ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
26 май 1999 г.
 
  Тема на деня | Външна политика | Армия | Правителство Съдебна власт
  | Българска православна църква | Политически партии и организации | Икономика|
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ

   

 • САЩ не одобриха плана на Чехия и Гърция за мир в Косово.

 • НАТО одобри план за настаняване на армия от 50 000 души в Македония.


 •  
   


  БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • Костов критикува международните организации за предоставяната помощ за Македония.

 • От началото на юговойната досега загубите на България са 115,8 млрд лв, а пропуснатите ползи - 10,3 млрд. лв. За последната седмица загубите са 30,8 млрд. лв.


 •  
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Костов разговаря час с Романо Проди в Рим, който обеща подкрепа за членството ни в ЕС.

 • България рязко активизира отношенията с Германия.

 • Българите в Тараклия (Молдова) бойкотираха изборите за местна власт.

 • На срещата на зам.-министрите на отбраната от Балканите България поиска да бъде призната за съюзник на НАТО.

 • Ядрени експерти от Германия, Франция и Белгия започнаха вчера проверка на системите за сигурност на АЕЦ "Козлодуй".

 • От 1 юли базовият минимален доход става от 37 300 лв. на  40 200 лв., съобщи социалното министерство.

 • Конституционният съд е сезиран от депутати от опозицията за енергийната спогодба между България и Турция.

 • Македонската църква поиска мощи на Св. Кирил да се пренесат в Охрид; загуба за България е, че досега не го е сторила, завява главният секретар на Св. синод на Българската църква митрополит Геласий.

 • Ако СДС въведе един тур на местните избори, ще обедини опозицията срещу себе си, заявиха след консултация вчера лидерите на БСП, БСДП, и ОБТ.

 • Искането на премиера за сваляне на имунитета на депутати показва, че се върви към авторитарен режим, заяви лидерът на БСП Първанов.


 •  
   

  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  България и войната
  Костов критикува международните организации за предоставяната помощ за Македония
  Вестниците "Труд", "24 часа" и "Монитор" отделят значително място на интервюто на премиера Костов за италианския "Стампа", в което той критикува начина, по който се предоставя хуманитарна помощ за Македония. Костов отбелязва: "Някой спекулира с помощите за бежанците от Косово." Разхищения на пари и лошо управление водели до това, че често хуманитарните пратки се озовават при югоармията. Нищо чудно, че сръбските власти отказаха българската помощ за сънародниците в Западните покрайнини. Костов цитира случай, при който в Скопие пристигнал самолет - цистерна със 125 тона чешмяна вода, обявена за минерална. Имаме големи съмнения, че хуманитарната помощ, пращана от Гърция през България, се разпределя не от гръцки организации, а от юговластите", заявява Костов. Помощта, осигурявана от ООН, струвала 15 долара дневно на човек, а тази от България - 2,70 долара. При това България пращала топла храна и прясно месо, а не консерви. Тази разлика в цените подсказва, че твърде много хора печелят от хуманитарните акции, отбелязва Костов. Той е повдигнал този въпрос при срещата си с италианския си колега Масимо Д'Алема и съмненията му се потвърдили при срещата му с македонския премиер Любчо Георгиевски. Двамата с него се опасяват много и от дългите срокове за завръщане на бежанците по домовете им.
  Специално за помощта, която преминава през България за Сърбия, Костов заявява: "Имаме едно страшно подозрение, защото помощите, които пристигат от Гърция с десетки камиони през България в Югославия, не се разпределят от гърци, швейцарци или руснаци, а от властите в Белград, които ги раздават на когото си искат, вероятно на военните и техните семейства".

