ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
24 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Правителство
  | Политически партии и организации | Социологически проучвания | Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Над 1 милион испанци протестираха срещу тероризма на ЕТА.

 • В САЩ започна битката за Белия дом.

 • Митеран давал пари за кампанията на Хелмут Кол.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • В Камарата на лордовете на Англия баронеса Роулингс призова да се помогне на България.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • На неформалната среща в Хисар министър-председателите на 6 балкански страни не подкрепиха българската идея за премахване на югосанкциите.

 • Тони Блеър написа трето писмо на Костов, в което подкрепя неговата идея за срещата в Хисар.  
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов ще обяви мотивите си за ветото върху промените в Наказателния кодекс на 28 януари.

 • Според представителя на мисията на МВФ за България Каконен икономическият растеж е по-важен от заплатите, фондът подкрепя правителствената схема за преструктурирането на българския външнен дълг към Парижкия клуб.

 • Малко над 500 000 тона е изнесеното хлебно зърно, но зърнена криза е изключена, обяви земеделският министър Върбанов.

 • Лидерът на ДПС Доган обяви амнистия за изключени от движението.

 • Според Галъп интернешънъл електоратът одобрява промените в кабинета, рейтингът на премиера Костов се е повишил със 7%, засилва се обаче тенденцията за ръст на потенциала на опозиционните партии.

 • През 1998 г. домакинствата са харчили 47,6% от доходите си за храна, а през 1999 г. този разход спада на 43,3%, съобщават от централната банка.

 • През 1999 г. банките са отпуснали нови кредити за 3 млрд. лв, което е повече от 2,5-те млрд. през 1998 г.

 • Поляци искат да купят Варненската корабостроителница.

 • Италианската строителна компания "Салини" е обявила готовност за съвместна работа с турската "Джейлан" за строежа на магистрала "Тракия".

 • ЕБВР е готова да даде пари за изграждане на депа за твърди отпадъци в България.  

