го министърът на развитието Евангелос Вензелиос, 25-членна бизнес-делегация и 18 журналисти. След срещата на двамата президенти Петър Стоянов награди Стефанопулос с орден "Стара планина" с лента, а той върна жеста, като награди Стоянов с Великия кръст на Ордена на Спасителя. Двамата президенти са разгледали двустранните отношения, които са определили като много добри. Продължително е била обсъждана косовската криза, а така също и изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис.
  На пресконференцията след разговорите стана ясно, че няма пречки за реализирането на двустранните икономически и инфраструктурни проекти, тъй като има политическа воля за решаването им. Те са единодушни, че конфликтът в Косово трябва да приключи възможно най-бързо. Негов резултат трябва да бъде изграждането на нови Балкани. Стефанопулос потвърди решимостта на Гърция да подкрепя интеграцията на България в ЕС и НАТО.
  Стефанопулос запали свещ за здраве в храм-паметника "Св. Александър Невски" и разгледа експозицията в него. Днес той ще се срещне с премиера Костов и с лидерите на партиите в парламента. Отпадна обявеното преди това обръщение пред депутатите. Утре двамата президенти ще присъстват в Пловдив на откриването на програмата "Европейски месец на културата" /"Труд"/
  В. "Сега" изтъква отговора на президента Стоянов на въпрос дали България ще подкрепи инициативата на Гърция, подкрепена от Чехия и Италия. Той казва: "България не е натовска страна и затова не може да дава съвети на пакта дали да прекрати бомбардировките или не. Много бих искал да отговоря на този въпрос, но това би могло да стане, ако бях президент на страна членка на НАТО. От българския президент такъв съвет би прозвучал малко претенциозно".
  В. "Пари" съобщава за резултатите от срещата на вицепремиера Евгений Бакърджиев с министър Евангелос Вензелиос. През юли в Москва ще се проведе тристранна среща между България, Гърция и Русия по проекта за петролопровода Бургас - Александруполис. В предстоящите два месеца България и Гърция ще уточняват докъде са стигнали предварителните технически проучвания. Целта е да се подготви уставът на трансбалканската фирма, която ще бъде учредена. До края на годината ще започне изграждането и на трите пътя, които ще свързват България и Гърция.
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  Герхард Шрьодер отрежда важна роля на България на Балканите, а тя е готова да изпрати сини каски в Косово
  Вчера премиерът Костов беше на еднодневно официално посещение в Бон, където се срещна с канцлера Шрьодер и външния министър Йошка Фишер. След срещата Шрьодер заяви, че България играе важна роля на Балканите и Германия високо цени нейните действия в подкрепа на усилията на ЕС и НАТО за постигането на мир в региона. Направен е бил анализ на възможностите, които ще се открият пред България за следвоенното възстановяване на региона. Костов и Шрьодер са единодушни, че стабилност на Балканите може да се постигне единствено по пътя на бързото завръщане на бежанците въз основа на двойната стратегия на НАТО - дипломатически усилия, съчетани с военен натиск. Шрьодер подчерта, че Германия разбира, че най-важната цел е дългосрочното стабилизиране на страните от региона, както и наличието на ясна перспектива за интегрирането им в ЕС. Според Шрьодер България ще играе важна роля в предстоящия пакт за стабилност в ЮИЕ благодарение на постигнатата политическа и икономическа стабилност. Иван Костов заяви, че за общественото мнение в България най-силният политически сигнал ще бъде подкрепата на Германия за започване на ускорени преговори за интеграция в ЕС. На това Шрьодер отговори твърде дипломатично, че Германия ще продължава да подкрепя усилията на България в тази насока на базата на изготвяните периодични доклади на Еврокомисията.
  Костов връчи на Фишер два доклада. Единият за готовността на България за започване преговори за интеграция в ЕС, в който се съдържа и българската позиция по финансирането и строителството на мост над Дунав при Видин. Вторият доклад е за предприетите от българското правителство мерки за сигурност според изискването на Шенгенското споразумение. Според Костов строителството на втори мост над Дунав при Видин трябва да бъде един от елементите на Пакта за стабилност. Фишер прояви голямо внимание към българската позиция за следвоенната помощ за стабилизиране на ЮИЕ. Костов е изразил становище, че Балканите не трябва бъдат третирани като район с някакви особености, отличаващи го от останалата част на Европа. Йошка Фишер изрази мнение, че Пактът са стабилност няма да замени интеграцията в ЕС. Според Фишер основното в Пакта за стабилност е, че вложените от Запада пари ще заработят добре само в условията на действаща пазарна икономика.
  В. "Демокрация" изтъква, че при срещата с Фишер премиерът Костов е декларирал, че България ще бъде в състояние да участва с подразделения в мироопазващите сили в Косово, след като бъде постигнато споразумение, както и да окаже логистична и транспортна подкрепа. /"Пари", "Демокрация", "Труд"/
  Вчера Гюнтер Ферхойген - зам.-министър на външните работи на Германия, се срещна с премиера Костов, с президента Стоянов, имаше работен обяд с външния министър Михайлова и участвува в тържествата по случай на 50-годишнината на Германия. След срещата с Костов той заяви, че правителството на ФРГ ще подкрепи влизането на България в ЕС с всички възможности, с които разполага. Същото декларира Ферхойген и в доклада си пред конференцията в София по случай тържествата, организирани от посолството на Германия. "България се оказа надежден приятел на Запада, а стабилността, постигната в последните години, заслужава да бъде отбелязана, както подобава", заяви Ферхойген. При срещата си с Михайлова той е обещал: "Ще настояваме за повече финанси и усилия за интегрирането на страната ви". На конференцията в Двореца на културата в столицата той отбеляза: "Пактът за стабилност в ЮИЕ е от голямо значение за България, това е шанс да преодолеете лошите последици от кризата в Косово".
  Президентът Стоянов е завършил срещата си Ферхойген с думите: "Очакваме не обещания, а конкретни резултати".
  В. "Пари" публикува статия под заглавие "Може и да не започнем преговорите с ЕС". Съобщава се, че Ферхойген е сондирал пред Костов възможността да бъде направено ново разделение в групата на страните, които все още не водят преговори за присъединяване към ЕС. В момента тече дискусия дали с втората група да се извърши допълнителна диференциация. Костов е отговорил категорично, че България не приема такова разделяне.
  В. "Стандарт" изтъква казаното от Ферхойген на конференцията в София, че ЕС няма да изостави по пътя към ЕС една група държави за сметка на други и интеграционният процес вече тече с нова динамика. По време на своите срещи в България Ферхойген е обещал, че Германия ще стимулира още повече инвестициите в България.
  В. "Сега" публикува статията "Костов и Михайлова ни будалкат за ЕС". Изтъква се, че представител на "Дойче веле" е запитал Ферхойген за шансовете на България за ЕС, на което е получил следния отговор: "Пътят ще бъде труден. Започването на преговорите с България ще стане наистина в скоро време, но приемането на страната през следващия век няма да е преди 2010 г."
  В словото си в Двореца на културата външният министър Михайлова отбеляза, че успехът на Германия е най-силният и привлекателен за България и всички посттоталитарни страни в Европа, а бъдещето на региона е възможно само в рамките на обединена Европа. Затова подкрепяме пакта за стабилност, и неговата философия - стабилизация чрез интеграция, каза Михайлова. Това е най-добрият начин да не се допусне нова криза на Балканите. Михайлова определи ФРГ като мотор на европейската интеграция от 1952 г. насам. Петдесетгодишнината на Германия, една от най-успешните републики в света, ни дава отговор на въпроса как се прави добра история, завърши словото си Михайлова. /"24 часа"/
   


