ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
23 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Армия | Парламент | Правителство | Съдебна власт | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Парламентът в Италия одобри новото правителство.

 • Коалиционните партньори в Македония се споразумяха за новото правителство.

 • Парламентът на Украйна одобри правителството на новия премиер.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България получи от ЕС 40 млн. долара за платежния баланс.

 • Премиерът Костов заяви пред студентите, че ЕС ще даде равен шанс на младите българи.

 • Външният министър Михайлова смята, че ако България започне преговорите с ЕС по трудните теми, това ще се почувства веднага от хората.

 • Италианци ще вземат български фирми за 124 млн. ДМ.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • САЩ заявяват, че сътрудничеството с България е отлично.

 • От Американския комитет за разширяване на НАТО заявяват, че България може да стане член на НАТО през 2002 г.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   
   

 • Недоизказаността относно мотивите за освобождаване на бившите министри може да се окаже бреме за новия кабинет, заяви президентът Стоянов.

 • Сега е нужен деликатен, консенсуален подход, заявява премиерът Костов в интервю за в "Труд".

 • Новият военен министър Бойко Ноев обяви приоритетите си - реформата в армията и членството в НАТО.

 • Парламентът прие бюджета на общественото осигуряване

 • Ще се ускори процедурата по приемането на закони заради евроинтеграцията, за която ще отговоря и специална комисия в парламента.

 • С поредната мисия на МВФ през януари ще се обсъжда новата данъчна агенция  и държавните гаранции по външни заеми.

 • Главно управление "Пътища" става агенция към Министерството на регионалното развитие, ще бъдат съкратени около 3500 души.

 • Миньори блокираха Златоград заради неизплатени заплати

 • От 1 януари 2000 г. сделките в България може да се договарят във валута.

 • Булбанк е оценена за 300 млн. долара и към нея вече има интерес от стратегически инвеститор, заяви финансовият министър.

 • РМД купува военното предприятие "Аркус" в Лясковец за 12 млн долара. 

