ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 24 юни 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Външна политика | Медии | Парламент | Правителство | Съдебна власт
  | Българска православна църква | Политически партии и организации | Синдикати
  | Социална обстановкаИкономика|
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Министрите на външните работи на Англия, Франция, Германия и Италия на посещение в Косово с помирителна мисия.

 • Фракция на АОК не желае да се разоръжава.

 • Възобновен беше процеса срещу Йоджалан в Турция.
   
   


  БЪЛГАРИЯ И И КРИЗАТА В КОСОВО
   

 • Близо 150 млн. ДМ са директните загуби на България от юговойната, средномесечната загуба ще  надхвърли 220-230 млн. ДМ, заяви зам.-търговският министър Михайловски.

 • Реалният дефицит до края на 1999 г. вероятно ще достигне 400-500 млн. долара, преките и косвените загуби за България от юговойната се изчисляват на 160 млн. долара, заяви лидерът на КНСБ.
   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов внесе корекции относно посещението на Клинтън в България.

 • Резултати от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента - партийните лидери остават на различни позиции.

 • България и Унгария се договориха заедно да бранят малцинствата си в Сърбия.

 • Комитетът по енергетика се трансформира в агенция, създава се и Държавна комисия за енергийно регулиране.

 • Висшият съдебен съвет отложи до 2 юли решението си за понижаването в длъжност на шефа на Специализираната следствена служба Бойко Рашков.

 • Вицепремиерът Божков и директорът за България на Световната банка Андрю Воркинк подписаха споразумение за отпускане на 71,1 млн. евро /около 75,8 млн. долара/ по заема АСАЛ за селското стопанство.

 • Шествие с плащеницата и частица от мощите на св. Иван Рилски премина вчера през София.

 • Доверието на Запада към кабинета на Костов след края на войната е под въпрос, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Резултати от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента - партийните лидери остават на различни позиции
  Вчера при президента се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с участието на лидерите на парламентарно представените партии и коалиции. Обсъдено е било мястото на България в следвоенното развитие на Югоизточна Европа. След заседанието президентът Стоянов заяви, че България трябва да определи категорично националните си приоритети след приключването на конфликта в Югославия, не бива да изостава с ясното им лансиране. Според него програмата на правителството за преодоляване на последствията от югокризата би могла да стане тема на парламентарен дебат. Правителството е приело тази програма на 9 април и днес ще бъде разпространена. Премиерът Костов не смята, че тя трябва да бъде обсъждана в парламента. След заседанието Костов заяви, че всички политически сили са приели актуализираната цел на българската евроинтеграция - България да получи покана за преговори в ЕС - някои с мълчаливо съгласие, други с полусъгласие. Според него поканата за преговори с ЕС автоматично ще премахне политическия риск от присъствието ни в нестабилния балкански регион, ще даде големи шансове на фирмите, над тях ще се вдигне "черната магия" на войната. Костов подчерта, че правителството ще лобира за участието на българските фирми в следвоенното възстановяване, като призова към активност тези от тях, които искат да участват в търговете. Фирмите - участващи във възстановяването, не бива да се освобождават от банкови гаранции, за да не пострада страната - възложител. /"Демокрация"/
  В. "Земя" изтъква позицията на лидера на БСП Георги Първанов. Той заяви, че БСП и Евролевицата са представили на съвета предложението си до ПЕС за следвоенното възстановяване, което съдържа 40 конкретни текста. Първанов не е останал след заседанието за заявление, защото "тази традиционна снимка за спомен е недобра илюстрация на фалшивия консенсус, който президентът се опитва да внуши." Първанов отбелязва, че съветът не е бил свикан нито веднъж по време на войната. Темата беше важна, но липсва национална стратегия, каквато имат съседните страни. В Гърция и Македония ще се базират на институциите, които ще възстановяват региона. Даже Румъния работи активно с Белград, а ние ще останем в периферията на процеса. Нямаме морално право да пледираме за демократизация на съседните държави, когато у нас имаме недомократичен режим, каза Първанов.
  Ахмед Доган заяви, че никой не предлага нова стратегия за новите реалности на Балканите. Той се опасява, че България губи позиции за разлика от съседите си, а най-голамата й грешка е неприемането на бежанци от Косово. Западът и САЩ няма да оценят даването на коридори на НАТО, а приемането на бежанци, затова Македония и Албания ни изпревариха, отбелязва Доган.
  В. "Монитор" коментира темата под заглавие "Костов си върна на Стоянов за Олбрайт". В анализа се отбелязва, че "Вече никой не знае какъв е смисълът на т. нар. Консултативен съвет за национална сигурност, който се събира при президента. Вчерашната сбирка беше без никакъв реален резултат. Опозиционните лидери дори не се изказаха пред медиите след седянката. По-късно Първанов нарече срещата фрагментарна и разконцентрирана. Г-н Първанов е известен със своята дипломатичност и зад думите му трябва да се види крайно негативна оценка и разочаровение. А фактът, че Александър Томов не взе думата след съвета е направо емблематичен. Щом самият Томов си затваря устата, трябва да е бил дълбоко разтърсен от атмосферата на съвета. Може би от факта, че премиерът Костов пак се е опитал да стъпи на врата на президента. Разумното предложение на Петър Стоянов правителствената програма за следвоенната стратегия на България да се внесе в парламента, била отхвърлена от Костов. Защо се залъгват политическите сили, че участват в решаването на държавните въпроси, след като не им се дава дори възможност да си почешат езиците в парламентарната зала? Отговорът на този въпрос е простичък, както казва един вицепремиер. Костов не беше поканен на среща с Олбрайт и сега си го връща на президента. Разбираме болката му и му съчувстваме, защото знаем какви инфаркти получаваха членовете на Политбюро, които не получаваха покана за коктейлите на Громико. Това беше знак за пенсиониране." 


