ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
24 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения с Германия | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство | Политически партии и организации
  | Социологически изследвания | Икономика|
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • В Лисабон ЕС прие нова икономическа стратегия и развитие на Интернет - технологиите.

 • Бернар Кушнер призна трудностите в Косово.

 • Русия завърши операцията в Чечения.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 •  ЕС пред важни решения за Косово и Балканите.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • В Консултативния съвет за национална сигурност към президента са били обсъждани три риска за България.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • Вицепремиерът Жотев прикани германските фирми да побързат с участието си в приватизацията в България.

 • В Германия сравняват Димитър Пешев с Шиндлер.

 • Лидерът на БСП Георги Първанов е много доволен от разговора си с канцлера Шрьодер.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Румъния обвини България, че АЕЦ "Козлодуй" предизвиква заболявания от рак.

 • На 27 март в Букурещ министър-председателите на България и Румъния ще подпишат декларация за втория мост над Дунав.

 • Посланикът на СР Югославия благодари на българския народ за подкрепата. 

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Парламентът прие окончателно промените в Закона за МВР.

 • България ще настоява пред ЕС за незабавна либерализация на износа на зеленчуци, плодове, консерви и зърнени храни, реши кабинетът.

 • До края на годината България ще има Закон за управление на държавния дълг, обяви финансовият министър, а икономисти предричат срив на бюджета и заплаха за плащанията по външния дълг заради свития износ.

 • Търговете за покупка на държавна земя с компенсационни бонове тръгват от средата на годината, съобщи земеделският министър Върбанов.

 •  "Галъп интернешънъл" отчита спад в рейтинга на политиците през март.

 • Над 755 млн. долара са чуждите инвестиции в България през 1999 г., съобщи Агенцията за чуждестрани инвестиции.
   

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  ЕС пред важни решения за Косово и Балканите
  Вчера КФОР ускори акцията по затягане на контрола по границата на Косово с Южна Сърбия. Официалните и неофициалните пътища в района на Подуево са блокирани, а нарушителите ще бъдат арестувани. За преминаването на границата остават открити само вход № 3 и № 4 в британския сектор, но рязко се ограничава разрешителният режим за нейното преминаване. Белгийски и датски войници откриха взривно устройство на мост край Косовска Митровица, само ден след като друг мост в района беше взривен. Французите продължават да разширяват зоната за сигурност в Косовска Митровица. Върховният комисар по бежанците към ООН Садако Огата заяви, че завръщането на сърбите в Косово е невъзможно преди сигурността им в провинцията за бъде осигурена.
  Вчера Русия обяви, че повече няма да праща в КФОР полицаи. Русия заяви, че ударите на НАТО в Косово само са задълбочили косовската криза и обвини администрацията на ООН, че подкрепя албанските сепаратисти.
  Русия предложи ограничен брой югославски сили за сигурност да се завърнат в Косово.
  Джеймс Рубин отново предупреди Милошевич да не посяга на свободата и демократизацията в Черна гора.
  Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС обсъждат в Лисабон възможностите за активизиране на ЕС на Балканите и в Косово. /"Демокрация", "Стандарт", "Новинар", "Труд"/
   
