ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
27 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство
  | Българска православна църква | Политически партии и организации | Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Дунавската комисия обяви, че за разчистването на Дунав ще са необходими 24 млн. евро.

 • Александър Лукашенко оглави съюза между Русия и Беларус.

 • Румънският премиер предупреждава за срив на икономиката.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • ЕК официално предложи България и Румъния да бъдат извадени от черния визов списък.

 • Съветът на Европа прекрати наблюдението над България.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България и Румъния веднага започват работа по затягане на граничния контрол.

 • Проведе се екосреща България - Румъния.

 • Гърция затяга контрола по границата с България.

 • Лидерът на Евролевицата Томов отрече всякакви контакти и договарения със социалистите в Македония.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Вчера в Стокхолм президентът Стоянов се срещна с държавници от Швеция, Норвегия, Франция и Украйна.

 • Парламентът прие на второ четене текстове от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България.

 • Парламентарните групи подновяват консултациите по законопроекта за политическите партии, Евролевицата е съгласна на по-висока бариера за парламента, а Народен съюз е против.

 • С МВФ няма съгласие за заплатите и енергетиката, обяви вицепремиерът Жотев.

 • Свещеници от затворите се събират на конференция в Плевен от 27 до 29 януари.

 • Лидерът на АОК Хашим Тачи идва за 4-ата национална конференция на ДПС на 29 януари.

 • Евролевицата и ДПС отхвърлиха офертата на СДС  за партньорство на следващите парламентарни избори.

 • Партньорите от Народен съюз БЗНС и Демократическата партия ще актуализират споразумението си в края на февруари.

 • Срокът за приватизацията на Булбанк ще бъде удължен до края на годината.

 • Очакваме приток на скандинавски капитали след подписването вчера на рамково споразумение с Нордик Инвестмънт Банк, обяви финансовият министър.

 • С около 10% са преизпълнени повечето от данъчните приходи в бюджета, според данните на финансовото министерство в края на декември

 • "Овергаз" предлага да подари на "Булгаргаз" тръбопровод за 6-7 млн. долара до Търново.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Еврокомисията официално предложи България и Румъния да бъдат извадени от черния визов списък
  Днес една от водещите новини за всички български медии е съобщението от Брюксел, че на заседанието на Еврокомисията /ЕК/ е било предложено България и Румъния да бъдат извадени от черния визов списък. Докладът и предложението на ЕК са били приети без дискусия и на Съвета на министрите на вътрешните работи се предлага да разгледат предложението.
  ЕК аргументира предложението си с два аргумента.
  Първо, затягането на пограничния контрол, гарантирането на сигурността на задграничните паспорти и фактът, че България и Румъния са подписали нови споразумения за реадмисия, като спазват вече съществуващите.
  Второ, двете страни започват преговори за присъединяване, което поставя отношенията им с ЕС в качествено нов етап.
  ЕК предложи България да бъде включена в списъка от 48 страни, за които не се изискват визи за влизане в страните от ЕС. На 25 януари комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген е заявил, че България е постигнала по-голям напредък в затягането на граничния контрол и по въпросите с фалшифицираните документи от Румъния.
  Вчера Би Би Си съобщи, че министрите на вътрешните работи на страните от ЕС като цяло не са психологически готови да приемат премахването на визовия режим за България и Румъния Те в много по-голяма степен са загрижени за общественото мнение в своите страни, отколкото за общата стратегия на ЕС.
  Пак в Англия в. "Дейли телеграф" съобщава, че падането на визовия режим за България и Румъния ще доведе до увеличаване на емигрантите от тези страни
  От Стокхолм президентът Стоянов приветства решението на ЕК и заяви, че то е потвърждение, че България и Румъния се движат в правилната посока. Бившият правосъден министър Васил Гоцев заявява, че "това е нещо, което се очакваше и то е логична последица от поканата ни за преговори с ЕС".
  Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че ще чакаме години да ни извадят от списъка, понеже решението е доста половинчато, защото се предвижда всяка страна от ЕС да вземе самостоятелно решение. Депутатът от БСП Михаил Миков заявява: "Няма да стане скоро изваждането от негативния списък. Изваждането ни ще стане едва тогава, когато у нас се създадат поне приблизителни на европейските условия на живот. Иначе процедурите са започнали и това е добре."
  Говорителят на външно министерство заяви, че: "Очевидно е, че причините, които през 1995 г. ни вкараха в негативния списък, са отпаднали и доверието към нашата страна е голямо."
  Общо взето, отношението на всички централни ежедневници към предложението на ЕК е положително. Тяхното предположение в повечето случаи е, че до края на 2000 г. визовият режим за ЕС може да отпадне.
  Вчера посланикът на Австрия в София Георг Потика заяви, че Австрия ще подкрепи скорошното изваждане на България от визовия списък. Въпреки че в Австрия правителството още не е съставено, положението няма да се промени, декларира Потика.
  В своя уводен коментар в. "Демокрация" отбелязва: "Решаваща за отпадането на визовите ограничения ще бъде бързината, с която България ще въведе новите документи за самоличност."
  Според в. "Монитор" "Предложението за изваждане на България от "черния списък" е много насърчителен за българите ход на ЕС. Това е така, защото след като веднъж изискванията влязат в сила, нито една страна-членка няма да може едностранно да определя режима за издаване на визи."
  В. "Труд" прогнозира, че "до реалното премахване на визите за българи, пътуващи до 15-те страни от ЕС, ще минат 6 до 20 месеца заради сложната и тромава процедура. Най-вероятно това ще стане тази есен."
  / "Демокрация", "Монитор", "Стандарт", "Труд", "Пари"/  
   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Вчера в Стокхолм президентът Стоянов се срещна с държавници от Швеция, Норвегия, Франция и Украйна
  Вчера в Стокхолм беше открит тридневният международен форум за Холокоста, на който България е представена от президента Петър Стоянов. Той се срещна с премиера на Швеция Йохан Першон, с когото разговаря за евентуална помощ от Швеция за интеграцията на България в ЕС. С колегата си от Норвегия Хел Магне Буневик той е обсъдил възможностите Норвегия да подпомогне интеграцията на България в НАТО.
  Късно снощи Стоянов се е срещнал с премиерите на Франция Лионел Жоспен и на Украйна Виктор Юшченко.
  Днес Петър Стоянов ще произнесе слово на сутрешното заседание на конференцията. /"Демокрация"/
   
