ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
24 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Правителство
  | Политически партии и организации | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Вътрешният министър Йорданов свиква днес сутринта спешно съвещание на шефовете на всички служби в МВР заради покушенията срещу известни личности през последната седмица.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Завърши срещата на Г-8 в Окинава.

 • В Кемп Дейвид продължава срещата между Арафат и Барак с участието на Клинтън.

 • Йошка Фишер иска силно правителство на ЕС в бъдеще.

   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Милошевич ще покани Мило Джуканович на преговори в Белград

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Бодо Хомбах съобщи, че ЕС отпуска на България 26 млн. евро за граничните пунктове с Гърция и 600 млн. марки по Пакта за стабилност.

 • Бил Гейтс е готов да участва в създаването на технопаркове в България.

 • България ще иска 30% от дълга към Парижкия клуб да бъде заменен по формулата дълг срещу инвестиции.

   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България ще вложи 31 млн. долара в строителството на нов електропровод до Турция.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Възрастните, които пребивават в чужбина повече от 6 месеца, вече могат да получават пенсиите си черз пълномощник за неограничено време.

 • Мандатът на ОДС трябва да приключи, макар всички вече да се готвят за избори, а ще е опасно за страната, ако СДС падне под 15% на изборите, заявява лидерът на ДПС Доган и подчертава, че от движението са готови на контакт на всяко равнище, но това с диктат няма да стане.

 • "Гергьовден чака пари от чужбина до изборите.

 • МВФ иска скок в цените на БДЖ от септември.

 • Хлябът може да поскъпне до 20%.
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Вътрешният министър Йорданов свиква днес сутринта спешно съвещание на шефовете на всички служби в МВР. Извикани са дори тези, които са в отпуска, съобщават от пресцентъра на МВР.
  Прричината са покушенията срещу известни личности, които станаха през последните 2 дни. В петък вечерта бе прострелян в дома си в Казанлък зам.-шефът на "Арсенал" Станил Станилов. Лекарите не успяха да го спасят. Същата вечер хвърлиха коктейл "Молотов" в мерцедеса на ексминистъра на промишлеността Климент Вучев.
  Колата е използвал синът му Николай - шеф на "София кабел". В ранните часове в събота гръмна бомба пред вратата на окръжния прокурор на Силистра Румен Атанасов и едва не уби жена му и сина му. Същия ден бе пребит футболния съдия Атанас Узунов.
  Министър Йорданов  ще поиска отчет какво се прави по случаите и на какво се дължи бумът на престъпления. Той бил много разочарован, че докато убеждавал влиятелни фактори в Париж да ни извадят от черния визов списък, у нас се гърмяло като на война, информира в. "Новинар".
  В. "24 часа" акцентира въррху думите на МВР - шефа, че атентатите са организирани. Поредицата от атентати през седмицата според министър Йорданов са организирани от едно и също място.
  Причината според министъра е в предстоящото обсъждане на доклада за 1999 г. за националната сигурност в парламента.
  Г-н Йорданов не уточни къде е центърът, който стои зад серията взривове и стрелби.
  "Докато аз провеждах важни срещи в Париж за предстоящото гласуване за падане на визите за българи, някои хора тук, в България, си проспиват работното време", заяви Еманиул Йорданов.
  "Това означава, че в съвсем близко време ще взема много конкретни мерки в рамките на самото министерство", закани се вътрешният министър. Той не каза кои ще са уволнените, кадровите промени обаче щели да бъдат обявени скоро.
  Още в началото на седмицата гневът на министър Йорданов щели да усетят и бандидите в цялата страна. "Каквото повикало, такова се обадило", каза той. Министърът обяви, че мерките срещу престъпният контингент щели да бъдат крути и резки.
  Три големи атентата разтърсиха страната само за седмица, коментира "24 часа". За първи път у нас наемници опитаха да премахнат във вторник бивш бос на СИК с изстрел с гранотомет.
  38-годишният Пантю Пантев, известен като Поли Пантев, се размина със смъртта за части от секундата, след като снарядът от РПГ облиза гърба на бронирания му джип срещу зоопарка в София. Антимафиотите работят по няколко версии за покушението. От тях обаче засега надделява хипотеза, че собственикът на бар "Текила" е разгневил поръчителя на атентата заради наркосделка. В публикация в същия вестник под заглавие "Смъртта витае над шефовете на "Арсенал" кметът на Стара Загора Стефан Дервишев заявява, че по негово мнение първият зам.-директор на "Арсенал" Станилов не е гърмян за сплашване. Станилов е и изпълнителен директор на РМД "Арсенал 2000", което миналата година приватизира основния дял от оръжейницата.
  Мнозина свързват покушението със съкращенията на работници в "Арсенал". Ден-два по-рано 400 души получиха предизвестия за съкращение. Пак преди покушението неизвестни са заляли с вар колите на шефовете на  "Арсенал". Социалното напрежение е само една от версиите за атентата. Още през януари 1998 г. тогавашният  и днешен директор на "Арсенал" инж. Николай Ибушев обяви в пресата, че главата му била оценена на 200 000 долара. Той получавал и заплахи по телефона.
  Бомбената битка срещу съдебната система набра пълна инерция след атентата срещу Атанасов, който е петият бомбен инцидент срещу съда и прокуратурата  през 2000 г., уточнява в. "24 часа.
   