  ПАРЛАМЕНТ

  Парламентът реши да се увеличат детските надбавки от 1 януари 2000 г.
  За всяко второ дете, родено след 31 декември 1999 г. месечните добавки се увеличават с 50%. Право на добавки ще имат всички деца, докато завършат средно образование, независимо от доходите на родителите им. Парите ще се плащат само ако детето ходи редовно на училище. Размерът на месечните добавки за деца ще бъде от 11 220 до 22 440 лв. или от 30% до 60% от базовия минимален доход. Сега той е 37 400 лв., но се предвижда да бъде увеличен два пъти до влизането на закона в сила. Добавките ще се увеличават с възрастта на детето - за деца до 2 г. - 20% от летвата за бедност, до 14 г. - 18 650 лв., до 19 - 22 380 лв. Самотните родители, разведени или вдовици, ще получават още 20% допълнително. Семейният закон влиза в сила от 1 януари 2000 г.
  Сега за всяко първо дете все още се полагат по 15 лв., при раждане на второ - по 30 лв. за всяко от тях, и по 55 лв. - за трето дете. Към сумите всеки месец се прибавя и компенсация от 8540 лв.
  Предвиждат се еднократни целеви добавки за деца ученици от първи до осми клас в държавни и общински училища за покриване на част от разходите за учебници в началото на всяка учебна година.
   


