ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
26 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с Израел | Парламент | Правителство| Политически партии и организации  | Синдикати | Социологически изследнания | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Убийствата и грабежите са се увеличили през първите 6 месеца на 2000 г., но има спад в престъпленията по служба и в корупцията, отчете МВР.

 • Според изследване на MBMD рейтингите на политиците падат, включително и на най-популярните, а само 35% от българите са сигурни, че ще гласуват.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Преговорите в Кемп Дейвид завършиха без успех и без провал.

 • В Прага беше открит световен конгрес на ромите.

 • В Казахстан беше открито голямо нефтено и газово находище.
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Косовските сърби и албанци се споразумяха в САЩ.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България пое съпредседателството на работната маса по сигурността в Пакта за стабилност.

 • ЕБВР отпусна 3 млн. евро за малките фирми, а до края на 2000 г. ще отпусне още 20 млн. евро.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • От Израел изпращат оригиналния текст на решението за премахването на българските паметни плочи.

 • СДС ще иска оставката на акад. Благовест Сендов като зам.-председател на парламента заради паметните плочи в Израел.
   

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • България може да стане център за ремонт на вертолети от САЩ.

 • Парламентът гласува правителствения Доклад за националната сигурност през1999 г. след остра критика на БСП и ДПС.

 • Новосформираната група "БББ - Зелени" се разпадна.

 • От 1 август електроенергията за бита поскъпва с 4%.

 • СДС стана обект на информационна и компроматна война, която не даде резултат, заяви премиерът и лидер на СДС Иван Костов.

 • Състоя се промоцията на "Клуба на 100-те", почетният председател на БСДП Дертлиев кани и СДС да участва.

 • Софийският градски съд регистрира гражданското обединение "Св. Георги Софийски" с председател Андрей Пантев на 21 юли.

 • КНСБ предрича бунт за заплати наесен, а от синдикат "Подкрепа" съобщават, че от 1 януари ще бъдат спрени парите за вреден труд на 400 хил. души.

 • Събрани са над 53% от данъците.

 • Държавата преведе 144,6 млн. долара на Ситибанк, за да плати с тях лихвите по брейди-облигациите.