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  На неформалната среща в Хисар министър-председателите на 6 балкански страни не подкрепиха българската идея за премахване на югосанкциите
  Днес всички централни ежедневници отделят значително място на завършилата в Хисар среща "без вратовръзки" на министър-председателите на съседните на СР Югославия страни. На централно място се извежда констатацията, че призивът на българския премиер Иван Костов, който е и инициатор на срещата за премахване на югосанкциите, не беше подкрепен. Все пак премиерите достигнаха до някои общи изводи и заключения. На първо място те отправиха общ призив към Запада за оказване на всякаква помощ за региона колкото се може по-бързо. Всички участници в срещата изказаха своето недоволство от бавните темпове, с които се развива пактът за стабилност за ЮИЕ.
  Второто послание, в което липсва конкретност, е адресирано до властта и опозицията в СР Югославия и до лидерите на албанците в Косово. В него в най-общ вид се отбелязва, че техните нерешени проблеми създават големи трудности на съседните страни. С това се изчерпват общите позиции на участниците в срещата. Друг общ момент е, че всеки от участниците в срещата я използва, за да изплаче своята болка пред Хавиер Солана и Серджо Баландзино.
  След срещата Костов заяви за журналистите: "Обсъдихме с голяма загриженост ефекта от санкциите. Надделя мнението, че те са един важен политически инструмент, който има своята цена. Ние се обединихме около мнението, че санкциите дават негативни въздействия върху всички страни от региона. Това бе потвърдено от всички страни. По този начин нашите бедни страни от района участват във финансирането на санкциите срещу Югославия. Българското правителство счита, че санкциите не са добре фокусирани. Жертва на тях е обикновеният сърбин, обикновеният човек. Това остана само наше мнение."
  Стана ясно, че повечето от участниците в срещата не бяха готови с отговор за идеята на Костов и не са взели отношение към нея. Босненският съпремиер Хари Силайджич е заявил, че няма определено мнение, посочвайки, че има аргументи "за" и "против" санкциите. Македонският премиер Любчо Георгиевски изобщо не е засегнал този въпрос, като и унгарският премиер Орбан. Хърватският премиер Златко Матеша заявил, че санкциите, каквито са сега, въобще не са необходими. Албанският премиер Илир Мета се противопоставил категорично срещу облекчаването на санкциите срещу Югославия, защото това би било "победа за режима в Белград".
  Всички премиери се обединили около идеята, че е крайно време да се премине от думи към дела за реализирането на Пакта за стабилност. Любчо Георгиевски е заявил: "Балканските държави са заложници на сръбската политика и не само на тази на Милошевич. В момента някои от вътрешните проблеми на Сърбия се пренасят и в Македония, например растящата престъпност. Ако донорската конференция през март не постигне успех, това ще предизвика дълбока неудовлетвореност в балканските държави. Все още не е задвижен нито един сериозен проект за възстановяването на Косово - нито магистралите, нито КПП-тата. Балканските държави никога не са били толкова единни както в този момент. И това е положителната последица от косовската криза."
  Хари Силайджич е заявил, че "НАТО трябва да остане в Босна, защото Босна е недовършена работа на НАТО".
  Изглежда на срещата не е било постигнато единомислие и по въпроса за развитието на мирния процес в Югославия. След срещата Костов заяви: "Нашето общо становище по отношение на сръбската опозиция е, че нейният път минава през интеграция на малцинствата в политическия процес в Югославия." Резервираност към сръбската опозиция е изразил Любчо Георгиевски понеже се съмнявал, че тя може да поправи грешките на Милошевич. Общо е било становището, че "мирът трябва да се основава на отказ от етническия екстремизъм, който трябва да бъде спрян на всяка цена".
  Хари Силайджич е поискавл спешна промяна на Дейтънското споразумение. Той е заявил, че 1,5 мил. бежанци още не са се върнали по домовете си и времето работи в полза на легитимирането на етническото прочистване. Костов е изразил опасения за етническото прочистване в Косово. Той е изразил и "силна загриженост" от постоянния натиск за независимо Косово, подчертавайки, че България държи на широка автономия за областта в рамките на международно признатите граници на СРЮ. Албанският премир Илир Мета не е взел отношение по въпроса за независимостта на Косово, а се е спрял на въпроса за изграждането на демократични институции в Косово и укрепването на съжителството на етническите общности.
  След срещата Хавиер Солана заяви: "ЕС е много заинтересован от икономическото и политическото развитие на този регион. Мисля, че анализът на политическите проблеми е ясен, и ние споделяме голяма част от тях. Пактът е много важна идея и ЕС му отдава голямо значение. Ще информираме ЕС за резултатите и атмосферата на тази среща". За евентуалното финансиране на проектите Солана каза: "Трябва да плащат всички. ЕС също ще допринесе. На финансовата конференция през март, на която ще участват и страните от региона, ще бъде разгледан и международният принос. Страните от региона трябва да предложат проекти, които е добре да бъдат финансирани колективно". Според Серджо Баландзино на форума е станало ясно, че се налага един нов модел за решаване на проблемите в региона.
  Всички участници в срещата я определиха като много полезна. Следващата среща ще се проведе в Будапеща, където се очаква набелязаните в Хисаря проблеми да получат конкретни решения.
  Според в. "Демокрация" срещата е показала, че "България става ключова страна за региона, а "Стандарт" се задоволява само да констатира: "Премиерите разделени за отмяната на ембаргото", както е озаглавен коментарът от срещата. В. "Пари" отбелязва, че: "Те не успяха да съберат кураж за едно по-сериозно опълчване или дори просто инициатива в тази насока срещу наложените на практика от НАТО и ЕС санкции вероятно заради опасенията си, че с тях биха предизвикали негативна реакция и съответно забавяне на процеса на евроинтеграция на всяка една от тези страни, които вече водят преговори, тъкмо стартират с тях или са кандидатки за ЕС."
  Според в. "Сега" "Хисарският процес е безсмислица" - така е озаглавен анализът на вестника и констатира, че "Обединението на съседите на Югославия не можа да произведе дори един заключителен текст." Констатира се, че на срещата не беше поканен нито един от сръбската опозиция, защото "никой не вярва, че сегашните опозиционери са бъдещите лидери на Югославия". Изтъква се, че никой не отбеляза пред журналистите новата опасност за региона, каквато е възможността от нова война между Черна гора и Сърбия, като същевременно се подчертава, че "Милошевич може да си налее една голяма ракия, защото това значи, че властта му не се поставя под въпрос нито от НАТО, нито от ЕС, нито от съседните 7 държави. Поне докато трае Хисарският процес".
  В. "Труд" е озаглавил коментара си "Искаме лидерство в района". Шефът на пресслужбата на правителството е заявил след срещата, че Костов е израснал до нивото на регионален лидер, а България - до ключова роля на Балканите. "Труд" отбелязва: "Би било добре, ако е така".

