ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
25 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Отношения с НАТО | Медии | Парламент | Правителство
  | Съдебна власт | Политически партии и организации | Социологически проучвания | Икономика |
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • В ЕС се споразумяха за обща отбранителна политика.

 • ПАСЕ предупреждава Русия за Чечения.

 • ХДС в Германия призна за незаконно получени 20 млн. марки.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Днес в Съвета на Европа в Страсбург ще бъде открит бюст на Димитър Пешев за заслугите му за спасяването на българските евреи.

 • Съдът по правата на човека в Страсбург ще разглежда 4 дела за убийство на роми от полицаи в България.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Агенцията за търговия и развитие на САЩ дари 276 000 дол. на "Булгаргаз"  и проявява интерес към инфраструктурни обекти в България.

 • Зам.-министърът на отбраната Шаламанов замина за САЩ за обсъждане на съвместни проекти.

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Генералният секретар на НАТО Робъртсън високо оценява ролята на България при конфликта в Косово.
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • На международна конференция в Стокхолм президентът Стоянов ще говори за Холокоста.

 • Според медийния съвет националната телевизия трябва да започне предавания на майчин език.

 • За България е много важно минималната заплата да се увеличи, заяви шефът на икономическата комисия в парламента Николов пред ръководителя на мисията на МВФ Юха Каконен. Фондът отказа и на синдикат "Подкрепа" увеличение на заплатите.

 • Енергийната комисия в парламента ще настоява пред МВФ регионалните цени на топлофикациите да се отложат  с 1 година.

 • Държавата се отказва от имотите на българските манастири.

 • На надзирателите на следствените арести е забранено да носят оръжие, когато не са на работа, постанови съдебното министерство.

 • Новият устройствен правилник на Министерството на икономиката ще бъде внесен за обсъждане в МС на 27 януари.

 • От 1 февруари всички улични търговци трябва да са с касови апарати, реши Върховният административен съд.

 • Партията на демократичните промени на Мехмед Ходжа се влива в ДПС.

 • "Открит форум" в БСП на Премянов ще поиска позицията на БСП за НАТО да се определи след вътрешнопартиен референдум.

 • Според данни на MBMD от декември най-тежките проблеми за българите са безработицата, поскъпването на живота и престъпността.

 • Основният лихвен процент падна рекордно и ще бъде под 4%.

 • Отмениха несъстоятелността на варненския корабен завод.

 • За покупка на 60% от "Бороспорт" са подадени 7 оферти.  

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Днес в Съвета на Европа в Страсбург ще бъде открит бюст на Димитър Пешев за заслугите му за спасяването на българските евреи
  Днес в тържествена обстановка в сградата на Съвета на Европа в Страсбург ще бъде открит бюст на Димитър Пешев, зам.-председател на българското Народно събрание в периода, когато  Германия настоява императивно всички нейни съюзници да приемат законодателство за депортиране на евреите към лагерите на смъртта.
  През миналата година Европарламентът посвети специална сесия на ролята на Димитър Пешев за спасяването на 50 000 български евреи. Днес в присъствието на председателя на българския парламент Йордан Соколов и на председателя на ПАСЕ лорд Ръсел Джонстън и със слово на ръководителя на българската делегация Лъчезар Тошев ще бъде открит бюст на видния българин Димитър Пешев. Той ще бъде поставен в галерията на политици и интелектуалци с особен принос към еврейската цивилизация и за процесите за обединяване на континента.
  Утре ще се проведе заключителната фаза от процеса на мониторинг над България от страна на ПАСЕ. На дебат и решение ще бъде подложен докладът на Аткинсън и Гелерод за България, в който те препоръчват да се прекрати мониторинга. На въпрос на журналисти лорд Джонстън заяви, че при необходимост след една година мониторинга може да бъде възобновен. /"Демокрация"/  