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов внесе корекции относно посещението на Клинтън в България
  Вчера президентът Петър Стоянов опроверга своя прессекретар Нери Терзиева, че Бил Клинтън ще посети България до края на годината. Според мен, заяви Стоянов, разпространеното във вторник съобщение беше малко преувеличено. С г-жа Олбрайт всъщност обсъждахме варианти за посещение на президента Клинтън. Не сме фиксирали дати, нито срок, в който той ще пристигне в България. Силно се надявам, че той ще дойде в България. /"Стандарт"/
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   България и Унгария се договориха заедно да бранят малцинствата си в Сърбия
  Външният министър Надежда Михайлова се срещна в Будапеща със своя унгарски колега Янош Мартони. Двамата са се договорили двете страни да координират усилията си за защита на малцинствата си в Югославия. Мартони е подчертал, че България е единствената страна от Югоизточна Европа, спечелила от конфликта в Косово заради принципната си позиция. Той увери, че Унгария ще лобира активно за влизането на България в НАТО и ЕС.
  Михайлова беше в Будапеща, за да участва в 16-ия международен семинар на НАТО по изработване на политико-военни решения. В своето изказване тя призова Запада да насържи инвестирането в балканския регион, включително и в България, което ще стимулира сърбите към промени. Не се поддадохме на натиска и допринесохме за разрешаване на въпроса за единното командване в Косово, каза още тя. Според нея разшираяването на НАТО ще бъде най-добрата превантивна дипломация.
  В Будапеща външният министър Надежда Михайлова получи престижната награда на Американската академия на постиженията в клас "политици" за 1999 г. Сред досега наградените са Джордж Буш, Рейгън, Джими Картър, ген. Уесли Кларк, Стивън Спилбърг и др. /"Стандарт"/
   
     МЕДИИ
   
   Медийният съвет обяви, че подкрепя промените в телевизията
  "Война между Нацианалния съвет за радио и телевизия /НСРТ/ и БНТ няма", заяви членът на медийния съвет Димитър Коруджиев. Изказването е по повод появилата се информация, че НСРТ не одобрява реформата в националната телевизия. Осъзнаваме, че нито едно ръководство на националната телевизия не е имало такава тежка задача - да проведе кадрова и структурна реформа на място, където промените не се възприемат като нещо естествено. Но не можем да бъдем упреквани, че мислим и съдбата на хората, които ще останат без работа, е заявил Коруджиев, цитиран в "Демокрация".

