ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 26 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения с арабските страни страни | Парламент | Правителство | Политически партии и организации | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Премиерът Костов визира нас за готвен от бивши военни преврат, заяви Йордан Величков, шеф на Съюза  на патротичните сили и воините от запаса "Защита".

 • Лидерът на синдикат "Подкрепа" готвел още две касети, уличаващи в корупция висши чиновници.

 • Шефът на парламентарната външна комисия Асен Агов ще предложи печатните издания да обявят източниците си на финансиране и разходите си.  
   

   
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Израел иска и Сирия да се изтегли от Ливан.

 • Хърватия стана член на Партньорство за мир.

 • Убити журналисти в Сиера Леоне.

   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Престрелки в Южна Сърбия между албански сепаратисти и югоармията.

     ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Рем Вяхирев отказа да намали цената на руската газ при срещата с Костов.
   

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България затвори 4 глави от преговорите с ЕС.

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • На сесията на НАТО във Флоренция министър Михайлова настоя за стратегия при разширяването на пакта.
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Адвокатите на българските медици в Либия ще поискат ново отлагане на делото.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Парламентарната комисия "Антимафия" подхваща 49 хил. залежали преписки.

 • Писателят Радой Ралин отказа награда от 2000 лв. на парламента, докато не се върне Търновската конституция.

 • МВФ е склонен да се намалят данъците догодина, заяви зам.-шефът на МВФ Стенли Фишър, но трябвало да се разсеят съмненията за корупция.

 • Здравната вноска няма да се повишава и остава 6%. за 2000 г.

 • Кабинетът смени вчера управата на Комисията за енергийно регулиране по предложение на вицепремиера Жотев.

 • Утре, 27 май,  лидерът на "Подкрепа" д-р Тренчев ще свика първата конференция на партия "Демократичен алианс".

 • 235 млн. лв. е излишъкът в репуликанския бюджет към 17 май.

 • Държавата спасява БДЖ с 10 млн. лв. заем за ремонти и дългове към НЕК.

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Премиерът Костов визира нас за готвен от бивши военни преврат, заяви Йордан Величков, шеф на Съюза  на патротичните сили и воините от запаса "Защита"
  Властта търси цаката на партията на бившите военни и полицаи. Дебнат ни дали нарушаваме Закона за деполитизацията с агитация в армията и МВР, заяви Йордан Величков, шеф на Съюза на патриотичните сили и воините от запаса "Защита" вчера. Той е убеден, че отдавна слухтят около ръководството на организацията за незаконни действия. Допуска, че и телефоните им се подслушват.
  Това изявление на ръководството на "Защита" е във връзка с отправеното от премиера Костов при срещата му с президента Стоянов предупреждение, че се готви преврат от средите на бивши военни и полицаи. Тогава той подчерта, че няма предвид бившия министър на МВР Бонев, а от "Защита" запоздозряха,че премиерът визира тях.
  Според Величков нямало нищо страшно в това, бивши военни да навлизат в политиката. Бившият дипломат е уверен, че "Защита" не застрашава никого, освен хора с гузни съвести. Ако Костов има данни за закононарушения, да ги извади, предлага шефът на "Защита". Според него плашилото на преврата било размахвано от управниците от страх за собственото им уцеляване.
  Костов визира именно нас, няма друга организация с толкова бивши военни, каза и Николай Слатински. Не за първи път премиерът споделял в близкото си обкръжение опасенията си, че о.з. офицери навлизат в политиката, е допълнил пред в. "24 часа" бившият шеф на парламентарната комисия по национална сигурност Слатински.
  Поддържаме само лични контакти с ген. Бонев и ген. Кирил Радев, е съобщил Величков в отговор на журналистически въпрос. Той би ги взел в "Защита", ако приемат политическата й платформа и не са нарушили законите. Лични били връзките и с офицерската легия "Раковски", тъй като в нея членували действащи офицери и сержанти.

   
  Лидерът на синдикат "Подкрепа" готвел още две касети, уличаващи в корупция висши чиновници
  Имам още 2 касети със запис на трима корумпирани висши държавни служители, обави вчера шефът на "Подкрепа" д-р Тренчев. Двамата били зам.-министри, а третият - шеф на отдел "Ликвидация". Трябвало да се направи презапис, който да докаже автентичността. Според Тренчев случаят с т. нар. касета "М.М." бил само пробен. Всеки ден в "Подкрепа" пристигали до 4 документирани сигнала за корупция. За обработката и анализа им щяло да има специален отдел, каза лидерът на синдиката. Досега той предал в прокуратурата документи по 10 случая.
   

