ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
25 юни 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Външна политика | Парламент | Правителство
  | Съдебна власт| Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Югославия отмени военното положение.

 • Посещение на Солана и ген. Уесли Кларк в Косово.

 • Престрелки, убити и масови гробове в Косово.

   
   


  БЪЛГАРИЯ И И КРИЗАТА В КОСОВО
   

 • Днес парламентът ще приеме единодушно споразумението с НАТО.

 • За 100 млн. лв. България ще извози бежанците от лагера Радуша до домовете им в Косово.

 • България търси защита на Марко Шукарев в ПАСЕ.

 • Правителството подготвя каталог на фирмите за възстановяването на Косово.

 • Изследване на Националния център по околна среда от края на май показа, че в дънните утайки на водата на Дунав след устието на Тимок има олово, мед и кадмий многократно над допустимата доза.

 • Експерти от Българската академия на науките прогнозират спад на БВП с 1,5% за 1999 г. и отрицателно търговско салдо със 750 млн. долара заради юговойната.
   

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • От 1 септември 2000 г. здравните заведения се преобразуват в търговски дружества. Отказът от донорство се вписва в здравната книжка, според приетия окончателно Закон за лечебните заведения.

 • Партиите ще плащат отпечатването на бюлетините.

 • Не очаквам инфлация, заяви премиерът Костов на среща в централната банка във връзка с деноминацията.

 • От 5 юли цената на тока за населението се вдига с 10%, на парното - с 12%, а на брикетите - с 30%.

 • Правителството одобри проект за нов семеен кодекс, с който се въвежда брачният договор по имотни въпроси  и се ускорява процедурата за осиновяване.

 • Базовият минимален доход няма да се увеличи от първи юли и остава 37 300 лв, реши кабинетът.

 • Възобновяват се 28 дела за крупни нарушения на югоембаргото през 1993-1996 г.

 • На 26 юни БСП ще реши как ще участва на местните избори в столицата.

 • Правителството удължи срока за оздравяване на 30 предприятия.

 • Европейската инвестиционна банка ще даде 150 млн. евро за финансиране на проекта за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград.

 • "Химко" спря работа поради липса на пазари за произведения карбамид, започват съкращения.

 • Израелският консорциум от "Зееви груп" и "Аркиа" са вероятният купувач на авиокомпания "Балкан", окончателното решение ще се вземе на 28 юни.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  България и кризата в Косово

  Днес парламентът ще приеме единодушно споразумението с НАТО
  Вчера се проведе съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по национална сигурност, на което присъстваха министрите на външните работи и на отбраната. С изключение на един депутат всички останали гласуваха за внасяне на предложение в парламента за ратифициране на споразумението. Днес парламентът ще ратифицира това споразумение. С него България ще разреши на силите на НАТО да преминават през България до приключване на операцията "Джойнт гардиан". НАТО получава свободен достъп до сушата, водата и въздуха на България. НАТО ще използва свободно българските летища, пристанища и жп линии без да плаща налози, мита, вземания или сборове. На България ще се заплащат само допълнителни услуги или ако НАТО нанесе някакви щети. Разрешава се и временен престой на войските на НАТО и тяхното въоръжение. Цялата техника, включително въоръжения, боеприпаси и взривни вещества се освобождават от митнически сборове. Корабите на НАТО ще бъдат освободени от кейова такса, тонажна такса и още няколко вида подобни такси. Все още няма яснота колко време силите на НАТО ще преминават през България. Според плановете на НАТО умиротворителната операция може да продължи от 2 до 4 години.
  В. "Монитор"предлага мнението на Стефан Гайтанджиев, който единствен от депутатите от двете комисии е гласуват против ратифицирането на споразумението. Той е лидер на ПК "Екогласност" и е в ръководството на ПГ на Демократичната левица. Според него в споразумението има много "коварни" детайли, които ще наложат продължително преминаване и престояване на чужди войски в страната. Той смята, че ще бъде единственият депутат, който в планарната зала ще гласува против споразумението.
  Говорителят на БСП Ангел Найденов, който е зам.-председател на комисията по национална сигурност, заяви, че "изразихме всички свои резерви по военно-техническите детайли на споразумението, но подкрепата на омиротворителните сили съответства изцяло на принципната ни позиция".
  След заседанието външният министър Михайлова заяви за медиите: "Няма аргументи опозицията да не подкрепи споразумението между България и НАТО. Според резолюцията на СС на ООН засега й се определя продължителност в рамките на една година. Ако операцията продължи, този срок ще бъде договорен и продължен допълнително".
  Пред журналисти председателят на Комисията по външна политика Асен Агов призна, че част от въпросите на депутатите засега нямат отговор и един от тях е за времетраенето на опрацията. Според него те ще стоят без отговор, докато не се видят резултатите от мироопазващата операция в Косово.
  В. "Сега"публикува статията "Пропускаме милиарди от "Джойнт гардиан", в която подробно се изтъкват с цифри какви ползи ще пропусне България от това, че няма да взема такси и налози от силите на НАТО за използването на летищата, пристанищата и жп транспорта. /"Стандарт", "Пари"/

