ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
25 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с Русия | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Правителство | Българска православна църква
  | Политически партии и организации | Икономика |
   
   
     ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Празникът на славянската писменост и култура 24 май бе честван в чужбина и в страната, но протече със стачки на учители за заплати и протест срещу политиците в София.
   
        
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Компроматната война в страната продължава с разкрития във връзка с ексвътрешния министър Богомил Бонев.
   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Израел напусна Южен Ливан.

 • Германия обяви намерението си да съкрати сериозно армията.

 • ЕК отпуска 22 млн. евро за разчистване на Дунав.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Маскирани пребиват студенти в Белград.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Днес в Брюксел България ще представи още 4 глави по преговорите с ЕС.

   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Днес Авдеев и Вяхирев ще се срещнат с Костов и президента Стоянов.
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Българска военна делегация ще търси помощ от САЩ.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България ще има културен и делови център в Истанбул.

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Първият зам.-изпълнителен директор на МВФ Стенли Фишер пристига на двудневно посещение в България.

 • Правителството ще приеме промяна в Закона за приватизацията във връзка с продажбата на БТК.

 • Сегашният размер на здравната вноска от 6% не е достатъчен, за да стартира реформата в болниците от юли 2001 г., заяви здравният министър Семерджиев.

 • Масово православно покръстване в Кърджали.

 • СДС не иска предсрочни избори, заяви лидерът на БСП Георги Първанов.

 • Около 80 обединения ще основат Гражданско обединение на демократичните организации /ГОДО/ на национална  учредителна среща в столицата на 28 май.

 • Японци искат да строят каскада в България.
   
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Компроматната война в страната продължава с разкрития във връзка с ексвътрешния министър Богомил Бонев
  Ексвътрешният министър Богомил Бонев е един от четиримата бивши и настоящи министри, проверявани от Върховната касационна прокуратура
  Бившият вътрешен министър Богомил Бонев е разследван за мистериозния побой край язовир "Искър" през лятото на миналата година, съобщава в. "24 часа, позовавайки се на "запознати".
  Бизнесменът Светлю Шишков, синът му Славейко и още двама мъже бяха пребити без причина на 8 август 1999 г. до базата на Бюрото за оперативно издирване /БОИ/ край язовир "Искър", припомня вестникът.
  Проверка тогава установи, че в инцидента действително са участвали служители на БОИ. Според публикации в пресата от лятото на 1999 г. по време на побоя Бонев е бил в базата на БОИ и лично е пратил групата срещу хората на Шишков. Военната прокуратура обаче не предприе нищо по случая, пише "24 часа". Според източника на вестника нова жалба по случая е станала причина за разследването срещу Бонев.
  "Не коментирам анонимни обвинения, най-малко когато са от "запознати източници", заяви вчера ген. Бонев. През лятото на 1999 г. той каза, че по време на инцидента е бил на километри от базата на БОИ, уточнява "24 часа".
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Маскирани пребиват студенти в Белград
  Маскирани са нападнали и пребили няколко десетки студенти от Белградския университет, които са протестирали срещу режима на Милошевич. По време на побоя, станал във факултета по архитектура, студентите са потърсили помощ от полицията, която е побързала да напусне мястото на произшествието. Студентите от "Отпор" проведоха митинг, на който са поискали оставката на Милошевич.
  Двама руски войници от КФОР бяха ранени при две отделни нападения в Косово. Те бяха ранени при обстрел с гранати на руския лагер в косовския град Кижево. Инцидентът е свързан с обиск от руски патрул на бившия командир на АОК Рамуш Харадинай, който оказал съпротива и при бягство е бил ранен.
  Мадлин Олбрайт призова европейските страни да изпращат повече полицаи в Косово и да удвоят усилията за създаване на ефективна съдебна система в областта.
  На сесията на НАТО във Флоренция на министрите на външните работи една от основните теми ще бъде положението в Косово и на Балканите. /"Монитор", "Стандарт", "Новинар"/

     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Честване на 24 май в страната и в чужбина

  I. В страната
  Протест срещу политиците и стачки на учители за заплати на празника на славянската писменост и култура 24 май
  Протест срещу политиците навръх 24 май организира Софийският университет "Св. Кл. Охридскки". Това стана пред паметника на светите братя Кирил и Методий в София.
  Ректорът на СУ проф. Боян Биолчев изненадващо изпревари парламентарната група на СДС при поднасянето на цветя пред паметника. Това не е гаф на протокола, не може точно на този ден да ни изпреварват политици, обясни Биолчев за пресата по-късно.
  Пред президента Стоянов пък възрастни хора скандираха "У-у-у, провалихте България", разказва в. "Новинар".