  Шефът на парламентарната външна комисия Асен Агов ще предложи печатните издания да обявят източниците си на финансирране и разходите си
  Ева и Йордан Соколови тръгнаха на война с вестниците, съобщава на първа страница днес в. "24 часа".
  Съпругата на парламентарния шеф ще съди "24 часа" и "Сега", задето цитирали обвинения на журналлистката Виза Недялкова срещу нея. Във вторник, 25 май, г-жа Недялкова заяви пред 100-тина души в Дома на киното, че фондацията на Соколова ползва безплатно имот на Столична община. Според журналистката форум "Българка" щял да полза помещението 10 години.
  Г-жа Соколова е твърдо убедена, че вестниците, а не Виза Недялкова, са я оклеветили.
  Тайна идея на г-н Соколов пък вчера е лансирал шефът на парламентарната външната комисия Асен Агов. Той ще предложи печатните издания да обявят източниците си на финансиране и разходите си. Шефът на външната комисия задвижва намерението на Соколов от миналата година, са коментирали депутати от СДС. Тогава парламентарният шеф подхвърлил в комисията "Антимафия" да се поиска обяснение от главните редактори за приходите и разходите на изданията им.
  Променяме Закона за информацията, е заявил Агов, цитиран в "24 часа". Той е съобщил, че ще бъде внесена поправка в пректозакона за информацията. С нея парите на вестниците ще станат публични. Според депутати от СДС това не нелогично, след като телевизиите са задължени да обявяват тази информация, когато кандидатстват за лиценз. Според Агов това е един от начините да се спре корупцията в медиите. Преди седмица стана скандал в пресата, когато той обяви, че някои журналисти взимат подкупи от политици, за да побликуват поръчкови материали.
  "Много е възможно СДС да подкрепи такъв текст особено ако парламентът приеме и парите на партиите да станат публични", е коментирал пред "24 часа" един от видните депутати-юристи от СДС. /"24 часа"/
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Престрелки в Южна Сърбия между албански сепаратисти и югоармията
  От три дни в Южна Сърбия се водят сражения между албански сепаратисти и югоармията. Жертви и ранени няма. В Киево в Югозападно Косово за втори път беше обстрелван руски военен лагер от силите на КФОР. В сряда близо
  5000 студенти в Ниш са протестирали срещу режима на Милошевич. На митинга, организиран от "Отпор", студентите са призовали за обединение на цялата опозиция. Официален Белград окачестви като "провокация и подкрепа за сепаратистките стремежи" неофициалното посещение на албанския президент Реджеп Мейдани в Косово на 24 май. За първи път след 1945 г. албански президент посещава Косово. Мейдани се е срещнал с албански политически лидери. /"Стандарт", "Монитор", "Демокрация"/