    


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Милошевич ще покани Мило Джуканович на преговори в Белград
  През следващите десетина дни югопрезидентът Милошевич се готви да покани черногорския президент Джуканович на преговори в Белград. Той ще предложи само една тема за обсъждане - оцеляването на югофедерацията. До момента покана за преговори няма. Съветникът на Джуканович Миодраг Вукович заявява, че ако Милошевич бъде избран отново за президент, Черна гора ще проведе  референдум за излизане от състава на Югославия. Черна гора ще остане в състава на федерацията само ако на следващите избори за президент спечели представител на опозицията. В САЩ се обмисля съставянето на правителство в сянка в Сърбия от обединен блок на опозицията. Предвижда се опозицията да създаде собствени центрове на властта. /"Стандарт", "Монитор"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Бодо Хомбах съобщи, че ЕС отпуска на България 26 млн. евро за граничните пунктове с Гърция и 600 млн. марки по Пакта за стабилност
  По време на 5-дневното си посещение в България координаторът на Пакта за стабилност Бодо Хомбах освен София и разговорите с ръководителите на държавата, посети с хеликоптер Видин, щабът на многонационалните сили в Пловдив, Пампорово и Доспат. На съвместна пресконференция с министъра на регионалното развитие Евгени Чачев и финансовия министър Муравей Радев, Бодо Хомбах съобщи, че е получил съобщение от ЕК, че на България се отпускат 26 млн. евро за изграждането на пътя Подкова - Маказа и на граничния пункт Кърджали - Комотини на границата с Гърция. За пътя до Маказа се отпускат 17 млн. евро, а за граничния пункт - 9 млн. евро безвъзмездна помощ по програмата ФАР - Трансгранично сътрудничество. Чрез програмата ИСПА ЕС ще отпусне на България 30 млн. евро като съфинансиране на проекта "Транзитни пътища Три". Проектът предвижда рехабилитацията на 600 км. от първокласната пътна мрежа. На 26 юли в Министерството на регионалното развитие ще бъде подписан договор с ЕИБ за заем от 100 млн. евро. Тези средства ще бъдат използвани за изграждането на магистралата от Оризово до Бургас. Бодо Хомбах каза, че в рамките на бързите проекти от Пакта за стабилност на България са осигурени 600 млн. марки. Половината от тези средства ще дойдат от ЕС и Г-8, а останалите от заеми. Бодо Хомбах е поел ангажимент да разговаря с гръцкото правителство за ускоряване на строежа на пътищата към граничните пунктове с България. Той е поел и ангажимент да предложи в началото на следващата година конференцията на Пакта за стабилност да се проведе в София. /"Сега", "Демокрация"/

  Бил Гейтс е готов да участва в създаването на технопаркове в България
  Вчера на пресконференция Бодо Хомбах съобщи, че по телефона с него е разговарял Бил Гейтс, който е изразил готовност да участва в реализирането на идеята за създаване в България на технологични центрове за електронен пренос на информация в Югоизточна Европа. Според Хомбах България може да играе ролята на локомотив в подобна инициатива, при която много млади българи ще имат възможност да получат добра работа. Идеята ще се разгледа подробно на конференция в Лондон през есента. Преди това Хомбах ще разговаря с Бил Гейтс в САЩ. /"Стандарт"/

  България ще поиска 30% от дълга към Парижкия клуб да бъде заменен по формулата дълг срещу инвестиции
  На пресконференцията с Бодо Хомбах финансовият министър Муравей Радев съобщи, че двамата с Хомбах са съгласували писмо до кредиторите от Парижкия клуб. Дългът на България към страните от Парижкия клуб е 950 млн. евро, от които 323 млн. евро са към Германия. Радев каза, че България ще преговаря 10% от този дълг да отидат в инвестиции в проекти в България. Според Радев това не е редукция на дълга. След като се получи съгласието на 14-те държави от Парижкия клуб за 10% от този дълг да бъде по формулата дълг срещу инвестиции, България ще поиска 30% от него да се изплаща по тази формула. Министър Радев припомни, че за реализиране на тази сделка пред Парижкия клуб са лобирали за България СБ и МВФ. Най-важното е, че представители на германското правителство са се застъпили пред Франция за замяна на дълга срещу инвестиции. /"Стандарт", "Сега", "Монитор"/

