ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

25 февруари 2000 г.

 

  Тема на деня | Отношения със страните от ОНД | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни

  | Отношения с балканските страни | Медии | Правителство | Политически партии и организации

  | Екология | Икономика

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Македония постави своята армия в бойна готовност.

 • Еврокорпус ще смени НАТО в Косово.

 • При посещение в Египет папата заклейми религиозния фанатизъм.  
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Падат вносните мита на промишлени стоки от ЕС.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Министър Ноев и посланик Титов отрекоха информацията в печата за ултиматуми на срещата им.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Гърция официално заяви, че отношенията с България са добри и ще останат такива.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов помоли Кадафи за съдействие, а парламентарният шеф Соколов - руския посланик, по делото срещу българските медици в Либия.

 • Цианидите вече са минали край Силистра и пътуват към Черно море.

 •  7% скок на заплатите на учители, 5,5% - на чиновниците, гласува вчера кабинетът.

 • Писателят Ивайло Петров стана член на медийния съвет.

 • Преди висшия национален форум на СДС лидерът Костов заявява, че от избора на НИС ще зависи успехът на СДС.

 • Лидерите на Демократическата партия преди националния конгрес се обявяват за запазване на целостта  и идентитета на партията.

 • След Кипър лидерът на БСП Първанов ще посети Македония, Албания и Германия

 • Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ стана собственик на 30% от новата компания - Българско застраховане и пенсионно осигуряване срещу 5 млн. евро
   
    
   


  ,

  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Президентът Стоянов помоли Кадафи за съдействие, а парламентарният шеф Соколов - руския посланик, по делото срещу българските медици в Либия

  ПРЕЗИДЕНТЪТ СТОЯНОВ ПОМОЛИ КАДАФИ ДА ОТЛОЖИ ПРОЦЕСА
  Към полунощ на 23 февруари президентът Петър Стоянов е провел телефонен разговор с Муамар Кадафи. Той го помолил да използва своето влияние за отлагане на насрочения за 28 февруари процес срещу 6-имата български медици, за да се даде възможност на български адвокати да се запознаят обстойно с делото. Стоянов е казал, че не може да допусне български медици да са причинили такава трагедия на либийските деца. Стоянов е заявил, че всички политици в България са сериозно загрижени и вярват, че истината ще бъде разкрита. Изразил е своята увереност, че български граждани не са извършили тези тежки престъпления, още повече че те се наказват със смърт - "нещо, което ние не можем да допуснем, че ще се случи."
  Кадафи е отговорил, че в Либия също искат да знаят истината и лично той ще се заинтересува от случая. Той също не вярвал, че българи могат да извършат такова нещо и изтъкнал: "Желая от все сърце да не се докажат тези обвинения, защото оценявам високо досегашната работа на българските лекари и медицински сестри, на които са били поверени грижите за живота на много либийски граждани." В началото на разговора Стоянов е изразил своите съболезнования за починалите от СПИН деца и най-дълбоките си съчувствия към заразените.
  За Либия ще замине адвокат с много добър английски език като специален пратеник на президента Стоянов. Ако някой от обвиняемите пожелае, може да го посочи за свой представител. От адвокатската колегия в София на президента са посочили 4-ма свои представители за избор като личен представител на президента на процеса.

  ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ПОЛУЧИ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ
  Външно министерство вече разполага с пълния текст на обвинителния акт, който е от 7 страници. Срещу българските медици са повдигнати 3 обвинения - "заговор срещу държавата", "заговор за убийство" и "нарушение на религиозните традиции". Всяко от тях ще се доказва поотделно. Копие от него е изпратено на либийския адвокат. Той ще иска отлагане на делото поради това, че късно го е получил. Предполага се, че молбата му ще бъде удовлетворена. Българите няма да бъдат съдени по шариата. Български защитник ще бъде допуснат на процеса само като консултант на своя либийски колега. Адвокатът Шейтанов, който е определен да замине като помощник на либийския адвокат, вчера все още нямаше виза.
  Парламентарния шеф Йордан Соколов вчера се е срещнал с посланика на Русия Владимир Титов. Той го е помолил да предаде, че България моли за съдействието на Русия да бъде решен по възможно най-благоприятния начин проблемът с българите в Либия. Титов е обещал да предаде молбата, но помолил това да стане "по пътя на тихата дипломация", с колкото се може по-малко шум в медиите.