   

  Президентът Стоянов връща промените в НК
  Президентът Стоянов ще наложи вето и върху част от наказанията за наркопрестъпления. Това пресата е подразбрала от изявлението на Стоянов преди да отлети за Стокхолм, че ще върне и други текстове от НК освен тези за глобите за журналисти. Според юристи президентът ще атакува текстовете, в които за едно и също престъпление наркоманите получават по-големи наказания от рецидивистите. Става въпрос за наказанието до 2 годиви за затвор за шофьори, употребили наркотици. Другият спорен текст бил за грабеж, извършен под влияние на наркотичен глад. Наказанието за рецидивистите например е 15 г. лишаване от свобода, а за нарокоманите е до 20 г. или до живот.
  Президентът вече обяви, че ще атакува огромните глоби за обида и клевета, които депутатите записаха в измененията на НК.
  "Няма да дам подробности, преди да прочета мотивите си пред парламента в петък", зави държавният глава.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  Съветът на Европа прекрати наблюдението над България
  Вчера Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ взе решение наблюдението над България да бъде смъкнато. Решението е било взето след 2 часа дебати по предложението на двамата докладчици за България Дейвид Аткинсън и Хенинг Гелерод. За изказвания са се записали 23 депутати, но са се изказали само 18 поради липса на време. Всички представители на българската делегация са се изказали в подкрепа на премахване на наблюдението. Направени са били 11 предложения за поправки към резолюцията и препоръките в доклада.
  От изказалите се единствен македонският представител от Социалистическата партия Никола Поповски се е обявил за продължаване на мониторинга. Според него в доклада има прекалено много критики, за да бъде прекратен мониторинга. Той е цитирал онази част от доклада, в която се твърди, че македонците в България нямали право на свои организации и на свободно самоопределение. Петру Столя от Румъния се е застъпил за правата на власите в България. В Румъния имало училища с преподаване на румънски език, а в България няма такива училища. Иван Попеску от Украйна също е отбелязал дискриминация на власите в България, отбелязвайки високата безработица във Видинско. Депутатът от Турция Улуч Гуркан е бил по-умерен, но е отбелязал, че в България властите не са направили достатъчно за образованието на турците на майчин език. От изказванията се е създало впечатление, че докладът за България е уникален, защото предполага политически компромис. Той се съдържа в договореностите, че премахването на наблюдението над България се обвързва с продължаване на диалога на ПАСЕ с правителството в България по въпросите, по които България не е постигнала голям напредък. /"Демокрация", "Труд"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България и Румъния веднага започват работа по затягане на граничния контрол
  Утре в София ще се проведе среща на експерти от министерствата на външните и вътрешните работи на България и Румъния. Говорителят на външно министерство на Румъния е заявил, че те ще обсъдят възможностите за съвместна работа в борбата с незаконната миграция и трансграничната престъпност. Той е отбелязал, че всяка страна - членка на ЕС ще реши как да ревизира визовия режим спрямо двете страни, а решението на Европарламента навярно ще бъде благоприятно за тях, тъй като то зависи в голяма степен от начина, по който е осигурен граничен контрол. /"Монитор"/