  Тони Блеър написа трето писмо на Костов, в което подкрепя неговата идея за срещата в Хисар
  В. "Стандарт" публикува пълния текст на трето поред писмо на английския премиер Тони Блеър до Иван Костов, в което той одобрява неговата идея за срещата в Хисар: "Силно приветствам Вашата инициатива. Ръководството на сръбската опозиция и албанските лидери в Косово определено ще имат полза от разумните съвети от техните съседи, с цел да им помогнат да помислят повече за своето бъдеще в дългосрочен план. Няма бъдеще за крайния национализъм и моноетническото мислене. Всичко, което Вие и колегите Ви можете да направите, за да предадете това послание, в много значителна степен ще подпомогне работата, която вършим заедно, включително и чрез Пакта за стабилност за даване на мир и благоденствие на Югоизточна Европа". 
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов ще обяви мотивите си за ветото върху промените в Наказателния кодекс на 28 януари
  Президентът Стоянов ще обясни в петък за 7-ми път на депутатите защо им връща за повторно разглеждане закони, информира в. "Сега". Този път държавният глава ще обясни за ветото върху промените в Наказателния кодекс.
  Преди седмица президентът обясни, че ще върне закон заради огромните глоби, които гласува парламентът за обида и клевета. Той даде да се разбере, че налага вето, за да не се "създава впечатление в България и извън нея, че чрез закони по някакъв начин се влияе на свободата на словото".
  В мотивите си вероятно Стоянов ще предложи високата глоба от 30 000 лв. да остане само за случаите, когато клеветата е довела до тежки последици. Това обикновено са случаите, когато наклеветеният или близките му стигат до самоубийство или наклеветеният е отстранен от професията, която упражнява, обяснява "Сега".
  Не е ясно дали ветото на Стоянов ще засегне и текстовете, криминализиращи напълно престъпленията, свързани с наркоманията.
  Това е 8-мото вето, което президентът наложи за 3 години. Първото бе на Закона за избиране на депутати, общински съветници и кметове, приет от тогавашното мнозинство - БСП. Първият закон на СДС, който президентът върна, бе Законът за националната телевизия и радио. Последваха вета на законите за съдебната власт, за БЧК и за чужденците в България, за държавния служител и за гражданската администрация, уточнява в. "Сега".
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  В Камарата на лордовете в Англия баронеса Роулингс призова да се помогне на България
  През миналата седмица в Камарата на лордовете в Англия баронеса Роулингс е произнесла реч, в която е заявила, че Западът трябва да прояви далновидност и да подпомогне реформите в България, защото в противен случай може да пропусне една историческа възможност. Тя е отбелязала, че България е понесла огромни загуби от войната в Косово и ЕС трябва да помогне на България. Отбелязала е, че въпреки че България остава да бъде остров на стабилността, тя продължава да понася огромни загуби. "Голяма част от българския експорт все още не може да стигне до своите пазари. Мнозина чужди инвеститори се страхуват да влагат парите си в България заради нестабилността на Балканите. Българският туризъм също е засегнат неимоверно. Пактът за стабилност е пълен с добри намерения, но за жалост - предимно обещания." Баронесата силно акцентува върху ролята на България по време на косовската криза, а също така и установеният етнически модел, от който страните в региона имат какво да научат. Като много голям успех баронеса Ролингс изтъква и подписания договор с Македония. Тя е завършила своето изказване с призива: "Ние на Запад сме длъжни да направим повече, за да покажем ясно, че членството в ЕС не е непостижима цел за България." 
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Според представителя на мисията на МВФ за България Каконен икономическият растеж е по-важен от заплатите, фондът подкрепя правителствената схема за преструктурирането на българския външнен дълг към Парижкия клуб
  Прекалено голямо е вниманието, което се отделя в България на проблема с увеличението на размера на минималната заплата, заяви шефът на мисията на МВФ за България Юха Каконен. Според него това не е най-сериозният въпрос за българската икономика. По-важно е да се постигне икономически растеж. Точно заради него се извършва преструктурирането, а това естествено ще доведе до увеличение и на минималната заплата, и на всички останали доходи, уточни Каконен. Така емисарят на фонда отряза искането на социалния министър Нейков за вдигане на минималната работна заплата от 67 лв. на 100 лв. След 3-часови разговори в курорта Пампорово министър Нейков прекратил срещата и излязъл разгневен, информира в. "Стандарт". Независимо от мнението на фонда ще внеса в Министерския съвет предложение за увеличаване на минималното възнаграждение на 100 лв., е заявил Нейков. Според в. "Сега" Каконен е казал пред журналисти в Пампорово, че е сигурен, че ще бъде постигнато споразумение за увеличение на заплатите.