 • От днес бензинът поевтинява с близо 7,5%, единствено дизелът поскъпва с 0,56%.
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Убийствата, въоръжените грабежи, палежите, взривовете и кражбите на коли са се увеличили през първите 6 месеца на годината, съобщи вчера МВР, като за първи път от 4 години насам отчете мрачни цифри в статистиката на престъпността, информира в. "24 часа" в публикация на първа страница под заглавие: "МВР си призна: Стана страшно!"
  Данните са от доклад, който шефът на Националната полиция ген. Василев прочете на съвещание в министерството. Най-драстичен е скокът на палежите - 53%, следват ги взривовете, които са с 40% повече спрямо същия период на 1999 г.
  Умишлените убийства са се увеличили с 20%, а въоръжените грабежи със 17,6%. Чувствително са нараснали и кражбите на коли. 24,6% повече автомобили се крадат в България през 2000 г. по данни на МВР.
  Престъпността е намаляла в общо 21 региона в страната, но се е увеличила в София, Кюстендил, Видин и Перник. Най-сериозно са намалели грабежите на коли - с 53,8%, изнудванията  - с 39,7%, а измамите с 40,8%.
  В доклада се твърди също, че кражбите от жилища са намалели с 5,8%, а на изнасилванията - с 13,7%.
  Общо 54 950 полицейски производства са образувани от началото на годината. Това означава, че полицията е разследвала 82,4% от регистрираните престъпления в страната.
  От тях в прокуратурата са изпратени 44 652 дела, по които обвиняеми са 24 664 души. 1778 престъпници пък са осъдени по бързото производство.
  Малко увеличение има и на икономическите престъпления - те са 9434 от началото на годината до юли.
  Производствата по икономически престъпления са 2112 за 6 месеца. При 60% от тях прокуратурата е повдигнала обвинения срещу измамниците. Общо 7998 души са заподозрените в икономически престъпления през 2000 г. По време на акция са иззети 387 незаконни орръжия, 4351 дози и 1072 хероин и почти 40 кг канабис.
  Също при операции са намерени 2234 издирвания на коли, а на собствениците са върнати 1680, информира в. "24 часа".
  В. "Труд" цитира думите на вътрешния министър Емануил Йорданов от парламентарната трибуна вчера, че има спад в престъпленията по служба и в корупцията.
  За 1998 г. регистрираните престъпления по служба били 2966, а разкритите - 2572. Разкритите подкупи били 100. Докато през миналата година престъпленията по служба били 2846, от които разкрити - 2541, при подкупите са били регистрирани 136, а разкрити - 127. За първите 6 месеца на годината престъпленията по служба били 1797, а разкритите - 1595, подкупите - регистрирани 33, а разкрити - 32.
  Срамно е да се спекулира с темата за пожарите, заяви министър Йорданов от парламентарната трибуна.
  Според публикация на в. "Стандарт" "МВР не може да работи като концертна дирекция." Вътрешният министър Йорданов заприличал на бившия президент Желев - един ден говори едно, на другия - обратното, а на третия някой трябва да обяснява какво всъщност е искал да каже.
  Според "Стандарт" е доста странно министърът на тайните служби да използва най-явното нещо - медиите, за да стяга подчинените си. Още по-страно било той чрез медиите да заплашва с уволнения свои подчинени, коментира "Стандарт" по повод изявлението на министъра по Дарик радио, че атентатите през изминалата седмица са организирани, а неговите служители са ги проспали и ще има наказания. Вестникът подчертава, че МВР е йерархична структура, едноначалието е основен принцип, така че на добрия министър нищо не му пречи да премери, да отреже и да свърши тихо работата. Чак тогава, но не всеки път, да каже на обществото решенията си. "Освен това не е добре МВР да става като концертна дирекция и вътрешният министър всеки ден да е по телевизията, радиото и вестниците, сякаш е естрадна звезда", коментира "Стандарт. Според вестника явно нещо пречи на Йорданов в нормалното общуване със състава на МВР. Вероятно офицерството не приема министър Йорданов като свой, смята "Стандарт". Според публикацията ченгетата имали остри сетива за свой и чужд и затова висшият им шеф ченге ли е, полицай ли е, или грешка на политическата власт. Засега фактите показват, че Йорданов е доста различен от Данов, Соколов, Бонев, защото те бяха министри и професионалисти, отбелязва "Стандарт". Според вестника Йорданов се приближавал много повече като поведение до това на експрезидента Желев, който непрекъснато се оплаквал от своята партия и от своя народ, че е вечно неразбран. Един ден министър Йорданов каза, че има единен конспиративен център, който организира атентати из страната. На следващия ден Йорданов се отметна, заявявайки: "Точните думи, които казах, не говорят за един център, който организира". Според "Стандарт" министърът не е съвсем наясно какво говори, или не е съвсем наясно какво работи.

   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Косовските сърби и албанци се споразумяха в САЩ
  След тридневни интензивни преговори в САЩ лидери на сърбите и албанците в Косово се споразумяха да прекратят насилието. Те се договориха да зачетат резултатите от предстоящите "свободни и равноправни" общински избори през есента в Косово. Те ще призоват своите общности да свалят оръжието и да си сътрудничат в борбата срещу престъпността. Ще се пристъпи към предаване на оръжието, с което разполагат. Преговорите в САЩ се водиха под егидата на Института за мир.
  В Босна близо до град Зворник на границата с Югославия беше стреляно с гранатомет по казарми на ЕСФОР. Жертви няма. /"Новинар", "Стандарт"/    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  България пое съпредседателството на работната маса по сигурността на Пакта за стабилност
  Вчера в Антовата къща в Пловдив се проведе церемонията по поемането от България на съпредседателското място на Работна маса № 3 на Пакта за стабилност. България пое мястото от Босна и Херцеговина. От българска страна съпредседател ще бъде зам.-министърът на външните работи Василий Такев. Работната маса ще разгледа два проекта, свързани с многонационалните сили в Пловдив. Това са създаване на инженерно-строително формирование и изграждане на информационно-комуникационна система. /"Демокрация"/

  ЕБВР отпусна 3 млн. евро за малките фирми, а до края на 2000 г. ще отпусне още 20 млн. евро
  Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ отпусна кредитна линия от 3 млн. евро за малкия и средния бизнес. Парите са преведени на Юнионбанк, която ще отпуска и кредитите. Еврокомисията е отпуснала 850 000 евро като техническа помощ за проектите. До края на 2000 г. ЕБВР ще отпусне още 20-30 млн. евро, които ще бъдат обслужвани от 4-5 български банки, заяви представителят на ЕБВР в България Жан-Марк Питършмит. За кредити могат да кандидатстват всички малки и средни фирми с мажоритарно българско участие. Заемите са за модернизация на производството. Минималният размер на кредита е 125 000 евро, с лихва 13-16% годишно. Заемите се дават за срок от 4 години. /"Новинар"/