  Синдикатите започнат протестни действия на 28 юни, ако шефката на телевизията Попова не изготви правилата за реформата, искат медийния съвет да я уволни
  Синдикатите в телевицията ще питат с писмо НСРТ дали съветът може да прекрати предсрочно договора си с генералния директор Лиляна Попова за това, че нарушава Закона за радио и телевизия. Това стана ясно на вчерашното общо събрание в медията. Попова няма щатно разписание и правилници за работа в телевизията. По същите пунктове я атакува и самият НСРТ, информира в. "Труд". Вместо да приготви документите, Попова им казала да не се бъркат в управлението на БНТ. Синдикатите дават на Попова срок до понеделник, 28 юни, да изготви правилата за реформата, иначе започват протестни действия, но не стачка. Гости на събранието са били шефът на КНСБ д-р Христов и зам.-шефът на "Подкрепа" Манолов.
  КНСБ ще сезира Инспекцията по труда за груби нарушения на закона и Кодекса на труда. Синдикатът ще настоява уволнените да получат обезщетение по 1 млн. лв. като държавни служители, съкратени заради структурната реформа.


  ПАРЛАМЕНТ

  Комитетът по енергетика  ще се трансформира в Държавна агенция за енергетика и енергийни ресурси към правителството. Агенцията ще разработва и провежда енергийната политика на страната. Това предвиждат текстове от Закона за енергетиката и енергийната ефективност, приети на второ четене вчера. С новия закон се създава и Държавна  комисия за енергийно регулиране /ДКЕР/, която ще издава разрешения и лицензии за дейностите по този закон. Тази нова структура отговаря на изискванията на европейското законодателство, каза председателят на енергийната парламентарна комисия Кирил Ерменков. Председателят на агенцията за енергетика ще се определя с решение на МС и ще се назначава от министър-председателя. Председателят на агенцията ще приема планове за общия енергиен баланс на страната, ще одобрява програми за енергийна ефективност, ще управлява фондовете "Безопасност и съхраняване на раиоактивни отпадъци" и "Извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация" и ще упражнява правата на държавата като собственик на дялове в търговски дружества от енергетиката. Държавната комисия за енергийно регулиране е държавен орган към правителството и ще издава разрешенията и лицензиите, свързани с производство, пренос и разпределение на електроенергия, топлоенергия или природен газ, изграждане на мощности и транзитни газо- или нефтопроводи. Разрешения ще се издават за изграждане на нови обекти за производство на електроенергия с мощност над 5 MW и на топлинна енергия с мощност над 1 MW. Не се изисква разрешение за изграждане на централа за производство на топлинна енергия за собствено потребление. Лицензии ще са необходими за производство, пренос и разпределение на електро- или топлоенергия, както и за съхранение на природен газ. /"Пари"/

