ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
25 ноември 1999 г.
 

 


   

  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Противоречиви оценки за резултатите от посещението на Клинтън.

 • Опозицията атакува външния министър Михайлова за оръжейните тайни, които е предала на Олбрайт.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Вчера в Москва беше подписан договорът за строителството на газопровода "Син поток" под Черно море от Русия за Турция.

 • Руският премиер обяви, че Русия ще отдели 100 млн. дол. за войната в Чечения.

 • МВФ отпусна на Турция заем от 3,5 млрд. долара.

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА
   

 • Унгария ще финансира разчистването на река Дунав, заяви външният министър Мартони.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Трудни преговори в Брюксел между вицепремиера Божков и Гюнтер Ферхойген, който ще пристигне на 29 ноември в София.

 • ЕС отпусна заем на България от 100 млн. евро, а Евробанката - заеми за малките и средни предприятия.

 • Днес премиерът Костов заминава на посещение в Испания и Португалия.

 • Италианският президент Карло Чампи високо оцени ролята на България на Балканите пред парламентарния шеф Соколов.  

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • СДС и БСП обединиха законопроектите си за публичния регистър

 • Парламентът прие на второ четене текстове от проекта за Кодекс за задължителното обществено осигуряване

 • На открита среща с жуналисти премиерът поиска обяснения за хода на осигурителната реформа от социалния министър и от шефа на НОИ.

 • Днес на открито заседание магистратите ще решават дали е законна ОМО "Илинден"-ПИРИН

 • Висшият съдебен съвет пенсионира Богдан Карайотов, шеф на отдела "Тежки престъпления срещу личността" в специализираната следствен служба.

 • Столичната фирма ВиК се отдава на концесия за 24 години на англоамериканската фирма "Интернешънъл уотър", цената на кубик вода става от 39 на 43 стотинки.

 •  "Рийджънт Пасифик груп"  е одобрена за купувач на Хебросбанк.

 • 12,085 млн. лв. без ДДС е началната тръжна цена на Добруджанска банка, съобщава БНБ.

 • Резервът изкупува зърното от лицензираните складове в Добричко по 175-180 лв. за тон, съобщи БТА

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Противоречиви оценки за резултатите от посещението на Клинтън
  Днес повечето от централните вестници предпочитат да публикуват материали от западния печат за посещението на Клинтън в България. В. "Демокрация", орган на управляващата СДС, публикува обширна аналитична статия под заглавие "Американският президент подпечата пред света успехите на страната". В нея се отбелязва: "Цялото поведение на американския президент в София бе подчинено на ясно изразен, силно акцентиран знак - България е държава, която е завоювала своята позиция на партньор и съюзник на Запада, тя е страна със силни позиции в региона, политическите реформи са необратими, а икономическите достатъчно успешни, за да гарантират необратимост."
  Независимият в. "Новинар" публикува статията "Планът "Клин/тън/ за Балканите". Прави се извод, че "Обиколката на американския президент очерта нов фронт срещу ЕС". Целта на обиколката на Клинтън  е "да засили влиянието на САЩ над страните от региона, за да отслаби ЕС като един от основните конкуренти на САЩ на световните пазари".