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  В Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ към президента са били обсъждани три риска за България
  Вчера след завършването на заседанието на КСНС към президента стана ясно, че са били обсъждани 3 риска за България, произтичащи от ескалацията на напрежението  в СР Югославия. Рисковете са: етническата и верска омраза на територията на СР Югославия; влошаването на икономическата ситуация в страните от региона; престъпността, свързана с международните санкции.
  Заседанието в продължение на 2 часа и половина е обсъждало темата "Обстановкта в Югославия и отражението й върху България и региона." На него с изключение на СДС и Евролевицата другите партии дойдоха с вторите си отбори. Не присъстваха Ахмед Доган, който беше болен, Анастасия Мозер беше в чужбина, както и лидерът на БСП Георги Първанов. Присъставаха външният министър Михайлова и нейният заместник Марин Райков. Българският посланик в Белград Ивайло Трифонов е запознал присъстващите с обществените настроения в Сърбия. Ген. Михо Михов е показал районите с най-голямо напрежение в Югославия - Косово, Черна гора и Южна Сърбия. Премиерът Костов е запознал присъстващите с резултатите от срещите си в Хисаря и Будапеща, както и от посещението си в Косово.
  След заседанието президентът Стоянов заяви, че "всички представители на политическите сили застанаха зад активните действия на правителството през последните 2 месеца". Само Румен Овчаров, който заместваше Първанов, изразил резерви към превантивната допломация на Костов. По-късно той заяви, че БСП искат действията на правителството в тази насока да бъдат съгласувани с тях, а не да бъдат само информирани. "Превантивната дипломация не може да бъде изграждана на базата на импровизации", каза Овчаров и припомни заявленията на Асен Агов за независимостта на Косово при посещението на Тачи в България.
  Президентът Стоянов каза, че България трябва да запази своята балансирана политика на Балканите и около това становище са се обявили всички на КСНС. Освен това, според Стоянов, политиката на България трябва да бъде "стратегически насочена, защото дори и при най- доброто развитие на ситуацията в Югославия процесите по възстановяването ще траят доста дълго. /"Труд", "Сега"/
  Според в. "Демокрация" "всички представители на политическите партии с изключение на Румен Овчаров от БСП, са подкрепили досегашната политика на правителството. Според социалиста българската външна политика е дебалансирана.
  В. "Пари" предлага интервю с Юнал Лютви от ДПС за позицията им на заседанието: "Това, което чухме от телевизията, че в Будапеща е бил обсъждан вариант за парцелиране на бивша Югославия на 6 провинции и че нашият премиер е взел отношение, не може да не ни безпокои. Затова ние искахме лично от премиера да чуем какво всъщност е казал и същевременно да изразим нашата позиция. А тя е следната: намерението за парцелиране е крайно опасно, то противоречи на идеята за ненарушимост на границите на Балканите и застрашава пряко нашата сигурност. Казахме на управляващите, че нашата позиция трябва да бъде в синхрон с европейската позиция и че не е наша работа ние да се проявяваме в ролята на миротворци. Все пак, ако премиерът трябва да отстоява някаква позиция, тя трябва да бъде съгласувана с нас, за да може да бъде по-уверен при представянето й. Освен това дадохме ясно да се разбере, че работата на нашия премиер е да решава не малкото проблеми вътре в страната и да остави тази мисия на друг премиер на по-могъща държава като Англия, Франция или Германия.
  В. "Монитор" отделя две страници на заседанието. Според неговата информация всички политически сили са критикували Костов заради идеята за "федеративна Сърбия", лансирана в Будапеща.
  Костов е заявил категорично, че в Будапеща не е защитавал идеята за разделянето на СР Югославия на 6 части. Той е потвърдил позицията на България за ненакърнимост на границите съгласно резолюция 1244 на ООН. Политиците от другите партии са изразили желание политиката на правителството да бъде съгласувана с тях.
  КНСС не е обсъждал конкретни мерки за гарантиране на националната сигурност. Юнал Лютфи е казал: "Костов няма моралното право да посещава Косово. Той е лидер на разнебитена България и никой не го е упълномощавал да бъде посредник в решаването на проблемите там." От други парламентарни групи също изказали мнение, че не е вярно, че международната общност възлага надежди на България като медиатор в Югославия. Основният удар от страна на БСП в лицето на Овчаров дошъл по отношение на срещата в Будапеща. В. "Сега" обръща внимание на казаното от Овчаров, че БСП е готова да участва в една балансирана политика спрямо СРЮ, само ако действията на управляващите предварително се съгласуват с тях.  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с Германия
   