  Резултатите от пробите в Брегово ще са готови днес
  Резултатите от замърсяването на растителността и почвите в Брегово ще станат готови днес, съобщи екоминистър Манева. По лалетата са открити гъбички, но те не са вследствие на замърсяване, а са типични за пролетното време с повишена влажност и по-ниски температури, е обяснила пред "Демокрация" министър Манева.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Костов разговаря час с Романо Проди в Рим, който обеща подкрепа за членството на България в ЕС
  Вчера в продължение на един час премиерът Костов е разговарял с бившия премиер на Италия и бъдещ председател на Еврокомисията Романо Проди. Той е уверил Костов, че кризата в Косово няма да забави интеграцията на България в ЕС. Проди е подчертал заслугите на България за стабилността на Балканите и е уверил, че разширяването на ЕС ще бъде в основата на пакта за стабилност и следвоенното възстановяване на региона като България ще играе основна роля в него. След срещата Костов заяви, че Проди се е ангажирал докрай с проблемите на региона и той се надява България да бъде възприемана като страна, която лансира идеи, за да се реши проблемът на Балканите.
  В интервю за италианската агенция Кронос Костов е изразил безпокойството си, че няма план за завръщане на бежанците от Косово. В момента не се знае кой ще плати за тяхното завръщане, как ще бъдат възстановени домовете им, кой ще финансира тази реконструкция. Според Костов войната категорично е изтъкнала важността на коридор № 8, без който страни като България и Македония нямат пряк достъп нито до Централна Европа, нито до Италия. Във връзка с бъдещите отношения на България с НАТО и ЕС Костов посочва, че в НАТО ще се убедят, че България би могла да бъде полезен партньор при решаването на проблеми и сигурността ще бъде реципрочна, тъй като утре биха могли да възникнат други проблеми в региона. Костов смята, че България ще бъде първостепенен фактор за стабилността на региона. /"Демокрация", "Стандарт"/

  България рязко активизира отношенията с Германия
  Гюнтер Ферхойген - държавен министър в Министерството на външните работи на Германия, вчера пристигна в София. Той е познат още и като автор на Пакта за стабилност за Балканите и ще присъства днес на тържествата по случай 5-годишнината на ФРГ, организирани от посолството на Германия в София. Днес Ферхойген ще има последователни срещи с президента Стоянов, премиера Костов и работен обяд с външния министър Михайлова. След обяд той ще изнесе лекция в НДК на конференция за външната политика на Германия. При пристигането си в България заяви за медиите, че Германия ще подкрепя започването на преговори с България за интеграция в ЕС на срещата през декември в Хелзинки. Според него България ще изпълнява важна роля в следвоенното възстановяване на региона в рамките на Пакта за стабилност. Това трябва да се реши на Балканска конференция на държавните и правителствените ръководители още през тази година. Ферхойген е убеден, че успех на Балканите може да се постигне "само крачка по крачка" и само ако Югославия е включена в него. Ако Пактът за стабилност проработи, включването на България в ЕС ще бъде ускорено.
  В. "Демокрация" съобщава, че днес на официално посещение в България пристига делегация, водена от министъра на вътрешните работи на Бавария Гюнтер Бекщайн. Посещението е по покана на Богомил Бонев - вътрешен министър на България, и е организирана със съдействието на фондация "Ханс Зайдел".
  Двамата министри ще разговарят за сътрудничеството между двете страни в борбата срещу различните форми на организираната престъпност. Бекщайн ще участва в тържествата по случай 50-годишнината на ФРГ, на които ще изнесе лекция в НДК.
  Днес премиерът Иван Костов заминава на еднодневно официално посещение в Бон по покана на Герхард Шрьодер. Освен с него Костов ще се срещне и с Йошка Фишер. Очаква се да се дискутира върху двустранното сътрудничество, последиците от югоконфликта за съседните страни, както и интеграцията на България в ЕС и НАТО. Костов ще даде интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг". /"Демокрация"/

  Българите в Тараклия бойкотираха изборите за местна власт
  В. "Стандарт" изтъква вчерашното съобщение на Петър Константинов - председател на Националния комитет за защита на правата на българите в чужбина, че само 2% от българското население в молдовската област Тараклия са участвали в провелите се в неделя (23 май) избори за местна власт. Едва 811 българи от с. Борчак от общо над 30 000 записани в избирателните списъци са гласували. Бойкотът е заради решението на молдовските власти да отнемат самостоятелността на Тараклия чрез новото административно деление на страната. По този начин българите в Молдова няма да имат никакво участие в местната власт, а в Тараклия те са 65% от населението на областта. Представители на ПАСЕ също са потвърдили, че правата на българите се нарушават.  