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Времето на буря и натиск си имаше своите герои, сега е нужен  деликатен, консенсуален подход, заявява премиерът Костов в интервю за в. "Труд"
  По време на парламентарния дебат за персоналните промени в кабинета премиерът не отговори на въпросите на опозицията за мотивите си за смяната на министрите. Липсата на убедителна аргументация породи остри критики сред  депутати, медии, стана и повод за изявлението на президента, че тази неяснота ще се превърне в бреме за новия правителствен екип. По повод 50-ия си рожден ден днес премиерът Костов дава интервю за в. "Труд", в което обяснява какви са били мотивите му за смяната на министрите, а също и каво цели да постигне с новия екип. Поради актуалността на тези въпроси ние поместваме интервюто на Валерия Велева с премиера с незначителни съкращения.
  На въпрос кое е било най-трудното за него в тези промени премиерът отговаря: "Да се правят съобразно общественото менение. От първия тур на изборите станаха очевидни големите очаквания за промени в изпълнителната власт. Президентът, обществото и медиите постепенно почнаха да формират позиции. Около месец и половина - два обществото просто ферментира."
  Премиерът обяснява, че това е първият случай, в който е следвал обществените очаквания. "Направих го, защото за мен има върховен авторитет и това е избирателят. Бях мотивиран от анализа на изборите и промените бяха моят отговор на обществените очаквания."
  Защо не е реагирал веднага на тези очаквания -  "Беше абсолютно противопоказно за България да се реагира преди 10 декември. Бяхме в критична ситуация...и беше крайно нужно да се работи до последно за поканата".
  За чувствата му при раздялата със стария екип  - "Всеки поллитик в демократичното общество приема дадена длъжност като временна позиция... Чест прави на хората от сегашния кабинет, наблюдавах ги - държаха се достойно. Мнозина се чудят - те защо не се обърнат, защо не хвърлят стрели, или пък питат няма ли да разцепят СДС. Няма! "
  Не смята ли за възможно Бакърджиев, влизайки в ПГ на СДС, да работи зад гърба му - "Не. Не! От тези мъже, които натрупаха много голям опит (все пак това правителство ще си остане със заслугата, че именно на него му бе дадена поканата за ЕС), освен че винаги са били много силни опори на СДС, от тях сега зависи до голяма  степен съдбата на правителството. Ако те, които са опитните, не го подкрепят мощно с действията си в парламента, ако там не поемат истинските си функции на силен политически и парламентарен контрол върху тях, едновременно с това помагайки му, нещата ще бъдат под въпрос. Всъщност от тези мъже, които си отидоха, се иска най-много. И аз вярвам, че те ще се окажат на висота, защото в България политици не са преживявали такъв  момент. Това е уникална съдба - те, които са успешни, знаят и могат, но слизат и дават път на нещо друго и поемат друга роля в името на една кауза".
  Защо изключва обидата, горчилката - и те са хора - "Железни хора са. Изпитали невероятни напрежения, преминали през много трудности. Няма как да зачеркнат всичко това. Няма да ме предадат."
  Дали е щастлив политик - "Онези времена отминаха. Тези хора са със самочувствието, че са довели България до вратата, отворили са я и са я въвели в ЕС. Оттук нататък, каквото и да стане, ние сме членове на европейското семейство. Хора с такова самочувствие не могат да играят игричките, каквито играеха политиците в Народното събрание през 1992-1993 г."
  Ще назове ли министрите, за които е казал, че си отиват за несвършена работа и за клиентелизъм - "Отговорът на този въпрос опира до доклада на специалните служби. Там сигналите се разделят на 2 групи - достатъчно конкретни, които бяха проверени и се оказаха неверни. Втората група са сигнали, които не уличават никого конкретно в корупция, дори в изкористяване на властта. Но дали цитираните в тях хора имат клиентелска връзка или става въпрос за обикновена връзка на хора, които някога са били заедно, а после са се разделили - докладите не дават отговор... Може да има основание затова, което се говори в обществото, но ние нито можем да го докажем, нито да го отхвърлим. И това точно е изхабяването на авторитета. Щом обществото е повярвало в дадена ситуация - политикът си отива. Това е жестоката истина."
  Костов потвърждава, че се е разделил с част от хората си именно заради изтощаване на доверието в тях. "Отиват си по силата на неотразеното подозрение. Вярвам, че това е временно подозрение."
  На въпрос дали му е тъжно - "Много ми е тъжно, защото извърших големи грехове преди Коледа. От морална гедна точка да си отидат хора по подозрения, на които не е отговорено, не ми прави чест".
  За механизма по който се е стигнало до тези подозрения премиерът обяснява: "Хората усетиха огромната концентрация на власт и по линия на държавата, и по линия на партията, те създадоха асоциацията с предишното политбюро. Тази позиция беше неубедителна".
  На върпос дали няма и той вина, Костов потвърждава: "Имам".
  Защо не е видял това преди две години - "Тогава го исках съвсем целенасочено. Тази концентрация на власт беше необходима, защото се премина през много подводни камъни и се преодоляха много трудности за малък период от време. Нещо, с което кабинет като сегашния, в никакъв случай нямаше да се справи. Никога! Щеше да катастрофира в недоверието на хората. Парламентарното мнозинство подкрепяше правителството заради неговото могъщество. И моя е вината, че не прецених това три-четири-пет месеца преди изборите. Вече бях наясно и ако бях размислил тези неща в дълбочина, може би тогава бе точният момент да ги отстраня. Но пък един Господ знае, дали щяхме да получим тази покана от ЕС."
  Защо е заменил силния Бонев с неизвестния Емануил Йорданов, който е юрист, а не полицай - "Политик е! Това ми е нужно - политик, умен, честен и задълбочен юрист, който да се чувства като трансмисия за преминаване на положителтните импулси между властите. И да гаси отрицателните, ако трябва и със собственото си тяло. Съдебната власт в момента е готова да се взриви от полицейското разследване. И е нужен деликатен, компромисен, консенсуален подход. Времето на буря и натиск си имаше своите герои. Сега човек трябва да държи на гражданското начало в процеса, не да разчита на твърдост и мощ. Обществото трябва да се убеди, че върховенството е на съдебната власт, че България не е полицейска държава".
  Защо е оставил министърът на културата Емма Москова - "Изящна фигурка, която не може да бъде смячкана въпреки съпротивата срещу нея... Не ми е минавало и през ум да не я оставя, ако остане министерството. Поискал съм от нея категорично да смени целия екип на министерството и зная, че ще го направи."
  Дали са верни подозренията, че иска предсрочни избори - "Не."
  Носи ли етикета на най-успелия политик - "Мисля, че президентът е по-успял политик, защото той и по-убедително олицетворява единството на страната. Освен това той направи много за външния образ на България... Не случайно неговото име е известното на Запад. За Европа не съм най-успешният, аз съм политик за вътрешна употреба. Иначе за 50-годишнината си съм тъжен, защото се чувствам като жрец, който извършва жертвоприношение, за да убеди всички, че ще отиде докрай в служенето си на тях."
  Дали се чувства сам - "Не. Получих  много силно доверие от институции и от хората, с които работя. И тяхната жертва е много по-голяма. Боя се те да не станат самотни - тези хора, на които предстои да влязат в новата си роля. Икам да успеят. Каквото зависи от мен - ще го получат. Обичам Васил Гоцев като баща. Той ме е научил на всичко, което знам от правото. Много ми се иска да бъда разбран и от Стефан Савов. Много хора трябва да ме разберат, че това, което правя, е защото съм абсолютно убеден, че то е неободимо на България.
  За какво би поискал прошка от Господа сега - "За всичко, което правя. Ще ми се той да види, че е за доброто на България".