  Проведе се екосреща България - Румъния
  В Силистра се състоя екосреща, на която главната цел бе запазването на биоразнообразието  и влажните зони, чистотата на въздуха, природните резервати от двете страни на Дунав. Присъстваха областният управител на Силистра и кметът на града, кметът на Кълъраш, директорът на румънската Агенция по опазване на околната среда, директорът на РИОС - Русе, кметове на граничните и съседни на Дунав общини. Срещу биосферния резерват "Сребърна" румънците ще създадат нов на 35 000 дка. В Силистра, Кълъраш и в други погранични градове ще се монтират мониторингови системи, които ще показват на табла състоянието на атмосферния въздух. Предполага се, че това ще прекрати вечните спорове между Кълъраш и Силистра за обгазяването на Силистра от металургичния комбинат в Кълъраш. /"Земя"/

  Гърция затяга контрола по границата с България
  Гърция ще засили контрола по границата с България, особено в района на граничния пункт Промахон. От 3 март там ще бъдат изпратени специално обучени полицаи, които ще патрулират денонощно. Причина за тази мярка е увеличаващото се прехвърляне в Гърция на проститутки, извършвано от българи със съдействието на гръцки мафиоти. Прехвърлянето се договаряло в мотели край българските градове Сандански и Петрич. Младите жени, които се прехвърляли в Гърция, били в преобладаващата си част от бившите съветски републики. През 1999 г. в Гърция били заловени 200 проститутки и 40 каналджии - българи и гърци. Преди няколко дни били заловени в района на Серес в Гърция 9 украинки, 1 българин, който ги превозвал с микробус, и двама гръцки сутеньори. Каналджиите от България и Гърция, които извършвали прехвърлянето от България в Гърция, разполагали с най-модерна комуникационна техника. /"Труд", "Стандарт"/

  Лидерът на Евролевицата Томов отрече всякакви контакти и договарения със социалистите в Македония
  Вчера лидерът на Евролевицата Александър Томов определи като груба спекулация изказването на бившия македонски посланик в София Георги Спасов, че Социалистическият съюз в Македония ще сключва споразумение с Евролевицата. Спасов заяви тези дни, че ще поиска от Евролевицата да защитава македонското малцинство в България. Томов определи това изказване като антибългарско и каза, че "никога не сме признавали македонско малцинство у нас. Подобни тези не съдействат за нашите междудържавни отношения." Томов изрази изненадата си от изказването на Спасов в Македония, защото не е водил разговори със социалдемократите в Македония и не е обсъждал никакви документи за сътрудничество. Във връзка с това Томов отбеляза, че "антибългарските изказвания могат да доведат до замразяване на отношенията между двете партии. Той припомни, че подобни спорове могат да бъдат решавани и с помощта на Партията на европейските социалисти и Социнтерна. Изказването си Георги Спасов направи след конференция, на която беше декларирано желание за отваряне в отношенията със съседните държави. /"Пари"/  


