ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
26 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика |
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • ЕС откри процедура за асоцииране на Македония.

 • Стачна вълна в Румъния.

 • Владимир Путин беше избран за председател на Съвета на държавните ръководители на ОНД.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Днес Еврокомисията ще направи предложение за изваждане на България и Румъния от черния визов списък.

 • В Двореца на Европа в Страсбург тържествено беше поставен бюст на Димитър Пешев за заслугите му за спасяването на българските евреи.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Парламентарните комисии одобриха изпращането на 40 военни в състава на КФОР в Косово.

 • Георги Първанов, лидер на БСП, заяви че интеграцията в ЕС и НАТО е първостепенна задача на БСП от 1995 г.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Зам.-министърът на отбраната Шаламанов е на посещение в САЩ да договори безвъзмездно получаване на информационна система.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Ген. Хилми Зорлу, командващ Многонационалните мирни сили, провери българската бригада в Стара Загора.
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • МВФ отряза исканията на синдикатите и на социалния министър за повишаване на минималната заплата, министърът се закани, че правителството само ще си гласува увеличението.

 • Цената на топлоенергията трябва да остане непроменена или да се увеличи минимално, поиска председателят на Агенцията по енергетика Шиляшки от експертите на МВФ.

 • Производителите на екопродукция със сертификати за износ.

 • Отпадат лицензите за частните лесовъди.

 • СДС готви коалиция с ДПС и Евролевицата на следващите парламентарни избори и предлага обществен дебат за националната доктрина.

 • Българинът е обеднял с близо 17% през 1999 г, левът се е обезценил с една пета, съобщава "Монитор".

 • Външният дълг на България достигна 9,06 млрд. долара в края на декември.

 • 65% от земите в България са обхванати от ерозия, в горите този процент надхвърля 70.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  МВФ отряза исканията на синдикатите и на социалния министър за повишаване на минималната заплата на 120 лв., министърът се закани, че правителството само ще си гласува увеличението
  По-високи заплати в България може да има едва след 1 юли. Това стана ясно след вчерашната среща на представителя на МВФ за България Юха Каконен и председателя на КНСБ д-р Желязко Христов.
  Емисарят на фонда заявил пред синдикалистите, че за преразглеждане на политиката на доходите ще може да се говори след 1 юли, когато стане известно изпълнението на макрорамката на бюджета за 6-те месеца. Това на практика означава, че заплатите на българите ще бъдат замразени още 6 месеца, коменитра в. "Монитор" в обширна публикация по темата.
  Каконен не е приел аргументите на КНСБ за нарастване на работната заплата.
  "Носи рискове", заявил той на представителите на КНСБ. Исканията на синдиката за 120 лв. минимална заплата и граница на бедността 80 лв, претърпяха пълен провал, информира пресата.
  По време на вчерашната среща с МВФ лидерът на КНСБ д-р Христов е мотивирал позицията си с разчетите на профсъюза, според които всеки 4-ти в България живее в крайна мизерия (*данните на синдикалните експерти ще намерите в рубриката "Социална обстановка" в бюлетина на ОМДА от 20 януари). Издръжката на живота за последното тримесечие на годината е била 229,17 лв. на човек, а за София - 236,86 лв.
  Ден преди тази среща Каконен бе също така категоричен за исканията за увеличение на заплатите на 120 лв. и  праг на бедността от 100 лв. и пред синдикат "Подкрепа". "Забравете за увеличение на заплатите", заяви пред д-р Тренчев Каконен тогава. В края на миналата седмица пък по време на първата среща между Каконен и социалния министър Нейков в курорта Пампорово, министърът напуснал бесен разговорите, заявявайки, че МВФ не приема увеличение на минималната заплата, тъй като сега е по-важен икономическият ръст. Нейков тогава реагира, че правителството може и само да гласува увеличение на заплатите.
  Според представителите на КНСБ Каконен, който отряза исканията на всички за увеличение на заплатите, вчера бил видимо притеснен, тъй като за първи път усещал единството и натиска, които демонстрират за пореден ден преговарящите с него, пише "Монитор", позовавайки се на участници в срещата. "Той усукваше, гърчеше се, защото явно е нямал мандат да преговаря за вдигане на заплатите", е заявил пред вестника участник в срещата.
  От 1 януари заплатите в бюджетната сфера трябва да нараснат с 5,5% заради увеличаването на осигурителната тежест, оповести миналата година социалният министър Нейков. Увеличението обаче е само 1,23 лв., твърдят експартите на КНСБ. Това е подигравка с хората, коментират от синдиката.
  От 1 юли КНСБ настоява за второ вдигане на заплатите в бюджетната сфера. Размерът им трябва да нарасне с още 11%. Миналата година те са били повишени средно с 12%.
  От КНСБ заплашиха Каконен, че ако не склони за повишение на заплатите с 10-15%, ще му се наложи да се справя с искания за 50 и повече процента увеличение както в Румъния, където от вчера всички учители стачкуват.