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  На международна конференция в Стокхолм президентът Стоянов ще говори за Холокоста
  На 26 и 27 януари президентът Стоянов ще участва в международна конференция за Холокоста в Стокхолм. Очаква се да присъстват поне 8 президенти и 10 премиери на различни страни. Досега са договорени срещи на Стоянов с ръководителите на Франция, Швеция, Норвегия. Очакват се делегации от 46 страни от целия свят. Целта на форума е да стимулира изучаването на Холокоста от младежта и нейното възпитание в дух на толерантност.
  Президентът Стоянов ще произнесе своето слово на 27 януари, в което ще припомни, че България е една от малкото страни в света, която е спасила своите почти 50 000 евреи. В словото си той няма да пропусне факта, че България не можа да спаси от гибел евреите от Вардарска Македония и Егейска Тракия, "които никакъв протест на българското общество не можеше да спаси и които преминаха през България на път за нацистките лагери". /"Демокрация"/
   

  Президентът Петър Стоянов ще настоява парламентът само да намали глобите за клевета, но не и да ги прехвърли в гражданския кодекс. Стоянов  ще обясни в петък ветото върху промените в НК, с които затворът се заменя с глоба до 30 000 лв. Той ще пледира, че глобите са прекалено високи, но няма да иска декриминализирането на клеветата.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Съдът по правата на човека в Страсбург ще разглежда 4 дела за убийство на роми от полицаи в България
  В. "Земя" съобщава, че 5 нови дела са завели български роми срещу държавата в Страсбург, позовавайки се на информация на Българския хелзинкски комитет /БХК/. Четири от делата били за убийства на роми от полицаи, а едното - за прострелване, като всички случаи са от 1996 г.
  През изминалата седмица Съдът по правата на човека в Страсбург приключи делото "Великова срещу България". То бе заведено от Аня Великова, вдовица на починалия през 1994 г. в Районното полицейско управление в Плевен Славчо Цончев. Според Великова мъжът й починал след полицейски побой. Ако съдът в Страсбург присъди, че нейната жалба е основателна, България ще изплати на ромското семейство 28 000 долара. БХК разполага с данни, че само през 1999 г. при полицейско насилие са загинали 5-има роми. За 1998 г. е имало 11 подобни случая. Общо 150 случая на полицейско насилие са предали на Военна прокуратура от БХК.
  Днес на цяла една страница в. "Демокрация" публикува статията "Безхаберие на магистрати и полицаи изправи България пред съда в Страсбург". Отбелязва се, че "сегашното дело в Страсбург е четвъртото срещу България". За създалото се положение са виновни както полицията, така и съдебната система. "Българските правоприлагащи институции предпочитат да крият глави в пясъка като щрауси и да подават на защитника на държавата наивни процедурни сламки като на удавник, вместо свършена работа", пише в статията. Изчакват се и различни примери като доказателство за този извод. В. "Демокрация" публикува и списък на починали в ареста на полицията след побои граждани. Този списък е отправен до вниманието на полицията и прокуратурата.  

  ****
  Отношения със САЩ
   
  Агенцията за търговия и развитие на САЩ дари 276 000 дол. на "Булгаргаз" и проявява интерес към инфраструктурните обекти в България
  Вчера посланикът на САЩ Ричард Майлс и шефът на "Булгаргаз" Кирил Гегов подписаха договор за проучване на възможностите за разширяване на подземното газово хранилище "Чирен". Посланик Майлс предаде на Гегов чек с безвъзмездна помощ от  276 000 дол. Общата стойност на проекта е 548 000 дол. Останалите пари ще се осигурят от фирми от САЩ. Това са "Саркис" на университета в Оклахома, определен за изпълнител, и "Еврон", която е подизпълнител. Проучването трябва да завърши до август и с него трябва да се разбере с колко може да се увеличи капацитета на газохранилището в Чирен. В момента "Чирен" побира 1,3 млрд. кубика газ. Гегов уточни, че неговото евентуално разширение ще струва няколко десетки милиона долара. /"Сега", "Демокрация"/
  Вчера посланик Ричард Майлс се е срещнал с Евгени Чачев, министър на регионалното развитие, с когото са обсъдили изпълнението на проектите, финансирани от Агенцията за търговия и развитие на САЩ. След срещата беше съобщено, че американски фирми проявяват интерес към инвестиции в изграждането на магистралния пръстен, пристанищата и летищата в България, към проектите в енергетиката и модернизацията на жп. мрежата. /"Стандарт"/