  Парламентът прие на второ четене Закон за гражданската регистрация
  В приетия на второ четене Закон за гражданската регистрация отпадна необходимостта адресната регистрация на гражаните да се вписва в домова книга. Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация, е задължено да заяви пред властите своя постоянен и настоящ адрес. Постоянен е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистрите на населението. Всеки има само един постоянен адрес и той винаги е на територията на България, пише в документа.
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Вицепремиерът Божков и директорът за България на Световната банка Андрю Воркинк подписаха споразумение за отпускане на 71,1 млн. евро (около 75,8 млн. долара) по заема АСАЛ, който е за преструктуриране на селското стопанство. Тази сума е с 25 млн. долара повече от договорените прди време 50 млн. долара заем от СБ. Така се компенсират замеделските стопани и търговци заради загубите им вселдствие на югокризата, подчертава в. "Демокрация".
  Подписването стана вчера следобед, след като във Вашингтон бордът на директорите на СБ даде своето одобрение.
  Парите идват по стандартните за банката условия - 20 години срок за погасяване и петгодишен гратисен период. Заемът ще бъде преведен веднага след ратифицирането на споразумението в парламента. Той е и част от финансовата подкрепа на СБ за покриване на допълнителния дефицит в платежния баланс, появил се заради войната в Югославия.
  Докато стигнем до подписването на споразумението към декември 1998 г., върнахме 80% от земята, каза вицепремиерът Божков. Освен това са приватизирани или са обявени в ликвидация 66% от дълготрайните активи в селското стопанство, раздържавени са 81% от дълготрайните активи на мелниците за зърно и 14 от 24-те предприятия на Сортови семена, съобщи вицепремиерът. Подобрена е и търговията със зърно и складови разписки, както и лицензирането на публичните складове. Измененията в закона за особените залози улесняват кредитирането на селскостопанския сектор. Премахннати са и редица форми на контрол върху производството и търговията със земеделски продукти, върху вноса и износа на торове.
  До година - година и половина СБ ще отпусне втори заем за българското земеделие, за да подпомогне България при присъединяването й към ЕС, заяви г-н Воркинк. Банката ще финансира развитието на търговията със зърно в България, изготвянето на единен кадастър на земята и по-бързото издаване на нотариалните актове за земеделските имоти. /"Демокрация" и "Пари"/

  Не съм виждал и не зная за съществуването на доклад на МВФ, съдържащ упреци за наличие на корупция в България, заяви представителят на фонда за България Питър Стела. Няма такава оценка, потвърди и вицепремиерът Божков.
  В последна сметка се оказва, че за корупция в България се споменало по време на заседанието на борда на директорите на МВФ на 9 юни, когато се е обсъждало отпускането на четвъртия транш по 3-годишното споразумение. В този дух е бил цитиран доклад на СБ, в който се посочвал индексът за корупция на международната организация "Трансперанси интернешънъл" за 1998 г. Индексът за корупция в България е бил 2,9 за миналата година при 10 точки за пълна липса на подкупност.
  Със или без корупция обаче отношението на МВФ към България е определено положително и имаме шансове финансирането по 3-годишното споразумение да бъде увеличено заради дупката в платежния баланс, а данъците да бъдат свалени от началото на идната година, коментира в. "Труд". Недостигът в баланса е 300 млн. долара само за първото тримесечие на годината. Той вече е финансиран с пари от валутния резерв. Заради Косово нещата през второто тримесечие няма да са по-добри и изгледите валутният резерв да започне да се топи с ускорени темпове са реални.
  По отношение на данъците, фондът е доволен от събирането им (към края на май събираемостта е над 43%), но не приема пълната липса на финансова дисциплина на мастодонти като "Булгаргаз" и "Нефтохим", които дължат на хазната сума, равна приблизително на целогодишното финансиране от МВФ към България. Над 500 млрд. лв. са неплатените от тях налози, а 4-те транша по споразумението с МВФ са равни на 280 млн. долара.
  Пристигащата в събота мисия на фонда ще разгледа и макрорамката на споразумението.