  Опозицията атакува външния министър Михайлова за оръжейните тайни, които е предала на Олбрайт
  БСП и Евролевицата са подели нова съвместна атака срещу външния министър Михайлова. Депутати от двете групи са поискали Михайлова да даде обяснения каква информация е предала на Олбрайт за търговията на България с оръжие. След срещата си с Олбрайт министър Михайлова заяви: "Предоставихме подробна информация, подготвена от правителството, за оръжейната ни търговия с рискови страни и бъдещите инициативи в тази сфера."
  Депутатът от Евролевицата Иван Тодоров заявява, че "винаги е имало претенции към България като страна с традиции, но досега в пълната си част те са се оказали безпочвени. При този контрол и ангажиментите, които имаме в стремежа си за членство в НАТО, едва ли някой би могъл да си позволи да продава оръжие в рискови региони". /"Стандарт"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  Унгария ще финансира разчистването на река Дунав, заяви външният министър Мартони
  Вчера намиращият се на двудневно официално посещение в България външен министър на Унгария Янош Мартони се срещна с президента Стоянов, премиера Костов, зам.-председателя на парламента Иван Куртев и с депутати от Комисията по външните работи.
  В своите разговори той е заявил, че Унгария няма да въвежда визи за българските граждани и ще настоява България да бъде извадена от негативния списък.
  Унгария активно подкрепя идеята за втори мост над Дунав, но за мястото му България и Румъния трябва да се разберат помежду си. Според Мартони не парите и организацията са причината за забавяне на разчистването на Дунав, а липсата на политическа воля в Сърбия. Той заяви, че Унгария е готова да участва във финансирането на операцията, а ЕС също ще предостави средства.
  Мартони констатира, че България и Унгария имат общи проблеми в разговора си с премиера Костов. Правата на българското малцинство от Западните покрайнини и на унгарското от Войводина ще бъдат обсъждани на предстояща конференция през лятото на 2000 г. в Словения.
  Унгария ще подкрепя българските усилия за членство в ЕС и НАТО и ще участва активно в реализирането на Пакта за стабилонст на Балканите. /"Пари", "Демокрация"/
   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  Трудни преговори в Брюксел между вицепремиера Божков и Гюнтер Ферхойген, който ще пристигне в София на 29 ноември
  На 23 и 24 ноември в Брюксел вицепремиерът Александър Божков е водил трудни преговори с еврокомисаря Гюнтер Ферхойген по двете предварителни условия на ЕС за поканване на България на преговори за членство. Това са предсрочното затваряне на четирите блока на АЕЦ и доказан напредък в икономическите реформи.
  След преговорите Ферхойген е заявил: "Силно се надявам още в понеделник (29 ноември) заедно с премиера Иван Костов да постигнем окончателно споразумение за АЕЦ "Козлодуй". ЕК за първи път е склонила да обсъжда вариант, при който двете групи реактори - първи и втори и трети и четвърти, да се затворят на два различни етапа. /"Демокрация", "Земя"/

  ЕС отпусна на България заем от 100 млн. евро, а Евробанката - заеми за малките и средни предприятия
  Вчера ЕК официално обяви, че отпуска на България заем от 100 млн. евро, като първият транш от тях от 40 млн. евро България може да получи до края на 1999 г. Заемът е част от стратегията на ЕС към България и част от финансов пакет, предоставен от Г-24.
  Заемът е за срок от 10 години. Целта е да се стабилизира платежният баланс на България. /"Стандарт", "Труд"/
  Вчера Стейн Албрехт, директор на Евробанката /ЕБВР/, заяви че на българските малки и средни фирми ще бъде дадена възможност да ползват кредитите на банката. Първоначално ЕБВР ще даде 5 млн. долара, но средствата ще бъдат увеличени и може да достигнат 30 млн. долара. Средствата ще минават най-малко през две български банки, чиито служители ще бъдат обучени да работят с малки фирми.
  Фирмите с добри проекти ще получават между 10 000 и 40 000 дол. за 3 до 6 години. Албрехт заяви, че техният опит показа, че "дребните предприемачи връщат редовно заетите пари и ЕБВР ще се концентрира много повече връху дребния бизнес у вас".
  Надежда Петрунова, шеф на агенцията за малките фирми, заяви, че България може да получи даже 55 млн. евро за малките фирми от ЕБВР. /"Новинар"/

  Днес премиерът Костов заминава на посещение в Испания и Португалия
  Премиерът Иван Костов заминава на двудневно посещение в Португалия и Испания. В Лисабон той ще има работен обяд със своя португалски колега Антонио Гутиереш, а на следващия ден в Мадрид ще се срещне с Хосе-Мария Азнар, както и с гостуващия там финландски премиер Пааво Липонен. /"Демокрация"/

  Италианският президент Карло Чампи високо оцени ролята на България на Балканите пред парламентарния шеф Соколов
  Вчера намиращият се на официално посещение в Италия парламентарен шеф Йордан Соколов се срещна с президента Карло Чампи Той високо е оценил ролята на България на Балканите за установяването на мир и стабилност и за предстоящото реализиране на Пакта за стабилност. Засегнат е бил и въпросът за регионалните инфраструктурни обекти, включително и на коридор № 8, чието реализиране Италия активно подкрепя. Италия подкрепя идеята за разчистването на река Дунав и интегрирането на България в ЕС и НАТО. /"Демокрация"/  