  Зам.-министърът на отбраната Шаламанов замина за САЩ за обсъждане на съвместни проекти
  От 24 до 28 януари зам.-министърът на отбраната Велизар Шаламанов е на поредното си работно посещение в САЩ По време на посещението ще бъде направен преглед на българо-американските отношения в областта на отбраната на различни нива - трансатлантическо, регионално и двустранно. Ще се обсъдят и възможностите за бъдещи съвместни проекти в отбраната. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Генералният секретар на НАТО Робъртсън високо оценява ролята на България при конфликта в Косово
  "Омда" вече информира накратко за интервюто на Генералния секретар на НАТО Джордж Робъртсън за български журналисти в Брюксел. Днес в. "Демокрация" публикува пълния текст на неговите отговори. Ще предложим част от тях.
  България и кризата в Косово: "Имаме много добри връзки с България. България има голям принос за разрешаване на конфликта в Косово Българкият народ направи големи жертви, за да действа като един партньор в тази криза. Ние не забравяме какво направиха нашите приятели за нас и затова много искаме тези взаимоотношения на партньорство с вас да се развият"
  Базите на НАТО в България: "При предстоящото ми посещение ние няма да разговаряме за натовски бази или за възможността за разполагането им поне за известно време."
  За Пакта за стабилност: "Пактът за стабилност е нещо повече от военно дело. Аз се надявам, че той ще бъде ускорен и ще даде резултати. Ние се занимаваме с военната и стратегическата страна на пакта и тук търсим как да помогнем в процеса на армейската реформа за всички страни от Югоизточна Европа Но пактът е повече отговорност на ЕС, отколкото на НАТО".
  За реформата в армията: "Войска, която не се реформира, е едно много скъпо удоволствие. Военната реформа е много важна част от икономическата реформа и построяването на една по-истинска демокрация".

  Вчера в хотел "Кемпински Зографски" в София започна своята работа третата конференция на международното свързочно учение "Комбайнд индевър 2000". Форумът е организиран от Министерството на отбраната и ГЩ съвместно с Европейското командване на САЩ. Участват офицери-свързочници от 32 страни, членуващи в НАТО и в "Партньорство за мир". Форумът беше открит от зам.-шефа на ГЩ ген. Захарин Илиев, който заяви, че учението ще помогне на българската армия да постигне оперативна съвместимост с НАТО.
  Вчера стана известно, че на 9 и 10 февруари на посещение в България ще пристигне Генералният секретар на НАТО сър Джордж Робъртсън, а на 1 март - ген. Уесли Кларк, командващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.
  Във връзка с тези посещения Робъртсън е заявил, че те показват важната роля, която България играе за стабилността в региона.
   
   


   МЕДИИ
   
  Според медийния съвет националната телевизия трябва да започне предавания на майчин език
  БНТ забавя изпълнението на чл. 49, ал. 1 от Закона за радио и телевизия, изискващ създаването на предавания за българските граждани, за които българският език не е майчин, с което забавя и собственото си превръщане в обществена медия, зави вчера председателят на Националния съвет за радио и телевизия /НСРТ/ Александър Томов. Георги Лозанов от съвета заяви, че ще може да бъдат наложени наказания, ако телевизията не ускори работата си по излъчване на подобни предавания. Това е труден проблем и не става въпрос само за турския език, е уточнил Лозанов.
  Според НСРТ парламентарната група на ОНС ще поиска среща с ръководството на националната телевизия. /"Пари"/
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  За България е много важно минималната заплата да се увеличи, заяви шефът на икономическата комисия в парламента Николов пред ръководителя на мисията на МВФ Юха Каконен
  Икономическата комисия в парламента и мисията на МВФ са обсъдили предложението на комисията за повишение на минималните заплати.
  Обсъдихме всички онези фактори, които влияят върху предложението ни минималната работна заплата да се повишава съобразно темповете на ръст на производителността на труда. Това заяви Никола Николов, шеф на парламентарната икономическа комисия след срещата си с ръководителя на мисията на МВФ за България Юха Каконен. За България е много важно минималната заплата да се увеличи, защото е елемент от някои социални плащания и от осигуровките, уточни Николов. Важен е не толкова темпът, с който ще се извършат реформите, колкото внимателното вглеждане във всеки детайл. Дискутирахме различните реформи, които в момента се провеждат, коментира Каконен. Оценявам високо доброто обяснение и детайлизираните гледни точки, които г-н Николов представи, каза още той.

