ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
25 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с Ватикана | Отношения с ИзраелПравителство| Съдебна власт | Политически партии и организации
  | Социологически изследнания | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Очакват се кадрови размествания в МВР заради серията атентати, вътрешният министър Йорданов спешно свиква всички шефове на МВР.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Преговорите в Кемп Дейвид между Арафат и Барак са в решителна фаза.

 • Бин Ладен дал 34 млн. долара на екстремистите в Чечения.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Милошевич получи възможност да управлява още 8 години.
   
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България поема съпредседателството на работната маса по сигурността в Пакта за стабилност.

 • ЕС отпусна на България безвъзмездна помощ от 80 млн. евро за летище София и ремонт на пътищата.

 • България преговаря с Холандия и Германия по проекти за унищожаване на отпадъци.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ВАТИКАНА
   

 • Новият папски нунций в София Антонио Менини ще бъде издигнат в ранг епископ.

   


  ОТНОШЕНИЯ  С ИЗРАЕЛ
   

 • Втори ден в. "Демокрация" публикува протестни писма от дружества срещу решението за свалянето на плочите в Гората на България в Ерусалим

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Изненадващи инспекции ще праща премиерът Костов на областните управи, стана ясно след срещата в Министерския съвет с 28-те областни управители.

 • Според депутата от Евролевицата  Ивайло Калфин в държавния бюджет има голям излишък, който се харчи за партийни цели и предизборна агитация от СДС.

 • Здравната реформа за болниците може да бъде отложена.

 • Магистратите искат съдебна полиция.

 • В листите на СДС за парламентарните избори трябва да се включат повече представители на бизнеса, заяви членът на ръководството на СДС Никола Николов.

 • Ахмед Доган и депутати от ДПС бяха в центъра на вниманието на организирания от фандация "Фридрих Науман" семинар за либерално право и икономика.

 • Още наказания и персонални промени в СДС - Варна и Добрич.

 • Според изследване на "Галъп интернешънъл" през юли спадът в рейтинга на политиците е спрял.

 • Дефицитът в търговския баланс стигна 481 млн. долара.
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Очакват се кадрови размествания в МВР заради серията атентати, вътрешният министър Йорданов спешно свиква всикчи шефове на МВР
  Вътрешният министър Йорданов събира днес всички шефове на национални служби, регионални директори на вътрешните работи, както и началниците на слубжи "КИАД", "Инспекторат", "СОТИ", "Пресцентър и връзки с обществеността", съобщават от МВР.
  Официално сбирката е за обсъждане на резултатите по противодействието на икономическата престъпност. Такава основна задача бе спусната от министър Йорданов пред половин година. Ще се разгледа и състоянието на работата по издаването на новите документи за самоличност, съобщиха от МВР.
  Очаква се вътрешният министър, според лично негови изявления пред медиите, да обяви кадрови размествания сред началниците в МВР. В неделя, 23 юли, той се закани да раздава наказания, че службите и регионалните дирекции проспали атентатите през миналата седмица, докато той бе във Франция.
  "Ще има кадрови размествания, но ще научите, когато им е времето", каза пред Дарик радио Йорданов. Според "24 часа" в неделя министърът е казал, че атентатите били организирани от таен център /*вж. в бюлетина от 24 юли/. От тях интерес имала опозицията преди предстоящите дебати по правителствения доклад за националната сигурност.
  В. "Сега" публикува интервю с бившия шеф на МВР - ген. Богомил Бонев, под заглавие: "Надявам се, че министърът ще даде центъра за атентати на прокуратурата"
  В интервюто Бонев коментира изявлението на министър Йорданов за организирането на атентатите от едно място, като изразява надежда, че Йорданов ще даде незабавно информацията си за този център на прокуратурата и ще отговори пред парламента. Това според Бонев се налагало, "защото това е много опасно за сигурността на държавата, ако е вярно". По думите Бонев "преди обсъждането на доклада за националната сигурност в парламента едно такова разкритие на министъра на вътрешните работи поставя въпроса за душевното здраве на целия кабинет". Така че той с любопитство очаквал отговорите на Йорданов пред парламента. Очаквал и друг вариант - вътрешният министър да обвини медиите, че не са го разбрали правилно. Повод за тези очаквания на Бонев дава и интервюто на министър Йорданов, публикувано в "Новинар", "Монитор" и в др. вестници. Министърът казва: "Не съм казвал, че източникът е на едно място. Що се отнася до връзката с доклада за национална сигурност, това което казах, е че престъпленията, извършени през изминалата седмица, ще дадат основание на някои народни представители да се опитат да изместят темата на дебатите от доклада за националната сигурност".
  Богомил Бонев вижда причината за нагнетяването на напрежение в липсата на какъвто и да е авторитет на ръководството на МВР. "Всеки случай не са виновни служителите. Виновни са началниците им", коментира той. Що се отнася до заканата на министъра с уволнения, според Бонев при това положение би трябвало Йорданов да започне с главния секретар, защото той е вишата професонална длъжност.
  За "Новинар" вътрешният министър Йорданов казва, че извънредни акции във връзка с атентатите няма да бъдат предприети. "Мисля, че просто трябва да се предприемат необходимите акции, трябва да се работи така, както за съжаление не е работено в миналото. Навсякъде, където има нарушение на закона, би трябвало да има конкретно противодействие", казва Йорданов. Той съобщава, че конкретна информация по някой от трите атентата през изминалата седмица още няма, но в момента, когато има такава, тя ще бъде огласена. По въпроса за уволненията в МВР министър Йорданов заявява, че те могат да се очакват в рамките на два месеца.