  ПАРЛАМЕНТ
   
  СДС и БСП обединиха законопроектите си за публчиния регистър
  На последното заседание на правната комисия депутатите от СДС и от левицата са решили да обединят проектите на социалиста Велко Вълканов и на Екатерина Михайлова, Иван Димов и Димитър Абаждиев от СДС.
  Този закон ще задължи президента и вицепрезидента, миниинистрите и заместниците им, съдиите от КС, председателите и съдиите от ВКС и ВАС, главния прокурор и прокурори от Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура, шефа на Специализираната следствена служба и заместниците му, председатели и заместниците им на агенции към МС, областните управители и заместниците им и членовете на Сметната палата да декларират имуществото и доходите си. Същото важи и за семействата им.
  Публичният регистър ще се води при шефа на парламента. Декларациите ще се съхраняват 10 години. В тях трябва да се попълват данни за недвижимо имущество, коли, влогове в банки на обща стойност над 5000 нови лева, ценни книжа, дялове в ООД, поименни акции в АД, доходи извън трудови възнаграждения, полученни през предходната година.
  Ако законът не бъде приет до февруари, депутатите от Евролевицата ще обявят своите и на семействата си доходи и имоти, съобщи вчера лидерът Александър Томов. Решението им е било взето от Политическия съвет на партията.

  От 2000 г. работниците плащат  20% от осигурителните вноски, а останалите 80% -  работодателите, през 2007 година дяловете се изравняват
  Депутатите приеха на второ четене част от проекта за Кодекс за задължителното обществено осигуряване. Според приетите текстове от 2000 г. работещите по трудов договор ще плащат 20% от осигурителните вноски за пенсия, болест и майчинство, а останалите 80% ще се поемат от работодателите. През 2007 г. дяловете ще се изравнят.    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  На открита среща с жуналисти премиерът Костов поиска обяснения за хода на осигурителната реформа от социалния министър Иван Нейков и от шефа на НОИ Николай Николов
  Преди това от пресцентъра на Министерския съвет /МС/ обявиха, че приемането на бюджет 2000 е блокирано заради забавянето на проекта на осигурителен кодекс.
  Работната група към социалното министерство внесе кодекса в МС през юли вместо през април. Разчетите за хазната не могат да бъдат направени, докато не се приеме кодексът. В него се уточнява размерът на осигуровките на шефовете и на работниците. Заради вноските не може да се върже и бюджетът на НОИ, който депутатите гледат заедно с републиканския.
  Пресата съобщава, че вчера премиерът се е накарал публично на министър Нейков и на шефа на НОИ Николов заради слабото събиране на парите за пенсии.
  Това пада на гърба на кабинета и може да ни пречупи гръбнака, заяви Костов. Поводът за гнева на премира е, че НОИ завършва годината с 257,5 млн. лв. по-малко приходи от предвиденото. Задава се дефицит от 36,3 млн. лв.  вместо очакван излишък от 142,8 млн.
  Според премиера закъснялото обсъждане било гаф. "Не може да имаш проблеми и да не ги поставяш. Това подрива бюджетната дисциплина в държавата", се е възмутил Костов. Той е сравнил осигуряването с фалиралите общини.
  За да се закърпи фондът, трябвало да се орежат парите на сиропиталищата. 78 000 българи не внасят пари за старини, а 300 000 се осигуряват върху минималната заплата, съобщи премиерът и обвини шефовете на пенсионното, че не могат да си прибират парите. Ако чакате аз да ви търся длъжниците, то вие сте излишни, заяви още Костов и поиска спешни програми за действие до края на годината, както и по-икономична издръжка на чиновниците, защото имало сигнали, че харчат с широки пръсти за офистехника.
  Дефицитът е в границите на нормалното и може да се стопи до 31 декември, заяви шефът на НОИ Николов. Дори и без резерв, осигуряването нямало да бави пенсиите. За коледни добавки обаче не можело и дума да става.
  Николов обвини данъчните, че не помагат да се събират вноските. От Кюстендил и Пловдив писмено отказали съдействие.
  Ако е вярно, шефовете там ще бъдат уволнени, заяви премиерът.
  Николов няма да подава оставка, но няма да се кандидатира за втори мандат, съобщава в. "24 часа".  СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Днес на открито заседание  магистратите ще решават дали е законна ОМО "Илинден"-ПИРИН
  Уставът на партията, регистрирана в Софийския градски съд, бе оспорен  пред Конституционния съд от 61 депутати от всички парламентарни партии. ЦИК отказа да регистрира ОМО "Илинден "-ПИРИН за участие в местните избори през октомври. Върховният съд отмени това решение и партията участва във вота.
   