  Юха Каконен похвали провежданите в България реформи.
  През почивните дни шефът на мисията на МВФ за България и финансовият министър Радев продължиха прегледа по
  3-годишното споразумение на България с фонда.
  Юха Каконен похвали провежданите в България реформи. Програмата на правителството по изпълнение на споразумението с МВФ досега е напълно успешна. България е коректна по отношение на своите задължения, смята Каконен. Той изтъкна и стабилното ниво на доларовия дълг на страната.

  Мисията на МВФ се съгласи държавата да гарантира кредити от 1 млрд. долара през 2000 г. Това съобщи министър Радев след преговори в събота и неделя. Заемите са по проекти, финансирани от международни донори. Имаме проекти за 1,5 млрд. долара, каза финансовият министър. Според Юха Каконен обаче гаранции за 1 млрд. долара са достатъчни. Размерът на държавните гаранции трябва да е такъв, че да не вкарва държавата в проблеми с борча, каза през седмицата Каконен. В същото време държавата има нужда от финансиране на различни проекти и за това са нужни нови заеми. Проектите ще бъдат подкрепени по приоритети, но заемите ще се гарантират най-вече от Световната банка, Евросъюза, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.
  Утвърден е проектът за модернизация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за 400 млн. долара. Други 60 млн. долара се предвиждат за здравната реформа, 40 млн. долара са за социалната сфера. Останалите суми са за инфраструктурни проекти, сред които и за почистването на коритото на река Марица. Планът за одобрените от мисията държавни гаранции ще бъде внесен в четвъртък, 27 януари, в Министерския съвет, обясни министър Радев. Разчитаме, че АЕЦ ще си изплаща задълженията и те няма да тежат на държавния бюджет, каза той.
  МВФ и Световната банка подкрепят пред администрацията на Парижкия клуб схемите на българсктото правителство за преструктурирането на външния дълг. Затова искам да благодаря на мисията, каза министър Радев. Според Юха Каконен България се справя добре с развитието на икономическата плитика и се разглежда в добра светлина в международен план.
  Прегледът на споразумението продължава и тази седмица.

  С мисията на МВФ бяха уточнени и параметрите на меморандума, който предхожда отпускането на седмия транш от МВФ за България. В следващите дни с мисията ще се водят преговори за преструктурирането на енергетиката, съобщиха от финансовото министерство.
   