  Вчера в Хановер беше открит Германо-българския икономически ден и кооперационна борса, което ще бъде една от най-големите прояви на панаира в Хановер. На откриването присъства вицепремиерът Петър Жотев и федералният държавен секретар по икономиката и технологиите Аксел Герлах, както и министърът на транспорта Антони Славински и зам.-министъра на икономиката Христо |Михайловски.
  Жотев прикани стотиците представители на немски фирми да побързат с участието си в приватизацията в България, която ще завърши през 2000 г.
  Герлах е заявил, че България е приоритетен партньор за Германия, тя ни подкрепя и ще го прави и занапред. Той  е отбелязал, че Германия има интерес към проекти в много области и особено в енергетиката и инфраструктурата. Констатирано беше, че има изоставане по проекта "Хермес", където финансирането от 100 млн. марки не се използва в пълен обем. През 1999 г. стокообменът между двете страни е достигнал 2,4 млрд. марки, каза Жотев. Той гарантира стабилността на България, запазването на валутния борд до присъединяването на България към ЕС и преструктурирането на големите монополи. Аксел Герлах каза, че ЕБВР е потвърдила финансирането на проектите по Пакта за стабилност, които ще бъдат съфинансирани от Германия.
  /"Пари"/

  В Германия сравняват Димитър Пешев с Шиндлер
  Промоцията на книгата на италианския журналист Габриеле Нисим "Човекът, който спря Хитлер" е излязла в Германия под заглавие "Вторият случай Шиндлер".Книгата е за зам.-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, който успя да спаси от депортация българските евреи. Промоцията на книгата е станала в присъствието на шефа на парламента Йордан Соколов и на Бундестага Волфганг Тирзе. Сред гостите е имало български и германски депутати, политици, дипломати и журналисти. В Българския културен институт е бил прожектиран филма "Спасените", а след зрителите е била и г-жа Розенберг, една от хилядите спасени от Димитър Пешев. Йордан Соколов е посетил Музея за евреите в Берлин и е подарил книгата за Пешев По предложение на Габриеле Нисим пред Бундестага ще бъде посадено дърво в памет на Димитър Пешев. /"Стандарт"/

  Лидерът на БСП Георги Първанов е много доволен от разговора си с канцлера Шрьодер
  В. "Земя" предлага интервю с лидера на БСП Георги Първанов при завръщането му от Германия, където се срещна с канцлерпа Герхард Шрьодер. Той заявява: "След това посещение е ясно, че никой не може да монополизира темите евроинтеграция и външната политика на България, и всеки трябва да лобира и да помага с каквото може за страната. Ясно е, че няма единствен представител на България в чужбина, какъвто мит се внушава в политическия ни живот. Всеки, който се опита да експлоатира темата външна политика и евроинтеграция в предизборната кампания, ще сбърка сериозно. Силно впечатление ми направи изразеното мнение, че след президентските избори може да се очаква интензивно приобщаване на Русия към Европа. Иначе в ГСДП посрещат с видимо задоволство процеса на дълбоко реформиране на БСП. Повишен е интересът към БСП и левицата. На БСП се гледа като на сериозен партньор, международния й авторитет бързо се повишава и й се отрежда ключово място за консолидация на българската левица. На практика уточнихме подробностите по реализацията на наш проект за Младежки информационен център на БСП, подкрепен и от канцлера Шрьодер."  

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Румъния обвини България, че АЕЦ "Козлодуй" предизвиква заболяваиния от рак
  Румънската телевизия обвини АЕЦ "Козлодуй", че е предизвиква заболявания от рак на хиляди жители в южната част на Румъния през последните години в репортаж, цитиран от Франс прес. В репортажа от крайдунавския град Бекет се посочва, че броят на заболелите от рак на кожата непрекъснато расте според местен лекар. Вчера зам.-председателят на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели в България каза, че тези обвинения са абсурдни. От центъра за радиобиология и радиационна защита отбелязаха, че в района на централата няма нарастване на раковите заболявания. /"Демокрация"/