   

  ****
  Отношения с Израел
   
  От Израел изпращат оригиналния текст на решението за премахването на българските паметни плочи
  Съюзът на българските евреи в Израел е изпратил до БТА писмо с молба да се публикува оригиналният текст на решението на обществената комисия за свалянето на паметните плочи. Тази стъпка била продиктувана от желание да се придържаме към истината за решението на обществената арбитражна комисия. Решението, което е изпратено на иврит и на български, е с дата 13 юли и е подписано от съдията Моше Бейски и още двама членове на комисията. В писмото се отбелязва, че "Не ни се иска да вярваме, че някой някъде ще има полза от създаването на антисемитски настроения на базата на непълна или невярна информация." В писмото се отбелязва, че на новия паметник, който ще бъде в началото на парка "Гората на България" край Ерусалим, спасяването на българските евреи ще бъде отбелязано по достоен начин, но имена няма да се отбелязват, за да не се направи грешка, като се изпуснат достойни за почит хора. /"Демокрация"/

  СДС ще иска оставката на акад. Благовест Сендов като зам.-председател на парламента заради паметните плочи в Израел
  Днес СДС ще внесе предложение за предсрочно освобождаване на акад. Благовест Сендов от поста зам.-председател на Народното събрание и още утре тя ще бъде гласувана. Мотивите за оставката му са, че със своята позиция е навредил на националните интереси. Той е превишил правата си и чрез своя пост е ангажирал парламента с искането за сваляне на плочите на Борис Трети, Димитър Пешев и Българската православна църква в Гората на България край Ерусалим. Лидерът на БСП Георги Първанов заяви, че БСП няма да се възползва от правото си да посочи заместник на Сендов, защото "това би означавало да признаем несъществуваща вина." Самият Сендов категорично отказа да подаде оставка след призива на СДС към неговия морал през миналата седмица. /"Новинар", "Демокрация"/    

    


  АРМИЯ
   
  България може да стане център за ремонт на вертолети от САЩ
  Позовавайки се на анонимен източник от Министерството на отбраната в. "Демокрация" съобщава, че България ще стане център за ремонт на всички вертолети с марка "Бел" от Балканите. Информацията е била потвърдена от фирмата "Ротсас интернешънъл", която  е представетел на "Бел хеликоптерс" в България. Кандидат за такъв ремонт са военноремонтните заводи ТЕРЕМ. Вертолетите ще се ремонтират в завод "Летец" край Божурище. От "Бел" са го разгледали и са го одобрили. Те ще дадат безплатен сертификат за ремонт на вертолети и са поискали от завода бизнеспрограма за развитието на завода. Очаква се този проект да бъде реализиран до края на годината. Българската армия вече разполага със 7 вертолета на "Бел хеликоптерс". /"Демокрация"/
   

  Почти е готов докладът за отбраната за 1999 г., който ще се дискутира в парламента наесен, обяви военният министър Ноев. По думите на министъра, преди използването на военна сила НАТО е изчерпал всякакви други мирни средства и не другарят Милошевич е решил да отиде на война с НАТО.
  В края на 1996 г. България е била най-милитаризираната страна в Европа и за нейната отбрана се правели прекомерно големи разходи, отговори министър Ноев на обвиненията на опозицията за съкращаване на войската.
   
   