  С 16 гласа за и 6 против Висшият съдебен съвет пенсионира вчера Богдан Карайотов, шеф на отдела "Тежки престъпления срещу личността" в спецследствието
  От първи декември Богдан Карайотов отива в пенсия, но остава член на ВСС от квотата на парламента.
  На 12 ноември шефът на Специализираната следствена служба /ССлС/ Бойко Рашков внесе предложението във ВСС. Мотивите му бяха, че Карайотов е навършил пенсионна възраст. Според осведомени това е формалният повод. Причината за пенсионирането му била, че отделът на Карайотов работел лошо през последните години.
  ВСС даде на Карайотов седмица да подготви възраженията си.
  Вчера той се е противопоставил само на оценката на работата, дадена за отдела му. И Рашков, и Карайотов изложили мотивите си, но не са присъствали и не са участвали в гласуването.    


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерът на БСП Първанов сложи под свое ръководство основните звена, които ще готвят 44-ия конгрес
  Разширяването на  правомощията на Георги Първанов започна на заседанието на  Изпълнителното бюро /ИБ/ във вторник, 23 ноември. Лидерът на БСП пое шефството над секретариата - звено, създадено преди време като помощен орган на ИБ и отчитащо се пред него. До смъртта си негов шеф беше Николай Добрев. Сега 14-те му членове ще са на директно подчинение на лидера на БСП и ще дават обяснения само на него.
  От вторник секретариатът има и трима нови членове - неуспелият кандидат за кмет на Плевен Румен Петков - секретар-координатор, бившият правосъден министър Младен Червеняков и бившият секретар на МВР Цвятко Цветков - членове.
  Първанов ще ръководи и работната група, която е натоварена да напише политическите документи за конгреса. В тях ще бъде обяснено какъв ще е характерът на партията и каква политика ще води за парламентарните избори. В тази група ще влязат хора на Нора Ананиева и Александър Лилов, съобщава в. "Стандарт".
  ИБ реши да сформира и група, която ще се заеме с организационната реформа. Тя ще трябва да направи кадровите чистки по места. Групата ще изготви и поправки в устава. Все още се пази в тайна името на човека, който ще я оглави. По всяка вероятност това ще е заместникът на Първанов - Георги Божинов, прогнозира "Стандарт".
  Членовете на всички нови групи ще бъдат избрани на пленум на 4 декември. Тогава ще се определи и датата за конгреса. По всяка вероятност  той ще е през май.
  Клара Маринова от "Открит форум" в БСП заяви, че е доволна, че най-сетне Първанов поема цялата отговорност за сътоянието на партията до конгреса. Според нея обаче такава свръхотговорност носи рискове от субективизъм.
   
  Народен съюз даде добра оценка на своите министри в кабинета на Костов, оценката им за другите министри ще бъде обявена след 10 декември
  Народен съюз дава добра оценка на земеделския министър Върбанов и на здрвния Бояджиев, които са от БЗНС. За образователния Методиев, който също е от Народен съюз, но от Демократическата партия, БЗНС в отсъствието на представител на неговата партия, не се е произнасял. Това обяви депутатът Борислав Китов от БЗНС-НС.
  Коалицията вече е готова с анализа си за всички министри от кабинета, но той трябвало да бъде утвърден от Управителни съвет на БЗНС-НС и от Върховния съвет на Демократическата партия. Оценките на Народен съюз за другите министри ще бъдат оповестени след 10 декември, като за това коалицията ще има специална среща с премиера Костов, е съобщил Китов. По думите му "правителството се нуждае от нова кръв и Народен съюз ще подкрепи премиера за физиономията на кабинета, щом българският избирател го иска", цитира думите на депутата в. "Демокрация".  


  ИКОНОМИКА
   
  Столичният общински съвет отдава софийската ВиК на концесия за 24 години на англоамериканската фирма "Интернешънъл уотър", цената на кубик вода става от 39 на 43 стотинки.
  Цената на водата в София се увеличава от 39 на 43 стотинки на кубик, стана ясно вчера по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет. С такса ДДС това прави 52 стотинки. Повишението ще влезе в сила от 1 януари 2000 г. с решение на следващото заседание на СОС, но съветът може да поиска новото плащане да бъде още от декември.
  Управлението на водата в София е поверено за 25 г. на англо-американското дружество "Интернешънъл уотър лимитид".
  Столичният общински съвет избра концесионера с поименно гласуване като 37 гласа са били "за", 14 -  "против" и 6 са гласували с "въздържал се". Другите номинирани кандидати са били "Лионез дрез О" и "Вивиенди". Те предлагат по-големи инвестиции и по-висока от 65 ст. цена, е съобщил главният секретар на кметството Асен Дюлгеров.
  Концесионерът ще трябва да регистрира смесено дружество със софийската фирма ВиК.
  За първите 3 години са обещани 65,5 млн. долара инвестиции. Повече от 21 млн. долара ще отидат за подмяна на водопроводи и питейно водоснабдяване.
  12,6 млн. се дават за канализация. Концесионерът е обещал да освободи от септичните ями престижните селища в подножието на Витоша.
  Всеки октомври ще се определят цените на водата в София, предвижда концесионният договор. Със сигурност тарифите ще нарастват годишно с 1%. По-голямо завишение ще има, ако се увеличат инвестициите или пък се промени законодателството и се приемат нови наредби от регионалното или екоминистерството. Със сигурност ще има нови цени, ако се прекрати действието на валутния борд в България.
  Общината ще контролира  концесионера по точкова система. Срещу събраните "черни "точки всяка година ще се иска неустойка. Тя може да бъде и за сметка на цената на водата.
  До месец столичният кмет Софиянски трябва да подпише договор с "Интернешънъл уотър".
   