  Потърпете, ще се оправим. Така окуражи президентът Стоянов продавачките на цветя до паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София.
  Държавният глава пристигна пръв за церемонията пред паметника. В този момент обаче възрастни мъже, които носеха червено знаме със сърп и чук, започнаха да скандират: "Позор за ръководителите на държавата", "Долу", и "Провалихте България". Стоянов не се притесни от виковете и се ръкува с граждани, коментира "Новинар". Получилите вниманието му го поздравяваха и изказваха възмущението си от поведението на протестиращите.
  При поднасянето на венците се разигра още една конфузна ситуация. Цветя положиха президентът, Министерският съвет, Народното събрание, Столичната община. Когато обаче говорителят обяви, че венец ще бъде поднесен от името на парламентарната група на СДС, тръгна групата на Софийския университет начело с ректора проф. Биолчев. Патриарх Максим пък поднесе венец преди парламентарната група на левицата и се размина със зам.-шефа на БСП Румен Овчаров.
  Не може на този празник да ни изпреварват политиците, опроверга Биолчев подозренията, че гафът е станал случайно по вина на протокола.
  Просветния празник премиерът Костов отбеляза с випускниците на 22-ро СОУ в София.
  За 24 май училището получи компютър с принтер за 1600 долара от Министерския съвет. "Бъдещето е на този, който владее информационните технологии", написа Костов върху екрана, за да изпробва дарението си. Малко по-късно той се срещна с представителите на Ученическия парламент и ги посъветва да наблягат на информатиката и спорта или поне да ходят на дискотека.
  Какво ни очаква, ако останем в България, беше най-често задаваният въпрос към премиера. Надявам се до 7-8 години да влезем в ЕС, бе отговорът на Костов. На ваше място никога нямаше да искам да напусна България, каза на учениците и испанският посланик Хосе Кодерк. 22 СОУ е с изучаване на испански и английски език, пояснява присъствието на Кодерк в. "Новинар".
  На тържеството пред Народния театър в столицата просветният министър Димитър Димитров припомни историята на братята св.св. Кирил и Методий и призова обществото за по-голямо признание към учителите.

  В. "Стандарт" съобщава на първа страница, че учители от цялата страна са стачкували  на 24 май. Учителите в  Бургас, Перник, Казанлък, Оряхово и други градове отказаха да поведат децата на тържествата по случай 24 май. Те протестираха срещу мизерията, в която са принудени да живеят, пише "Стандарт".
  От март заплати не са взимали учителите в Перник, Костенец, Бургас, Казанлък, Търговище, Силистра, Оряхово, Видин и Русе, съобщи шефката на учителския синдикат Янка Такева. Преподавателите от тези общини ще започнат ефективни стачки и ще бойкотират края на учебната година, предупреди тя.
  В Перник учителите започват ефективните протести още днес, 25 май, когато учениците се връщат в класните стаи след празника. Очаква се и в останалите общини, в които не са давали скоро заплати, учителите да бойкотират първия учебен ден след празниците, информира "Стандарт".
  Има места, където не са изплатили обещаните от властта допълнителни възнаграждения  за 24 май - по 98 лв. на учителите и по 60 лв. на неучителския персонал. В края на миналата седмица финансовото министерстнво съобщи, че е превело нужните пари на всички общини. В Казанлък и Бургас обаче преподавателите не са получили нищо за празника. В Пазарджик и Добрич са взели само част от парите - 60-65 лв. Община Варна спря другите си плащания, за да може учителите да получат 98-те си лева за празника. Не получихме пари от Министерството на финансите, каза кметът Кирил Йорданов.
  Зная, че има проблеми със заплатите на учителите в някои общини и искам да кажа на тези хора да имат търпение, опитваме се да помогнем, коментира за пресата просветният министър Димитров. Той обеща пак да говори с финансовия министър Радев и да потърсят заедно решение.

