ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
24 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения със страните от ЦЕФТА | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Правителство | Политически партии и организации | Социологически изследвания | Икономика|
   
   
   


   

  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Вчера в 8,13 ч. президентът Клинтън отлетя от България за Прищина. Предстои посещение на американски вицепрезидент.

 • Външните министри Михайлова и Олбрайт се срещнаха рано сутринта на работна закуска.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • В Косово Клинтън призова албанци и сърби към помирение.

 • Възобновяване на насилието в Алжир.

   

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА
   

 • Министърът на външните работи на Унгария Янош Мартони е на посещение в София.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • От интервю на президента Стоянов за "Файненшъл таймс" личи, че България втвърдява позицията си в преговорите с ЕС за АЕЦ "Козлодуй".

 • Докладчиците от ПАСЕ за България Аткинсън и Гелерод ще посетят България през декември по случая "Ловечгейт".

 • Парламентарният шеф Соколов покани папата в България.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Екоминистрите на България и Румъния Евдокия Манева и Ромика Томеску подписаха протокол за сътрудничество.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Финансовото министерство и сдружението на общините се разбраха за допълнителното финансиране за нуждаещите се кметства.

 • Надявам се сделката за БТК да се финализира до края на годината, заяви вицепремиерът Бакърджиев.

 • Приемането на бюджет 2000 е блокирано заради забавянето на проекта на осигурителен кодекс, съобщиха от правителствената пресслужба.

 • Подавам оставка, но ще се кандидатирам отново, заяви шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.

 • Общинските събрания на СДС, на които ще се изберат нови ръководства на местните структури, стартират на  26 ноември.

 • Лидерът на ДПС Ахмед Доган зави, че няма да се съгласи на среща с Иван Костов, докато премиерът не се извини публично за думите си, че ДПС е проклятие за страната.

 • Срив в рейтинга на министри и депутати отчетоха социолози на конференция, организирана от  СУ "Св. Кл. Охридски" и Българския институт за развитие.

 • 426 млн. долара е недостигът в текущата сметка за януари - август , 885 млн. долара - в търговията.

 • Компенсаторните бонове и държавните гаранции за заеми са най-големите опасности пред бюджет 2000, заявиха икономисти на дискусия за бюджета в парламента.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Вчера в 8,13 ч. президентът Клинтън отлетя от България за Прищина. Предстои посещение на американски вицепрезидент
  Вчера в 8,13 ч.президентът Бил Клинтън отлетя от летище София за Прищина. Така завърши посещението му от 35 часа в България. Домакинът Петър Стоянов не изпрати своя гост на летището. Тук не беше и външният министър Михайлова, която разговаря сутринта с Мадлин Олбрайт. Двамата президенти са се сбогували рано сутринта в столичния клуб "Стъргалото". Клинтън беше изпратен от посланиците на двете страни и от секретари на президента Стоянов. В. "Стандарт" предлага пълния текст на тоста на президента Клинтън на официалната вечеря в негова чест в хотел "Кемпински-Зографски", от който ще предадем част: "Тази вечер аз отново потвърждавам приятелството и партньорството на САЩ; нашата благодарност към вас за това, че сте символ на свободата и решимостта. Вдигам тост за уважение и благодарност. Вдигам тост за България и нейния президент и за ръководителите й, защото вие обвързахте съдбата си със свободата независимо от трудностите на прехода; защото застанахте на твърди хуманни позиции, противопоставяйки се на етническото прочистване, макар че това изискваше жертви; защото имате смелостта да следвате мечтите си и знаете как да ги постигнете. Нека американците и българите да бъдат винаги приятели и партньори. Благодаря ви."
  В интервю за журналистите зам.-началникът на "Сикрет сървиз" Ралф Гонзалес изказа своето задоволство от съвместната много добра работа с българската Национална служба за охрана/НСО/. "Беше удоволствие да се работи с шефа на НСО ген. Димитър Владимиров", каза Гонзалес. Той отбеляза още, че в България предстои посещение на вицепрезидент и бивш президент на САЩ, но не спомена техните имена.
  В коментарът на в. "Пари" за посещението се отбелязва: "Разбира се, наивно бе да очакваме, че чичко Бил ще дойде в България с торба подаръци. Вече се научихме, че безплатни обеди има само в капана за мишки. Икономическата подкрепа на САЩ се свежда само до кредитите на ОПИК и Ексимбанк но… като гаранция за американските капитали в България. До финансиране на инфраструктурни проекти, и то още в началната им фаза, което, значи, че САЩ ще плащат разработките на собствените си компании и институти. Разбира се, че вратата към НАТО е отворена, но без конкретни ангажименти. Разбира се, че САЩ ще подкрепят присъединяването ни към Европа, но ако изпълним критериите. Засега никой не може да твърди със сигурност дали темата за военните бази не е била обсъждана от двамата президенти при срещата им на четири очи."