  Правителството има инициативи за участието на България в търгове и конкурси за хуманитарна помощ за Косово и за бъдещи възстановителни дейстивя в региона, заяви пресслужбата на кабинета
  Правителството има инициативи за участието на България в търгове и конкурси за доставки на стоки в рамките на предоставената помощ за засегнатите от хуманитарната катастрофа страни във връзка с югокризата и бъдещи възстановителни действия в района, както и участието на български транспортни фирми в този процес. Това съобщиха от правителствената пресслужба пред БТА. Към търговското министерство бе създадена работна група за събиране на данни за щетите, които търпи България от войната. Има разговор на високо равнище с румънското правителство за осигуряване на нормално преминаване през Дунав. Българската позиция за изграждането на втори мост над Дунав, официално връчена на румънската страна през февруари, е поставена категорично и пред ЕС и страните-членки на НАТО. Сред мерките за ограничаване на щетите е решението на правителството за предприемане на стъпки пред страните от ОИСР да се увеличи пазарният достъп на България чрез разширяване на схемата за преференции. Пред ЕС България настоява  да се разшири достъпът на български селскостопански и преработени продукти. /"Демокрация"/    СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Висшият съдебен съвет отложи до 2 юли решението си за понижаването в длъжност на шефа на Специализираната следствена служба /ССлС/ Бойко Рашков. Срещу него бе разпространен секретен доклад от МВР, в който той бе обвинен във възпрепятстване на разследването по случая Луканов. ВСС възложи на тричленна комисия да провери сигнала от вътрешно министерство. Очаква се висшите магистрати да бъдат запознати със становището на комисията до 2 юли. Тогава те ще гласуват предложението на правсъдния министър Гоцев за понижаване в длъжност на Бойко Рашков.
  Рашков даде обяснения пред колегите си във ВСС и отрече изцяло обвиненията на МВР.
  На първа страница днес в. "Труд" съобщава, че полицията е подслушвала шефа на националното следствие със специални разузнавателни средства. Това ставало ясно от докладната записка на ген. Божидар Попов, внесена от министър Гоцев във ВСС на 9 юни и обсъждана вчера от висшите магистрати. (Публикувана на страниците на в. "Труд".)  Тогава правосъдният министър подкрепи с тази докладна предложението си за разжалване на Рашков заради незадоволителна работа. Оценката бе дадена след проверка на съдебния инспекторат.
  Двама магистрати са поискали да не се взема под внимание докладът на МВР, а само становището на инспеторите за работата на следствието. Правосъдният министър Гоцев обаче е подчертал, че според него проверката е наложителна. Той и главният прокурор Филчев не са настояли да бъде свален имунитетът на Рашков. Готов съм да бъде свален имунитетът ми и да се установи дали съм възпрепятствал разследването на което и да било престъпление, е заявил Рашков.
  ВСС прие вчера и оставката на прокурора Михаил Дойчев, който е поискал да бъде освободен от длъжността си в Главна прокуратура по здравословни причини.
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Шествие с плащеницата и частица от мощите на св. Иван Рилски премина вчера следобед през центъра на София. Процесията по случай 530-годишнината от пренасянето на мощите, бе водена от партиарх Максим и владиците. Точно н 17 ч. покровът пристигна с мерцедес на площад "Св. Неделя". Десетки столичани търпеливо чакаха да се докоснат до него.
  Десетина полицаи охраняваха ротондата "Св. Георги", където бяха Пименовите синодали. Те не взеха участие в литийното шествие. Процесията премина покрай президентството до храма "Св. Ал. Невски", където бяха отслужени вечерня и бдение. /"Труд"/
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Доверието на Запада към кабинета на Костов след края на войната е под въпрос, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган
  Никога не се искали и нямаме намерение да участваме в правителство на СДС, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той съобщи, че преди половин година депутатът Рамадан Халилов е получил оферта да стане екоминистър, но предложението е било отказано. Няма условия за съвместно участие на ДПС и на Либерално-демократичния съюз в едно правителство със СДС, каза Доган. Според него правителствената програма "2001 г." трябва да се преработи, тъй като не действа изобщо. Нужно е да си зададем въпроса има ли доверие МВФ във възможностите на сегашното българско правителство и смятам, че са налице условия да се постави под съмнение този факт, заяви лидерът на ДПС /"Пари"/. В. "Труд" акцентира върху думите на Доган, че доверието на западните страни към кабинета на Костов е под въпрос при новите политически реалности след края на войната в Югославия. Причината била в погрешната позиция на правителството за бежанците.
  Според Доган коренно различни неща са участието в правителство на СДС и създаването на български кабинет от широка коалиция. Той зави, че между отношенията на ДПС и СДС стои фундаменталлният въпрос за създаването на условия за взаимодействие. Такива в момента липсвали. На национално ниво коалиции за местните избори няма да има.
  Лидерът на ДПС преценява, че правителството не се държи адекватно - така е било по време на югокризата, особено в медиите. Според Доган сега България трябва да даде своя принос към мироопазващите сили в Косово и това е шанс за страната, но все още не са направени конкретни предложения. На специална конференция през септември балканските либерални парти ще предложат своя вариант на план за развитие на региона, който няма да противоречи на вече приетия пакт за стабилност, е съобщил Ахмед Доган.