  Енергийната комисия в парламента ще настоява пред МВФ регионалните цени на топлофикациите да се отложат  с 1 година
  Ще има промени в Закона за енергетиката, за да се включи текст за плащане на проценти за спряно парно, заяви  членът на енергийната комисия от СДС Димитър Иванов.
  Процентите бяха отменени от Върховния административен съд, тъй като законът за енергетиката не ги предвижда. Топлофикациите не събират таксите от края на декември.
  С колко да поскъпне парното от юли 2000 г., спорят сега енергетиците. Въпросът още не е решен и с МВФ, са съобщили за пресата депутати от СДС вчера. Според плана, одобрен от фонда, от юли топлофикациите трябва да въведат регионални цени. Всяко дружество ще доказва цените си според разходите. Анализите обаче показват, че при регионални цени парното в София веднага скача с над 30%.
  Депутатите от СДС се възпротивили на идеята за поскъпването на парното. При срещата си с енергийния шеф Шиляшки те заявили, че такъв скок е непосилен и неприемлив. Затова България сега настоява пред МВФ регионалните цени да се отлложат с 1 година.
  Предложено е парното да остане на субсидии и от юли цената му да се повиши с 10%. МВФ обаче още държи на регионалните цени. Депутати предлагат вместо да субсидира топлофикациите, държавата да плаща ремонтите на тръбите и помощ за отоплението на бедните. Сред управляващите назрява идеята цената на парното да се освободи от ДДС, за да стане поносима за народа, информира в. "24 часа".
  Депутатът Димитър Иванов не е отрекъл пред медиите, че сега се предоговарят с МВФ стъпките за поскъпване на ток, парно и брикети до 2001 г. Той обаче е обявил, че "ако споразумението се промени, то ще бъде по-добро за хората".

  Парламентарната група на СДС обяви официално, че подкрепя  реформата в енергетиката. Режим на тока нямало да има. "И ние поемаме отговорността си", каза Никола Николов, шеф на икономическата комисия. Шефът на енергийната комисия Кирил Ерменков не бил запознат с това изявление на колегите си, пише "24 часа".
   

  Държавата се отказва от имотите на българските манастири. Земите им няма да бъдат отчуждени и превърнати в природни паркове, както предвиждаше поправка в Закона за защитените територии.
  Това се разбра след среща на парламентарния шеф Йордан Соколов и екоминистър Евдокия Манева. Манева се отказа от идеята за одържавяване на имотите под натиска на депутати от всички групи.


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  На надзирателите на следствените арести е забранено да носят оръжие, когато не са на работа, постанови съдебното министерство
  Надзирателите на следствените арести няма да носят оръжие вече, освен когато изпълняват служебните си задължения. Това гласи заповед от вчера на зам.-правосъдния минстър Златка Русева. Решението е заради "зачестилите случаи на неправомерна употреба на оръжие" от служителите.
  Психологическата лаборатория при управлението на затворите ще извърши проверки на личните кадрови дела на надзирателите. Те ще минат отново на психотест, за да се прецени пригодни ли са да изпълняват служебните си задължения. Резултатите трябва да бъдат представени на правосъдното министерство до 11 февруари.