  За 100 млн. лв. България ще извози бежанците от лагера Радуша до домовете им в Косово
  Вчера министърът на транспорта Вилхелм Краус заяви, че България е предложила на Върховния комисариат на ООН за бежанците да извози бежанците от лагера Радуша до домовете им в Косово. Сега в него има 2360 бежанци, от тях 1100 са от Прищина, а 1260 - от селища югоизточно от града. Подготвен е план, според който бежанците ще бъдат извозени за 5 дни от 10 автобуса, 2 товарни камиона и една подвижна работилница. В Косово ще бъде евакуирана и българската полева болница в легера. Дървените къщички, които България обеща да построи, ще бъдат изградени и ще останат на разположение на македонските власти. При превоза на бежанците те ще бъдат придружени от подвижна поликлиника.
  Министър Краус заяви, че България е отговорила положително на искането на ООН и ще пребазира своите полицейски части от Босна в Косово. Освен тях в Косово ще заминат още 50 български полицаи, въоръжени само с пистолет.
  По искане на Интерпол България ще изпрати и свои експерти, които ще се включат в екипите, разследващи масовите разстрели в Косово. /"Демокрация", "Сега"/

  България търси защита на Марко Шукарев в ПАСЕ
  Българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ в Страсбург е внесла предложение за резолюция по нарушаване на човешките права на българското малцинство в СР Югославия. В документа се осъжда натиска на юговластите срещу българското малцинство и неговите организации и осъждането на лидера на ДСБЮ Марко Шукарев.
  Българската делегация е внесла и предложение по мерките за възстановяване на региона и насърчаване на изграждането на инфраструктурни обекти. България е дала заявка за домакинство на парламентарната конференция в рамките на Пакта за стабилност. При дебатите в ПАСЕ македонският премиер Любчо Георгиевски е предложил създаването в Скопие и София на информационни центрове по възстановяването на региона. /"Стандарт"/

  Правителството подготвя каталог на фирмите за възстановяването на Косово
  Вчера зам.-министърт на търговията Христо Михайловски заяви, че министерството подготвя каталог на български фирми, които имат възможност да участват в търгове за възстановяване на Косово. От фирмите се иска писмена декларация с какво се занимават и какви са възможностите им за износ, заяви той. Този каталог ще се представи официално на Агенцията за възстановяване на Косово, която предстои да се сформира под егидата на ООН с център Прищина. Фирмите, които желаят, могат да установяват директен контакт със западни партньори, съобщи зам.-министърът. Идеята се е появила на среща в министерството с представители на бизнеса, организирана от БТПП. Деловите среди са поискали помощ от правителството при участието им във възстановителните търгове. Михайловски уточни, че фирмите имат пълната възможност да използват личните си контакти и възможности да участват в търговете. Според него най-търсени ще бъдат доставките на хранителни продукти и други продоволствени стоки, строителни материали и услуги. По този начин се опитваме да помогнем на българските фирми, каза Михайловски. Досега само 6 български фирми са заявили желание за участие в търговете като са представили своята кандидатура директно на агенцията на ООН в Женева. /"Пари", "Стандарт"/
  Вчера македонският премиер Любчо Георгиевски заяви, че Прищина е естествен център за агенцията, въпреки че и София, и Скопие се надяваха да бъдат предпочетени от Европейската комисия.
  ЕБВР обяви, че ще финансира 100 проекта за 2,5 млрд. евро. В проектите влиза и България. Евробанката обаче предупреди, че няма място за големи надежди /"24 часа"/
   