  На 27 март в Букурещ министър-председателите на България и Румъния ще подпишат декларация за втория мост над Дунав
  На 27 март (понеделник) Иван Костов и Мугур Изареску ще подпишат съвместна декларация за изграждането на втория мост на Дунав при Видин - Калафат. Тя е изцяло подчинена на договореностите от Брюксел на министерско равнище на 7 февруари. Вчера правителството одобри документа Правителството одобри и договореностите от българо-румънската комисия от януари. Тогава националните електрически компании на двете страни се споразумяха да разгледат условията за пренос на електричество от румънската енергийна система към трети страни. /"Пари"/

  Посланикът на СР Югославия благодари на българския народ за подкрепата
  Вчера се e провела среща на изпълняващия длъжността посланик на СР Югославия в София Данко Протич със стотина души от Дружеството за българо-югославско приятелство, Единният ляв фронт и Клубът на ветераните в БСП. Данко Протич е определил идеята за разделяне на СРЮ на 6 части като посегателство срещу суверенитета на СРЮ. Според него учението на НАТО в Косово е подкрепа за албанския тероризъм, нарушение на мандата на КФОР и е срещу суверенитета на СРЮ. Той е предложил богати данни за разрушенията в Косово. Сега в Косово има 200 000 албански престъпници, наркодилъри и убийци, казал Протич. В заключение Протич е благодарил на българския народ за подкрепата му към югославските граждани. В залата е имало скандирания против НАТО и освиркване на Клинтън. Накрая участниците се отправили към посолството, където са положили цветя в памет на загиналите. /"Новинар"/
  В. "Стандарт" публикува информацията за срещата на Данко Протич под заглавие "Лобито на Милошевич излезе от нелегалност". Прави се извод, че на срещата се е развихрила антинатовска пропаганда. Участниците в срещата единодушно са осъдили агресията на НАТО, а Европа е станала заложник на деструктивната политика на НАТО. Срещата е завършила с декларация, в която се осъжда агресията на НАТО. 
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът прие окончателно промените в Закона за МВР
  Парламентът прие поправките в Закна за МВР, според които вътрешният министър вече ще има политически кабинет, в който влизат заместниците на министъра, началникът на кабинета, парламентарният секретар и шефът на пресцентъра. Само главният секретар остава военизиран. Зам.-министрите на МВР ще бъдат ясни  до 10 дни. Това  заяви министърът на МВР Емануил Йорданов в парламента вчера. Зместниците на Йорданов ще са трима и според закона ще са граждански лица.
  Според депутатката от левицата Татяна Дончева ведомството се политизира. Тя поиска да се отнеме възможността зам.-министрите да контролират информацията в службите, тъй като те са политически лица и според депутатката ще започнат да конфликтуват с началниците на спецслужбите. Министър Йорданов й опонира, че  информационната дейност в МВР се ръководи от министър, а работата на заместниците е да му помагат.
  Депутатите гласуваха за премахването на специализираните полицейски звена за охрана, защото нямало извънбюджетни сметки за финансирането им.
  МВР ще сключва договори за охрана на обекти, включително и със сигнално-охранителна техника. Службата за охранителна дейност остава, парите от дейността й ще отиват в бюджета на МВР.
  Разпределяме охранителната дейност между МВР и частните фирми, обясни министърът.
  Всички охранителни фирми ще трябва да се прелицензират според промените в закона. Кандидатите за разрешение няма да го получат, ако не са български граждани, били са осъждани за умишлено престъпление, страдат от психическо заболяване, укривали са доходи, нямат средно образование и употребяват наркотици.    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  България ще настоява пред ЕС за незабавна либерализация на износа на зеленчуци, плодове, консерви и зърнени храни, реши кабинетът
  При експорта обаче ще се прилага принципът на входни цени в ЕС, с който ще трябва да се съобразяват изнсителите на червени плодове и пресни зеленчуци.
  Виното и спиртните напитки ще се изнасят на принципа на взаимни концесии, като предварително ще бъдат уточнявани наименованията и видът на експортните български напитки.
  България ще либерализира вноса на екзотични растения, които не виреят в страната. Тези стоки са нужни за медицината и козметичната промишленост и не подкопават българските производители, обясняват експертите на правителството. /"Новинар"/
   