  С импровизирани манифестации, шоупрограми и много бира бе отбелязан денят на слявянската писменост и култура в страната вчера
  Десетки учители и изявени ученици получиха грамоти и парични награди, пише "Стандарт".
  158 учители бяха наградени по случай празника от просветния министър Димитър Димитров. Най-заслужилите преподаватели получиха от министъра почетното отличие "Неофит Рилски". Тази награда се връчва от 1996 г. насам на отличили се педагози.
  Във Велико Търново се проведе шествие на учители и ученици по главната улица. Шествие по централната улица имаше и в Пловдив. Там почти през целия ден отбелязваха 24 май с музика и танцови изпълнения. Кметът Чомаков връчи почетния знак на Пловдив на три училища и една детска градина. Кметството на Стара Загора раздаде почетни грамоти на 10 изявени преподаватели и 16 ученици с отличия в международни и национални конкурси. Наградата "Анастасия Тошева" за принос в образователното дело бе присъдена на езиковата гимназия "Ромен Ролан", чиито възпитаници учат в престижни университети.
  Детска градина "Индира Ганди" в Правец чества празника заедно с пристигналия за тържеството индийски посланик Нилима Митри. Навръх 24 май ръководствата на българското училище в Букурещ и русенската гимназия решиха да се побратимят.
   

  II. Честване на 24 май - Деня на славянската посменост и култура в Италия, Испания, Русия и Хърватия
  Православни и католици пяха химна на Св. Св. Кирил и Методий "Върви народе възродени" на гроба на Кирил в "Сан Клементе"
  Вчера в криптата на римската базилика "Сан Клементе" се състоя възпоменателна церемония, която беше отслужена от митрополитите Неофит и Дометиан, а до тях монсиньор Георги Йовчев, епископ на Пловдивския диоцез и първият апостолически нунций в България след възстановяването на дипломатическите отношения с Ватикана монсиньор Марио Рици. Всички заедно пяха "Многая лета" и химна на светите братя Кирил и Методий "Върви народе възродени".
  Присъстваха десетки българи от българската колония в Италия и официалната делегация от България, начело с външния министър Надежда Михайлова. Тя положи венец на гроба на Свети Константин - Кирил - Философ в "Сан Клементе". Вчера тя замина за Флоренция за сесията на министрите на външните работи на НАТО. Преди това Михайлова е говорила по телефона с македонския президент Борис Трайковски, който оглавява македонската делегация за честването на 24 май в "Сан Клементе". Миналата година двете делегации, българската и македонската, почетоха съвместно делото на братята Кирил и Методий в "Сан Клементе".
  На 23 май министър Михайлова се срещна със своя италиански колега Ламберто Дини. Тя е получила обещание за оказване на необходимата помощ за процеса срещу българските медици в Либия.

  В Мадрид бяха чествани Светите братя и 90 години от установяване на дипломатически отношения
  На 17 май в Мадрид започнаха Седмиците на българската култура, които ще продължат до края на месеца. В рамките на тези седмици се честват 90 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Вчера в православната църква в Мадрид беше отслужена литургия за възхвала на Светите братя Кирил и Методий и тяхното свято дело. Тържеството беше почетено от дипломати и видни общественици. Днес в аулата на университета "Комплутенсе" ще се проведе среща на български и испански учени и студенти, в която ще участва видният българист д-р Франсиско Родригес Андрос, д-р Франсиско Хавиер Галвес и членът на Кралската академия на Испания, видният писател и драматург Мигел Идалго. Гостите на тържеството ще бъдат поздравени от Генералния директор за Европа  във външното министерство на Испания Франсиско Монс и българския посланик Василка Папломатос.
  В края на месеца Седмиците на българската култура ще завършат с представянето на България в световния бизнесцентър "Аска" с филмите "Непозната България", "Българското вино", "Българското кисело мляко", "Природа и медицина". /"Демокрация"/

