ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
26 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство | Съдебна власт | Политически партии и организации | Икономика |
   
   
   


  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Посещението на Клинтън е сигурен сигнал, че България първо ще стане член на НАТО, а след това на ЕС.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Елцин се разболя и подписването на договора с Беларус се отложи.

 • Турският касационен съд потвърди присъдата на Йоджалан.

 • Румъния се кани да отмени ембаргото срещу Черна гора и Косово.
   

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Португалия и Финландия подкрепят идеята за покана за България за преговори с ЕС без условия.

 • ЕС премахна забраната за износ на българско сирене, а посланикът на Дания ни разкритикува че гоним инвеститорите.
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • След френските, италиански и канадски войници също ще използват полигона край Ново село.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  На конференция в София 11 държави поискаха старт на Пакта за стабилност.
   

    
    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Продължава приемането на второ четене на проекта за Кодекс за задължителното осигуряване.

 • Полицията въвежда детектор на лъжата през 2000 г.

 • Постъпленията от мита в бюджета ще намалеят от 400 млн. лв.през 1999 г. на 200 млн. лв. през 2000 г, според приетата митническа тарифа за догодина.

 • Правителството препоръчва на общините да направят през 2000 г. 10% съкращения в администрацията и в подопечните им звената - болници, училища, социални домове, културни институции.

 • Кабинетът гласува вчера бюджета на здравната каса.

 • Правителството увеличи минималните изкупни цени на ориенталските тютюни.

 • Конституционният съд гледа по същество вчера делото за заличаването на ОМО "Илинден"-ПИРИН като партия.

 • Директните инвестиции в България от януари до август са 346,9 млн. долара или с 96,6 млн. долара повече от същия период на м. г., сочи статистиката на БНБ.

 • 51% от капитала на ДЗИ ще бъде продаден на стратегически инвеститор чрез открит публичен конкурс.

 • Държавата купи Елитбанк за 1,4  млн. лв.

 • Комисията за лицензиране на производството на CD иска да се отнеме лицензът на ДЗУ - Стара Загора.  

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Посещението на Клинтън е сигурен сигнал, че България ще стане първо член на НАТО, а след това на ЕС
  Днес в. "Стандарт" публикува аналитичната статия "Ставаме член на НАТО, а после на ЕС". В нея се отбелязва:"Посещението на американския президент Клинтън у нас е начало на разширяването на сътрудничеството между САЩ и България. В политически, икономически и военен план. Ако САЩ официално заявят интерес към разполагането на военни бази на наша територия, страната ни би трябвало да акламира предложението. Защото националната сигурност на България ще бъде гарантирана по безпрецедентен досега начин. А и така ще се ускори адаптацията на въоръжените ни сили към стандартите на алианса. България ще е интегрална част от военната стратегия на НАТО. Което вече означава, че тя ще стане много по-бързо и пълноправен член на пакта".  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Португалия и Финландия подкрепят идеята за покана за България за преговори с ЕС без предватирелни условия
  Премиерът на Португалия Антонио Гутереш е заявил на премиера Костов, който беше на посещение в Лисабон, че страната му подкрепя идеята България да получи в Хелзинки покана за преговори за членство в ЕС без условия. Според Гутереш двете предварителни условия, поставани от ЕС, могат да бъдат обект на самите преговори. Костов ясно е дефинирал българската позиция, че очакваме покана без предварителни условия. Днес премиерът Костов ще се срещне с испанския премиер Хосе Мария Аснар и с финландския премиер Пааво Липонен, който също е на посещение в Мадрид.
  Във връзка с интервюто на президента Стоянов за в. "Файненшъл таймс" (*справка в бюлетина от 25 ноември) премиерът Костов е заявил: "Президентът Стоянов изказа една точно премерена българска позиция за затваряне на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" в рамките на мандата, даден от парламента".
  Вчера в Хелзинки вицепремиерът Александър Божков се срещна с президента Марти Ахтисааари и с министъра на външната търговия и европейските въпроси Кимо Саси. Твърдата позиция на Финландия е пред България да не се поставят никакви предварителни условия за започване на преговорите с ЕС. Това е станало ясно по време на двете срещи на Божков.
  Премиерът Костов заяви още, че не е получено официално потвърждение за посещението на еврокомисаря Ферхойген в София на 29 ноември. Той уточни, че се подготвя среща с председателя на ЕК Романо Проди в началото на декември, която ще бъде решаваща за преговорите. /"Демокрация", "Стандарт"/
  В. "Монитор" отбелязва, че при преговорите в Брюксел в сряда с вицепремиера Божков ЕС е поискал първи и втори реактор на АЕЦ да бъдат затворени през 2000-2001 г., а трети и четвърти през 2002-2003 г. "Монитор" се позовава на източник, близък до българското външно министерство. Експерти са заявили, че подобно светкавично затваряне на АЕЦ е невъзможно от технологична гледна точка. В Брюксел екипът на Божков е акцентувал върху компенсациите от ЕС и заявил, че пари за затварянето на четирите блока няма. Според в. "Берлинер цайтунг" България е склонна първите два реактора да бъдат изключени през 2001-2002 г., но за останалите два да се водят преговори, докато България подложи на цялостен анализ енергийната си политика.
  Сближаване на позиците между ЕС и България имало само по финансовите въпроси, като ЕС е проявил готовност да откликне на българското желание за преструктуриране на енергетиката. Според Ройтерс нито една от преговарящите страни не е заявила кога ще бъдат спрени реакторите и каква ще бъде финансовата компенсация за България. Ройтерс заключава, че "българските управлаващи искат страната да бъде поканена без предварителни условия, за да не разочароват народа си". /"Монитор"/

