ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

26 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Срещата на ЕС заплашена от провал. Увеличаване на напрежението между САЩ и Русия даради Иран.
Турция обяви търговски бойкот на Гърция. Китай наложи вето за силите на ООН в Македония.

Преглед на печата

Българското правителство реши да пусне войски на НАТО през България.
Правителството създаде кометет по евроинтеграция.
Още трима от задържаните медицински кадри в Либия са освободени.
Новите заплати на военните и полицията в България.
 
 

Българското правителство реши да пусне войски на НАТО през България.

Вчера министърът на външните работи Надежда Михайлова и на отбраната Ананиев дадоха съвместна пресконференция, на която заявиха, че правителството е разработило проекта за рамково споразумение с НАТО за Косово.То предвижда  да пуснем транзитно преминаване на войски и стоки в двете посоки и да окажем логистична подкрепа в акцията "Джоинт Гардиан". Споразумението ще влезе в сила след като парламентът го одобри. Депутатите ще решават и дали да се пусне НАТО през България при всяко конкретно действие на пакта. Михайлова обеща да се спазва конституцията. Стана ясно, че вицепремиерът Бакърджиев и министрите на транспорта, финансите, търговията и МВР са натоварени да подготвят допълнително техническо споразумение с НАТО. Министър Ананиев заяви, че още не се знаело дали ще се пращат български войници в Косово. Това зависело от плановете на НАТО. Засега не ставало въпрос и за ползване на бази в България. Може да се наложи да се прави ремонт на натовски автомобили срещу заплащане. Възможно било и при транзитно преминаване да се наложи престой. Според Ананиев нямало нищо страшно войски на НАТО да преминават през България, дори трябвало да се стремим към това. Михайлова отбеляза, че България ще приеме НАТО защото НАТО ще приеме България. Ананиев заяви, че и да искаме не можем да участвуваме във военни операции защото нашите стандарти са още несъвместими с тези на НАТО. Асен Агов отбеляза, че парламентът ще ратифицира споразумението след като то бъде сключено. Депутатите от опозицията са поискали да се запознаят с проекта преди да бъде съгласуван с НАТО. Агов обеща да покани Ананиев и Михайлова в комисията за обяснения, след като споразумението бъде сключено. Михайлова и Агов увериха, че България ще окаже помощ на НАТО само в рамките на едно бъдещо споразумение в Рамбуйе и ще участвува само в мироопазващи операции.В споразумението с пакта ще се предвиждят пакет от мерки, за да не се налага парламентът да се събира при всяко преминаване на водоноска. Унравляващите ще търсят консенсус при ратификацията на споразумението, заяви Агов.
Петър Башикаров от БСП отбеляза, че трябва да се изясни дали ангажиментите, които ще поеме България , са в рамките на решения, одобрени от ОССЕ, ООН и сръбската страна, или България ще окаже еднозначна помощ за военни действия на НАТО по собствена инициатива.
Началникът на ГЩ на армията ген. Михо Михов заяви, че Силите за бързо реагиране на България, които сега се създават, могат да предприемат действия с конкретно решение за всеки отделен случай - с решение на СС на ООН, ЗЕС, ОССЕ и НАТО.
Проекта на правителството за споразумение с НАТО е в съответствие с решението на парламента от 23 октомври 1998 г., с което се препоръчва на правителството "да продължи консултациите и да води преговори с НАТО за сключване на споразумение за конкретни мерки от военно-политически характер, търсейки ясни гаранции от страна на НАТО за националната сигурност в контекста на мироопазващи операции в кризата в Косово".
В-к "Монитор" предлага интервю с Джейми Шей, говорител на НАТО, който заявява: "Българското правителство само трябва да определи в каква степен иска да участва в операцията. НАТО не налага никакви задължения. Всичко е съвсем доброволно. Трябва да подчертая, че ние оценяваме високо проявеното от България желание да ни помогне. Но това не е помощ само за НАТО, а за цялата международна общност, която се опитва да умиротвори Косово. Предложенията изцяло трябва да дойдат от вашето правителство. Досега десетина страни - партньори са проявили интерес за участие, но не мога да ви дам детайли, защото планирането все още се прави".
Днес в Монс във Франция десетина страни от Партньорство за мир ще проведат заседание с НАТО, на което ще се уточни конкретното участие на всяка от тях в "Джойнт Гардиан". /"Стандарт", "Демокрация", "Монитор"/

Правителството създаде комитет по евроинтеграция.

Вчера външният министър Михайлова обяви пред медиите решението на правителството да се създаде комитет по евроинтеграция. Той ще бъде съвещетелен орган, който ще се ръководи от зам. - министърът на външните работи Владимир Кисьов. Целта на правителството е да се оптимизира диалога с ЕС и създаде механизъм за координация на подготовката на България за присъединяване към ЕС. В комитета ще участвуват ресорни представители от всички министерства. Няма да се създава отделно министерство по евроинтеграция, а във всички министерства ще се създадат съответни групи или отдели, които ще се занимават с тези въпроси.Комитетът ще бъде връзката между експерти, които изготвят решенията, и Съвета по евроинтеграция, който остава основният представител в диалога с ЕС. В постановлението на правителството се отбелязва, че отговорност за политиката и действията по евроинтеграцията носят министрите и ресорните зам.-министри в съответните ведомства и министерства. Засилва се ролята на междуведомствените работни  групи към Съвета по евроинтеграция. Всеки министър ще определя сам ръководителят на групата от всяко министерство и нейният състав. /"Континент"/

Още трима от задържаните медицински кадри в Либия са освободени.

Още трима от задържаните в Либия медицински кадри по СПИН - скандал са освободени., съобщи говорителят на външно министерство.Вчера те са отпътували за Бенгази от Триполи. Людмил Спасов, специалния пратеник на външно министерство, вчера е разговарял с останалите 5 -ма задържани. Те били в добро здравословно състояние, над тях не е било упражнявано насилие, а условията, в които се намират са добри. Част от специалната група от външно министерство , работеща по случая, днес ще отпътува за Бенгази, за да разговаря с освободените вече 15 медици./"Демокрация"/

Новите заплати на военните и полицията в България.
Вчера правителството прие постановление, с което се определят заплатите в министерството на отбраната /МО/ и във вътрешно министерство /МВР/. Началникът на ГЩ ще получава от 1 януари 622,800 лв. Заместниците му ще получават средно по 580,000 лв. Средната брутна заплата на военните ще бъде 396,978 лв., а в МВР - 374,606 лв. С най-високи заплати ще бъдат разузнавачите - средно по 540,956 лв. Средната заплата в НСО - 436,400 лв., а в затворите - 370,000 лв. За звание полковниците ще получават 145,800 лв, лейтенатите - 104,100 лв. Заплатите на кадровите войници са между 100,000 и 111,000 лв., на наборните - 10,000 плюс за звание между 4 и 7,000 лв.
Главният секретар на МВР - 434,100 лв., секретарите - 406,500 лв. Средната заплата на директорите на Националните служби към МВР е 388,800 лв.
Средната заплата на цивилните служители в МО - 195,309 лв., а на колегите им в МВР - 199,198 лв. В НРС цивилните ще получават 127,000 лв., а в НСО - 182,4000 лв./"Континент"/
 

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"