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Земеделският министър Върбанов и генералният директор на ФАО Жак Диуф подписаха 2 споразумения за сътрудничество и обсъдиха възможността България участва във възстановяването на засегнатите от юговойната страни с хранителни продукти
  Земеделският министър Върбанов и генералния директор на организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/ Жак Диуф подписаха две споразумения за сътрудничество - за техническо сътрудничество и в научната област. Документите са важни за нас, защото ще имаме възможност повече наши учени и специалисти да участват в проекти на ФАО, каза министър Върбанов. По време на срещата двамата са обсъдили възможността България да вземе участие и в регионални проекти на организацията и особено при бъдещото възстановяването на засегнатите от войната в Косово страни с доставка на хранителни продукти. Г-н Диуф заяви, че ФАО ще уведоми своите партньори в ООН за отрицателните последствия, които нанася войната върху износа на българските храни. Ще обърнем внимание за възможностите за доставки на продукти от България, защото те са евтини, транспортните разходи са ниски заради географското ви положение, каза д-р Диуф. /24 часа"/. Той уточни, че ФАО определя изискванията, на които отговорят храните, които се предоставят на нуждаещите се при хуманитарни кризи. Когато помощта надхвърля 3 млн. долара, тя трябва да е одобрена от ФАО.
  Няколко са проектите, по които България е получила средства под формата на техническа помощ от ФАО, каза Върбанов. Сега се работи по проект, който предвижда цялостна стратегия за развитие на земеделския сектор в България. По линия на ООН организацията ще направи маркетинг за рибните продукти в България, предвижда се и проект за развитие на бубарството. /"Демокрация" и 24 часа"/

  Градушката на 15-22 май е опустошила 312 000 дка, без загубите на частните стопани, сочат обобщените данни на земеделското министерство
  България разполага с 10 полигона за борба с градушката. Миналата година активният сезон за борба с градушките е започнал в началото на май със заповед на аграрния министър Върбанов, информира "Дума". Вече е краят на май, а такава заповед от министъра не е подписана. Ракетите бездействат. Причината е, че над България летят натовски самолети, и заповедта на алианса, небето ни да е чисто. Заради дадения въздушен коридор радиолокационните системи, които изследват облачността, се явяват мишени. Затова и заповедта, която министър Върбанов трябва да издаде, ще се съгласува с министрите на транспорта и отбраната. В момента все още се правят промени в инструкцията за работа на противоградните ракети. До края на месеца техническите подробности ще се решат, съобщава шефът на дирекция "Борба с градушките".

  Токът, парното, топлата вода, въглищата и брикетите поскъпват от 5 юли заедно се деноминацията на лева - токът с 10%, а парното между 15-20%.
  Това съобщи вчера председателят на Комитета по енергетика Иван Шиляшки. Електричеството за населението ще поскъпне средно с 10%, а за фирмите с 1,15%.
  Цената на парното и топлата вода ще се вдигне с 15-20%, а на брикетите - с 30%. Още не е решено за поскъпването на въглищата за населението. Има вероятност цените на лигнитните да не се променят, а кафявите да поскъпнат с около 9%.
  Има два варианта за повишението на цената на тока за битови нужди, каза Шиляшки. Според единия нощният ток трябва да се вдигне с по-голям процент, а средното увеличение да бъде 10%. Другият вариант бил двете тарифи да се увеличат равномерно с по 10%.
  ОТ 5 юли платените услуги на Националната електрическа компания ще поскъпнат 5,4 пъти за населението и 10 пъти за фирмите. Тези цени не са увеличавани от 1997 г, коментира Шиляшки. /"Труд"/

  Няма да спрем предсрочно АЕЦ "Козлодуй", заяви шефът на Комитета по енергетика Шиляшки
  Няма да закриваме предсрочно първите 4-блока на "Козлодуй", съобщи за пресата Иван Шиляшки. Първи и втори реактор ще излязат от експлоатация около 2005 г, а трети и четвърти - към 2010 -2012 г.
  Наскоро началникът на отдел в Генерална Дирекция 1 А на Еврокомисията Енрико Грило Паскуарели заяви, че първите 4 блока на българската АЕЦ имат непоправими вродени дефекти. Не приемам такива крайни заключения, освен ако някоя сила не ни докаже нещо друго, е коментарът на Шиляшки, цитиран в "Труд".