  Народен съюз и ОНС са против промените в избирателния закон
  Народен съюз няма да се съгласи кметовете на населени места до 500 жители да се назначават от общинския кмет, заяви за пресата депутатът от НС Моньо Христов. Преобладаващият брой от селата в България /63%/ са с население от 300 до 500 жители и смятаме, че там кметовете могат да се избират, е заявил депутатът. Народен съюз бил съгласен в селата до 200 жители кметовете да се назначават.
  Срещу измененията на закона за местните избори са обявиха и от ОНС. Според депутата Ремзи Осман /ДПС/ исканите промени нарушават европейската харта за местното самоуправление. /"Пари"/

  На 28 и 29 юни в София ще се състои съвместно заседание на ръководствата на БЗНС-НС и Демократическата партия с участието на техните представители в изпълнителната власт, съобщава в. "Демокрация".

  Депутатът от Евролевицата Николай Камов е дал на лидера на партията Томов съгласието си да се кандидатира за  кмет в София
  Преди 15 дни бях настойчиво помолен от Александър Томов да се съглася кандидатурата ми за кмет на София заедно с други да бъде обсъдена от левите партии като обща за тях или за опозицията, заяви вчера депутатът от Евролевицата Николай Камов. Той обясни, че ако шансът за общ кандидат се осъществи, това ще е печеливша формула за левицата, независимо от крайния резултат. Това препоръчала и Партията на европейските социалисти /ПЕС/. Ако пък не стане, щели да се изяснят причините, поради които лявото пространство нне може да се обедини. "Ако спечеля, печели цялата левица, ако загубя, печеля само аз", бил девизът на Камов, цитиран днес от всички вестници.

  Лидерът на БСП Първанов заяви, че среди от СДС работят срещу синия кандидат за кмет на столицата Софиянски, подтиквайки го към непопулярни действия като събарянето на мавзолея и изгонването на семейството на Луканов от дома му на ул. "Латинка. "Аз се питам кой набута Софиянски в това, не е ли част от сценария на колегата Бакърджиев от една идеологическа кампания, която може само да тегли надолу кмет като Софиянски", заяви Първанов.
  БСП е изряден платец на държавата, заяви Асен Гагаузов, показвайки платежните нареждания, с които са внесени близо 11 млн. лв. наем за сградата на БСП в столицата до 20 юни. В петък, 25 юни, ще се гледат оздравителни програми за печатния орган на БСП - в. "Дума" и ще се отсеят вариантите вестникът да излиза от понеделник, 28 юни. /"Труд"/
   
     СИНДИКАТИ

  КНСБ иска от МВФ редуциране на външния дълг и промяна на някои от параметрите на 3-годишното споразумение заради юговойната
  Ситуацията в България днес отговаря на формулата на МВФ, според която може да се разчита на извънредно финансиране при критични ситуации, заяви вчера председателят на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ д-р Желязко Христов. По данни на Българска национална банка /БНБ/ до края на март платежният баланс е с дефицит 304 млн. долара, като предварително пануваният е бил 140 млн. долара, а реалният дефицит до края на 1999 г. вероятно ще достигне 400-500 млн. долара, е съобщил синдикалнит лидер, като е уточнил, че преките и косвените загуби за България от юговойната се изчисляват на 160 млн. долара. Всички тези цифри очертават ситуацията в страната като крайно обезпокоителна. Поради това КНСБ ще предложи на МВФ промяна на някои от параметрите на 3-годишното споразумение, целящи бързото излизане от кризата и стабилизиране на българската икономика. Основна насока в разговорите ще е за редуцирането та външния дълг. От КНСБ ще поискат и временни защитни мерки срещу вноса. Като основен компенсационен вариант според синдиката остава външното финансиране, решено в линията дълг срещу инфраструктура или дълг срещу природа. Освен това от КНСБ поискаха изследване на националната секторна политика, прилагането на практика на проекта на Световната банка за застраховане на инвестициите в България, както и въвеждането на мерки за активизация на капиталовия пазар в страната. Необходимо е България да получи шанс да бъде един от центровете на следвоенно възстановяване, заяви д-р Христов. Синдикатът щял да вложи всички усилия и в преговорите за изграждането на втори мост на Дунав, както и за включване на България в европейската енергийна система.
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Работниците от "Стомана" - Перник започват едночасова ефективна стачка на 25 юни. Това е съобщил лидерът на синдикат "Подкрепа" Красимир Митов. В подкрепа на протеста са събрани над 3500 подписа. Ръководството на дружеството не е осигурило исканите от работниците 100 млн. лв. месечно възнаграждение за изплащане на обезщетенията на съкратените работници. Според Митов касата на Стомана нямала пари не само за обезщетения, но и за заплати и социални плащания. Синдикатът не е удовлетворен от разговора със синдиците.