  Новият устройствен правилник на Министерството на икономиката ще бъде внесен за обсъждане в МС на 27 януари, деня на заминаването на вицепремиера и министър на икономиката Жотев за Давос, информира в. "Пари". Тогава вероятно ще стане известно дали сектор "Туризъм" остава към мегаминистерството. В момента Мариана Асенова, бивш зам.-министър на търговията и туризма, която пряко отговаряше за туристическия отрасъл, е съветник на министър Жотев. Според запознати туризмът ще се управлява от агенция. Не е ясно дали тя ще има статута на самостоятелна държавна институция, или ще бъде структура към икономическото министерство.   СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  От 1 февруари всички улични търговци трябва да са с касови апарати, реши Върховният административен съд.
  Магистратите не уважиха искането да се спре действието на наредбата за касите, докато съдът разгледа делото срещу нея.
  Върховният администратвен съд образува дело по жалби на Радушева от Варна, на Мераметчиян от Пловдив и на Съюза на свободните предприемачи от Стара Загора. Те настояват да бъде отменена наредба № 4 на финансовия министър за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти.
  Административното дело ще бъде разгледано на открито заседание през февруари.    
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Партията на демократичните промени на Мехмед Ходжа се влива в ДПС
  Още 10 ДПС-та да се създадат, без мен няма да минат, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган преди 4 месеца в Кърджали, припомня в. "Новинар" и уточнява - "и позна". Първа под крилото на Доган се завръща Партията на демократичните промени. Тя бе създадена през май 1994 г. от бившия депутат на движението Мехмед Ходжа след драматичната национална конференция на ДПС през декември 1993 г. Тогава 100 делегати от Кърджали напуснаха форума поради несъгласие с политиката на Доган.
  През 1995 г. Ходжа се отказа от председателския пост. В момента той е учител в училище край Одрин и е категоричен, че с политика повече няма да се занимава. Лидер на ПДП стана Мукаддес Налбант.
  Решението за сливането с ДПС бе гласувано на втория национален конгрес на ПДП на 22 януари т. г. Ако националната конференция на ДПС на 29-30 януари приеме ПДП обратно, електоратът на ДПС ще се попълни с около 11 000, прогнозират от ПДП.
  В националната програма на ПДП бе заложено тясно сътрудничество със СДС, но винаги отношенията ни с тях се пречупваха през призмата на ДПС, коментира Налбант.  Според нея, когато Доган бе желан партньор за сините, ПДП станала излишна. А когато СДС проявявал интерес към партията на Мехмед Ходжа, това винаги било с цел да се отнемат гласове от ДПС. БСП и СДС подпомогнаха създаването на партиите на Недим Генджев и Мехмед Ходжа, но не припознаха своите рожби и ги осъдиха да останат етнически партии, смята Налбант. Въпрос на формалности е как точно ще бъде оформено юридически завръщането на ПДП в ДПС и какъв пост евентуално да получи лидерката на ПДП.
  Лидерът на НДПС Гюнер Тахир също обяви наскоро, че иска да се обедини с ДПС за предстоящите избори. Тахир дори изчислил, че двете партии заедно можели да спечелят 10% от гласовете, което се равнявало на 24 депутати. Неговите амбиции обаче бири попарени от депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, който е заявил, че "Тахир сънува хамстери" и ДПС няма да дели електората си със самозванци. Доган пък каза, че амнистията, която ДПС ще даде на националната конференция за отцепниците, не важи за Гюнер Тахир.
  Затоплянето на отношенията между СДС и ДПС ограничава рамката за политическа изява на НДПС, коментира "Новинар". Нищо чудно Тахир и партията му НДПС да изчезнат, ако лидерът не се откаже от амбициите си за постове и власт. На път да се отърси от политическата плесен е и партията на Недим Генджев - ДПС в Република България, или както още го наричат ДПС-2, пише Станимира Ангелова от "Новинар". Генджев едва ли има нещо против да се върне при Доган, стига отново да стане върховен водач на мюсюлманите в България.
  Доган вече започна подготовката за следващите парламентарни избори. Знае се какво прогнозира той за тях - нито една партия с мнозинство и участие на ДПС в коалиционен кабинет,  коментира "Новинар".
   

  Малцинствата в новия световен ред са това, което бяха атомните бомби по време на Студената война. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган по националното радио по повод първата си книга "България и новият световен ред", която излиза от печат днес. Според Доган малцинствата спират конфликтите в днешния еднополюсен свят. Отношението към другия е мерило за нивото на демокрацията в една държава, смята Доган. Според него още 15-20 години в глобалната политика ще властва еднополюсния модел.
   