  ЕС премахна забраната за износ на българско сирене, а датският посланик ни разкритикува че гоним инвеститорите
  Вчера министърът на земеделието Венцислав Бърбанов съобщи, че ЕС е вдигнал забраната за износ на българско сирене за общността. Забраната беше наложена преди две години и половина заради лошата хигиена и ниското качество на суровото мляко. От началото на декември 3 мандри от България ще могат да изнасят сирене. Запазва се квотата от 12 000 тона годишно.
  Вчера в град Добрич посланикът на Дания Кристиян Фабер-Род заяви, че "ако искате инвеститори, дайте им възможност да спечелят, а не да си тръгнат от тук без дрехи. Нашите бизнесмени не гонят 300% или 50%, а искат 10% печалба. В България не сте създали подходящ климат и аз не бих посъветвал още датските инвеститори да дойдат. Има някакви закони, но не се прилагат, а твърде много е и бюрокрацията. Пречи ви и предразсъдъкът, останал от бившата система, че който прави пари, е мръсен капиталист".  Посланикът съобщи още, че през 2000 г. кралицата на Дания Маргрет Втора ще посети България с представители на 20 водещи фирми. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  След френските, италиански и канадски войници също ще използват полигона край Ново село
  Вчера стана ясно, че след като френската военна част напусне полигона край Ново село, той ще бъде използван от италианска и канадска части. Офертата им е била направена от техните военни аташета в България. Те вчера заедно с още 14 свои колеги бяха на оглед на полигона в Ново село. От септември до декември този полигон се използва за тренировка от френска военна част. За ползването му франзуците заплатиха 170 000 долара. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  На конференция в София 11 държави поискаха старт на Пакта за стабилност
  Вчера на международна конференция в София депутати от 11 държави поискаха по-бързо да стартира Пакта за стабилност. Присъстваха представители от 11 държави от Централна и Югоизточна Европа, на Русия и Турция. По инициатива на България се обсъждаше парламентарният принос в процеса на възстановяване на ЮИЕ. Форумът е организиран от Политическата комисия на ПАСЕ. Зам.-председателят на българския парламент Иван Куртев е заявил, че забавеният старт на пакта може да доведе до влошаване на икономическата ситуация, да се отрази отрицателно на обществените настроения. Расте необходимостта от бързо реализиране на краткосрочни проекти, които да имат незабавно позитивно действие върху икономиката на балканските държави.
  Аппо Руси, зам.-координатор на пакта, е отбелязал, че "разчистването на Дунав стои на вниманието ни и се надяваме в близко бъдеще да допринесем за решаването на проблема". /"Демокрация"/
  Вчера транспортният министър Вилхелм Краус заяви, че България е готова веднага да вземе участие в разчистването на река Дунав със своя драгажен флот. За да не се губи време, работата ще започне още през зимата като засегнатите страни ще участват със свои средства - технически средства и персонал, а след това парите им ще бъдат възстановени от отпуснатите от ЕС финансови средства. /"Пари"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът прие на второ четене текстове за обезщетение при бременност и раждане от проекта за Кодекс за задължителното осигуряване
  Според приетите вчера на второ четене текстове от Закона за задължителното обществено осигуряване майките ще получават парично обезщетение в продължение на 135 календарни дни. То ще се равнява на 90% от среднодневното им възнаграждение и няма да зависи от броя на децата в семейството.
  Документът ще влезе в сила от 1 януари догодина. Досега обезщетението зависеше от броя и поредността на децата в семейството и се изплащаше от 120 до 180 дни. То беше равно на брутното възнаграждение на майката. През време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете майката или осиновителката ще получават месечно обезщетение от една минимална заплата.
  Половин минимална заплата ще бъде обезщетението на жените, които ползват или прекъснат допълнителния си платен отпуск за отглеждане на дете, но само ако са осигурени за всички социални рискове. От това право ще се ползва и бащата, когато майката е починала или е лишена от родителски права.
  С приетите вчера текстове депутатите решиха, че за трудова злополука ще се счита, ако тя стане, когато човек отива на работа или се връща от нея, или ако се случи на работното място, където човек се храни по време на работа и където получава заплатата си.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Полицията въвежда детектор на лъжата
  Полицаите от всяка регионална дирекция на вътрешните работи в България ще разполагат с детектор на лъжата при разкриването на престъпления. Идеята е на шефовете на МВР, предаде БТА. Апаратурата ще бъде инсталирана в РДВР-атата най-рано през първата половина на 2000 г. Вътрешното ведомство подготвя курс за полицаите как да работят с детектори.