   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Двете камари на югопарламента одобриха на извънредно заседание поправки в 4 избирателни закона, с което се дава шанс на югопрезидента Милошевич да управлява страната още 8 години. Законността на избора на президент вече не зависи от процента на гласувалите, което обезсмисля бойкота на сръбската опозиция и на Република Черна гора. В полза на Сърбия бяха приети и поправки в законите за избор на двете парламентарни камари. Вук Дражкович се обяви против участието на опозицията в изборите. Лидерът на Демократическата пратия Зоран Джинджич е на противното мнение.
  90% от жителите на Белград живеят под прага на бедността, а 50% от трудоспособното население е безработно. /"Демокрация", "Стандарт"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  България поема съпредседателството на работната маса по сигурността в Пакта за стабилност
  Днес на церемония в Пловдив България ще поеме съпредседателството на Работна маса № 3 от Пакта за стабилност. Тази маса се занимава със сигурността, правосъдието и вътрешния ред в Югоизточна Европа. Вчера външният министър Надежда Михайлова се срещна с посланик Ким Травик - съпредседател на работната маса от страна на Пакта за стабилонст. На церемонията досегашният съпредседател от балканския регион, представителят на Босна, ще предаде поста на зам.-министъра на външните работи Василий Такев. България ще съпредседателства Работна маса № 3 от 1 юли до края на 2000 г.  /"Новинар"/

  ЕС отпусна на България безвъзмездна помощ от 80 млн. евро за летище София и ремонт на пътища
  Зам.-министърът на транспорта Петко Табаков съобщи, че ЕС отпуска на България безвъзмездна помощ от 50 млн. евро за развитие на летище София и други 30 млн. евро за ремонт на първокласни шосета по проекта "Транзитни пътища Три". Това са първите пари, които България ще получи от предприсъединителните фондове на програмата ИСПА на ЕС. По тази програма България може да получи максимално 100 млн. евро. България очаква да получи безвъзмездна помощ и по проекти за околната среда, но те още не са получили одобрение. До края на август ще бъде определен главният изпълнител на ремонта на софийското летище от кандидатстващите 9 фирми. Същинското строителство ще започне през март 2001 г. За тази година България е поискала от ЕС 60 млн. евро за летище София, 90 млн. евро за ремонта на пътищата и 30 млн. евро за пристанище Лом. /"Новинар"/