  Външните министри Михайлова и Олбрайт се срещнаха рано сутринта на работна закуска
  Мадлин Олбрайт пристигна в София вечерта късно на 22 ноември. В 7 ч. сутринта на 23 ноември тя имаше работна закуска с външния министър Надежда Михайлова в хотел "Шератон".
  Обсъдени са били Пактът за стабилност и възобновяването на корабоплаването по Дунав. Олбрайт е подкрепила българската идея в София да бъде открит център за информация за успешни модели за демократично развитие. Изразено е било взаимното желание за съвместно участие в различни проекти на Пакта за стабилност. Михайлова е поставила и въпроса за втория мост над Дунав, както и възможностите за по-бързото изпълнение на инфраструктурните проекти с българско участие. Обсъдено е било и стратегическото партньорство между двете страни.
  Според в. "Стандарт" Олбрайт е определила България като стратегически партньор, а за САЩ такива са само Израел и Турция. На закуската, която е продължила около час, Олбрайт е получила от Михайлова подробна информация за българската търговия с оръжие с рисковите държави. Въпросът за военните бази е бил обсъждан само в контекста на интеграцията на България в евроатлантическите структури. Обсъдено е било разширяването и развитието на военното сътрудничество, според Михайлова.
  След срещата Михайлова заяви за медиите, че посещението на Клинтън е изиграло важна роля за международния имидж на България. България е станала първа или втора новина в световните средства за информация. /"Демокрация", "Стандарт"/   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  Министърът на външните работи на Унгария Янош Мартони е на посещение в София
  По покана на външния министър Михайлова на двудневно официално посещение в България е външният министър на Унгария Янош Мартони. При пристигането си той заяви, че Унгария ще настоява България и Румъния да бъдат извадени от негативния шенгенски списък. Той ще подкрепи и предложението ЕС да отправи покана за преговори за членство и към останалите страни кандидатки, сред които са България и Румъния. Една от основните теми, които е обсъдил с външния министър Михайлова, е Пактът за стабилност и неговото прилагане. Мартони е изразил силно безспокойство от възможността разрушените мостове над Дунав да предизвикат силни наводнения през пролетта и затова е призовал за бързи мерки. Унгария има възможност да дайства веднага, но е необходимо финансиране от ЕС. Днес Мартони ще се срещне с премиера Костов и президента Стоянов /"Сега"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  От интервю на президента Стоянов за "Файненшъл таймс" личи, че България втвърдява позицията си в преговорите с ЕС за АЕЦ"Козлодуй"
  Днес в. "24 часа" публикува на първа страница материал под заглавие "Играем ва банк с Европа за АЕЦ". В интервю за "Файненшъл таймс" президентът Петър Стоянов е заявил, че ще настояваме пред ЕС да закрием първите два блока на АЕЦ през 2004-2005 г., а трети и четвърти - през 2008-2010 г. Той уточнява, че тези срокове подлежат на преговори. Посочените от Стоянов срокове са залегнали в националната енергийна стратегия. Според ядрени специалисти това заявление е симптом, че България се отказва да спира реакторите с 1-2 години по-рано. От ЕК са поискали България да затвори и четирите блока през 2002-2004 г. Предполага се, че България е получила обещание за подкрепа на своята позиция от страна на Англия, Франция, Германия и най-вече на САЩ. Предполага се, че Стоянов е получил подкрепата на Клинтън за българската позиция.