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът прие на второ четене текстове от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България
  Чужди военни кораби и подводници ще могат да влизат с разрешение на правителството във вътрешните морски води на България и да посещават с мирна цел откритите пристанища и рейдове, гласят приетите на второ четене текстове. По същия ред в българска територия ще бъдат допускани и кораби с ядрени енергийни устройства или въоръжени с ядрено оръжие.
  Корабите на черноморските държави трябва да поискат разрешение да навлязат в български води най-малко 30 дни предварително. Флотите на останалите страни трябва да направят това 45 дни преди времето на планираното посещение. Тези условия няма да важат само в случаите, когато в двустранно споразумение е предвидено друго.
  "Абсурдно е правителството да решава дали в наши води да влизат кораби с ядрено оръжие. Подобни посещения трябва или изобщо да се забранят, или да се допускат само с разрешение на парламента", заяви депутатът от левицата Любен Корнезов. По негово настояване депутатите решиха кабинетът да определя условията за престой на всички чужди кораби, без тези, които носят ядрено оръжие. Вероятно за тях ще трябва специален закон, обясни председателят на икономическата комисия Николов.
  Сигурноста на България ще се счита за нарушена ако в български води чужд кораб извършва маневри или учения с използването на оръжие, лови риба, замърсява морската среда, приема на борда си въздухоплавателни средства или военни устройства, гласи законът. Нарушение ще е и ако на него се прехвърлят контрабандно товари, валутни ценности или лица. /"Сега"/
   

  Парламентарните групи подновяват консултациите по законопроекта за политическите партии, Евролевицата е съгласна на по-висока бариера за парламента, а Народен съюз е против
  Според Драгомир Драганов от Евролевицата СДС готви предсрочни парламентарни избори през есента и смята да приеме поправките в Закона за политическите партии през октомври, съобщава "Новинар". Евролевицата настоява промените да бъдат гласувани до 15 април. Ако законът не влезе в зала до 15 април, ще има скандал, закяни се лидерът й Томов.
  Евролевицата е за смесено финансиране на партиите, защита на спонсорите, разрешаване на определен вид стопанска дейност и извършване на външен одит. Няма по-прецизна мярка за некорумпираност, твърди Томов. Сегашната политическа система давала предимство на управляващата партия, която и да е тя. В момента в България имало 238 партии, от които 19 земеделски, 9 комунистически, 6 работнически.
  Засега депутатите са се договорили 5000 души да регистрират партия, пише "24 часа". .
  Различно е обаче отношението им към евентуална поправка в избирателния закон, която ще вдигне бариерата за парламента на 6% за партии и 8% за коалиции.
  Не сме против, заявяват от Евролевицата. Партията не се страхувала от вдигане на бариерата за парламента дори и на 8%, но трябвало да се чуе мнението и на ЕС.
  От Народен съюз  смятат, че идеята за външния одит е плод на добре развито въобръжение. Те предлагат контрола на партийните каси да се прави от Сметната палата или финансовото министерство.
  СДС вероятно ще се съгласи с високия праг, пише 24 часа", позовавайки се на "осведомени". Коалиционните партньори на СДС обаче опровергаха тази информация. Ще смятаме за противник всеки, който иска по-висока бариера, обяви Стефан Личев он БЗНС - Народен съюз.
   