  Правителството гласува митническата тарифа за 2000 г.
  Постъпленията от мита в бюджета ще намалеят от 400 млн. лв. т. г. на 200 млн. лв. през 2000 г. Това съобщи шефът на митниците Пламен Минев вчера, след като правителството гласува митническата тарифа за 2000 г.
  Основен източник на приходи ще бъдат ДДС и акцизите за вносните стоки, митата ще имат повече регулативни функкции, каза Минев.
  С около 2% по-ниска ще бъде средната митническа ставка догодина. Митото за промишлените стоки ще бъде средно 10,98% при 11,5% сега. Намалението при селскостопанските е от 25,56% средно на 24% догодина.
  С нулеви мита през 2000 г. ще бъдат около 1500 стоки при 10 500 записани в тарифата. Без мита са всички минерални суровини, енергоносители, компютри, телекомуникационни изделия, като модеми например.
  Не се намаляват митата на електрическите лампи и осветителните тела, бойлери, мебели, стъкларски, порцеланови и керамични изделия, текстил, обувки, азотни торове, нефтени масла, перилни препарати, хартия, картони. Това са чувствителни стоки, които ще защитаваме от внос.
  Митото за внос на цигари се намалява на 52% при 66% досега. Очакваме да се увеличат приходите от цигари, защото намаленото мито ще откаже мнозина от контрабандата, коментира Минев.
  Непроменени остават митата за внос на алкохол. Уискито ще се обмитява с 20%, всички останали като водка, джин, коняк, ром - с 40% мито.
  Никъде в тарифата няма записана нулева ставка за внос на свинско месо и колбаси. Браншовите организации се оплакаха преди месец, че безмитен внос ще ги съсипе. Те отнякъде са получили невярна инфаормация, казва Минев.

  Правителството препоръчва общините да направят през 2000 г. 10% съкращения в администрацията и в подопечните им звена - болници, училища, социални домове, културни институции, съобщи вчера финансовият министър Радев.
  Кабинетът прие програма, според която кметовете и общинските съветници ще носят наказателна отговорност, ако правят необмислени разходи.
  Преразходите през 1999 г. са на стойност общо 220 млн. лв. Глобата от 10 лв. ще се увеличи драстично, а наказания ще има дори само за преподреждане на приоритентите харчове.
  Кметовете ще трябва да направят съкращения и да представят разчети кои общински дейности ще се поемат от търговски дружества.
  Програми за финансово оздравяване трябва да представят до 8 декември 114-те общини, нарушили Закона за бюджета. В противен случай кметствата няма да получат нито пълната субдсидия за годината, нито безлихвени кредити.
   