  ЗА ЛИБИЯ ЩЕ ЗАМИНАТ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НИКОЛА ФИЛЧЕВ, МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО ТЕОДОСИЙ СИМЕОНОВ И ЗАМ.-ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ГАЛИН КАМЕНОВ.
  Те ще се запознаят на място с положението на обвиняемите български медици и с наказателната процедура, реши вчера правителството. Предвижда се те да се срещнат със свои колеги в Либия и с прокурора по делото. В момента се правят постъпки за колкото се може по-бързото им заминаване в Либия. В момента продължава преводът на либийския наказателен кодекс.
  Вчера правосъдният министър Теодосий Симеонов и здравният министър Илко Семерджиев дадоха пресконференция. Сформирана е експертна група от най-добрите български специалисти епидемиолози, вирусолози и хематолози. Направено е предложение до централата на Световната здравна организация в Женева да се направи задълбочена епидемиологична експертиза на случая със заразяването със СПИН в Бенгази, каза министър Семерджиев. Това е една от причините за искането за отлагане на процеса. СЗО е направила свое проучване през 1998 г. по случая, но нейният доклад ще остане секретен до началото на делото. Министър Семерджиев обясни, че предишната експертиза на СЗО е изследвала само дали има пропуски в организацията на здравеопазването в Либия. България предлага да се установи епидемиологично как е станало заразяването, за което Либия трябва да даде своето съгласие.
  Сформирана е междуведомствена група към външно министерство за защита на задържаните в Либия медици. Външният министър Михайлова заяви, че се търсят всякакви възможности за спасяването на медиците. Водят се разговори с международни организации и посредничеството на приятелски на Либия страни. Досега обаче няма установени контакти с организацията Ислямска конференция.
  В. "168 часа" предлага интересна версия за скандала. Според него в дъното на скандала стои министърът на здравеопазването Саад Амруни. Той е бил в интимна връзка с медицинската сестра Кристияна Вълчева от 2 години. При разпитите някои от българите твърдели, че по нареждане на главния либийски лекар са използвали по няколко пъти консумативи за еднократна употреба. Според осведомени част от заразените са жертва и на недезинфекцирани инструменти, както и на смъртоносния кръвен продукт, пише "168 часа". Сестра Вълчева е убедила български сестри да участват в "заговора". При разпитите някои от тях са признали за разговорите с Вълчева, както и за обещани високи ръководни постове в болници в Бенгази, след като режимът на Кадафи бъде свален. Досега нито един либийски източник не се е ангажирал да потвърди, че става въпрос за заразяване със СПИН. При появата на множество заразени от СПИН министър Амруни първоначално е заблуждавал, че не става въпрос за зараза със СПИН, а за епидемия от хепатит Б. След това със случая се заема не здравното министерство, а либийското контраразузнаване, което е директно подчинено на Кадафи.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  Падат вносните мита на промишлени стоки от ЕС
  Със задна дата от януари падат митата за 142 промишлени стоки, внасяни от ЕС и страните от Европейското обединение  за свободна търговия /ЕФТА/, реши кабинетът вчера. Това са главно стоки, които не се произвеждат в България, но са необходими за дадено производство. Такива са например специални силикони, титанови тръби, оборудване за някои технологични вериги.
  Либерализацията на режима преди 2002 г., когато трябва да паднат всички мита, ще привлече европейски инвеститори у нас, обясняват от Министерството на икономиката.
  Падането на митата ще облагодетелства веднага например германската компания "Либхер", която строи в Пловдив хладилен завод. Тя ще изнася произведената техника в ЕС. /"Новинар"/
   

   

  ****
  Отношения с Русия

  Министър Ноев и посланик Титов отрекоха информацията в печата за ултиматуми на срещата им
  Във връзка с появилата се вчера информация в печата, че при срещата си двамата са поставяли искания и ултиматуми министър Бойко Ноев заяви: "Не съм искал Русия да ни плати нашия дял в сградата на СИВ в Москва. Ако възникне такъв въпрос, той ще бъде поставен от компетентните органи. Темата въобще не е повдигана при разговора с руския посланик."
  Посланик Владимир Титов заяви: "Не съм поставял ултиматум. Тази дума се появи в българския печат, а всъщност двамата водихме много делови и конструктивен разговор за възможностите за развитие на нашето сътрудничество във военната област. Не всички позиции естествено съвпаднаха, затова си мисля, че разговорът беше за перспективите. Различията в позициите не означават, че едната страна е поставила ултиматум на другата." /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Гърция официално заяви, че отношенията с България са добри и ще останат такива
  Вчера говорителят на гръцкото правителство Димитрис Репас направи официална декларация на правителството за отношенията с България: "Отношенията на България и Гърция са добри и занапред ще останат такива". Поводът за декларацията са твърденията в гръцката преса, че отношенията между двете страни са влошени заради проблемите на ОТЕ в сделката за БТК. Репас увери още, че Гърция подкрепя безрезервно кандидатурата на България за НАТО и ЕС и съдейства за развитие на икономическото сътрудничество между двете страни, основен елемент на което са гръцките инвестиции в България
  Вчера след заседание на правителството военният министър Бойко Ноев декларира пред журналистите, че приватизацията на БТК няма да застраши националната сигурност. Ние ни най-малко не се опасяваме, че отбраната на страната би пострадала, ако преговорите за продажбата на БТК завършат успешно. Това е позицията на правителството, каза министър Ноев. /"24 часа", "Труд", "Новинар"/
   