  ПАРЛАМЕНТ

  Парламентът гласува правителствения Доклад за националната сигурност през1999 г. след остра критика на БСП и ДПС
  На извънредно заседание парламентът одобри годишния доклад на правителството за състоянието на националната сигурност през 1999 г. За доклада гласуваха всички от СДС, Народен съюз, ДПС и Евролевицата. В своето изказване премиерът Костов обясни, че в доклада е наблегнал на новите специфични рискове за националната сигурност - нелегалният трафик на оръжие, хора и наркотици. Той обясни, че "Около кризата в Косово се наложи да приемем решения, които трудно се възприеха от голяма част от обществото." БСП внесе за разглеждане  проекторешение срещу доклада, но парламентарните комисии по външна политика и национална сигурност го отхвърлиха. В своите изказвания представителите на БСП наблегнаха върху рисковите фактори, пропуснати в доклада - нарасналата структурна безработица, нарастващата бедност, дестабилизацията на местната власт. От БСП смятат, че "продължаващата икономическа и социална криза съдържа рисков потенциал за сигурността на страната." Лидерът на БСП Георги Първанов определи доклада като "учебно помагало за начинаещи дипломати, от който управляващите явно имат сериозна нужда, както съдя от последните им дипломатически гафове." Той декларира, че във външната политика БСП ще е фактор на стабилността, защото твърдо се обявява за интеграция в НАТО. Първанов продължително негодува срещу високомерното отношение към Русия на управляващите в доклада. Той определи СДС като "комплексари на тема Русия" Според БСП Конвенцията за правата на малцинствата не се изпълнява, а "премиерът бе източник на провокации към етносите и етническия мир." Първанов заключава, че "Агонията ви е най-големият риск за националната сигурност." Кемал Еюп от ДПС определи доклада като "твърде гладък, захаросан и мазен." Той каза, че в доклада има преекспониране на външните фактори за националната сигурност за сметка на вътрешните. Според него "Груба грешка е, ако някой изтълкува нашата подкрепа на доклада като вот на подкрепа за правителството". Особено остро Кемал Еюп разкритикува начина, по който правителството разглежда българския етнически модел. "Той е неразделна част от националната сигурност, но това е представено в недобра светлина в доклада. "В него се подчертава, че акцентът в българския етнически модел е върху солидарността и толерантността, а не върху самоидентификацията.", казва Еюп. /"Сега", "Монитор", "Демокрация"/
   

  Новосформираната група "БББ - Зелени" се разпадна
  Депутатът Христо Петров оттегли участието си в новосформираната ПГ "БББ - Зелени" със съпредседатели Жорж Ганчев и Александър Каракачанов, съобщи зам.-председателят на парламента Иван Куртев.
  С отпадането на Петров от групата, членовете й остават 9 и след една седмица съществуване, тя се разпадна /необходимият минимален брой депутати за сформиране на ПГ е 10 души/. Колегата на Петров Христо Иванов е обяснил от негово име, че не са изпълненени условията, които Петров поставил, и затова той напуснал. Депутатът настоявал да му се върнат 10-те хиляди белязани долари, които Ганчев присвоил. Той искал още Жорж Ганчев да признае решенията на двете съдебни инстанции, че БББ има ново ръководство, начело с Христо Иванов.
  "Провокация на червено-синия лагер", нарече вчера станалото Жорж Ганчев.
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  От 1 август електроенергията за бита поскъпва с 4%
  От 1 август за гражданите ще плащат за ток по 8,94 ст. за киловатчас през деня. От тази дата поскъпването на тока ще е с 4%. Нощната тарифа ще е 4,78 ст.
  Утре правителството трябва да одобри увеличението на цените на тока за бита. То бе договорено с МВФ по време на юнската мисия на фонда в България.
  Сега квтч струва 8,6 ст. през деня и 4,6 ст. през нощта.
  Последното увеличение на цените на тока беше от 1 януари с 10%. Следавщото ще е от 1 април 2001 г. - с 9,8%.
  Енергийната агенця планира и поскъпване на брикетите с 25-30%.  
       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС стана обект на "информационна и компроматна война, която не даде резултат", заяви премиерът и лидер на СДС Иван Костов
  Войната не успяла да разбие и разедини СДС, но ако все пак коствала доверието в сините, то имало време да бъде наваксано, цитира думите на Костов в. "Труд".
  "Няма да има извънредна национална конференция на СДС до края на тази година", заяви Костов. Според него управляващите завоювали сериозни политически успехи: успешният старт на здравната реформа, решенията за шенгенския списък, готвените сериозни промени в данъчните закони. За разлика от него зам.-шефката на ПГ на СДС Светлана Дянкова изброи и неуспехите на управляващата партия: СДС не водели достатъчно добър диалог с обществото, вглеждали се повече в себе си, не били последователни в собствения си дневен ред. След нея и друг член на НИС на СДС - Никола Николов, посочи като слабост спада в доверието към правителството заради недостатъчно добре обяснената реформа. Запитан от "Труд" дали е съгласен с посочените констатации, Костов е отговорил утвърдително, коментирайки, че няма различия между сините лидери. Оставките в ръководствата на СДС - Добрич и СДС - Варна бяха отложени.
   В. "24 часа" информира, че при направената от лидерите на СДС равносметка на свършеното през изминалия политически сезон като "голямо постижение" на правителството е бил отчетен стартът на здравната реформа. Управляващите даже вече виждали положителните последици от старта, пише същият вестник, който цитира и думите на премиера Костов: "Възнаградена бе поетата от нас поличитеска отговорност и риск".
  От септември управляващата партия започва нова икономическа политика, ще бъде преодоляна безработицата и ще бъде постигнат значителен икономически растеж, обяви премиерът. Щяло да има промени в законите за данъчното облагане, в бюджетните закони и конституцията.
  СДС иска ремонт на конституцията така, че да се ограничи имунитетът на депутати и магистрати и общините да определят свои данъци и такси.
  От СДС отчетоха като плюс за своята политика и подкрепата от Евролевицата и ДПС по "много от съдбоносните решения" в парламента.
  Управляващите разчитат на широко съгласие както при промяната на конституцията, така и при ремонта на законите за изборите и партиите. СДС обаче е категоричен, че няма да отвори коалицията ОДС, дори депутатите на Евролевицата и ДПС да гласуват отново с тях, информира в. "24 часа".