  Екологична обстановка

  Олово, мед, кадмий многократно над допустимата доза има в дънните утайки на водата на Дунав след устието на Тимок, съобщи вчера БТА, цитирайки врачанската Районна инспекция по околната среда и водите. Данните са от изследване на Националния център по околна среда, проведено в края на май.
  Оловото в реката е 3 пъти над нормата, медта - над 1400, а кадмият - над 30 пъти.
  В Брегово е повишено съдържанието на мед и никел в анализираните води и крайводни растения.
  Експертите намерили 4,5 пъти по-високо съдържание на никел в сом, хванат при с. Ачар. В козлодуйските попчета също имало никел, но по-малко над нормата.
  Шест пъти повече от допустимото количество мед намерили еколозите в почвените наноси от района на видинския остров Кутово.
  Повишена радиация и мъртви риби и птици обяче нямало.
  Тимок е силно отровена река, уктановили българските експерти. Във водите й са регистрирани големи стойности на някои тежки метали. Това е резултат на многогодишното силно замърсяване с токсични вещества от медната мина "Бор" в Югославия, твърдят еколозите. /"Монитор"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ

  От 1 септември 2000 г. здравните заведения се преобразуват в търговски дружества. Отказът от донорство се вписва в здравната книжка, според приетия окончателно Закон за лечебните заведения
  Всеки българин, който не е съгласен в случай на смърт органите му да бъдат използвани за присаждане, трябва изрично да заяви това и отказът ще бъде вписан в здравноусигурителната книжка. Това записаха вчера депутатите в предходните и заключителните разпоредби на приетия окончателно Закон за лечебните заведения.  Ако няма изричен отказ, органи и тъкани за присъждане от починалото лице или от лица в мозъчна смърт могат да се вземат и без съгласието на близките. Те трябва обаче да бъдат уведомени за взетите органи.
  Левицата вчера отново оспори всички текстове за преструктурирането на лечебните заведения в търговски дружества.
  Публичните болници, диспансерите, диагностичните структури към медицинските ВУЗ-ове и санаториумите трябва да се преобразуват в еднолични търговски дружества с държавно имущество до 1 септември 2000 г.
  Сегашните поликлиники  ще се преобразуват в еднолични търговски дружества до 1 ноември 1999 г. Това ще стане със заповед на министъра на здравеопазването. Министър Бояджиев подчерта, че сега най-важното е да се преустроят поликлиниките и да се пререгистрират, за да може до края на тази година да ксключат договори с Националната здравноосигурителна каса и с районните каси. Тогава именно населението щяло да разбере, че е извършена реформа. /"Демокрация"/
  Останалите лечебни заведения за извънболнична помощ ще се преобразуват с решение на общинските съвети и собствеността на акциите и дяловете там ще е общинска.
  Пациентите ще плащат за медицинските услуги, които не се покриват от Здравната каса, като лечебните заведения ще формират цена за тях. Съществуващите частни здравни заведения ще трябва да приведат статута си в съответствие със закона и до 1 септември 2000 г. да поискат разрешение за лечебна дейност. /"Монитор"/