  Засилен държавен контрол над фондациите ще бъде застъпен в закона за неправителствените организации. Вчера парламентът прие на първо четене 3 проекта, от които ще се изработи един. Проектите са внесени от шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова, от Иван Димов и от Лютви Местан от ДПС. Според текста на Михайлова държавата има най-голямо право на намеса в работата и финансирането на третия сектор. Надзорът върху фондациите се осъществява от специален съвет към Министерския съвет, от министъра на правосъдието или от друг министър, определен от ВКС. /"Стандарт"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  С МВФ няма съгласие за заплатите и енергетиката
  Заплатите и енергетиката остават въпросите, по които няма съгласие с МВФ, обяви вчера вицепремиерът Жотев между срещите си с емисарите на фонда.
  МВФ е притеснен, че ако изпълни исканията от българска страна за 100 лв. минимална заплата, възнагражденията ще нараснат много бързо, обясни социалният министър Нейков. Фондът не приема аргументите, че повишението на заплатите, без да приемаме като идея-фикс 100-те лева, ще помогне да се съберат по-добри осигуровки и ще даде възможност на хората с ниски доходи, каза министър Нейков. Според коментар на в. "Новинар" представителите на МВФ предпочитат да се избегне повишаване на инфлацията и излагане на валутния борд на риск. Те дори били съгласни да няма особен ръст на бизнеса, стига основните показатели за стабилност на борда да са наред. Според вестника като се е запънал за заплатите, Каконен всъщност е поставил под въпрос реалността на отчетения икономически ръст.
  Експерти твърдят, че по-голямата част от отчетения ръст на икономиката е постигнат чрез статистически и счетоводни хватки с БВП. Той показва колко стоки и услуги са произведени и потребени за годината. А там бие на очи увеличението на дела на скритата икономика. Ако през 1998 г. е бил 21%, за 1999 г. финансовият министър Радев отчете 23-24%. Дори да вземем по-малката цифра, означава, че скритата икономика е нараснала с 2%, което пък е увеличило БВП с 2,4%. Ето как е постигната част от отчетения икономически ръст, пише "Новинар".
  По експертни данни делът на сенчестия бизнес в България е доста по-голям от официално признаните 23%. Никой обаче не може да каже произведени ли са реално в сивата икономика повече стоки и услуги през миналата година, или не. Така че този ръст не означава непременно реален икономически ръст. Друга част от отчетеното съживяване било получено чрез счетоводни операции в бюджета, който също влиза в БВП. Например остатъци от пари по извънбюджетни сметки от минали години са включени като текущи приходи, посочва жерналистката от "Новинар".

  МВФ посъветвал също правителството да не бърза с реформата в енергетиката, а добре да се прецени дали да не се отложи за известно време. По принцип политиката ни в енергийния сектор била добра, но замислените реформи били малко бурни, твърдят от фонда.
  От МВФ препоръчали също да се изчака и с агенцията за събиране на държавните вземания, информира пресата. Тази агенция трябваше да стартира от 1 юли.
  Вицепремиерът Жотев обяви, че от 25 януари правителството е навлязло във втори кръг от преговорите с мисията, ще се уточнят различията и те ще бъдат оповестени до утре, 28 януари.
  По отношение на икономиката на България МВФ нямал забележки. Изчистени са и проблемите по търговската политика, земеделието, инвестиционната програма в инфраструктурата.
  Не се очаква проблем с изпълнението на 3-годишното споразумение, обясни шефът на икономическата комисия в парламента Никола Николов.  


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Свещеници от затворите се събират на конференция в Плевен от 27 до 29 януари
  Всички свещеници ще уточнят правата и задълженията си и формите за взаимодействие със затворническата администрация. Очаква се да присъстват министърът на правосъдието Теодосий Симеонов и заместничката му Златка Русева, както и видинският митрополит Дометиан и митрополит Игнатий. /"Стандарт"/  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   

  Лидерът на АОК Хашим Тачи идва за 4-ата национална конференция на ДПС на 29 януари
  Новината съобщиха депутати от движението вчера.
  Тачи потвърди писмено участието си, увери народният представител Рамадан Халилов.
  Лидерът на АОК водел своя охрана, но щял да разчита и на българските служби. Сигурността на Тачи била единственият проблем на ДПС.
  Според неофициални източници водачът на косовските албанци щял да има важни срещи в София. Той се надявал на среща и с премиера Костов, който също е поканен и вероятно ще уважи лично форума.
  Охраната на Тачи пазела в тайна дали лидерът ще остане да нощува в София, или ще отпътува, след като произнесе приветственото си слово.
  На конференцията на ДПС в столицата ще присъства и пратеник на Ибрахим Ругова, твърдят от централата на Доган. Дори президентът на Севернокипърската турска република Рауф Денкташ е провел разговор с лидера на ДПС.
  Денкташ обаче се въздържал от пътуване, защото София не признава турската република на острова. Той обаче припомнил, че парламентът в Никозия бил първият в света, приел декларация против възродителния процес в България.
  720 са делегатите на конференцията, а с гостите присъстващите ще бъдат около 1000.
  Петима министри и толкова депутати от Анкара също пристигат в София на 29 януари. Поздравителна телеграма ще бъде прочетена и от президента Сюлейман Демирел.
  Специален пратеник ще има и от организацията Ислямска конференция, в която членуват 49 държави.
  Двама канадски професори също са потвърдили участие. /"24 часа"/
   

