ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
23 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Правителство
  | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика|
   
   
   

   

  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Впечатляващо слово на президента Клинтън на митинга в София и резултати от разговорите му с президента Стоянов и премиера Костов.

 • На митинга в София президентът Клинтън се обърна към света с думите:" Това е една прекрасна страна! Елате и помогнете на този народ да изгради бъдещето си!"

 • Анемичен антиамерикански протест по улиците на София.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • ЕС е готов да финансира разчистването на Дунав.

 • Туджман си отива и Хърватия остава без президент.

 • Протести в Румъния.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  Неочаквано светкавично посещение на македонския премиер Любчо Георгиевски в София.
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Седем фирми получиха лиценз, който им дава право да връщат ДДС на чуждестранни физически лица.

 • Износът на пшеница от България спря, защото не е атрактивен, заяви аграрният министър Върбанов;  на вътрешния пазар цената стигна 200 лв. на тон.

 • Според пресата оставката на шефката на ПГ на СДС Михайлова  е знак, че Костов гледа към втори, наистина коалиционен кабинет.

 • Днес БСП свиква бивши финансови министри, за да дадат оценка на проектобюдежета за 2000 г.

 • Стачка за заплати във "Видахим" започва на 1 декември.

 • Докерите отменят протестите си, преструктурирането на пристанище Бургас ще е поетапно.

 • Вносът надвиши износа с 626 млн. долара в периода януари - август 1999 г.

 • Спешна финансова ревизия започва днес в старозагорската фирма "Агробиохим".  
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

   
  Впечатляващо слово на президента Клинтън на митинга в София и резултати от разговорите му с президента Стоянов и премиера Костов
  Водеща новина за всички световни медии вчера беше посещението на президента Клинтън в София и словото му на митинга. Днес това е водеща новина за всички вестници, които отделят по няколко страници на посещението.
  Вчера денят на президента Клинтън започна с полагането на венец пред Паметника на незнайния воин заедно с началника на Генералния щаб ген.-полковник Михо Михов. След това президентът Клинтън се срещна последователно с президента Стоянов и премиера Костов. Срещата между двамата президенти е продължила 55 мин. След срещата президентът Стоянов заяви за журналистите следното: "Казах на президента Клинтън, че България е готова да предостави свои инфраструктурни и военни обекти, за да бъдат ползвани от части и съединения на НАТО в рамките на подписания отдавна от нас договор "Партньорство за мир". Този въпрос не е поставян официално на никакво равнище, но ако някога бъде поставен, България трябва да помисли спокойно и да каже "да".
  Клинтън е изслушал внимателно позицията на Стоянов за готовността за предоставяне на военни бази на САЩ и НАТО в България. Не се предоставя информация за неговия отговор. Стоянов е подчертал колко важна за България и за българското правителство е получаването на покана от ЕС за започване на преговори за членство. Стоянов е заявил директно, че България разчита много на американски ангажимент да се види сред страните във втората вълна от разширението на НАТО.
  Клинтън е заявил: "Вие можете да бъдете модел на страна с политическо и дипломатическо развитие на Балканите." Той е похвалил България за добрите отношения със съседите и особено за европейското уреждане на отношенията с Македония. За американските медии Клинтън е заявил: "Решени сме да подкрепяме българите икономически, политически и военно и мисля, че това ще е за много години напред."

  Срещата с премиера Костов - След срещата премиерът Костов заяви следното за медиите: "Американският президент е много приятелски настроен към нас. Не се отнесе официално към задължението си да обсъди с нас проблемите. Напротив, беше много заинтригуван и влезе надълбоко във въпросите, особено по темата за прилагането на Пакта за стабилност". Двамата са обсъдили сигурността и стабилността на Балканите. Клинтън е изтъкнал какво прави администрацията на САЩ за България - даването на гаранции за кредитите на "Ексимбанк", преференциите за българския внос в САЩ, увеличаване на американските инвестиции в България. Костов подробно е описал как спряното корабоплаване по Дунав вреди на българската икономика. Разменени са били мнения за опозицията в Сърбия и за положението на Слободан Милошевич. Костов е казал, че за България "Берлинската стена наистина ще падне, когато бъде поканена да започне преговори за членство в ЕС".
  Очевидно е, че Костов е отделил доста време, за да обясни на Клинтън създалото се положение около АЕЦ"Козлодуй" . Костов изрази своята надежда пред журналистите по следния начин: "Проявих упорство и разясних подробно пред президента случая с нашата централа. Мисля, че той разбра моите аргументи". Костов сподели, че не е имал време да обясни на Клинтън въпроса с дълговете на Ирак към България и желанието ни да ги получим.