  Кметовете от ДПС в Кърджалийски район не са искали пред премиера оставката на областния управител от СДС Пламен Иванов. Да не се окаже, че те са нарушителите, предупреди Костов
  Във връзка със съобщенията в пресата за поисканата от кметовете на Кърджалийска област оставка на областния управител от СДС Пламен Иванов, днес в. "24 часа" публикува опровержение на премиера Костов, че по време на срещата в Кърджали кметовете не са искали пред него оставката на Иванов. Информацията в пресата била некоректна, тъй като за подобно искане били необходими доказателства за нарушения. Според в. "Пари" премиерът прочел от вестниците за искането на кметовете. Оставка на областен управител може да се иска само ако се посочи кой закон и кои нормативни актове е нарушил, посочва Костов. Но да не се окаже, че тези, които искат оставката, са нарушили цяла поредица от нормативни актове, предупреди премиерът.
  И аз мога да кажа: щом като сините го държат, значи те има за какво да са гузни - виждате как се обръща логиката, коментира лидерът на ДПС Доган изявленията от страна на СДС, че кметовете са против Иванов, защото крият далавери. /"Труд"/
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  Народен съюз и ДПС обсъдиха вчера възможността за връщане на движението в коалицията ОДС и се споразумяха за общи кандидатури в районите със смесено население
  Народен съюз и ДПС имат общи виждания по промените в избирателния закон и ще издигат общи кандидатури в районите със смесено население. Това стана ясно след вчерашната среща между съпредседателите на Народен съюз - Стефан Савов и Анастасия Мозер, и лидера на ДПС Ахмед Доган. Според Савов разговорът не е насочен срещу СДС, напротив, желанието било ДПС, което има реално присъствие в политическия живот, да се приобщи към ОДС не само за местните избори, но и за следващите парламентарни избори. Ние продължаваме да стоим на позицията, че ОДС трябва да бъдат разширени с участието на ДПС, така както беше в първоначалния вариант през 1996 г., каза лидерът на Демократическата партия. Според него ДПС е реална сила, която ще бъде от голямо значение в местните избори в рамките на коалицията ОДС.
  Според Доган въпросът за връщането на ДПС в ОДС е фундаментален и е "отчасти романтичен, отчасти може би реалистичен". Той хипотетично допусна разширение на ОДС, но при един нов модел за страната, а не в рамките на досегашното положение, информира "Дума" под заглавие "Доган е скептичен към формулата ОДС". С г-жа Мозер и г-н Савов сме стари политически партньори и при кризисни ситуации в парламента винаги сме намирали пътя към диалога, каза Доган. Според Мозер е постигнато съгласие за сътрудничество на местните избори. На предстоящите местни избори ДПС предвижда реална възможност за сътрудничество с Народен съюз, е потвърдил и Доган, цитиран в "Демокрация", която обявява: "Ахмед Доган е склонен да върне ДПС отново в ОДС".
  Съвместна работна група ще категоризира общините, в които Народен съюз и ДПС ще си взаимодействат. И двете формации са за демократичните принципи на народовластие и затова са против промените в избирателния закон, които СДС предлага, допълни Доган. Той уточни, че ДПС и Народен съюз не са съгласни с намаляването на броя на общинските съветници, назначаването на кметове и са за запазване на демократичния принцип на балотажа.

  В Търговище СДС и ДПС постигнаха споразумение за съвместни действия на местните избори, са съобщили пред "Труд" от местната синя централа. Било договорено СДС да подкрепи кандидат-кметовете на движението в общините Омуртаг и Опака, а в замяна от ДПС да организират електората си да гласува за кандидатите на СДС в другите общини от областта.
  В Кърджали, където 7 кметове на ДПС поискаха оставката на синия областен управител Пламен Иванов, СДС няма да издига своя кандидатура за кмет, а ще заложи на независим кандидат или на друга политическа сила, съобщава същият вестник.

  Евролевицата отправи препоръки към кабинета за разсрочване на външния дълг и за 2 нови моста над Дунав
  Евролевицата отправи вчера препоръки към кабинета за какво да настоява пред международните форуми, обсъждащи Пакта за стабилност на Балканите.
  Освен членство в ЕС и НАТО и изваждане на България от негативния списък, трябва да се пледира за създаване на агенция за възстановяване и развитие на Източна Европа със седалище София, смята Евролевицата. Партията предлага още да се разсрочат външните дългове на България и да се настоява за 2 нови моста над Дунав.
  Депутатът от Евролевицата Драгомир Драганов съобщи, че 79 депутати от БСП, Евролевицата, независими и един от ОНС са подписали досега искането за оставка на парламентарния шеф Соколов.
   