  Партиите ще плащат отпечатването на бюлетините
  Партиите и кандидатите за кметове и общински съветници  да поемат разходите по отпечатването на бюлетините, решиха депутатите от правната комисия. Предложението е на Панчо Панайотов /СДС/ и ще бъде вписано в проектозакона за местните избори, който ще бъде гледан на първо четене в пленарна зала. Грешни пари от бюджета се харчат за партии и кандидати, за които никой не гласува, е мотивът на вносителя.
  Други изменения в проекта на кабинета не са били направени. Той е бил приет с гласовете на депутатите от мнозинството. От опозицията са гласували "против" заради промените, с които се премахна прекият избор на районните кметове и общата бюлетина, съобщава в. "24 часа".  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Не очаквам инфлация, заяви премиерът Костов на среща в централната във връзка с деноминацията
  Не виждаме причина да се появят каквито и да е проблеми с началото на деноминацията, каза премиерът Костов на среща в БНБ за новите пари вчера. В срещата участваха шефът на централната банка Гаврийски, вицепрелиерът Божков и финансовият министър Радев.
  "Не очаквам да има инфлация", защото закръглянето на цените ще е чак след третия знак и ще е незначително. При валутните преводи няма да има закръгляне на валутните курсове", каза премиерът.
  "Не виждам никакъв смисъл от защита на влоговете и наличните пари. Който в момента тръгне да купува валута, ще загуби. Не очакваме никаква промяна на курса към еврото и марката", съобщи Светослав Гаврийски в подкрепа на премиера.
  Направихме пълен преглед на програмата и имаме готовност да стартираме от 5 юли, каза още Костов. Според него "всички мрачни прогнози са преувеличени". Процедурата по деноминацията е много евтина, защото са използвани нашата техника и печат. Вносни са само хартията и мастилото. През следващите 3 години няма да имаме разходи по подмяната на парите, смята Костов. Според него за въвеждане на евро може да се говори, когато  България се присъедини към ЕС. Въвеждането на еврото предполага по-строга финансова дисциплина от валутния борд, е мнението на премиера.

  От 5 юли цената на тока за населението се вдига с 10%, на парното - с 12%, а на брикетите - с 30%
  За жилище с напълно изключено парно ще се плаща 15% от сметката за нормално отопление. Това реши кабинетът вчера, приемайки Наредбата за цените на енергоносителите.
  Студените радиатори в гарсониера ще струват около 9000 лв. на месец, в двустаен - към 16 000 лв.
  Скокът на топлоенергията от 5 юли ще е с 12%, вместо записаните 30% в споразумението с МВФ. Цената на 1 гкал топлина се вдига от 37 808 на 42 354 стари лева, или 42, 35 нови.
  С 5% скача нощният ток за населението и ще струва 4,2 ст. за киловатчас от 5 юли. С 11% - до 7,8 ст., се вдига и токът през деня. Средното поскъпване на електроенергията е с 10%. С 1% се вдига цената на тока за индустрията.
  Цената на брикетите скача с 30% и 1 тон ще струва 47,76 лв. Търговската надценка и цената на въглищата се освобождават и ще се определят вече само от пазара.

  Правителството одобри проект за нов семеен кодекс, с който се въвежда брачният договор по имотни въпроси и се укорява процедурата за осиновяване
  Развод по взаимно съгласие се допуска след 2 години брак, а не както е сега след 3 години, пише в одобрения от правителствот вчера проект за нов семеен кодекс. Съдът вече няма да се произнася кой от съпрузите е виновен. Развод ще се дава дори невиновният съпруг да не иска разтрогване на брака. Имуществото на брачните партньори може да е общо, разделно и договорно. Разделно е имуществото на двамата, с което встъпват в брак и върху което запазват и след това правата си. Ново е възможността за брачен договор по имотни въпроси.
  Отпада изискването църковният брак задължително да става след гражданския.  Законен остава обаче само гражданският брак.
  Родителите, които са оставили децата си за отглеждане в домовете "Майка и дете", се задължават или да ги приберат при себе си, или да ги дадат за осиновяване, предвижда новият семеен кодекс. Отказът от дете или взимането му от дома ще стане до 6 месеца след влизането на проекта  в сила. 60 дни по- късно малките, които бъдат изоставени, ще се включват в списъци на общинските слубжи за закрила на децата, които ще бъдат създадени съгласно новия кодекс, е обяснил за пресата правосъдният министър Гоцев.
  Службите ще проучват документите на семействата, които искат да осиновят дете, финансовите  им възможности, здравословното състояние, домашна среда, мотиви за искането и ще ги предоставят в съда. Кодексът забранява на търговски дружества да се занимават с такава дейност. Когато за едно дете има искане от българи и чужденци, предимство имат българите. Минималната възраст за осиновяване на българче в чужбина е 1 година. Съгласието за това ще се дава от правосъдния министър.
  Нови разпоредби за защита на децата предвиждат съдът да ги настанява при бабата и дядото, ако са изоставени от родителите, да ги дава за отглеждане в приемни семейства, без да бъдат осиновени, и да ги праща в специалните домове до навршване на пълнолетие.