  /в. "Труд", 23 декември 1999 г./

   

   
  В. "24 часа" също публикува интервю с премиера, в което той отново коментира въпроса за мотивите си при смяната на министрите. Костов не е съгласен, че не е съобщил мотивите си. Дебатирам ги от месец и половина, направих промените с много задълбочени консултации с политическите лидери и с най-важните институции в България, уточнява той. В парламента е произнесъл речта си в края на дебата, защото от настроенията на опозицията е разбрал, че ще е по-голяма грешка да каже аргументите си по-рано - "Като видях настроението на опозицията, която беше склонна толкова безскрупулно да оплюе всичко, щеше да опплюе по инерция и намеренията на новото правителство."
   
  В интервю за в. "Сега" премиерът подчертава, че това, което в момента е голямата слабост на България, е недобре функциониращата система на правораздаване. Блокирането е в две линии - Висшият съдебен съвет, където се създаде конфликтна ситуация, и МВР. Там трябва да стартира напълно нова система - полицейското разследване. За да се намери балансът, за да няма силово налагане, трябва да се напряват много сериозни ходове. Бонев беше силна фигура в едни времена, в които конфронтацията и в тези структури изглеждаше като способ за намиране на решение. Сега това става невъзможно. Еманиул Йорданов е моето скрито оръжие, той трябва да снеме усещането, че сме полицейска държава, казва Костов. И признава: "В България има твърде много структури на МВР, които аз не знам дали имат функции. Това е опасно, обществото става тревожно" Освен това в МВР няма нито едно гражданско лице, а в демокрация от западен тип МВР има строг граждански контрол, заявява премиерът.
  В интервю за същия вестник депутатката от БСП Татяна Дончева дава друг отговор на въпроса защо си е отишъл Бонев. "Защото събираше папки за министър-председателя и за останалите министри. И те бяха дебели папки." Според Дончева върхушката на СДС имала неприятното качество да събира папки един за друг. Било като смесения шах - не се знаело кой първи прави атаката. Така че въпросът бил какво Костов може да спаси и може ли въобще да спаси нещо.