  Малко над 500 000 тона е изнесеното хлебно зърно, обяви вчера по наионалното радио земеделският министър Върбанов. Според него аналогия с кризата през 1997 г. била изключена, защото в страната имало достатъчни запаси с хлебна пшеница.
  Котировките на борсата сочат, че цената няма да скочи над 200 лв. за тон. Ако тя се покачи спекулативно, би могло да се деблокира зърно от държавния резерв. Известно е, че в складовете се съхраняват  400 000 тона пшеница.
  До 2 седмици ще се изработи професионалната харта на фирмите от отрасъла, допълни министърът.
  Цената на хляба продължава леко да се покачва, сочат данните от страната.  С по 2 ст. поскъпна от днес хлябът дори в Добрич, където досега цените бяха най-ниски. Хлебозаводът в града е сред малкото, който има и собствена мелница.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерът на ДПС Доган обяви амнистия за изключени от движението
  В Четвъртата национална конференция на ДПС на 29-30 януари в столицата ще участват 720 делегати. Поканените гости са над 100, сред които всички политически сили, посланиците на ЕС, Китай, Русия, политици от Турция, Гърция, Македония. Гост от СДС вероятно ще бъде Екатерина Михайлова, информира днес в. "Труд".
  Доган ще бъде преизбран за лидер, но той ще поиска да се засилят контролните функции на партията в новия устав, смятат от щаба по организацията на коференцията.
  В момента Доган пишел доклада си, в който едно от предложенията му било общинските структури да имат по-голяма самостоятелност и по-директна връзка с централата на ДПС. Областните ръководства ще играят координираща роля.
  Според членове на Централния съвет областните лидери трябва да се назначават от председателя на движението Доган. Досега те се избираха.
  "Така решенията при естремни ситуации ще се взимат независимо от поведението на общинските председатели и съвети", смята окръжният шеф на ПС в Кърджали Рамадан Каракаш.
  Днес пресата отделя най-голямо внимание на решението на заседанието на ЦС на ДПС вчера, 23 януари, да се даде възможност на отцепили се и изключени членове на движението да се върнат обратно. Водачи като Гюнер Тахир, Мехмед Ходжа и др. обаче нямало да бъдат помилвани, уточнява "Труд".
  Ахмед Доган поиска амнистия за всички изключени от ДПС. Движението ще излезе с апел към всички изключени да се върнат, уточни Доган. Някои от текстовете в устава, свързани с възможността за изключване от партията, ще бъдат променени. Става въпрос за чл. 6, според който за критики на партийното ръководство може да се изключва от ДПС. Това можело да стане на Националната конференция. "Основната цел на реабилитацията ще бъде да отворим вратите си максимално, тъй че ДПС да бъде единен политически субект и да представлява най-широка социална маса от избирателите си", обясни лидерът на ДПС. Според Доган не можело заради общи формулировки да се изключват хора от ДПС. Той щял да въведе строг контрол на централно и местно равнище, за да се изслушват мотивите на набедените за изключване.
  ДПС ще се стреми към прозрачност, зави Доган. Той се зарече, че в ръководството на дижението ще влязат и нови лица, информира "24 часа".
   

  Според главния секретар на движение "Гергьовден" Любен Дилов-син СДС подготвя 8-процентов праг за влизане в парламента. Досега политическите сили трябваше да минат през 4-процентен праг, за да вкарат депутати в Народното събрание.
  Във вторник движението и КНСБ ще се обединят в действията си срещу енергийната политика на правителството, съобщава в. "24 часа".
   

  Депутатът Йордан Цонев изпадна от ръководството на СДС в Бургас на отчетно-изборно събрание през почивните дни. Шефството пое заместникът му Васил Камберов.
  Зам.-областният на Плевен Васил Василев пък оглави местния СДС.
  СДС в Русе преизбра лидера си Тодор Бонев. Иво Цанев, секретар на Съвета по сигурността  към Министерския съвет, оглави местните сини младежи.  


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Според Галъп интернешънъл електоратът одобрява промените в кабинета, рейтингът на премиера Костов се е повишил със 7%, засилва се обаче тенденцията за ръст на потенциала на опозиционните партии
  Предновогодишните промени в кабинета категорично се одобряват от електората, сочат данните от януарското допитване на ББСС "Галъп интгернешънъл". Мнозинството от 48% го одобряват, на обратното мнение са едва 9%. - предимно сини хардлайнери. Безспорният печеливш от ремонта на кабинета е премиерът Костов  - доверието към него се е покачило със 7% и рейтингът му за първи път от 10-ина месеца насам е убедително позитивен със стойности, характерни за края на 1998 г. Имиджът на правителството му също се е подобрил значително, но продължава да бъде подчертано негативен.
  Атмосферата в страната като цяло обаче остава непроменена с преобладаване на песимизма по отношение на оптимизма в съотношение приблизително две към едно. Три четвърти от електората продължава да настоява за спешно облекчаване на тежкото икономическо положение на хората. Тенденцията на ръст на потенциала на опозиционните партии, започнала от местните избори през октомври 1999 г., укрепва и в момента мнозинство от 35% счита, че ако те се обединят, биха спечелили едни парламентарни избори. На обратното мнение са едва 21% от избирателите, останалите не могат да преценят. Израз на активизацията на опозиционните настроения е и безпрецедентно високият процент избиратели, готови да гласуват за социалистите - 22%. За сравнение - през май 1997 г. този процент е бил 14%. При едни реални избори днес това означава БСП да спечели над 1/3 от депутатските места - значително повече, отколкото в настоящото Народно събрание. Ръстът на доверие в лидера на БСП Първанов е нараснал на 24%. Доверието обаче е ниско към другия играч в лявото пространство - лидерът на Евролевицата Томов.
  Данните на Галъп сочат и значителен ръст в рейтинга на президента Стоянов и на вицепрезидента Кавалджиев.    
   