  Пред българските журналисти Клинтън заяви: "Искам да споделя колко се радвам и каква чест е за мен да бъда в България, колко силно подкрепям и се възхищавам от политическите, икономическите и военни реформи, които е предприело правителството, и колко съм благодарен за вашата подкрепа за Косово. Мисля, че за САЩ е важно да подкрепя стремежа на България към политическа, икономическа и военна интеграция със Запада, както и Пакта за стабилност и политическото и икономическото възстановяване на ЮИЕ. Специално искам да благодаря на България за нейната политика на толерантност и сътрудничество спрямо всички етнически групи, които живеят в нея. Ако такава бе политиката на Сърбия през последните десет години, щяхме да живеем в по - различно и много по-добро време. Благодаря ви". Това заявление не беше предвидено в първоначалния сценарий, но Клинтън го направи по молба на президента Стоянов.
  Следобед президентът Клинтън се срещна с председателя на Народното събрание Йордан Соколов, който му представи лидерите на парламентарните сили в България.

  Клинтън е поискал строг контрол върху българския износ на оръжие
  Печатът днес публикува и информация от Ройтерс, според която при разговора си с премиера Костов президентът Клинтън е поискал от България още по-стриктен контрол върху износа на обикновено оръжие за престъпни режими или дестабилизирани райони. Информацията на Ройтерс е от анонимен служител на Белия дом. Има се предвид износ на българско оръжие за Етиопия, Еритрея, Ангола и Бурунди.
  При посещението на Клинтън в парламента Йордан Соколов му е подарил скулптура на орел от черен мрамор. Клинтън се разписал в почетната книга, където е изразил благодарност за топлото посрещане. Той е получил почетния медал и юбилейния албум на парламента. На Клинтън са били представени  Екатерина Михайлова, Анастасия Мозер, Георги Първанов, Ахмед Доган и Александър Томов.

  Клинтън и Челси пазаруваха в центъра на София
  Вчера по обяд преди срещата със студентите от Американския университет, президентът Клинтън и дъщеря му Челси пазаруваха в центъра на София. Те са се разходили пеша покрай Археологическия музей и са разгледали ротондата "Свети Георги". Случайни минувачи са приветствали президента и са се ръкували с него. Клинтън е купил икона за подарък на Хилари, а дъщеря му Челси - икона и накити.
  Президентът Клинтън получи почетна докторска титла на Американския университет в Благоевград.
  Вчера при срещата си със студентите от Американския университет в Благоевград президентът Клинтън получи почетна докторска титла. Срещата се проведе в ресторант "Отвъд алеята, зад шкафа". Грамотата беше връчена от зам.- ректора на университета Бари Чеймбърс. По време на свободния разговор със студентите от Словения, Сърбия, Румъния, Албания, Казахстан, Косово и България предзидентът Клинтън се убедил в техните дълбоки познания върху обстановката на Балканите. На срещата е присъствала Челси и трима конгресмени. Срещата е завършила с обща снимка.

  На митинга в София президентът Клинтън се обърна към света с думите: "Това е една прекрасна страна! Елате и помогнете на този народ да изгради своето бъдеще!".
  В 17,50 ч. Бил Клинтън и Петър Стоянов се качиха на трибуната на площад "Св. Александър Невски", за да произнесат своите слова. С тях бяха премиерът Костов, кметът Стефан Софиянски и студентката от Американския университет Боряна Савова. Те бяха горещо приветствани от събралото се хилядно множество, което развяваше български и американски знаменца. Срещата започна с химните на двете страни, изпяти от оперна певица. На площада присъстваха преди всичко ученици и студенти. В своето слово президентът Стоянов заяви, че "Звукът от рухването на Берлинската стена отекна в хиляди български сърца, които не очакваха, че това ще стане". Той се обърна към гражданите на западните страни с думите: "Не заменяйте ентусиазма от падането на Берлинската стена с безразличие и егоизъм". Стоянов завърши словото си с думите: "Да посрещнем с добре дошъл президента Уилям Джеферсън Клинтън!"