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Недоизказаността относно мотивите за освобождаване на бившите министри може да се окаже бреме за новия кабинет, заяви президентът Стоянов
  Президентът Петър Стоянов е недоволен, че в Народното събрание не са обяснени мотивите за уволнение на 10-те министри от първия кабинет на Иван Костов. "Не съм въодушевен от парламентарния дебат и направо си мисля, че недоизказоността относно мотивите за освобождаване на бившите министри може да се окаже бреме за новия кабинет", заяви вчера президентът, помолен да коментира не се ли хвърля сянка за корупция върху всички министри, след като не се разбраха точните причини за уволнението им. Президентът си пожела да не е прав и смъмри журналистите, че не са разбрали от премиера и депутатите мотивите, за да ги научи и той.  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС

  България получи от ЕС 40 млн. долара за платежния баланс
  От Министерството на финансите съобщиха, че България е получила договорената помощ от ЕС за платежния баланс в размер на 40 млн. долара. Вторият транш от 60 млн. долара от обещаните общо 100 млн. долара ще пристигнат в България през първата половина на 2000 г. /"Стандарт"/

  Премиерът Костов заяви пред студентите, че ЕС ще даде равен шанс на младите българи
  Вчера премиерът Иван Костов изнесе лекция в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" пред многобройна публика. Темата беше "Европейските предизвикателства за България". Той отбеляза, че "очакваме още през януари ЕК да предложи България да бъде извадена от черния списък. Визите са тема номер едно за българското правителство, тази тема защитих категорично и в Хелзинки". Костов подчерта, че в ЕС е налице скептицизъм по повод разширяването на съюза. Той е свързан с факта, че ще бъдат приемани по-бедни държави, които трябва да бъдат подпомагани. Освен това европейците се боят от конкурентноспособността на по-високо образованите млади хора, които търсят своето място на пазара на труда. ЕС не гарантира благосъстояние, изтъкна Костов. Българските фирми не са в състояние да издържат на силната конкуренция на европейските пазари. Ето защо за тях ще бъде необходимо да обновят производствените си мощности, да внедрят нови технологии, заяви Костов. Не съм сигурен, че през 2006 г. ще получим евросубсидии за нашето селско стопанство. Но ако ЕС снижи нивото на агросубсидиране в западните страни, нашето селско стопанство ще стане конкурентноспособно, увери премиерът Костов. Той отбеляза, че ако в началото на годината конституцията не бъде променена и на чужденците не бъде разрешено да купуват земя, това ще затрудни процесът на присъединяване. Костов отправи следното послание към студентите: "Знам, че има и такива българи, за съжаление те са много, за които е късно и жестоко да искаме да се променят. И затова се обръщам към всички млади хора в тази зала, към всички студенти с едно-единствено послание: Не оставяйте тези хора да решават бъдещето на България". / "Стандарт", "Пари"/

  Външният министър Михайлова смята, че ако България започне преговорите с ЕС по трудните теми, това ще се почувства веднага от хората
  В голямо интервю за в. "Демокрация" външният министър Надежда Михойлова заявява: "Това, което за нас в момента е голямата задача, е много бързото доструктуриране на самия механизъм на водене на преговори, като, разбира се, последните детайли ще бъдат оформени в периода, в който вече се фиксират и самите сфери на преговори. Уточнавянето на секторите, по които се водят преговорите, ще бъдат много важни, защото тук трябва да бъде намерен много сложният баланс между онова, което можем да реализираме по-лесно, и приемането на предизвикателството да започнем преговори по трудни сектори, които обаче ще доведат до рязка смяна на начина на живот на хората".