     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Рем Вяхирев отказа да намали цената на руския газ при срещата с Костов
  Днес новината, че шефът на "Газпром" Рем Вяхирев е отказал на премиера Костов да намали цената на вносния газ, е водеща за всички централни вестници и се отбелязва на първа страница с големи букви. Вчера по обяд Рем Вяхирев пристигна в България заедно с първия зам.-министър на външните работи Александър Авдеев. Двамата веднага се срещнаха с премиера Иван Костов и водиха разговор насаме в продължение на 45 мин. След това към тях се присъединиха други шефове на "Овъргаз". Костов е поставил въпроса за намаляване на цената на газа, за да се съживи икономиката. Вяхирев е казал, че "Господ е надарил Русия с огромни залежи газ, но те са все в труднодостъпни райони. Ако дойдете да видите как се добива газът, ще разберете, че трябва дори да увеличим цената". Другият аргумент на Вяхирев е бил свързан с високите данъци, които трябва да плаща "Газпром", както и големите разходи за разработването на новите находища.
  След срещата Вяхирев каза за журналистите, че са обсъдени важните за двете страни проекти, "доволни сме от съвместната работа. Дадохме пари за разширение на транзитния газопровод, но там има известно забавяне. Надявам се то да бъде наваксано бързо."
  Двете страни са разгледали различни варианти за намаляване на цената на газа по друг начин. Възприет е варианта за увеличаване на транзита на газ през България за другите страни. По този начин България ще печели повече от транзитната такса. В момента България транзитира около 9 млрд. куб. м газ годишно. С направените разширения към другите страни се предвижда в 2002 г. България да транзитира между 14 и 16 млрд. куб. м. газ годишно към съседните страни.
  В. "Сега" обръща внимание на онази част от разговорите, при която е бил обсъден въпросът за битовата газификация. Рем Вяхирев е казал след срещата: "Надявам се с "Овъргаз" да увеличим продажбите на газ на българските потребители. За съжаление битовите потребители у вас са все още твърде малко и трябва да проявим търпение." "Овъргаз" е смесено българо-руско дружество. В офиса на фирмата на Вяхирев е бил прожектиран филм за развитието на градските газопреносни мрежи в България.
  В. "Монитор" е единственият, който отделя внимание на срещите на Авдеев със зам.-министъра на външните работи на България Марин Райков. Те са разговаряли близо 75 мин. във външно министерство. След срещата Райков е казал, че срещата е била рутинна и в рамките на постигнатата договореност между двете министерства за редовни консултации. По въпроса за НАТО Райков каза: "България високо разчита на обстоятелството, че Русия уважава суверенното право на страната ни, сама и без каквато и да е намеса да избира гаранциите за своята национална сигурност." Райков заяви още, че е била обсъдена обстановката на Балканите и в Косово и "очевидно е, че има специфики в тях. Всяка една от страните обаче уважава спецификите в позициите на другата", което "Монитор" таксува като разминаване.
  Чрез Авдеев премиерът Костов е поканил руския премиер Касянов да посети България. След срещата при Костов Вяхирев и Авдеев са се срещнали с президента Стоянов. Авдеев е предал устно послание от президента Путин до Стоянов с пожелание за развитие на двустранните отношения във всички области. Днес Вяхирев и Авдеев заминават за Варна, където ще се честват пет години от създаването на смесеното дружество "Топенерджи". В. "Земя" подробно информира за това честване, за което ще пристигнат два самолета с артисти - единият от Москва за два часа програма, а другият от София, също за два часа развлекателна програма. /"Демокрация", "Стандарт", "Монитор", "Сега", "Земя"/ 
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  България затвори 4 глави от преговорите с ЕС
  България затвори 4 глави  от представените 6, по които започна преговорите с ЕС. Остава отворена главата "Външни отношения", тъй като ЕС настоява България да се откаже от двустранното споразумение с Македония за преференциалните търговски отношения, което е различно от подписаните споразумения с ЕС. Според главния преговарящ Александър Божков първоначалната съпротива на 15-те страни от ЕС по този въпрос вече е преодоляна. Причината за това е фактът, че според повечето от страните от ЕС, търговските отношения на България с Македония могат да се впишат в споразумението за стабилизация и асоцииране, което ЕС подготвя с Македония. Четирите глави, които временно се затварят, са: "Наука и научни изследвания", "Образование и професионално обучение", "Малки и средни предприятия", "Обща външна политика и политика за сигурност". За главата "Култура и аудиовизия" ЕС предпочита да бъде закрита след като българският парламент приеме поправките в Закона за медиите. Вчера в Брюксел Божков представи и позициите на България по още 4 глави: Дружествено право; Конкуренция; Индустриална политика; Политика за защита на потребителите и тяхното здраве. В първия месец от председателството на Франция от 1 юли България ще внесе позициите си по още 5 глави, така че Франция  ще има възможност за избор между 11 глави, по които да започне преговорите. /"Демокрация", "Пари"/
   
   
   