   
  Почетният председател на БСДП д-р Дертлиев кани и СДС в "Клуб 100"
  "Ще съжалявам, ако в нашия клуб не дойдат хора от СДС", каза д-р Петър Дертлиев на промоцията на "Клуб 100" вчера, 25 юли. Сред инициаторите са и лидерът на ОБТ проф. Петков, на БСП Първанов, депутатът от Евролевицата Калфин, Николай Слатински.
  Това ще бъде мозъчният тръст на България, заяви д-р Дертлиев. Клубът бил отворен за всички, които имат идеи за спасяването на страната. Почетният председател на БСДП искал да покани премиера и финансовия министър на дискусията по икономическите проблеми, която ще се състои утре, 27 юли. Обяснили му обаче, че ще го приемат като провокация.
  Опит за приватизиране на клуба са заподозрели Андрей Пантен и Стоян Александров от "Св. Георги Софийски". Не виждам защо БСП трябва да се крие, след като ние ще дадем основния контингент за следващото управление, заяви лидерът на БСП Първанов. /"24 часа"/
   

  Софийският градски съд регистрира гражданското обединение "Св. Георги Софийски" с председател Андрей Пантев на 21 юли
  Това съобщи вчера Хачо Бояджиев, член на УС на движението.
  Съдебна регистрация на "Св. Георги Софийски чакат и хората на Димитър Луджев от "Нов избор". Преди 2 месеца те проведоха легитимно учредително събрание на "Св. Георги Софийски", на което приеха и устав. С мотив, че Луджев иска да партизира олбединението, противниците на Луджев начело с Пантев и Хачо Бояджиев не присъстваха на форума и се самоизключиха от ръководството на движението.
  Няма да си оставим магарето в калта, може да има и две формации с това име - едната движение, другата - обединение, е коментирал пред "24 часа" един от учредителите на "Св. Георги Софийски" и член на УС, избран на учредителното събрание Никита Шервашидзе. Той припомнил, че името е било запазено още миналата година от сподвижниците на Луджев.
  Ние сме с повече опит, бъдещето ще покаже кой е бил прав, е казал още Шервашидзе.  
   


  СИНДИКАТИ
   
  КНСБ предрича бунт за заплати наесен
  Международната и европейската организация на труда да ревизират България по отношение на изплащането на заплатите, ще настоява КНСБ. Това съобщи в Търговище лидерът на синдиката д-р Желязко Христов. Според него продължаващата тенденция за забавяне и неизплащане на възнагражденията щяла да породи тежко социално напрежение наесен.
  От синдиката имали готовност да оглавят протестните действия на национално ниво.
  По данни на КНСБ в обществения сектор имало натрупани над 46 млн. лв. неиздължени заплати. Според лидера на синдиката д-р Христов цифрата вероятно е много по-висока, като се имат предвид забавените или спрени плащания в частните фирми.
  Най-големи длъжници били предприятията от транспорта, металургията, металолеенето и строителството. /"Труд"/