  Италианци ще вземат български фирми за 124 млн. ДМ
  Вчера парламентът ратифицира споразумение за прилагането на компенсационен механизъм за изплащане на дълга на Стопанска банка и Минералбанк към САЧЕ - Италия. Дългът на двете български банки е за 124 млн. ДМ. Той ще бъде конвертиран в участие на инвеститори от Италия в приватизацията на държавни предприятия в България.
  Вчера парламентът ратифицира и Спогодбата за финансово сътрудничество с Германия, която предвижда отпускане на 10 млн. ДМ за подпомагане на аграрната реформа в България. /"Пари"/

   

  ****
  Отношения със САЩ
   
  САЩ заявяват, че сътрудничеството с България е отлично
  Служител на Държавния департамент на САЩ е заявил пред Би Би Си, че промените в София са вътрешна работа на българското правителство. Нашето сътрудничество с министър-председателя Иван Костов и с неговото правителство до този момент е отлично. Надяваме се, че реконструкцията на кабинета няма да промени дълбоката решимост на българското правителство за икономически реформи вътре в страната и по-нататъшната евроатлантическа интеграция във външната политика на България, заяви служителят на Държавния департамент. /"Стандарт"/
   

  От Американския комитет за разширяване на НАТО заявяват, че България може да стане член на НАТО през 2002 г.
  Вчера намиращият се на посещение в България президент на Американския комитет по разширяване на НАТО Брус Джаксън се срещна с външния министър Михайлова. След срещата Джаксън заяви, че България има всички шансове да бъде поканена в НАТО на следващата среща на организацията, която може би ще се проведе през 2002 г. Той изтъкна като основни предимства на България пред останалите кандидатки гаранциите за сигурност и стабилност на Балканите. В САЩ вече високо се цени ролята на България във вашия регион, вие сте основна част от неговата сигурност, каза Джаксън.
  Министър Михайлова заяви, че членството на България в НАТО има няколко аспекта - успешното завършване на реформата в армията, икономическата стабилизация на страната и умението на бъдем генератор на сигурност в региона. /"Демокрация"/    


  АРМИЯ
   
  Новият военен министър Бойко Ноев обяви приоритетите си - реформата в армията и членството в НАТО
  Вчера президентът Стоянов присъства на церемонията по встъпване на длъжност на новия военен министър Бойко Ноев. Президентът Стоянов заяви, че бившият министър Георги Ананиев ще бъде назначен като секретар по отбраната при президента. Тази длъжност досега не съществуваше. Церемонията се проведе в присъствието на целия ръководен състав на ГЩ и на МО. Бойко Ноев награди Ананиев с Награден знак за вярна служба под знамената - първа степен. Новият военен министър ще работи с екипа на предшественика си, тъй като той вече имал доверието на правителството. Ноев заяви, че четиримата заместник-министри ще продължат да изпълняват функциите си, но "в хода на работата си ще носят своите отговорности". Основният приоритет в работата на министър Ноев ще бъде "без никакви компромиси" приключването на първия етап от План 2004 на военната реформа. Той отхвърли спекулациите, че армията ще бъде съкрътена под 45 000 души или че ще има големи структурни промени. ГЩ и МО трябвало да работят по реформата "ръка за ръка". Сред най-важните приоритети министър Ноев  определи човешкия фактор. Хората, които осъществяват реформата, трябва да бъдат мотивирани, а онези, които си отиват, трябва да й служат от новото си място в обществото, отбеляза Ноев. Според него нито един офицер не бива да напусне армията обиден, а напротив - с достойнство. "За нас важен е не танкът, а танкистът, не самолетът, а летецът, не автоматът, а войникът", заяви Ноев.
  Новият министър Ноев беше категоричен, че трябва да се активизира работата по плана за действие за членство на България в НАТО, "тъй като страната вероятно ще получи покана за преговори още през 2001 г."
  Според президента Стоянов "при следващото разширяване на НАТО българската заявка трябва да бъде сред най-силните и най-добре защитените". Според него България няма друга перспектива освен да е член на НАТО. Началникът на ГЩ ген. Михо Михов заяви, че "с новия министър на отбраната Бойко Ноев няма да ми бъде лесно, защото той държи стриктно да се изпълняват поставените задачи. Аз съм работил с г-н Ноев като командващ ВВС и мисля, че ще се сработим".
  /"Труд", "Демокрация", "Монитор"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът прие бюджета на общественото осигуряване
  Парламентът гласува 160 лева таван на пенсиите от януари 2000 г. От 37 лв. най-ниската пенсия става 40 лв. Средната е 77 лв. За пенсии са предвидени 2,2 милиарда.
   