   ****
  Отношения с НАТО
   
  На сесията на НАТО във Флоренция министър Михайлова настоя за стратегия при разширяването на пакта
  На сесията на министрите на външните работи на НАТО във Флоренция външният министър Надежда Михайлова е заявила, че разширяването на НАТО не трябва да става заложник на тесни национални интереси и е изразила надеждата си, че когато през 2002 г. НАТО разгледа процеса на своето разширяване, към него ще се подходи като към част от по-широка стратегия, която ще подпомогне създаването на мирна, неделима и демократична Европа.
  По молба на държавния секретар на САЩ Мадлин Олбрайт министър Михайлова е изложила от името на своите колеги от съседните на Югославия страни проблемите на региона на работна закуска вчера сутринта. Общо е било становището, че санкциите срещу Югославия трябва да се запазят, но да се прецизират; подходът към Пакта за стабилност да е по-прагматичен; да се подкрепи демократичното развитие на Черна гора; да се осигури свободно корабоплаване по Дунав; да се въздейства върху косовските албанци и сърби да проявяват повече толерантност помежду си.
  Във Флоренция министър Михайлова е провела следните срещи поотделно със свои колеги: с Робин Кук от Англия; с Йошка Фишер от Германия; Ян Каван от Чехия; Жозел Пике от Испания; Исмаил Джем от Турция; Георгиос Папандреу от Гърция. /"Сега", "Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
   Адвокатите на българските медици в Либия ще поискат ново отлагане на делото
  Адвокатите на 6-имата български медици по делото за СПИН скандала в Либия ще поискат на 4 юни ново отлагане на делото. Адвокат Осман Бизанти съобщи, че той и българският адвокат на медиците Владимир Шейтанов, който пристигна в Либия през тази седмица, се нуждаят от повече време, за да проучат обвинителния акт от 1600 страници. Затова защитата ще поиска ново отлагане на делото. Досега процесът беше отлаган 3 пъти.
  По предложение на Министерството на правосъдието вчера правителството отпусна 30 000 лв. за разходи по делото. Средствата са за командировъчни, медицински експертизи и адвокатски хонорар. Досега адвокат Бизанти е получил хонорар от 15 000 долара, платен от "Експомед", фирмата, която наема български медици в Либия. /"Монитор", "Пари"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентарната комисия "Антимафия" подхваща 49 хил. залежали преписки
  Комисия "Антимафия" ще се занимае с 49-те хиляди преписки, които следствието изсипва в наследство на полицията заради въвеждането на полицейското дознание, заяви шефът на парламента и на комисията Йордан Соколов.
  От началото на годината по-леките случаи на разследване минаха от Специализираната следствена служба към МВР. Тези 49 000 преписки щели да затруднят работата на полицията.
   

  Писателят Радой Ралин отказа награда от 2000 лв. на парламента, докато не се върне Търновската конституция
  Писателят Радой Ралин отказа да вземе грамотата и наградата си от 2000 лв. от Народното събрание, докато се върне Търновската конституция. Това съобщи шефът на парламента Йордан Соколов вчера при връчването на специални награди на парламента по случай 24 май. Ралин бе отличен заедно с още 7 културни дейци. Парламентът отпусна 14 000 лв. от бюджета си за парични награди по 1500 и 2000 лв.
  По 2000 лв. получиха карикатуристът Борис Димовски, физиохимикът акад. Ростислав Каишев и директорът на "Пирогов" проф. Георги Златарски.
  По 1500 лв. взеха диригентът на симфоничния оркестър Милен Начев, солистът на Софийската опера Румен Дойков, учителят от Казанлък Теодосий Теодосиев, който води български ученици по международни олимпиади, и микробиоложката от БАН Мария Христова.
  Имената на отличените са одобрени с консенсус на председателския съвет. Предложения са събирани от всички парламентарни групи в комисита по култура и медии. Идеята е наградите да станат ежегодни.  
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  МВФ е склонен да се намалят данъците догодина
  Реформата в България отбеляза връх през 1999 г., но трябват още 2-3 години, за да почувства обществото плодовете от преструктурирането на икономиката. Това заяви зам.-шефът на МВФ Стенли Фишър, който от вчера е в България. Според него бюджетът се изпълнява добре и има възможност за по-голяма помощ з бедните през тази година и намаляване на данъците догодина. Възможно било и ново споразумение с МВФ.
  Трябва обаче да се разсеят съмненията за корупция и приватизация под масата, препоръча Фишер.
  Според депутати от СДС кабинетът щял да преговара с МВФ това лято за 120 лв. на месец без данък и 1440 лева годишно.
  От трите предложени в доклада на вицепремиера Жотев варианти на скала за облагане на доходите през 2001 г., най-веротно ще с приеме вторият, по който вече били поръчани разчетите на финансовото министерство. Ако бъде приет този вариант, с 2% по-малко ще прибира хазната от доходите, които прескачат с малко необлагаемия минимум, 4% намаление на ставката за най-високите доходи. Кабиненът щял да настоява пред МВФ за чувствително намаляване на данък печалба. Разговорите с фонда щели да тръгнат с оферта за 13-15% по-ниска ставка по данък печалба за фирми с годишен оборот над 75 000 лв, за да се отвоюват поне 10%.
  Сега данъчната тежест за големите фирми е 27,5%. Амбицията на кабинета била да я свали до 15% или в най-лошия случай до 20%.
  За едноличните тъговци предложението е да се изравни данъчната им тежест с тази на фирмите. Така те ще дават на хазната 20% от доходите си, а не 40%, както е сега по скалата за облагане на физическите лица. /"Новинар" и "24 часа"/