  КНСБ няма да подпише новото споразумение с МВФ, ако фондът продължи рестриктивната си политика спрямо България, заяви след продължилата 2 часа среща д-р Христов.
  Постоянният представител на МВФ в България Питър Стела, който също е присъствал на срещата с КНСБ, бил поканен да аргументира политиката на МВФ пред висшия орган на конфедерацията и да присъства и на националния протестен митинг срещу бедността, безработицата и срочните трудови договори, който КНСБ свиква на 22 март. Не получих позитивен отговор, разказва д-р Христов.
  Емисарите на фонда приели с "привично европейско хладнокръвие", по думите на "Монитор" и информацията, че 610 000 души в България са безработни, а в някои райони безработицата надминава 80%.

  Днес продължават преговорите на министър Нейков с представителите на МВФ за размера на минималното възнаграждение в България. В бюджета е фиксирана 71 лв. средногодишна минимална заплата.
  В. "24 часа" информира, че министър Нейков можел да подаде оставка, след като не е успял да се пребори с Юха Каконен за по-високи заплати. Прогнозата била на синдикат "Подкрепа" от вчера.
  Социалният министър щял да си остане на стола само ако премиерът Костов даде знак, че споделя искането за по-висока минимална заплата, твърди пред вестника човек от ръководството на синдиката.
  Уговорена е била за днес още една, последна среща на четири очи между Нейков и  Каконен.
  От социалното министерство са опровергали слуховете за оставка на министъра. "Напускането на кабинета в този момент е бягство от отговорност", смята и шефът на синдикат "Промяна" Димитър Диманов.
  Със 100 долара средна месечна заплата България трудно ще извоюва отваряне на шенгенската визова завеса и още по-трудно ще се кандидатира за членство в ЕС, заявяват българските спациалисти. Според вицепремиера Жотев българите трябва да станат по-богати, за да може страната да направи естествена крачка към пълноправно членство в ЕС, когато преговорите приключат на хоризонта на 2006 г. За реалното забогатавяне на българите обаче доходите в страната трябва да растат с пъти, а не с проценти, което изисква значително по-голяма производителност на труда, по-голяма конкурентноспособност на българските стоки и голям икономически растеж. Което каза и Каконен. В противен случай повишаването на доходите може да подкопае финансовата стабилност и да възроди инфлацията.