   

  До края на годината България ще има Закон за управление на държавния дълг, обяви финансовият министър Радев До края на април финансовото министерство и Българската национална банка /БНБ/ ще напишат концепция за управление на дълга, а до края на годината парламентът ще приеме Закон за управлението на дълга, съобщи финансовият министър Радев.
  Кабинетът прие стратегия по проблема вчера. В  концепцията на МФ и БНБ ще се набележат мерки срещу нарастването на външния дълг, обясни за пресата зам.-финансовият министър Пламен Орешарски. Законът ще каже категорично кои институции ще проследяват, анализират и обслужват външния дълг. Досега обслужването на задълженията ставаше на самотек, е коментирал министър Радев, цитиран в "24 часа".
  9,07 млрд. долара е външният дълг на България към края на 1999 г. Вътрешната задлъжнялост е 2,963 млрд. лв, в които влиза и държавно гарантираният дълг. В момента външният дълг е 78,5% от БВП. Целта  на правителството е до 3-5 години той да падне до 60% от БВП. Остатъчният размер на вътрешния дълг е 9,1% от БВП.
  През 2000 г. България трябва да плати 1,4 млрд. долара по вътрешния и външния дълг. През 2001 г. сумата е 1,5 млрд. долара. За 2002 г. и 2003 г. вноските ще бъдат съответно 1,2 млрд. доллара и малко над 1 млрд. долара. След 2010 г. плащанията падат до около 400 млн. долара годишно.
  В стратегията за управление на дълга ще бъдат записани и рисковете при погасяването му. Сред тях са движението на валутните курсове и лихвените проценти. В момента има покачване на лихвите на международните финансови пазари, но това не ни притеснява, защото не се прогнозира предстоящо увеличение, е завил зам.-министър Орешарски.
  55% от външния дълг на България са брейди облигации, останалите са задължения към международните финансови институции и страните от Г-24. Задълълженията ни са основно в долари, само дългът към Световната банка е в марки.
  22% от износа през 1999 г. са покривали обслужването му, съобщи министър Радев.
  2% от бюджетните разходи през т. г. са за покриване на вътрешния дълг, от който  47% са в левове, а 52% в долари. През следващия месец той ще намалее до 900 млн. лева след изтичането на държавната гаранция по влоговете в ДСК, каза Орешарски.
  Държавата е дала гаранции върху 920 млн. лв. от вътрешния и 652 влн. долара от външния дълг.