  Възобновяват се 28 дела за крупни нарушения на югоембаргото през 1993-1996 г. Това е решила на заседанието си вчера Комисията за превантивни мерки и контрол над опитите за осъществяване на контрабанда и незаконна търговия за извличане на обллаги от кризата в Косово, ръководена от вицепремиера Божков.
  В заседанието на комисията са участвали главният прокурор Филчев и Павел Павлов, шеф на надзора и предварителното производство във Върховната касационна прокуратура.

  Агенцията за експортно застраховане вече предлага застраховки за краткосрочен търговски и нетърговски риск, съобщи зам.-търговският министър Михайловски. Застраховките се сключват за сделки със срок от 6 до 12 месеца.
  Премиите варират от 1 до 3% според степента на риска. Той се определя по скала, в която държавите са разделени в 7 групи. От тази скала зависи и размерът на премията при застраховки от политически рискове.
  Агенцията ще покрива до 85% от щетите при търговска застраховка и до 90% - при застраховка за нетърговски риск. Полиците могат да служат като обезпечение пред банка "Биохим" за кредит. Подобно споразумение се подготвя и с Насърчителната банка.    СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Бойко Рашков се държи като виновен, заяви вътрешният министър Бонев
  "Бойко Рашков е реконструирал алибито си и преди година е започнал да събира или скалъпва доказателства за това, какво е правил през 1997 г.", заяви вчера вътрешният министър Бонев по повод представената докладна записка на главния секретар на МВР  ген. Божидар Попов, внесена във Висшия съдебен съвет на 9 юни т. г. В нея шефът на Специализираната следствена служба Рашков е обвинен, че поддържа връзки със задържан за убийството на Луканов, като по този начин пречел на следствието. Приятелството между Рашков и заподозрения Петров е доказано, заяви министър Бонев.
  Още миналата година министърът уведомил вече бившия главен прокурор Татарчев, който трябвало да направи проверка, да поиска обяснение от Рашков и ако обвинението се докаже, да го отстрани от делото. "Татарчев обаче отмина с мълчание докладната, не поиска доказателства от нас и се учудвам къде е правил проверката", каза Бонев. Според него Татарчев е уведомил Рашков за докладната и той е започнал да скалъпва алиби.
  Главният секретар на МВР ще успее да защити убедително докладната си пред комисията, назначена по случая от ВСС, смята вътрешният министър. Той приветствал това решение на ВСС макар да смята, че "главният прокурор можеше още в сряда да прочете доказателствата".
  В думите на Бонев има парадокс, коментира в. "Труд", позовавайки се на мнението на юристи. Излиза, че ако Рашков си спомня къде е бил, е виновен, а ако не си спомня, е невинен, но пък не може да се защити.
   