  Кой има интерес от замразяването на заплатите, пита в. "Монитор" днес. Въпросът с повишението на минималната заплата и последиците от това не убягна от вниманието на пресата още от началото на мисията на фонда.
  Социалният министър Нейков обясни, че неговото министерство и правителството настояват за повишение на минималната работна заплата, тъй като тя е ключово понятие в новия кодекс за задължителното обществено осигуряване и в закона за здравното осигуряване. Вдигането на минималното възнаграждение ще засегне най-много частиня сектор, смятат обаче специалистите. Ще бъдат засегнати и свободните професии и едноличните търговци, които трябва да внасят авансово всеки месец по 38% върху 2 минимални работни заплати - 32% пенсионни осигуровки и 6% - здравни. При 100 лв. минимална заплата вноската в НОИ автоматично скача на 76 лв. месечно. Скача и таванът на облагане, който е 10 минимални заплати. Предимствата и недостатъците на по-високите доходи коментира днес "Монитор" позовавайки се на мнението на финансиста Хърсев, според когото покупателната способност и потреблението ще се повишат, но не веднага, а съществува опасност бизнесът да предпочете да съкращава работни места вместо да вдига заплатите.
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Днес Еврокомисията ще направи предложение за изваждане на България и Румъния от черния визов списък
  Вчера на брифинг в Брюксел говорител на Еврокомията заяви, че днес ЕК ще предложи да отпаднат визите за българи и румънци. Това е водеща новина за много от централните ежедневници. Окончателното решение по въпроса може да се проточи даже до края на годината. Предложението на ЕК ще влезе в Европарламента и оттам в Съвета на министрите. След това решението за отмяната на визовия режим трябва да се приеме от всяка страна - членка на ЕС поотделно. Решенето на ЕК е резултат от поканата към България и Румъния за започване на преговори за присъединяване. България и Румъния са единствените асоциирани членки и кандидатки за членство в ЕС, чийто граждани не могат да пътуват свободно в ЕС.
  В Европарламента въпросът първо ще бъде разгледан от комисии, а след това на пленарно заседание. Според български дипломати подкрепата на Европарламента вече е осигурена. При положително решение въпросът ще отиде в Съвета на министрите на вътрешните работи. Ако те дадат положително становище, ще последват технически процедури за практическото отпадане на визите за българските граждани. Ако Съветът даде отрицателно становище, цялата процедура ще започне отначало, а визовия режим ще отпадне след 2-3 години. /"Труд", "Стандарт"/

  В Двореца на Европа в Страсбург тържествено беше поставен бюст на Димитър Пешев за заслугите му за спасяването на българските евреи
  Вчера в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург на специална церемония бе открит бюстът на българския парламентарист Димитър Пешев. Той е подарък от българското Народно събрание за Съвета на Европа. Бюстът е дело на Иван Минеков и ще стои пред заседателна зала № 9. В близост до него са бюстовете на Роберт Шуман - един от инициаторите за създаването на СЕ, на Дени дьо Ружмон - швейцарски литератор и мислител, и на Джузепе Масини - италиански политик от 19 век. На церемонията председателят на Народното събрание Йордан Соколов заяви, че подаръкът ще напомня за една от най-важните задачи на СЕ - борбата с расизма, ксенофобията, антисемитизма и нетолерантността. Председателят на ПАСЕ лорд Ръсел Джонстън даде Димитър Пешев за пример на днешните политици, които са склонни на думи да се обявяват срещу расовата и религиозната нетърпимост, но почти нищо не правят за тяхното изкореняване. В едно изключително емоционално слово ръководителят на делегацията на Израел в ПАСЕ Рони Мило заяви, че ако по време на Втората световна война в Европа е имало поне още 50 политици като Димитър Пешев, може би щяха да бъдат спасени не само 50 000 български евреи, но и тези 6 милиона, загинали в газовите камери. За това, каза Рони Мило, аз искам да да почета паметта на Димитър Пешев, този велик лидер, и да благодаря на българския народ за неговото благородство и смелост.
  Парламентарният шеф Соколов се е срещнал с генералния секретар на СЕ Валтер Швимер, пред когото е изразил безпокойството си от изключително бавната реализация на Пакта за стабилност и необходимостта от незабавни действия за възстановяването на региона. При срещата си с лорд Джонстън Йордан Соколов е благодарил за предложението на Комисията по мониторинг да бъде прекратено наблюдението над България от ПАСЕ. Г-н Соколов е заявил пред журналисти, че е оптимист за дебата по премахването на мониторинга над България в пленарната зала. /"Демокрация", "Труд"/