  Икономисти предричат срив на бюджета и заплаха за плащанията по външния дълг заради свития износ
  Д 2-3 седмици МВФ ще каже истината за реалното състяние на икномиката ни, заявиха вчера финансовите експерти Кольо Парамов и Димитър Ашиков. В момента фондът анализирал показателите и бил наясно с критичната ситуация, в която се намира страната.
  Още през третото тримесечие на годината България ще изпита остра нужда от външно финасиране и бюджетът ще трябва да се актуализира, прогнозират Парамов и Ашиков. Причините били в драстичното намаляване на валутните приходи, както и промяната в много параметри на бюджета. Допълнителни проблеми ще създадат и общините. Вместо обявените 183 млн. лв. те дължат на хазната близо 515 млн. лв., сочат разчетите на икономистите.
  Износът стигна критичната точка, твърди Ашиков. Всяко по-нататъшно свиване ще има фатални последици, защото страната не може да генерира валута и да си обслужва дълговете. По данни на БНБ в последните 3 г. износът на България се е свил с 20%, сочи в. "Новинар". Според Ашиков сривът в износа през последните 2 години  показва, че България се е превърнала от нетен износител в нетен втосител. Фирмите все повече изнасят суровини вместо готови продукти и това е доказателство за катастрофата в основни отрасли на икономиката. От 1997 г., когато износът превишаваше вноса, през миналата година съотношението е с обратен знак. Внесените стоки са с близо 1 млрд. долара повече от експорта. С 5 пъти е намалял износът на изкуствени торове, с 3 пъти - на цигари и тютюн, с по два пъти - на химикали и цимент. За близо  15 стокови групи експортът е под средния спад от 20%, отчетен за целия износ на страната.
  Ако кризата продължи, това означава структурна катастрофа за икономиката, коментират Парамов и Ашиков. Това ще се отрази на плащанията по външния дълг. Ако съотношението между износ и плащания достигне критичните 25%, страната ще изпадне в опасна спирала. Във връзка с правителственото решение от вчера да се изработи стратегия за дълга финансвият министър заяви, че 22% т износа през 1999 г. са покрили плащанията по дълга.. Финансовите експерти посочват, че възможностите ни за външно финансиране са ограничени..
  Досега България е получила 37% от квотата, отпускана от МВФ за финасиране на страната, уточнява в-к "Сега".
  На този етап не виждам причина за актуализация, е коментира министър Радев, цитиран в "Сега". Той бил абсолютно убеден, че както тази и миналите години,  няма да има актуализация, колкото и това да се желае от някои хора.
  В.  "Сега"   цитира думите на премиера от преди гласуването в парламента на бюджета за 2000 г., че заплахите за държавния бюджет за тази година  са три - евентуалният провал на общинските бюджети, продънването на Националния осигурителен институт или на Националната здравноосигурителна каса. "За съжаление премиерът е на път да се окаже  лош пророк в собствената си страна, защото механизмът на една от "бомбите" на провала - местните портфейли, вече цъка", коментира "Сега".
  В общинските каси няма пари за заплатите на лекари и учители и за социални помощи на безработни. В такащава ситуация са 264 общини, които не са се изплатили за януари и февруари.. При останалите положението е още по-трагично - в края на март те не са издължили. декемврийските заплати. Без пари са и другагата половина от общините, които са платили социалните помощщи и заплати, но са затънали в дългове заради неплатени сметки за отопление, осветление и др. консумативи.

  Търговете за покупка на държавна земя с компенсационни бонове тръгват от средата на годината, съобщи земеделският министър Върбанов
  Вчера правителството промени наредбата за издаване, получаване и разпореждане с поименни компенсационни бонове. Измененията дават право на собствениците на бонове да си купят с тях държавна земя, да участват в приватизацията, да ги продават на други лица или на инвестиционни посредници. Досега те можеха да ги прехвърлят единствено на роднини и само еднократно.
  Държавата дължи на собствениците обезщетение за около 3,5 млн. декара земя на стойност 1,3 млрд. лв. Хората ще бъдат обезщетени с 800 000 декара от Държавния поземлен фонд. За останалите 2,7 млн. декара ще бъдат издадени поименни компенсационни бонове на стойност около 1 млрд. лева.
  Инвестиционните посредници проявяват сериозен интерес към боновете според министър Върбанов. В момента книжата се търсят на цени около 30% от стойността им. Собствениците на бонове са на печалба, тъй като реалната цена на земята е много по-ниска, заяви министърът. В момента земеделската земя се търгува между 80 и 150 лв. на декар. Базисните цени, въз снова на които се издават компенсационните бнове, е най-малко 450 лв. за декар. При поливните площи оценката дстига и до 1000 в. за декар, пяснява в. "24 часа".
  Според експертите прдажбата на боновете е подходяща за хора, които няма да се занимават със земеделие. Собствениците на компенсационни бонове или техните наследници ще получат купюри за полученото количество. Те могат да продадат всички или само част от бонвете си. Оригиналът на документа за притежавани бонове остава в общината, за да се елиминира възможнстта за фалшификации.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Депутат ще оглави Контролния съвет /КС/  на СДС. За поста вече били номинирани Пламен Марков, Петър Рафаилов и Иван Димов. Най-вероятно обаче мястото ще заеме Марков, защото бил кандидатурата на партийното ръководство, пише в. "24 часа".
  Контролният съвет ще реши дали Евгений Бакърджиев може да бъде едновременно зам.-шеф на СДС и лидер на софийската му структура.
  Правилникът на КС е написан от главния секретар на СДС Христо Бисеров и областните шефове на СДС. Той дава големи големи правомощия на 9-имата партийни съдии. При тях ще постъпват  всички спорове, които местните структури на СДС не могат да решат сами.
  КС има мандат 3 години и може да бъде сезиран както от структури, така и от отделни активисти.. Той има право да разглежда и спорове, без да е подавана жалба. След като изслуша страните, съдът събира доказателства, т.е. съдиите имат право да разпитват замесените в спора активисти.
  Ако не може да намери компромис, КС взема решение, което се утвърждава от Националния съвет на СДС. Съдиите винаги заседават на закрито. Ако негов член има отношение по разглеждания случай, не участва в заседанието. /"24 часа"/    