  Докладчиците от ПАСЕ за България Аткинсън и Гелерод ще посетят България през декември по случая "Ловечгейт"
  Днес това е водещото заглавие на първа страница на в. "Сега". Вестникът е помолен от наблюдателите за България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дейвид Аткинсън и Хенинг Гелерод да им съдейства за среща с български журналисти, преследвани от властите заради публикации. Двамата подготвят доклад за състоянието на демокрацията в България. Те се интересуват от полицейския натиск върху пресата (какъвто е случаят в Ловеч) и от колективните уволнения в националните медии. Срещата ще се проведе на 6 декември от 9 до 12 часа. Те ще се срещнат също така с министри и представители на опозицията. Докладът им за България ще бъде готов в края на януари 2000 г.

  Парламентарният шеф Соколов покани папата в България
  Парламентарният шеф Йордан Соколов е на посещение в Рим по покана на председателя на долната камара на италианския парламент Лучано Виоланте. Вчера двамата са се срещнали и са обсъдили въпроса за разчистването на Дунав и възобновяване на корабоплаването. Соколов е изразил позиция, че вторият мост над Дунав трябва да бъде при Видин - Калафат, понеже този проект е в съответствие с виждането на ЕК, а така също и защото ще се отнеме възможността на Милошевич да прекъсва връзките на България и Македония с Европа. Соколов е дал разяснение върху вече уредения въпрос с българския дълг към италиански банки от 120 млн. ДМ. Коментирани се били и президентските избори в Македония.
  Соколов е имал частна аудиенция при папа Йоан-Павел Втори. Той го е поканил в България, но папата отговорил, че макар да има покана от президента Стоянов, продължава да очаква такава от партриарх Максим. Соколов отбелязва, че папата явно иска да посети България, но посещението му може да стане само след покана от партриарха и преодоляването на разкола в българската църква. Соколов се е срещнал и с председателя на Сената Никола Манчино, а днес ще се срещне и с президента Карло Чампи. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Екоминистрите на България и Румъния Евдокия Манева и Ромика Томеску подписаха протокол за сътрудничество
  Екоминистрите на България Евдокия Манева и на Румъния Ромика Томеску подписаха протокол за двустранно сътрудничество за 2000-2005 г. До 15 декември ще се създаде работна група, която да подготви програма за съвместно изследване на замърсителите на въздуха в района на Никопол - Турну Мъгуреле и на Свищов - Зимнич. Предстои изравняване на нормите за пределно допустими вредни емисии и на методите на изследването им.
  През 2000 г. ще бъдат отделени значителни средства от помощите от ЕС за решаване на проблемите със замърсяването на Дунав. Двете страни ще направят съвместно предложение до ЕС за размяна на дълг срещу екологични проекти. Тази схема е сработила в отношенията с Швейцария.
  Министър Манева се надява да се получат от програмата ИСПА на ЕС по 50 млн. евро за всяка от страните. Според нея общите проекти ще получат по-лесно одобрение от ЕС. Двете страни ще предложат и общи проекти по линия на Пакта за стабилност. Ромика Томеску е обещал химическият комбинат в Турну Мъгуреле да има собствена система за мониторинг още през 2000 г. /"Пари"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Финансовото министерство и сдружението на общините се разбраха как ще става допълнителното финансиране за нуждаещите се кметства
  Общините, които искат допълнителни пари от бюджета, трябва да изготвят програми за финансова стабилизация и ефективно управление.
  Финансовото министерство и сдружението на общините се разбраха вчера как ще става допълнителното финансиране за нуждаещите се кметства. Министър Радев и шефът на сдружението Димитър Калчев подписаха нарочен протокол за договореностите.
  Ако министър Радев одобри програмите, кметствата ще получат пари над предвидените в бюджета за тази година.
   
  Надявам се сделката за БТК да се финализира до края на годината, заяви вицепремиерът Бакърджиев
  На пресконференция след заседание на Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС вицепремиерът заяви, че е оптимист за продажбата на БТК на консорциума ОТЕ/ KPN.
  Цената се запазва, надявам се сделката да се финализира до края на годината, подчерта Бакърджиев. Той обаче не скри, че на експертно ниво са се появили "някои проблеми", които ще бъдат решени след намесата на "по-високо ниво". Правителството тепърва ще прати писмената си позиция по проблемните въпроси до Гърция и Холандия.
  "Труд" информира, че по думите на вицепремиера правителството се опитва да изчисти спорните моменти до 1 декември, за да приключи процедурата по продажбата до края на годината и да бъдат преведени парите.
   