  АРМИЯ

   На срещата на зам.-министрите на отбраната на Балканите България поиска да бъде призната за съюзник на НАТО
  Вчера в резиденция "Бояна" започна втората среща на зам.-министрите на отбраната от 7 балкански страни плюс Италия и САЩ. На срещата зам.-министърът на външните работи на България Константин Димитров е заявил, че НАТО най-сетне трябва да признае, че България е съюзник на пакта. Ние сме повече от обикновени партньори, действащи като съюзници извън територията на влияние на НАТО, е казал той. Недвусмислено е, че България, Румъния и други страни от предната линия са със статут, който фактически е по-висок от статута на обикновения член на процеса "Партньорство за мир", отбелязал Димитров. Този факт е бил подсказан от формулата "19 плюс 7", чието начало започна във Вашингтон.
  Зам.-министърът на отбраната на САЩ Франклин Крамер е отбелязал, че НАТО има карта за достигане до крайната цел и че ще работи за това България да бъде приета в пакта. "Вратата на НАТО остава отворена след срещата във Вашингтон", добавил Крамер.
  "Гърция подкрепя идеята за интеграцията на България в НАТО", е изказването на гръцкия зам.-министър Апостолакис, който е изразил надеждата си, че това ще бъде гаранция за мир и стабилност в региона.
  Представителите на САЩ, Италия и Гърция са предложили да се създаде балканска бригада, която да се включи в строежа на болници, мостове и пътища. Бригадата ще възстановява водоснабдяването и електроснабдяването в Югославия. Зам.-министърът на България Велизар Шаламанов е изразил готовността на България да участва активно при разрешаването на хуманитарната криза и в идеята за възстановителни работи в Югославия, както и за бързото завръщане на бежанците в Косово. /"Стандарт"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  От 1 юли базовият минимален доход става от 37 300 лв. на 40 200 лв., съобщи социалното министерство. Комисията по жизненото равнище към тристранния съвет ще обсъди проектопостановление за това през тази седмица.
  Летвата за бедност сега е 37 000 лв. От нея зависи размерът на помощите за социално слабите. От 1 юли финансова подкрепа от държавата вече ще получава човек с месечен доход под 40 200 лв, ако живее сам в едностаен апартамент и не притежава акции или собствена фирма. Семейство от двама души има право на подпомагане,  ако доходът му на месец не надхвърля 72 360 лв. Ако домакинството се състои от сам родител с две деца, държавата ще ги финансира при месечен доход с до 144 720 лв.

  Агенцията по приватизация няма да се закрива, заяви вицепремиерът Божков
  Проблемът за закриване на Агенцията по приватизация /АП/ съществува толкова, колкото и за закриването на Агенцията за чужди инвестиции /АЧИ/, каза за пресата вчера вицепремиерът Божков, коментирайки публикации  по този повод в печата.
  Аз много обичам да говоря за неща, които не съществуват, но наистина решение за закриване на агенцията няма, няма и да има, заяви министърът. В момента се подготвял анализ за хода на раздържавяването по средата на мандата. Досега е било установено, че АП в общи линии е приватизирала това, което е било в нейните правомощия, и това, което е редно да се приватизира. Остава да се приватизират предприятия, които изискват много по-сериозни усилия на няколко органа едновременно, затова неколкократно вече провеждаме срещи в състава на стопанските министри и ръководството на АП, търсейки методи за ускоряване на процеса на приватизация и е възможно те да бъдат представени още тази седмица, каза Божков. Тези решения не включват преминаването на АП към промишленото министерство, нито включват закриването на АЧИ и никакви законови и песонални промени.