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   

   "Галъп интернешънъл" отчита спад в рейтинга на политиците през март
   С най-висок рейтинг  и през март е президентът Стоянов, но данните на Галъп отчитат спад в дверието към него с още 2 пункта в сравнение с февруари т 63 на 61) и увеличение на недоверието с 6 пункта (от 23 на 29). Общо за периода май 1997 - март 2000 г.  доверието в Стоянов е намаляло от 85 на 61 пункта.
  Втори по рейтинг е столичният кмет Софиянски,  при когото според изследването също има спад в доверието с 4 пункта през март в сравнение с предходния месец (от 54 на 50 пункта). Недоверието също се е увеличило с 4 пункта до 27.
  Според Галъп след Софиянски в рейтинговата класация са Цар Симеон Втори и  външният министър Надежда Михайлова. При тях спада в доверието през март е само с по 1 пункт. Същото е и с премиера Костов. При него през март доверието е спаднало с един пункт, а недоверието се е увеличило само с 2 пункта (т 41 на 40 доверие и от 42 на 44 недоверие).
  Богомил Бонев остава с висок рейтинг, няма промяна при вицепрезидента Кавалджиев.
  Лек спад - с 2 пункта -  има в доверието към лидера на БСП Първанов, за сметка на това обаче се е  увеличило недоверието към него - от 53 през февруари на 57 през март.
  В сравнение с февруари през март е нараснало недоверието в бившите вицепремиери Бакърджиев и Божков.  /"Сега"/
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Над 755 млн. долара са чуждите инвестиции в България през 1999 г., съобщи Георги Табаков, шеф на Агенцията за чуждестрани инвестиции /АЧИ/.
  Двойно повече в сравнение с предходната 1998 г. са чуждите постъпления, привлечени по линия на приватизацията - сумата е 305,7 млн. долара.
  И през 2000 г. приватизационните сделки ще бъдат основен фактор за привличането начужди капитали в България, прогнозира г-н Табаков.
  За 1999 г. в АЧИ отчитат 396,5 млн. долара инвестиции на зелено и допълнителни вложения в предприятия с чуждестранно участие. Сумата, регистрирана по линия на капиталовия пазар, в България е едва малко над 53 млн. долара.
  Най-атрактивен сектор за вложения остава идустрията, следвана от търговията, финансите и туризма.
  Не изненадва фактът, че инвеститор № 1 през 1999 г. е Кипър - офшорна зона, разположена близо до България, коментира в. "Пари".  Преките инвестиции в долари за периода 1992-1999 г. от Кипър са 249,37.  През 1999 г. Кипър е инвестирал в България 108,91 млн. долара. След Кипър за периода 1992-1999 г. се нареждат Германия с 425,87 долара, Белгия - 373,08 и Франция (82,8). Инвеститорите от първите 5 страни формират над 50% дял от общия обем на влезлите на българския пазар вложения през миналата година, поясни шефът на АЧИ. Той прогнозира, че през тази година чуждите инвестиции ще надхвърлят инвестиционния праг от 1 млрд. долара.  
   
   
     


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"