   

   


   МЕДИИ
   
  Писателят Ивайло Петров стана член на медийния съвет
  Депутатите от мнозинството избраха вчера кандидата си Ивайло Петров за член на Националния съвет за радио и телевизия /НСРТ/ за по-малко от 3 минути, информира пресата. БСП, Евролевицата и ОНС не участваха в гласуването. Независимите депутати гласуваха против.
  Изборът беше отложен миналата седмица, когато левицата разгласи, че Петров нямал висше образование, а това противоречало на Закона за радио и телевизия. От СДС преодоляха казуса, като се позоваха на разпоредба от 1944 г., според която членовете на творчески  съюзи придобиват статут на висшисти. И сега много млади хора предпочитат да се отдадат на творчество, вместо да се явяват на изпити, каза шефът на медийната комисия Стоян Райчевски.
  Другата кандидатура - на актьора Стефан Данаилов, предложэен  от БСП, бе оттеглена в началото на заседанието от депутата от БСП Иво Атанасов по молба на Данаилов и защото изборът бил опорочен.  Левицата няма да атакува решението пред Конституционния съд, са заявили депутати от левицата.
  Наследникът на починалия друг член на медийния съвет - проф. Тончо Жечев, който беше от президентската квота, ще бъде назначен от държавния глава.    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
   7% скок на заплатите на учители, 5,5% - на чиновниците, гласува вчера кабинетът
  164 лв. става средната заплата в образованието със задна дата от януари, 163 лв. - в здравеопазването, а в културата - 159 лв.
  Кабинетът гласува вчера да се увеличат средно със 7% заплатите на 370 000 учители, лекари и служители от културата, чиито заплати се плащат от общинските бюджети.
  Само с 5,5% обаче се вдигат парите на 110 000 бюджетни работници.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  След Кипър лидерът на БСП Първанов ще посети Македония, Албания и Германия
  На 23 февруари лидерът на БСП Георги Първанов се върна от посещение в Кипър, където проведе продължителна среща с президента Главкос Клиридис. Съобщено бе, че му предстои през март посещение в Македония и Албания.
  На 22 и 23 март Първанов ще посети Германия, където му предстои среща с канцлера Герхард Шрьодер. /"24 часа"/

  Преди висшия национален форум на СДС лидерът Костов заявява, че от избора на НИС ще зависи успехът на СДС
  В. "Демокрация" предлага голямо интервю на премиера и лидер на СДС Иван Костов преди 11-ата национална конференция /НК/ на СДС на 26-27 февруари в София. Той заявява, че "от това колко силен е отговорът на конференцията на предизвикателствата, пред които сме изправени ние, зависи изборът, който нацианалната конференция ще направи". Според Костов не думите и анализите са най-важното, а действията, които ще предприеме СДС след конференцията. От най-важно значение ще бъде способността на СДС да излъчи истински лидери, които ще го изведат към успеха на следващите парламентарни избори. Той с любопитство очаква решаването на този проблем, като се надява делегатите на форума да гласуват по съвест и да не се поддават на никакви внушения. Премиерът призовава: "И предупреждавам всички, които ще се опитат да режисират конференцията - да не го правят".
  СДС ще трябва да дебатира много по темата за коалицонните си партньори, въпреки че не е назрял моментът за решаването на този въпрос. Сега СДС трябва да бъде коректен партньор в коалицията ОДС, която носи отговорности за управлението, казва Костов.
  На конференцията трябва да се очертаят основните направления в политиката на СДС за спечелване на парламентарните избори. Като основно средство за това Костов изтъква:
  - приемането на актуализираната програма 2000-2001;
  -  успехът на преговорите с ЕС;
  - промяната в поведението на СДС чрез намиране на най-директните и разбираеми пътища към избирателите.  
   