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България ще вложи 31 млн. дол. в строителството на нов електропровод до Турция
  Шефът по енергетика Иван Шиляшки съобщи, че България ще вложи 31 млн. долара в строителството на нов електропровод от 400 киловолта до Турция. До един месец ще приключи проектирането на съоръжението и ще се обяви търг за избор на изпълнител на проекта. По съществуващия договор между България и Турция този проект трябваше да се реализира до края на 2001 г. По искане на Турция графикът на строителството ще се ускори и обектът ще се завърши до средата на 2001 г., за да може доставките на ток за Турция да се увеличат от началото на 2002 г. на 5 млрд. киловатчаса годишно. Новият електропровод ще бъде дълъг 260 км., като 60 км. от тях ще бъдът на територията на България, които тя ще построи. В Турция вече тече търг за избор на фирма, която ще се заеме със строителството на турска територия. Турският в. "Миллиет" съобщава, че до 2002 г. Турция ще премине на режим на тока.
  Министър Евгени Чачев съобщи, че на 26 юли ще бъде подписан договорът между българската фирма "Автомагистрали" и турската "Джейлан холдинг" за строителството на магистралата "Марица", чието подписване беше отлагано на няколко пъти. На 26 юли ще бъде учредено и смесеното дружество "Джеймар", което ще се заеме с изграждане на пътната отсечка Оризово - Капитан Андреево от магистрала "Марица". /"Стандарт"/    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Възрастните, които пребивават в чужбина повече от 6 месеца, вече могат да получават пенсиите си черз пълномощник за неограничено време. Това съобщи вчера Малина Илиева, началник на отдел столично управление "Социално осигуряване". Пълномощното трябва да е нотариално заверено. Ако се издава в чужбина, подписът трябва да се завери от българските дипломатически и консулски представителства. Парите за старост ще могат да се внасят и по разплащателен влог в българска банка, ако пенсионерът предпочита.
  Досега българите, които отиват на гости в странство, или живеят там повече от половин година, не можеха да си вземат пенсиите.
  След този срок парите им се спираха, същото се отнасяше и за случаите, когато пенсията се превежда на влог. Едва когато човек се завърне в страната, трябваше да се яви лично пред осигурителните служби и да докаже, че има право на пенсия.
  Новата наредба за пенсиите, която влезе в сила със задна дата 1 януари 2000 г., предвижда още пенсионерите, които отиват в друго населено място у нас за не повече от 6 месеца, да получават парите си там.       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
   Мандатът на ОДС трябва да приключи, макар всички вече да се готвят за избори, а ще е опасно за страната, ако СДС падне под 15% на изборите, заявява лидерът на ДПС Доган и подчертава, че от движението са готови на контакт на всяко равнище, но това с диктат няма да стане
  В интервю за в. "Труд" под заглавие "СДС ни търси, когато потъва", лидерът на ДПС Ахмед Доган коментира, че с гласуването на доклада на правителството за националната сигурност премиерът Костов цели своеобразен вот на доверие към кабинета. По отношение на ДПС собаче затопляне на отношенията със СДС няма. "Бих се учудил - казва Доган, - ако Костов започне да се обяснява в любов. Това не е в неговия стил. Ако г-н Костов все още не е дооценил нашата роля, това си е негов проблем. Искам обаче да подчертая - ние не искаме власт на всяка цена. Нямаме нужда от врастта на всяка цена, тъй като знаем какво ни очаква след една година", подчертава отново Доган тезата си, разпространена от печата миналата седмица.
  Според лидера на ДПС за да се стопят ледовете между СДС и ДПС, са необхходими по-топли отношения, а "за съжаление в СДС продължава същият стил на диктат и пренебрегване на партньора". Доган коментира, че вероятно това е въпрос на политика на СДС и от движенето нямат възражения. "В момента Костов ми е най-малкият проблем. Приемаме го такъв, какъвто е, Времето ще отсее кой е бил прав и кой греши. Но с подобен стил на поведение нито страната, нито политическата сила ще спечели, която сега управлява. Готови сме на контакт на всяко равнище. Но с диктат няма да стане! СДС трябва да промени стила си, а не да тичат да търсят парньори, когато корабът се клати и и на път да потъне",  уточнява Доган отново позицията на ДПС. Според него е явно, чи мандатът на ОДС трабва да приключи, но всички вече се готвят за избори, а управляващите от ден на ден стават все по-сами.
  Доган пррипомня, че от движението са прогнозирали след местните избори, че СДС ще падне под 20%, но тогана никой не им повярвал. Сега според нега ще бъде много опасно за страната, ако СДС падне под 15%. "Ние не искаме това. Ще се наруши балансът в политическото пространство, а това ме кара да съм загрижен за националните интереси, подчертава Доган. Същевременно той подчертава, че от СДС не бива да очакват помощ от ДПС. Лидерът на движението заявява, че ДПС ще участва във всички сериозни опити за търсене на успешна формула за страната. По отношение на СДС Доган допуска, че е възможно СДС да се разцепи, но отговор на този въпрос ще даде националната им конференция. Той допуска и че е възможно да бъде поискана оставката на Костов като лидер на СДС, защото се чували такива гласове, и то сериозни. Доган споделя, че ДПС обсъжда варианта за прравителство без Костов, което да доведе управляващата партия до изборите. "За нас това е нова възможност за подобряване на отношенията със СДС и за нов подход към партньора.
  Доган коментира, че в края на този политически сезон се залебявзва негативно отношение изобщо към парламентарната институция и към правителството. От една страна, това е отражение на стандарта на живота у нас - избирателят оценява не само управляващите, а и всички, които представляват законодателната и изпълнителната власт. От друга, то е последица от този стил на диктат в поведението на мнозинството. "Не искам да пророкувам, но не съм оптимист за края на този парламент", заявява Доган.
   
