ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 27 януари 1999 г.

 

Световните новини

Разрушително земетресение в Колумбия. Контактната група готви ултиматум за Косово.
 

Преглед на печата.

България и Македония започват преговори в Скопие.
САЩ ще доставят безплатно на България апаратура за следене на полетите за 5 млн. дол. Нараства напрежението в армията.
 
 
 

България и Македония започват преговори в Скопие.

Вчера медиите в България разпространиха информация от македонския печат, че двете страни започват преговори в Скопие. След тази информация говорителят на външно министерство потвърди новината. Днес в Скопие започват разговори на равнище експерти от външно министерство. Българската делегация ще се води от зам.-министърът на външните работи Марин Райков, а македонската - от колегата му Борис Трайковски. Разговорите ще обхванат широк кръг от въпроси, а не само решаването на езиковия спор.
Вчера в интервю за националното радио президентът Петър Стоянов скастри френския посланик Марсел Тремо за изразеното от него мнение за отношенията на България с Македония. Тремо беше заявил, че България е по-малко активна в рекламата на своите позиции в чужбина, отколкото Македония. Във връзка с това Стоянов заяви, че "Колкото по-малко съвети получаваме от Запад или Изток за отношенията със Скопие, толкова по-лесно ще решим проблемите с Македония.Никак не е лесно на западноевропейците да разберат какви точно са отношенията в този балкански регион и как са се сложили през вековете".
В-к "Стандарт" публикува на първа страница следния редакционен коментар под заглавие "Г-н Тремо се прави на даскал": "Добрият чичко Марсел Тремо пак се опита да ни вкара в правия път. Преди френският посланик ни се скара, че не сме се радвали на "петлите" за победата им над Бразилия. Сега пък започна да ни учи как да оправим отношенията си с Македония.
Ваше превъзходителство, Франция наистина е родила велики умове, но има и съвсем посредствени французи. Особено между работещите извън Франция.България също е дала нещо на света, но и тук се срещат празноглавци. Не е ваша работа да учите българите на обноски със съседите си. Както каза президентът Стоянов, нашите политици сами ще намерят верния път.
Така че, г-н Тремо, не се дръжте като даскал от килийно училище. Излагате се."
Като се има предвид, че "Стандарт" е вестникът, който стои най-близко до правителството, може да се направят известни изводи за състоянието на българо-френските отношения в момента.
 

САЩ ще доставят безплатно на България апаратура за следене на полетите за 5 млн. дол. Нараства напрежението в армията.

Вчера на пресконференция зам.-министърът на отбраната Велизар Шаламанов запозна журналистите с резултатите от посещението си в Канада и САЩ от 18 до 23 януари. Той заяви, че с финансовата помощ на САЩ в България ще бъде построен оперативен център за въздушен суверенитет. Той ще служи за наблюдение на въздушното пространство, радиообмен и управление  на полетите съвместно с гражданското ръководство на въздушното движение и съответните щурмански служби на вонновъздушните сили. Модерната техника от САЩ, с помоща на която ще може да се следи въздушното пространство, ще бъде закупена с пари от САЩ. Очаква се тази апаратура на стойност 5 млн. дол. да бъде доставена още през 1999 г. Втори проект предвижда купуването на навигационни системи с пари от САЩ за авиобазата в Граф Игнатиево и още две военни летища, което ще позволи в България да кацат самолети на НАТО.
При посещението си в САЩ зам.-министърът Шаламанов потвърдил ангажимента на България да предостави при необходимост въздушен коридор над България при бойни действия на НАТО в Косово, както и участието на български самолет Ан-30 във въздушната мисия на ООН в Косово.В-к "Континент" цитира казаното от Шаламанов, че  "Ние ще предоставим въздушни коридори за самолети на пакта, но в никакъв случай няма да се ангажираме с преки военни действия в съседна Югославия", което той е заявил в Пентагона. /"Пари", "Дума", "Труд"/

На първа страница в-к "Труд" публикува материал под заглавие "Пращат в запас всички офицери над 50 години". Съобщава се, че през февруари предстои да бъдат пенсионирани всички старши офицери и генерали, навършили 50 и 54 г. Така в запас ще излязат между 1019 и 1029 офицери в зависимост от датата, от която ще влезе в сила решението. От сегашните 60 генерали в строя щели да останат 15. Началникът на ГЩ ген. Михо Михов отрече да е инициатор на подобна стъпка, а според министър Ананиев, не се очаквало такова решение.
Били направени справки колко старши офицери ще трябва да напуснат армията при снижените рангове на длъжностите, предвидени по новия правилник за кадрова служба. Кадровици от министерството смятали, че поне 500 офицери само от Сухопътни войски и ВВС ще свалят униформите при снижените рангове. В закона за отбраната пенсионната възраст за генералите е 60 г., за полковниците - 56, за подполковниците - 52, за майорите - 51. За офицерите това означава да излязат в запас 6 набора - от 1943 до 1948, включително и част от 1949 г. В списъка фигурирали и 61 хабилитирани преподаватели от военната академия и от медиценската военна академия. Целта на това пенсиониране е да се разблокира върхът на армейската пирамида от старшите офицери в полза на младшите. Сега полковниците в армията били 2775 или над 17% от офицерския състав, наброяващ 15,300 души. Според плановете на МО до 2001 г. полковниците трябва да са най-много 7% от всички офицери, подполковниците - 15%, майорите - 23%, а младшите офицери - 55%.
В-к "Дума" публикува на първа страница материал под заглавие "Бунт в армията". Всъщност става въпрос за направените вчера пред националното радио и телевизия изявления на зам.-председателят на Федерацията на независимите синдикални организации на волнонаемните служители Валентин Иванов. Той каза, че "Ще започнем национална протестна акция във всички структури на МО и Българската армия". Протестите се организират съвместно с Националния синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа". Десетки хиляди са били недоволните цивилните служители в армията. Те са ангажирани в тиловото и медицинското осигуряване, осъществяват ремонтите на техниката и въоръжението. Безпрецедентен натиск е започнало да упражнява върху тези хора цивилното ръководство на МО още от началото на 1999 г. На всички са предложени едномесечни и тримесечни трудови договори. Иванов заяви по този повод: "Това аз го наричам чист рекет от страна на държавата". Според него цивилните в армията в момента живеят в постоянен стрес, те не са сигурни в утрешния ден, защото не знаят каква реформа се мъдри в коридорите на МО и ГЩ. Министър Ананиев отдавна е загърбил и постигнатото със синдикалните организации споразумение  реформата да се осъществява в диалог с тях. Чашата на търпението е преляла с подписаната от него заповед на 30 декември 1998 г. по силата на която парите за дрехи за волнонаемните служители и работници се намаляват от 92,000 годишно на 20,000. Г-н Иванов заяви още, че ще препоръчат на служителите всеки да заведе личен съдебен иск срещу МО за нарушаване на колективния и индивидуалния трудов договор.

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"