ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 24 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Мъгляви резултати от първата фаза на преговорите в Рамбуйе.
Русия и Япония не постигнаха съгласие за Курилите.

Преглед на печата

САЩ приветстват Съвместната декларация с Македония, а в най-скоро време министър Михайлова ще посети Скопие.
Скандал в парламента на Македония. Президентът Глигоров е против договорите с България.
Албания зищити българската позиция за трасето на коридор № 8.
 
   
 

САЩ приветстват Съвместната декларация с Македония, а в най-скоро време министър Михайлова ще посети Скопие.

Вчера държавния департамент на САЩ официално приветства подписаната Съвместна декларация от премиерите на България и Македония. В нея се отбелязва: "САЩ приветстват съобщението, направено от министър-председателят Костов и министър-председателя Георгиевски за подписването на съвместна декларация, с която те поемат ангажимента да развиват сътрудничеството межжду двете страни на базата на вмаимното уважение, доверие и разбирателство.Перспективата за едно по-широко сътрудничество между Република България и бившата югославска република Македония и тласъкът, който тя би дала на интеграцията в региона, са особено желани в това смутно време на Балканите. Това изпраща един много красноречив сигнал към другите страни от Югоизточна Европа за предимствата, които дава мирното разрешаване на проблемите."
Вчера външния министър Михайлова заяви за медиите, че в близките една - две седмици ще замине за Скопие. Освен двустранните отношения акцент в разговорите ще бъдат и възможностите за участие на България и Македония в изработването на политиката не само на региона, но и на Европа. Според нея пробивът в двустранните отношения показва, че е налице нов тип отношения на Балканите. При това посещение България  и лично Михайлова в качеството си на зам.-председател на Европейската народна партия, ще помогне на управляващата в Македония ВМРО-ДПМНЕ да стане член на тази организация, както и за европейзацията и за бързото развитие на политическите процеси в Македония.
Вчера депутатът от БСП Петър башикаров заяви , че БСП оценява положително резултатите от завършилото посещение на премиерът Любчо Георгиевски С подписаните двустранни споразумения започва отдавна чаканото деблокиране на отношенията между двете страни.Позицията на БСП винаги е била за развитие на отношенията с Македония.
В-к "Монитор" отбелязва изказването на Башикаров, който е зам.-председател на Комисията по външна политика в парламента, че премиерът Любчо Георгиевски лично е отчел приноса на лидерът на БСП Георги Първанов, на Александър Томов и на кмета Стефан Софиянски за деблокирането на двустранните отношения. По време на официалната вечеря в резиденция "Бояна" Георгиевски  изрично е говорил за техните усилия в минали периоди за намиране на формулата на разбирателството.
БСП веднага ще сезира Конституционния съд за легитимността на съдебната регистрация на ОМО "Илинден".

Скандал в парламента на Македония. Президентът Глигоров е против договорите с България.

Вчера в македонския парламент се разрази лют скандал между премиерът Георгиевски и президентът Глигоров. Президентът Киро Глигоров заяви, че с подписаната декларация езиковия спор между двете страни се задълбочава още повече. Глигоров има резерви и по текста в декларацията, свързан с тълкуването на чл. 49 от македонската конституция за правата на "македонското малцинство" в България.
Задавайки въпроса защо в декларацията не са приети и същите задължения и от българска страна Глигоров стига до извода, че вероятно "някой в Македония се отказва от конституционните си задължения и от правото според международните договори и конвенции да се грижи за македонското национално малцинство в Пиринска Македония". На няколко пъти Глигоров се е оплакал, че е научил за сключените договори от телевизията. Пак от там чул за голямата помощ от България за македонскта армия, за което той като върховен главнокомандващ нищо не е знаел предварително. Любчо Георгиевски е отблелязал, че спорният според Глигоров текст за "македонското малцинство" е два пъти по-мек вариант от онзи, който президентът подписал във Временното споразумение с Гърция. Според Георгиевски каквито и документи да беше подписал с България, Глигоров щеше да бъде против тях. Той отбелязал колко е важна военната помощ от България и призовал Глигоров, ако желае тя може да бъде отказана. Според него отношението на президентът Глигоров към законно избраното правителство прилича на насилствен опит за дестабилизиране  и сваляне на кабинета от власт. /"Стандарт"/

Албания защити българската позиция за трасето на коридор № 8.

Вчера в София се проведе заседание на Смесената междуправителстване комисия България - Албания. След срещата на ръководителя на българската делегация транспортния министър Краус с неговата албанска колежка Ингрит Шуле Краус заяви, че е постигнато споразумение трасето на коридор № 8 да не се променя. Единственият спор по коридора "Изток - Запад" не е свързан с неговата траектория - България - Македония - Албания, а с предложението на Гърция да се изработят клонове на коридора. България е съгласна да се изгради мрежа от напречни връзки за свързване на коридора с успоредни на него трасета, но не и разклонения. Приемането на предложението да се обособят клонове на коридор № 8 може да възпрепятства и финансовата подкрепа от ЕС. Тази позиция е била подкрепена предния ден и от министъра на транспорта на Македония.
Министър Краус определи като деликатно предложението на министър Шуле за въвеждане на безвизов режим между двете страни. Той е напомнил, че България е поела ангажимент да бъде граница на Шенген. Двете делегации ще обсъдят актуализиране на няколко търговски и транспортни спогодби.
През 1998 г. България е изнесла за Албания оборудване и машини за 22 млн. дол., а вносът от Албания е бил едва за 94,000 дол. От 1995 г. стокообменът между двете страни се движи в този обем. /"Демокрация"/
В-к "Новинар" публикува интервю с министърът на външните работи на Албания Паскал Нано, в което той определя по следния начин бъдещите двустранни отношения: "Въпросите от взаимен интерес са много - и политически, и икономически. Ние сме две балкански държави, и двете се стремим да се присъединим към ЕС, НАТО и други международни организации. Искам специално да подчертая  икономическия смисъл на нашето бъдещо сътрудничество и по-специално сътрудничеството ни по два големи проекта. Първият е за коридор № 8, а вторият е нефтопроводът Бургас - Скопие - Вльора, който е изключително важен и за двете страни. Ние ще работим също така и в политическа посока, ще участваме в съвместни регионални инициативи." Нано има предвид един бъдещ форум на министрите на външните работи на съседните на СРЮ страни, съвместно с Контактната група. Смисълът на този форум ще бъде в прилагането на документите, които ще се подпишат в Рамбуйе, както и за оказаване на помощ от ЕС за страните, които са пострадали от югоембаргото.

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"