  Словото на Клинтън беше 12 минути и започна с "Добър ден" на български. Днес цялата му реч е публикувана в няколко вестника. В нея той заяви: "Искам да кажа на американците, на всички, които гледат сега: Това е една прекрасна страна! Елате и помогнете на този народ да изгради бъдещето си!" Той заяви още, че "Америка и България заедно ще изградят нова Европа".
  Президентът Клинтън специално отбеляза още следното: "Вие направихте този избор преди 50 години, когато помогнахте на българските евреи да оцелеят по време на Втората светона война и Холокоста. От името на евреите в Америка и по света искам да ви благодаря за това. Когато спасихте вашите евреи, това беше един от най-знаменателните моменти във вашата история и сега, когато подкрепяте свободата, това също е един изключително значим момент". На младите заяви, че някога ще си кажат: "Когато бяхме млади, ние вкарахме България в пътя, водещ към свободата, просперитета, сигурността и обединена Европа. И съм сигурен, че ще сте в състояние да си кажете още: Когато навлязохме в новото хилядолетие, Америка беше с нас. И променихме заедно света."

  Анемичен антиамерикански протест по улиците на София
  Около 300 души вчера протестираха по улиците на София срещу Бил Клинтън и разполагането на военни бази в България. Митингът беше организиран от Зелената партия и Българския национален комитет за неутралитет с лидер Чавдар Кюранов. Участниците в него бяха предимно социалисти и носеха лозунги "Не на войната!" и "Косово ваше, България наша". В Южния парк, където се проведе митингът, бяха лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов, Добри Джуров - бивш военен министър, депутата Велко Вълканов, председателят на Съюза на пенсионерите Сава Гърбузанов.
  Митингът започна  в 14 ч., след което продължи с шествие до НДК. В Южния парк Каракачанов заяви, че в момента България имала "келнерско управление". Той заяви още, че не трябва да се позволява на българска територия да се разполагат чужди военни бази, независимо дали са руски или американски. Участниците в митинга носеха червени знамена, знамена на Зелената партия и знаме с образа на Че Гевара. Пред паметника на Съветската армия беше организиран митинг на Единния ляв фронт. Присъстващите от двата митинга се обединиха и се поклониха пред паметника на Васил Левски, след което се разотидоха.    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с балканските страни
   
  Неочаквано светкавично посещение на македонския премиер Любчо Георгиевски в София
  Съвсем неочаквано се разбра, че премиерът на Македония Любчо Георгиевски се намира в София. Визитата му е частна - той е настанил майка си в болницата "Св. Екатерина", където ще бъде спешно оперирана. Той е използвал престоя си в София и се е срещнал в премиера Костов.
  За медиите Костов заяви следното: "Г-н Георгиевски е у нас по семейни причини, това е частно пътуване. Снощи се срещнахме и той се възползва от възможността да ми предаде едно послание до Клинтън, което и направих. Така е и с посланието на г-н Любчо Георгиевски, а то е: че липсата на приложение на Пакта за стабилност, тежките жертви, които понасят нашите страни фактически разочароват хората и това личи по резултатите от изборите и по съдбата на правителствата". Костов е попитал Георгиевски дали може да покани Тито Петковски на разговор в София. "Искам да го попитам дали наистина споделя тия отношения и тия лозунги, които са се чули в Скопие на другия ден след изборите, защото това са тревожни неща. Няма смисъл тия неща да ги държим заключени в главата, защото това са сериозни работи. Интересува ни как мислят за нашите отношения". Някои вестници изказват предположението, че Георгиевски е дошъл да се види с Клинтън и се е състояла такава тайна среща.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Седем фирми вчера получиха лиценз, който им дава право да връщат ДДС на чуждестранни физически лица, съобщи финансовото министерство
  Лицензираните търговци са "Метро" ЕООД, "Нова Деница" АД, "Импас 56", "Колхида" ЕООД, "Топ видео" ООД, "Кенд К Електроникс" ООД, "Индекс България" ООД.
  Това означава, че срещу фактура за покупка в магазините на тези фирми чуждестранните физически лица могат да си възстановят ДДС, включен в цената на стоката.
  Правото да се връща начислен ДДС важи за покупки над 1000 лева и за стоки за лична употреба. То не се отнася за български граждани, които пазаруват в магазините на 7-те фирми.
  Лицензът им ще влезе в сила, когато одобрените от финансовите агенти "Братя Василеви" и "Нова Деница" обявят готовност, обясниха от финансовото министерство.
  По информация на в. "24 часа" до вчера нито едан от двете фирми не е потвърдила, че може да стартира с процедурата. Причината според информация на данъчната администрация е техническ ипроблеми при организацията.
   