  Празнуването на 24 май в Москва започна в грандиозния кремълски "Успенски събор", където света литургия отслужи руският патриарх Алексий Втори. След службата в Успенския събор тръгна литийно шествие към паметника на Светите братя Кирил и Методий на Славянския площад, където беше отслужен молебен. Българският посланик Илиан Василев положи венец пред паметника на Светите братя. Почит беше отдадена и към българина Свети Киприян, който има голям принос към държавността на Русия от края на 14 и началото на 15 век. Инициативен комитет вече събира средства за изграждането на параклис на името на Свети Киприян. На тържеството присъставаха много представители от българската колония в Москва. Всички те посетиха и кръста, който е на мястото на някогашната църква "Тримата светци", където е служил Свети Киприян. Център на тазгодишните културни прояви в Русия по случай 24 май беше град Рязан. Там беше и делегация от Министерството на културата от България. /"Труд", "Новинар"/
  В хърватската столица Загреб беше учредена българска църковна община. В църквата "Св. Св. Кирил и Методий" митрополит Симеон отслужи молебен за здраве и успех на новата община "Св. седмочисленици" и почетено великото дело на Светите братя. /"Новинар"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  В Брюксел България ще представи още 4 глави от преговорите с ЕС
  Днес в Брюксел България официално ще представи позиции по още 4 теми от преговорите за присъединяване към ЕС - "Дружествено право", "Политика на конкуренцията", "Индустриална политика" и "Защита на потребителите". Главният преговарящ Александър Божков ще се срещне с ръководителя на преговорите с България от страна на ЕС Рютгер Виселс и ще обсъди с него вече отворените за преговори 6 глави. На 14 юни се очаква ЕК да се произнесе по тях. Александър Божков ще се срещне в Брюксел с участници в инициативата "Българският Великден" и ще посети Центъра за европейски политически изследвания. /"Демокрация"/
  В. "Труд" публикува статията на г-н Петко Симеонов  "Преговарящият с ЕС - водач в пустинята". Авторът смята, че г-н Александър Божков не трябва да бъде Главен преговарящ с ЕС от страна на България. Той смята, че "Не е редно те да се водят от г-н Александър Божков, който вероятно е качествен човек, но не се ползва с подкрепата на всички партии. Още повече, че той просто е назначен от премиера. Водещият преговорите да се избира с консенсус от Народното събрание и да се отчита пряко пред него. Тази консенсусна личност да притежава (чрез избралите го партии) законодателна инициатива, да има правото да контролира съгласно европейските стандарти действията на изпълнителната власт. И върху вече приетите закони."

   

  ****
  Отношения с Русия
   
  Днес Авдеев и Вяхирев ще се срещнат с премиера Костов и с президента Стоянов
  Днес следобед в София ще пристигнат първият зам.-министър на външните работи на Русия Александър Авдеев, който до 1996 г. беше посланик в София, и шефът на "Газпром" Рем Вяхирев. Според в. "Монитор" целта на посещението на Авдеев е да се опита да изчисти неяснотите в отношенията между двете страни. От изключително значение ще бъде отношението на Русия към Югославия, възстаноняването на мира в Косово и неговият статут, както и разширяването на НАТО. Премиерът Костов ще се срещне с Вяхирев на четири очи, а след това към срещата ще се присъедини и Авдеев. Костов ще поиска намаляване на цената на вносната газ от Русия. Според "Монитор" шансовете Вяхирев да приеме това са минимални, защото има подписан договор за цената на газа и защото нейната цена се определя от цените на международния пазар.
  Според в. "Труд" Рем Вяхирев идва заради битовата газификация. Обръща се внимание, че докато Германия и Италия публикуват в Интернет цената, по която плащат газа на Русия, то в България това е дълбока тайна, която и досега се знае от малцина. И "Труд" смята, че Костов няма шанс в искането си за намаляване на цената на вносния газ от Русия. Голямата цел на Вяхирев е да получи правото за битовата газификация в България.
  В. "Сега" публикува статията "Премиерът развенча окончателно газовите успехи на Бакърджиев". Основната теза на статията е, че 2 години след "триумфалната победа" на Бакърджиев над "Газпром" най-сетне управляващите са признали, че сключените договори са неизгодни. Предстоящето искане на премиера Костов за намаляване на цената на вносния газ е най-доброто потвърждение на тази теза.