  От МВР съобщиха, че е бил намерен трупът на наемния убиец, застрелял Луканов. Трупът бил изваден от кладенец край Елин Пелин.  Той послужил като напредък по делото "Луканов", са се похвалили от МВР. Ставало ясно, че физическият убиец и посредниците в поръчката за убийството гравитирали в Елин Пелин в компанията на Тони Шарана - известен като представител на ВИС в региона.
  Поне 7 души в момента са зад решетките по делото "Луканов". След близо 2-годишно разследване в полицейските служби попаднаха двама украинци. Смята се, че това са Александър Акимов и Владимир Шевчук. Украинското посолство е уведомено за ареста и изяснява самоличността им, както и дали не са влезли в България през ГКПП - Капитан Андреево с фалшиви паспорти. Двамата са съпричастни към убийството на Луканов, но нямат официално обвинение за него, а за друго престъпление, твърдят магистрати.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Около 200 000 души ще пуснат бюлетина на вътрешния вот в СДС утре, 26 юни, обяви вицепремиерът Бакърджиев. Това означава, че гласувалите сини симпатизанти ще са повече от 80-те хиляди членове на СДС. Софийският СДС обаче бил отпечатал 128 000 бюлетини, съобщава в. "Труд". "И 50 000 да бяха, пак щяха да хартисат", се коментира във вестника. По негова прогноза утре ще гласуват най-много 11 000-14 000 софиянци, при положение, че СДС - членовете в столицата са 7800. Липсата на състезаващи се със Софиянски ще демотивира доста столичани, смята "Труд". Борбата ще е за районните кметове, където всеки глас ще е решаващ.

  БСП ще реши окончателно утре, 26 юни, как ще участва на местните избори в столицата, съобщиха вчера от софийската градска организация на партията.
  БСП ще избира между ширроката коалиция с останалите опозиционни партии и самостоятелната надпревара със Софиянски, уведомява в. "24 часа".
  Кандидат -кметът на София можело и да не е член на БСП, да е безпартиен и дори бивш член на СДС, е научил в-к "Труд". Сред спряганите в средите на БСП кандидати са екскметът Александър Каракачанов /Зелената партия/, бившият шеф на Строителни войски Радослав Пешлеевски, арх. Христо Генчев, депутатът Румен Овчаров и др.
  В ръководството на столичните социалисти не са категорично против кандидатурата на Камов от Евролевицата за столичен кмет. Щяла да се търси кандидатура, която е "с най-малко съпротива в една по-широка лява коалиция" или "личност - проекция на бъдещия премиер на едно бъдещо коалиционно правителство", пише в. "Труд".  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Базовият минимален доход няма да се увеличи от първи юли и остава 37 300 лв, реши кабинетът
  Летвата за бедност, или т. нар. базов минимален доход, да не се увеличава от 1 юли т. г., реши вчера правителството. От нея зависят финансовите помощи за бедните и размерът на енергийните добавки.
  Според социалния министър Нейков гарантираният минимален доход оставал същият, тъй като през януари т. г. вече бил повишен с 15%. Това било повече от всички други увеличения в бюджетната сфера. Чрез задържането на летвата за бедност щяло да се спази приемливо съотношение между нея и най-ниската пенсия за изслужено време и старост, която от 1 юли ще е 38 850 лв.
  От същата дата минималната заплата в страната става 67 000 лв., реши кабинетът. След деноминацията на 5 юли тя ще е 67 лв. Досега най-малката заплата беше 61 000 лв.  и увеличението й е с 9,8%.
  Най-малко 390 лв. почасова надница, или 39 ст., ще получават българските граждани след деноминацията. Досега минималната почасова ставка беше 369 лв. Възнагражденията на бюджетните служители скачат със 7,5% също то 1 юли. Средната заплата се очаква да стане 170 000 лв., като трите нули от тази сума ще отпаднат след 5 юли.
  Ако приходите в бюджета са достатъчни, държавните служители могат да получат и тринадесета заплата. Този въпрос обаче ще се обсъжда през септември, заяви социалният министър Нейков. /"Труд"/  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Правителството удължи срока за оздравяване на 30 предприятия
  Правителството удължи специалния режим на оздравителни мерки за търговските дружества от група А на списъците за финансово оздравяване. В закона от 1996 г. бяха определени 71 предприятия, разделени в две групи. Тогава сред 30-те дружества в група А бяха записани НЕК, БДЖ, топлофикациите и Софийски градски транспорт. От вчера на всички дружества от списъка се забранява да сключват договори за кредит. Това не важи за НЕК и БДЖ. Предприятията ще трябва да разработят програми за финансово оздравяване, които задължително ще минат за одобрение през отрасловия министър или председател на комитет, а след това и през финансовия министър. Към предприятията от група А е прибавен и Арсенал - Казанлък. В постановлението на правителството не се посочва  докога е удължен срокът за оздравяване. Мерките обаче са съгласувани със Световната банка и МВФ.
  До дни ще се реши и съдбата на 41 дружества от списъка за изолация - група Б. За тях остава в сила срокът до 30 юни, до когато трябва да бъдат приватизирани или ликвидирани. Финансовият министър Муравей Радев заяви, че съдбата им ще бъде решена до дни по най-добрия начин. Според него става дума за три-четири дружества от списъка, които са с нерешена съдба. Решението за Арсенал - Казанлък няма да се забави по-късно от 15 юли. За Агрополихим, който е в процедура на ликвидация, се запазва възможността една голяма обособена част - фосфорното производство, да бъде продадено в най-скоро време. Разделеното на три дружества предприятие Оптикоелектрон също ще бъде  приватизирано. Според министър Радев безпроблемна ще бъде продажбата на две от тях. За едното от тях през теди дни ще се реши коя от предложените оферти е най-добрата и до края на месеца се очаква също да излезе от списъка за изолация. /"Пари", "Монитор"/

