ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

25 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Различия в мненията за резултатите от Рамбуйе на посредниците и на участниците.
Интересни разкрития на Йоджалан могат да предизвикат международен скандал.
Лавини в Алпите продължават да вземат множество жертви.
 

Преглед на печата

Днес правителството ще разгледа рамковото споразумение с НАТО за Косово.
Скандал в парламента за падарените танкове на Македония, а Гърция одобрява подаръкът.
Медлин Олбрайт и Робин Кук поздравяват България и Македония за постигнатите договорености.
Вчера групата от български дипломати е провела среща с външния министър на Либия по въпроса за зъдържаните български медсестри.
Значими промени в българските Военно-въздушни сили/ВВС/ и зенитно - ракетните части.

 

Днес правителството ще разгледа рамковото споразумение с НАТО за Косово.

На 18 февруари правителството упълномощи министрите на външните работи Михайлова и на отбраната Ананиев да разработят проект за рамково споразумение с НАТО за участие в Косово. То е в отговор на запитването на НАТО от 16 февруари до всички участници в Партньорство за мир за възможното им участие в операциите "Джоинт гардиан" в Косово в мироопазващи операции след сключване на примирието. Вчера говорителят на външно министерство заяви, че България ще съдейства за прилагането и изпълнението на очакваното мирно споразумение за Косово.
Според в-к "Земя" вчера на пресконференцията си началникът на ВВС ген. Стефан Попов е заявил, че според военната теория логистиката, или материално-техническото осигуряване означава участие в конфликт. По негово мнение обаче България нямало да се намеси пряко в конфликта, въпреки подкрепата.
Според него самолетите на НАТО не могат да се зареждат с гориво в България, тъй като накрайниците на системите за зареждане са различни. Проблемът с приемането на натовски самолети на български легища ще бъде решен, тъй като 3 от летищата ще бъдат оборудвани по натовски стандарти. /"Демокрация", "Земя"/

Скандал в парламента за подарените танкове на Македония, а Гърция одобрява подаръкът.

Вчера лидерът на Евролевицата Алексансдър Томов е заявил в парламента, че се опасява от олекотяване на външната политика на България. Подобни жестове като този на Костов спрямо Македония си е позволявал само Тодор Живков. Томов е признал, че България трябва да се оттърве от тези танкове, за да спази изискванията на ДОВСЕ. Договорът обаче разрешава те да се продадат и се оплакал, че никой не е бил предупреден за жеста. Стойността на танковете се е равнявала на последния транш на МВФ за България. Танковете не били имането на Костов, а на българския народ. Никоя уважаваща себе си държава не си позволява да прави изненади във външната политика, дори това да са подаръци, е коментирал Николай Камов също от Евролевицата.
Асен Агов от СДС е заявил, че ако Томов намери пазар на танковете нека да ги продаде. Подръжката им на наша територия е по-скъпа, отголкото да ги предоставим на Македония. Жеста създава добра основа за сътрудничество във военната област между Македония и България.
Военният министър Ананиев е заявил, че "Подаръкът за Македония ще се уточни при визита на моя колега от съседната страна, защото имаме много сериозни проблеми по реализацията на танковете". Тези проблеми стават ясни от заявлението на ген.Гиньо Тонев, че в момента в Карлово са консервирани 114 танка Т - 55А, но не му е ясно откъде ще се вземат останалите 36 танка Т-55 АМ2.
Вчера в България пристигна зам.-министърът на отбраната на Гърция Димитриос Апостолакис по покана на своя колега Велизар Шаламанов. Апостолакис декларира, че българското дарение от 150 танка и 142 оръдия за македонската армия ще помогне за създаването на по-сигурни условия в района, за стабилността и сътрудничеството на Балканите. Апостолакис ще обсъжда със своя български колега двустранното военно сътрудниччество и регионални въпроси, срещата на високо равнище на НАТО през април, активизирането на многонационалните сили за Балканите и подготовката на щаба им в Пловдив./"Стандарт", "Демокрация"/

Мадлин Олбрайт и Робин Кук поздравяват България и Македония за постигнатите договорености.

В специално писмо до премиерът Иван Костов държавния секретар на САЩ Мадлин Олбрайт го поздравява за подписаната декларация с Любчо Георгиевски Според нея това решение  има важен принос за сигурността и стабилността на Балканите, то идва в особено трудно време за Балканите и изпраща важен политически сигнал до други страни в региона за изгодите от мирното решеване на различията. Тя отбелязва, че декларацията с Македония е още един пример за съпричастност както на България, така и лично на Иван Костов към евроатлантическите ценности.
Външният министър на Англия Робин Кук е изпратил поздравително писмо до колежката си Надежда Михайлова по повод подписаната декларация с Македония. Той окачествява този акт като забележително постижение и дава висока оценка на лидерите на двете страни и правителства./"Демокрация"/

Вчера групата от български дипломати е провела среща с външния министър на Либия по въпроса за освобождаване на българските медсестри.