  Износът на пшеница от България спря, защото не е атрактивен, заяви аграрният министър Върбанов, на вътрешния пазар цената стигна 200 лв. на тон
  В. "Земя" съобщава, че в гр. Генерал Тошево вчера земеделският министър Върбанов е заявил, че износът на пшеница е спрял, защото не е атрактивен. Цената на зърното на вътрешния пазар се е покачила до 180-200 лв. за тон и търговците не печалят от продажби навън, информира вестникът.
  Нови кораби отдавна не са товарени с жито по черноморските пристанища, е съобщил министър Върбанов. Той е отрекъл лично да е правил предложенние до правителството да се забрани износът на зърно. Не е обсъждан такъв вариант, а и да се наложи, няма защо да се пита МВФ. От реколтата за 1999 г. са изнесени 500 000 тона. С поскъпването на житото нямало опасност да се качи цената на хляба, уверява Върбанов.    


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Според пресата оставката на шефката на ПГ на СДС Михайлова  е знак, че Костов гледа  към втори, наистина коалиционен кабинет
  В публикация със заглавие "Катя Михайлова - цивилизационният избор на премиера", в. "Новинар" коментира, че оставката на Михайлова като шеф на ПГ на СДС ще е ясен знак за сериозни промени и в трите власти - партийна, законодателна и изпълнителна. "Този път, изглежда "нема лабаво", прогнозира "Новинар". Според публикацията до времето на националната конференция на СДС ще бъдат проведени общинските събрания по места и вероятно те ще станат естествен повод за подмяна на неудобните по формулата за носене на лична отговорност за изборни провали.  Няма причина тогава метенето отдолу да не продължи към върховете.
  Ако иска да изкара мандата си, СДС трябва да намери вярното поведение, отдалечавайки се от арогантния тон. Затова Екатерина Михайлова излиза на светло. Освен блестяща юристка, тя е и един от най-диалогичните политици в СДС. Почти веднага след местните избори тя изрази "личното си мнение", че трябва да се търси диалог с ДПС. Седмица по-късно премиерът Костов й възложи възстановяването на контактите с Доган, припомня "Новинар".
  Не е никаква тайна, че Екатерина Михайлова е най-верният човек на лидера на СДС. Досег тя не е позволила да бъде неправилно употребена, за нея няма слухове за участия в бордове, при никакви остоятелства името й не се свързва с корупция или скандали. Подаването на оставката й е добре премислен ход, съгласуван с премиера,  се казва в публикацията.
  Михайлова не изключва вероятността за изцяло ново ръководство на парламентарнтарната група. Като нейна заместничка се сочи Светлана Дянкова от Консервативната екологична партия на Бисеров, също юрист, ползваща се с доверието на премиера.
  Промените в ПГ обаче ще са следствие от промените в Национални изпълнителен съвет. Според Екатерина Михайлова на националната конференция депутатите ще бъдат оценявани като депутати, министрите като министри, а не в партийното им качество. Ако това се случи, СДС за пръв път ясно ще разграничи партийната от изпълнителната и от законадателната власт. Ще опита да излезе от самоизолацията си, като подмени някои от преекспонираните личности с по-нови лица, коментира "Новинар".
  Оставката на Михайлова е знак и за това, че Костов гледа към втори, наистина коалиционен кабинет, се посочва в анализа на "Новинар".
   