  България преговаря с Холандия и Германия по проекти за унищожаване на отпадъци
  Вчера екоминистър Евдокия Манева съобщи, че се водят преговори с Холандия за приемане на още 200 тона залежали пестициди. На 23 юли от пристанище Бургас за Ротердам е отпътувал кораб, натоварен с 40 тона пестициди. Там те ще бъдат изгорени за сметка на холандското правителство. То отпуска 250, 000 долара за пилотния проект. България е платила за акцията само 60 000 лв. Операцията е била подготвена няколко месеца и пренасянето на отровите е било съгласувано с 5 държави. Министър Манева каза, че вече 207 склада със залежали пестициди са обезопасени. Кампанията е струвала 1, 82 млн. лв. Все още има 1061 неизчистени халета. Част от отровите ще бъдат складирани в бункери с 300 години срок за безопасно съхранение. /"Стандарт"/
  Днес министър Манева ще води разговори с парламентарния държавен секретар на околната среда на Германия Гила Алтман. Ще се преговаря върху изработването на икономическа стратегия за отпадъчните материали и сметищата. За нейното реализиране Германия ще предостави на България финансови средства и специалисти. /"Демокрация"/
   

   
   
   ****
  Отношения с Ватикана
   
  Новият папски нунций в София Антонио Менини ще бъде издигнат в ранг епископ
  Новият папски нунций в София монсиньор Антонио Менини ще бъде издигнат на 12 септември в ранг на епископ. Церемонията ще се състои само два месеца след като посланикът на Светия престол бе издигнат за архиепископ на Ференто. В края на 70-те години 52-годишният днес монсиньор Менини е бил изповедник и личен приятел на бившия премиер на Италия Алдо Моро, отвлечен от "Червените бригади". Моро му е изпращал последните си послания, преди да бъде убит. Монсиньор Менини е с близо 20-годишен дипломатически опит и владее 4 езика. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с Израел
   
  Втори ден в. "Демокрация" публикува протестни писма от дружества срещу решението за свалянета на паметните плочи в Гората на България в Ерусалим
  Под общо заглавие "Свалянето на паметните плочи е оскърбително, смятат обществените организации" в. "Демокрация" уведомява за протестни писма на различни организации. Обединяващата мисъл в тях е, че усилията на българския народ за спасяване на българските евреи щяха да бъдат безплодни, ако не бяха подкрепени от църквата, парламента и царя.
  Протестни писма има от Движение обединени монархисти /ДОМ/, Българският женски съюз и Националното дружество на жените от Демократическата партия.
  В. "Демокрация" публикува и интервю със Сами Рафаел, на 74 год., родом от София, емигрирал в Израел през 1947 г. и един от създателите на първото парашутно-десантно училище в Израел. Той заявява: "Много съм разстроен, развълнуван и огорчен от това, че се пишат лъжи и се петни българският народ, който няма никаква вина за депортирането на 11-те хиляди беломорски евреи в Треблинка. Този народ се е отличил и е единственият, чийто ръце не са изцапани с еврейска кръв. Българите не са спасили част от своите евреи, както е станало в Дания и Швеция. Аз не мога да бъда спокоен, като виждам как се хвърля кал в лицето на българския народ и никой от държавниците в България не е станал достатъчно категорично инициатор на изпращането на протестна нота до тази комисия в Израел. А еврейската общност тук трябва веднага да декларира истината."     


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Изненадващи инспекции ще праща премиерът Костов на областните управи, стана ясно след срещата в Министерския съвет на Костов с 28-те областни управители. Костов щял да държи в тайна графика кога коя област ще проверява. В резултат от инспекциите можело да се стигне и до промяна на някои нормативни актове.
  Целта на сбирката на Костов с областите управители била да се обсъди последната фаза на административната реформа в регионите, съобщиха от пресцентъра на МС. Премиерът заръчал областните управители да засилят координацията и контрола над звената на централната власт в регионите - териториалните данъчни управления, районните инспекторати по околната среда, службите на държавния финансов контрол, ХЕИ и др. Костов поискал още управителите да затегнат дисциплината и спазването на работното време в администрациите си, обърнал е внимание и на качеството на техните административни актове и наказателни постановления.
  Не сме обсъждали отношенията си с кметовете, е казал за пресата областният управител на Пазарджик Даниел Мирчев, определен от колегите си за говорител пред медиите. "Не забелязах да има неща, по които не сме се разбрали с премиера", е добавил още Мирчев.
  От общо 1114 служители в областните администрации 500 вече имат статут на държавни служители, а теоретично могат да станата и повече, е казала Елиана Масева, главен секретар на МС. Осем области били сериозно напреднали по проекта "Обслужване на едно гише".