  Евролевицата и ДПС отхвърлиха вчера офертата на СДС за партньорство на следващите парламентарни избори. Предложението бе отправено във вторник от шефката на ПГ на СДС и шеф на комисията по коалиционните отношения в СДС Екатерина Михайлова.
  С мнозинство в това Народно събрание за коалиция няма да преговаряме, заяви депутатът от ДПС Осман Октай. Движението не било против диалога със СДС, но "арогантното им самочувствие" пречело.
  По-краен в отговора си бе лидерът на Евролевицата Томов, пише в. "24 часа". Евролевицата остава опозиционна и алтернативна партия, заяви Томов. Стъпките на СДС към коалиция били младежки според него.

  Партньорите от Народен съюз БЗНС и Демократическата партия ще актуализират споразумението си в края на февруари
  Партньорите от Народен съюз замислят наказания за лидерите на БЗНС и Демократическата партия по места, които по време на местните избори заиграваха със СДС. Наказанията ще бъдат записани и в актуализираното споразумение между партньорите. Така те ще важат и за парламентарните избори през 2001 г. Работата по споразумението ще започне след конгреса на ДП в края на февруари. 
   


  ИКОНОМИКА
   
  Срокът за приватизацията на Булбанк ще бъде удължен до края на годината, съобщи вицепремиерът Жотев след заседание на Съвета на директорите на Банковата консолидационна компания. Това е съгласувано и с мисията на МВФ. Досега срокът бе до средата на годината. Тогава ще приключи и приватизацията на "Биохим", чийто срок не се променя, каза министър Жотев.
  С удължаването за Булбанк се целяло намирането на по-добър стратегически инвеститор.
  Хебросбанк ще бъде свалена от регистъра на Българската фондова борса. Банката вече няма да е публично дружество, за да може да се осъществи продажбата й на "Рийджънт пасифик", каза вицепремиерът.

  С около 10% са преизпълнени повечето от данъчните приходи в бюджета, показват данинте на финансовото министерство в края на декември. От данък печалба са събрани 747,2 млн. лв., което е с 10,6% повече от предварително заложеното в бюджета. Това е постигнато въпреки кризата в Югославия и свиването на износа, коментират от министерството. Преизпълнение с 10,49% от годишните разчети има и от акцизите, показва справката. От тях в държавната хазна са влезли 666,8 млн. лв. Най-точно до предварителните прогнози са постъпленията от ДДС. Само от този данък в хазната са влезли 1,92 млрд. лв., което е с 2% над заложеното в бюджета и 8% от БВП на страната. Не са изпълнени единствено приходите от ДОД. От този данък в бюджета са влезли малко над 1 млрд. лв. или 90,8% от заложеното в бюджета. Това се дължи на възстановяване на надвнесен данък през 1998 г., както и на по-малко приходи от валутни заплати - 50% от прогнозата, коментираха от финансовото министерство.
   

  "Овергаз" дарява тръбопровод за 6-7 млн. долара на "Булгаргаз"
  "Овергаз Инк" е готов да подари на "Булгаргаз" отклонение от магистралния газопровод, което да снабди с газ Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Това обяви шефът на частното дружество Сашо Дончев в Търново вчера.
  Строителството на тръбопровода ще струва 6-7 млн. долара. Ако общината успее да постигне споразумение с националния газов монополист, горивото може да стигне до Търново още през следващата есен. Само първият етап на проекта би спестил на общината 900 000 лв. годишно, информира в. "Сега".

  Очакваме приток на скандинавски капитали след подписването вчера на рамково споразумение с Нордик Инвестмънт Банк /НИБ/. Банката е скандинавският аналог на Европейската инвестиционна банка, обясни финансовият министър Радев. Той и вицепрезидентът на НИБ Еркки Кармила сложиха подписи под документа.
  Ще кредитираме държавни и частни фирми и се надяваме скоро да стигнем до конкретни проекти, заяви г-н Кармила. Северните фирми имат интерес към българската инфраструктура, най-вече в областта на енергетиката и телекомуникациите, уточни той. НИБ дава кредити при доста благоприятни условия и може да финансира до половината от стойността на даден проект. Подписването ще даде възможност за много по-сериозни инвестиции на скандинавските фирми в България, подчерта министър Радев.