  Ядрени експерти от Германия, Франция и Белгия започнаха вчера проверка на системите за осигуряване на качество и безопасност при експлоатация на АЕЦ "Козлодуй".
  Инспекцията на 1000-мегаватовите 5-и и 6-и енергоблокове се извършва по препоръка на международен консорциум, който подпомага надзорните органи на ядрените държави в ЕС, съобщават от централата на "Козлодуй". Според български експерти по западните стандарти "хилядниците" ни са в безопасност, информира в. "Труд".
   


   СЪДЕБНА ВЛАСТ

  Конституционният съд е сезиран от депутати от опозицията за енергийната спогодба между България и Турция
  Конситуционният съд е образувал дело по искане на 48 депутати от опозицията за обявяване за противоконституционен на нормативния акт, с който беше ратифицирана Спогодбата за сътрудничество в областта на енергетиката и инфраструктурата между правителствата на България и Турция, както и на протокола за сътрудничество в областта на енергетиката и инфраструктурата. КС ще се произнесе по допустимостта на искането на 3 юни, а докладчик е съдията Асен Манов. /"Пари"/

  По искане на 54 депутати в КС е образувано дело за обявяване противоконституционността на решението на парламента за закриване на Славянския университет от учебната 1999/2000 г. Делото по допустимостта на иска е насрочено за разглеждане на 1 юни.

   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Македонската църква поиска мощи на Св. Кирил да се пренесат в Охрид; минус на България е, че досега не го е сторила, завява главният секретар на Св. синод на БПЦ митрополит Геласий
  Всички централни вестници съобщават, че Охридският митрополит Тимотей, който е в Рим с делегацията от Скопие за честванията на 24 май, е поискал от папата част от мощите на Св. Кирил Философ да бъдат пренесени в Македония. "Македонската православна църква има нужда и иска част от светите мощи да са в Охрид, където да бъдат положени до тези на неговите най-ревностни ученици и последователи - Климент и Наум", е казал той, цитиран от Македонската информационна агенция.
  Само от папата зависи дали мощите на Св. Кирил ще бъдат пренесени в Охрид, коментира вчера за българската преса митрополит Геласий, главен секретар на Светия синод на БПЦ. Канонът повелявал разрешение да даде главата на Римокатолическата църква. Всяка страна, в която е било разпространено делото на Св. Кирил, може да отправи такова искане. Това, че досега България не го е сторила, е само наш минус, е коментирал архиереят. "Стадото мирише от пастира", коментира "Труд" по повод искането на Македонската църква. "Най-лесното е да обявим това като ново посегателство върху българското минало, но нещата не стоят така... Право на братята ни от Вардарско е да искат, а дали ще им се даде - ще решава папата. Наша длъжност е да помогнем - няма по-добро от това мощи от учителя да почиват до тези на неговите ученици. А чии са те - господ вижда. Но всички виждат и друго - че докато македонските духовници си вършат работата, нашите блеят. И лошото е, че блеенето иде най-вече не от стадото, а от пастира", пише "Труд".
  Ватиканът пратил част от мощите в Солун преди 10-ина години във връзка с освещаване на църква. Занесъл ги е кардиналът на Виена. Според митрополит Тимотей скопските архиереи нямали нищо против да участват в обща литургия на гроба на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим на 24 май. Но часът за македонската служба бил насрочен по-отрано и не можело да се промени в последия момент /*още информация по въпроса ще намерите в бюлетина от 25 май/. Нямало проблем да се отслужи обща литургия в чест на други светии - Климент или Наум, е добавил митрополит Тимотей. В пресата вчера митрополит Геласий съобщи, че БПЦ и Македонската църква са имали уговорка за уточняване на общата литургия в Рим, но от Скопие не са получили потвърждение. И според печата в Скопие такава договорка е имало, пише "Труд".
  В края на февруари т. г. Македонската православна църква поиска от БПЦ да я признае за самостоятелна. Според митрополит Неофит обаче тя трябва първо да оправи отношенията си със Сръбската църква, а въпросът може да се реши само от Всеправославен събор. Що се отнася до позицията на БПЦ, пак Неофит преди време бе заявил, че в БПЦ има нагласата за признаването на независимостта на Македонската църква.
  На статута на поместните православни църкви и отношенията между БПЦ и Македонската църква е посветена публикация на "Новинар" - "Македонската църква: предизвикателство за партиарх Максим".
  Учредената през 1870 г. Българска екзархия е обявена за схизматична от Вселенската патриаршия - присъда, траяла чак до 1945 г. Цената за нейното признаване е политическа - църквата ни се отказва официално от диоцезите си извън границите на страната. Подобен проблем днес стои пред правосланите църкви на новите държави Украйна, Белорусия и Македония. Решаването им напълно съвпада с политическата обстановка във всяка отделна страна. Сега на дневен ред особено се откроява въпросът с обявилата се за независима още през 1968 г., но непризната от останалите православни църкви Македонска църква. В това отношение политическата конюнктура винаги е оказвала пряко влияние на отношението на БПЦ спрямо новородилата се "младша сестра". Досега патриарх Максим отбягваше призванавето на Македонската партиаршия, за да не предизвика усложнения в православния свят. Доводите му бяха канонично напълно издържани - след като македонците са принадлежали към Сръбската патриаршия, трябва първо тя да признае тяхната независимост. Постигнатият пробив в българо-македонските отношения на държавно равнище и коренно променената от войната обстановка на Балканите обаче води към друга позиция. БПЦ не може да не се ласкае от възможността да даде майчинска благословия на още една православна църква и по този начин да спечели една точка в своя полза пред непризнаващото Максим за патриарх правителство на ОДС. БПЦ наистина има реални шансове да бъде посредникът между Белград, Скопие и Цариград. Чрез литургията с македонските духовници в Рим БПЦ де факто призна автокефалията на тяхната църква, заявява "Новинар". Но докато на политическо равнище претенциите на Македония и България към една обща история стана възможно да бъдат туширани, включително и езиковия спор, то за БПЦ това са  проблеми, по които засега тя не е склонна на компромиси. Според "Новинар" основанията за тази неотстъпчивост на БПЦ са следните: "След като македонците отсега претендират за мощите на св. Кирил и за короната на Охридската архиепископия, утре могат да поискат цялата Неврокопска епархия..."
  Според "Демокрация" македонските свещеници са се уплашили от общата молитва, договорена преди месец и лично с премиера Любчо Георгиевски. Така замислената като първа стъпка към признаването на Македонската църква не се е състояла, смята директорът на Дирекцията по вероизповедания Младенов.
   