  Според депутата от Евролевицата и координатор на Политическо движение "Социалдемократи" Ивайло Калфин в държавния бюджет има голям излишък, който се харчи за партийни цели и предизборна агитация.
  294 млн. лв. е излишъкът в републиканския бюджет в средата на юли според финансовото министерство. По консолидираната програма приходите превишават разходите с 314 млн. лв.
  "Излишъкът е заради изцеждане на всички държавни разходи. Сега той се раздава по усмотрение на премиера, включително за партийни цели", заяви Калфин. Според него не е ясно по какви критерии ще бъдат разпределени допълнителните средства на общините. Предвижда се те да получат около 100 млн. лв. извън определената им със закон бюджетна субсидия за тази година. Депутатът обяви, че през септември ще внесе в парламента законопроект, който да определя правилата за харчене на излишъка в бюджета.
   

  Здравната реформа за болниците може да бъде отложена, е научила пресата вчера. Тя трябва да стартира на 1 юли 2001 г., когато финансирането на болниците се поема от здравната каса.
  Финансовото министерство обаче изпратило писмо до Столичната община с указания в бюджета за догодина да се предвидят пари за издръжка на болниците за цялата 2001 г. Това е съобщил зам.-кметът на София Венцислав Николов. Планирането на общински бюджет за болниците за цялата година говори, че реформата там няма да тръгне в срок, е мнението на специалистите, коментира "Новинар".
  За болниците трябват много средства и явно се мисли за смесено финансиране и от общините, и от касата, коментира общинският съветник Николай Николов.
  Такъв вариант засега не е обсъждан, са заявили обаче от финансовото министерство. Средствата от общинските бюджети щели да гарантират сигурност на болниците. /"Новинар"/      СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Магистратите искат съдебна полиция
  МВР да разкрие авторите на атентатите, настояват в открито писмо от Асоциацията на прокурорите. Поводът е избухналият взрив пред дома на окръжния прокурор на Силистра.
  Този престъпен акт е насочен както срещу личността и имота на един магистрат, така и срещу конституционния ред в държавата, се казва в писмото. Поставял се под съмнение авторитетът на съдебната власт и на държавата.
  Депутатите да създадат съдебна полиция, настояват прокурорите. Те призовават колегите си да не се поддават на натиск и да продължат да изпълняват служебните си задължения.       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  В листите на СДС за парламентарните избори трябва да се включат повече представители на бизнеса, заяви членът на ръководството на СДС Никола Николов в Добрич. Кандидат-депутати могат да стават тези, които са живо олицетворение за успешния преход, обясни депутатът пред членове на местния клуб на мениджъра.
  Пред в. "Сега" шефът на икономическата комисия и член на НИС на СДС Николов поясни, че СДС би се радвало, ако свои кандидат-депутати предложат регионални бизнесклубове като този в Добрич и национални структури - Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Съюзът на работодателите, БИБА и др.
  Николов обясни, че намаляването на данък печалба до 15% на осигурителната тежест, както и увеличаването на тавана за лични доходи е директен реверанс на управляващите към бизнеса. След изборната си победа през 1997 г. СДС не успели да създадат положителен образ на българския предприемач, но сега активно работели по въпроса. "Трябва да изчистим онзи образ на предприемачите ни от Лукановата епоха, когато "частен бизнес" се възприемаше като нещо нечисто и нечестно", каза Николов.
  В Добрич депутатът и член на ръководството на СДС обясни, че банковата система е една от пречките за развитието на бизнеса. Банките ще увеличат възможностите си за кредитиране с около 30% чрез закона за ипотечни облигации, обеща Николов. Той нападна остро съдебната система, която влачела делата между бизнесмените с години. Основната причина за това била заложена в конституцията теза за несменяемостта на магистратите. "Ще се опитаме да внесем поправки в този аспект още през сегашния мандат, мнозинството има воля за това", каза Никола Николов. /"Сега"/