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
   България ще има културен и делови център в Истанбул
  Турция предостави на България парцел за изграждане на културен и делови център в Истанбул. Мястото е в замяна на парцела на бившето българско училище, а новата сграда ще бъде издигната в кв. "Шишли". Подписаното преди 2 години двустранно споразумение за културното наследство гарантирало съхраняването на историческите паметници. Техническите и административни трудности вече са преодолени и сега остават само финансовите трудности. България отделя значителни средства за поддръжката и ремонта на културно-историческите си паметници в Турция, но те не могат да покрият всички нужди. Всякаква помощ в това отношение от български фондации, фирми и други дружества са от голямо значение. /"Демокрация"/

   

   ***
  Отношения със САЩ
   
  Българска военна делегация ще търси финансова помощ помощ от САЩ за реформите в БА
  Днес във Вашингтон българска военна делегация, водена от зам.-министъра на отбраната Велизар Шаламанов, ще информират администрацията на САЩ за напредъка на реформата в армията и за подготовката за членство в НАТО. Пентагонът готви своя бюджет за 2001 г. и очаква да получи исканията на България за помощ при провеждането на реформата в армията. На посещение в България беше генерал-полковник Едуард Андерсън, директор на отдела за стратегическо планиране и политика към Обединения съвет на началник-щабовете на армията на САЩ. Той е заявил: "Ние сме заинтересовани да оказваме съдействие на българското военно министерство, преди всичко защото Югоизточна Европа в момента е изключително нестабилна част от света. Според нас България играе ключова роля за сигурността в района. Зная, че България амбициозно се готви за членство в НАТО и това е изразено в "Програма 2004". Остава обаче загрижеността ни дали ще могат да бъдат осигурени пари за изпълнението на този амбициозен план." /"Труд"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Първият зам.-изпълнителен директор на МВФ Стенли Фишер пристига на двудневно посещение в България
  Ще обсъдим насоките за развитие на България и изпълнението на 3-годишното споразумение, каза финансовият министър Радев. Няма да обсъждаме кой данък с колко да се намали, обясни за пресата министърът. Конкретните предложения за намаляване на данъците ще бъдат обсъдени със следващата мисия на МВФ, водена от Юха Каконен, която пристига на 15 юни. Тогава ще се обсъди и правителственото решение за замразяване на цените на парното и тока през сезона 2000-2001 г. Тази вечер Стенли Фишер ще изнесе лекция пред студентите от УНСС.
   
   

  Правителството ще приеме промяна в Закона за приватизацията във връзка с продажбата на БТК
  Купувачът на БТК получава право да възлага без конкурс управлението на компанията. Това ще стане чрез промяна в Закона за приватизацията, която правителството ще приеме днес. Промяната обаче трябва да бъде одобрена от парламента.
  Тя се налага заради заключителните разпоредби на приватизационния закон, които препращат към Закона за обществените поръчки, а той не допуска назначаване на мениджмънт без конкурс.
  Министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински обясни, че при назначаване на ръководството на БТК с конкурс начело на телекома може да дойде фирма, конкурент на собственика.
  Очаква се в близките дни да бъдат приети промени и в законите за далекосъобщенията и за обществените поръчки. Това се налага заради предстоящата продажба на телекома най-вероятно на консорциума KPN - OTE.
   