  ИКОНОМИКА

  Националният статистически институт за пореден път отчита, че бизнесклиматът в България остава лош
  И през април, както и през март т. г. бизнесклиматът в България е влошен, отчете статистиката. Само с 2 пункта е подобрена стопанската конюнктура в сравнение с март 1998 г. Липсват поръчки за производство, което се дължи на недостатъчно търсене. Увеличават се запасите готова продукция. Снижени със 7,3% в сравнение с анкети отпреди 6 месеца са данните, които дават ръководителите на фирми за инвестиции през 1999 г. Към 15 април т.г. директорите предвиждат инвестиции в дълготрайни и краткотрайни активи в размер на 1.067 трилиона лв., от които 35% в частния сектор. Най-голямо е намалението във фирми от добивната индустрия - 56%. Така предвижданите инвестиции в промишлеността намаляват от 10.8% на 5.2%. С 5.7% са свити инвестициите в преработващата индустрия.

  Държавните заводи, които все още са близо 70% от икономиката, са продавали на загуба продукцията си през първите 3 месеца на годината, съобщи вчера националната статистика.
  Рентабилността от продажбите на предприятията е минус 7,9%. Общо за периода държавните заводи са загубили 180 млрд. лв. Частните фирми са на печалба, но тя е едва 75 млрд. лв.
  С близо 7 лева са се увеличили разходите на заводите на всеки 100 лева приходи. Причината са увеличените суми за заплати, социални осигуровки, надбавки и амортизационни отчисления.
  В същото време производството продължава да се свива. Това е и основната причина предприятията да затъват все повече в дългове. За първото тримесечие на 1999 г. дълговете им вече са 7,7 трлн. лв. В края на миналата година те са били 7,1 трлн. лв.
  Най-задлъжнели са металургичните заводи и производствата на кокс и нефтопродукти.
  И през април кризата в производството се задълбочава. Заводите трупат стоки, за които няма пазари. В същото време поръчките им непрекъснато се свиват. В сравнение с първите 4 месеца на 1998 г. през тази година промишленото производство е намаляло с 14%, а приходите от износ - с 25%.
  Всичко това принуждава мениджърите да съкращават все повече работни места. Вече над половината от шефовете на заводите твърдят, че през следващите няколко месеца в предприятията им ще има уволнения. Очаква се през следващите месеци да намаляват клиентите, тъй като все по-трудно плащат стоките на заводите. Конкурентният внос допълнително спъва продажбите на българските предприятия.

  Приближаваме се до европейската монетарна система, заяви подуправителят на БНБ Заимов на банков форум "Информационните технологии на прага на 21 в."
  Едно от последствията от въвеждането на паричния съвет е бързото сближаване на българските макроикономически показатели с тези на ЕС, каза вчера пред банковия дискусионен форум г-н Мартин Заимов. Според него българската външна търговия е все по-интегрирана с ЕС. Нараснал е делът на валутните депозити в евро за сметка на тези в долари, а на междубанковия пазар през 1998 г. обемът на операциите с ДМ е надминал тези с доларите, отчита БНБ. Трябва обаче да се решават проблемите с високата структурна безработица и ниския растеж, е посочил Заимов.
  Забележките на докладчиците от Европейската комисия към банковата система в България са липса на разплащания в реално време и гъвкави инструменти за въздействие върху ликвидността на банковата система. Но по първия въпрос БНБ и Банксървиз работят, е уверил подуправителят на централната банка.

  За купувач на "Кремиковци" бе избрана българската фирма "Дару металс", която ще плати за комбината 1 долар и ще изплати 300 млрд. лв. и 105 млн. долара от дълговете му
  "Дару" ще трябва да подпише договора за продажба до 10 юни 1999 г. "Кремиковци" ще бъде продаден за 1 долар, като купувачът се задължава да изплати дълговете на "Кремиковци в размер на 300 млрд. лв. и 105 млн. долара, както и да инвестира в него най-малко 300 млн. долара до 2005 г. Според офертата "Дару" ще привлече стратегически чужд партньор за финансиране на проекта.