  "Открит форум" в БСП на Премянов ще поиска позицията на БСП за НАТО да се определи след вътрешнопартиен референдум
  Лидерът на "Открит форум" в БСП Красимир Премянов заяви на пресконференция вчера, че сегашното ръководство на БСП не само не предлагало алтернатива на управлението на СДС, но съзнателно превръщало социалистическата партия в дясна политическа сила.
  "СДС прокламира желание за влизане в НАТО безусловно, виждаме, че в БСП проявяват същите сигнали", заяви Премянов. Същото според него било и в позициите за ЕС.
  Депутатите от левицата пък не се противопоставяли на законите, които колегите им от СДС прокарвали.
  "Ако сравните двата субекта - политиката на соцръководството и управлението на СДС, ще видите, че няма съществени различия", каза Премянов.
  Дясната политика се промъквала и в предлагания от лидера на БСП Първанов социално-либерален модел за управление, който бил чужд на симпатизантите на социалистите. Затова "Открит форум" отново поиска промяна на политическата линия на партията и на ръководството й, информира в. "24 часа".
  Хората на Премянов ще поискат позицията на БСП за НАТО да се определи след вътрешнопартиен референдум. Лидерът обаче отказа да коментира изявленията на координатора на ДЕР Димитър Иванов от преди ден, че НАТО е нужен на страната и БСП няма да се разцепи заради пакта.  


  СИНДИКАТИ
   
  МВФ отказа и на синдикат "Подкрепа" увеличение на заплатите
  Забравете за увеличение на заплатите, повтори вчера представителят на мисията на МВФ за България Юха Каконен по време на среща с лидера на синдикат "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. От синдиката настояваха за минимална заплата от 120 лв. и 100 лв. праг на бедност.
  Може да си гласувате по-големи заплати след като отбележите ръст в производството - като в Полша, е бил категоричен Каконен.
  "През последните 2 години ние имаме по-добър растеж и от Полша, и от Чехия, и от Унгария", е контрирал експертът Бояджиев.
  "Връщаме се към социалното осигуряване от тодорживковски тип", твърдят синдикалистите. Те се противопоставят на идеята на правителството за нова държавна агенция по вземанията. Според Тренчев трябва да се откажем от начинанието, защото и МВФ не го одобрявал.    


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Според данни на MBMD  от декември най-тежките проблеми за българите са безработицата, поскъпването на живота и престъпността
  Данинте на MBMD са от представително проучване, проведено през декември 1999 г.
  45% от българите се тревожат от корупцията. Първите три проблема обаче за народа са безработицата, поскъпването на живота и престъпността.
  Безработицата притеснява трима от всеки четирима българи /72%/. Поскъпването на живота е проблем за 68% от хората.
  Престъпността тревожи всеки втори българин /49%/. Чак след това идва рушветчийството.  


  ИКОНОМИКА
   
  Основният лихвен процент падна рекордно и ще бъде под 4%. Новата му стойност, която ще влезе в сила от утре, 26 януари, е 3,93%, съобщи централната банка. Това е с 0,2% под действащата в момента лихва. Стойността на основния лихвен процент се определя според средната годишна доходност на тримесечните държавни ценни книжа от аукционите на Министерството на финансите.
   

  Седем оферти са подадени за покупка на 60% от "Бороспорт", съобщи министърът на икономиката Жотев. Вчера следобед изтече крайният срок за подаване на документи. Пликовете бяха отворени в присъствието на министър Жотев. За дружеството, което държи пистите и скисъоръженията на Боровец, ще се състезават "MG Елит холдинг", "Българска холдингова компания", "Албена инвест", "Норам България" ЕООД, "Електроимпекс" АД, "Боровец - спорт" - Самоков, и "Бороспорт - Боровец" АД - София.
   
  Отмениха несъстоятелността на варненския корабен завод
  От вчера Варненската корабостроителница вече не е в несъстоятелност. Състав на апелативния съд отхвърли решението на Варненския окръжен съд от 8 юли м. г., според което заводът бе във фактически фалит. Магистратите уважиха претенциите на двама от основните кредитори - полската компания Цегиелски и японско-холандската Чукогу бейнтс, които настояваха за прекратяване на несъстоятелността. Така автоматично бе отменен паралелният иск на синдика Смиленов за прекратяване на дейността на завода и стартиране на процедура по продажба на МА.
  Решението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.