Вчера специалния пратеник на министър Михайлова в Либия Людмил Спасов е провел среща с външния министър Омар Мустафа, на която е предал писмото на Михайлова. В него се настоява за бързо и окончателно решение на проблема със задържаните българи и се изразява надежда, че отношенията между Либия и България ще останат добри. Още днес групата български дипломати ще се срещне с осемте задържани в Триполи българи, а после и с освободените вече 11 медици в Бенгази. Очаква се според външно министерство до края на тази седмица задържаните 8 българи да бъдат освободени. Вчера говорителят на външно министерство заяви, че "За българското правителство животът и сигурността на българските граждани са по-ценни от отделния икономически интерес, тук компромис не може да има"./"Демокрация", "Стардарт"/
В-к "Пари" помества коментар под заглавие "Изкупителните жертви не решават проблема с Либия". Отбелязва се, че "Отзоваването на посланик Илов даде някаква илюзия, че българската страна е в състояние нещо да направи, но дали то бе толкова необходимо. Ако въпросът стои така - някой да опере пешкира, за да бъде решен проблемът, то дали министърът на външните работи ще подаде оставка, след като нотата на Вншно до Триполи не даде нужния ефект. И дали тя ще уволни членовете на работната група в Либия, ако либийците задържат и последните 8 българи?".

Значими промени в българските Военно-въздушни сили/ВВС/ и зенитно - ракетните части.

Вчера началникът на ГЩ на ВВС ген. Стефан Попов даде пресконферанция, от която станаха известни значимите промени в българската авиация. В настоящия момент ВВС могат да разчитат само на 40% от самолетите и вертолетите си. Те се надяват да получат резервни части за близо 50 млн. дол. по дългът на Русия, които ще бъдат използвани за възстановяване на МиГ-29 и СУ - 22, на транспортните самолети Ан - 26 и вертолетите МИ - 17, както и на бойните МИ - 24.
Според изискванията на ДОВСЕ България е съкратила 100 изтребителя от различни модификации на МиГ.
В момента България разполага с 234 бойни самолета, 43 бойни вертолета и 60 транспортни самолета. През 1998 г. щатовете във ВВС са били съкратени със 7%. Съкратени са били 270 офицери, 347 сержанти, 947 войници - наборници, 159 цивилни военни служители.
През 1999 г. ще бъдат съкратени още 823 длъжности, а през 2000 г. - близо 500 длъжности.
Според ген. Попов военните летци са млади и неопитни. Задължитено условие за провеждане на реформата във ВВС е закупуването на леки учебни самолети и вертолети въпреки тежкото финансово съкстояние. За първи път от 60 год. България ще закупи западна авиотехника - това са 6 хеликоптера "Бел-206", които ще пристигнат до края на юни. Те ще се използват като за учебни, така и за граждански цели. С тях България ще може да участвува равнопоставено в мироопазващи многонационални операции, тъй като досега ВВС нямаха оперативна съвместимост със стандартите на НАТО и не е възможно България да се включи в хуманитарните операции в Косово./"Континент"/
През 2000 г. България ще започне подмяната на намиращите се на въоръжение руски зенитно-ракетни комплекси/ЗРК/ с нови по-модерни американски, заяви ген. Попов. Замяната ще стане със ЗРК със среден радиус на действие като ще се избира между американските "Пейтриът" или руските С - 300  ПМУ -1. и с комплекси с малък радиус на действие от типа МЕС или Бук - 2.
В начален етап е реализилането на две съвместни програми с Центъра за електронни системи на ВВС на САЩ. Това са изграждането на оперативен център за въздушен суверенитет/АСОС/, който ще струва 966,4 млн. лв. и модернизация на навигационното оборудване на три български летища по стандартите на НАТО. До 2000 г. ще бъдат закрити 4 авиобази и ще бъде изградена единна военно - гражданска система за управление на въздушното движение. Досега са закрити военните летища в Габровница, Узунджово, Балчик и Щръклево. Самолетите ни са базирани на 9 летища, а трябва да останат само 2 - 3 от тях. Хеликоптерите БЕЛ са закупени за 8,8 млн. дол. като в тази цена са включени транспортът, гаранцията, сервизът и обучението на 6 летци и 12 инженери и инструктори в САЩ./"Демокрация", "Труд"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"