  Гръцкият президент Константинос Стефанопулос иска да се срещне с партиарх Максим
  В. "Пари" съобщава, че по време на посещението си в София гръцкият президент Константинос Стефанопулос изрично е настоял да се срещне с патриарх Максим и митрополити от Св. синод. Подобна среща е прецедент в програмата на гостуващи в България държавни глави, дори и на православни страни, коментира вестникът. /Информацията е публикувана само в "Пари"./
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  Кандидатурата на столичния кмет Софиянски ще бъде издигната отново от председателя на столичния СДС Евгений Бакърджиев, съобщава пресата след вчерашното заседание на Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС. Бакърджиев е уточнил, че това не означава, че предварителни избори в София няма да има. Още на 10-ата национална конференция на СДС през октомври 1998 г. Софиянски заяви, че няма да участва в надпреварата за градоначалник, ако няма първичен вот, съобщава в. "Демокрация". Ако трябва, сам ще организирам предварителни избори, но такива ще има, цитира думите му печатният орган на СДС и посочва, че според сините депутати за 4 години мандат рейтингът на Софиянски не е падал и винаги следва президентския. Засега не е ясно дали на 26 юни, когато ще се проведе предварителният избор, ще има и друга кандидатура за кмет освен неговата. Колкото повече кандидати има, толкова по-добре, е изтъкнал вицепремиерът Бакърджиев. Той е подчертал, че участието в предварителния вот ще покаже кой колко доверие може да активизира в неизборна ситуация. Според него все още не са гледани предложения за общински съветници.
  Допълнителни правила за провеждане на първичния вот в София гласува вчера НИС на СДС. Кандидатите за кметове на райони ще се явят на 26 юни на първични избори, кандидатите за общински съветници обяче няма да участват в такъв вот. От всеки район на София ще бъдат представени от 3 до 5 кандидати за съветници, като областният съвет на СДС ще оформи окончателната листа от всички предложения. Дали в нея ще влизат нашите коалиционни партньори, е въпрос на преговори, които предстоят, е коментирал Бакърджиев.
  Проектозаконите за изборите ще се гледат в средата на юни на заседание на кабинета, е казал вицепремиерът. Според него има два варианта за районните кметове - единият да продължат да се избират мажоритарно, а другият да се избират от общинските съветници. /"Демокрация"/