   "Рийджънт Пасифик груп"  е одобрена за купувач на Хебросбанк, съобщи шефът на Банковата консолидационна компания /БКК/  Петър Жотев след заседание на борда й вчера.
  Реистрираната на Каймановите острови компания е отговорила правилно на единствения въпрос, поставен й от банковия холдинг. Отговорът гласи, че "Рийджънт пасифик груп", а не дъщерната "Рийджънт Пасифик файнешъл лимитед", регистрирана в Кипър, ще е собственик на българската банка, обясни Жотев. Досега дъщерната фирма наддаваше за банката. Акциите на групировката обаче се предлагат на Хонконгската фондова борса. Въпреки това нито БКК, нито БНБ се притеснявали, че "Рийджънт" можел да смени собственика.
  До 10 декември договорът за приватизация на 97,5% от "Хеброс" трябва да бъде подписан. Според него 5 години купувачът не може да прехвърля акциите си.
  Комплексни са причините да изберем купувача пред турския консорциум от Кентбанк и Финансбанк, каза Жотев. Третият кандидат Общинска банка, холдинг "Света София" и Българска холдингова компания", също бил равностоен в наддаването. Според запознати консорциумът предложил 24 млн. долара, с около милион повече от чужденците. Българите обаче се оттеглили, защото позициите им се разминавали с тези на БКК, са съобщили запознати. Притесненията били кой ще гарантира наличните активи на Хебросбанк и в какъв вид те ще стигнат в ръцете на новия собственик.

  На 30 декември акциите на Експресбанк ще се прехвърлят на французите "Сосиете женерал", ако те внесат сумата по сделката. Тогава БКК ще изплати сумата по договора за цесия за Варненската корабостроителница.

  12,085 млн. лв. без ДДС е началната тръжна цена на Добруджанска банка, пише в съобщение на БНБ. Банката ще се продава нацяло с всички активи. От 22 ноември до 23 декември е срокът за събиране на оферти. Ако дотогава не се появят кандидати, Добруджанска банка ще премине към Агенцията по държавните взимания при финансовото министерство.

  Резервът изкупува зърното от лицензираните складове в Добричко по 175-180 лв. за тон, съобщи БТА, като цитира зам.-областния управител Стоян Ковачев. Целта е пшеницата, която е останала непродадена в региона, да не бъде изнесена. Около 100 000 тона жито има в складовете в Добричко. Това е нещо като застраховка, няма опасност от зърнена криза, е заявил Стоян Ковачев.
   

  Износът на България през 1998 г. е спаднал с 13%, докато  страните от ЦЕФТА имат средно 9% ръст на експорта, пише в годишния доклад на Световната търговска организация, цитиран по радио "Свободна Европа".
  1998 г. е първата пълна година на страната в условията на борд и първата година след влизането на България в ЦЕФТА. Спадът в износа едва ли може да се обясни само с 6-процентовия отлив в търговията със селскостопанска продукция в световен мащаб.
  Една от причините за търговския спад в България е политиката на ниска инфлация, произвеждана от валутния борд, която води до намаляване на износа. Кръгът се затварял и с ограничените рамки на българското производство. Друга причина е изостаналата транспортна и информационна инфраструктура, смята главният икономист на СТО Майкъл Фингър. Според него страните, които изнасят селскостопанска продукция, суровини и петрол, са в тежко положение, докато тези, които изнасят електроника, особено в областта на телекомуникациите, отбелязват икономически ръст. В България беше оставена на самотек или разпродадена без стабилна стратегия ключовата телекомуникационна индустрия, твърди Радио "Сободна  Европа".  
   

    


   Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

   Обратно към "Новини в буркани"