  Държавният бюджет е блокиран заради осигурителния кодекс
  Премиерът Иван Костов ще иска обяснения за хода на осигурителната реформа от социалния министър Иван Нейков и от шефовете на НОИ на открита среща с журналисти днес.
  Приемането на бюджет 2000 е блокирано заради забавянето на проекта на осигурителен кодекс, съобщиха от пресслужбата на МС.
  Работната група към социалното министерство внесе кодекса в МС през юли вместо през април, уточнява "Новинар". В момента депутатите от социалната комисия гледат 69-и от общо над 200 члена от проекта.
  Разчетите за хазната не могат да бъдат направени, докато не се приеме кодексът. В него се уточнява размерът на осигуровките на  шефовете и на работниците. Заради вноските не може да се върже и бюджетът на НОИ, който депутатите гледат заедно с републиканския.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Подавам оставка, но ще се кандидатирам отново, заяви шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова след заседание на НИС на СДС вчера
  На пресконференция след зседанието Екатерина Михайлова заяви, че има да съобщи две новини. Добрата е, че подавам оставка, а лошата - че пак ще се кандидатирам, каза Михайлова.
  "Ще се кандидатирам отново за председател на парламентарната група и сммятам, че ще спечеля, цитират думите на Михайлова централните ежедневници днес. До вчера пресата лансираше различни сценарии във връзка с мотива за подадената от Михайлова оставка.
  Шефката на групата уточни, че синьото ръковоство ще е в оставка в деня на националната конференция на СДС.
  "В деня на националната конференция няма да има никой, който да не е в оставка", потвърди и вицепрелиерът и зам.-шеф на СДС Евгений Бакърджиев.

  Общинските събрания на СДС, на които ще се изберат нови ръководства на местните структури, стартират в петък, 26 ноември
  Първи избират ръководство в Хасково, след това в Дупница, Пазарджик, Габрово, Благоевград, Ямбол, Монтана, Разград. До този момент са уточнени датите за конференции в 45 общини. По двама-трима представители на ръководството от София ще присъстват на едно събрание, прогнозира Бакърджиев. Лидерът Костов изявил желание да посети колкото се може повече места.
  Първите общини, които ще се проведат отчетно-изборните събрания, "не са подредени по степен на напрежение", обясни Бакърджиев.
  В. "Сега" уточнява, че преди седмица лидерът Костов поиска първите събрания да бъдат в регионите, "където организационното състояние на СДС не е добро". СДС във Варна и Стара Загора ще избират нови ръководства чак в средата на декември, реши вчера НИС.
  Бакърджиев коментира предстоящите промени в паритята и правителството така: "Всичко вече е в прерогативите на министър-председателя  и председател на СДС Иван Костов". /"Сега"/

  Лидерът на ДПС Ахмед Доган зави, че няма да се съгласи на среща с Иван Костов, докато премиерът не се извини публично за думите си, че ДПС е проклятие за страната. Доган е казал това пред в. "Труд" по повод едно от решенията на Националния съвет на СДС от 16 ноември за затопляне на отношенията на СДС с ДПС. 