  Здравната вноска остава 6%
  Здравната вноска ще остане 6%, няма да скочи до 12%, заяви вчера финансовият министър Радев. При 6% здравната каса може да работи, добави социалният министър Нейков. Евентуалното увеличение на здравната вноска няма да се отрази на данъчната тежест, каза здравният министър Семерджиев, който преди ден заяви, че с 6% вноска здравната реформа няма да може да тръгне и са нужни поне 12% осигуровки, но после опроверга това, като уточни, че не е имал предвид повишаване на здравните вноски. Те можели да се вдигнат едва когато се намалят данъците. Всъщност това бе подчертал министърът и в интервюто си за пресата вчера.

   
  Кабинетът смени вчера управата на комисията за енергийно регулиране по предложение на вицепремиера Жотев. Той отказа да обясни мотивите за смените в държавния орган, натоварен с функции по лицензиране, контрол на енергодружествата и одобрение на цени на енергоносители и услуги в сектора. Жотев хваща енергетиката много изкъсо, са коментирали наблюдатели, цитирани в "Новинар".
  Шеф на комисията става Никола Стоичков от катедра "Топлотехника" на Техническия университет, а нейни членове са Славчо Нейков, Ангел Семерджиев, Тома Гьорчев, Нина Хаджиева и Валерий Влъчков.
  Освободени са досегашният и.д. шеф Ангел Минев, Анжела Аршинкова, Тодор Иванов, Евгения Харитонова.    
      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
   Утре, 27 май,  лидерът на "Подкрепа" Коснстантин Тренчев ще свика първата конференция на партия "Демократичен алинас". Той получи картбланш от конгреса на синдиката за създаването на партия, но бе обявено, че тя ще е самостоятелна в политическото си поведение от синдиката.

  На 28 се свиква учредителната конференция на Гражданското обединение на демократичната общност /ГОДО/, начело на което ще стои конвент и общо делегатско събрание. Знае се, че водещият играч в ГОДО е движението "Св. Георги Софийски". Там основни фигури са лидерът на "Нов избор" Димитър Луджев, бившият шеф на енергетиката Никита Шервашидзе, бившият финансови министър Стоян Александров, известният български скулптор Вежди Рашидов и др.
  Тепърва ГОДО и алиансът ще наваксват преднината на "Гергьовден" със структурите, коментира в. "24 часа". "Гергьовден" няма да е сред гражданските обединения, които ще влязат в ГОДО.  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
   
  235 млн. лв. е излишъкът в републиканския бюджет към 17 май, съобщи финансовото министерство вчера. Приходите в бюджета към тази дата са били 2,23 млрд., а разходите - 1,99 млрд. лв.
  Собствените приходи на общините възлизат на 446 млн. лв., докто разходите им са 688 млн. лв.

   
  Държавата спасява БДЖ с 10 млн. лв. заем
  Кабинетът отпусна вчера 10 млн. лв. заем на БДЖ за спешни ремонти и поддръжка на жп линиите. Лошото състояние на вагоните и релсите заплашва сигурността на пътниците, са обяснили от бранша. Например от необходимите на железниците общо 1250 пътнически вагона, полвината са за ремонт. Сега се изпълняват едва 30% от планираните поправки на локомотиви, чиято средна възраст е над 20 години.
  До критична точка е стигнала и задлъжнялостта на БДЖ към НЕК, а заплатите на железничарите се  плащат със закъснение.
  Финансовият министър Радев ще иска всеки месец отчет как се изразходват парите от заема. Железниците трябва да върнат парите до края на 2001 г.