  Ще се ускори процедурата по приемането на закони заради  евроинтеграцията, за която ще отговоря и специална комисия в парламента
  Догодина ще облекчим процедурата по приемането на закони, каза председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова. За да се ускори процесът, ще бъде променен правилника на Народното събрание. Целта е да се приемат максимален брой закони, свързани с евроинтеграцията на България. Затова дебатите на второ четене ще се съкратят. Обсъжданията ще се концентрират в комисиите.
  От септември досега са приети 77 закона и 10 проекта на първо четене. Михайлова призна, че част от тях са брак. "Когато много работиш, грешиш, но ние поправихме някои грешки", цитира думите й в. "24 часа". Михайлова очаква изостряне на политичесикя дебат заради предстоящите парламентарни избори. СДС щял да активизира диалога с другите партии. Ще бъде създадена и специална парламентарна комисия по евроинтеграцията. Ще я оглави експравосъдният министър Васил Гоцев.    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Поредната мисия на МВФ  се очаква на 12 януари 2000 г, акцент в разговорите ще е новата данъчна агенция и отпускането на държавни гаранции по външни заеми, съобщи финансовият министър Радев
  Създаването на агенция, която да събира данъците и всички задължителни осигуровкки, ще бъде акцент в разговорите с мисията, уточни шефът на Главно управление "Данъчна администрация" Дора Андреева.
  Неотдавна стана ясно, че самото управление ще се обособи като агенция към финансовото министерство и ще поеме тези функции. Новата структура обаче трябва да се уреди нормативно, каза зам.-министър Андреева. Предвижда се новата агенция да заработи от средата на 2000 г.
  С мисията на фонда ще се съгласува и отпускането на държавни гаранции по външни заеми, съобщават от финансовото министерство. 32 проекта на стойност 1,457 млрд. долара кандидатстват за държавна гаранция. Те са приложени към държавния бюджет за 2000 г.
   

  Главно управление "Пътища" става агенция към Министерството на регионалното развитие, ще бъдат съкратени около 3500 души
  Главно управление "Пътища" /ГУП/ става агенция към Министерството на регионалното развитие. Заради преструктурирането на ведомството оттам ще бъдат съкратени около 3500 души, каза вчера новият министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев. Те ще бъдат пренасочени към пътните управления, които ще се обявят за приватизация. В момента в ГУП работят 6840 души. От април 2000 г. около 70 еднолични дружества с ограничена отговорност в структурата на ГУП ще бъдат отделени като самостоятелни търговски дружества.
  До средата на януари в Българи ще пристигне шефът на Европейската банка за възстановяване и развитие. Той ще се срещне с премиера и с президента и ще обсъжда изграждането на магистрали в страната. Според досегашните планове предстои да се доизгради аутобан "Тракия", сред приоритетите е и изграждането на втори мост над Дунав. Планира се още преди 2001 г. да започне работата по тунела под Шипка.
  От ведомството планират и пълна инвентаризация на недовършеното строителство. По предварителни данни най-много незавършени строежи има в промишлеността и енергетиката.
   

  Общини
  Столичният общинският съвет повиши тарифите за питейната вода с 4 ст. и кубикът вече ще струва 0,52 ст. с ДДС. Годишно водата на четиричленно семейство в София ще струва поне 75 лв.
  Днес кметът Софиянски ще подпише договора с "Интернешънъл уотър". Англо-американската фирма ще управлява софийските води 25 години. Тя ще може да порменя цените веднъж годишно.
   