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Срив в рейтинга на министри и депутати отчетоха социолози на конференцията "Приносът на социалните изследвания за оздравителната икономическа и социална политика" на СУ "Св. Кл. Охридски" и Българския институт за развитие.
  Работата на депутатите одобряват само 8% от 1100-те анкетирани, правителствените решения срещат разбиране в 15% от анкетираните. Изследваните са на възраст от 16 до 55 г., е уточнил социологът д-р Желю Владимиров, преподавател в Стопанския факултет на СУ.
  Все по-малко хора вярват на армията и президентството. През 1997 г. президенската институция са одобрявали 48%, а сега - 33%. За разлика от тях обаче кметството, полицията и съдебната система се радват на обществено доверие. За 2 години рейтингът на трите институции е скочил с около 5%.
  Почти всички анкетирани са разочаровани от политиците си, сочат данинте, цитирани във в. "Новинар". Според 57% с действията си държавниците защитават интересите на партията си. 48% смятат, че те гледат само личния си интерес. 11% от анкетираните са на мнение, че политиците се грижат за обществото, 1% смятат, че управляващите защитават бедните.
  Най-сериозни са проблемите с бедността, корупцията и безработицата. 56% от акетираните посочват като най-голям проблем безработицата.
  Етническите конфликти не се определят като проблем за страната.
  37% от анкетираните одобряват политическата система, 21% искат да се върне времето преди началото на прехода, 9% са за монархия, а 4,5% - за военна диктатура.
  Според 43% от анкетираните най-често печелят от приватизация лица и групи, приближени до властта.
  Рязко се е променило отношението към бизнесмените - 38% от анкетираните смятат, че тези хора много печелят, но и много работят. Преди години общото мнение беше, че това са мошеници и експлоататори.
  Според 43% демокрацията в страната е формална, 14% смятат, че живеят в диктатура.
  Желанието за емиграция не е намаляло, напротив - 30% от трудоспособните българи ще емигрират, ако се премахнат шенгенските ограничения, сочат данните на социолога Желю Владимиров.   
   


  ИКОНОМИКА
   
  426 млн. долара е недостигът в текущата сметка за януари - август, 885 млн. долара - в търговията
  426 млн. долара е недостигът в текущата сметка на държавата за януари - август, сочи последната справка на централната банка. За същия период на миналата година сметката е била на плюс с около 50 млн. долара.
  За цялата година очакваме дупката да стигне над 600 млн. долара, което е около 5,6% от БВП. Недостигът беше приближил 600 млн. долара още през юли, но намаля в положителна посока заради спадналия стокообмен. През август и вносът, и износът намаляха, като особено чувствителен бе спадът при вноса.
  Търговското салдо продължава да е на минус въпреки края на косовската криза. Дефицитът от 885 млн. долара е двойно по-голям в сравнение със същия период на миналата година.
  Отрицателната текуща сметка се компенсира от излишъка в капиталовата сметка. Той се дължи на сравнително големите приходи от приватизация през първите 8 месеца, съобщават от БНБ. В резултат платежният баланс бе на минус само с 200 млн. долара. Ако цифрите не се променят особено до Нова година, балансът може да се върже и без очакваните 510 млн. долара от продажбата на БТК.
  Приходите от туризъм също са компенсирали слабата търговия, въпреки че изостават в сравнение с миналата година. БНБ съобщи, че е променила начина на изчисляване на туристическите приходи.

  Компенсаторните бонове и държавните гаранции за заеми са най-големите опасности пред бюджет 2000, заявиха икономисти на дискусия за бюджета в парламента
  Компенсаторните бонове ще увеличат вътрешния дълг и са опасност за бюджет 2000, прогнозира вчера финасистът и бивш финасов министър Стоян Александров на дискусия за новия бюджет в парламента.  Според Александров, ако бъдат превърнати в книжа по дълга, трябва  да се предвидят поне 15 години за изплащането им.
  Други сериозни заплахи пред бюджета са прехвърлянето на капитали и намеренията на общините да емитират облигационни заеми, смята Александров.
  След  приватизацията на входа и изхода на предприятията в България масово застанаха офшорки, които изнасят капитали, каза той. Банките правели същото - само една от тях държала зад граница 300 млн. долара, но не уточни коя.  Сега е моментът да се подготви и намаляването на ДДС до 18% от 2001 г., както и скалата по ДОД, защото е срамота делът от този данък в БВП да е колкото на данък печалба от фирмите, каза Александров.
  Държавните гаранции за заеми от 1,4 млрд. долара са най-опасното нещо в бюджет 2000, заяви финансистът Емил Хърсев. Това не подлежи на бюджетен контрол, тук е голямата корупция и възможност за разхищения на средства, каза Хърсев. Това не подлежи на бюджетен контрол, тук е голямата корупция и възможност за разхищения  на средства, каза Хърсев. Държавните гаранции по заемите надхвърлят два пъти тавана от 680 млн. долара годишно, заложен в 3-годишното споразумение с МВФ, заяви икономистът Димитър Ашиков. Силен натиск върху бюджета оказват и разходите за здравна реформа, голямата част от които са за бюрокрацията, обслужваща здравеопазването, каза исономическият анализатор Ганчо Ганчев.
   

 
 


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"