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Парламентарните комисии одобриха изпращането на 40 военни в състава на КФОР в Косово
  Вчера парламентарните комисии по национална сигурност и външна политика одобриха изпращането на 40 военни в съства на КФОР в Косово. По този начин се одобрява споразумение между България и НАТО за участието на България в КФОР, с което се приемат и финансовите условия за българското участие. Предложението е внесено в Народното събрание от правителството на 17 януари. Българският контингент в КФОР ще бъде от 40 души, от които 5 офицери. Останалите са сержанти, разпределени в 3 групи по 11 човека, заяви началникът на ГЩ ген. Михо Михов. Българите ще бъдат в състава на холандския контингент на КФОР, както бяха в СФОР в Босна. Финансирането на българската част ще струва 676 000 лева като месечната заплата ще бъде от 1550 марки. Според военния министър Ноев българската част трябва да замине до края на месеца. Всички са преминали през подготвителен курс в Холандия. Ген. Михов отбеляза, че продължителността на българското участие в КФОР ще бъде 6 месеца.
  В Комисията по национална сигурност депутатите от БСП гласуваха против приемането на становище за изпращане на българска част в Косово. БСП не желае България да участва във военни операции в съседни страни, макар че в случая става дума за мироопазващи сили и операции. /"Пари"/

  Георги Първанов, лидер на БСП, заяви че интеграцията в ЕС и НАТО е първостепенна задача на БСП от 1995 г.
  Вчера в Търговище Георги Първанов, лидер на БСП, заяви че интеграцията на България в ЕС и НАТО е първостепенна задача на БСП още от 1995 г. Реакцията на БСП по време на кризата в Косово не можела да се тълкува като отказ на БСП от приоритетите във външната политика. Първанов заяви още, че хардлайнерите в партията няма да предизвикат разцепление на БСП на конгреса през месец май. /"Труд"/

   
   

  ****
  Отношения със САЩ
   
  Зам.-министърът на отбраната Шаламанов е на посещение в САЩ да договори безвъзмездно получаване на информационна система
  В. "Демокрация" уведомява, че намиращият се на тридневно посещение в САЩ зам.-министър на отбраната Велизар Шаламанов ще търси да намери финансови средства за изграждане на информационно-комуникационна система (С-4) в Българската армия. Той ще се запознае с проучване на българските военни комуникации, направено от Пентагона. Шаламанов се придружава от ген. Атанас Запрянов, началник на управление "Комуникационни и информационни системи". Той ще води преговори с американски фондове, които да отпуснат безвъзмездно парична помощ за закупуване на техниката за С-4, като условие за субсидирането е покупката да се извърши от американски фирми. При първия ден от посещението си Шаламанов е водил разговори в националния университет по отбраната на САЩ. Шаламанов ще съгласува с военните от САЩ плановете за изграждане на съвместни комуникационни системи. Предвижда се той да се срещне в Пентагона с ген. Ралстън, зам.-председател на Съвета на обединените началник-щабове, за който се говори, че ще замести ген. Уесли Кларк, главнокомандващ силите на НАТО.
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Ген. Хилми Зорлу, командващ Многонационалните мирни сили, провери българската бригада в Стара Загора
  Командващият Многонационалните мирни сили на Балканите с щаб в Пловдив ген. Хилми Зорлу вчера направи проверка на Тунджанската лекопехотна бригада от Корпуса за бързо реагиране в Стара Загора. Пред личния състав той заяви: "Аз видях вашите лица и мисля, че те изразяват готовността ви да участвате в бъдещи операции в името на мира". Ген. Зорлу е заявил, че привеждането в действие на една многонационална бригада, в която участват поделения от Албания, България, Гърция, Македония, Румъния, Турция и Италия, са необходими 6-7 години. Според него основният проблем е свързан с окомплектоването на силите от държавите, които на са били членки на НАТО, със средства за комуникации по стандартите на НАТО. /"Труд"/  