  Здравните вноски не стигат за болниците
  Сегашният размер на здравната вноска от 6% не е достатъчен, за да стартира реформата в болниците от юли 2001 г. Според разчети от 1997 г., за да заработи  цялото здравно осигуряване, вноската трябва да е 12%, обясни здравният министър Семерджиев.
  Ако се вдигне вноската обаче трябва да се намалят данъците, смята министърът.
  Всяка държава, която не желае здравеопазването да е политически зависимо, залага на осигуровката, обясни Илко Семерджиев. Сега касата правела разчети колко време ще издържи без субсидии с вноска от 6% и колко процента трябва да стане данък здраве.
  Пазарното управление ще е основният проблем на реформата, подчерта министър Семерджиев. Лесно се управлявало с твърд бюджет независимо дали работиш или не, друго обаче било да изкарваш сам прехраната си. След септември лекари, които не са набрали достатъчно пациенти и едва кретат, ще се насочат към селата, прогнозира Семерджиев.  
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Масово покръстване в Кърджали
  Пресата съобщава, че около 50 потомци на насилствено помохамеданчени в миналото българи са приели светото православно кръщение в кърджалийския храм "Света Богородица" от известния и извън България отец Боян Саръев, отец Златко от Хасково и отец Карамфил от Момчилград.
  С масовото кръщене беше отбелязана 10-годишнината от създаването на Движението за християнство и прогрес "Свети Йоан Предтеча", с чиято помощ хиляди родопчани се върнаха към вярата на дедите си.
  Вчера се кръстиха цели фамилии от района на Крумовградско, Аврен и Смолян.
  Процесите на християнизация в Родопите се засилват, обясни отец Боян Саръев. В много райони потомците на българо-мохамедани, които са приели светото кръщение, учредяват църковни настоятелства, за да строят храмове в Родопите.
  В Авренско са създадени 4 църковни настоятелства. В 28 села около Смолян родопчани също искали да съградят храм.
  Пари за църква в тия времена едва ли ще съберем, но ще направим параклис, са казали новопокръстените християни вчера.
  Около 15 родопчани учат богословие със съдействие на Движението за християнство и прогрес и ще се върнат като свещеници в родните си места. /"Труд"/       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС не иска предсрочни избори, заяви лидерът на БСП Георги Първанов
  СДС не иска предсрочни избори, за да може да заличи следите от управлението и така работи за БСП. Това заяви лидерът на БСП Първанов във Видин. Според него обаче оставането на СДС на власт било пагубно за икономиката.
  Първанов заяви, че след конгреса неговата партия е приела курс към нова коалиционна политика. Няма да се цупим и няма да се сърдим, когато има различни виждания по вътрешните проблеми на страната ни, каза лидерът на БСП. Според него страната се нуждае от управление на социално-либерален съюз, независимо от резултатите  на следващите избори. В този съюз щели да участват БСП, БСДП и ДПС, информира "Новинар".
   

  Около 80 обединения от близо 100 общини ще основат Гражданско обединение на демократичните организации (ГОДО) на национална учредителна среща в столицата на 28 май
  Националната учредителна среща на гражданските обединения няма връзка със страховете на управляващите от преврат, съобщи за в. "24 часа" вчера, 24 май, лидерът на "Нов Избор" Димитър Луджев, който е и член на гражданско движение "Св. Георги Софийски".
  Срещата, която ще се проведе на 28 май в столицата, била запланувана още през януари. Инициативен комитет от 50 видни българи я насрочил за средата на март. Не успели обаче да се организират и я отложили за май.
  Много сме благодарни на премиера Костов  за безплатната реклама, която ни направи с изявленията, че застрашаваме демокрацията, твърдят от "Св. Георги Софийски". Дори възникнала идеята да поканят премиера като почетен гост на срещата, съобщава "24 часа".
  Около 80 обединения от близо 100 общини ще основат Гражданско обединение на демократичните организации /ГОДО/. Делегатите ще гласуват възвание, учредителен акт и платформа.
  "Гергьовден" нямало нищо общо с тази среща, е уточнил Луджев. "Гледаме на "Гергьовден" като на симпатично шоу, нищо повече, е уточнил той.
  ГОДО ще настоява за премахване на цветните бюлетини, за допускане на гражданските обединения до изборите, както и за мажоритарен елемент във вота. Обединението ще запознае президента Стоянов с исканията си.  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Японци искат да строят каскада в България
  Японските енергийни гиганти ИПДС и "Точи корпорейшън" преговаряха вчера с областната управа на Смолян за бъдещото изграждане на каскадата Въча, съобщиха от кметството.
  Българският кабинет пък е в преговори с Японската банка за икономическо сътрудничество за евентуалното финансиране на хидроенергийния възел.
  Японските компании притежават 58 ВЕЦ, 6 ТЕЦ и предвиждат изграждане и на АЕЦ в страната си.
  Само фирмата ИПДС има офиси в 100 държави и е строила енергийни обекти в Индонезия, Виетнам, Перу, Тайланд, Турция, Румъния, Русия и Узбекистан.