  Кабинетът гласува вчера бюджета на здравната каса
  Според приетия бюджет на здравната каса, след старта на касата от 1 юли домашните лекари ще получават около 600 лв. на месец, съобщи шефът й д-р Семерджиев.
  Предвижда се през 2000 г. да бъдат изхарчени 48,657 млн. лв. за заплащане на домашните лекари, които ще са близо 5000. Те ще получават от пациентите си и по 72 ст. допълнително за всеки преглед. По норматив лекарите ще могат да правят най-малко 800 и най-много 2500 прегледа на месец.
  Планираните приходи в бюджета на касата за 2000 г. са 535 млн. лв., а разходите й за 6-те месеца ще са 256 млн. лв. От тях за заплати на служителите на касата ще отидат 5 млн. лв., 55,5 млн. лв. ще бъдат изхарчени за лекарства и 27 млн. лв. за изследвания.
  За стоматологични услуги са предвидени 17 млн. лв. Касата ще приключи 2000 г. с резерв от 383 млн. лв., с които ще бъде финансиран стартът на здравното осигуряване в болниците. /"Труд"/
   

  От средата на следващата година ще се обедини събирането на данъците, на здравното и социалното осигуряване и на фонд БКБ в една агенция, съобщи финансовият министър Радев
  В интервю за в. "24 часа" финансовият министър Радев коментира, че НОИ няма основания да се опрадвава за несъбраните суми от  социалното осигуряване.
  "Аз как си събирам данъците от тези държавни предприятия и не съм се оплакал никому до този момент? Питам къде е разликата? Аз справям ли се? До този момент някой да е чул да се оплача, въпреки че моите проблеми са значително по-големи от всички техни, взети заедно... Аз се справям, нека се справят и те", заявява Радев. По отношение на събираемостта министрът съобщава, от средата на следващата година ще се обедини събирането на данъците, на здравното и социалното осигуряване и на фонд БКБ в една агенция. Вероятно това щяла да е данъчната администрация.

  Правителството увеличи минималните изкупни цени на ориенталските тютюни. За първа класа при различните типове и произходи цените се индексират межу 0,11 и 0,20 лв./кг. За второ качество поскъпването е между 0,08 и 0,16 лв./кг. С най-малко - 6 ст., скачат цените за третокачествените тютюни.
  Сега цените се завишават с размера на инфлацията, която според НСИ е 3,7% за първите 9 месеца на годината. В началото на 1999 г. изкупните цени бяха определени при курс от 1,68 лв. за 1 долар, докато в момента курсът е около 1,88 лв. за долар, е мотивът на земеделското министерство за вдигането на изкупните цени.  
   
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Конституционният съд гледа по същество вчера делото за заличаването на ОМО "Илинден"-ПИРИН като партия
  То бе образувано, след като 61 депутати от всички парламентарни групи поискаха обявяването й за противоконституционна.
  "От 10 години партията действа против единството на българската нация, суверенитета и териториалната цялост", заяви Любен Корнезов /БСП/ от името на депутатите.
  ОМО "Илинден" имала три неуспешни опита за регистриране по Закона за лицата и семействата и след промяна на устава е узаконена като партия от Софийски градски съд.
  В устава й пише, че "македонците живеят на македонска земя под българска окупация".
  Вътрешният министър Бонев пратил до КС две писма с доказателства за противозаконната дейност на ОМО "Илинден" - вестникарски публикации и изказвания на нейни членове.
  Нашата цел е интегриране на малцинствата в България, заяви председателят на ОМО Иван Сингартийски. "Желаем Пиринска Македония да придобие културна, политическа и икономическа автономия", се казва обаче в писмо на члена на ръководството на ОМО Кирил Иванов до фондация "Отворено общество" в Будапеща. То беше разпространено на заседанието на КС вчера.
  От страните по делото само Българският център по правата на човека и Българският хелзинкски комитет се противопоставиха на заличаването на ОМО. Предстои КС да вземе решение.  