  "Гергьовден" чака пари от чужбина до изборите
  Кандидатстваме с 4 проекта пред фондации от Холандия и Англия, съобщи шефът на софийския клуб на "Гергьовден" Слави Кашеров, запитан как партията се готви за следващите избори. Проектите са граждански. В очакване на преводи "Гергьовден" реализира сам идеята си - за политическото кафене, където да се обсъждат обществено значими теми.
  "Гергьовден" няма да взема пари за избори срещу обещания, които ще я обвържат с политически ангажимент, поясни Кашеров. Той отрече, че СДС ще финансира влизането на техни депутати в парламента. Партията очаква да направи по-евтина кампания от конкурентите си, тъй като има собствени фирми за политическа реклама. Любен Дилов-син заяви в Разград, че очаква да спечели 10% на вота.
  "Ако решим да наемем "Хъшове" за предизборната кампания, ще ни излезе много скъпо", каза Кашаров без да уточнява дали Слави Трифонов ще пее на техните митинги.
  "Не разбираме защо общият тон е некритичен, а министрите на вътрешните работи и на отбраната бяха сменени и то за корупция", заяви столичният шеф на "Гергьовден". /"24 часа"/   


  ИКОНОМИКА
   
  МВФ иска скок в цените на БДЖ от септември
  Влакът да поскъпне с нови 15% от септември настояват от МВФ и Световната банка. Те препоръчват жп билетите да се увеличават редовно. Само така можели да се покрият загубите на БДЖ от инфлацията, курса на долара и ниските приходи от превозите. БДЖ вдигнаха цените на услугите он 15 юли.
  С 21 месеца ще закъснеят ремонтите на жп мрежата в страната. БДЖ трябваше да ремонтират 417 км жп линии до юни 2001 г. От тях са готови 166 км. За 2000 г. ще бъдат поправени 63 км вместо 93 км, заради липса на пари.

  Хлябът може да поскъпне до 20%
  Има нужда от поскъпване на хляба. Сега той струва с 15-20% по-ниско от реалната му цена, ще настояваме този параметър да се запълни.
  Това заяви Лило Джмбазов, изпълнителен директор на Съюза на хлебопроизводителите пред националното радио вчера.
  Реалната цена на кг. бял хляб "Стара Загора" е 90-96 ст., твърдят от членове на съюза.
  От браншовата организация настояват да се спазва съотношението 1:2:4 в цените на зърното, брашното и хляба.  Кога ще поскъпне той зависело от зърното и брашното. Ако се получи рязко повишаване на изкупната цена на пшеницата, ще скочи рязко и цената на хляба, каза Джабмазов.
  Днес ще заседават 3 комисии към Консултативния съвет по хлебното зърно. Експерти по зърното, брашното и хляба ще обсъдят спазването на съотношението в цените, одобрено чрез меморандум от браншовите организации и земеделското министерство.
  "Няма основание за поскъпване на хляба", обяви в началото на седмицата земеделският министър Върбанов, припомня в. "24 часа".