  "С оставката й Костов брои кой е зад него в парламента", смята в. "24 часа". Тази оставка ще стане факт чак напролет, но е странен начинът на оповестяването й, коменитра вестникът. Тълкуванията били три - 1. оставката идва броени дни след заседанието на НС на СДС, на което се очакваха кадрови промени заради загубата на местните избори. И се получи класическата маневра, за да се намали напрежението в сините редици.  "Един вид - спокойно, оставки ще има, а значи - и промяна на политиката"; 2. Чрез Михайлова Костов прави сондаж как ще се посрещнат рокадите в парламентаранта група и правителството. Според "24 часа" третият вариант е премиерът да изтегли Михайлова на мястото на някой вицепремиер.

  Днес БСП свиква бивши финансови министри, за да дадат оценка на проектобюдежета за 2000 г. Левицата събира в парламента на публично обсъждане политици и синдикалисти, за да се изкажат по финансовата рамка за догодина.    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Стачка за заплати във "Видахим" започва на 1 декември
  От 1 декември работниците от "Видахим" започват стачка заради неизплатени заплати, предаде БТА. От началото на годината, когато дружеството е в ликвидация, заплати не са плащани.
  Работниците са изпратили протестно писмо до промишления министър Божков, до финансовия Радев и до социалния Нейков.
  Задълженията на "Видахим" до момента са около 50 млн. нови лева. От тях за заплати на работниците в дружеството не са изплатени 2,3 млн. лв.
  На 30 ноември изтича едногодишният срок, в който трябваше да приключи ликвидацията на дружеството. Неотдавна министър Божков поиска по съдебен път смяна на ликвидаторите на "Видахим". На два пъти промишленото министерство прави опити да продаде основното производство на дружеството. През октомври  за втори път беше отхвърлена офертата на италианския концерн "Малангони", който предложи 3 млн. лв. без ангажименти за поемане на дълговете на "Видахим". Решено беше заводът да се продава на обособени части. /"Сега"/
   

  Докерите отменят протестите си, преструктурирането на пристанище Бургас ще е поетапно
  Стачката в пристанищата, за която призоваваше Националната федерация на пристанищните работници, се отменя. Председателят на синдиката Янаки Атанасов е подписал с представители на транспортното министерство споразумение за поетапно преструктуриране на пристанище Бургас. Синдикатът на Атанасов е получил от управляващите обещание да изгради свой ПУЦ за подготовка на кадри със седалище в Бургас и чрез него да се финансира столовото хранене в част от пристанището.
  След среща с депутати от СДС е станало ясно, че СДС се ангажира да даде гратисен период от 6 месеца до 1 година, преди спорният законопроект за морските територии и пристанищата да влезе в сила. Той предвижда раздържавяване на част от дейностите в пристанищата.  


  ИКОНОМИКА
   
  Вносът надвиши износа с 626 млн. долара в периода януари - август 1999 г.
  Търговското салдо на България между януари и август е отрицателно и е 625,9 млн. долара, сочат данните на централната банка. Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс е минус 426,4 млн. долара при плюс 53,5 млн. долара през същия период на 1998 г.
  За 9-те месеца на 1999 г. износът е 2455,2 млн. долара и е по-малък с 16,2% спрямо същия период на миналата година. Вносът е спаднал с 0,9%.
  Основна причина за спада на износа е Косовската криза, според БНБ. /"Новинар"/

  Спешна финансова ревизия започва днес в старозагорската фирма "Агробиохим". Тя е назначена от промишления министър Божков след среща с 5-ма работници от торовото дружество и депутати от старозагорски избирателен район, информира в. "Новинар".
  Започва и предварителна проверка от Икономическата полиция в рафинерията "Плама", назначена от Плевенската прокуратура. Повод за мярката е жалба от бивши работници на фирмата за укрити ведомости с начислени заплати.
   
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"