  Според лидера на БСП Първанов изявленията на премиера за сваляне на имунитета на депутати показват, че се върви към авторитарен режим
  Премиерът Костов направи преди ден в Кърджали заявка за промяна в Конституцията, като поиска премахване на депутатския и магистратския имунитет. Той обяви, че лозунгът на предстоящите местни избори ще е "Никакъв имунитет за никого".
  Задачата е поставена за след изборите - сега трудно ще се събере нужното мнозинство от 3/4 депутатски гласа, се коментира в публикация на в. "Труд". Вестникът посочва, че дискусия за имунитета на съдии, прокурори и следователи се води отдавна, а за някои чужди юристи недосегаемостта на българските магистрати звучи екзотично. Но конституционните съдии се затрудняват да посочат цивилизована страна, в която депутатите да ги съдят с процедурата на останалите граждани.
  Според лидера на БСП Първанов изявленията на премиера Костов за сваляне на имунитета на депутати са в рамките на една по-широка политика на репресии и преследване на опозицията. Репресиите ще засегнат мнозина, вървим към авторитарен режим, каза Първанов. Според него военният конфликт в Косово засилвал авторитарните процеси в България.
   
  Ако управляващите въведат един тур на местните избори, ще обединят опозицията срещу себе си, заявиха след консултация вчера лидерите на БСП, БСДП, и ОБТ
  Лидерите на БСП, ОБТ и БСДП проведоха вчера консултация за местните избори. Абсолютно неприемливи са готвените от СДС промени в законите за местните избори и местното самоуправление, заяви  председателят на БСП Първанов. Левите партии се обявяват категорично против идеите на СДС за един тур на местните избори, а също и тези за национална регистрация на листите, за намаляване на броя на общинските съветници, за елиминация на кметовете, които вече имат два мандата. Ако управляващите въведат един тур на местните избори, ще обединят опозицията против себе си, смята лидерът на ОБТ проф. Петков. При това положение всички ще бъдем срещу партията на корупцията СДС, е заявил председателят на Съюз "Социалдемокрация" д-р Дертлиев. /"Пари"/
  Четирите леви партии (плюс Евролевицата) ще инициират обществена дискусия на 4 юни по основните законадателни идеи и необходимостта от укрепване на местното самоуправление, съобщава "Демокрация". Днес те ще изпратят до Партията на европейските социалисти /ПЕС/ становище за следвоенния пакт за стабилност на Балканите. За края на юни опозиционните партии са планирали дискусия на тема: "Реформата свърши, а сега накъде?". Политическият съвет на Евролевицата вчера даде мандат на зам.-председателя си Бойко Радоев да започне преговори с всички опозиционни партии - ДПС, БСП и ССД за издигане на общи кандидатури за кметове. /"Пари"/