  Ахмед Доган и депутати от ДПС бяха в центъра на вниманието на организирания от фондация "Фридрих Науман" и Центъра за либерални стратегии семинар за либералната правна и икономическа политика
  Повечето вестници цитират изказването на лидера на ДПС Доган по време на семинара, който коментира политическите реалности на Балканите, които според него Западът не разбира, проблема с малцинствата и българския етнически модел, както и темата за интеграцията на България в ЕС. В. "Сега" акцентира върху доклада на Доган за малцинствата и правовата държава. Вестникът цитира думите на лидера на ДПС, че западните политици не разбират политическите реалности на Балканите, а политологията, на която се позовавали, използвала термини отпреди 100 години.
  Доган похвали Либералния интернационал, че за първи път говори за колективни права вместо само за индивидуални и че ще приеме специална либерална харта за права на малцинствата през септември.
  В. "Монитор" посвещава на семинара обширна публикация, в която се цитира мнението на бившия германски министър на правосъдието и депутат в Бундестага проф. Едзард Шмид-Йорциг, според когото корупцията в България не се пресича достатъчно, изведено като заглавие на материала.
  По отношение на изказването на Доган за малцинствата и правовата държава, вестникът акцентира  върху думите на немския посланик в България г-жа Урсула Зайлер-Албринг при официалното откриване на сбирката, че "за влизането на България в Евросъюза е изключително важно положението на турското малцинство в България". Г-жа посланикът поздрави Доган за ролята на неговата партия в българския политически живот и за направеното през последните 10 години.
  В доклада си Доган подчерта, че "под стабилност в света и в Европа вече се разбира спазването на правата на малцинствата. Тяхното нарушаване, както показа примерът с Югославия, може да бъде заплаха за държавния суверинитет на една страна." Той призова за преосмисляне на българския национален идеал и на понятието национален суверенитет, според ценностите на ЕС.
  Проф. Йорциг заяви, че "податливостта към корупция и неправомерни действия в България не се пресича достатъчно, защото съдиите и магистратите не са добре платени. Немските представители наблегнаха на ролята на независимата съдебна система като гарант за гражданската свобода и сигурност, и че е необходимо обществото да разбере, че магистратите трябва да са добре платени, за да е налице независимостта на съдебнета система. Те подчертаха необходимостта от правова държава, където правото да е над държавата, за да може и държавата да действа ефективно в борбата с престъпността, корупцията. Бе акцентирано и върху социалната роля на държавата.
  Гости на семинара на тема "Либерално право и либерална икономика" бяха от българска страна лидерът на ДПС Ахмед Доган, депутатът от ДПС Юнал Лютфи, бившият член на ръководството на движението Палчев, зам-шефът на БСП Румен Овчаров, Михаил Неделчев, Аспарух Панов като домакин на форума в качеството си на координатор на проекта на фондация "Науман" в България и др. От немска страна във форума взеха участие посланикът на Германия в България г-жа Урсула Зайлер-Албринг, която отправи приветствие към участниците в семинара, представителят на фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа г-н Волфганг Йон, депутатът от Свободната демократическа партия в Бундестага и бивш правосъден министър проф. Йорциг, д-р Утц Шлийски, преподавател в университета в Кил.
   

  Политическото движение "Социалдемократи" ще покани "Клуба на 100-те" в организацията на социалдемократическия референдум, заяви един от координаторите на ПДС Ивайло Калфин, който е и сред инициатторите на "Г-100".
  Калфин обясни, че референдумът ще е най-вероятно в края на октомври. Допитването  ще е по 5 основни теми: бедността и политиката на доходите; безработицата и политиката на заетост; здравната реформа и достъпа до здравеопазване; образованието, борбата с корупцията.
  Референдумът ще има за цел хората да участват масово в него, така да се окаже граждански натиск върху управленето. Допитването ще става чрез бюлетини, факсове, Интернет, по телефона.
  ПДС има учредени вече структури в 36 общини, а в 100 се подготвят такива, съобщи Бойко Радоев. "Досега 32 общински организации ни подкрепят изцяло, над 100 общински съветници на Евролевицата желаят да дойдат при нас", уточни той. Радоев напочни, че от миналата сряда ПДС има съдебна регистрация по закона за партиите.
   