  Европейската инвестиционна банка ще даде 150 млн. евро за финансиране на проекта за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград и за оптимизиране на трасето за скорост 160 км в час.  Заемът бе одобрен от кабинета вчера.Той е с 5-годишен гратисен период, за срок от 20 години и ще дойде на два транша - от 80 млн. и 70 млн. евро. Общата стойност на проекта е 340 млн. евро. Ще кандидатстваме и за финансиране от ЕС.
  Немската фирма "АД - Транц" наскоро обяви, че ще кандидатства за този участък. В момента тя работи по линията Дупница - Кулата. /"Новинар", "24 часа"/
   
  Експерти от БАН прогнозират спад на БВП с 1,5% за 1999 г. и отрицателно търговско салдо със 750 млн. долара
  1,5% спад на брутния продукт на страната за тази година прогнозира проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на Българска академия на науките /БАН/. В бюджета е записано, че ще има 3,7% ръст на брутния вътрешен продукт. Според професора, заради юговойната и прекъснатите пътища търговското салдо ще е отрицателно със 750 млн. долара. /"24 часа"/
   
  "Химко" спря работа поради липса на пазари за произведения карбамид, започват съкращения
  Спрени са всички производствени мощности в торовия завод "Химко", съобщават от комбината. Причината за това е липсата на пазари за основния продукт на врачанското предприятие - карбамида. Пинудителният престой ще бъде използван, за да се ремонтират инсталациите на "Химко". От вчера, 24 юни, предприятието е започнало и връчването на предизвестия за съкращения. По решение на завода на борсата трябва да отидат 505 от общо 2200 работници. Наскоро Агенцията за приватизация избра американската фирма "Ай Би И Транс оф Ню Йорк" за купувач на "Химко". Сделката обаче все още не е подписана.
   
  Израелският консорциум от "Зееви груп" и "Аркиа" са вероятният купувач на авиокомпания "Балкан", се разбра след заседание на Агенцията по приватизация вчера. Окончателно решение обаче не е взето, тъй като надзорниците са направили малки забележки към проектодоговора, които днес ще бъдат нанесени. "Зееви груп" оперира в няколко инвестиционни бранша, но няма опит в авиационния бизнес. "Аркиа" е дъщерно дружество на израелските авиационни линии.
  Окончателно решение за приватизацията на "Балкан" ще се вземе на извънредно заседание на надзорния съвет в понеделник, 28 юни. Според запознати израелците настояват  заедно с авиокомпания да купят и летище София. /"Демокрация"/
   

   


   Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

   Обратно към "Новини в буркани"