  ИКОНОМИКА
   
  През 1999 г. банките са отпуснали нови кредити за 3 млрд. лв, което е повече от 2,5-те млрд. през 1998 г. Това съобщи членът на Управителния съвет на централната банка проф. Минасян по националното радио вчера. Това са широките пари, в които влизат парите в обращение и депозитите. Те са показател за това какво става в икономиката, а че  през миналата година са нараснали с близо 6%, е добър показател в условията на валутен борд и говори, че нещо в икономиката се раздвижва, коментира Минасян. Според него добър показател за икономиката е и това, че депозитите в банките са нараснали през 1999 г. от 4,9 млрд. лв. до 5,4 млрд. лв. За сметка на това намалява делът на разходите за храна в бюджета на домакинствата.

  През 1998 г. домакинствата са харчили 47,6% от доходите си за храна, а през 1999 г. този разход спада на 43,3%, заяви проф. Минасян. Средната заплата на заетите в бюджетната сфера през 1999 г. също е нараснала от 193 лв. до 220 лв. В долари средният годишен доход за 1998 г. е бил 1330 долара, докато за 1999 г. е 1450 долара, според проф. Минасян.
  Икономическият експерт на Евролевицата Чавдар Николов обаче подложи на съмнение положителните икономически резултати. Според него не е възможно икономиката да има 2,5% ръст, както сочат данните на Националния статистически институт, при положение че продажбите са паднали, индустрията се е свила с 20% и има стагнация на доходите. /"Стандарт"/

   
  Поляци искат да купят Варненската корабостроителница
  Варненският областен управител Добрин Митев показа вчера пред журналисти донесената от Шчечин оферта за купуване на Варненска корабостроителница. Той и председателят на Управителния съвет на обявеното в несъстоятелност предприятие Божидар Мирчев се върнаха на 23 януари от 3-дневна командировка в Полша. Офертата идва от Сточня Шчечинска Порта Холдинг АД. Още днес Витев ще връчи документа на вицепремиера Жотев.
  Подробности около предложението не са били обявени. Не е станало ясно и дали е променено първоначалното намерение на поляците да платят за корабостроителницата 1 долар. Натрупаните дългове на предприятието към доставчици и към Експерсбанк са 147 млн. нови лева.
  Полският холдинг е на първо място в Европа и на 9-то в света по производство на търговски кораби. След България на опашка за купуване от поляците чакат корабостроителници от Украйна, Хърватска и Германия, посочи Божидар Мирчев.

  Италианската строителна компания "Салини" е обявила готовност за съвместна работа с турската "Джейлан" за строежа на магистрала "Тракия" в отсечката между Оризово и Капитан Андреево. Това съобщи строителният министър Чачев след среща с труския си колега Хасан Гемиджи и с представители на италианската компания.
  Гемиджи и Чачев обсъдили проект за строеж на хидроенергиен възел в Бургаско.
  "Става въпрос за много мащабно съоръжение, което ще изнася ток и питейна вода за южната ни съседка". Инвестициите щели да бъдат главно от турска страна, обясни министър Чачев.

  ЕБВР е готова да даде пари за изграждане на депа за твърди отпадъци в България, каза министър Чачев. Той разговаря с представителя на банката Жан-Мари Петершмит.
  Банката вече търси подходящи терени в близост до София и Пловдив, където да изгради депата. "Освен в този проект ЕБВР иска да инвестира в енергийния сектор, водоснабдяването и в инфраструктурата", обясни строителният министър.
  Кредитният рейтинг на България се е повишил значително, заявили представители на бизнеса от няколко западноевропейски страни при срещите си с българския министър. Болшинството от фирмите проявяват интерес към инфраструктурата.