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Следващият четвъртък правната комисия на парламента ще приеме проектозакона за публичния регистър, съобщи членът на комисията и бивш правосъден министър Васил Гоцев. Той, Иван Димов от СДС и Любен Корнезов от БСП разглеждали многобройните предложения към проекта, постъпили най-вече от финансовото министерство. Законът, който трябва да осветли доходите на първите хора в държавата, отлежава в правната комисия на Народното събрание повече от година вече, коментира "Сега".  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Цената на топлоенергията трябва да бъде запазена на сегашното си равнище или да се увеличи минимално, поиска председателят на Агенцията по енергетика Шиляшки от експертите на МВФ, съобщават от агенцията.
  Общата стабилизация, оздравената икономическа среда и реалният старт на преструктурирането на отрасъла са основните мотиви за искането ни. В близките дни предстои нова среща, на която да се договорят конкретните параметри. Според 3-годишното споразумение с фонда цената на парното трябваше да бъде увеличена през 1998 г.  и 1999 г. с по 30%, за да достигне себестойността си, а от това лято трябва да се въведат регионални цени. Вместо това обаче през 1999 г. парното поскъпна с 12%. В момента искаме регионалните цени да бъдат въведени една година по-късно, а междувременно фиксираната цена да се покачи с 10%, е заявил за медиите Шиляшки.
   
   
  Производителите на екопродукция със сертификати за износ
  До месец-два производителите на екологично чиста продукция могат да получават специални сертификати за износ в Европа. Дотогава се очаква да заработи междуведомствената комисия, в която ще участват експерти от земеделското министерство, екологичното и здравното министерства. Това съобщи вчера Тодор Матев, генерален директор на Националната служба по растителна защита, карантина и агрохимия.
  Докумените са съобразени с европейските изисквания и с тях българските производители ще доказват, че плодовете или зеленчуците не са расли в замърсени райони. Голяма част от земеделските земи в страната са чисти, поясни и директорката на Централната лаборатория за контрол на пестициди, нитрати, тежки метали и торове Веска Чаталбашева. Отровени са само терените около Брегово и по-големите заводи. Тези земи ще се рекултивират.
  Екологично чисти са земите в Добруджа и планинските райони. Затова и първи фермерите в тези райони ще могат да изнасят плодове и зеленчуци, ако комисията ги одобри.

  Отпадат лицензите за частните лесовъди
  Частните лесовъдни фирми няма да се лицензират, гласят промените в наредбата за лицензиране на дружествата, приети на вчерашния колегиум на земеделското министерство. Досега за 11 лесовъдни дейности Националното управление  по горите издаваше нужните лицензи.
  С новите промени управлението ще дава разрешителни само за 5 дейности, като разрешителните ще важат за 5 години. Документи ще се издават за засаждане на фиданки и маркиране на дърветата, които ще се секат. Проектанти, които правят лесоустройствени планове на горите, и авторите на транспортно-техническите проекти също ще взимат резрешение преди да практикуват. Удостоверения ще се дават и на фирмите за защита на горите от болести и вредители, съобщи зам.-земеделският министър Милко Станчев.
  Задължителните лесоустройствени дейности ще се дават като държавни поръчки на кандидатите, гласи втора наредба, приета на колегиума.
  Фирмите ще се избират чрез търг, конкурс или преговори. За разлика от другите търгове кандидатите ще наддават под стартова цена, предложена от управлението. Парите ще се превеждат на изпълнителите от фонд "Българска гора". 


