ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

26 март 1999 г.

Световните новини

НАТО продължи въздушните удари над Югославия. Жертви сред цивилното население.
Русия, Украйна, Беларус, Китай и Индия се обявиха против ударите на НАТО.

Преглед на печата

След 6 часа дебати Народното събрание прие декларация, с която уверява, че България няма да участва пряко или косвено във военни действия срещу Югославия
 
   
 

След 6 часа дебати Народното събрание прие декларация, с която уверява, че България няма да участва пряко или косвено във военни действия срещу Югославия.

Вчера след 6 часа дебати Народното събрание прие декларация за войната в Югославия. На първо място се декларира, че България няма да участва пряко или косвено във военни действия със СР Югославия. България декларира своята солидарност с НАТО в усилията да предотврати разрастването на кризата в Косово. България призовава правителството на СРЮ да подпише споразумението за мир и с това да се предотвратят нови човешки жертви и разрушения. Потвърждава се "цивилизационния стратегически избор за пълноправно членство в НАТО".
За тази декларация гласуваха167 депутати от ОДС, Евролевицата и ОНС. Против нея гласуваха 58 депутати от Демократичната левица, а 5 се въздържаха.
Демократичната левица предложи своя декларация, в която категорично се иска да се приеме, че България няма да предостави въздушното си пространство и територията си за удари срещу СРЮ. Тази декларация не беше приета от депутатите. Единственото общо между декларацията на ОДС и на БСП беше в желанието за неучастие на България във военни действия.
Премиерът Иван Костов заяви пред парламента, че "правителството оценява, че при тази ситуация не възниква военна опасност за сигурността на Република България. Вчера следобед получихме засилените гаранции, които г-н Солана даде с писмо до мен. Получихме гаранции, които даде правителството на САЩ и лично президентът в секретно послание до мен и до президента на страната. От друга страна, от България не беше поискан транспортен коридор, логистична подкрепа. Малко след полунощ се осъществи среща с временно изпълняващие длъжността посланик на СРЮ по негово настояване, на която на българското правителство бе изразена благодарност за цялата досегашна позиция на България, която е балансирана като позиция на добър съсед. Няма политически рискове. В Югославия няма кампания срещу България. Не се разпалват антибългарски настроения. Едновременно с това обаче се оправдаха другите опасения, че рязко спада доверието в страните от региона, в частност и доверието в България. Ние засега не виждаме сериозна ескалираща опасност, ние не виждаме рискове вън от тези, които докладвах пред парламента".
Президентът Петър Стоянов заяви, че "Днес ние правим всичко за безопасността на страната ни, но сигурността й минава през съюз с НАТО". Никой не иска от нас участие във военните операции, но трябва ясно да заявим, че потвърждаваме своята позиция за членство в пакта, отбеляза Стоянов. България няма да изпраща свои войски нито сега, нито при евентуално продължаване на конфликта в Косово. България е направила верен политически избор, предпочитайки да бъде съюзник на една сила, изградена на ясни демократични принципи и призова - "Не поставяйте днес под съмнение този избор".
Лидерът на БСП Георги Първанов заяви следното в своето изказване: "Днес ние отново питаме - ако ни бъде поискано не само въздушно, но и териториално пространство, какъв ще бъде отговорът? Не е ли най-добре ние предварително да обявим ясно и категорично, че не можем да участваме в подобна акция? Че не можем да предоставим нито въздушни, нито териториални коридори. Че нашата територия няма да бъде източник на заплахи за нашите съседи. Аз питам, изразявайки мнението на моите колеги, защо мнозинството отказва да запише изрично този текст в декларацията, която ни предстой да приемем?"
Лидерът на Евролевицата Александър Томов призова политическите партии да не се пришиват към някоя  позиция, а да проявят здрав разум и да вземат предвид всяко разумно предложение, независимо от кого е направено. Той предложи към текста на мнозинството/СДС/ да се добави нова точка, която да призове международната Контактна група да се събере отново и да потърси мирен изход от кризата. Това предложение не беше прието.
В интервю за в-к "Новинар" Кемал Еюп от ДПС заявява, че "Конфликтът в Косово е заради неспазването на индивидуалните права. В това е огромната вина на Милошевич. Той застраши индивидуалните права на албанците и те потърсиха колективни". В НС Юнал Лютви от ДПС отбеляза, че "На Балканите с война не може да бъде решен нито един проблем, но ние сме свидетели, че една година се водиха мирни преговори с правителството на Сърбия и косовските албанци".
Александър Лилов от БСП заяви, че никой даже от НАТО не може да каже какво би означавало "успех на войната в Югославия". Той беше категоричен, че тази война няма и не може да има позитивен резултат и предложи парламентарните групи отново да седнат и да приемат единна позиция по декларацията.
В кулоарите Иван Генов от БСП е заявил, че "От днес България няма национално отговорен президент, а обикновен партиен говорител на НАТО". Ал. Лилов е заявил, че "речта на президента страда от сериозен дефицит на държавническа мъдрост, сериозност и далновидност". Иван Тодоров от Евролевицата е отбелязал, че "по-добре да не беше се изказвал, това беше много безсмислено". А Георги Първанов е заявил, че изказването на президента е унизило Народното събрание и не е случайно, че речта му е била толкова слаба. /По "Демокрация", "Монитор", "Земя", "Пари","Дума"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"