ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 25 януари 1999 г.

 

Световните новини

Процесът срещу Клинтън продължава с нови показания на Моника. Посещение на Олбрайт в Москва.
Размяна на пленници в Косово.

Преглед на печата

Евробанката ще отпусне на България 450 млн. евро за инфраструктурни проекти.
Балканските леви партии осъдиха режима на Милошевич.
Вчера българите от Тараклия в Молдова гласуваха на референдум за запазване на административната самостоятелност на района.
България и Румъния се договарят за взаимно изучаване на майчиния език от малцинствата на реципрочни начала.
 
 
 

Евробанката ще отпусне на България 450 млн. евро за инфраструктурни проекти.

Божидар Керемедчиев, представител на Европейската банка за възстановяване и развитие/ЕБВР/ за България съобщи пред националнато радио, че на 27 януари ще се вземе решение за отпускане на България на 450 млн. евро или 522 млн. дол. С тези средства ще започни изграждането на автомагистралите "Тракия" " и  "Струма" , както и реконструкцията на летището в София. ЕБВР ще участвува и в приватизацията на банка "Хеброс", в приватизацията на предприятия и банки, в преструктурирането на икономиката.

Балканските леви партии осъдиха режима на Милошевич.

На 23 януари в Солун се проведе нова среща на социалистическите и социалдемократическите партии от балканските страни, организирана от Партията на европейските социалисти/ПЕС/. От България взеха участие лидерът на Евролевицата Ал. Томов, на ОБТ - Кръстю Петков, на БСДП - Петър Агов и от БСП - Георги Пирински. Вчера в Благоевград те дадоха пресконференция, от която стана ясно, че са били дискутирани балканската сигурност, интеграцията на балканските страни с Европа и проблемите на гражданските общества. По повод събитията в Косово е била приета обща декларация, в която се осъжда агресията на Милошевич и се призовава АОК да се въздържа от насилие. Отправя се и призив за мирно уреждане на конфликта при запазване на съществуващите граници. За българските представители най-важна е била срещата с ръководството на ПЕС. Петър Агов заяви, че българската социалдемокрация ще получи пълната подкрепа на европейската социалдемокрация. Лидерът на Евролевицата Томов направи прогноза, че ако се отдели част от Косово, не е изключено да има балканска война. /"Монитор"/

Вчера българите от Тараклия в Молдова гласуваха на референдум за запазване на административната самостоятелност на района.

Вчера до следобяд около 23,000 българи от Тараклия в Молдова от имащите право на глас около 30,000 души, са гласували на референдума за запазване на административната самостоятелност на района. Властите не признават референдума за валиден. В-к "Континет" изтъква при разглеждане на въпроса, че "надежда вдъхва изявлението на председателя на молдовския парламент, според когото законът за административно-териториалното делене на страната може да бъде преразгледан. Докато това стане, най-добрият съвет към българите в Молдова би бил да отстояват правата си единствено с мирни средства".

България и Румъния се договарят за взаимно изучаване на майчиния език от малцинствата на реципрочни начала.

В-к "Континент" съобщава за заявление на председателят на Асоцияцията на власите в България Иван Александров, че трима представители на Националния съвет по етнически и демографски проблеми към Министерски съвет са договорили в Румъния изучаване на майчиния език на реципрочни начала. За същото е настоявал в Букурещ и министърът на образованието Веселин Методиев. В Букурещ лидери на Асоциацията на власите и на организацията на българите в Румъния "Братство" са подписали декларация за подпомагане на усилията на двете правителства за решаване на реципрочни начала на проблемите, свързани с развитието на културата, езика и етническата идентичност на власите у нас и на българите в Румъния. Първата сигурна мярка е възстановяването на българското училище в Букурещ и на румънския лицей в София.
Румънският лицей в София е бил открит в началото на века със средства на власи от Албания и Македония, избягали в София от балканските войни. Средства тогава е дала и румънската държава. Тя издържала лицея и изпращала учители до 1948 г., когато училището е било закрито. Пет години по-късно е било закрито и българското училище в Букурещ.

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"