  Лидерите на Демократическата партия преди конгреса си се обявяват за запазване на целостта и идентитета на пратията
  В интервю за в. "Демокрация" най-сериозният кандидат за лидер на Демократическата паритя /ДП/ Александър Праматарски на първо място констатира, че в ДП са се уталожили страстите във връзка с конкуренцията за лидерското място, което той оценява като проява на политически реализъм. Праматарски благодари на другите претенденти за поста - Методиев и Джеров - за тяхната подкрепа за него. Това той възприема като осъзнатото им желание да се запази единството и идентитета на партията. Според Праматарски постигнатото между него и Методиев съгласие Методиев да заеме поста председател на Върховния партиен съвет няма да доведе до двувластие в партията.
  Праматарски очертава по следния начин бъдещата политика на ДП:
  - запазване на коалицията Народен съюз и стратегическо партньорство със СДС, защото в този момент ДП не е в състояние сама да се яви на избори;
  - подписване на ново споразумение с БЗНС-НС след конференцията на ДП, както и подписване на споразумение между Народен съюз и СДС, "защото то ще уталожи проблемите, които съществуват по места";
  - ДП няма да си сътрудничи с комунистически или посткомунистически формации, между които поставя и Евролевицата. Праматарски не изключва партньорство с ДПС, въпреки съществуващите по места проблеми. "Между нас съществуват мостове, които трябва да бъдат укрепвани", казва Праматарски за ДПС.  
     


  ЕКОЛОГИЯ
   
  Цианидите вече са минали край Силистра и пътуват към Черно море, сочат изследванията на българските експерти от МОСВ
  Еколозите ще започнат изследвания при Шабла в понеделник.
  Концентрацията на цианиди във водите на Дунав край Силистра вчера беше 0,029 мг на литър според шефа на РИОСВ в Русе Тодор Москов.
  Екип на инспекцията е правил анализ на водата и през нощта. От 1.00 часа концентрацията на цианиди в силистренския участък на Дунав е започнала да се повишава, но не е преминала пределно допустимата норма от 0,1 мг на литър. Около 4.00 часа вчера сутринта е измерена най-високата концентрация - 0,046 мг на литър, а в 7.00 часа - 0,034 мг на литър.
  След допълнителни анализи на цианидното отравяне на реката МОСВ ще отмени забраните за риболов и за използването на дунавската вода. Няма официални данни за умрели птици и риби. Според Москов няма опасност за отравяне на резервата "Сребърна".
  Дунавската растителност при устието на Тимок не е пострадала от цианидите, а от тежките метали, изпускани от сръбските мини "Бор", уточниха вчера от МОСВ.    


  ИКОНОМИКА
   
  Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ стана собственик на 30% от новата компания - Българско застраховане и пенсионно осигуряване срещу 5 млн. евро
  160 млн. долара са приходите от застрахователни премии в България за цялата 1999 г., информира Джонатан Улет - директор на ЕБВР. Данните на евробанката сочат, че в България на глава от населението застрахователната премия е 19 евро. В останалите държави от Централна и Източна Европа тя е около 43 евро.
  Анализите на ЕБВР показват, че от всичките 26 държави, разположени в Централна и Източна Европа, през миналата година са формирани приходи от застраховане в размер на 19,5 млрд. долара, а приходите от застраховане в България възлизат на 160 млн. долара за 1999 г. Има предпоставки за навлизането на големите международни компании от бранша в страната, но засега не се предлагат достатъчно разнообразни застраховки и продукти, освен автомобилните "Гражданска отговорност", каза директорът на ЕБВР.

  Европейската банка и "Ти Би Ай холдинг" станаха мажоритарни собственици на "Доверие" АД и ЗПАД "Булстрад", информира още Улет. Това на практика стана чрез новосъздаденото "Българско застраховане и пенсионно осигуряване" ООД /БЗП ООД/. В БЗП ООД акционери са ЕБВР с 30% от капитала и "Ти Би Ай холдинг", което е съвместно дружество между "Кардан /Таладиум Груп" - Израел/, и "Дойче Банкерс Тръст" - Германия, със 70% дялово участие. Цялото участие е 5 млн. евро. Това е първата инвестиция на ЕБВР в българския застрахователен сектор, както и в доброволен пенсионен фонд. /"Демокрация"/