  От синдикат "Подкрепа" съобщават, че от 1 януари ще бъдат спряни парите за вреден труд на 400 хил. души
  От 1 януари спират "вредните", които вземат работещите при тежки условия, съобщи вчера конфедералният секретар на "Подкрепа" Тотю Младенов. В момента ги получавали близо 400 хил. души.
  Догодина изтичал гратисният период, който законът даде на работодателите, за да създадат безопасни условия на труд. Стотици хиляди ще останат без работа, защото 3/4 от фирмите няма да издържат на новите стандарти, предупреди Младенов.  
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Според изследване на МБМД рейтингите на политиците падат, включително и на най-популярните, а само 35% от българите са сигурни, че ще гласуват
  Според данните на МБМД от 17-22 юли продължаващата икономическа стагнация, обезсърчението на родния бизнес и на работещите най-вероятно са причините за поредния срив на доверието в управляващите, политиката и всички политици
  Този път дори най-популярните губят доверието на народа. Президентът и премиерът губят по 5 пункта от рейтинга си. Доверието в лидерите на СДС спада средно с 4-5 пункта.
  Няма положиетелно развитие и в популярността на опозиционните лидери. Само лидерът на БСП Първанов твърдо държи доверието на 21%. 75% от симпатизантите на БСП го харесват. За сметка на това сред най-младите идзбиратели - до 30 г., той има одобрението на едва 6%.
  Лидерът на Евролевицата Томов от юни 1999 г. непрекъснато губи симпатизанти. Днес му имат доверие едва 15% от всички избиратели. Увеличената напоследък популярност на лидера на ДПС Доган през юли пада с 5 пункта.
  Доверието към нови или алтернативни политически фигури се развива по подобен начин. Сред тях най-добре стои секретарят на "Гергьовден" - Любен Дилов-син - 19% доверие, но намалението в личния му рейтинг само за юли е с 5 пункта. 184 от най-младите избиратели го харесват, но други 47% - не.
  Най-сериозен е сривът на желанието за гласуване. През последните 5 месеца непрекъснато намалява делът на хората, които се смятат за сигурни гласоподаватели. През февруари те бяха 54%, през юли - 35%. Въпреки че изборите са все още далече, подобен срив на желанието за гласуване се наблюдава за първи път през последните 10 години, коментира Мирослава Янова от МБМД на стрраниците на в. "24 часа".  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Събрани са над 53% от данъците
  Повече от половината данъци за тази година са събрани още през първите 6 месеца. Държавата получи данъци 2,659 млрд. лв., съобщиха за медиите вчера от Главна данъчна дирекция /ГДД/. Това е 53,17% от заложеното в републиканския и местните бюджети. За сравнение през 1999 г. изпълнението е било 50,11%, през 1998 г. - 48,934%, а през 1997 г. - 31,28%.
  Повишената събираемост се дължи на по-доброто обслужване на данъкоплатците, на увеличения брой фирми, регистрирани по ДДС, и на засиления контрол, е мнението на експертите от ГДД.
  ОТ ДДС са получени 42% от постъпленията т. г. Данъкът е влял в хазната 1,109 млрд. долара.
  19% е делът на данъка върху общия доход. От него са събрани 507,8 млн. лв.
  17% са от данъка върху печалбата. Бюджетът е получил от него 453,6 млн. лв., а от акцизи са постъпили 364,4 млн. лв.
   

  Държавата преведе 144,6 млн. долара на Ситибанк, за да плати с тях лихвите по брейди-облигациите
  Това е второто най-голямо плащане по външния дълг на България през годината. Емитираните по дълга на България към Лондонския клуб книжа са на стойност 5,118 млрд. долара
  Междувременно от инвестиционната банка "ИНГ - Беърингс" предложиха на кабинета схема за преструктуриране на външния дълг с цел намаляването му с 10%, съобщава "Труд". Според зам.-финансовия министър Орешарски обаче няма спешна необходимост от подобна операция.

  От днес бензинът поевтинява с близо 7,5%, само дизелът поскъпва с 0,56%
  Рекорден спад на цените на горивата от началото на годината обяви вчера "ЛУКойл Нефтохим". От днес бензините поевтиняват с близо 7,5%. Единствено дизелът се вдига с 0,56%. Последното намаление бе на 19 юли и тогава горивата поевтиняха с 2,16%.
  Сегашното голямо намаление на горивата се дължи на спада на цените на суровия петрол на световните пазари, обясняват от "Лукойл".
   
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"