  Безплатните погребални услуги се премахват от 2000 г.
  Безплатните погребения се премахват, съобщи зам.-кметът на София Венцеслав Николов на сесията на общинския съвет. Промяната е записана в Кодекса на труда и влиза в сила от догодина.
  Сега погребалните услуги са безплатни за гражданите, като разходите се покриват от кметството. Цените ще се определят от "Траурен обреден дом". Само издаването на смъртния акт ще е безплатно.
  Съветниците актуализираха цените на погребенията, плащани от общинския бюджет до влизането на проямната.     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Висшият съдебен съвет единодушно гласува становището си в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Румен Янков, че публикуваните твърдения срещу него са неверни. Янков потвърди, че няма да съди медии, за да не злоупотребява с положението си в съда.
  Жалбите срещу Янков бяха предоставетни на съвета от главния прокурор Филчев. Той обаче споделял мнението на ВСС за невинността на Янков, е съобщил говорителят на съвета Здравко Йорданов.
  Премиерът Костов вчера лично представи на ВСС новия минисър на правосъдието Теодосий Симеонов.  
   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Депутатът от ОНС Камен Костадинов вероятно ще мине в групата на независимите, съобщава в. "24 часа"
  На свое заседание ръководството на ДПС ще обсъжда становището на шуменската организация за снемане на политическото доверие от Костадинов и най-вероятно р ще го освободи от парламентарната група на ОНС.
  Компромисите дотук, не можем повече да си затваряме очите, е коментирал за "24 часа"  източник от ДПС, близък до Доган. Той препоръчал журналистическо разследване откъде Костадинов има пари да спонсорира футбола и какъв е бизнесът му. Депутатът е шеф на ФК "Шумен".
  Официалният мотив за евентуалното му освобождаване от ПГ на ОНС щял да бъде, че е загърбил депутатските си задължения. Костадинов имал и близки отношения с депутати от СДС и лобиране за СДС. Освен това не подпомагал  с договорените 100 лв. месечно офиса на ДПС, се е оплакал окръжният шеф в Шумен Ебазер Реджеб.    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Миньори блокираха Златоград заради неизплатени заплати
  Миньорите от Златоград блокираха вчера общината и централата на ГОРУБСО за няколко часа. Искаме си парите накуп, не щем подаяния, викаха мъжете и допуснаха до кабинета единствено ликвидаторката на дружеството Мариела Павлова. От 9 месеца по 50 лв. вземали 193-мата оставени на работа. 186 миньори имали кредити в банка ДСК и вече имало заведени ддела към някои от тях за непогадени вноски. Блокадите на административните сгради в Златоград ще продължат и днес. Близо 1 млн. лв. са неизплатените заплати в дружеството. По една заплата преди празниците обеща да раздаде на миньорите от Мадан новият собственик консорциумът "Родопа Инвестмънт".   


  ИКОНОМИКА
   
  От 1 януари 2000 г. сделките в България може да се договарят във валута. Това каза вчера подуправителят на БНБ Божидар Кабакчиев. Разплащанията обаче ще останат в левове, тъй като страната има достатъчно силна валута, добави той. Сделките в чужди пари бяха разрешени с приета промяна в Закона за задълженията и договорите по идея на председателя на правната комисия Светослав Лучников /СДС/.
   

  Има интерес от стратегически инвеститор за Булбанк, обяви финансовият министър Радев. Минималната оценка  за бившата външнотърговска банка била 300 млн. долара.
  Удължава се срокът за подаване на оферти за "Биохим" до 17 март, реши съветът на директорите на Банковата консолидационна компания /БКК/. За продажба са 99,3% от търговската банка. Потенциалните купувачи могат да вземат дял не по-малък от 67%.
   
  РМД купува военното предприятие "Аркус" в Лясковец за 12 млн долара , съобщават от икономическото министерство.
  Работническо-мениджърското дружество "Аркус България" ще плати 12 млн. долара за военното предприятие в Ласковец. РМД-то взе 55% от дружеството-производител на металообработващи машини и специално производство. Според договора за приватизация за 3 години купувачът ще инвестира 1,55 млн. долара. Това е осмият завод от военно-промишленият комплекс, който бе даден на работническо дружество.
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"