   


  ИКОНОМИКА
   
  Близо 150 млн. ДМ са директните загуби на България от юговойната, общата сума на средномесечна загуба ще  надхвърли 220-230 млн. ДМ, заяви зам.-търговският министър Михайловски
  Близо 150 млн. ДМ са директните загуби, претърпяни от България през двата месеца на на юговойната, е съобщил за в. "Пари" зам.-министърът на търговията и туризма Христо Михайловски. Средните загуби на месец са се движели в рамките на 70-75 млн. ДМ. Това е с около 10-12 млн. ДМ повече спрямо понесените от България средномесечни загуби от наложеното югоембарго през периода 1992-1995 г, е уточнил зам.-търговският министър. Според него увеличението на загубите сега спрямо предходния период е нормално, тъй като потокът на българските стоки, преминаващ тази година през Югославия, е средно с около 10-15% по-голям от този в предходните години. Най-голям процент от пострадалите фирми са от транспортия бранш. В момента все още се изчисляват стойностите на пропуснатите ползи за България от войната, намалените инвестиции, увеличеният риск в региона и загубите от трайно загубени пазари. Според Михайловски очакванията са общата сума на средномесечна загуба за България да надхвърли 220-230 млн. ДМ.

   Дойче банк купи "Фармация", "Трояфарм" и "Атибиотик" чрез "Балканфарма"
  Общият финансов ефект от продажбата на мажоритарните пакети от акции на трите предприятия е 72,135 млн. долара. В тази сума са включени цената, инвестициите и стойността на поетите стари задължения. Според ръководството на Агенцията по приватизация независимо, че дружествата са закупени от един инвеститор, сделките в действителност са 3, тъй като всяка от тях има свои собствени параметри. Главният директор на "Балканфарма" Майк Уорт е заявил за пресата намерението си да обедини трите фармацевтични завода в едно конкурентно дружество. Трите дружества притежават 25% от пазарния дял в България, е уточнил Уорт.
  В деня на подписването на сделката бяха внесени по 40% от цената на трите предприятия. В едномесечен срок "Балканфарма" трябва да изплати изцяло договорената сума като за "Трояфарм" и "Фармация" ще плати в брой по 30% от останалата сума и още 30% в ценни книжа. При "Антибиотик" стойността на кешовото плащане е значително по-малко - 10%. Причината е в лошото финансово състояние на дружеството.
  През следващите 5 години "Балканфарма" ще инвестира 38,135 млн. долара в трите завода, като най-значителни по размер средства ще бъдат вложени във "Фармация" - Дупница - 15,520 млн. долара.
  За "Антибиотик" купувачът е поел ангажимент в рамките на 6 месеца да уреди връщането на краткосрочните задължения, а до края на 2001 г. да изплати и дългосрочните задължения по ЗУНК. Общата стойност на дълговете на "Антибиотик" са в размер на 10 млн. долара. Другите две предприятия нямат задължения.