  Още наказания в СДС - Варна и Добрич
  Националният съвет на СДС ще раздаде днес още наказания на общински активисти във Варна и Добрич. Двата случая бяха разгледани вече в средата на юни. Тогава беше разжалвана общинската лидерка в Добрич Калинкова и зам.-шефовете във Варна Янко Станев и Стоян Калоянов.
  Днес се очаква партийният съд да посочи за наказания още виновници за скандалите във Варна. Калинкова може дори да бъде изключена от партията, коментира пресата. Според застъпници на Калинкова, тя ще се размине само с предупреждение, пише "Новинар".  
   
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Според изследване на "Галъп интернешънъл" през юли спадът в рейтинга на политиците е спрял
  Данните от изследването на "Галъп", публикувани във в. "Сега", показват, че начело в класацията по доверие остава президентът Стоянов, като доверието към него през юли е спаднало с 1 пункт спрямо юни (от 52 на 51), а недоверието се е увеличило с 1 пункт (от 31 на 32). Следващият с най-висок обществен рейтинг е столичният кмет Софиянски, чийто рейтинг се е повишил - от 43 пункта през юни на 49 пункта доверие през юли, недоверието към него също е намаляло. С два пункта се е повишило и доверието към Богомил Бонев спрямо юни (от 28 на 30)
  Външният министър Михайлова също е с повишен рейтинг - от 26 пункта през юни доверие, на 29 през юли
  Доверието към премиера Костов също се е повишило от 19 пункта през юни на 21 през юли, недоверието към него е намаляло с 1 пункт. Лидерът на БСП Първанов също е с повишен с 1 пункт рейтинг - от 19 на 20 пункта доверие през юли.
  Повишение на рейтинга се забелязва и при лидерката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова, при бившия президент Желю Желев, при д-р Петър Дертлиев, Стоян Александров, вицепремиера Жотев (с 1 пункт), при лидера на ЗП Александър Каракачанов (от 12 на 13 пункта).
  Спад има в доверието към лидера на ДПС Доган - от 9 пункта през юни на 7 през юли, при бившия вицепремиер Бакърджиев. Главният секретар на СДС Бисеров обаче е повишил с 1 пункт доверието към себе си.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Дефицитът в търговския баланс стигна 481 млн. долара
  Дефицитът  в търговския баланс на България е достигнал 968 млн. лв., или 481 млн. долара, през първите 5 месеца на годината. Това обяви вчера Националният статистически институт /НСИ/.
  Реализираният  износ до края на май възлиза на 3648 млн. лв., а вносът - на 4616 млн. лв. Родните фирми продават зад граница най-много минерални горива, смазочни материали, химически продукти, обработени изделия. Водещи във вноса са машините, оборудването, транспортните средства, съобщиха от НСИ.
  Българският износ е най-голям за страните от ОИСР. За 5-те месеца той бележи ръст от 24,9% спрямо същия период на 1999 г. В ЕС България е изнесла стоки за 986,4 млн. долара, или с 22,5% повече спрямо отчетеното преди година.
  Търговският баланс на България с държавите от ОНД остава отрицателен. Договорените за износ в тези страни стоки са с 26% по-малко спрямо 1999 г. Същевременно вносът оттам е нараснал с 59%. Продаваните в България стоки от ЕС са се увеличили с 10% за 5-те месеца на 2000 г., а от ОИСР - с 9,8%. Износът ни за арабските страни е нараснал с 1%, докато вносът оттам е намалял с над 60%. /"Сега"/
   

   

   


   Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

   Обратно към "Новини в буркани"