   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Преди 10 години на този ден бе възстановена БСДП /о/, припомня почетният председател на социалдемократическата паритя в България д-р Петър Дертлиев в интервю за в. "Сега".
  "Този ден чакахме близо половин век, през лагери и затвори, героика и предателство. С непоклатима почти патологична вяра в думите на Плеханов: "И на нашата улица ще дойде празник". И той дойде... Двадесет и шести ноември 1989 г. Великден - денят на възкресението на Българската социалдемократическа партия", припомня, вероятно с носталгия, д-р Дертлиев. Носталгия, защото в 7-ото велико народно събрание групата на социалдемократите в СДС беше от 28 души, както се вижда и от публикуваната във вестника снимка от 1990 г. После БСДП задълго излезе от властта, а броят й, от една от най-големите опозиционни партии, след поредното разцепление намаля до този на редова извънпарламентарна партия. Участието на БСДП в коалицията ОДС и във властта след изборите през 1997 г. не можа да й върне загубените през тези години позиции, но това е социалдемократическата партия в България и екипът на ОМДА я поздравява по повод юбилея! 
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Директните инвестиции в България от януари до август са 346,9 млн. долара или с 96,6 млн. долара повече от същия период на м. г., сочи статистиката на БНБ
  За 8-те месеца на м. г. в страната са влезли 277,3 млн. долара. Най-голям е делът на инвестициите в дялов капитал, където влизат и приходите от приватизация.
  За първите 8 месеца в страната са влезли 239,8 млн. долара по тази линия. Това е с 9,8 млн. долара по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Само от приватизация приходите са 110,0 млн. долара, което е с 29 млн. долара по-малко от миналата година.
  През август не е реинвестирана никаква печалба. Като цяло реинвестираната печалба е с 43,9 млн. по-малко в сравнение с миналата година.
  Разминаването в статистиката на Агенцията за чуждестранни инвестиции  /АЧИ/ и БНБ продължава, коментира в. "Сега".
  Според АЧИ до края на юни в страната са влезли 320,8 млн. долара. В статистиката на централната банка обаче сумата за първото полугодие е 266,3 млн. долара. В числото на АЧИ е включено плащането на 32 млн. долара за "Софарма" от ирландската "Нова технолоджи", но сделката не бе сключена. Според АЧИ постъпленията от приватизация за първите 6 месеца са 119,5 млн. долара, докато БНБ отчита за първите 8 месеца 8,6 млн. долара.
  Според сметките на БНБ най-много се е увеличил т. нар. друг капитал. Това е промяната в нетните задължения по финансови, облигационни и търговски кредити. От януари до февруари стойността на другия капитал е 127,6 млн. долара, което е със 123,2 млн. долара повече, отколкото за същия период на м. г.
   

  51% от капитала на ДЗИ ще бъде продаден на стратегически инвеститор чрез открит публичен конкурс, е научил "Труд" вчера. Застрахователното дружество е на подчинение на Министерския съвет и лично премиерът Костов е подписал заповедта за откриване на процудурата за продажба.
  Работна комисия от Агенцията за приватизация, финансовото министерство и ДЗИ ще подготви продажбата. Сделката ще се осъществи най-рано през май-юни 2000 г. Минималната цена на фирмата се очаква да е около 25 млн. долара.
  Първоначален интерес към най-голямото застрахователно дружество в България са проявили германската компания "Алианц" и гръцката "Интерамерикан". Компанията има пазарен дял от около 30% при общото застраховане и към 70% от пазара на животозастраховане в България. Капиталът на ДЗИ е окол 60 млн. лв. Има 108 офиса в цялата страна и щатен персонал от около 1200 души. ДЗИ държи около 40% от Български пенсионен фонд. Изцяло собственост на застрахователната компания са фирмите "ДЗИ - инвест" и "ДЗИ - отдих и туризъм". Шест процента е участието на ДЗИ в Българска пощенска банка и 15% в Централна кооперативна банка.
  На 30 ноември ДЗИ ще купи 75% от застрахователната компания "Армеец" от Министерството на отбраната. С това процентът на ДЗИ в "Армеец"  ще стане над 90.
  Според план "2004" за развитие на армията, военното ведомство няма право на търговска дейност. В момента капиталът на "Армеец" е около 5 млн. лв. ДЗИ ще купи дела от 75% по номинал.
   

  Държавата купи Елитбанк за 1,4 млн. лв.
  Финансовото министерство беше единственият кандидат, който се яви вчера на обявения търг, съобщи юристът от финансовото ведомство Александър Раков.
  Синдиците не обявиха участниците, съобщава "Труд". Те са открили търга при начална цена от 1,62 млн. лв. На толкова бяха оценени активите на трезора от оценител, назначен от БНБ. Балансовата стойност на активите на Елитбанк обаче възлиза на над 15 млн. лв.

  През следващата седмица е търгът за Бизнесбанка, оценена на близо 5,8 млн. лв.
  Държавата ще кандидатства за всички банки, които са й длъжници.
   

  Комисията за лицензиране на производството на CD иска да се отнеме лицензът на ДЗУ - Стара Загора
  Да се отнеме лиценза на ДЗУ - Стара Загора за производство на компактдискове иска Комисията за лицензиране на производителите на компактдискове. Решението трябва да бъде одобрено от вицепремиера  и промишлен министър Александър Божков.
  Дружеството за втори път е изнесло дискове, без да представи в Министерството на културата контролни екземпляри. Санкцията за ДЗУ е 50 000 лв., а със 150 лв. е глобен шефът на фирмата за нарушението.