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС готви коалиция с ДПС и Евролевицата на следващите парламентарни избори. Това стана ясно след заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС вчера. Разработвали се варианти както за предизборно коалиране, така и за коалиционно правителство, уведомява в. "Сега". Същият вестник съобщава, че по думите на информациоонния секретар на СДС Илия Петров, казани по радио "Свободна Европа", вече били водени "неофициални" разговори за това.
  СДС обсъжда партньорство с ДПС и Евролевицата за следващите парламентарни избори, обяви и лидерката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова за пресата вчера. Това обаче според нея не променяло статуквото в ОДС.
  Оглавяваната от Михайлова комисия по вътрешната политика и отношенията с партиите готви проект за коалиционните отношения на СДС. Той ще бъде приет на националната конференция на партията в края на февруари.
  ОТ СДС се боели, че в следващия парламент може да влязат много малки партии, както стана на местните избори. Освен това били вече установили, че шарените общински съвети не работят, което можело да се повтори и в парламента, коментира "Сега".
  "Тогава така необходимите бързи решения във връзка с управлението на България и преговорите за присъединяване към ЕС ще бъдат бламирани от евентуалното присъствие на много коалиции или много политически партии в следващия парламент", е мотивирал започнатата от СДС политическа стъпка Илия Петров, цитиран в "Сега". СДС бил наясно, че няма да може да спечели мнозинство в 39-ото НС, и затова търси партньори, са казали от централата на СДС. За да се бетонира бъдещото коалиционно управление, се готвят и промените в избирателния закон, според които бариерата за коалиции става 8%, а за партии - 6%.
  ДПС е най-вероятният бъдещ партньор на СДС. Според Екатерина Михайлова "ДПС даде заявка за европейска и евроатлантическа солидарност по всички теми". Тя заяви: "Разчитаме знаците откъм движението като подобряване на партийните взаимоотношения".
  От НИС на СДС са категорични, че от СДС също са дали ясен знак към ДПС - "избрахме Юнал Лютфи за зам.-шеф на парламента". Управляващите очакват задълбочаването на връзките между СДС и ДПС да се потвърди на предстоящите конференции на двете партии.
  СДС направи първата стъпка към движението преди 2 месеца, припомни Михайлова. Става дума за синьо партийно решение, взето след кметските избори. В него се казва, че в отношенията с ДПС са допуснати грешки. Препоръчва се СДС да търси сътрудничество с движението на всички нива, уточнява "24 часа".
  ОТ СДС признават, че Евролевицата също има "европейско поведение". "Най-много ни смути това, че не даде подкрепа за Косово", коментира обаче шефката на ПГ на СДС Михайлова, цитирана в "24 часа". Според нея срещи между лидерите на СДС, ДПС и Евролевицата за изборите през 2001 г. може да има чак след конференциите на трите партии.
   

  СДС предлага обществен дебат за националната доктрина
  СДС започва обществен дебат за приемане на национална доктрина, която да очертае бъдещата политика на България във всички области. Това бе обявено вчера на редовната пресконференция на СДС.
  Българските ценности трябва да се обсъдят и уточнят, преди да ходим в ЕС, обявиха от СДС. Те предлагат обществен и парламентаренс дебат с примерна тема "Българска национална идентичност в контекста на евроинтеграцията на България". Според НИС на СДС в началото на перговорите с ЕС българинът трябва да прецени трезво мястото си в Европа.
  Становища по доктрината трябва да дадат президентът, правителството, депутатите и обществените организации, заяви шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.
  Управляващите предлагат дебатът да завърши с парламентарен документ - вероятно декларация, която да се подплати после със законадателни и правителствени актове. Идееята била родена от двете партийни комисии на СДС, които подготвят работата на 11-ата национална конференция на СДС.
  "Искаме да започне обществен дебат и да се стигне до  институционално, а не до партийно решение за българската идентичност, за приноса на българския гражданин и за позицията му по националните идеали в контекста на европейската интеграция", разясни Екатерина Михайлова. Тя обясни, че пръв по темата е говорил премиерът Костов, който е обяснил, че "имаме нужда от преосмисляне на всички ценности и от идентификацията на българина". В обръщението си към нацията през март 1999 г. премиерът обяви, че "яснотата на нашите ценности и интереси ще ни позволи да защитим своите политически приоритети, да откроим перспективите за развитие на българската нация". Според него неизменните български ценности били всички българи, независимо от мястото им на пребиваване, името и образът на България, земята и природното ни богатство, нашата материална и духовна култура. / по "24 часа"/
  Според бившия правосъден министър Васил Гоцев евроинтеграцията на страната налага корекции и в правителствената Програма 2001. "Там е заложено поканата от ЕС да дойде в края на мандата, а тя дойде година и половина по-рано", поясни той.
  Михайлова увери, че за новата доктрина ще бъдат използвани внесените вече проекти. Миналата година такъв документ представиха депутати от ВМРО, СДС и Народен съюз с участието на учени. Те формулират проблемите, които ще са актуални за България през 21 век - демографски, икономически, социални, образователни, здравни и културни.
  "Националната доктрина да залегне в учебниците по история и в конституцията", посъветва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран в "24 часа".