  СДС защитава областния управител на Кърджали Пламен Иванов, чиято оставка поискаха седемте кмета от региона
  Досега не съм чул някой да каже, че областният управител Пламен Иванов /СДС/ е направил нещо противозаконно или във вреда на областта, заяви вчера вицепремиерът Бакърджиев по повод исканата оставка от кметовете на ДПС в Кърджалийско. Но когато тези, които той трябва да контролира, казват "махнете го", за да не ги контролира и да не пречи, то работата е съвсем прозрачна, е уточнил Бакърджиев. Според него самият факт, че това се случва в Кърджали тогава, когато Пламен Иванов започва да вади кой докъде е стигнал там, говори много.
  Финансовият министър Радев обяви, че кметът на Джебел Бахри Юмер, който е участвал в управителното тяло на скандалната "Джебел басма сервис 4 Ю", е сключил комисионен договор със себе си, с което е взел 8 млн. лв., за да съдейства на съгражданите си да предават тютюневата реколта на тази фирма, а не на друга изкупвателна организация. След което фирмата фалира, хората започват стачка и държавата се намесва, допълва Радев. Не може цената на един етнически мир да бъде подобна търговия, каза министърът и заяви, че ще се срещне с главния прокурор във връзка с делата на Юмер. Колкото повече такива случаи излязат наяве, толкова по-бързо населението в тези райони ше се отърве от мародерстването, което оказват върху него някои кметове, коментира Бакърджиев.
  Лидерката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова също е изразила възмущение, че кметовете от ДПС опитват да търгуват етническия мир.
  Евролевицата съветва министър-председателя да смени кърджалийския управител, е казал говорителят на партията Росен Карадимов, съобщава в. "Сега".  
   


  ИКОНОМИКА
   
  От началото на юговойната досега загубите на България са 115,8 млрд лв, а пропуснатите ползи - 10,3 млрд. лв. За последната седмица загубите са 30,8 млрд. лв.
  От началото на сраженията пропуснатите ползи за българските фирми са за 10,3 млрд. лв.
  В сравнение с миналата седмица загубите за българската икономика са се увеличили с 30,8 млрд. лв., а нереализираните сделки - с 1,3 млрд. лв.
  Юговойната продължава да се отразява най-тежко върху транспортните фирми.
  Досега те са загубили 57 млрд. лв, а пропуснатите ползи са за 9 млрд. лв. Нарастват и загубите в промишлените предприятия, съобщи търговският министър Василев. Щетите им до този момент възлизат на 42 млрд. лв., като 23 млрд. лв. от тях са от неосъществен износ. Българските промишлени фирми са загубили 1,6 млрд. лв. от неизпълнени договори с Югославия.
  За първи път търговското министерство отчете и загуби за земеделието. Фирмите в селското стопанство са пропуснали сделки за 3 млрд. лв.
  Следващата седмица ще бъдат изчислени щетите от падналите градушки. Министър Василев подчерта, че в сметката за загубите от югокризата ще бъдат включени само онези, които се дължат на това, че не са използвани ракети срещу градоносните облаци.
  Като цяло загубите в селското стопанство от градушките на 15, 21 и 22 май са за близо 16 млрд. лв., съобщи вчера шефът на Дирекцията за борба с градушките Венцислав Ценов. Щетите са сметнати по пазарни цени, но данните не са окончателни.
  Кризата не се отразява върху българския туризъм, заяви търговският министър. От 15 до 30% се е увеличил броят на чужденците, почиващи в големите черноморски курорти.
  По граничните пунктове обстановката е спокойна и няма задръствания от автомобили, съобщават от временния ситуационен център.
   
  Сериозен прилив на инвеститори в български брейди облигации за сметка на латиноамериканските книжа се наблюдава на международните дългови пазари от началото на седмицата, предаде Ройтерс.
  Възможността в близко бъдеще Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените си равнища пренасочва интереса от Латинска Америка към страни като България, коментират участници на пазара. В резултат на нарасналото търсене облигациите с първоначално намаление на лихвите FLIRB поскъпнаха в понеделник, 24 май, с 3.500 цента до 58.500 цента за долар, а книжата с отстъпка DISC се покачиха с 2.375 цента до 65.375 цента за долар, информира в. "Пари".