  Успоредно с размислите за ценностите на българина СДС активвно мисли и върху партийната си ценностна система. Двете му основни комисии разсъждавали за "идеологическата основа на СДС като послание и политика към обществото". Сините стигнали до заключение, че е нужна значителна работа на всички нива, докато СДС стане истинска народна партия, информира в. "Сега".  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Българинът е обеднял с близо 17% през 1999 г, левът се е обезценил с една пета, съобщава "Монитор"
  Българинът е обеднял с близо 17% през 1999 г., изчислиха експерти. Левът се е обезценил с една пета през 1999 г., твърдят анализаторите от авторитетното британско издание "Икономист интелиджънс юнит" в последната си прогноза. Според тях българският лев ще загуби още 13,9% от стойността си през тази година. Така реалните доходи на българите ще намалеят допълнително с около една десета.
  Общо за 2-те години реалната заплата ще е намаляла средно с една трета.
  Според финансисти това е най-тежката последица от въвеждането на валутния борд, тъй като се жертва жизнено равнище, а стандартът на живот се влошава.
  Според икономисти обезценката на лева при фиксиран валутен курс, замразени доходи и неизменно парично обращение в страната води неизбежно до свиване на потреблението. Заедно със стагнацията на външната търговия, те "спъват" производството.
  Финансовият министър Радев отрече цифрите на "Икономист" на специална пресконференция, припомня "Монитор". Според министъра ситуацията е точно обратната - реалната заплата и пенсия са се повишили през 1999 г. Защо да не се зарадваме на добрите резултати, за които отвън ни завиждат, коменитра тогава министърът.
  Управителят на централната банка Гаврийски обаче призна, че левът се е обезценил през изминалата година, но отказа да каже с колко, пише "Монитор".  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Външният дълг на България достигна 9,06 млрд. долара в края на декември, показват предвалителните данни на финансовото минисктерство, цитирани от агенция Ройтерс.
  През декември дългът е нараснал с 304,6 млн. долара. Това се дължи на получени през миналия месец заеми, както и на признаването за държавен дълг на борчовете на фалиралите Минералбанк и Стопанска банка към италианската агенция за застраховане на износа. Вчера споразумението за това беше обнародвано в държавен вестник. Сумата е 63 млн. долара и срещу нея италиански предприемачи могат да участват в приватизацията в България.
  През декември правителството получи 95,9 млн. от световната банка, 71,7 млн. от МВФ и 40,2 млн. долара от ЕС, казаха експертите от финансово министерство. 19,2 млн. долара са изплатени на външните кредитори през декември. Общо 860,7 млн. долара бяха изплатени за обслужване на външния дълг на България през миналата година.
  Получените през 1999 г. нови кредити са за 689,3 млн. долара. Брейди-облигациите представляват 4,977 млрд. долара, или 55% от общия размер на външния дълг на страната.
  Вчера финансовото министерство нареди на централната банка да преведе на Ситибанк Лондон с дата 27 януари 136,1 млн. долара лихви по брейди-облигациите.

   
  65% от земите в България са обхванати от ерозия, в горите този процент надхвърля 70, алармираха от Националното управление по горите. При строителство на защитни баражи държавата ще отпуска пари от фонд "Българска гора" дори ако съоръженията се изграждат в частни гори, гласи нарочна инструкция на управлението.